derion wrote:Jedini korijen i srž čovjeka je čovjek. Treba (a ne tevba) se vratiti tom korijenu, a nikakvim kasnijim pojavama, koje su stvorene isključivo da kontrolišu, teroriziraju i stave u okove, koga-čega, čovjeka.
Tevba kao povratak korijenima?
-
kerima1
#226 Re: Tevba kao povratak korijenima?
- arzuhal
#227 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Na drugoj temi @fatamorgana reče da je najbolja nagrada - ljudskost.
Šta znači "vratiti se čovjeku u sebi", odnosno "ljudskosti"? Šta je to čovjek, šta je ljudskost?
Šta znači "vratiti se čovjeku u sebi", odnosno "ljudskosti"? Šta je to čovjek, šta je ljudskost?
-
kerima1
#228 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ja i jesam razumila pod covjek-ljudskost ili cinjenje najboljeg sto jedan covjek moze dok zivi.arzuhal wrote:Na drugoj temi @fatamorgana reče da je najbolja nagrada - ljudskost.
Vratiti se covjeku u sebi mislim da je to ziviti spontano,instiktivno, razumski, sve sto nam se namece nije to, ne dolazi iz naseg bica.
- arzuhal
#229 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Spontano i instiktivno mogu ići zajedno, ali instinktivno i razumski su pomalo suprotstavljeni...Misliš li na život nesputan moralnim dilemama, odnosno život koji nije ograničen moralnim normama koje nameću religije, nego da se svako vrati sebi na način da sam sobom, kao pojedinac, odmjeri šta mu je "ispravno" i "neispravno", "dobro" ili "zlo", ili da treba te kvalifikacija i te kategorije "dobra" i "zla" odbaciti, što veli Nietzsche, kao nametnute, čitav moral kao nametnuti okvir religija koje su njime zauzdale prirodu čovjak koja želi samu sebe, svoj život, svoju slobodu da djeluje kako hoće i sl?kerima1 wrote:Ja i jesam razumila pod covjek-ljudskost ili cinjenje najboljeg sto jedan covjek moze dok zivi.arzuhal wrote:Na drugoj temi @fatamorgana reče da je najbolja nagrada - ljudskost.
Vratiti se covjeku u sebi mislim da je to ziviti spontano,instiktivno, razumski, sve sto nam se namece nije to, ne dolazi iz naseg bica.
-
kerima1
#230 Re: Tevba kao povratak korijenima?
ovo da..svaki covjek ovo moze i treba da usvoji.sad ako hoce okova i nameta religijskih,drustvenih normi itd.Spontano i instiktivno mogu ići zajedno, ali instinktivno i razumski su pomalo suprotstavljeni...Misliš li na život nesputan moralnim dilemama, odnosno život koji nije ograničen moralnim normama koje nameću religije, nego da se svako vrati sebi na način da sam sobom, kao pojedinac, odmjeri šta mu je "ispravno" i "neispravno", "dobro" ili "zlo",
- Towelie
#231 Re: Tevba kao povratak korijenima?
I sam natovaris breme da nosis. A mozes i bez toga.kerima1 wrote:ovo da..svaki covjek ovo moze i treba da usvoji.sad ako hoce okova i nameta religijskih,drustvenih normi itd.Spontano i instiktivno mogu ići zajedno, ali instinktivno i razumski su pomalo suprotstavljeni...Misliš li na život nesputan moralnim dilemama, odnosno život koji nije ograničen moralnim normama koje nameću religije, nego da se svako vrati sebi na način da sam sobom, kao pojedinac, odmjeri šta mu je "ispravno" i "neispravno", "dobro" ili "zlo",sam svoje breme nosis sve kako covjek odluci da mu je najbolje.
-
kerima1
#232 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ko ce kome nego sam sebi.I sam natovaris breme da nosis. A mozes i bez toga.![]()
- fatamorgana
#233 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Povlačim riječ!arzuhal wrote:Na drugoj temi @fatamorgana reče da je najbolja nagrada - ljudskost.
Nego ima npr. i onih koji se nikad nisu ni udaljili od ljudskosti pa se ne moraju ni vraćati "čovjeku u sebi" a pred tobom i predamnom je još dug put.
- vazi
#234 Re: Tevba kao povratak korijenima?
rijetki su, barem se meni cini a ima ih, nije da nema...Kad bolje razmislim, ja jos nikog takvog nisam upoznala , sto ne znaci da ih nemafatamorgana wrote:Povlačim riječ!arzuhal wrote:Na drugoj temi @fatamorgana reče da je najbolja nagrada - ljudskost.
Šta znači "vratiti se čovjeku u sebi", odnosno "ljudskosti"? Šta je to čovjek, šta je ljudskost?![]()
![]()
Nego ima npr. i onih koji se nikad nisu ni udaljili od ljudskosti pa se ne moraju ni vraćati "čovjeku u sebi" a pred tobom i predamnom je još dug put.
- fatamorgana
#235 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Pogledaj mrvu bolje oko sebe, to su ljudi jednostavne ljudskosti, one svakodnevnog života, možda si i ti jedna od njih!vazi wrote:rijetki su, barem se meni cini a ima ih, nije da nema...Kad bolje razmislim, ja jos nikog takvog nisam upoznala , sto ne znaci da ih nemafatamorgana wrote:Povlačim riječ!arzuhal wrote:Na drugoj temi @fatamorgana reče da je najbolja nagrada - ljudskost.
Šta znači "vratiti se čovjeku u sebi", odnosno "ljudskosti"? Šta je to čovjek, šta je ljudskost?![]()
![]()
- Towelie
#236 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Cudni su putevi tewbe.
-
dadinjo33
#237 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Tellahi, wallahi, billahi.
Ima jedan zgodan ajet o zakletvama, hehe...
Doduse, Korkut je, kao i obicno za...brljao i izmijenio smisao ajeta.
-
kerima1
#238 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Mozes li napisati taj ajet kako glasi original?dadinjo33 wrote:Tellahi, wallahi, billahi.
A, ti sto se 'kunu nontop ne vjeuju ni sami sebi sta pricaju!
-
dadinjo33
#239 Re: Tevba kao povratak korijenima?
66:2 Allah vam je ucinio farzom anuliranje (=krsenje) vasih zakletvi.
Dakle, Allah je ljudima u obavezu dao da prekrse svoje zakletve.
To ima strasne implikacije na one koji razmisljaju o prakticnom znacenju te poruke.
A tu su svakako te tri spomenute:
T
W
B
To ima strasne implikacije na one koji razmisljaju o prakticnom znacenju te poruke.
T
W
B
-
Dexx1
#240 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Tacno, u slucajevima kada se zakunu da ce uraditi nesto sto je zabranjeno, ili da ce ostaviti ono sto je dozvoljeno, ili kad se zakunu da ce uradit nesto pa vide da mogu uraditi nesto sto je bolje od toga ... obaveza je da se zakletve prekrsedadinjo33 wrote:66:2 Allah vam je ucinio farzom anuliranje (=krsenje) vasih zakletvi.
- fatamorgana
#241 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Čekajte, jel' to onda znači da se ne može vjerovati vjernicima koji se zaklinju?Dexx1 wrote:Tacno, u slucajevima kada se zakunu da ce uraditi nesto sto je zabranjeno, ili da ce ostaviti ono sto je dozvoljeno, ili kad se zakunu da ce uradit nesto pa vide da mogu uraditi nesto sto je bolje od toga ... obaveza je da se zakletve prekrsedadinjo33 wrote:66:2 Allah vam je ucinio farzom anuliranje (=krsenje) vasih zakletvi.
-
belfy
#242 Re: Tevba kao povratak korijenima?
ne vjeruj zeni koja laze...fatamorgana wrote:Čekajte, jel' to onda znači da se ne može vjerovati vjernicima koji se zaklinju?Dexx1 wrote:Tacno, u slucajevima kada se zakunu da ce uraditi nesto sto je zabranjeno, ili da ce ostaviti ono sto je dozvoljeno, ili kad se zakunu da ce uradit nesto pa vide da mogu uraditi nesto sto je bolje od toga ... obaveza je da se zakletve prekrsedadinjo33 wrote:66:2 Allah vam je ucinio farzom anuliranje (=krsenje) vasih zakletvi.
-
Dexx1
#243 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ako ti neko u huji kaze "Tako mi Allaha cu ti raspaliti samar" a onda to ne uradi, je l to dobro ili losefatamorgana wrote: Čekajte, jel' to onda znači da se ne može vjerovati vjernicima koji se zaklinju?
- fatamorgana
#244 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ma ja, zasto jednostavno kad moze komplikovano .... vjerska posla i zavrzlame!Dexx1 wrote:Ako ti neko u huji kaze "Tako mi Allaha cu ti raspaliti samar" a onda to ne uradi, je l to dobro ili losefatamorgana wrote: Čekajte, jel' to onda znači da se ne može vjerovati vjernicima koji se zaklinju?na stranu sto postoji nesto sto se zove keffaret - otkup za prekrsenu zakletvu poput posta od tri dana uzastopno i slicno
- arzuhal
#245 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Opet ulažeš trud da pogrešnim prevođenjem navodiš ljude na iskrivljeno razumijevanje Kur'ana? Ako, ako, i treba da se trudiš...Za zadovoljstvo svog gospodaradadinjo33 wrote:66:2 Allah vam je ucinio farzom anuliranje (=krsenje) vasih zakletvi.
T
W
B
Evo kako je Mlivo preveo:
Već vam je Allah naložio iskup zakletvi vaših, a Allah je Zaštitnik vaš i On je Znalac, Mudri.
- arzuhal
#246 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ma nije to nego se radi o elementarno nepoštenim stavovima onih (bilo kojih) ljudi koji ni trun poštenja i volje neće, odnosno ne žele (a mogu) da ulože samo da bi razumjeli o čemu se, doista, radi, nego imaju svoje već ranije donesene presude koje dogmatski samo potvrđuju.fatamorgana wrote:Ma ja, zasto jednostavno kad moze komplikovano .... vjerska posla i zavrzlame!Dexx1 wrote:Ako ti neko u huji kaze "Tako mi Allaha cu ti raspaliti samar" a onda to ne uradi, je l to dobro ili losefatamorgana wrote: Čekajte, jel' to onda znači da se ne može vjerovati vjernicima koji se zaklinju?na stranu sto postoji nesto sto se zove keffaret - otkup za prekrsenu zakletvu poput posta od tri dana uzastopno i slicno
U prvom ajetu sure Tahrim (u prevodu: Zabrana) se veli (navodim Mlivin prevod):
O Vjerovjesniče! Zašto zabranjuješ ono što ti je Allah dopustio, tražeći zadovoljstva žena svojih? A Allah je Oprosnik, Milosrdni.
U predajama se veli da su se dvije supruge Poslanika, alejhi-selam, iz čiste ženske ljubomore
Kada su to tako i uradile, Poslanik im je povjerovao i odmah se zakleo da više neće jesti med - nešto što je inače bilo dozvoljeno (halal), što Kur'an spominje i kao hranu i kao lijek ljudima, i što je Poslanik doista volio - kako tim zadahom više nikoga ne bi uznemiravao, mislio je da nije bio svjestan tog zadaha. Dakle zabranio je sebi (zaklinjući se pri tome) nešto za što nije bilo nikakve potrebe, nego je još bilo plod spletke!
I ovi ajeti potcrtavaju ličnost Božijeg poslanika, salavatullahi alejhi ve selamuhu!
Njemu je Allah objavom otkrio njihov plan i u drugom ajetu, kojeg @prenosnik namjerno pogrešno prevodi kako bi izvrnuo svima jasan smisao, Allah ga podsjeća da je već propisan način iskupljivanja za takve slične vrste zakletvi (pa da tako poništi svoju zakletvu, odnosno iskupi se za njeno kršenje):
Već vam je Allah naložio iskup zakletvi vaših, a Allah je Zaštitnik vaš i On je Znalac, Mudri.
Ovdje nije riječ o svjesno lažno datim zakletvama kojima bi se neko ciljano varao i htio prevariti, one su veliki grijeh.
- zagortenej
#247 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Allah se u Kur'anu više bavio detaljima oko ženske ljubomore i ženskih spletki, nešto kao u španskim serijama, nego li detaljima oko obavljanja salata ili kako ga prevode molitve. ili koliko se procenata daje zekat. zanimljivo.
a interesatno je da Allah, zbog tog navodnog događaja sa medom, prijeti da Poslanik može razvesti te žene i dati mu bolje od njih: predanih, vjernica, poslušnih, pokajanica, obožavateljki, onih koje poste, hudovica i djevica., što znači da te 2 nisu to bile ?!?
i koliko je taj događaj bio opasan npo Poslanika da Allah dalje kaže da će ga zaštiti od njih (žena), ako one dalje nastave sa tim što su radile, dakle sa medom: Ako se vas dvije pokajete Allahu, pa doista su nagela srca vaša; a ako se budete pomagale protiv njega - pa uistinu, Allah - On je Zaštitnik njegov, i Džibril i pravedni vjernici; i meleci su sem toga pomagač..
a interesatno je da Allah, zbog tog navodnog događaja sa medom, prijeti da Poslanik može razvesti te žene i dati mu bolje od njih: predanih, vjernica, poslušnih, pokajanica, obožavateljki, onih koje poste, hudovica i djevica., što znači da te 2 nisu to bile ?!?
i koliko je taj događaj bio opasan npo Poslanika da Allah dalje kaže da će ga zaštiti od njih (žena), ako one dalje nastave sa tim što su radile, dakle sa medom: Ako se vas dvije pokajete Allahu, pa doista su nagela srca vaša; a ako se budete pomagale protiv njega - pa uistinu, Allah - On je Zaštitnik njegov, i Džibril i pravedni vjernici; i meleci su sem toga pomagač..
-
belfy
#248 Re: Tevba kao povratak korijenima?
nisam ranije cuo ovu pricu sa medom, ali sada kada citam mi je samo jedno nevjerovatno. dakle, Muhameda su zene preveslale, i onda poslije toga Bog, koji daje objavu covjecanstvu, se pozabavi da Muhamedu rijesi problem, tj. da razrijesi neke zenske jezike...

EDIT: uleti zagor dok napisah...odgovarah arzulahu.
EDIT: uleti zagor dok napisah...odgovarah arzulahu.
-
zvizdan
#249 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Zadah meda? E svasta ces cuti... Dvije zene se dogovorile da kazu Poslaniku da mu se iz usta osjeca zadah meda? Pa, majka mu stara, medna usta su metafora iz narodne lirike... Sta bi uopce bio zadah meda? Neka me neko prosvijetli. Med i neugodan zadah? Pa nije saransak ili kvaran zub.
- zagortenej
#250 Re: Tevba kao povratak korijenima?
ispade Muhamed smotan pravo. Ima negdje u hadisima kako ga je Omer kritikovao povodom ovog događaja da je blag prema ženama, da treba to čvršće.zvizdan wrote:Zadah meda? E svasta ces cuti... Dvije zene se dogovorile da kazu Poslaniku da mu se iz usta osjeca zadah meda? Pa, majka mu stara, medna usta su metafora iz narodne lirike... Sta bi uopce bio zadah meda? Neka me neko prosvijetli. Med i neugodan zadah? Pa nije saransak ili kvaran zub.