OK, pa šta. To se znalo kada se uvodila granica od 300KM.konektovan wrote: ↑17/02/2025 23:26Razlika je sto ti pare das direktno temu i to kompletan iznos. Kod nas sta god da kupis, kostalo 1 KM, 10 ili 50,..ipak jedan dio ide drzavi.HD_2015 wrote: ↑17/02/2025 13:07
Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.
Treba ovom genijalcu iz SDP-a objasniti da pare odlaze iz države i kada kupujemo uvozne proizvode iz prodavnice. Možda da lihvari smanje marže.
Umjesto što pomažu uvoznicima, koji su nastali od bivših ratnih profitera, bolje bi im bilo da podrže domaću proizvodnju i izvoz.
Treba ovom genijalcu poslati mail, pa objasniti neke stvari. Ja ću sigurno poslati.
"Najveći problemi koje donosi poslovanje platforme poput TEMU-a za tržište BiH jesu upravo u tome što ona zaobilazi carinske i porezne regulative," - ovo je LAŽ. Carine su oslobođeni do 300KM. Prema tome nikakvog zaobilaženja nema.
Pa koliko se to para potroši na Temu da se mora dizati hajka. Vrši se utaja poreza i prekogranični šverc u milijardama, pa nikome ništa.
Ovdje se radi o interesu uvoznog lobija, koji je najjači u državi.
Toliko stvari je u BiH teško naći ili je nemoguće. Juče sam pola Sarajeva obišao dok sam našao obične gumice za dihtovanje odvodnih cijevi. Čak prodavnice koje se bave prodajom ovih stvari nisu imali. Da ne govorimo o nekom alatu ili šarafu odgovarajuće dimenzije. Npr šaraf za auto i poklopac za brisače nisam uspio nači u Sarajevu, ali jesam na aliexpresu. Imam hrpu primjera gdje sam morao naručivati sa interneta jer kod nas se ne može naći.
Sa najnižim standardom u Evropi imamo najviše cijene i najlošiju ponudu.
Potomci ratnih profitera, današnji uvoznici, bi trebali poboljšati svoje usluge i povećati nivo profesionalnosti i to na više polja:
1. smanjiti cijene uvoza na način da ne budu deseta ruka u nabavci (cut out the middleman)
2. poboljšati ponudu.
3. ne zloupotrebljavati monopolistički položaj - upravo je razbijanje monopola ono što boli uvozni lobi.
OK, mogu neki reći: "Bosna malo tržište" i slično, ali onda neka nam ne s..u o tome kako nabavljamo sa Temu-a.
Uvoznici i trgovci nisu nikakvi privrednici, ne proizvode nove vrijednosti. I sami učestvuju u odlivu novca iz BiH. Zapravo su tome najviše i doprinijeli i time slabili BiH ekonomiju već tri decenije. Zakonske regulative favoriziraju uvoznike nauštrb proizvođača. Vlada bi se treba skoncetrisati da pomogne proizvođačima i izvoznicima, a ne parazitskim uvoznicima i trgovcima.
A ne, umjesto da se bavi suštinom, hebena vlast opet udara po narodu.
Evo još jedan primjer. Određene vrste transakcija iz BiH su blokirane barem deceniju. Razlog: pranje para. Umjesto da se vlast pozabavi ovim problemom, jednostavnije je neka nas banke blokiraju.
Na kraju, mnogi proizvodi i nisu jefitniji na Temu nego u BiH. Kada malo bolje razmislim, u većini slučajeva razlog kada nešto naručujem sa interneta je da kod nas se ne može naći ili je jako teško naći. Čak i ako se nađe, precijenjeno je u odnosu npr. na cijene u Njemačkoj.