Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#2151 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

grand cherokee wrote:
kreso_atac wrote:@grand cherokee:

taj zvuk se ne bi javljao zbog lambda sonde, gubitak snage da, ali nikakvi zvukovi neočekivani. svjećice mogu proizvoditi taj zvuk (nepravilne detonacije). champion RC7YC svjećice uzimaš, ili neke zamjenske sa istim parametrima (za benzin, ne za lpg) - 0.8 mm zazor. što se tiče greške za lamba sondu, ona ne smije biti tu bez obzira na plin ili bilo što. ako je zbog plina, onda plin nije dobro podešen i vremenom ćeš zeznuti podešavanje benzinske mape u računalu motora. par stranica unazad se o tome pisalo detaljnije.

Otisao sam sad da kupim, svijecice sa oznakom RC7YC kazu ne idu te za grand cheroke 4,7 benzin lpg 2000god vec pretezno idu u fordove, oni kazu kao orginal svijecica ide pod ovim kataloškim brojem RC12MCC4 jos jednom samo da provjerim koje da kupim jer sam totalno zbunjen ???? :?
Dobro su ti rekli u radnji. U Tuzli su meni trazili 13KM po komadu.
iceman ze

#2152 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

GC, 2004, 4.0I

- Svjecice Champion RC12 ECC

http://www.rockauto.com/catalog/x,carco ... ttype,7212

Ove su bile ugradjene u USA kada sam ga kupio, s tim da mi je na dijagnostici, takodjer naznaceno da koristim upravo ove navedene.

- Svjecice RC12 LYC

Ove sam narucio preko neta, ljetos ugradio, nakon 4000 km, doslovno ih je lpg sagorio. Srecom da sam ECC imao u rezervi polovne-ispravne.
kreso_atac

#2153 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@iceman: da, to su za 4.0, mi smo govorili ranije o svjećicama za 4.7. nisu iste
kreso_atac

#2154 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

i samo da dodam da možeš voziti u ovom stanju još, jer nije "kronično" stanje još uvijek. Kada se rasturi klip totalno (ili klipnjača, šta god je u pitanju) primijetit ćeš.
zidodcigalah

#2155 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

Opet Jeep Pitanje...

Vacuum lines? motor 4.0 ... I dalje mi se cini kao da motor ne vuce kako bi trebalo, + 25 litara benzina je sagorio gradske voznje lagane. Sondu sam promijenio prije jedno 3 mjeseca , stavio NGK i oko 16-17 je bila gradska potrosnja... Moze li to imat neke veze sa vakumom i kako da to provjerim ? radi se o 4.0 motoru iz 95'... U wrangleru
broi01

#2156 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

kreso_atac wrote:i samo da dodam da možeš voziti u ovom stanju još, jer nije "kronično" stanje još uvijek. Kada se rasturi klip totalno (ili klipnjača, šta god je u pitanju) primijetit ćeš.
Ma gledacu da to saniram prije nego nesto gore ode. Prvo je skidanje kartera na redu pa ako tu bude sve ok onda ces me uputit kako pregledat i u najbolem slucaju dotegnnut zamašnjak ( a valjda je to zamajac) :)
Hvala u svakom spucaju na savjetima
grand cherokee

#2157 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

ovo samo da vas obavjestim ako vas interesuje ako neko kupuje neke polovne dijelove na piku od ovog prodavca.

http://www.pik.ba/profil/platinare/

on je varalica kad ga nazovete i sve dogovorite on kaze imam DIO I sve nije problem a kad posalje dio nije ni slican a sto je najgore od tog nije ni ispravan.kad ga zovete vise se ne javlja na telefon. u mom slucaju je to bio motoric iz boce od brisaca.
pozzzzz

:x :x :x IMA VREMENA
Last edited by grand cherokee on 05/12/2012 08:25, edited 2 times in total.
Bakir1

#2158 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

a za koji model ti trebaju dijelovi?
grand cherokee

#2159 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

Bakir1 wrote:a za koji model ti trebaju dijelovi?

za grand cherokee 1999/2000 godinu 4,7 162kW
Bakir1

#2160 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ceka se jedan da vidimo sta biti sa dokumentima ali prije da ce ici u dijelove, u pitanju je limited tamno plave boje.
to cu znati poslije nove godine pa ako ti nije dugo cekati to ti je to
grand cherokee

#2161 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

Bakir1 wrote:ceka se jedan da vidimo sta biti sa dokumentima ali prije da ce ici u dijelove, u pitanju je limited tamno plave boje.
to cu znati poslije nove godine pa ako ti nije dugo cekati to ti je to
trebat ce meni dosta nekih stvari pa sacekat cemo
grand cherokee

#2162 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

preludezalude wrote:
grand cherokee wrote:imali neko da zna sta bi moglo biti nemogu da dobijem radnu temperaturu u autu grand cheroke limited 4,7 lpg dok radi na mjestu sat vremena dobije radnu temp.ali cim krenem da vozim padne na 40 stepeni
Kod mene je bilo slicna situacija. Razlog: nije bilo termostata nikako. Zamijenim i sve je ok. Da samo znas: termostat sam zamijenio slucajno i neplanski kad sam otisao da zamijenim antifriz. Majstor mi pronasao od Fiat, mislim Tipo (nisam siguran, a li je Fiat 100%) potpuno isto izgleda i dimenzije ima. Otvara na 88 stepeni. Ma idealan, a cijena bila 10KM.Znaci, kad budes trazio termostat da kupis, ponesi taj stari i reci u radnji HOCU OVO. Ne govori koje auto imas jer oni odmah traze termostat po autu i cijena moze ici cak do 95KM koliko su meni trazili u Motorex-u.
Inace, i kod mene je 4,7.

mozes li ikako saznati od kojeg fiata je termostat jer nemogu da ga nadzem nikako
sorcerer

#2163 Re: Terenci i mehanika

Post by sorcerer »

na fiat tipu je uglavnom termostat sa aluminijskim kucistem zajedno.ako je onaj bez kucista moguce da je sa onih 1.8 ili 2.0 a to ti je isti kao na stojadinu i jugi .najbolje ti je da poneses svoj kao uzorak kad budes kupovao.
grand cherokee

#2164 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

sorcerer wrote:na fiat tipu je uglavnom termostat sa aluminijskim kucistem zajedno.ako je onaj bez kucista moguce da je sa onih 1.8 ili 2.0 a to ti je isti kao na stojadinu i jugi .najbolje ti je da poneses svoj kao uzorak kad budes kupovao.
ok to mi je trebalo
broi01

#2165 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

http://www.motor-agent.ba/index.php?mai ... ts_id=3083

ja mislim da ti se ovo isplati kupit
a onaj ti link ne valja stavi ga u URL

edit..
izvini tek sad procita da je za 4.0l
preludezalude

#2166 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

grand cherokee wrote:
preludezalude wrote:
grand cherokee wrote:imali neko da zna sta bi moglo biti nemogu da dobijem radnu temperaturu u autu grand cheroke limited 4,7 lpg dok radi na mjestu sat vremena dobije radnu temp.ali cim krenem da vozim padne na 40 stepeni
Kod mene je bilo slicna situacija. Razlog: nije bilo termostata nikako. Zamijenim i sve je ok. Da samo znas: termostat sam zamijenio slucajno i neplanski kad sam otisao da zamijenim antifriz. Majstor mi pronasao od Fiat, mislim Tipo (nisam siguran, a li je Fiat 100%) potpuno isto izgleda i dimenzije ima. Otvara na 88 stepeni. Ma idealan, a cijena bila 10KM.Znaci, kad budes trazio termostat da kupis, ponesi taj stari i reci u radnji HOCU OVO. Ne govori koje auto imas jer oni odmah traze termostat po autu i cijena moze ici cak do 95KM koliko su meni trazili u Motorex-u.
Inace, i kod mene je 4,7.

mozes li ikako saznati od kojeg fiata je termostat jer nemogu da ga nadzem nikako
Provjerit cu pa ti javim.
Ako imas stari, ponesi u radnju pa trazi po njemu. Ja jos imam stari pa mogu ti potraziti i po radnjama po njemu.
grand cherokee

#2167 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

dali se mogu nekako izbrisati greske bez dijagnostike -resetovati- da neidem u zenicu daleko je skroz i kako ako moze>?
kreso_atac

#2168 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

mogu gotovo svi dijagnostičari, sa alatima koji podržavaju ISO 9142 obd protokol (a podržava većina i jeftinijih uređaja). ili druga opcija je da tako pustiš, nakon 50 ciklusa ako nema više te greške sama će nestat.
grand cherokee

#2169 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

zamjenio sam termostat odgovara od fordova wv i opela isti je kupio u motorex-u 16km
preludezalude

#2170 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Hajde super. Ja jos nisam provjerio ono, ali sad nije ni vazno. Rijesio si problem za male pare. Inace ja sam se raspitivao za cijene dijelova u Motorexu, cisto ono, da znam. Sve oni mogu nabaviti, ali su uzaaaaaasno skupi. Znaci treba traziti na drugoj strani. U Zagrebu su dijelovi znatno jeftiniji, a mislim da ima i u Vitezu.
grand cherokee

#2171 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

smije li se u ssporim odnosno quadra trac 2 koristiti uvijek odnosno smije li se okretati volan prilikom voznje??
Neki kazu da nesmije ali ja pretpostavljam da moze i da se nece desiti neki problem

4 all time

n

4 LO
mobsterc

#2172 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

U 4LO ne smije do kraja da se mota i onda aplicira veliko opterecenje...
grand cherokee

#2173 Re: Terenci i mehanika

Post by grand cherokee »

mobsterc wrote:U 4LO ne smije do kraja da se mota i onda aplicira veliko opterecenje...
ali uglavnom smije do neke granice koliko je to otprilike
mobsterc

#2174 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Ma fol je samo u opterecenju, gledas da kada je veliko opterecenje, teska prepreka, tockovi budu sto manje iskrivljeni.
Naravno, 4LO koristis samo za minimalne brzine i teske prepreke...
preludezalude

#2175 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Na suhom asfaltu nebi smio. Smijes na klizavoj podlozi, makadamu, pijesku, ledu snijegu, blatu...
Post Reply