Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li vaša zgrada ima izabranog upravitelja i da li plaćate upraviteljninu?

Poll ended at 08/09/2011 12:44

Da.
57
71%
Ne.
8
10%
Ne znam.
8
10%
Samo četvrtkom dođu neki i upravljaju mojom ZKS (Zgradom kolektivnog stanovanja).
2
3%
Ja stanujem u zgradi pojedinačnog stanovanja ZPS i upravitelj mi ne treba.
5
6%

Total votes: 80

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#101 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by PipiDugaDevetka »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Ko god da je zadužen i na koji način, po meni je ipak bolje da se institucionalno rješavaju problemi, nego da to radi svako na svoju ruku. Po meni, ideja upraviteljstva i nije loša pod uslovom da se obezbijede mehanizmi njene kontrole. Mehanizmi koji su precizni, decidni i koji na kraju krajeva predviđaju konkretne (drakonske) kaznene mjere (novčane i zatvorske). Inače, skupiti na primjer 52 EV-a da se dogovore sami o nekom pitanju je SF...
Zna se precizno i po sadašnjem Zakonu ko nadgleda rad upravitelja, međutim ministar se bavi mafijaštvom umjesto da radi svoj posao.
Eto, moj upravitelj, FAMOS-GRADNJA, upravo prije dva dana završio krečenje/molovanje zidova u haustoru. Te troškove nismo mi EV zgrade planirali na početku godine. Znači, planirao je to upravitelj. Je li moja zgrada uopšte moja zgrada? Je li moj stan uopšte moj stan?
Bježi.ba ministre degutantni,...gadiš mi se i ti, i tvoja SDA stranka! Samo kradeš,....Lopovčino jedna!
Dr.Mr.Fr.

#102 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Dr.Mr.Fr. »

privremeni wrote:
Garden of illusion wrote:
Dr.Mr.Fr. wrote:Pa ocigledno je da je i ministarstvo davalo neke novce tu, mislim tekst je malo konfuzan ali ima logike daq grad subvencionira upravitelje na neki nacin ali 13 nepotrošenih miliona a zgrade se raspadaju to mi je kriminal :shock: :shock: :shock:
Upravitelji imaju obavezu kandidovanja oštećenih fasada i krovova za donaciju sredstava kod ministarstva, ministarstvo raspisuje tendere, dodjeljuje poslove i plaća firmama koje izvode radove, ne upraviteljima.
Koliko se mogu sjetiti, upravo dijelovi obnovljenih fasada u Ferhadiji su se obrusavali zadnju godinu i vise. Sto me to uopce ne iznenadjuje?

Iz prve ruke mogu reci da se obnova fasada radila koloristicki i sa mehanickim testiranjima na udarac...ono što je bilo popucalo i razvaljeno to je i popravljeno/zakrpljeno...ali naravno to nije ni blizu rekonstrukcija zgrade kakva se trebala vršiti...pa budimo realni nije mogao grad...pod tim mislim gradska uprava sve fasade popraviti od vrha i dna, to ipak košta :!: ...rekonstrukcije su se radile što je moglo bolje za te date pare od grada, e sada što neki ukras ljohne nakon nekog vremena ne može se kriviti "onaj koji je radio rekonstrukciju" nego ipak vlasnici zgrade i upravitelji jer je to defacto njihovo :mrgreen:
LieToMe

#103 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by LieToMe »

rikiriki

#104 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by rikiriki »

ne kontam razliku između zgrade u Ferhadiji i Pičkičima.Razumijem kod Tite što je obnavljana,sada ima zakon o upraviteljstvu i u čemu je problem?Znam,znam,nema kolektivne odgovornost itd,a da je zgrada privatna?
sarajevo63

#105 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by sarajevo63 »

Razlika između zgrada u navedenim ulicama je ta što je Ferhadija proglašena ulicom od posebnog značaja u SA, a ove druge ulice nema na mapi grada.
Sa obnavljanjem fasada u zgradama koje su iz austo-ugarskog perioda se stalo. Grad (institucija) je učestvovao u obnovi fasada. Zašto se stalo - znaju nadležni.

Odgovornost kao odgovornost - ne postoji kao takva. Ni pojedinačna ni kolektivna.
Dr.Mr.Fr.

#106 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Dr.Mr.Fr. »

ja bih samo dodao (bez želje da ispravljam krive navode) i to da se radi o historijskoj zoni koja spada u "program obnove centralne gradske jezgre"...a ne obnavlja se jer nema paraaaaaa...toliko :D
sarajevo63

#107 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by sarajevo63 »

Dr.Mr.Fr. wrote:ja bih samo dodao (bez želje da ispravljam krive navode) i to da se radi o historijskoj zoni koja spada u "program obnove centralne gradske jezgre"...a ne obnavlja se jer nema paraaaaaa...toliko :D
:thumbup: Hvala lipa :)
rikiriki

#108 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by rikiriki »

Dr.Mr.Fr. wrote:ja bih samo dodao (bez želje da ispravljam krive navode) i to da se radi o historijskoj zoni koja spada u "program obnove centralne gradske jezgre"...a ne obnavlja se jer nema paraaaaaa...toliko :D
----------------
jah zato svi bježe u istorijsku jezgru. :D
sarajevo63

#109 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by sarajevo63 »

rikiriki wrote:
----------------
jah zato svi bježe u istorijsku jezgru. :D
Oni malo pametniji bježe van grada (čitaj i kantona). A nastavak bez konkretnog ne vodi ničemu. Ni upravitelju. Ni supruzi. Ni promjeni. Ja šege, zaboravih: ovo je samo forum :skoljka:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#110 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Ako ministar misli da su za neodržavanje fasada sa kojih otpadaju balkoni i ukrasne konzole-podupirači krivi EV, odnosno, građani, znači li to da SDA ministar za rat i sav jad tokom rata nisu krivi Karadžić, Mladić, Milošević, Ćosić,...?
:-) :-) :x
Jagmujan

#111 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:
Ako ministar misli da su za neodržavanje fasada sa kojih otpadaju balkoni i ukrasne konzole-podupirači krivi EV, odnosno, građani, znači li to da SDA ministar za rat i sav jad tokom rata nisu krivi Karadžić, Mladić, Milošević, Ćosić,...?
E baš si stručnjak, kakve veze ima to dvoje što porediš? Jel' ti to žao navedenih pa bi da ih malo pravdaš bar po forumu :x :x :x Za rušenje i uništavanje kako fasada u Ferhadiji tako i svega u BiH svakako su spomenuti retardinjci krivi.

A za to prvo, u čemu je to SDA ministar pogriješio u onoj izjavi sa linka? Pa nego ko je kriv za neodržavanje fasada nego EV iz te iste zgrade?! Ko bi bio kriv da sa moje kuće padne nekom cigla na glavu? Ja naravno. Tako i sa zgradama, neka saniraju sami sebi, od svojih para, ako im je skupo, fino brate prodaj stan u Ferhadiji, kupi na Ilidži i da vidis meraka, jos bi im ostalo para. Čuj molim te, on bi da živi u Ferhadiji a da od mojih para radi fasadu :roll: , e neće da može!
PipiDugaDevetka

#112 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Jagmujan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
E baš si stručnjak, kakve veze ima to dvoje što porediš? Jel' ti to žao navedenih pa bi da ih malo pravdaš bar po forumu :x :x :x Za rušenje i uništavanje kako fasada u Ferhadiji tako i svega u BiH svakako su spomenuti retardinjci krivi.

A za to prvo, u čemu je to SDA ministar pogriješio u onoj izjavi sa linka? Pa nego ko je kriv za neodržavanje fasada nego EV iz te iste zgrade?! Ko bi bio kriv da sa moje kuće padne nekom cigla na glavu? Ja naravno. Tako i sa zgradama, neka saniraju sami sebi, od svojih para, ako im je skupo, fino brate prodaj stan u Ferhadiji, kupi na Ilidži i da vidis meraka, jos bi im ostalo para. Čuj molim te, on bi da živi u Ferhadiji a da od mojih para radi fasadu :roll: , e neće da može!
Pa, dok je bila naplativa ratna šteta SDA nije prstom mrdnula osim što je tužila krivce za neke džamije, plus što je tužbu na vrijeme podnio onaj Trebinjac, vlasnik tvornice.
Zašto bi neko selio zbog nesposobnosti upraviteljske firme da naplati naknadu od EV? Ja sam za to da se sistem upraviteljstva UKINE! Imaš pet zgrada na Dobrinji koje protivzakonito nemaju upravitelja, pa se pokazalo da su sami EV racionalniji i efikasniji održavatelji i upravitelji zgradama. Vidi diskusije @vryzas-a.
Jagmujan

#113 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:Pa, dok je bila naplativa ratna šteta SDA nije prstom mrdnula osim što je tužila krivce za neke džamije, plus što je tužbu na vrijeme podnio onaj Trebinjac, vlasnik tvornice.
Jesil' ti siguran da je to tako kao što ti pričaš il' si čitao u "renomiranom" dnevnom listu Avaz? :-) Jel' SDA jedina stranka koja je mogla prstom mrdnuti da bi tako nešto uradila? Jel' tada nisu postojale neke druge političke opcije da pokrenu to pitanje? I jel' to trebinjac pametniji od tebe sarajlije pa on podnese tužbu, a ti ne? Il' te možda neko spriječio u tome?
PipiDugaDevetka wrote:Zašto bi neko selio zbog nesposobnosti upraviteljske firme da naplati naknadu od EV? Ja sam za to da se sistem upraviteljstva UKINE!
Upravitelji svakako naplate naknadu od EV-a, nešto% od mjesečne uplate, plaćao jedan EV il' svi. A sud je taj koji treba brže rješavati tužbe protiv neplatiša. Ja recimo nisam za ukidanje upraviteljstva. Samo bi u ovaj nacrt koji je u javnoj raspravi ubacio drakonske kaznene odredbe za ne plaćanje i ne izvršavanje zakonom propisanih stvari a koje se tiču održavanje zgrade pa izvol'te, poštuj zakon il' prodaj stan u Ferhadiji pa ćeš imati para i za održavanje i za sve ostale zakonom propisane dažbine.
PipiDugaDevetka wrote:Imaš pet zgrada na Dobrinji koje protivzakonito nemaju upravitelja, pa se pokazalo da su sami EV racionalniji i efikasniji održavatelji i upravitelji zgradama. Vidi diskusije @vryzas-a.
I ja sam vidio na filmu da bi sigurno lakše i bolje živio da pljačkam banke nego što ovako rintam za male pare, al' to je protivzakonito pa nije baš uredu da tako radim, jelde? Umjesto što to navodiš kao primjer, tebi i diskutantu vryzas-u bi bilo pametnije da prijavite nadležnima koje su to zgrade, kao što bi prijavili i one koji protivzakonito :lol: pljačkaju banke, a policija im ne može ući u trag, il' možda ne bi?
I na kraju zna se kako se zakon mijenja (sigurno ne nepoštivanjem postojećeg), poznate su procedure, eto, ovaj o čemu mi diskutujemo je u javnoj raspravi, pa fino papir/monitoritas. preda se pa opleti.
PipiDugaDevetka

#114 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Nije fino od upravitelja što se ponašaju kao četnici-velikosrbi. Jedino su me oni do sada istjerali iz mog stana, moje imovine, i evo, izgleda sada će me na to primorati upravitelji da Pejton zamijenim nekim udaljenijim naseljem u zgradi/kući bez upravitelja. I četnici su me bili načinili izbjeglicom u vlastitom gradu. Trebao bi upraviteljima Dodik neku kolajnu dodijeliti za pregalaštvo u radu. Posebno mom ''omiljenom'' upravitelju, FAMOS-GRADNJI! :x I još omiljenijem 80-godišnjem slizanom PEV-u. Sliz'o se sa direktorom kada je direktor doselio, nekada šezdesetih godina sa dna Višegradskog jezera, pun Titinih para ''k'o brod'' u to vrijeme.
Jagmujan

#115 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:Nije fino od upravitelja što se ponašaju kao četnici-velikosrbi. Jedino su me oni do sada istjerali iz mog stana, moje imovine, i evo, izgleda sada će me na to primorati upravitelji da Pejton zamijenim nekim udaljenijim naseljem u zgradi/kući bez upravitelja. I četnici su me bili načinili izbjeglicom u vlastitom gradu. Trebao bi upraviteljima Dodik neku kolajnu dodijeliti za pregalaštvo u radu. Posebno mom ''omiljenom'' upravitelju, FAMOS-GRADNJI! :x I još omiljenijem 80-godišnjem slizanom PEV-u. Sliz'o se sa direktorom kada je direktor doselio, nekada šezdesetih godina sa dna Višegradskog jezera, pun Titinih para ''k'o brod'' u to vrijeme.
Ništa ti meni ne odgovori u vezi prošlog posta, a bilo je par pitanja. Što se tiče ovog gore posta, kako nekog upravitelj može istjerati iz stana? Jedino da me sa oružjem isprati napolje, al' to je već SF il' slučaj za pripadnike MUP-a. I jel' to upravitelji pucaju i granatiraju po zgradama pa da ih poistovjećuješ sa zvjerima? Ti očigledno nisi jedini stanar u toj zgradi, kako ostalim EV-ima ne smeta taj upravitelj? Pa i taj slizani PEV, kako ostalima odgovara? Možda se svi oni zajedno ližu :lol: Da oni toliko ne valjaju pa valjda bi i ostali EV to prepoznali pa bi zajedno sa tobom mogli birati novog PEV-a i novog upravitelja po poznatim procedurama, zar nije tako? Da nije možda do tebe? Il' misliš da su se Ministarstvo, Famos-gradnja, PEV, ostali etažni vlasnici pa i Dodik (ti ga spomenu pa da ga ne izostavim) urotili da tebe natjeraju da se preseliš negdje? Možda je sve to jedna srbočetnička zavjera :shock:
PipiDugaDevetka

#116 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Jagmujan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Nije fino od upravitelja što se ponašaju kao četnici-velikosrbi. Jedino su me oni do sada istjerali iz mog stana, moje imovine, i evo, izgleda sada će me na to primorati upravitelji da Pejton zamijenim nekim udaljenijim naseljem u zgradi/kući bez upravitelja. I četnici su me bili načinili izbjeglicom u vlastitom gradu. Trebao bi upraviteljima Dodik neku kolajnu dodijeliti za pregalaštvo u radu. Posebno mom ''omiljenom'' upravitelju, FAMOS-GRADNJI! :x I još omiljenijem 80-godišnjem slizanom PEV-u. Sliz'o se sa direktorom kada je direktor doselio, nekada šezdesetih godina sa dna Višegradskog jezera, pun Titinih para ''k'o brod'' u to vrijeme.
Ništa ti meni ne odgovori u vezi prošlog posta, a bilo je par pitanja. Što se tiče ovog gore posta, kako nekog upravitelj može istjerati iz stana? Jedino da me sa oružjem isprati napolje, al' to je već SF il' slučaj za pripadnike MUP-a. I jel' to upravitelji pucaju i granatiraju po zgradama pa da ih poistovjećuješ sa zvjerima? Ti očigledno nisi jedini stanar u toj zgradi, kako ostalim EV-ima ne smeta taj upravitelj? Pa i taj slizani PEV, kako ostalima odgovara? Možda se svi oni zajedno ližu :lol: Da oni toliko ne valjaju pa valjda bi i ostali EV to prepoznali pa bi zajedno sa tobom mogli birati novog PEV-a i novog upravitelja po poznatim procedurama, zar nije tako? Da nije možda do tebe? Il' misliš da su se Ministarstvo, Famos-gradnja, PEV, ostali etažni vlasnici pa i Dodik (ti ga spomenu pa da ga ne izostavim) urotili da tebe natjeraju da se preseliš negdje? Možda je sve to jedna srbočetnička zavjera :shock:
Pa, eto posljednje šta su uradili u vezi sa mojim protjerivanjem je to da su okrečili/omolovali haustorske zidove. I ne bi to bio problem jer je svakako vrijeme da se okreči, da početkom godine nisu postupili po Zakonu i USVOJILI Plan rada na održavanju zajedničke imovine gdje moj glas vrijedi 11% od mogućih 100%. Yok, nisu ni održali Skup etažnih vlasnika iako je to ministar solidni izričito naredio PEV-u (Imam tu pismenu naredbu).
Prema tome, pitam se je li moj stan stvarno moj ili upraviteljski, je li moja zgrada stvarno moja zgrada?
Izgleda da ću uskoro da preselim.

Ne guMo četnikluka po svom komšiluku, pa to ti je!
Jagmujan

#117 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:Pa, eto posljednje šta su uradili u vezi sa mojim protjerivanjem je to da su okrečili/omolovali haustorske zidove. I ne bi to bio problem jer je svakako vrijeme da se okreči, da početkom godine nisu postupili po Zakonu i USVOJILI Plan rada na održavanju zajedničke imovine gdje moj glas vrijedi 11% od mogućih 100%. Yok, nisu ni održali Skup etažnih vlasnika iako je to ministar solidni izričito naredio PEV-u (Imam tu pismenu naredbu).
Prema tome, pitam se je li moj stan stvarno moj ili upraviteljski, je li moja zgrada stvarno moja zgrada?

Ništa onda, zavjera garant, bElim zidovima protiv pipija :mrgreen: . Samo, opet ti kažem, jedinom tebi oni ne valjaju, ni upravitelj, ni PEV, a vala ni ostali EV u tvojoj zgradi, čim im odgovaraju takav upravitelj i PEV. Zapitaš li se da nije šta do tebe? Možda su ostali i održali Skup etažnih vlasnika, a ti pošto imaš samo 11% od mogućih 100%, a poznajući te kakav si, nisu te ni zvali? Jer im je dovoljno preko 50% korisne površine za donošenje odluka. Teška situacija, tebi sretno sa preseljenjem ako preseliš, a oni neka se i dalje "pate" sa tim upraviteljem i gurbetom od PEV-a u okrečenom haustoru :mrgreen:
PipiDugaDevetka

#118 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Jagmujan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Pa, eto posljednje šta su uradili u vezi sa mojim protjerivanjem je to da su okrečili/omolovali haustorske zidove. I ne bi to bio problem jer je svakako vrijeme da se okreči, da početkom godine nisu postupili po Zakonu i USVOJILI Plan rada na održavanju zajedničke imovine gdje moj glas vrijedi 11% od mogućih 100%. Yok, nisu ni održali Skup etažnih vlasnika iako je to ministar solidni izričito naredio PEV-u (Imam tu pismenu naredbu).

Ništa onda, zavjera garant, bElim zidovima protiv pipija :mrgreen: . Samo, opet ti kažem, jedinom tebi oni ne valjaju, ni upravitelj, ni PEV, a vala ni ostali EV u tvojoj zgradi, čim im odgovaraju takav upravitelj i PEV. Zapitaš li se da nije šta do tebe? Možda su ostali i održali Skup etažnih vlasnika, a ti pošto imaš samo 11% od mogućih 100%, a poznajući te kakav si, nisu te ni zvali? Jer im je dovoljno preko 50% korisne površine za donošenje odluka. Teška situacija, tebi sretno sa preseljenjem ako preseliš, a oni neka se i dalje "pate" sa tim upraviteljem i gurbetom od PEV-a u okrečenom haustoru :mrgreen:
U tom slučaju da su izglasali bez mene, istakne se Odluka na oglasnu ploču od 75KM, a ne u konspiraciji održavati Skupove EV, pa se iznenada na Sudu pojavi Zapisnik sa Skupa EV iz decembra 2005.g.. Pa, jebote, da su održavali Skupove EV, uopšte ne bi bilo problema, niti bih ja protestvovao kao Ministarstva.

Ne, nego je priča bila takva da ONI, ŠTO SU KUPILI STANOVE, NE MORAJU PLAĆATI UPRAVITELJNINU, A MI ŠTO SMO STANOVE KAO DOBILI, MORAMO PLAĆATI UPRAVITELJNINU. I nisu je plaćali. I dan-danas policajac u civilu nije platio dugove iz tog doba.

I ja bih glasao za tog PEV-a i upraviteljsku firmu koja bi mi omogućila da bez plaćanja imam održavanje zaj. dijelova zgrade.

Btw, PEV iz toga doba nije plaćao za garažu iako sam ja lično dojavio upravitelju ko su vlasnici svih poslovnih prostora i garaža u zgradi. PEV je tako namirio predratni popravak-izmjenu vrata na garaži, ali je namirio od nas ostalih vlasnika zgrade.

Kada budem MRTAV I BEO neće mi trebati upravitelj, a ni PEV=PREVARANT ET. VLASNIKA!
DOLJE LJAGA OD UPRAVITELJA! UKINITE IH!
IHAVEDREAM

#119 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by IHAVEDREAM »

Pipi, ;-)
Podizem svoj glas u ime svih "supruga" cije je" rejting "devalvirao zbog uporedbe sa doticnim "UPRAVITELJIMA"...... :lol: :lol: :lol: :lol: ;-)
PipiDugaDevetka

#120 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

IHAVEDREAM wrote:Pipi, ;-)
Podizem svoj glas u ime svih "supruga" cije je" rejting "devalvirao zbog uporedbe sa doticnim "UPRAVITELJIMA"...... :lol: :lol: :lol: :lol: ;-)
Ne, stvarno je izjavila ta supruga policajca u civilu = drota (izvinjavam se bivšim kolegama policajcima ali ovaj je drot - par exellance) da, ONI ŠTO SU KUPILI STANOVE, NE TREBAJU PLAĆATI ODRŽAVANJE. Kad sam priupitao PEV-a slizanog sa direktorom upraviteljske firme što to nove nadogradjene komšije ne plaćaju održavanje, kaže, pa kao još nisu otkupili svoje stanove-otplaćuju kredite, nema njihovih stanova u ZK,...
Yok, kasnije sam imao prilike da pročitam u Zakonu da je potreban samo Ugovor sa nadležnim Izetbegovićevim fondom za nadogr(a)dnju. Napominjem da su nadograditelj i upravitelj ista firma u slučaju moje zgrade i da je posjedovala kopiju svih tih ugovora, što znači da je moje isticanje ogromne parole na moj balkon sa tekstom da NADOGRADJENI NE PLAĆAJU UPRAVITELJNINU, bilo nepotrebno.

Baš sam se bio provalio kao čir potkožnjak sa tom parolom,...Na šta me je samo banda upraviteljska bila natjerala!
duboka_misao

#121 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by duboka_misao »

Image
PipiDugaDevetka

#122 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

duboka_misao wrote:Image
Jok, drage Novosarajlije, nacrt novog Zakona je samo da se opravda postojanje Ministarstva, ministra, pomoćnikaa ministra za nadgledanje provođenja Zakona i ostalih službenika.

Ti ublehaši koji sjede u kancelarijama su tu da uzgajaju hemoroide i muče obične poštene građane koji su svjesni da se mora uplaćivati naknada za održavanje inače ćemo se početi redovno pojavljivati u svjetskim medijima da se u Sarajevu skljokala zgrada zbog neodržavanja i starosti.

Trebamo UKINUTI UPRAVITELJSTVO kroz Javnu raspravu!

Moj upravitelj, FAMOS-GRADNJA nije organizovao održavnje dimnjaka, pa se zapalio dimnjak. Domaćin koji je ložio pored mogućnosti grijanja plinom je bio mašinski ing. Miloje i nema šansi da on nije primjetio da mu peć na drva nešto ''ne vuče'' kako treba. Pretpostavljam da je zamolio PEV-a da potpiše nalog za čišćenje dimnjaka. Međutim, to se nije desilo iz meni nepoznatih razloga.

Prijavio sam ovaj slučaj Ministarstvu, a oni umjesto da oduzmu certifikat upravitelju jer je ugrozio živote ljudi i imovinu svojim neradom, naređuju da FG otkloni nedostatke tako što će očistiti i pregledati dimnjake. Ali to je već bilo kasno jer su to učinili vatrogasci PVB-a koji su, po mojoj procjeni za angažovanje ljudi (3x8sati) i spec.vozila utrošili oko tisuću KM od narodnih para iz budžeta KS.

Dvije godine kasnije, opet se zapalio dimnjak zbog nečišćenja!

Ovaj put kod komšinice, starice koja je živjela sama. Ja joj poklonio peć na drva i ugalj.
Žena stara i iskusna, pa isto tako, nema šanse da nije primjetila da joj peć ''ne vuče'' dobro zbog nagomilane čadži.

Oko Nove godine ja se penjao na krov nešto u vezi sa radio-amaterskom i tv. antenom na krovu, pa sam primjetio masnu čadž na limenom horozu dimnjaka i ispravno predvidio da će se za mjesec dana, otprilike, zapaliti dimnjak.

Pismeno obavijestio komšinicu i PEV-a šta slijedi ukoliko ne dovedu dimnjačara. Usmeno obavijestio i sve ostale EV u zgradi.
Niko ništa nije učinio da se dovede dimnjačar preko upravitelja.

I sad, ovi ublehaši, ministar i uzgajivači hemoroida u Ministarstvu, meni odgovaraju šaljući mi Obavjest, a ne Rješenje da su naredili otklanjanje kvarova FAMOS-GRADNJI što je ona i učinila. Napominjem da se po ZUP-u (Zakonu o upravnom postupku) svako obraćanje građana vlastima (Ministarstvu) ima smatrati za otvaranje Upravnog postupka.
Svaki upravni postupak se mora okončati donošenjem Rješenja, pa bilo da je to pozitivno ili negativno u odnosu na ono što sam u obraćanju zahtijevao.

Međutim, banda organizovana koja je zasjela na vlast i u državnom organu uprave sa visokom primanjima i ostalim beneficijama mi poslala Obavijest kao što sam prethodno napisao da su oni ''naredili otklanjanje kvara''!

Pa, stoko bez repa, vatrogasci su otklonili kvar i to će platiti svi građani u Kantonu kao što i vas plaćaju. Moja procjena je da je PVB intervencija koštala budžet tisuću KM.

Uzbuđenje staričino prilikom PVB intervencije joj je barem malo oslabilo njeno bolesno srce, pa kada je u jesen prošle godine ''dohvatio'' prvi virus, ona je jadna preselila na Ahiret!
:(
Dr.Mr.Fr.

#123 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Dr.Mr.Fr. »

Evo citam maloprije na

http://** No links **.ba/mediji/samo-od-mene-mrtv ... -na-budale

isto nekog covjeka nagazili :shock:
U vezi sa tekstom u broju od 1. novembra u Sarajevskoj hronici o javnoj raspravi o nacrtu zakona o održavanju zajedničkih dijelova i upravljanju zgradom Kantona Sarajevo, želio bih da kao neki svoj skroman doprinos iznesem slučaj kako se postojeća zakonska rješenja koriste od Ministarstva stambene politike KS-a i njihovih "partnerskih" firmi za "održavanje" i iznuđivanje novca od građana.

Naime, živim u stanu u kući na adresi Vogošćanskih odreda 86. Radi se o prizemnoj kući sa dva stana, sa dva potpuno odvojena ulaza, bez ikakvih zajedničkih prostorija. Otkupom stana u redovnoj proceduri, u pratećem rješenju navedeno je da su zajedno sa stanom otkupljeni podrum i potkrovlje. Uprkos tome, prema "stručnom" mišljenju osoba iz ovog ministarstva (stručna savjetnica Amira Butmir i pomoćnica ministra Amela Petrinić), uz potpis ministra Čedomira Lukića, ja sam obavezan rješenjem o prinudnom upravitelju da plaćam njihovim "partnerima" iz firme Hetig mjesečni iznos od ni manje - ni više nego 15 KM za održavanje "zajedničkih prostorija" kojih nema!

Ne samo to! Budući da je sasvim razumno da sumnjam da postoji sprega između Ministarstva i firmi kao Hetig, na moju molbu da barem izađu na lice mjesta i utvrde zajedno sa mnom šta mogu održavati za nemali iznos koji sam im, po "stručnom mišljenju" gđe Petrinić, gđe Butmir i ministra Lukića, dužan davati, iz ove firme su mi i bukvalno, cinično poručivali da ih nije briga, da ja moram plaćati i da oni mogu izaći tek kada skupim dovoljno novca! Drugim riječima, pošto se radi o individualnom objektu, potrebno bi bilo nekoliko godina plaćati ovaj porez na budale, da bi se gospoda iz Hetiga udostojila da izađu da nešto poprave. Istražujući malo ovaj slučaj, stručnjaci iz ove oblasti su mi rekli da ovaj primjer nije usamljen na području Kantona Sarajevo. Po njihovim riječima, ovakvih stanova na području Kantona ima između 250 i 400 (iznosili su razne procjene na osnovu definicije "zgrade" ili "kuće"). To znači da se firme zadužene za "održavanje", prema tumačenju "stručnjaka" iz Ministarstva, mogu bogatiti u iznosu od 5.000 KM mjesečno ne radeći apsolutno ništa!

Boreći se za ispravljanje očite nepravde u ovom slučaju, uspio sam zakazati susret s ministrom Lukićem. Moram priznati da me ministar primio izuzetno ljubazno i da smo imali veoma korektan razgovor. Prema onome što mi je ministar rekao, u mom slučaju je kao došlo do zakonske nepravde koju namjerava ispraviti novim izmjenama zakona. Međutim, samo nekoliko dana nakon toga, ministar potpisuje novo rješenje, na osnovu moje žalbe, kojima daje mišljenje da sam obavezan plaćati "zajedničke" prostorije! Kako to da u dva dana ministar ima dva različita mišljenja? Da li se ministar to boji "partnerskih" firmi? Ako nema hrabrosti da im se suprotstavi, neka ode i neka dođe neko ko ima smisla za zakon i pravdu. Mogu samo poručiti i ministru i "stručnjacima" iz Ministarstva i njihovim „partnerima" iz Hetiga da od mene samo mrtvog mogu naplaćivati ovaj porez na budale. I da ću svim zakonitim sredstvima nastaviti borbu protiv ovog očitog terora kantonalne administracije i njihovih partnera protiv građana Kantona Sarajevo.
Skyfox

#124 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by Skyfox »

:D
Last edited by Skyfox on 04/11/2011 09:36, edited 1 time in total.
vryzas

#125 Re: Teže je promijeniti upravitelja, nego suprugu! (Anketa)

Post by vryzas »

Jagmujan wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Pa, dok je bila naplativa ratna šteta SDA nije prstom mrdnula osim što je tužila krivce za neke džamije, plus što je tužbu na vrijeme podnio onaj Trebinjac, vlasnik tvornice.
Jesil' ti siguran da je to tako kao što ti pričaš il' si čitao u "renomiranom" dnevnom listu Avaz? :-) Jel' SDA jedina stranka koja je mogla prstom mrdnuti da bi tako nešto uradila? Jel' tada nisu postojale neke druge političke opcije da pokrenu to pitanje? I jel' to trebinjac pametniji od tebe sarajlije pa on podnese tužbu, a ti ne? Il' te možda neko spriječio u tome?
PipiDugaDevetka wrote:Zašto bi neko selio zbog nesposobnosti upraviteljske firme da naplati naknadu od EV? Ja sam za to da se sistem upraviteljstva UKINE!
Upravitelji svakako naplate naknadu od EV-a, nešto% od mjesečne uplate, plaćao jedan EV il' svi. A sud je taj koji treba brže rješavati tužbe protiv neplatiša. Ja recimo nisam za ukidanje upraviteljstva. Samo bi u ovaj nacrt koji je u javnoj raspravi ubacio drakonske kaznene odredbe za ne plaćanje i ne izvršavanje zakonom propisanih stvari a koje se tiču održavanje zgrade pa izvol'te, poštuj zakon il' prodaj stan u Ferhadiji pa ćeš imati para i za održavanje i za sve ostale zakonom propisane dažbine.
PipiDugaDevetka wrote:Imaš pet zgrada na Dobrinji koje protivzakonito nemaju upravitelja, pa se pokazalo da su sami EV racionalniji i efikasniji održavatelji i upravitelji zgradama. Vidi diskusije @vryzas-a.
I ja sam vidio na filmu da bi sigurno lakše i bolje živio da pljačkam banke nego što ovako rintam za male pare, al' to je protivzakonito pa nije baš uredu da tako radim, jelde? Umjesto što to navodiš kao primjer, tebi i diskutantu vryzas-u bi bilo pametnije da prijavite nadležnima koje su to zgrade, kao što bi prijavili i one koji protivzakonito :lol: pljačkaju banke, a policija im ne može ući u trag, il' možda ne bi?
I na kraju zna se kako se zakon mijenja (sigurno ne nepoštivanjem postojećeg), poznate su procedure, eto, ovaj o čemu mi diskutujemo je u javnoj raspravi, pa fino papir/monitoritas. preda se pa opleti.

Da prijavim svoju zgradu? :? :-) :D :lol: :lol:

:thumbup: :run:
Locked