Teretana

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Locked
azgin_dilber

#176 Re: Teretana

Post by azgin_dilber »

Bavljenje sportom je izuzetno važno! Ali treba naravno imati volje i početi ranije...tako će se i sa godinama biti redovit u sportu. Što se tiče teretane svatko ima vlaastiti cilj....dobro je i uzimanje preparata (proteini, aminokiseline, sredstva za povećanje mase) i td...ali naravno sve uz dobro usklađenu prehranu i očekivajući dobre rezultate.. :thumbup:
Obično pubertetlije idu na fazu mase i uzimaju preparate tipa mega mass..za kojega svi kažu da ne valja i da je čisti šećer...međutim za one koji slabo dobivaju na težini prava je stvar! Što se tiče preparata puno je preporuka i komplikacija oko toga....ali najvažnije od svea je napraviti jelovnik "redovite" prehrane, a onda tek skombinirati koji preparat uzimati kao dodatak prehrani.....Prehrana je bitan element što se tiče sporta u teretani (80% od ukupnog)! Puno sam puta čitao na raznim forumima sve i svašta, dobre i loše savijete....nešto sam isprobao i na sebi ;) pa mogu nekoga savjetovati što se tiče toga.

VELIKA GREŠKA koju svi čine može početi čitanjem stručne literature i časopisa za bodybuilding. Puno se govori o napretku, o važnosti spavanja, prehrane i ostalih elemenata....bodybuilding je stil života...koji određuje što i koliko jesti u kojem periodu godine, kada ići leći i kada se ustati, kada otići u teretanu i kada ne otići. Najviše sam pročitao o umaranju perifernog živčanog sustava i o tome kako visoka razina intenziteta treninga ruši razinu testosterona i smanjuje snagu, a tada djeluje kortizol koji svojim učinkom razgrađuje mišićnu masu...Nakon pročitanih tekstova osjećaš se kao da studiraš medicinu..a ujedno čini se i teško živjeti na taj način jer ipak...nema svatko vremena da spava dugo, da jede uvijek što hoće i da se ne napreže u "dane odmora".....Jedno sam vrijeme išao i na trčanje i u teretanu..kondicija je bila na dobroj razini...ali kad sam odlučio krenuti na masu...odredio sam plan prehrane i vježbanja i zapostavio trčanje...kondicija se rapidno smanjila a masa se rapidno povećala...i tako s vremenom nisam osjećao ni snagu..premda sam napredovao i u težini utega. Danas sam isto na toj masi, ali ipak nigdje mase a ni kondicije :sad: Međutim važno je sve organizirati na pravilan način i neće biti problema ...naravno nema brzine u rezultatima...ali mora se krenuti i biti redovit.
NAJVIŠE ŠTO ZAMIJERAM u časopisima kao npr. MUSCLE sport je što od mladog čovjeka naprave "starca koji sjedi na fotelji"....Ne kažem da je preforsiranje dobro jer kortizol zaista loše djeluje na rezultate-.....međutim mladost je da se TROŠI ENERGIJA, PONEKAD I DA SE UMARA....kada se nekada na sportu dobro umoriš, osjećaš se kasnije puno jače da ne govorimo sada o psihofizičkim elementima o kojima se može raspisati brdo knjiga.

ŽELIM SVIM "PRIJATELJIMA SPORTA I ZDRAVOG NAČINA ŽIVOTA " SAVJETOVATI SLIJEDEĆE:

- Kada ste u fazi mase ne zaboravljajte aerobni trening, koji će eliminirati masne naslage a uz to povećati izdržljivost i sniziti krvni pritisak a samim time i "osnažiti" srce
- kada ste u fazi definicije ne pretjerujte sa načinom prehrane "low carbs" jer manjak ugljikohidrata negativno utječe na održavanje mišića koje ste stegli...svakako se opskrbite nekim kvalitetnim ugljikohidratima
- kod izbora preparata koristite "whey" i "glutamine" preko cijele godine
- ako ste u "mlađoj populaciji" nemojte se previše držati onih uzrečica "da trening duži od 1h rapidno povećava nivo kortizola" ili da aerobno ne valja kada želite povećati mišiće ( to je samo 10% istine....) to važi ako je netko malo stariji...ali ne valja da kod mladih ljudi uđe mišljenje da trebaju ležati i jesti u dane odmora i da ne treniraju ništa od u razmaku u 48 sati....ŠTO VIŠE POKRETA U MLADOSTI, JAČI ORGANIZAM U STAROSTI...-> to nidje nije pisalo...ali je 100% tako :-D

Što se tiče prehrane, odmora i spavanja dosta sam čitao...ali još uvijek bi netko dobro došao na forumu koji bi dao par dobrih savijeta u izboru vježbi i načinu treniranja po uzoru na neke šampione (zašto ne) ;)
Potrudio sam se da post bude što kraći, međutim glavna stvar što sam želio istaknuti jeste : SPORTSKI ŽIVOT I BAVLJENJE SPORTOM...a i to da..već kad netko ima mogućnosti da se troši ....da to i čini, ne gledajući previše na neke savijete koji samo mogu nekoga napraviti "ljenim" ..... :sax:
bambuelo

#177 Re: Teretana

Post by bambuelo »

pitanje za sve forumase sto se bave dizanjem tegova
naime, bavim se fitnessom duze vrijeme, ali poslednji mjesec dana imam problema sa prelomom ruke . Znaci izmedju podlaktice i nadlaktice sa unutrasnje strane. Dok vjezbam i dizem tegove nista me ne boli, ali cim dodjem kuci ili posle duzeg treninga moram omotati ruku i izmasirati nekom kremom jer je nemogu ispraviti. Bio sam kod doktora na snimanje, medjutim on nije vidio nikakvih problema. Isto tako ne vjerujem da sam iscasio taj prelom jer se dobro zagrijem prije svakog treninga

ima li neko na forumu da je imao slican problem ili da moze dati kakav savjet, inace cu morati prekinuti trening na duze vrijeme da vidim hoce li mi to pomoci
burek_in_space

#178 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

Koristi steznik,smanji kilazhu koju podizhesh i uprati reakciju.Ako se bol javi opet,onda duzhe mirovanje,nishta drugo mi ne pada na pamet.
bambuelo

#179 Re: Teretana

Post by bambuelo »

hvala burek
pokusat cu smanjit kilazu..izgleda ne gine mi pauza :roll:
-danTe-

#180 Re: Teretana

Post by -danTe- »

moze li mi neko reci gdje da uzmem bucice 20-30 kg tezine(obje)
i kolika je cijena otprilike
burek_in_space

#181 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

and1medjed wrote:moze li mi neko reci gdje da uzmem bucice 20-30 kg tezine(obje)

Imash u Mercatoru,2 bucice po 25 KG,cijena 90 KM.
-danTe-

#182 Re: Teretana

Post by -danTe- »

burek_in_space wrote:
and1medjed wrote:moze li mi neko reci gdje da uzmem bucice 20-30 kg tezine(obje)

Imash u Mercatoru,2 bucice po 25 KG,cijena 90 KM.
ok...hvala
Krigla_Sa

#183 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

Ljudi sta je s fat burnerima , jel neko neki koristio i kakvi su po zdravlje...
muci me ovaj stomak i bas mi smeta,zimnice su me ubile :) a ne mogu trcati jer me fucking snijeg ebe...
Kontam malo da se izrezem nekim burnerom,sta mislite :)
_Zeleni_

#184 Re: Teretana

Post by _Zeleni_ »

Zdravo,
ne mozes se burnerom srezati. Jedini nacin je da promjenis ishranu, da malo smanjis klopu i da ubacis HIIT.
To je propaganda ti 'fat burneri'.
Krigla_Sa

#185 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

Ma brate ne da sam je regulisao, vec pratim tacan dnevni unos kalorija , UH , hranim se kao sto nikad nisam.
Jesam ja spao nekih 3-4 kg sigurno u 15-tak dana i kad sam gladan stomaka uopste nema,jesam li nesto pojeo eto ga opet :)
Sto se ishrane tice,dorucak su mi zitarice,do rucka jedem voce,za rucak je nesto od povrca, kuhano obavezno i to bez hljeba,salate ne uljim vise,vecera jabuka i kivi ,nekad kaskicu pojedem posnog sira bez hljeba.
A da je propaganda nema sanse, jarana kad sam vidio ,lik u varaderu sjedi i pozdravlja me ,ja mu pridjem i pitam ga znamo li se mi ,kad mi rece ime ja se shebo,nezgodno mi bilo ali sam ga upitao da nije obolio nedo Bog,kad jok,lik malo regulisao ishranu i kupio nutrin inferno,imao je preko 120 kg sigurno, ne znam ima li 80 sada.
Epitop

#186 Re: Teretana

Post by Epitop »

Krigla_Sa wrote:Ma brate ne da sam je regulisao, vec pratim tacan dnevni unos kalorija , UH , hranim se kao sto nikad nisam.
Jesam ja spao nekih 3-4 kg sigurno u 15-tak dana i kad sam gladan stomaka uopste nema,jesam li nesto pojeo eto ga opet :)
Sto se ishrane tice,dorucak su mi zitarice,do rucka jedem voce,za rucak je nesto od povrca, kuhano obavezno i to bez hljeba,salate ne uljim vise,vecera jabuka i kivi ,nekad kaskicu pojedem posnog sira bez hljeba.
A da je propaganda nema sanse, jarana kad sam vidio ,lik u varaderu sjedi i pozdravlja me ,ja mu pridjem i pitam ga znamo li se mi ,kad mi rece ime ja se shebo,nezgodno mi bilo ali sam ga upitao da nije obolio nedo Bog,kad jok,lik malo regulisao ishranu i kupio nutrin inferno,imao je preko 120 kg sigurno, ne znam ima li 80 sada.
Opet je morao pratiti ishranu i trenirati. Kod svakog fat burnera ukoliko prije nego što ga popiješ pojedeš jedan komad keksa poništit će se efekat fat burnera. Ishrana u u bodybuildingu je 60 % sporta, a ostalo trening i dodaci koji nisu čudo.
Nisi ti nešto posebno izgubio kilaže to si samo izgubio višak vode uz pravilnu prehranu, ali nastavi na doborm si putu uvedi trenig neki sebi pa ćeš onda vidjeti rezultate. Malo proteina uvedi sebi u prehranu koliko vidim rijetko jedeš meso, ribu, piletinu, puretinu, jaja, mladi sir, ali u razumnim količinama.
_Zeleni_

#187 Re: Teretana

Post by _Zeleni_ »

Super ti je to sto se tice prehrane, samo moras bjelancevina unosit kao sto rece Epitop.
I da, nemoj ni slucajno izbacit masti iz ishrane. Znaci bademi, ljesnjaci, riblje ulje itd. A ne znam stvarno to za tog jarana tvog, kolko ja znam jedino ECA to rijesava ali to ne bih nikome preporucio...

Pozdrav i sretno.
superpujdo

#188 Re: Teretana

Post by superpujdo »

Burek sterani ,u guzve,ljeni,burek drobanik,fileci,bumbar,brizle,banjalucki cevapi,pljeskavica,bubrezi bijeli na plehu,koljenica,bosanski lonac bez kupusa,jagnjetina,kobasice,sudzuk,vjesalica.
Tufahie,baklava,hurmice,boem,krempita i sampita,kliza,bomba -torta,chupavci,nutella,chokolade razne,palachinke,zaljev,tiramisu.
Jbga nagonim se deset godina da krenem u teretanu ali nista od toga,trenutno imam 90 kg i 175 cm visine,mozda iduce godine mah? :-?
Krigla_Sa

#189 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

Epitop wrote:
Krigla_Sa wrote:Ma brate ne da sam je regulisao, vec pratim tacan dnevni unos kalorija , UH , hranim se kao sto nikad nisam.
Opet je morao pratiti ishranu i trenirati. Kod svakog fat burnera ukoliko prije nego što ga popiješ pojedeš jedan komad keksa poništit će se efekat fat burnera. Ishrana u u bodybuildingu je 60 % sporta, a ostalo trening i dodaci koji nisu čudo.
Nisi ti nešto posebno izgubio kilaže to si samo izgubio višak vode uz pravilnu prehranu, ali nastavi na doborm si putu uvedi trenig neki sebi pa ćeš onda vidjeti rezultate. Malo proteina uvedi sebi u prehranu koliko vidim rijetko jedeš meso, ribu, piletinu, puretinu, jaja, mladi sir, ali u razumnim količinama.
ma samo cekam da se snijeg istopi,trcanje me uvijek izvlacilo,sto se tice proteina uzeo sam EAS-ov Whey :D ,dvije mjerice dnevno i dosta,ribu jedem ali sardinu konzerviranu naravno,pojedem nekad i rio mare,zanima me deblja li ono ulje sto je u njemu...to pojedem 2-3 puta sedmicno. I piletinu ponekad pojedem, kozicu naravno odstranim. Ma bit ce to u dure valjda,sebi sam zadao cilj da do jula ne bude stomaka pa makar nista ne jeo :)
Krigla_Sa

#190 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

_Zeleni_ wrote:Super ti je to sto se tice prehrane, samo moras bjelancevina unosit kao sto rece Epitop.
I da, nemoj ni slucajno izbacit masti iz ishrane. Znaci bademi, ljesnjaci, riblje ulje itd. A ne znam stvarno to za tog jarana tvog, kolko ja znam jedino ECA to rijesava ali to ne bih nikome preporucio...

Pozdrav i sretno.
Ma nebi ni ja taj ECA ili sl, zdravlje mi je na prvom mjestu. Nego kazem ti,vidio sam momka i fakat ga nisam prepoznao,koristio inferno a i po forumima sam citao da daje strasne rezultate .. uglavnom drzat cu se dalje od toga makar do maja pa cu vidjeti dokle sam i sta sam :)
_Zeleni_

#191 Re: Teretana

Post by _Zeleni_ »

Ja mislim da je on manje jeo pa da je zato smrsao nemoze nijedan dodatak te natjerat da sletis tolike kile, mnogima i herbalife pomogne ali nebitno.
Radi u stanu burpees (proguglaj malo o vjezbi) kao kondicijski trening dok ne bude ljepse vrijeme onda mozes strik preskakat trcat itd.
A i imaj malo strpljenja imaces rezultate samo naglo tesko da se moze ista ;)
Krigla_Sa

#192 Re: Teretana

Post by Krigla_Sa »

_Zeleni_ wrote:Ja mislim da je on manje jeo pa da je zato smrsao nemoze nijedan dodatak te natjerat da sletis tolike kile, mnogima i herbalife pomogne ali nebitno.
Radi u stanu burpees (proguglaj malo o vjezbi) kao kondicijski trening dok ne bude ljepse vrijeme onda mozes strik preskakat trcat itd.
A i imaj malo strpljenja imaces rezultate samo naglo tesko da se moze ista ;)
ma drug,znas od kad on kuburi s kilama i manje jede,od kad znam za njega,vazda je pokusavao skinuti kile ali tesko mu je islo,inferno ga prepolovio 100 % a znam i jos neke raje koja nabijaju misicnu masu pa se onda s infernom "izrezu" ,rezultati su fenomenalni i u njih sekunde ne sumnjam, jedino sto me malo hastra za zdravlje i to je jedini razlog zasto ga jos nisam probao .

Radi se o ovom preparatu
http://www.suplementi.info/?akcija=info&id=18
Citao sam sve moguce forume vezano za body bilding i svi ovaj proizvod hvale,gledao sam kamaru slika "prije i poslije" uzimanja inferna, rezultati su neupitni ;)
Ali kao sto rekoh,vjerovatno cu se drzat cu jos 2 mjeseca kardia na suho pa cemo vidjeti :)
azgin_dilber

#193 Re: Teretana

Post by azgin_dilber »

Krigla_Sa wrote:Ljudi sta je s fat burnerima , jel neko neki koristio i kakvi su po zdravlje...
muci me ovaj stomak i bas mi smeta,zimnice su me ubile :) a ne mogu trcati jer me fucking snijeg ebe...
Kontam malo da se izrezem nekim burnerom,sta mislite :)

Od burnera ti preporučujem scitecov šumeći l-carnitine...Radi na principu da se za vrijeme AEROBNE AKTIVNOSTI DUŽE OD SAT VREMENA masne stanice iz sala transportiraju u mitohonrije gdje sagorjevaju....Ne samo da se prži mast nego se dobiva i energija. Znači ako hoćeš uzimati burner preporučujem ti taj...ali moraš trčati preko 60 minuta.....jedan moj prijatelj trčao je 80 min....i rezultati će biti super već nakon mjesec dana redovitog vježbanja.....
prehranu svakako moraš poboljšati.....umjesto tri velika jedi šest manjih obroka.

Ukoliko ti ostane još nešto para možeš uzeti CLA.....(konjugiranu masnu kiselinu) koja će očuvati mišiće a nivo masnih naslaga svesti na minimum....

ZNAČI MORAŠ RADITI AEROBNE VJEŽBE, PRIPAZITI DA UNOS UGLJIKOHIDRATA NE BUDE VELIK, I KORISTITI BURNER....

Ali nemoj pribjegavati "low carb" principima...ugljikohidrate možeš slobodno za doručak bez straha pojesti....poslijepodne i navečer bi se znatno trebala smanjiti doza......BUDUĆI DA SI ME PITAO SAMO ZA BURNERE, JA SAM TI TOLIKO ODGOVORIO.....Ukoliko želiš detaljan post o definiciji i tome slično mogu nešto reći ukratko! :thumbup:
Rauber

#194 Re: Teretana

Post by Rauber »

Pio sam ja L carnitine, oko mjesec dana.
Uz trcanje mi je extra pomogao i ako mnogi govore da "ne radi" , pio sam jos whey protein i glutamin za oporavak.
Glutamine i whey su me fascinirali, uz glutamine je oporavak fantastican,znaci nema upala,sutrasnjih "teskih nogu" , whey mi je spasio misice, uspio sam skinuti sav visak kg a protein mi je spasio misice da i njih ne izgubim :) plocice se vec naziru a do prije 4-5 mjeseci sam imao stomacinu samo takvu :)
macan prvi

#195 Re: Teretana

Post by macan prvi »

Moze li mi neko preporuciti teretanu u Sarajevu? Htio sam se uclaniti, ali na jedno mjesec dana tako da me isto tako zanima mora li se u svakoj teretani platiti citava godina unaprijed ili se moze placati po mjesecu.
Za odgovore sam zahvalan :) , za zezanciju cu se nabiti kreatinima pa... :oops: :lol: :D
alma001

#196 Re: Teretana

Post by alma001 »

moj momak ide vec godinu i pol..svaki dan i mogu reci da fenomenalno izgleda... bas se isplati ici ko stvarno ima zelju da mu tijelo fino izgleda

nisam neki ljubitelj teretane i nabildanih likova...sve u granicama normale :D

iskreno da sam muskarac isla bih i ja 8-) :D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#197 Re: Teretana

Post by anjusha »

macan prvi wrote:Moze li mi neko preporuciti teretanu u Sarajevu? Htio sam se uclaniti, ali na jedno mjesec dana tako da me isto tako zanima mora li se u svakoj teretani platiti citava godina unaprijed ili se moze placati po mjesecu.
Za odgovore sam zahvalan :) , za zezanciju cu se nabiti kreatinima pa... :oops: :lol: :D
Hmm, koliko ja znam u Sarajevu mozda i postoje samo 1-2 teretane gdje se placa citava godina odjednom. Mislim, mozes ti ako hoces, ali to nije politika klubova. Uglavnom se ide mjesec za mjesec. A sto se tice teretana...Ima ih kamara! U svakom dijelu grada ima ih po najmanje 1, ako ne i i po 2-3. Ako kazes koji te dio grada interesuje, nece nikom biti problem da ti kaze koje imaju pa da pogledas. Namjerno ne govorim- preporuci, jer sto se svidja jednoj osobi ne mora drugoj. Na tebi je da odes i da prosudis je li to- to sto ti treba.

A za pocetak pogledaj teretana.co.ba Mozda i tamo dobijes neke ideje. Sretno!
kone

#198 Re: Teretana

Post by kone »

Nosferatu,hajde ako te slucajno navede put na ovu temu,predlozi mi sta da uzmem nakon megamass 4000.Mislio sam uzeti bio essential whey protein i kombinovati ga sa glutaminom,ali koliko sam primjetio u ovom whey proteinu ima i glutamina.Druga opcija mi je Zell volumen,pa vise ne znam ni ja sta da radim.Nikad nisam koristio whey protein,pa ne znam kako djeluje.

Vjerovali ili ne,skoro sam popio 7kg megamass i to 4000,a nisam dobio niti jedan kg :lol: .Jest da sam tijelo doveo u red(nabio sam misica,poravnao stomak :) ),ali ne bih nikome preporucio uzimanje megamass-a,jer i nema neko extra djelovanje.Ranije sam znao uzimati neke slovenacke(jako neukusne dodatke prehrani)proteine u kombinaciji sa aminokiselinama(tablete) i kreatinom i to je vrhunski djelovalo.Uzimao sam i Zell volumen i on je odlican,ali eto sad razmisljam da uzmem ovaj whey protein,pa da vidim na sta ce to izaci :D .

Ne mora samo nosferatu odogovoriti,ali bi bilo pozeljno da se neko javi ko je uzimao barem nekoliko puta whey,pa vidimo ima li hajra od njega :)
Rauber

#199 Re: Teretana

Post by Rauber »

Prepostavljam da hoces da nabacis mase, misicne mase...
Whey protein ti nije nikakvo cudo od napitka, vjerovao ili ne ja sam ga s glutaminom pio i uz dobru ishranu i sport sam izgubio sad vec 13 kg, a na meni su ostali misici :) hocu reci nisam izgubio misic a dali sam dobio sta misica i dali mi je whey u tome pomogao ?
Pa ne znam,ono imam fina prsa ( i ne imao od vjezbanja) :) trbusni se naziru ali njih sam uvijek i imao,odnosno osjetili su se ispod pivskog stomaka , biceps je dobio na obliku i tvrdji je ali se nisam nista napuhao,sto meni definitivno i nije bio cilj...
Uglavnom meni je whey pomogao u procesu mrsanja gdje sam smanjio unos ugljikohidrata a povecao unos proteina...
evo ti 2 linka dok se Nosferatu ne javi ;)

Whey protein
http://www.fitness.com.hr/prehrana/doda ... otein.aspx

Glutamin
http://www.fitness.com.hr/prehrana/doda ... ntima.aspx
Epitop

#200 Re: Teretana

Post by Epitop »

kone wrote:Nosferatu,hajde ako te slucajno navede put na ovu temu,predlozi mi sta da uzmem nakon megamass 4000.Mislio sam uzeti bio essential whey protein i kombinovati ga sa glutaminom,ali koliko sam primjetio u ovom whey proteinu ima i glutamina.Druga opcija mi je Zell volumen,pa vise ne znam ni ja sta da radim.Nikad nisam koristio whey protein,pa ne znam kako djeluje.

Vjerovali ili ne,skoro sam popio 7kg megamass i to 4000,a nisam dobio niti jedan kg :lol: .Jest da sam tijelo doveo u red(nabio sam misica,poravnao stomak :) ),ali ne bih nikome preporucio uzimanje megamass-a,jer i nema neko extra djelovanje.Ranije sam znao uzimati neke slovenacke(jako neukusne dodatke prehrani)proteine u kombinaciji sa aminokiselinama(tablete) i kreatinom i to je vrhunski djelovalo.Uzimao sam i Zell volumen i on je odlican,ali eto sad razmisljam da uzmem ovaj whey protein,pa da vidim na sta ce to izaci :D .

Ne mora samo nosferatu odogovoriti,ali bi bilo pozeljno da se neko javi ko je uzimao barem nekoliko puta whey,pa vidimo ima li hajra od njega :)
Kupi Celltech od Muscletech znam par ljudi koji godinama idu u teretanu, a teško dobijaju na kilaži dok su sa Celltech-om od firme MuscleTech dobili 5 KG od jedne kutije. Mislim da ima kupiti u Sarajevu tamo na Skenderiji pored sex shopa u radnji nutrabolics cijena je oko 120 KM. Whey je dobar, ali moraš konzumirati veču količinu da bi vidio rezultate tj. ako misliš da dobiješ na mišićnoj masi.
Locked