Terorizam u Bosni ??

Post Reply
tempora

Post by tempora »

Fair, ja sam ti samo postavila par pitanja, na koja ti nisi odgovorio, ne znam zasto. Mislim da bi bilo korektno sa tvoje strane da mi pojasnis to o proslom tekstu iz novina.
Kao sto sam vec rekla, ne sumnjam da nema osoba koje bi bile voljne opasati dinamit oko sebe i poginuti.
Ne sumnjam da jedna sredina kao BiH ne budi radikalizam, kada ga Evropa budi, zasto bi mi bili izuzetak?
No ja sumnjam da ce se takvi javiti na temu i reci e ima nas i tu smo!
Ako smo sto naucili u ovih posljednjih godina je to da je "teroriste" tesko identifikovati i da se oni ne razlikuju od ostalih po nacinu zivljenja?
Ali kako ih to pronaci? Kako ih dokazati?
I da li je radikalno misljenje i potencija za terorizam?

Ono sto ja zapazam ( mozda opet subjektivno)da nase susjedne zemlje tvrde i pisu o terorizmu u BiH, kao da vlasti BiH kriju i podrzavaju teroriste. Kao da su ti teroristi pod okriljem BiH vlasti. Iz njima znanih razloga, ili iz one jednostavne formule da se te drzave trebaju zastiti od toh islamskog fundamentalizma koji im je eto na pragu, pa moraju iskoristiti sva sredstva da ne dodje do toga. Ili da im Evropa pomogne i da vece ovlasti, kako bi se sto uspjesnije borili protiv barbarskih im susjeda.
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

wandy wrote:
Hadzi-Murat wrote:
Fair Life wrote: Dabome da je manipulacija pojmom terorizam...

Da se vratis malo nazad, recimo na 11 stranicu... ili jos boljena pocetak mnogo toga bi ti bilo jasnijeu vezi ove teme...

A sad malo manipulacije "pojmom terorizam"... sa 11. stranice.
Ovaj gore je autor onog New York-Madrid-Zenica-Sjekirica...

Pitam se da li je ikad odgovarao za ovu klevetu?

Ali vidim da je sada sastavio niz od drugih gradova i sela...

btw, komandant EUFORA je prije nekoliko dana izvjestio javnost, da BiH nije nista nesigurnija od drugih evropskih zemalja...policija radi svoj posao, situacija je stabilna...medjutim jos uvijek postoje ovi kojima je bosna problem...
Citajte ljudi avaz a ne ovu propagandu kao sto su dani i sb.

:-D
Avaz je dnevna novina, a ne sedmicnik koji se bavi istrazivackim novinarstvom...to je kao da poredis kruske i jabuke...medjutim cinjenice ostaju iste, a to je da su i dani i sb postali smece od novina, jer su toliko neistina plasirali, toliko uvreda (npr. prema majkama srebrenice) da onda nije ni cudo sto njihove tekstove preuzima jedan cetnicki sajt iz toronta...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

tempora wrote:Fair, ja sam ti samo postavila par pitanja, na koja ti nisi odgovorio, ne znam zasto. Mislim da bi bilo korektno sa tvoje strane da mi pojasnis to o proslom tekstu iz novina.
Kao sto sam vec rekla, ne sumnjam da nema osoba koje bi bile voljne opasati dinamit oko sebe i poginuti.
Ne sumnjam da jedna sredina kao BiH ne budi radikalizam, kada ga Evropa budi, zasto bi mi bili izuzetak?
Ako smo sto naucili u ovih posljednjih godina je to da je "teroriste" tesko identifikovati i da se oni ne razlikuju od ostalih po nacinu zivljenja?

Ono sto ja zapazam ( mozda opet subjektivno)da nase susjedne zemlje tvrde i pisu o terorizmu u BiH, kao da vlasti BiH kriju i podrzavaju teroriste. Kao da su ti teroristi pod okriljem BiH vlasti. Iz njima znanih razloga, ili iz one jednostavne formule da se te drzave trebaju zastiti od toh islamskog fundamentalizma koji im je eto na pragu, pa moraju iskoristiti sva sredstva da ne dodje do toga. Ili da im Evropa pomogne i da vece ovlasti, kako bi se sto uspjesnije borili protiv barbarskih im susjeda.
Da u Bosni ima ugursuza - IMA!
Ali da se Bosna moze smatrati nekom prijetnjom islamskim terorizmom vecom nego sto je to bilo koja druga zemlja je - apsurd!
Na one koji se danas u svijetu aktivno bore potiv islamskog terorizma (prije svega njegovo velicanstvo Bush) slobodno se moze odnositi i ona (parafrazirana) nesretna izjava reisa Cerica o Karadzicu:

Bush je za razvoj terorizma medju muslimanima za samo par godina ucinio vise nego svi zaludjeni imami svijeta i sljedbenici Bin Ladena za cijeli svoj zivot!

Mi u BiH imamo terorizam druge vrste, a ovih nekoliko idiota zaludjenih tamo nekim "istinskim islamom" samo su kap u moru nasih pravih problema...
Da je nama kako izaci na kraj sa onima koji terorisu cjelokupno BH stanovnistvo vec punih 15 godina i koji covjeku ne daju ni da posteno progleda, a kamo li da nesto napravi od svog zivota... :(

Zato, slazem se s tobom @tempora!
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Vodenjak wrote:
tempora wrote:Fair, ja sam ti samo postavila par pitanja, na koja ti nisi odgovorio, ne znam zasto. Mislim da bi bilo korektno sa tvoje strane da mi pojasnis to o proslom tekstu iz novina.

Da u Bosni ima ugursuza - IMA!
Ali da se Bosna moze smatrati nekom prijetnjom islamskim terorizmom vecom nego sto je to bilo koja druga zemlja je - apsurd!
Na one koji se danas u svijetu aktivno bore potiv islamskog terorizma (prije svega njegovo velicanstvo Bush) slobodno se moze odnositi i ona (parafrazirana) nesretna izjava reisa Cerica o Karadzicu:

Bush je za razvoj terorizma medju muslimanima za samo par godina ucinio vise nego svi zaludjeni imami svijeta i sljedbenici Bin Ladena za cijeli svoj zivot!

Mi u BiH imamo terorizam druge vrste, a ovih nekoliko idiota zaludjenih tamo nekim "istinskim islamom" samo su kap u moru nasih pravih problema...
Da je nama kako izaci na kraj sa onima koji terorisu cjelokupno BH stanovnistvo vec punih 15 godina i koji covjeku ne daju ni da posteno progleda, a kamo li da nesto napravi od svog zivota... :(

Zato, slazem se s tobom @tempora!
:thumbup: Bravo za obojicu.
A što se tiče naslova teme može li neko definisati terorizam, jer danas ono što ja smatram terorizmom se različito imenuje zavisno od toga gdje i ko se služi tim metodama.
Reina

Post by Reina »

Hadzi-Murat wrote:
btw, komandant EUFORA je prije nekoliko dana izvjestio javnost, da BiH nije nista nesigurnija od drugih evropskih zemalja...policija radi svoj posao, situacija je stabilna...medjutim jos uvijek postoje ovi kojima je bosna problem...
ma slazem se ja i sa muhom, temporom a bogami i sa H.Muratom :)
wandy

Post by wandy »

Hadzi-Murat wrote:
wandy wrote:
Hadzi-Murat wrote: Ovaj gore je autor onog New York-Madrid-Zenica-Sjekirica...

Pitam se da li je ikad odgovarao za ovu klevetu?

Ali vidim da je sada sastavio niz od drugih gradova i sela...

Citajte ljudi avaz a ne ovu propagandu kao sto su dani i sb.

Avaz je dnevna novina, a ne sedmicnik koji se bavi istrazivackim novinarstvom...to je kao da poredis kruske i jabuke...medjutim cinjenice ostaju iste, a to je da su i dani i sb postali smece od novina, jer su toliko neistina plasirali, toliko uvreda (npr. prema majkama srebrenice) da onda nije ni cudo sto njihove tekstove preuzima jedan cetnicki sajt iz toronta...
Ja sam samo napiso citajte.

Fair Life

Post by Fair Life »

wandy wrote:Citajte ljudi avaz a ne ovu propagandu kao sto su dani i sb.

Je li ovo propaganda... ?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=25814
lavor_

Post by lavor_ »

Kopenhagen-London-Butmir

mislim fakat... :lol::lol:

jos jedan od smecimovica... :) ...
kako iole trezven covjek moze bez imalo zadrske popushiti sve i sva...zdravo za gotovo... :sad: ...tebi fair ...da avdic ili smecko napise *sutra je sudnji dan*...ti bi ovdje brze-bolje otvorio topic:
Posljednji selam,zbogom okrutni svjete*...covjece...zar je toliko tesko shvatiti da ima ljudi koji su PLACENICI ...ili je problem sto se ne radi o islamskim placenicima. 8) ..nego velikospsrski i NDH-ovskim..a to je sica...cakstavise...vjerovatno pozeljno

respect za Butmir,anyway :D
Fair Life

Post by Fair Life »

lavor_ wrote:Kopenhagen-London-Butmir

mislim fakat... :lol::lol:

jos jedan od smecimovica... :) ...
kako iole trezven covjek moze bez imalo zadrske popushiti sve i sva...zdravo za gotovo... :sad: ...tebi fair ...da avdic ili smecko napise *sutra je sudnji dan*...ti bi ovdje brze-bolje otvorio topic:
Posljednji selam,zbogom okrutni svjete*
...covjece...zar je toliko tesko shvatiti da ima ljudi koji su PLACENICI ...ili je problem sto se ne radi o islamskim placenicima. 8) ..nego velikospsrski i NDH-ovskim..a to je sica...cakstavise...vjerovatno pozeljno

respect za Butmir,anyway :D
Ni Aliji nisam mogao povjerovati na rijec 'da rata nece biti'... zasto bih Senadu... Pecaninu.

PS. . .Budes li intenzivno citao naucices razlikovati Slododnu Bosnu od Dana.

Tekst je iz Dana...
lavor_

Post by lavor_ »

ali je smećko iz dana... :) ...samo ti svoju... :zzzz: ...sta li bjese sa sanelom

:?

p.s.oba na istom kazanu... placenickom...:oops:

p.p.s. Go Butmir :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

lavor_ wrote:
...
da avdic ili smecko napise *sutra je sudnji dan*...ti bi ovdje brze-bolje otvorio topic:
Posljednji selam,zbogom okrutni svjete ...covjece...zar je toliko tesko shvatiti da ima ljudi koji su PLACENICI ...ili je problem sto se ne radi o islamskim placenicima. 8) ..nego velikospsrski i NDH-ovskim..a to je sica...cakstavise...vjerovatno pozeljno
...
Kada je Slobodna Bosna pisala o artiljeriji rasporedjenoj po brdima oko Sarajeva, uvjeravani smo, s jedne strane, da je to laz i da rata nece biti, a s druge da se radi o islamskim fundamentalistima i provokatorima.

Kada su iznosili dokumente koji su nedvosmisleno ukazivali na postojanje plana "Ram", optuzivani su za miniranje mirnog dogovora medju demokratski izabranim predstavnicima naroda koji zive u BiH! I to sa sve tri strane!

Necu da nabrajam.
Previse je toga.
Stariji i dobronamjerni ce se sjetiti vremena ljubavi (dobro, ona traje jos uvijek, ali ovdje mislim na onu pocetnu zaljubljenost do ushiju), izmedju SDA-SDS-HDZ kad smo svi upozoravani od dvojice Senada i njima slicnih sta nam se (narodu) radi iza ledja, a nacio-lideri su se slikali nasmijani i samozadovoljni svojom lucidnom politikom kojom napokon, poslije toliko godina mraka, vode te iste narode u prosperitet i svijetlu buducnost.

I Slobodna Bosna i Dani su samo novine. U tim novinama rade novinari koji pisu svoje tekstove onako kako oni misle da treba, Na nama, obicnim ljudima je da citamo to ili ne, vjerujemo u to ili ne.

Ali, kako bilo da bilo, trebalo bi da budemo sretni sto postoje i oni koji misle drugacije nego razne Centrale, popovi i hodzice, sto ce reci oni koji su nas svojom politikom i svojim vazovima i lajanjem na misama i doveli do ovoga gdje jesmo!

Jer, budimo posteni, nijedan od ova dva toliko kritikovana Senada nicim, ama BAS NICIM nije uticao na (ne)kvalitet zivota bilo koga od nas.
A za razliku od njih, oni o kojima ista ta dvojica pishu su u pravom smislu rijeci gospodari nasih zivota!

Oni koji misli da pomenute gospodare treba pustiti da rade sto im je volja, dovoljno je samo da ne kupuju to smece, ushparaju tako par maraka i, naravno, ne klikaju na linkove koji ih vode do placenickih stranica...
A onda nek se lijepo izvale i uzivaju u blagom milovanju svojih gospodara i njihovim slatkim, umilnim prichicama koje im oni na uvce shapucu... :sleep:

p.s. Bilo bi zaista lijepo da se prestane pricati o njima kao "placenicima".
Ne toliko zbog njih koliko zbog toga sto je svaki covjek u BiH, manje ili vise placenik i to uglavnom onih iz zapadnih zemalja! :oops:
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Kada je Slobodna Bosna pisala o artiljeriji rasporedjenoj po brdima oko Sarajeva, uvjeravani smo, s jedne strane, da je to laz i da rata nece biti,
Rekli nam banane :lol:
tempora

Post by tempora »

Meni je Fair sada jos manje jasno sto zelis naglasiti temom?Trazis odgovore o terorizmu u BiH ili pokusavas utvrditi vjerodostojnost onog sto se pise o terorizmu u BiH?
Pogotovo me zbunjuje ovaj zadnji kontekst vezan za propagandu o Musanu Topalovicu? Ti na osnovu tog topica trazis odgovor na pitanje " Je li i ovo propaganda?"
Izvini ali to izgleda malo naivno, da ne kazem bahato,ako jednim "istinitim" tekstom trazis potvrdu za drugi!

Da krenemo u blisku proslost pa da se prisjetimo falsifikovanog raporta u savjetu za bezbjednost NATO-a na osnovu kojeg je Amerika zajedno sa Engleskom pokrenula rat u Iraku? Raport studenta, pisan prije 10 godina i prenesen u javnost zajedno sa svim greskama i objavljen kao dokaz samog vrha. Propaganda ili istina?

Ima jedna krasna emisija koju ja pratim, a vezana je za novinarstvo i zove se " laz vlada" u kojoj se prikazuju clanci a potom se ispituje njihova vjerodnostojnost. Ta emsija, kojeg li cuda u zadnjih godina prikazuje dosta clanaka o " teroristickim pokusajima" , pripremama i sl.

Ovim i dalje ne zelim negirati opasnost od terorizma u BiH ili otici jos dalje pa reci da te celije u BiH ne postoje. ALi sobzirom da su trenutacno svi zakoni u Evropi i u svijetu ( zapadnom) uskladjeni i promjenjeni u svrhu bezbjednosti i borbe protiv terorizma, dajuci drzavama ogromne ovlasti nad slobodama gradjana, bojim se da upravo zbog tih cinjenica trebamo biti jos vise oprezni u nekakvim svojim "sumnjama" ili "uvjerenjima"

Tvoja tematika me je prisjetila na odnos Evrope prema PKK i Sivim Vukovima, teroristickoj organizaciji Kurda. DOk je ova organizacija u Turskoj oznacena kao teroristicka i Turska se borila i bori sa oblikom terorizma, u Evropi su ove organizacije manje vise normalno egzistirale, tj nalazile svoje utociste i vlasti su pred njima zatvarali oci.
Tek kada je nedavno ( prije godinu, dvije) otkriven kamp PKK u samoj Holandiji, mladih regruta, koji se obucavaju kako bi vrsili akcije u Turskoj, vlast je malo "zategnula konce" ne zbog toga sto je misljenje promjenjeno vec zbog jasnog dokaza da se ova "ekipa" nesmetano priprema na tlu ove drzave. Kada je Turska upozoravala na isto, svi su nekim cudom bili gluhi ili nijemi!!!

Postavlja se pitanje kako bi Evropa reagovala da clanovi ETE u nekim zemljama vrse pripreme i nesmetano pripremaju svoje akcije i kakav bi bio odnos prema toj drzavi???

I opet, Bosna vjerovatno ima ljude koji su voljni krenuti u borbu iz ovih ili onih razloga. No njih se bas i ne mora traziti u Arapima koji su za vrijeme rata infiltrirani u BiH uz pomoc UMPROFORA, vlade BiH, vlade Republike Hrvatske i ko zna koga, jer ta "sacica" stranaca je vec godinama pod prismotrom svih mogucnih tajnih sluzbi.
A kako ih prepoznati medju domacima to je ipak veliko pitanje. Jer mi smo na zalost, ratom postali ekstremni na razlicite nacine a ne samo u ovom nacinu borbe.
spongebob

Post by spongebob »

ne znam bas da su Turci nevini u svom odnosu naspram kurdske manjine, naravno da time ne zelim umanjiti odgovornost PKK jer se bez dileme radi o jednoj teroristickoj organizaciji ali bice mozda da su i braca Evropljani bili upoznati sa zlocinima nad Kurdima. Sve ima razlog za postojanje, nije ni PKK iznikla sama od sebe.
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

Iako se moze ciniti, kada neko gleda sa strane, da ovaj manijakalni pristup u podmetanju iliti promovisanju terorizma ili bilo cega u domenu spekulacija od par pojedinaca iz bijelog svijeta, predstavlja lijecenje licnih frustracija ipak meni se cini da to nije tako.

...Fair Life, zna sta radi, jer radi to predano i svjesno, na samo dvije teme:

1. "Terorizam u BiH"

2. Alija Izetbegovic, ratni zlocinac.

Sve ostalo je umotavanje ove dvije teme u celofan. Prica o mucenistvu, ogorcenosti, je suplja ko svicarski sir, jer na svakoj temi se pojavi ili Dedin sin, ili Dedo ili terorizam.

Identicne dvije teme su neumorno, dosljedno i predano obradjivali i svi cetnicki i ustaski fanatici: Franjo Tudjman, Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic, Vojislav Seselja, a nakon toga i masinerija koja stoji iza njih, potom emigracija u Australiji, Chikagu ili Torontu, ali ove dvije teme su uvijek ostale nepromijenjene: Podmetanje terorizma u BiH, kao pokusaj banaliziranja genocida i strasni Alija Izetbegovic, koji je zubima jeo srpsku nejac, a Islamskom deklaracijom pokoravao evropu...

Pametnom dovoljno...
muha_sa

Post by muha_sa »

Volio bih vidjet nekog iz mog okruženja da podržava mržnju-šovinizam i nedo bog terorizam---svašta smo propatili i predeverali ali smo ostali normala.Muka mi je i strašno me vrijedja kad se BiH stavlja u istu ravan sa anamo tamo nekakvim teroristima--još mi je veća muka kad naši ljudi tome nasjedaju--progledajte malo---ne želim se vračat u blisku prošlost al poslije svih zala koji su nam uradili--podmetat ovom narodu nešto što mu je strano---to je Idiotizam a bogme i Terorizam.
Ovim gradom--živim u Sarajevu---špartaju i zločinci koji su nas ubijali i oni koji ih predstavljaju i podržavaju a još malo pa će i mitingovat zbog neke njima poznate istine,al nikad nikom ni dlaka s glave falila nije a niti će--nismo barbari-kao oni.
U Švedskoj ubica na sred ulice ubio ministricu--heej ženu???nedo bog da je ubica kakav Suljo.
U Beogradu ubice ubiše premijera---nekoliko puta pokušaše atentat na čelnika stranke Draškovića.???
U hrvatskoj se kriju i "regularne"papire imaju raznorazni zločinci--al valja Bosnu ocrnit.
Dođoše mi gosti--drago mi da odem od teme
H

Post by H »

Mislim da su te svi 'provalili' @Fair Life.
Još uvijek očekujem odgovor na ono što sam ti napisao.
Fair Life

Post by Fair Life »

Hadzi-Murat wrote:Iako se moze ciniti, kada neko gleda sa strane, da ovaj manijakalni pristup u podmetanju iliti promovisanju terorizma ili bilo cega u domenu spekulacija od par pojedinaca iz bijelog svijeta, predstavlja lijecenje licnih frustracija ipak meni se cini da to nije tako.
(...)
Cuj ovo... promovisanje terorizma. Kakva je ta tvoja logika Murate po kojoj je kriticar terorizma ujedno i njegov promotor ?

Cuuuj... spekulacije par pojedinaca iz bijelog Svijeta ? Tekstovi su Murate iz sarajevskih novina...

Da li je sta izmisljeno ??

Da li je podignuta optuznica za terorizam ??

PS. . .Najbolje je zazmiriti... i ne vidjeti problem. Problem nije u problemu vec u slijepcima koji ga ne primjecuju.
Hadzi-Murat wrote:Podmetanje terorizma u BiH, kao pokusaj banaliziranja genocida i strasni Alija Izetbegovic, koji je zubima jeo srpsku nejac, a Islamskom deklaracijom pokoravao evropu...
Ove tvoje insinuacije koje podmeces mi govore u prilog tome da si dobro upoznat sa jelovnikom Alije Izetbegovica...

Za razliku od tebe... meni je Alijin kanibalizam nepoznat.
spongebob

Post by spongebob »

da, upravo je u tome problem. sto niko ziv ne reaguje cak i kad bi se sve sto se u tekstovima navodi pokazalo tacnim (ne moze jer sudstvo spava ili je nepismeno i ne cita)
krajnje je licemjerje i bezobrazluk optuzivati nekog ko prenosi tekstove sarajevskih novina i postavlja ih na forum, da promovise terorizam u bosni. Ne vidjeh nikog da postavlja slicne tekstove ili daje komentar na negativne posljedice koje ovakve stvari imaju po nas ugled u svijetu..Je li to nema terorista kod nas? Ima, dakako. samo se suti.
Ako ste toliko ubijedjeni u svoje stavove odite do redakcija SB-a i BH Dana i protestujte a ne ovako mizerno okomljavati se na nekog ko je citalac istih i ko vjeruje tim ljudima. A da su hrabri, hrabri su, sto u ovakvom okruzenju stavljaju zivot na kocku pisuci o najneugodnijim stvarima u sredini koja je toliko letargicna da nije sigurno da uopste ima javno mnjenje

nego...ovi komentari me podsjecaju na situaciju gdje muz napada zenu jer ga je uhvatila u prevari

Cinjenica je da se kod nas ne zmiri samo na terorizam nego i na kriminal, sveopstu pljacku i zamajavanje naroda i da se skoro i ne pise o tome osim u par dobrih i hrabrih sarajevskih sedmicnika
tempora

Post by tempora »

spongebob wrote:ne znam bas da su Turci nevini u svom odnosu naspram kurdske manjine, naravno da time ne zelim umanjiti odgovornost PKK jer se bez dileme radi o jednoj teroristickoj organizaciji ali bice mozda da su i braca Evropljani bili upoznati sa zlocinima nad Kurdima. Sve ima razlog za postojanje, nije ni PKK iznikla sama od sebe.
Ja nisam branila Tursku, kada sam napisala ono sto sam napisala, vec sam samo htjela naglasiti da postoje razliciti arsini u ovakvim slucajevima.
Nisam ni rekla da odobravam nacin ophodjenja prema Kurdima od strane Turske.

No moram se osvrnuti i na tvoj zadnji post. U mom slucaju, nema nikakvih "krivnji" na stranu Faira o postavci teme, niti u trazenju odgovora. Samo pokusah naglasiti da postoje nijanse. A i dalje sumnjam da BiH vlasti zaista "podrzavaju" ili skrivaju ili su slijepi na potencijalni terorizam. Igrom slucaja, od prije par godina "povrsno" poznajem tematiku i slucajno znam, koliko i na koji nacin se vrsi prismotra odredjenih lica pa se bas ne mogu sloziti sa svim napisanim.
Na kraju krajeva Alzirska grupa je dokaz da "smo mi prijatelji" politike Amerike i da ne dovodimo upitnost svih zahtjeva koji nam se nalazu.
Sve moguce celije radikalizma u BiH su itekako skenirane i pod stalnom prismotrom. Tacno se zna transfer, glavne uloge, nacin rada, imena organizacija i sl.
Moguce je naravno da postoje pojedinci koji nisu ukljuceni u neke organizacije i na svoju ruku mozda zele ili pokusavaju realizovati svoje nakane.
Ali eto, primjera radi i ona trojica u Engleskoj, izvedose "amaterske" napade.
I dalje mi nije jasno, sto se tematikom treba naglasiti, bez da se mjesaju neke druge stvari, kao sto je rat u BiH, ucesnici, zlocinci, Ceric i kompanija i sl.
Fair Life

Post by Fair Life »

H wrote:Mislim da su te svi 'provalili' @Fair Life.
[img]http://www.bhdani.com/stari_site/slike/stare/logo_s.gif[/img][color=white]__[/color][size=134]BROJ 107, 18. JUNI / LIPANJ 1999.[/size] wrote:NOVO SUDJENJE ZA AUTO-BOMBU U MOSTARU

Vrhovni sud Federacije BiH nalozio je novo sudjenje trojici Arapa, osudjenih na Kantonalnom sudu u Zenici zbog eksplozije automobila-bombe u Mostaru 18. septembra 1997. godine. Ahmed Zuhair Handala (osudjen na 10 godina zatvora u odsustvu), Ali Ahmed Ali Hamad Ubejda (osudjen na osam godina zatvora) i Nebil Ali Ali Hila Abu Jemen (osudjen na sest godina zatvora) proglaseni su u septembru 1998. krivim za teska krivicna djela protiv opce sigurnosti i imovine. Vijece Kantonalnog suda u Zenici odbacilo je u presudi optuzbu Kantonalnog tuzilastva u Zenici da su Handala, Ubejda i Abu Jemen djelovali kao teroristicka grupa. Vrhovni sud Federacije je ukinuo ovu presudu, kako Dani nesluzbeno saznaju, "zbog povrede objektivnog identiteta optuznice". Prema nesluzbenom tumacenju, Vrhovni sud je presudio da je prvostepeni, Kantonalni sud mogao samo da ili prihvati ili odbaci optuzbu o terorizmu u ovom slucaju. Sudije Vrhovnog suda su, prema istom objasnjenju, istovremeno potvrdile dio prvostepene presude zenickog Kantonalnog suda kojom su svih optuzbi za terorizam u ovom slucaju oslobodjeni Khaled El Seif zvani Sulejman i Abdulah Ba Awra zvani Husejfa.

Nedavno su najavljene izmjene Zakona o Vrhovnom sudu kojima se prosiruje nadleznost ovog suda kao prvostepenog za sudjenje najtezim krivicnim djelima poput terorizma. Stoga, trenutno nije moguce procijeniti da li ce novo sudjenje za eksploziju auto-bombe u Mostaru biti ponovno odrzano u Zenici - kao mjestu gdje je pripremljena auto-bomba, Sarajevu - kao sjedistu Vrhovnog suda, ili Mostaru - gdje je bomba eksplodirala. Ranije, tokom sudjenja u Zenici, optuzeni su izjavili za Dane da je njima svejedno gdje ce biti sudjenje samo da bude posteno.
[img]http://www.bihstudenti.com/mreza/slike/oslobodjenje.gif[/img][color=white]. . .[/color] [size=134]27. Novembar, 2005.[/size] wrote:Nastavljen lov na osumnjičene za pripremanje napada

Piše: Az. K.

Uhapšen oružar terorističke grupe iz Sarajeva?

Federalna policija u četvrtak je naveče u Sarajevu uhapsila još jednog bh. državljanina koji je, navodno snabdijevao oružjem grupu osumnjičenu za pripremanje napada na ambasade u glavnom gradu BiH, saznaje Oslobođenje.

Image
Na meti, navodno, bile ambasade u Sarajevu

Identitet ove osobe čuva se u tajnosti jer policija uskoro namjerava uhapsiti još nekoliko osoba koje su bile u vezi sa ovim Bošnjakom. Istraga je pokazala da se pod njegovim nadzorom nalazilo preko 10 kilograma eksploziva pronađenog u četvrtak u tajnom skladištu u šumi kod Hadžića.

Policija je službeno saopćila da je navedeno hapšenje povezano sa istragom koja se vodi protiv osoba povezanih sa terorizmom, te da je bh. državljanin koji je u petak predat Tužilaštvu BiH osumnjičen za neovlašteni promet vojnom opremom i naoružanjem.

Posljednje policijska akcija nastavak je one koja je započeta 17. novembra kada su u Hadžićima uhapšeni 20-godišnji Bajro Ikanović i dvije godine mlađi Amir Bajrić, koji su, prema policijskim izvorima, bili u vezi sa Mirsadom Bektaševićem, Šveđaninom porijeklom iz SCG i Turčinom nastanjenim u Danskoj Abdulkadirom Cesurom.

Bektašević i Cesur, koji su u Sarajevo došli iz inostranstva, uhapšeni su 19. i 20. oktobra zbog navodnog pripremanja napade na strane diplomatske objekte u Sarajevu. Oni se takođe nalaze u pritvoru Suda BiH.

Federalna policija i OSA, uz povremenu pomoć MUP-a Kantona Sarajevo vode istragu oko ovog slučaja koji je za razliku od sličnih u prošlosti dobrim dijelom zaovijen plaštom misterije.

Mediji nagađaju da su u Sarajevu uhapšeni članovi šire terorističke mreže čiji kraci sežu čak do Danske i Velike Britanije gdje je takođe u posljednjih mjesec dana uhapšeno više osoba pod sumnjom da su sarađivali sa teroristima. Nakon što su početkom mjeseca u Danskoj hapšene četiri osobe afroazijskog porijekla, policija iz Kopenhagena je i zvanično potvrdila da je njihova akcija povezana sa onom na Balkanu.

Sumnje u postojanje međunarodne mreže terorista pojačana je dolaskom švedskog istražitelja Tomasa Lindstranda koji je ove sedmice u Sarajevu ispitivao Mirsada Bektaševića o njegovim vezama u toj skandinavskoj zemlji.
Image
[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]Broj 462 - 21.04.2006.[/size] wrote:Terorizam: Novi detalji o prvoj optužnici za terorizam Tužilaštva BiH

Samoubilački pojas na relaciji Kopenhagen - London - Butmir

Dva dana prije nego je potvrđena u Sarajevu, prva bosanska optužnica za terorizam objavljena je u Danskoj. Tako je i ovdašnja javnost doznala da su trojica optuženih - Abulkadir Cesur, Mirsad Bektašević i Bajro Ikanović - planirali teroristički napad sa ciljem da prisile jednu evropsku zemlju da povuče svoje vojnike iz Iraka ili Afganistana.

Pise: Esad Hećimović

Sudija za prethodno saslušanje Suda BiH Mehmed Šator potvrdio je 13. aprila u popodnevnim satima optužnicu Tužilaštva BiH protiv petorice optuženih. Švedski državljanin, rođen u Butmiru, Mirsad Bektašević (29), turski državljanin sa pravom boravka u Danskoj Abdulkadir Cesur (21) i državljanin BiH Bajro Ikanović iz Hadžića (30) optuženi su za terorizam. Za njih trojicu je produžen pritvor. Bektašević i Cesur su dodatno optuženi i za sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje. Amir Bajrić (28 ) i Senad Hasanović (20) su optuženi za nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva i pušteni iz pritvora. U trenutku potvrđivanja u zatvorenom i za javnost teško pristupačnom kompleksu Suda BiH iza visoke ograde bivše kasarne, sadržaj optužnice je već bio poznat međunarodnoj javnosti.

Dva dana prije nego što je u Sarajevu službeno potvrđena, sadržaj optužnice je objavio Anders Linnet, šef policije u Glostrupu, dijelu Kopenhagena (Danska). "Prema optužbi, planirali su napad s ciljem da prisile jednu evropsku zemlju da povuče svoje vojnike iz Iraka ili Afganistana", rekao je Linnet za Associated Press i danske medije, potvrđujući da su ove tri osobe optužene za terorizam. Edita Pejović, glasnogovornica Tužilaštva BiH je porekla bilo kakvu povezanost ove državne ustanove sa curenjem informacija: "Mi ne znamo na koji način je danska policija dobila optužnicu."

Terori i terorizam
Pristup optužnici su od 7. do 13. aprila 2006. imali različiti odjeli za podršku Suda BiH. Asja Papo, glasnogovornica Suda BiH je također negirala mogućnost da javnost sazna bilo šta o optužnici prije njenog potvrđivanja. U Tužilaštvu i Sudu BiH su danima odbijali bilo kakav komentar o prvoj optužnici Tužilaštva BiH, tvrdeći da je uobičajena praksa da nema komentara niti objavljivanja sve do odluke nadležnog sudije o njenom potvrđivanju, mijenjanju ili odbacivanju optužnice. Čak štaviše, glasnogovornice Tužilaštva i Suda su danima odbijale potvrditi da ona uopće postoji.

Niko nije objasnio lokalnoj javnosti kako je moguće da u ovako osjetljivom slučaju šef policije u jednoj stranoj zemlji objavi sadržaj optužnice, prije nego što je ona službeno potvrđena u BiH. To je važno pitanje za kredibilitet Tužilaštva i Suda BiH, kao relativno novih državnih institucija koje tek treba da steknu povjerenje i podršku lokalne javnosti kao samostalne institucije.

Razlog za poseban interes u ovom slučaju jeste činjenica da je ovo prva optužnica za terorizam koju je podiglo Tužilaštvo BiH. To je, istovremeno, prva optužnica za terorizam u BiH devet godina nakon do sada jedine presude za terorizam koju je 1998. izrekao Kantonalni sud u Zenici na ponovljenom suđenju u slučaju eksplozije autobombe u Mostaru. Tada su osuđena trojica Arapa, od kojih je jedan (Ahmed Zuhair Handala) i dalje službeno u bjekstvu, drugi (Ali Ahmed Ali Hamad) i dalje u zatvoru, a treći (Nebil Ali Ali Hila) se vratio u Jemen, nakon odslužene zatvorske kazne od pet godina u zatvorima u Zenici i Tuzli.

Kasnije optužbe i suđenja zbog terorizma nisu dovela do osuđujućih presuda, prema službenom tumačenju - zbog nedostatka dokaza. U "slučaju Leutar", za terorizam su bila osumnjičena šestorica državljana BiH i Hrvatske, hrvatske nacionalnosti, koji su nakon dugotrajne istrage i suđenja oslobođeni. Iako je javnost vjerovala da je riječ o montiranom i politički motiviranom procesu, vođen je pod pritiskom međunarodnih zvaničnika kao što je bio Jacques Klein, tadašnji šef Misije UN-a u Sarajevu, a sud je zbog nedostatka dokaza donio oslobađajuću presudu.

U međuvremenu je značajno promijenjena zakonska definicija terorizma. Više nije nužno dokazivanje političke namjere za rušenjem ustavno-pravnog poretka. I to su razlozi zbog kojih je očekivana ova optužnica kako bi se vidjelo na kojim dokazima Tužilaštvo BiH u ovom slučaju zasniva optužbu za terorizam. Slučaj je imao veliki publicitet u lokalnoj i međunarodnoj javnosti, nakon što je u oktobru i novembru 2005. uhapšeno pet osoba u Sarajevu, a potom serija povezanih hapšenja nastavljena u Velikoj Britaniji i Danskoj.

Kako je govorio Maksimus
Prema optužnici, Mirsad Bektašević je stigao u Sarajevo 27. septembra 2005. iz Geteborga (Švedska). Bektašević je rođen u Butmiru 1987. (općina Ilidža, Sarajevo), ali je nastanjen u Geteborgu, gdje je stekao državljanstvo Švedske i gdje živi bez zaposlenja i neoženjen. Federalni MUP je utvrdio da se Bektašević 27. septembra 2005. u 12 sati prijavio u hotel Banana City, u kompleksu Heco pijace u Sarajevu. Ne precizira se datum kada je prešao u kuću bliskog rođaka na adresi Poligonska 71, u Butmiru, u blizini poligona za obuku vozača i unutar jednog kilometra udaljenosti od sjedišta NATO-vog vojnog kampa u Butmiru.

Image

Nesporno je utvrđeno i da je drugi optuženi Abdulkadir Cesur stigao iz Danske u Sarajevo 14. oktobra 2005. godine. Cesur je u Sarajevu koristio stan na adresi Novopazarska 422. Na osnovu dokumentacije koju je dostavilo Ministarstvo pravde Danske, "potpuno je nesporno da su osumnjičeni Bektašević i Cesur prije dolaska kao i za vrijeme boravka u Sarajevu bili u kontaktu sa licem Abdul Basitom iz Danske, protiv koga je u Danskoj, sa više drugih lica, pokrenuta istraga zbog krivičnog djela terorizma", stoji u optužnici. "U ovoj komunikaciji osumnjičeni Bektašević koristi nadimak Maksimus i telefonski broj koji je dobio po dolasku u BiH. Sadržaj ovih razgovora nesumnjivo upućuje i ukazuje s kojim ciljem i s kojom namjerom su osumnjičeni Bektašević i Cesur doputovali u Sarajevo iz Švedske, odnosno Danske. Njihova namjera je bila da za vrijeme boravka u Sarajevu nabave eksploziv i druga sredstva neophodna za izradu improvizovane eksplozivne naprave poznate kao 'samoubilački pojas'", tvrdi se u optužnici.

Kao primjer, navodi se razgovor između Bektaševića i Abdul Basita obavljen 7. oktobra 2005. godine. Bektašević je, prema optužnici, govoreći iz Sarajeva Abdul Basitu rekao: "Eh, govorio sam sa Turkijem i on će doći ovamo, akobogda"; "Problem je da nam treba više novca, zato što ako dobijemo robu i dođemo, onda ćemo, akobogda, dobiti novac nazad"; "Probaj da vidiš da li možemo dobiti više novca, zato što sam ja, hvala Bogu, brate moj, našao neku stvarno dobru robu, znaš." Ovi dijelovi telefonskog razgovora su navedeni u optužnici.

Drugi ključni dio optužnice jeste pitanje odnosa između Bektaševića i Cesura na jednoj strani i Bajre Ikanovića iz Hadžića na drugoj strani. Prema optužnici, Bektašević i Ikanović su se poznavali i bili u kontaktu prije nego što su Bektašević i Cesur stigli u Sarajevo. Ključni dokaz njihove povezanosti je dao BH Telecom, kroz listing telefonskih poziva na pretplatnički broj Bajre Ikanovića. Prema ovim podacima, tužilac tvrdi da je Bektašević pozivao Ikanovića još 17. juna 2005., a da su potom od 2. do 16. oktobra 2005. "bili 18 puta u međusobnom telefonskom kontaktu".

"Utvrđeno je da je osumnjičeni Bajro Ikanović sa svog mobilnog telefona jedanput pozivao osumnjičenog Bektaševića 20. oktobra 2005. u 7 sati i 59 minuta, kada je osumnjičeni Bektašević već bio lišen slobode, pa je poziv registrovan kao propušten", navodi se u optužnici. Kao dokaz da je Ikanović znao za dolazak Bektaševića i Cesura, navodi se izjava osumnjičenog Amira Bajrića koji je inspektorima FMUP-a rekao da mu je Ikanović mjesec i po dana ranije najavio "da će doći dva brata iz inostranstva i da on želi da ga upozna s njima". Tužilac tvrdi da je Bajrić u svojim izjavama i detaljno opisao kako je na zahtjev Ikanovića nabavio i potom mu predao eksploziv i trotilske metke. Eksploziv su Bajrić i Hasanović, prema optužnici, još početkom ljeta 2005. uzeli iz jednog sanduka u šumi zvanoj Gaj, u neposrednoj blizini naselja Donji Hadžići (općina Hadžići, Sarajevo).

Samoubilački pojas
Federalni policajci su 19. oktobra 2005. pozvonili na ulazna vrata stana u prizemlju jednospratne kuće u Butmiru. Prema optužnici, Bektašević je pokušao da spriječi ulazak federalaca u stan, gurajući se s njima na vratima i govoreći nešto u smislu: "Ko ste vi da meni pretresate kuću, smetljari?!" Policajci su savladali Bektaševića, a potom i Cesura, koji se tereti da je u šaci držao pištolj sa prigušivačem, u čijoj cijevi se nalazio metak. Kod pretresa stanova u Poligonskoj i Novopazarskoj ulici pronađeno je 19.482 grama eksploziva i 3 trotilska metka od po 100 grama. Na ovim adresama su, prema optužnici, pronađeni i drugi predmeti (detonatorska kapisla, timer, crni pleteni kaiš) "kojima se mogla kompletirati eksplozivna naprava tzv. samoubilački pojas".

Prema policijskim vještacima, "u kućnim uslovima su vršene radnje na pripremi i izradi improvizovanih eksplozivnih naprava uz korištenje poluprofesionalnih alata". U stanu u Poligonskoj ulici pronađena je i videokaseta, koja prikazuje način izrade improvizovane eksplozivne naprave i sa audio-snimkom sljedećeg sadržaja: "Allahu ekber. Ovdje se braća pripremaju za napade. Pokazuju nam stvari koje će koristiti za napad. Ova braća su spremna da napadnu i, inšalah, oni će napasti Al-Qufar koji ubijaju našu braću i muslimane u Iraku, Afganistanu, Shishan i mnogim drugim zemljama. Ovo oružje će biti upotrijebljeno protiv Evrope, protiv onih čije su snage u Iraku i u Afganistanu. Ova dva brata, oni su prodali svoje živote da udovolje Allahu, da pomognu svojoj braći i sestrama. Oni su muslimani, Njihovi sati dolaze. Oni su spremni da napadnu, zato nemojte, nemojte misliti da smo vas zaboravili. Mi smo ovdje i mi planiramo i imamo sve spremno. Ovo je poruka za vas."

FBI laboratorij u Washingtonu je vještačenjem potvrdio da je snimak napravljen kamerom "koju je osumnjičeni Bektašević posudio od osobe" čiji identitet Tužilaštvo i dalje ne želi da otkriva u javnosti. Vještak za fonetiku Scotland Yarda, prema dopisu MUP-a Velike Britanije, napisao je da je glas sa tonskog zapisa "više nego prilično vjerovatno" glas osumnjičenog Mirsada Bektaševića. Vještaci Kliničkog centra u Sarajevu su dostavli DNA analizu po kojoj "biološki tragovi sa maskirne kape, plave kape sa prorezom za oči, crne kape i bijele marame arafatke, potiču od Mirsada Bektaševića".

Advokati Idriz Kamenica i Šemso Temin, koji zastupaju optužene Bektaševića i Cesura, navode da njihovi klijenti negiraju optužbe i bilo kakvu povezanost sa terorizmom. Kamenica, koji ima veliko prethodno iskustvo sa optužbom za terorizam, jer je bio istražni sudija u "slučaju Leutar", najavljuje da će osporiti optužbe. "Jedina krivica mog klijenta jeste što se našao na pogrešnom mjestu sa pogrešnim ljudima. On ne negira svoju komunikaciju sa osobama iz Danske, ali tvrdi da u tome nije postajala nikakva teroristička namjera, niti sadržaj", dodaje advokat Temin. Slučaj će i dalje privlačiti veliku pažnju međunarodne i lokalne javnosti, jer britanski i danski istražitelji tvrde da su osobe uhapšene u ovim zemljama bile povezane sa osobama koje su optužene u BiH.
Image
[size=150]"Slobodna Bosna"[/size] - [size=117]Broj 497. - 25.06.2006.[/size] wrote:Image
zzzzz

Post by zzzzz »

Vodenjak wrote:
lavor_ wrote:
...
da avdic ili smecko napise *sutra je sudnji dan*...ti bi ovdje brze-bolje otvorio topic:
Posljednji selam,zbogom okrutni svjete ...covjece...zar je toliko tesko shvatiti da ima ljudi koji su PLACENICI ...ili je problem sto se ne radi o islamskim placenicima. 8) ..nego velikospsrski i NDH-ovskim..a to je sica...cakstavise...vjerovatno pozeljno
...
Kada je Slobodna Bosna pisala o artiljeriji rasporedjenoj po brdima oko Sarajeva, uvjeravani smo, s jedne strane, da je to laz i da rata nece biti, a s druge da se radi o islamskim fundamentalistima i provokatorima.
Ja se recimo sjecam hvalospjeva SB jedinici "El Mudzahid" nakon oslobadjanja Vozuce. Bili su im top-tema a sve pozitiva.

Svako ima pravo da promijeni misljenje ali treba da razjasni zasto, kako, a ne samo da okrene plocu
H

Post by H »

Fair Life wrote:
H wrote:Mislim da su te svi 'provalili' @Fair Life.
[img]http://www.bhdani.com/stari_site/slike/stare/logo_s.gif[/img][color=white]__[/color][size=134]BROJ 107, 18. JUNI / LIPANJ 1999.[/size] wrote:NOVO SUDJENJE ZA AUTO-BOMBU U MOSTARU

Vrhovni sud Federacije BiH nalozio je novo sudjenje trojici Arapa, osudjenih na Kantonalnom sudu u Zenici zbog eksplozije automobila-bombe u Mostaru 18. septembra 1997. godine. Ahmed Zuhair Handala (osudjen na 10 godina zatvora u odsustvu), Ali Ahmed Ali Hamad Ubejda (osudjen na osam godina zatvora) i Nebil Ali Ali Hila Abu Jemen (osudjen na sest godina zatvora) proglaseni su u septembru 1998. krivim za teska krivicna djela protiv opce sigurnosti i imovine. Vijece Kantonalnog suda u Zenici odbacilo je u presudi optuzbu Kantonalnog tuzilastva u Zenici da su Handala, Ubejda i Abu Jemen djelovali kao teroristicka grupa. Vrhovni sud Federacije je ukinuo ovu presudu, kako Dani nesluzbeno saznaju, "zbog povrede objektivnog identiteta optuznice". Prema nesluzbenom tumacenju, Vrhovni sud je presudio da je prvostepeni, Kantonalni sud mogao samo da ili prihvati ili odbaci optuzbu o terorizmu u ovom slucaju. Sudije Vrhovnog suda su, prema istom objasnjenju, istovremeno potvrdile dio prvostepene presude zenickog Kantonalnog suda kojom su svih optuzbi za terorizam u ovom slucaju oslobodjeni Khaled El Seif zvani Sulejman i Abdulah Ba Awra zvani Husejfa.

Nedavno su najavljene izmjene Zakona o Vrhovnom sudu kojima se prosiruje nadleznost ovog suda kao prvostepenog za sudjenje najtezim krivicnim djelima poput terorizma. Stoga, trenutno nije moguce procijeniti da li ce novo sudjenje za eksploziju auto-bombe u Mostaru biti ponovno odrzano u Zenici - kao mjestu gdje je pripremljena auto-bomba, Sarajevu - kao sjedistu Vrhovnog suda, ili Mostaru - gdje je bomba eksplodirala. Ranije, tokom sudjenja u Zenici, optuzeni su izjavili za Dane da je njima svejedno gdje ce biti sudjenje samo da bude posteno.
[img]http://www.bihstudenti.com/mreza/slike/oslobodjenje.gif[/img][color=white]. . .[/color] [size=134]27. Novembar, 2005.[/size] wrote:Nastavljen lov na osumnjičene za pripremanje napada

Piše: Az. K.

Uhapšen oružar terorističke grupe iz Sarajeva?

Federalna policija u četvrtak je naveče u Sarajevu uhapsila još jednog bh. državljanina koji je, navodno snabdijevao oružjem grupu osumnjičenu za pripremanje napada na ambasade u glavnom gradu BiH, saznaje Oslobođenje.

Image
Na meti, navodno, bile ambasade u Sarajevu

Identitet ove osobe čuva se u tajnosti jer policija uskoro namjerava uhapsiti još nekoliko osoba koje su bile u vezi sa ovim Bošnjakom. Istraga je pokazala da se pod njegovim nadzorom nalazilo preko 10 kilograma eksploziva pronađenog u četvrtak u tajnom skladištu u šumi kod Hadžića.

Policija je službeno saopćila da je navedeno hapšenje povezano sa istragom koja se vodi protiv osoba povezanih sa terorizmom, te da je bh. državljanin koji je u petak predat Tužilaštvu BiH osumnjičen za neovlašteni promet vojnom opremom i naoružanjem.

Posljednje policijska akcija nastavak je one koja je započeta 17. novembra kada su u Hadžićima uhapšeni 20-godišnji Bajro Ikanović i dvije godine mlađi Amir Bajrić, koji su, prema policijskim izvorima, bili u vezi sa Mirsadom Bektaševićem, Šveđaninom porijeklom iz SCG i Turčinom nastanjenim u Danskoj Abdulkadirom Cesurom.

Bektašević i Cesur, koji su u Sarajevo došli iz inostranstva, uhapšeni su 19. i 20. oktobra zbog navodnog pripremanja napade na strane diplomatske objekte u Sarajevu. Oni se takođe nalaze u pritvoru Suda BiH.

Federalna policija i OSA, uz povremenu pomoć MUP-a Kantona Sarajevo vode istragu oko ovog slučaja koji je za razliku od sličnih u prošlosti dobrim dijelom zaovijen plaštom misterije.

Mediji nagađaju da su u Sarajevu uhapšeni članovi šire terorističke mreže čiji kraci sežu čak do Danske i Velike Britanije gdje je takođe u posljednjih mjesec dana uhapšeno više osoba pod sumnjom da su sarađivali sa teroristima. Nakon što su početkom mjeseca u Danskoj hapšene četiri osobe afroazijskog porijekla, policija iz Kopenhagena je i zvanično potvrdila da je njihova akcija povezana sa onom na Balkanu.

Sumnje u postojanje međunarodne mreže terorista pojačana je dolaskom švedskog istražitelja Tomasa Lindstranda koji je ove sedmice u Sarajevu ispitivao Mirsada Bektaševića o njegovim vezama u toj skandinavskoj zemlji.
Image
[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]Broj 462 - 21.04.2006.[/size] wrote:Terorizam: Novi detalji o prvoj optužnici za terorizam Tužilaštva BiH

Samoubilački pojas na relaciji Kopenhagen - London - Butmir

Dva dana prije nego je potvrđena u Sarajevu, prva bosanska optužnica za terorizam objavljena je u Danskoj. Tako je i ovdašnja javnost doznala da su trojica optuženih - Abulkadir Cesur, Mirsad Bektašević i Bajro Ikanović - planirali teroristički napad sa ciljem da prisile jednu evropsku zemlju da povuče svoje vojnike iz Iraka ili Afganistana.

Pise: Esad Hećimović

Sudija za prethodno saslušanje Suda BiH Mehmed Šator potvrdio je 13. aprila u popodnevnim satima optužnicu Tužilaštva BiH protiv petorice optuženih. Švedski državljanin, rođen u Butmiru, Mirsad Bektašević (29), turski državljanin sa pravom boravka u Danskoj Abdulkadir Cesur (21) i državljanin BiH Bajro Ikanović iz Hadžića (30) optuženi su za terorizam. Za njih trojicu je produžen pritvor. Bektašević i Cesur su dodatno optuženi i za sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje. Amir Bajrić (28 ) i Senad Hasanović (20) su optuženi za nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva i pušteni iz pritvora. U trenutku potvrđivanja u zatvorenom i za javnost teško pristupačnom kompleksu Suda BiH iza visoke ograde bivše kasarne, sadržaj optužnice je već bio poznat međunarodnoj javnosti.

Dva dana prije nego što je u Sarajevu službeno potvrđena, sadržaj optužnice je objavio Anders Linnet, šef policije u Glostrupu, dijelu Kopenhagena (Danska). "Prema optužbi, planirali su napad s ciljem da prisile jednu evropsku zemlju da povuče svoje vojnike iz Iraka ili Afganistana", rekao je Linnet za Associated Press i danske medije, potvrđujući da su ove tri osobe optužene za terorizam. Edita Pejović, glasnogovornica Tužilaštva BiH je porekla bilo kakvu povezanost ove državne ustanove sa curenjem informacija: "Mi ne znamo na koji način je danska policija dobila optužnicu."

Terori i terorizam
Pristup optužnici su od 7. do 13. aprila 2006. imali različiti odjeli za podršku Suda BiH. Asja Papo, glasnogovornica Suda BiH je također negirala mogućnost da javnost sazna bilo šta o optužnici prije njenog potvrđivanja. U Tužilaštvu i Sudu BiH su danima odbijali bilo kakav komentar o prvoj optužnici Tužilaštva BiH, tvrdeći da je uobičajena praksa da nema komentara niti objavljivanja sve do odluke nadležnog sudije o njenom potvrđivanju, mijenjanju ili odbacivanju optužnice. Čak štaviše, glasnogovornice Tužilaštva i Suda su danima odbijale potvrditi da ona uopće postoji.

Niko nije objasnio lokalnoj javnosti kako je moguće da u ovako osjetljivom slučaju šef policije u jednoj stranoj zemlji objavi sadržaj optužnice, prije nego što je ona službeno potvrđena u BiH. To je važno pitanje za kredibilitet Tužilaštva i Suda BiH, kao relativno novih državnih institucija koje tek treba da steknu povjerenje i podršku lokalne javnosti kao samostalne institucije.

Razlog za poseban interes u ovom slučaju jeste činjenica da je ovo prva optužnica za terorizam koju je podiglo Tužilaštvo BiH. To je, istovremeno, prva optužnica za terorizam u BiH devet godina nakon do sada jedine presude za terorizam koju je 1998. izrekao Kantonalni sud u Zenici na ponovljenom suđenju u slučaju eksplozije autobombe u Mostaru. Tada su osuđena trojica Arapa, od kojih je jedan (Ahmed Zuhair Handala) i dalje službeno u bjekstvu, drugi (Ali Ahmed Ali Hamad) i dalje u zatvoru, a treći (Nebil Ali Ali Hila) se vratio u Jemen, nakon odslužene zatvorske kazne od pet godina u zatvorima u Zenici i Tuzli.

Kasnije optužbe i suđenja zbog terorizma nisu dovela do osuđujućih presuda, prema službenom tumačenju - zbog nedostatka dokaza. U "slučaju Leutar", za terorizam su bila osumnjičena šestorica državljana BiH i Hrvatske, hrvatske nacionalnosti, koji su nakon dugotrajne istrage i suđenja oslobođeni. Iako je javnost vjerovala da je riječ o montiranom i politički motiviranom procesu, vođen je pod pritiskom međunarodnih zvaničnika kao što je bio Jacques Klein, tadašnji šef Misije UN-a u Sarajevu, a sud je zbog nedostatka dokaza donio oslobađajuću presudu.

U međuvremenu je značajno promijenjena zakonska definicija terorizma. Više nije nužno dokazivanje političke namjere za rušenjem ustavno-pravnog poretka. I to su razlozi zbog kojih je očekivana ova optužnica kako bi se vidjelo na kojim dokazima Tužilaštvo BiH u ovom slučaju zasniva optužbu za terorizam. Slučaj je imao veliki publicitet u lokalnoj i međunarodnoj javnosti, nakon što je u oktobru i novembru 2005. uhapšeno pet osoba u Sarajevu, a potom serija povezanih hapšenja nastavljena u Velikoj Britaniji i Danskoj.

Kako je govorio Maksimus
Prema optužnici, Mirsad Bektašević je stigao u Sarajevo 27. septembra 2005. iz Geteborga (Švedska). Bektašević je rođen u Butmiru 1987. (općina Ilidža, Sarajevo), ali je nastanjen u Geteborgu, gdje je stekao državljanstvo Švedske i gdje živi bez zaposlenja i neoženjen. Federalni MUP je utvrdio da se Bektašević 27. septembra 2005. u 12 sati prijavio u hotel Banana City, u kompleksu Heco pijace u Sarajevu. Ne precizira se datum kada je prešao u kuću bliskog rođaka na adresi Poligonska 71, u Butmiru, u blizini poligona za obuku vozača i unutar jednog kilometra udaljenosti od sjedišta NATO-vog vojnog kampa u Butmiru.

Image

Nesporno je utvrđeno i da je drugi optuženi Abdulkadir Cesur stigao iz Danske u Sarajevo 14. oktobra 2005. godine. Cesur je u Sarajevu koristio stan na adresi Novopazarska 422. Na osnovu dokumentacije koju je dostavilo Ministarstvo pravde Danske, "potpuno je nesporno da su osumnjičeni Bektašević i Cesur prije dolaska kao i za vrijeme boravka u Sarajevu bili u kontaktu sa licem Abdul Basitom iz Danske, protiv koga je u Danskoj, sa više drugih lica, pokrenuta istraga zbog krivičnog djela terorizma", stoji u optužnici. "U ovoj komunikaciji osumnjičeni Bektašević koristi nadimak Maksimus i telefonski broj koji je dobio po dolasku u BiH. Sadržaj ovih razgovora nesumnjivo upućuje i ukazuje s kojim ciljem i s kojom namjerom su osumnjičeni Bektašević i Cesur doputovali u Sarajevo iz Švedske, odnosno Danske. Njihova namjera je bila da za vrijeme boravka u Sarajevu nabave eksploziv i druga sredstva neophodna za izradu improvizovane eksplozivne naprave poznate kao 'samoubilački pojas'", tvrdi se u optužnici.

Kao primjer, navodi se razgovor između Bektaševića i Abdul Basita obavljen 7. oktobra 2005. godine. Bektašević je, prema optužnici, govoreći iz Sarajeva Abdul Basitu rekao: "Eh, govorio sam sa Turkijem i on će doći ovamo, akobogda"; "Problem je da nam treba više novca, zato što ako dobijemo robu i dođemo, onda ćemo, akobogda, dobiti novac nazad"; "Probaj da vidiš da li možemo dobiti više novca, zato što sam ja, hvala Bogu, brate moj, našao neku stvarno dobru robu, znaš." Ovi dijelovi telefonskog razgovora su navedeni u optužnici.

Drugi ključni dio optužnice jeste pitanje odnosa između Bektaševića i Cesura na jednoj strani i Bajre Ikanovića iz Hadžića na drugoj strani. Prema optužnici, Bektašević i Ikanović su se poznavali i bili u kontaktu prije nego što su Bektašević i Cesur stigli u Sarajevo. Ključni dokaz njihove povezanosti je dao BH Telecom, kroz listing telefonskih poziva na pretplatnički broj Bajre Ikanovića. Prema ovim podacima, tužilac tvrdi da je Bektašević pozivao Ikanovića još 17. juna 2005., a da su potom od 2. do 16. oktobra 2005. "bili 18 puta u međusobnom telefonskom kontaktu".

"Utvrđeno je da je osumnjičeni Bajro Ikanović sa svog mobilnog telefona jedanput pozivao osumnjičenog Bektaševića 20. oktobra 2005. u 7 sati i 59 minuta, kada je osumnjičeni Bektašević već bio lišen slobode, pa je poziv registrovan kao propušten", navodi se u optužnici. Kao dokaz da je Ikanović znao za dolazak Bektaševića i Cesura, navodi se izjava osumnjičenog Amira Bajrića koji je inspektorima FMUP-a rekao da mu je Ikanović mjesec i po dana ranije najavio "da će doći dva brata iz inostranstva i da on želi da ga upozna s njima". Tužilac tvrdi da je Bajrić u svojim izjavama i detaljno opisao kako je na zahtjev Ikanovića nabavio i potom mu predao eksploziv i trotilske metke. Eksploziv su Bajrić i Hasanović, prema optužnici, još početkom ljeta 2005. uzeli iz jednog sanduka u šumi zvanoj Gaj, u neposrednoj blizini naselja Donji Hadžići (općina Hadžići, Sarajevo).

Samoubilački pojas
Federalni policajci su 19. oktobra 2005. pozvonili na ulazna vrata stana u prizemlju jednospratne kuće u Butmiru. Prema optužnici, Bektašević je pokušao da spriječi ulazak federalaca u stan, gurajući se s njima na vratima i govoreći nešto u smislu: "Ko ste vi da meni pretresate kuću, smetljari?!" Policajci su savladali Bektaševića, a potom i Cesura, koji se tereti da je u šaci držao pištolj sa prigušivačem, u čijoj cijevi se nalazio metak. Kod pretresa stanova u Poligonskoj i Novopazarskoj ulici pronađeno je 19.482 grama eksploziva i 3 trotilska metka od po 100 grama. Na ovim adresama su, prema optužnici, pronađeni i drugi predmeti (detonatorska kapisla, timer, crni pleteni kaiš) "kojima se mogla kompletirati eksplozivna naprava tzv. samoubilački pojas".

Prema policijskim vještacima, "u kućnim uslovima su vršene radnje na pripremi i izradi improvizovanih eksplozivnih naprava uz korištenje poluprofesionalnih alata". U stanu u Poligonskoj ulici pronađena je i videokaseta, koja prikazuje način izrade improvizovane eksplozivne naprave i sa audio-snimkom sljedećeg sadržaja: "Allahu ekber. Ovdje se braća pripremaju za napade. Pokazuju nam stvari koje će koristiti za napad. Ova braća su spremna da napadnu i, inšalah, oni će napasti Al-Qufar koji ubijaju našu braću i muslimane u Iraku, Afganistanu, Shishan i mnogim drugim zemljama. Ovo oružje će biti upotrijebljeno protiv Evrope, protiv onih čije su snage u Iraku i u Afganistanu. Ova dva brata, oni su prodali svoje živote da udovolje Allahu, da pomognu svojoj braći i sestrama. Oni su muslimani, Njihovi sati dolaze. Oni su spremni da napadnu, zato nemojte, nemojte misliti da smo vas zaboravili. Mi smo ovdje i mi planiramo i imamo sve spremno. Ovo je poruka za vas."

FBI laboratorij u Washingtonu je vještačenjem potvrdio da je snimak napravljen kamerom "koju je osumnjičeni Bektašević posudio od osobe" čiji identitet Tužilaštvo i dalje ne želi da otkriva u javnosti. Vještak za fonetiku Scotland Yarda, prema dopisu MUP-a Velike Britanije, napisao je da je glas sa tonskog zapisa "više nego prilično vjerovatno" glas osumnjičenog Mirsada Bektaševića. Vještaci Kliničkog centra u Sarajevu su dostavli DNA analizu po kojoj "biološki tragovi sa maskirne kape, plave kape sa prorezom za oči, crne kape i bijele marame arafatke, potiču od Mirsada Bektaševića".

Advokati Idriz Kamenica i Šemso Temin, koji zastupaju optužene Bektaševića i Cesura, navode da njihovi klijenti negiraju optužbe i bilo kakvu povezanost sa terorizmom. Kamenica, koji ima veliko prethodno iskustvo sa optužbom za terorizam, jer je bio istražni sudija u "slučaju Leutar", najavljuje da će osporiti optužbe. "Jedina krivica mog klijenta jeste što se našao na pogrešnom mjestu sa pogrešnim ljudima. On ne negira svoju komunikaciju sa osobama iz Danske, ali tvrdi da u tome nije postajala nikakva teroristička namjera, niti sadržaj", dodaje advokat Temin. Slučaj će i dalje privlačiti veliku pažnju međunarodne i lokalne javnosti, jer britanski i danski istražitelji tvrde da su osobe uhapšene u ovim zemljama bile povezane sa osobama koje su optužene u BiH.
Image
[size=150]"Slobodna Bosna"[/size] - [size=117]Broj 497. - 25.06.2006.[/size] wrote:Image
Ovo ti je odgovor?!
Nešto ne vidim da ovo ima veze sa onim što sam te pitao.
Osim ako ne smatraš da zbog par osumnječenih pojedinaca treba sve strpati u isti koš. Tužno. :sad:
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

Fair Life wrote:
Hadzi-Murat wrote:Iako se moze ciniti, kada neko gleda sa strane, da ovaj manijakalni pristup u podmetanju iliti promovisanju terorizma ili bilo cega u domenu spekulacija od par pojedinaca iz bijelog svijeta, predstavlja lijecenje licnih frustracija ipak meni se cini da to nije tako.
(...)
Cuj ovo... promovisanje terorizma. Kakva je ta tvoja logika Murate po kojoj je kriticar terorizma ujedno i njegov promotor ?

Cuuuj... spekulacije par pojedinaca iz bijelog Svijeta ? Tekstovi su Murate iz sarajevskih novina...

Da li je sta izmisljeno ??
Mnogo toga. Nabrojao sam barem desetinu izmisljenih slucajeva.
Posto si preskocio tolike primjere, evo ovo je vrlo slikovito:

Image

Ali kada vec pricas o tekstovima iz bijelog svijeta, upravo tako, jer po bijelom svijetu mediji koriste lazi koje su pisale sb i dani, koriste ih naravno i susjedni klerofasisticki casopisi kojima ti ne navodis ime, ali evo podsjecanja radi:
Hadzi-Murat wrote:A evo kako srpski veoma jaki lobi u Sjevernoj Americi koristi ove supke iz Slobodne Bosne i Dana u dokazivanju "gradjanskog rata u BiH" i teze da je Srebrenicane trebalo pobiti da sutra ne bi postali teroristi...
Presidency and Army Command Sacrificed Srebrenica Slobodna Bosna, Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, 7/14/96

http://www.balkanpeace.org/cib/bos/boss/boss01.shtml
Da se malo podsjetimo i nevinih Alziraca protiv kojih jos Amerika nije podigla optuznicu, a BH. pravosudje ih je oslobodilo:

http://www.balkanpeace.org/hed/archive/ ... 4574.shtml
CHANNEL 4 NEWS, January 17, 2002
Bosnian conspiracy

http://www.channel4.com/news/home/20020117/Story05.htm

Broadcast: January 17, 2002

Reporter: Gaby Rado

Global

There are reports tonight from the Bosnian capitol Sarajevo that the Americans are either about to, or have already spirited out a group of suspected al-Qaeda members from there.

In a secret operation, the men - all Algerians - are said to be bound for the American military base in Guantanamo Bay in Cuba. There are already some eighty al-Qaeda suspects from Afghanistan being held captive at the base.

Our Foreign Affairs correspondent, Gaby Rado, is here with more:

It´s a remarkable plot: in the middle of October, both the US and UK embassies in Sarajevo were closed for a few days after police announced they´d discovered a plot by al-Qaeda to attack targets on Bosnian soil.

The conspiracy pieced together appeared to involve a group of terrorists capturing light aircraft or helicopters at an airstrip at Visoko, just north of Sarajevo, and using them to attack American peacekeepers at NATO bases in Tuzla - called Camp Eagle, consisting of some 3,000 men - and a smaller base called Camp Conor near Srebrenica.

After the group was arrested, the NATO secretary-general Lord Robertson himself linked them with al-Qaeda.

The evidence on which the group was arrested came from what they allegedly said on their mobile phones, which was intercepted by US intelligence.

However, a court in Sarajevo refused to accept such evidence and announced the phone taps had been carried out illegally on its soil. The six men were officially supposed to be released tomorrow, and our information is that the Americans plan to pick them up as they leave prison in Sarajevo and fly them to Guantanamo Bay in Cuba.

Of the six Algerians, the leader is thought to be Bensahay Balkatsem, who´s 41. Perhaps the most incriminating piece of evidence is said to be the number found in the memory of his cellphone of a close associate of Osama bin Laden. He´s said to have made 70 calls to Afghanistan in September and October.

Another man, Saber Lahmar was, like Balkatsem, an Algerian who had Bosnian citizenship. He had in fact married a Bosnian Muslim woman whose father worked in the US embassy in Sarajevo.

The other men - Mustafa Adir, Muhammad Nehle, Lakdar Boumedienne and Budellah Hadz - are also Algerians. There have been claims these men are members of GIA, an Algerian terrorist group - some or all came to Bosnia in the early Nineties to fight on behalf of the Bosnian Muslims, and were given Bosnian citizenship.

Global al-Qaeda plots:

Let´s just look at the extent of Al-Qaeda plots around the world.

Obviously on September 11th the terrorists completed their missions attacking the New York and Washington.

But there have also been a number of plots that have failed.

Just today, the police in the Philippines discovered a large cache of explosives and arrrested three men with suspected links to al-Qaeda.

Authorities in Singapore arrested 15 people in December. The suspects are accused of attempting to blow-up the American Embassy, and targeting high-profile Americans living there.

As recently as yesterday in Malaysia Prime Minister Mahathir Mohamed said members of a group Islamic militants arrested recently were trained in Afghanistan by al-Qaida and Taliban forces.

And of course there´s what we´ve been discussing in Bosnia.
A evo kako konacno domaci supci bivaju citirani u cetnickim izvjestajima u negiranju genocida u Srebrenici:
http://www.balkanpeace.org/our/our09.shtml
The Centre for Peace in the Balkans
Bin Laden’s Balkan Connections

http://www.balkanpeace.org

September 2001

Bosnia

Bosnian Muslim weekly “Dani” reported on September 24, 1999, that Osama Bin Laden, the most wanted terrorist in the world, was issued a Bosnia-Herzegovina passport. Bin Laden was issued the Bosnian passport by the Bosnian embassy in Vienna in 1993. However, Bin Laden was not the only one. A number of suspected terrorists have traveled the globe utilizing “legally issued” Bosnia-Herzegovina documents.

According to ‘Dani’, the Bosnian Foreign Ministry was seized by panic when Mehrez Aodouni, another Bosnian passport bearer, was arrested in Istanbul on September 09, 1999. Aodouni was believed to have close ties with Bin Laden. The Party of Democratic Action (SDA) [Bosnia´s main Muslim party led by Bosnian President, Alija Izetbegovic] issued a statement that on September 23, 1999, Audouni obtained the Bosnia-Herzegovina citizenship and a passport because he was a member of the Bosnia-Herzegovina Army.

The Bosnian Muslim daily "Oslobodjenje" published that three men, believed linked to Saudi extremist Osama Bin Laden, were arrested in Sarajevo in July 2001. The three, one of whom was identified as Imad El Misri, were Egyptian nationals. The paper said that two of the suspects were holding Bosnian passports.
Ovo je posebno interesantno, srpski lobi iz toronta, na bazi pisanja supaka iz Dana i Slobodne Bosne pise kako je sramota da se New York i Srebrenica bratime jer su u Srebrenici bili teroristi:
http://www.balkanpeace.org/press/prs14.shtml

The Centre for Peace in the Balkans

TORONTO, September 01, 2002 - The Centre for Peace in the Balkans responded to recent media information suggesting that a sister-city relationship may be considered between New York City and Srebrenica.

9-11: If only we could turn back the clock

"There were 9,000 soldiers killed in Srebrenica in the eyes of the U.N. soldiers, who were supposed to protect them. But they didn't do shit. It's like watching those airplanes bang into the World Trade Center and not trying to save those people." - Danis Tanovic, Academy Award winner, Directors World, March 25, 2002.

Very influential circles in Bosnia and Herzegovina have recently initiated a plan to make Srebrenica the sister town of New York City in order to establish a symbolic link based on their perception of tragedy in face of terror. However, their suggested similarities are unfounded. Their plans are opportunistic attempts to propagate false information. Consider the following:

* Sheik Omar Abdel Rahman (the convicted mastermind behind the 1993 World Trade Center bombing) was connected to the TWRA, a phony relief agency. Alija Izetbegovic, the President of Bosnia, provided a guarantee for Elfatih Hassanein (head of the TWRA and a personal friend of Izetbegovic) to open an account for the TWRA in Die Erste Österreich Bank in Vienna, Austria in 1993.

* Mohammed Haydar Zammar, the man who recruited key 9-11 hijacker, Mohammad Atta, to the Al-Qaeda network, based his terrorist activities in Bosnia. Zammar also brought two of Atta's lieutenants into the Al-Qaeda network, namely Ramzi Binalshibh and Said Bahaji.

* Osama Bin Laden was given a Bosnian passport at the Bosnian Embassy in Vienna, Austria. Many other terrorists connected to the Al-Qaeda network also received blank Bosnian passports that enabled them to further propagate their illicit activities.

* Abu el Maali (Abdelkader Mokhtari), a senior representative of Al-Qaida, was based in Bosnia until recently. Just a few years ago, a US official called him a junior Osama Bin Laden.

* Bensayah Belkacem was arrested in October 2001 in Bosnia. Numbers stored in his mobile phone link him to at least one of Bin Laden's top lieutenants.

The involvement of Al-Quaeda in radical Islamic activities and events in Bosnia is however, frequently mentioned in the media and US government reports. Unfortunately, it is also frequently overlooked.

New Yorkers and other victims of Osama Bin Laden's terrorist attack were civilians and were not connected to a terrorist network in any way.

Proclaiming New York City and Srebrenica sister towns misrepresents the basis for forging such an important and symbolic relationship. Implying that the terror suffered by 9-11 victims in New York is similar to civil war suffering in Srebrenica is factually wrong. As such, a sister-city relationship between New York City and Srebrenica should not be established since it would be an insult to the memory of 9-11 victims.
Fair Life wrote:
Da li je podignuta optuznica za terorizam ??

PS. . .Najbolje je zazmiriti... i ne vidjeti problem. Problem nije u problemu vec u slijepcima koji ga ne primjecuju.
Od hiljadu izmisljenih slucajeva podignuta je jedna optuznica. Vise optuznica ima Dragan Covic, nego "kompletna teroristicka aktivnost u BiH".

Vec sam rekao kakva je bila izjava komandanta EUFORA kada je stanje po pitanju "terorizma" u BiH, ali ni to nije dovoljno, jer zna se ko radi po zadatku.
Fair Life wrote:
Hadzi-Murat wrote:Podmetanje terorizma u BiH, kao pokusaj banaliziranja genocida i strasni Alija Izetbegovic, koji je zubima jeo srpsku nejac, a Islamskom deklaracijom pokoravao evropu...
Ove tvoje insinuacije koje podmeces mi govore u prilog tome da si dobro upoznat sa jelovnikom Alije Izetbegovica...

Za razliku od tebe... meni je Alijin kanibalizam nepoznat.
Cak i u svom sarkazmu pokazujes pravo lice...ko mrzi vidi mu se...nedavno gledam kako Seselj raspravlja sa sudijama u Haagu, pa se sjetih i Praljka koji o Aliji govori identicno kao i ti...meni Alija kao borcu ni najmanje ne smeta? Znas li zasto? Zato sto je za razliku od vas koji ste po bijelom svijetu ispijali kafe, ostao u opkoljenom Sarajevu cijelo vrijme rata, a nagovarali su ga milion puta da izmjesti predsjednistvo u Zenicu...
Last edited by Hadzi-Murat on 28/05/2006 14:57, edited 1 time in total.
spongebob

Post by spongebob »

ti si se momak malo previse uzivio u ovu raspravu
Post Reply