teodati wrote: ↑18/07/2025 19:14
Sve ovdje što si napisao nisu činjenice nego samo tvoje mišljenje, koje može ali i ne mora biti točno, ispravno, svejedno.
E da. Hajmo jedno po jedno, polako i konkretno. Ovo jeste moje misljenje, ali takodjer i naucni konsenzus. U nauci (ne racunajuci matematiku i logiku) nista nije 100% dokazivo, ali kada je nesto >99.999%, lakse je i prakticnije to nazvati cinjenicom. Da li MORA biti tacno - ne mora, ali vjerovatnoca je da jeste. Ti, naravno, imas priliku da dokazes suprotno ili nesto drugo, ali za to su ti potrebni dokazi, koje, nazalost, do sada nisi iznio.
I da, postoje mnoge fizičke teorije o postojanju svemira, ali nijedna ništa konkretno ne objašnjava, možemo postaviti konkretna pitanja pa da vidimo jesam li ja u pravu, ili si ti u pravu, nema problema.
Dapace, da bi nesto postalo teorija u fizici, mora objasnjavati pojave oko nas – ono sto mozemo empirijski izmjeriti. Bez obzira koliko je teorija lijepa, elegantna i slicno, ako se kosi s empirijskim podacima – ne vrijedi. To je konkretno, da ne moze konkretnije biti.
A svemir ne može oduvijek postojati jer linearno vrijeme koje teče u cijeloj našoj dimenziji, ima svoj početak i svoj kraj, da nema, ne bi nikada mogao nastati svemir, jer beskonačno vrijeme se ne može prijeći osim na filmu ili u nečijoj mašti, logika, jer je naš svijet razuman, a ne nerazuman, samo kažem.
Izgleda da nisi upoznat sa fizikalnim teorijama, pa nije cudno da ovako razmisljas. Evo gdje konkretno i specificno grijesis. Pojam da vrijeme “tece” nije fundamentalna cinjenica, nego posljedica drugog zakona termodinamike. Da entropija ranog stanja univerzuma nije bila izuzetno mala, ne bi imalo smisla pricati o tome da vrijeme “tece” – isto kao sto nema smisla reci da prostor “tece”. Nasa percepcija vremena koje “tece” nije fundamentalna i ne mora vrijediti za dijelove univerzuma daleko od nas.
Postoje konzistentne teorije prema kojima je vrijeme neograniceno u oba pravca. Postoje i teorije o Velikom prasku prema kojima se vrijeme od tog dogadjaja prostire u oba pravca i da je beskonacno u oba praca. Nije nuzno “doci iz beskonacnosti” do danasnjeg dana – cak i ako je vrijeme beskonacno.
I svijest nije ista klasa pojmova kao materija i energija, ali ima svoj uzrok, što nijedna fizička teorija do sada nije objasnila a niti može objasniti.
Prvo bi trebalo opisati sta se konkretno smatra pod pojmom “svijesti” da bi to fizika, jezikom fizike, mogla objasniti. Ako mislis na kolokvijalno znacenje svijesti, to svakako nije u domenu fizike, vec biologije – tacnije, neuronauke. Iako potpuna teorija svijesti jos ne postoji, dosta toga vec znamo – prije svega, da je svijest produkt mozga. Ne postoji niti jedan konkretna razlog zasto za 50,100 godina ne bi dosli do bolje/potpunije teorije o svijesti. Neuronauka je relativno mlada disciplina.
Fizika nema alata da objasni postanak našega svijeta jer ima ograničene mogućnosti, osobito ako je uzrok svega izvan svih dimenzija pa i naše, kako da to fizika opiše, a niti ne zna za to, nemoguća misija.
Fizika ne mora imati neogranicene mogucnosti da bi dosla do konzistentne, empirijski podrzane teorije o bilo cemu. Necu se vracati na pojam dimenzija, jer stvarno je tesko razumjeti sta ti mislis pod tim pojmom. Naveo sam ti specificnu definiciju, a ti si rekao da koristis nesto drugo.
Bojim se da moras iznijeti sta tacno, konkretno i nedvojbeno podrazumijevas pod pojmom “dimenzije” da bih ti mogao specificno odgovoriti. Ovako mogu samo reci da je tvoj pojam dimenzije umjetnicki; i protiv takvog nemam nista protiv, e da.
Bojim se da si opet u krivu. Gdje u ovoj jednacini opisuju cestice:
Eψ(r) = – (h̄² / 2m) Δψ(r) + V(r)ψ(r) ?
Pomoci cu ti – nigdje. Moras znati citati ono sto postujes - bilo da se radi o wikipedija clanku. Dakako.
Naravno da prostor kao fizička stvarnost ima svoj oblik, Einstein nije do toga došao, i to nema nikakve veze sa teorijom relativnosti, brkaš stvari, prvo treba znati kako zbilja prostor i vrijeme nastaju, da bi se bilo što konkretno moglo reći o prostoru i vremenu, a to fizika ne zna, i sama to priznaje, samo se pretpostavlja nešto, ali bez konkretnih objašnjenja, a moja teorija sve to detaljno opisuje, uvjeriti ćeš se u to, ozbiljno.
Jedva cekam da me uvjeris, bilo bi jako uzbudljivo, ne samo zato sto bi dobio Nobelovu nagradu, vec i zato sto bi bio najpoznatiji naucnik svih vremena, mozda cak i covjek koji je ikada zivio. Zaista bih volio da je to tako, ali vjerovatnoca da ce se to desiti je izuzetno mala. Opet, nista licno, vec samo racionalno.
Ne znam sta da ti dalje kazem za ovo sto ponavljas. Mogu samo ponoviti, prostor nema oblik, vec oblici postoje u prostoru. Vezano za Einsteinovu teoriju – ne postoji jedinstven i opce prihvacen nacin da se podijeli prostor, nego je dijeljenje relativno; isto kao što ne postoji pojam apsolutnog vremena. Vrijeme i prostor su subjektivni za posmatraca - cak i da pojam oblika prostora ima smisla. To je poruka Einsteinove teorije. Dakako
I da, za kraj, fizika itekako ima mnogo da kaze o nastajanju prostora i vremena - google it
I nisi do kraja shvatio ovo o kocki, istina je da mi kao materijalna bića, sa ograničenom tehnologijom, ne možemo ispod Planckove duljine, i zato kocka uvijek ostaje takva kakva se nama čini, koliko god bila velika, ali pošto postoji najmanja razina sa nultim jedinicama i prostora i vremena, stvar je potpuno drukčija, zbilja su i stranice i dijagonale iste veličine, i to i fizički i matematički, to ću do u najmanje detalje i dokazati zašto kada se kreće prema sve većim prostorima nastaje razlika između stranica i dijagonala, koja u stvarnom fizičkom prostoru ne postoji, dakle je iluzija.
Ne! Bojim se da ti nisi shvatio poentu, koja nije fizicka nego matematicka. Da je moja kritika tvoje tvrdnje bazirana na fizici, uvijek bi postojao nenulti procenat sanse da si upravu, ali posto je bazirana na matematici, bojim se da su sanse ravne nuli. Matematika je aksiomatski tacna. Bez obzira na to sta uradio, izmjerio ili tvrdio, ne mozes dokazati da 1 plus 1 nije jednako 2, isto kao sto ne mozes dokazati da dijagonale kocke nisu uvijek duze od ivica. To nema nikakve veze s Plankovom duzinom ili fizickim svijetom. Cisto matematski, aksiomatski, dedukciono, stopostotno si neupravu. Kao sto sam rekao, jedino mozes promjeniti definicije - “teodatova kocka”

E da.
Na kraju, moja teorija uopće ne mora biti u skladu sa bilo čime iz fizike, jer ona ništa do sada konkretno nije objasnila ni dokazala.
Osim svega oko nas sto mozemo vidjeti, izmjeriti, cuti, ja bih rekao da je to konkretno, da ne moze biti konkretnije. Ne moramo se sloziti, ostavljam umjetnicku slobodu da tvrdis drugacije

Opet kazem, ako tvoja teorija nije nesto poput Dantove komedije, ipak se moras baviti fizikom. Dakako
A ova moja metafizička teorija, može sve dokazati što postoji, i kako je nastalo, i kako zbilja funkcionira, kada će biti prvo predavanje o mojoj teoriji, slobodno dođi, pa ćeš se i sam uvjeriti je li istina to što govorim, ili sam samo zamislio da je tako, nema problema, dapače.

Dapace, dapace, vrlo rado. Da li moze okvirno termin? Moze i godina samo
A vec sam pitao, zasto ne napraviti online predavanje? Ima li neki konkretan razlog? I zasto se ovoliko ceka da izneses teoriju? Ako je novac u pitanju, ako je teorija zaista to sto tvrdis da jeste, postavi je na YouTube i novac ti nikada vise u zivotu nece biti faktor - imaces sve sto pozelis, a da novac to moze kupiti. E da.