Teretana
Moderators: _BataZiv_0809, Tomahawk11, Charuga
- vaučer
#16576 Re: Teretana
Nisam nikad uzimao te preworkoute. Jedini koji mi treba je dovoljno sna. Sve ostalo je suvišno. A kako treniran uglavnom popodne - kafein je off limit.
-
#16577 Re: Teretana
Ja sam neki dan uzeo oko 16h i otisao u gym. Odradio sve, zaspao do 22:30 tu noc. U toku dana nisam pio kafu, pa mislim da mi je to dozvolilo da zaspem.
- liyf
#16578 Re: Teretana
Ja pijem čistokrvne kofeinske tablete, nije preworkout po definicijama nekim ali radi poso
-
#16579 Re: Teretana
Puknete gumene bombone, ali one kisele, ima da letite.
-
#16580 Re: Teretana
Kofein se nalazio na spisku doping sredstava. Iznenadilo me kad sam vidio. Pijenje kafe i čaja je nešto drugo i dozvoljeno.
- Plavo-bijeli
#16581 Re: Teretana
dobro je, ipak nije maligno, a ova u Al-Tawilu tako napisala i sastavila nalaz kao da je maligno...Plavo-bijeli wrote: ↑11/06/2025 15:16 I odradim napokon MRI ramena..kad..Tumor![]()
wtf..prvi put cujem da moze na ramenu biti i opcenito je vrlo, vrlo rijetko..pitao jos chatgpt malo ranije jer mi je cudno bilo da doktorica zahtjeva kontrast..kaze ma nema sanse..I evo...vidjet cemo dalje sta ce biti
Doktorica, primarijus mi odmah na konziliju rekla da je benigno 100%, ali mi rekla da odradimo UZ da jos pogleda i to joj je potvrdilo to sto je vise znala, znaci necu morati biopsiju...
Od losih stvari je da je ovaj hemangiom kao u sklopu misica na ramenu, sto je SUPER RIJETKO, znaci fakticki 1 na milion slučaj. Doslovno ortopedi ovo vide jednom ili dva puta u karijeri ako ikako.
Stoga mi rekose da kao "mogu operisati" ali ne znaju na sta ce izaci, jer nemaju iskustva sa ovim...
Sad razmatram druge opcije...
Hrvatska, Slovenija, Turska...
ako ko ima informacije, ili preporuke, bilo bi super.
Ovaj mi doktor nas rece kao mozes igrat domino i šah...pa nije mi 70g pa da halalim sve oblike treninga do kraja zivota..
- iClass
#16582 Re: Teretana
Ima li ko kakav savjet za sastavljanje plana treninga za 3 dana. Pull, push i leg možda najbolja varijanta.
Našao na nekoj aplikaciji i radio po tome ali nisam zadovoljan.
Možda je neko naletio na bolju aplikaciju ili web stranicu?
Našao na nekoj aplikaciji i radio po tome ali nisam zadovoljan.
Možda je neko naletio na bolju aplikaciju ili web stranicu?
- vaučer
#16583 Re: Teretana
Pa mislim da bilo koji program prilično ovisi o tom šta imaš dostupno u teretani, u kakvoj si formi i koji su ti ciljevi. Ja koristim Strong aplikaciju i prilično je ok za sastaviti neki template i za korištenje tokom vježbe. PPL je u redu, iako je ta rotacija uglavnom nedovoljna za ruke. Ruke je vrlo teško zakucati ionako, brzo se oporave, a s PPLx3 rotacijom ćeš bicepse/tricepse raditi jednom tjedno.
Da ti ne pišem cijeli program, nema smisla, prvo daj više informacija.
Neki generalni savjeti:
Da ti ne pišem cijeli program, nema smisla, prvo daj više informacija.
Neki generalni savjeti:
- Forma je bitnija od broja setova, bitnija od kompozicije programa, kilaže, bitnija od skoro svega ostalog. U trodnevnom programu je još više bitna, jer sve mora biti efikasno.
- Kombiniraj gorespomenute ruke na kraj dana kad radiš prsa/leđa. Dakle triceps/prsa i biceps/leđa. Te manje mišićne grupe ćeš dovoljno aktivirati tokom rada većih grupa - da ćeš ih moći solidno zakucati na kraju bez kilavljenja. Budi efikasan.
- Radi kombinaciju compounda i izolacijskih vježbi za sve veće mišićne grupe. Rotiraj svako mjesec dva bar jednu vježbu po grupi. Tijelo se navikne na isti pokret, promjena odjednom da novi zamah i novi izazov.
- Počni s tim da staviš na papir broj setova po sedmici/po mišićnoj grupi, onda od tog slažeš program. Lego kockice znoja i boli.
- mufa1
#16584 Re: Teretana
Chat gpt jarane, napravi ti plan kakav želiš.. a ja bi za 3 dana prije odabrao full body trening nego PPL.. ili neka kombinacija, recimo upper, lower, full body.. poenta je da svaku mišićnu skupinu pogodis bar dva puta sedmično, a sa PPL to ne ide.. da se razumijemo, bolje išta nego ništa, ali...
- Daryl Dixon
#16585 Re: Teretana
Pozz ekipa.
Treba mi savjet za rekreativa koji ide 2-3 puta sedmicno u teretanu i 2 puta sedmično vozi biciklo po 15-20 km.
Od suplementacije kreatin, BCAA, multivitamini, ponekad protein poslije treninga.
Skinuo 5kg od početka godine i pratim da minimalno pijem 2-3l vode dnevno.
Kako doći do vidljivih trbušnjaka pored korigovanja ishrane i koliko puta sedmično ih trenirati, koje vježbe preporučujete?
Treba mi savjet za rekreativa koji ide 2-3 puta sedmicno u teretanu i 2 puta sedmično vozi biciklo po 15-20 km.
Od suplementacije kreatin, BCAA, multivitamini, ponekad protein poslije treninga.
Skinuo 5kg od početka godine i pratim da minimalno pijem 2-3l vode dnevno.
Kako doći do vidljivih trbušnjaka pored korigovanja ishrane i koliko puta sedmično ih trenirati, koje vježbe preporučujete?
- vaučer
#16586 Re: Teretana
Ne mislim da vidljivi abs imaju ikakve veze s tim koliko ih radiš. Meni su vidljivi - ne radim ih nikako, radije bi vadio zube nego radio core jer je dosadno i jer mi puca ku'a za trbušnjake. Samo body fat %, ništa drugo. Dakle najdirektniji put do trbušnjaka je kroz ishranu, u biti jedini put. Kad skineš dovoljno masti bit će vidljivi - a vježbanjem ćeš definirati koliko su istaknuti i definirani.Daryl Dixon wrote: ↑21/06/2025 10:32 Pozz ekipa. Treba mi savjet za rekreativa koji ide 2-3 puta sedmicno u teretanu i 2 puta sedmično vozi biciklo po 15-20 km. Od suplementacije kreatin, BCAA, multivitamini, ponekad protein poslije treninga. Skinuo 5kg od početka godine i pratim da minimalno pijem 2-3l vode dnevno. Kako doći do vidljivih trbušnjaka pored korigovanja ishrane i koliko puta sedmično ih trenirati, koje vježbe preporučujete?
Nađi neki BF% kalkulator, unesi podatke i okvirno ćeš znati gdje si. Oko 15% će ti se nazirati, ispod 13% su uglavnom vidljivi, ispod 10% su isklesani.
-
#16587 Re: Teretana
Nakon skoro decenije strogog unosa proteina i mjerenja u gram...dosta vise. Ima mjesec dva kako uopste ne pratim protein niti koristim whey. Fakat ko ovisnik o heroinu svaki boziji dan moram pratit gdje sam s proteinom, koliko jos, i onda panika navece udari sejk da se nadoknadi.
Pa onda koji brend wheya pa ovo ono, daj ba. Upali smo u shemu i uzimaju nas ko levate.
I nista se nije promjenilo sto se teretane tice. Sve isto neke vjezbe se i pojacale valjda kako vise ugljikohidrata unosim a mozda i placebo. U svakom slucaju ja sam se skinuo s proteina.
Cak ni ne zderem piletinu ko nekad vise. Dopizdilo brate, pa i mi nismo normalni vise oko ovih detalja. Napuhano sve i industrija koja pokusava da proda sto vise praskova i sranja. Udjes u prodavnicu protein sa svih strana udara, vise i jos vise, kupi jedi i jos dodaj.
Znam da ce mnogi reci protein im pomogo ovo ono...ja vise ne vjerujem u to. Ta sloboda kad vise ne mislis o njemu je nesto sto nisam osjetio godinama.
Nemam pojma koliko dnevno pojedem mozda oko 100g i ne pazeci sta jedem. Ne jedem sranja naravno ali realno ko se ne takmici, 99% nas, bezze se peglamo sa detaljima. Jedi dobro i dizi tegove, spavaj kako treba i to je to.
Pa onda koji brend wheya pa ovo ono, daj ba. Upali smo u shemu i uzimaju nas ko levate.
I nista se nije promjenilo sto se teretane tice. Sve isto neke vjezbe se i pojacale valjda kako vise ugljikohidrata unosim a mozda i placebo. U svakom slucaju ja sam se skinuo s proteina.

Cak ni ne zderem piletinu ko nekad vise. Dopizdilo brate, pa i mi nismo normalni vise oko ovih detalja. Napuhano sve i industrija koja pokusava da proda sto vise praskova i sranja. Udjes u prodavnicu protein sa svih strana udara, vise i jos vise, kupi jedi i jos dodaj.
Znam da ce mnogi reci protein im pomogo ovo ono...ja vise ne vjerujem u to. Ta sloboda kad vise ne mislis o njemu je nesto sto nisam osjetio godinama.
Nemam pojma koliko dnevno pojedem mozda oko 100g i ne pazeci sta jedem. Ne jedem sranja naravno ali realno ko se ne takmici, 99% nas, bezze se peglamo sa detaljima. Jedi dobro i dizi tegove, spavaj kako treba i to je to.
-
#16588 Re: Teretana
TrueWhey na gymbeam dosao na 105.00KM, aferim. Prosli put u martu narucivao bio 90KM. Pa nije vise toliko skuplji gold, a okus 5x bolji.