Mislim da je cak u jednom periodu bio najprodavanije vozilo u Norveskoj ako me sjecanje dobro sluzi.emko1234 wrote:Obzirom da su ih što se Europe tiče najviše prodali u Norveškoj, koja ima jedne od najstržijih eko normi, vjerujem da apsolutno nema nikakvih problema s niskim temperaturama.shin wrote:DC motori su buducnost, samo je problem skladistenja energije, kako uopste tesla radi na -20°C?
Tesla Motors
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#51 Re: Tesla Motors
-
emko1234
#52 Re: Tesla Motors
Ljudi u Skandinavskim zemljama općenito imaju strašne pogodnosti kad su u pitanju ta vozilo.konektovan wrote:Mislim da je cak u jednom periodu bio najprodavanije vozilo u Norveskoj ako me sjecanje dobro sluzi.emko1234 wrote:Obzirom da su ih što se Europe tiče najviše prodali u Norveškoj, koja ima jedne od najstržijih eko normi, vjerujem da apsolutno nema nikakvih problema s niskim temperaturama.shin wrote:DC motori su buducnost, samo je problem skladistenja energije, kako uopste tesla radi na -20°C?
Znam da su kupci Tesle bili oslobođeni raznoraznih poreza i carina, besplatni parkinzi, punjenja i slične fore u određenom vremenskom periodu.
- Maystor
#53 Re: Tesla Motors
Nije Tesla za Bosance, bar ne za ogromnu vecinu. Nas je mentalitet takav (neka se niko ne uvrijedi, cinjenica je to). Nije bosancu auto sto nije dizel i made in Germany.
-
Seawolf
#54 Re: Tesla Motors
Većina savremenih plug-in hibridnih vozila koristi AC indukcioni elektro-motor (ili više njih). Npr. BMW i8, Porsche 918 Spyder, Mercedes-Benz C 350 e, Mercedes-Benz S 500 e, ... U ta vozila se ugrađuju AC trofazni indukcioni elektro-motori, koji razvijaju snage od 60 kW do 115 kW.bierkof wrote: Tesla koristi trofazni indukcioni motor. Proizvodnja permanentnih rare-earth magneta je komplikovan, prljav i skup proces.
Neovisno o tome, hibridi koriste DC brushless motor.
Moje misljenje je da ce najvjerovatnije cisto elektricni automobili usvojiti AC indukcioni kao standard, kao i neki hibridi koji budu zeljeli vise snage iz elektromotora.
- Maystor
#55 Re: Tesla Motors
El. Motor je relativno prosta masina. Kontroler motora je jednako bitan, a u mnogim slucajevima i skuplji dio. Baterija je izvor istosmjerne struje, specijalni inverteri napajaju motor odgovarajucom strujom. Radi se o stotinama ampera struje. Cak i ako je motor DC, kontroler je opet neophodan radi modulacije gasa - motor se ne napaja konstantnom strujom vec impulsima, pri cemu se sirina impulsa mijenja kao funkcija vrijednosti gasa. Zaboravlja se da i kontroler ima gubitke, svi navode da je efikasnost motora preko 90%, a zaborave reci da se nesto izgubi i na samom kontroleru.
-
ST11
#56 Re: Tesla Motors
Kada sponzoruši zaborave obrazloziti temeljni princip djelovanja Tesla automobila.
https://youtu.be/Bx9I4LrMZRQ?t=224
https://youtu.be/Bx9I4LrMZRQ?t=224