Teorije zavjere na balkanski nacin

Post Reply
jeza u ledja

#151 Re: Teorije zavjere na balkanski nacin

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:Uopste ne negiram da internet sa sobom donosi i probleme u vidu talasa informacija od kojih je vecina "biased".
Medjutim, prednosti su nemjerljivo vece nego u vremenu prije. Nije valjda da zelite da mi kazete da je internet ukupno gledajuci negativna pojava?
Internet nije ukupno negativna pojava, naravno, ali postoje negativne nuspojave, cega su tvoja shvatanja primjer.
Prva socijalnih uredjenja nisu imala danasnju piramidalnu strukturu, nego su lovci-skupljaci tadasnji sjedili u krugu oko vatre i u jednoj ravni, bez istaknute hijerarhije raspravljali. Bili su ograniceni samo fizickom velicinom grupe odnosno skupa koji sjedi i raspravlja. Piramidalna struktura u kojoj svi slusaju jednog se pocinje pojavljivati u vrijeme prijetnje plemenu pri cemu je najaci ili najsposobniji medju njima posatajao vojni zapovjednik. Jos jedna vertikala je pocela ici na gore u vidu samanana ili vraca od kojeg ce kasnije izrasti citave religijske strukture kakave danas znamo. Ipak, ti nomadi su prestankom vandrednih okolnosti vracali komunikaciju na jednu ravan (kruzna struktura). Tek pojavom sjedilackih kultura javlja se potreba za stalnim komadantom usljed stalne prijetnje od ostalih nomadskih plemena, kao i za stalnim shamanom koji je u pocetku imao funkciju memorisanja kolektivnih prica (mitova). To je ujedno i pojava stalne piramidalne strukture kakva i dan danas postoji. Komunikacija je unutar te strukture takodjer piramidalna i kroz razne epohe se uvijek kretala od vrha prema dole bez obzira da li se radilo o vladarevim proglasima, ranim novinama ili u danasnje vrijeme radiom i televizijom. Internet je po prvi put od osvita socijalnog uredjanja, ponovno uveo kruznu strukturu odnosno komunikaciju pojedinca prema pojedincu. Indoktrinirani milenijumskim obrascima nacina na koji poimamo informacije, jasno mi je da prilagodjavanje promjenama ne ide svima jednako lako i da kao i svaka druga promjena u zivotu donosi nelagodu pa ponekad i strah
uf
nego da je sada pravi problem razviti mehanizam razdvajanja "zita od kukolja", je imperativ a koji ipak ne mozemo svi na isti nacin i jednako brzo apsorbovati.
Da. Ti se upravo cinis kao neko ko ima problem s tim.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#152 Re: Teorije zavjere na balkanski nacin

Post by UnscarD »

Ako ti tako kazes ;-) Sretna nova godina ...
RtrnOfSalisbury

#153 Re: Teorije zavjere na balkanski nacin

Post by RtrnOfSalisbury »

dje li odose oni vagoni oko njujorka ? ono glede 3000 jevreja smo provalili.
neki dan bilo na tv: najveci arkeolog danasnjice i neki beznacajni gosti, tamo-vamo, gori-doli, te ima nesto, te treba ispitat, te moglo bi bit, te tuneli, magneti, svi nesto pipaju ko u mraku, kad ce ti jedan gost nako momacki najvecem arkeologu danasnjice:
gospon vi ste sarlatan i to sto vi radite je sarlatanstvo. ali ne pogodi to arkeologa nimalo ... reklo bi se obraz-djon.
izgleda da smo u fazi kad je kasno za intervenciju, bolnice pune doktora malo, jedino vode ima al nema ko da je prodaje a nije da nema ko da je pije
Falsh Gordon

#154 Re: Teorije zavjere na balkanski nacin

Post by Falsh Gordon »

Moj Alfonse rano moja ljuta! Ima l' sta konkretno da ti i tata mozete reci na temu zavjera na balkanski nacin!?!? Znam svi su glupani, budale, nepismeni samo Tata i Ti razumijete fol ...
Alfons Kauders

#155 Re: Teorije zavjere na balkanski nacin

Post by Alfons Kauders »

Falsh Gordon wrote:Moj Alfonse rano moja ljuta! Ima l' sta konkretno da ti i tata mozete reci na temu zavjera na balkanski nacin!?!? Znam svi su glupani, budale, nepismeni samo Tata i Ti razumijete fol ...
Jok, vec tata, ja i svi koji koriste mozak.

A ostali jesu glupani, budale i nepismeni...

Pa se ti svrstaj gdje hoces :D
Troll_Happens

#156 Re: Teorije zavjere na balkanski nacin

Post by Troll_Happens »

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/9 ... apada.html
Znali su, sastajali se ovdje, sjedili u lokalima da to svi gledaju i očekuju napad na Ambasadu SAD-a, kaže majka Mevlida Jašarevića

Jedno od mjesta na kojima se Jašarević susretao s radikalima
Muamera Hasanović, majka Mevlida Jašarevića, srbijanskog teroriste koji je 28. oktobra prošle godine napao Američku ambasadu u Sarajevu, pozvala je jučer iz Austrije, gdje živi, redakciju našeg lista nakon što je objavljena cjelovita oporuka njenog sina.

Ona u svojevrsnoj ispovijedi kaže da nije samo njen sin kriv, nego da je "sve organizirano". Tvrdi da je videooporuka, koju je naš list jučer objavio, a u kojoj su iznesene zastrašujuće prijetnje, gledana u Beču i prije samog terorističkog čina!

Stvarno smijesno zasto avaz nije napisao bosnjackog teroriste... nebitno je gdje je zivio vec koje je konfesije. Ovaj avaz i nase novinarstvo je jedno veliko zlo bez presjedana za opstanak bosne i dok se takvo zlo bude sijalo nikad necemo stati na nase noge i krenuti naprijed. :x
Crvena Tifoza

#157 Re: Teorije zavjere na balkanski nacin

Post by Crvena Tifoza »

Jedan001 wrote:http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/9 ... apada.html
Znali su, sastajali se ovdje, sjedili u lokalima da to svi gledaju i očekuju napad na Ambasadu SAD-a, kaže majka Mevlida Jašarevića

Muamera Hasanović, majka Mevlida Jašarevića, srbijanskog teroriste koji je 28. oktobra prošle godine napao Američku ambasadu u Sarajevu, pozvala je jučer iz Austrije, gdje živi, redakciju našeg lista nakon što je objavljena cjelovita oporuka njenog sina.

Ona u svojevrsnoj ispovijedi kaže da nije samo njen sin kriv, nego da je "sve organizirano". Tvrdi da je videooporuka, koju je naš list jučer objavio, a u kojoj su iznesene zastrašujuće prijetnje, gledana u Beču i prije samog terorističkog čina!

Stvarno smijesno zasto avaz nije napisao bosnjackog teroriste... nebitno je gdje je zivio vec koje je konfesije. Ovaj avaz i nase novinarstvo je jedno veliko zlo bez presjedana za opstanak bosne i dok se takvo zlo bude sijalo nikad necemo stati na nase noge i krenuti naprijed. :x
Avaz mozda jeste zlo, kao i ostalo novinarstvo na cjelokupnoj teritoriji BiH, ali nigdje na svijetu se konfesija ne veze sa nacijom jednog naroda/zemlje. Danasnje temeljno koristenje rijeci "bosnjak" se pogresno koristi i njime oznacava samo bosance islamske vjeroispovjesti. Po pravilu, Bosnjak bi trebao biti covjek koji dolazi iz BiH. Makar je tako bilo od pamtivjeka, Bosnjak - Bosnjanin. NIkad neces cuti da neko kaze ja sam njemacki musliman, kad ga neko pita za porijeklo/naciju. Nacija i religija su dvije potpuno razlicite naznake, koje ne treba mijesati.
Jasarevic jeste iz Srbije, on jeste srbijanski gradjanin, sa njihovim pasosom, prema tome Avaz i jeste u pravu da je on srbijanski terorista.
Npr. ako je neko rodjen u Crnoj Gori, i tamo zivio svoj cijeli zivot, nikad nije krocio na tlo BiH, i samo zato sto je musliman trebalo bi ga zvati bosnjakom? :run:
Troll_Happens

#158 Re: Teorije zavjere na balkanski nacin

Post by Troll_Happens »

Crvena Tifoza wrote:
Jedan001 wrote:http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/9 ... apada.html

Avaz mozda jeste zlo, kao i ostalo novinarstvo na cjelokupnoj teritoriji BiH, ali nigdje na svijetu se konfesija ne veze sa nacijom jednog naroda/zemlje. Danasnje temeljno koristenje rijeci "bosnjak" se pogresno koristi i njime oznacava samo bosance islamske vjeroispovjesti. Po pravilu, Bosnjak bi trebao biti covjek koji dolazi iz BiH. Makar je tako bilo od pamtivjeka, Bosnjak - Bosnjanin. NIkad neces cuti da neko kaze ja sam njemacki musliman, kad ga neko pita za porijeklo/naciju. Nacija i religija su dvije potpuno razlicite naznake, koje ne treba mijesati.
Jasarevic jeste iz Srbije, on jeste srbijanski gradjanin, sa njihovim pasosom, prema tome Avaz i jeste u pravu da je on srbijanski terorista.
Npr. ako je neko rodjen u Crnoj Gori, i tamo zivio svoj cijeli zivot, nikad nije krocio na tlo BiH, i samo zato sto je musliman trebalo bi ga zvati bosnjakom? :run:
Znam ali npr i u crnoj gori kad nekog pitas reci ce da je musliman ili srbin bez obzira u kojoj zemlji zivi. To je tako nazalost kod nas. Vani nije takav slucaj kad su drugi narodi u pitanju samo je problem kod nas bosnjak, hrvat, srbin.
Sem toga logicno je da se covjek iz Bosne zove Bosanac a ne Bosnjak to su sami Bosnjacki lideri proglasili taj izraz kao strogo muslimanski. Onaj ko je iz hercegovine hercegovac onaj iz bosne bosanac to mi je logicno. Zato mislim da kod nas ljudi brkaju neke pojmove.
Sta ja zelim da kazem da ako pise srbijanski terorista onda odmah sa strane moze da se razumije da obiljezava zemlju kao leglo terorizma i njene gradjane sto recimo nema veze jer je covjek musliman i ima veze sa vehabijama, a opet to ne znaci da treba da obiljezi i Bosnu kao teroristicku zemlju zbog pojednih extrema kojima sigurnosne sturkture i drzava ne moze ili nece da stane u kraj.
Post Reply