Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Rasprave o vjerskim temama.
Towelie

#76 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Towelie »

zagortenej wrote:Zike je kralj, on tačno navede šta su učenjaci pisali o tim temama, bez izbacivanja škakljivih dijelova, kako to pojedini rade, da bi zaštitili valjda te ljude.
i što je zanimljivo, o tako ozbiljnoj stvari kao što je kažnjavanje vatrom, ima stavova od zabrane, do pokuđenosti i dozvole.
možda jeste, a možda i nije.
Zike je meni omiljeni vehabijski sejh. Nema kod njega svedskog stola, sve iznosi sto ima u islamskim izvorima. Spaljivanje zivih ljudi. Ima. Sunecenje zena. Ima. Poslanik pedofil. Ima.

A ne ko ovi light vehabije sto su "izdali menhedz" i priklonili se IZ. Deo knjige uzimaju, a deo ostavljaju. Izdrzi Zike, i nek te ne brine sto ti ostali daije pletu spletke. :mrgreen:
sahara1428

#77 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by sahara1428 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote: to je jedna velika nauka o prenosenju hadisa, poznavanje prenosilaca, ocjenjivanje i mnogo toga jos.
.
.
.
evo jedan primjer kako su islamski ucenjaci striktno se cuval ida uzmu od povjerljivih ljudi informacije

ako bi vidjeli da prenosioc hadisa vara konja tako sto ce ga namamljivati na praznu vrecu da ga privuce sebi, ne uzimaju hadise od takvog, jer kazu ako vara zivotinju prevarit ce i nas.
:lol: :lol: :lol:
To onaj isti čovjek koji neće od onoga koji konja vara, a hoće od onoga ko npr. proklinje i psuje Aliju alejhi selam :-D, ovaj što psuje i potvara valjda neće prevariti
Zastozato

#78 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Zastozato »

kerima1 wrote:
chupacabra wrote:Nebi bilo loše za početak mada čisto sumnjam da tako nešto može biti urađeno. Islamska dogma, čiji veliki dio potiče iz hadisa, će se teško modernizovati.
Ipak su u hadisima opisane strašne stvari koje su u suprotnosti sa onim "ko jednog čovjeka ubije kao da je ubio cijelo čovječanstvo". Navešću samo primjer bespotrebnog genocida nad židovskim plemenom Banu Kurejza, koji su bez sukoba zarobljeni, a onda po naređenju Muhameda masovno pogubljeni odrubljivanjem glave (700-900 dječaka i muškaraca), a žene i djevojčice odvedene u ropstvo. Možda i ovi moderni ekstremisti svoje metode postupanja sa "ćafirima" nalaze u hadisima gdje je to lijepo opisano.
Nesto 'ko Srebrenica :sad: :-?
Zanimljivo vidjenje ovog dogadjaja.
http://www.akos.ba/da-li-je-poslanik-a- ... jza-i-dio/

Kuran / Sura 22. El-Hadždž (Hadždž)
ajeti 52, 53 i 54
Prije tebe Mi nijednog poslanika i vjerovjesnika nismo poslali, a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; Allah bi ono što bi šejtan ubacio uklonio, a zatim bi riječi Svoje učvrstio – Allah sve zna i mudar je – #
da bi ono što je šejtan ubacio učinio iskušenjem za one čija su srca bolesna i za one čija su svirepa – a nevjernici su, zaista, u beskrajnoj neslozi – #
i da bi oni koji su znanjem obdareni spoznali da je Kur’an istina od Gospodara tvoga, pa u nj povjerovali i da mu srca njihova budu sklona. A Allah će vjernike, doista, na Pravi put izvesti. #

Meni ovi ajeti i tekst iznad jasno ukazuju da mnogi hadisi nisu vjerodostojni iako neki u njih vjeruju ili ih slijede. Na hadise gledam kao na stari i novi zavjet gdje isto tako imamo naknadno ubacenih tekstova, kao sto ajeti iznad tvrde. Iako je vecina hadisa istina, ono sto je ubaceno ili izmjenjeno dovodi do bolesnog tumacenja od strane onih cija su srca bolesna i za one cija su svirepa.
Jedino za Kur'an casni Allah dz.s kaze da ce biti cuvan, a cuvali su ga hafizi, oni koji su ga znali napamet.
nasa

#79 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by nasa »

Zastozato wrote: Zanimljivo vidjenje ovog dogadjaja.
http://www.akos.ba/da-li-je-poslanik-a- ... jza-i-dio/

Kuran / Sura 22. El-Hadždž (Hadždž)
ajeti 52, 53 i 54
Prije tebe Mi nijednog poslanika i vjerovjesnika nismo poslali, a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; Allah bi ono što bi šejtan ubacio uklonio, a zatim bi riječi Svoje učvrstio – Allah sve zna i mudar je – #
da bi ono što je šejtan ubacio učinio iskušenjem za one čija su srca bolesna i za one čija su svirepa – a nevjernici su, zaista, u beskrajnoj neslozi – #
i da bi oni koji su znanjem obdareni spoznali da je Kur’an istina od Gospodara tvoga, pa u nj povjerovali i da mu srca njihova budu sklona. A Allah će vjernike, doista, na Pravi put izvesti. #

Meni ovi ajeti i tekst iznad jasno ukazuju da mnogi hadisi nisu vjerodostojni iako neki u njih vjeruju ili ih slijede. Na hadise gledam kao na stari i novi zavjet gdje isto tako imamo naknadno ubacenih tekstova, kao sto ajeti iznad tvrde. Iako je vecina hadisa istina, ono sto je ubaceno ili izmjenjeno dovodi do bolesnog tumacenja od strane onih cija su srca bolesna i za one cija su svirepa.
Jedino za Kur'an casni Allah dz.s kaze da ce biti cuvan, a cuvali su ga hafizi, oni koji su ga znali napamet.
Meni je tvoj pristup ok.
Nije to sve cak ni pitanje koliko je laznih i istinitih.
Citava prica je kontraproduktivna i vodi svakog od nas u nagadjanje te cesto da bez dokaza tvrdimo da je nesto ne/istina.

Konstantno se o tome prica na forumu ali nikad ne rezultira nikakvim zakljuckom i nece nikad jer mi nemamo ni kapacitete ni mogucnosti za takve vrste provjera hadisa plus tako se prica razvodnjava na pojedinacne hadise i individualne zakljucke.

Pitanje hadisa je pitanje njihove upotrebe u vjeri.
Ako mi kazemo da hadise jednostavno ne treba upotrebljavati u vjeri kao izvor onda je potpuno nevazno da li su istina.

Da sam ja neko od ovih koji godinama mlate praznu slamu po forumu o hadisima, bazirala bih pricu prvenstveno na raspravi da li se oni uopce trebaju tretirati u vjeri na nacin na koji se to radi.
Smrcak15

#80 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Smrcak15 »

Bez hadisa nema Islama, slabo bi ista znali o Muhammedu kad bi se oslonjali na Kuran.
Cak sta vise kuran naredjuje slijedjenje hadisa koji su vjerodostojni.
Ludzak

#81 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Ludzak »

insomnia78 wrote:Ko odredjuje koji su hadisi vjerodostojni?
Smrčak.
Vidiš da se čovjek slomi da vam 'ovjerodostojni' hadise. :D
ljevoruki

#82 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by ljevoruki »

Smrcak15 wrote:Bez hadisa nema Islama, slabo bi ista znali o Muhammedu kad bi se oslonjali na Kuran.
Mozes li ovo dokazati citatom iz Kurana?
kerima1

#83 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by kerima1 »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:Zike je kralj, on tačno navede šta su učenjaci pisali o tim temama, bez izbacivanja škakljivih dijelova, kako to pojedini rade, da bi zaštitili valjda te ljude.
i što je zanimljivo, o tako ozbiljnoj stvari kao što je kažnjavanje vatrom, ima stavova od zabrane, do pokuđenosti i dozvole.
Zike je meni omiljeni vehabijski sejh. Nema kod njega svedskog stola, sve iznosi sto ima u islamskim izvorima. Spaljivanje zivih ljudi. Ima. Sunecenje zena. Ima. Poslanik pedofil. Ima.

A ne ko ovi light vehabije sto su "izdali menhedz" i priklonili se IZ. Deo knjige uzimaju, a deo ostavljaju. Izdrzi Zike, i nek te ne brine sto ti ostali daije pletu spletke. :mrgreen:
Iskren cvjek da ga Allah uputi amin 'ko sto je i nas :-D :D ..
nasa

#84 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by nasa »

Vrlo moguce :D
Towelie

#85 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Towelie »

kerima1 wrote:
Towelie wrote:

Iskren cvjek da ga Allah uputi amin 'ko sto je i nas :-D :D ..
:kiss:
aurora313

#86 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:Smutnju (fitnu) pravi šejtan i ljudi koji slijede njegov hadis, njegov (na)govor) i šapate, ne hadisi Allahovog poslanika. Tako nas Kur'an uči.
Nevjerovatno!

Sve je divno u božijoj bašći dok se ne umiješa šejtan. Vjera je dobra, bog je svemoguć, ali mu taj prokleti šejtan sve pokvari... A svemogući tu ne može ništa. Svemogući?!? :D

A hadisi? Naravno, svi su dobri, tačni i provjereni i tako, sve dok se ne pokaže da je neko nešto loše učinio zahvaljujući hadisu, pa se onda govori o pogrešnom tumačenju ili naravno...ta-da... opet šejtanu.

Dajte, uozbiljite se. :)
Smrcak15

#87 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Smrcak15 »

ljevoruki wrote:
Smrcak15 wrote:Bez hadisa nema Islama, slabo bi ista znali o Muhammedu kad bi se oslonjali na Kuran.
Mozes li ovo dokazati citatom iz Kurana?
moze

3:31. Reci(im muhammede): "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prašta i samilostan je.
32. Reci: "Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!" A ako oni glave okrenu – pa, Allah, zaista, ne voli nevjernike.

O, vjernici pokoravajte se Allahu i Njegovom Poslaniku, i ne napuštajte ga...(Kur,an, El-Enfal, Plijen, 20)

Onoga ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu - On će uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno ostati, i to je uspjeh veliki.(4:13)

drugim rijecima pokoravaj se Kur'anu i Hadisu ono sto ti poslanik prenese hadisom, jer evo da otklonimo sve hadise, i unistimo, kako cemo onda slijediti poslanika i pokoravarti mu se ako neznamo kako, imas Kuran ti naredjuje a ti neznas kako, znaci moras vjerodostojne hadise da slijedis da bi mogao da podpadas u ivaj ajet o slijedjenju poslanika, jer kad otkines hadis kao da si prekrizio ovo sto Allah kaze: "i Poslaniku Njegovu"

o vjerodostojnosti se mora voditi racuna i to je naznaceno ovdje:

49:6. O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.

znaci moras poznavati ko je neposten ko iskren/posten, od koga se moze uzimati hadis od koga ne, sve je to jedna nauka o lancu prenosilaca sta na kraju rezultira kasifikaciji hadisa, u vjerodostojan, dobar, slab i apokrifan
zagortenej

#88 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by zagortenej »

Riječ hadis u Kur'anu se koristi u negativnom kontekstu:
To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo pa u koje će hadise - ako ne u Allahove riječi i dokaze Njegove oni vjerovati?

Pa u koji će hadis, ako ne u Kur’an, vjerovati?
arzuhal

#89 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:Riječ hadis u Kur'anu se koristi u negativnom kontekstu:
Sami ajeti koje si naveo te negiraju jer i Kur'an je hadis, govor (pa bi Kur'an, po tebi, o samom sebi govorio u negativnom kontekstu), nego ističu položaj Kur'ana u odnosu na druge govore, druge vrste hadisa.

Ono što me interesuje, ako možeš kazat, odakle ti baš taj prevod zadnjeg ajeta sure el-Murselat, kojeg sam citirao? :mrgreen:

Jer Korkut prevodi "dogmatski" pa ubacuje riječ Kur'an u svoj prevod, iako riječi Kur'an nema i ne spominje se u originalnom tekstu (ima kao spojena lična zamjenica), pa prevodi:

Pa u koji će govor, ako ne u Kur'an, vjerovati?!

...dok Mlivo prevodi:

Pa u koji hadis će poslije njega vjerovati?

...gdje arapsku riječ hadis (govor) ostavlja neprevedenom (kao onomad, u slučaju sadake i sl)

Ti si, čini se, zgodno iskombinirao dva prevoda da bi napravio nešto ali si opet, avaj, fulio poentu? :lol:

@prenosniče! obrati pažnju na muride, ne smiju im se ovakvi propusti dešavat, blamiraju se bezze... :mrgreen: :run:
zagortenej

#90 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by zagortenej »

Hoćeš da kažeš da Korkutov prevod ne valja?
dadinjo33

#91 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by dadinjo33 »

Ajetistični ("znakoviti") ajet 45:6, kur'anije se njime zaklinju kad ih iniciraju :D
To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?
Smrčak, eto upitnika :)

A odgovor je: Pa zna se, u Buharijin :D
Smrcak15

#92 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:Riječ hadis u Kur'anu se koristi u negativnom kontekstu:
To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo pa u koje će hadise - ako ne u Allahove riječi i dokaze Njegove oni vjerovati?

kakvo nakaradno tumacenje ajeta da Bog mili sacuva

hadis znaci govor, a posto je i Kuran Govor/predaja/hadis od Allaha to znaci ako neces vjerovati u govor Allaha pa u koji govor ces onda vjerovati

a sta kaze ovaj ajet:

Allah pita poslanika:
20:9
وَهَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ مُوسَىِٰ
Wahal ataka hadeethu moosa
Dali je do tebe(Muhammede) stigao hadis/predaja/govor o Musau
dadinjo33

#93 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by dadinjo33 »

Pa ne znam, ali da sam ja Allah i, je li, sveznajući, i kad bih htio svoj govor-Kur'an zaštiti od iskrivljivanja do kojih će doći kroz zbirke hadisa, a pošto sam sveznajući, znam da će do njih doći, onda bih svakako u svojoj neiskrivljeni govor ubacio rečenicu poput ove:
To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?
...i tako bih matirao one koje izvrću moje riječi.

Baš je to nekako jednostavno.
dadinjo33

#94 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
hadis znaci govor, a posto je i Kuran Govor/predaja/hadis od Allaha to znaci ako neces vjerovati u govor Allaha pa u koji govor ces onda vjerovati
Čuj koji, pa u Buharijin, već sam ti rekao.
Smrcak15 wrote:a sta kaze ovaj ajet:

Allah pita poslanika:
Ja, pa?
Smrcak15

#95 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:Ajetistični ("znakoviti") ajet 45:6, kur'anije se njime zaklinju kad ih iniciraju :D
Smrčak, eto upitnika :)

A odgovor je: Pa zna se, u Buharijin :D
to je sakacenje Kur'ana na taj nacin da se izvadi iz cijelog kontektsa

postavi nam ajete koji dolaze poslije

6. To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?

pa nastavlja se
7. Teško svakom lašcu, velikom grešniku!
8. On čuje Allahove riječi kada mu se kazuju, pa opet ostaje ohol kao da ih čuo nije, - njemu patnju neizdrživu navijesti
9. A kad sazna za neke Naše ajete, on im se ruga. Takve ponižavajuća patnja čeka.

drugim rijecima, u koji ces govor vjerovati poslije Kurana a da Kur'a odbacivas

jer ajeti se upravo obracaju onima koji okrece glavu od ajeta i jos im se ruga.

isto kao kad bi ja tebi rekao

ako neces vjerovati u govor svoje matere pa u ciji ces govor vjerovati

pa ti nastavim
7. Teško svakom lašcu, velikom grešniku!
8. On čuje Majcine riječi kada mu se ONA govori, pa opet ostaje ohol kao da ih čuo nije, - njemu patnju neizdrživu navijesti
9. A kad sazna za neke Njezine pouke/savjete, on im se ruga. Takve ponižavajuća patnja čeka.

ovdje sam ti docarao sa majkom i njezinim govorom sta se htjelo reci
dadinjo33

#96 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by dadinjo33 »

Pa zamisli, ljudi znaju za Kur'an, a kamenuju preljubnike, ubijaju one koji napuste islam. Meščini da su tzv. muslimani ti grešnici kojima se tu prijeti. Draži im Buharijin govor nego Allahov.
Smrcak15

#97 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote:
Čuj koji, pa u Buharijin, već sam ti rekao.
Smrcak15 wrote:a sta kaze ovaj ajet:

Allah pita poslanika:
Ja, pa?
da muhammed vjeruje u buharijin hadis a Buharija zivio negdje oko 180 godina nakon smrti poslanika muhammeda

i po tebi Allah pita Muhammeda za buharijine hadise :-) :lol:
Last edited by Smrcak15 on 24/12/2016 21:22, edited 1 time in total.
Smrcak15

#98 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:Pa zamisli, ljudi znaju za Kur'an, a kamenuju preljubnike, ubijaju one koji napuste islam. Meščini da su tzv. muslimani ti grešnici kojima se tu prijeti. Draži im Buharijin govor nego Allahov.
to nije standardno pravilo u islamu

ubija se od drzave ne od pojedinca , onaj koji napusti pa se bori protiv muslimana i islama takve drzava ubija. Isto kao kad Amerika osudi na smrt izdajicu Amerike koji otkriva njihove tajne.
dadinjo33

#99 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
da muhammed vjeruje u buharijin hadis a Buharija zivio negdje oko 180 godina nakon smrti poslanika muammeda

i po tebi Allah pita Muhammeda za buharijine hadise :-) :lol:
Po meni Allah pita Muhammeda za Buharijine hadise?
dadinjo33

#100 Re: Terorizam: Nikad u naše ime- HADIS kao rak rana ummeta

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
to nije standardno pravilo u islamu

ubija se od drzave ne od pojedinca , onaj koji napusti pa se bori protiv muslimana i islama takve drzava ubija. Isto kao kad Amerika osudi na smrt izdajicu Amerike koji otkriva njihove tajne.
A u kojem je ajetu Allah propisao ta ubistva? Pošto onaj ajet 45:6 kao jedini hadis kom se treba vjerovati opisuje ajete. U kojem ajetu je to propisano?
Post Reply