TEMU u BiH - sve o tome
Moderator: anex
-
#4126 Re: TEMU u BiH - sve o tome
@semirsar @Mehemed hvala puno 

- -Chesterfield-
#4127 Re: TEMU u BiH - sve o tome
https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
Ovaj želi da Temu u BiH završi kao AliExpress.
- canvra888
#4128 Re: TEMU u BiH - sve o tome
A kako funkcionišu ti popusti uopće?

- dječak sa šibicama
#4129 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Govnari monopolisticki, ne mogu mlatiti PDV pa da nekako uklone Temu, da opet raja trosi po skafama i bimgasima.-Chesterfield- wrote: ↑14/02/2025 18:35 https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
- canvra888
#4130 Re: TEMU u BiH - sve o tome
I po Olx preprodavačima, koji su inače "lojalna konkurencija" i inače država od njih zaradi nešto. Eto im njih pred nosom.
- -Chesterfield-
#4131 Re: TEMU u BiH - sve o tome
https://ibb.co/yFs5vwWpcanvra888 wrote: ↑14/02/2025 23:04A kako funkcionišu ti popusti uopće?Naručivao već s Temua još prošle godine, ali nikad s popustima. Nisam se ni obazirao, kontam da je sve to šupljara, navlakuša. Evo sad npr. imam nekih artikala spremljenih, ako bi napravio novi account, da li bi mogao izmajmunisati kakav popust ili?
Poruke, promocije i traži ove kartice.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#4132 Re: TEMU u BiH - sve o tome
a koji su to govnaro osim govnara ove drzave digli prag catrine sa 50 na 300KM? Gdje to jos ima ovaj iznos na balkanu?dječak sa šibicama wrote: ↑14/02/2025 23:10 Govnari monopolisticki, ne mogu mlatiti PDV pa da nekako uklone Temu, da opet raja trosi po skafama i bimgasima.
-
- Vozim: automobil
#4133 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Teško je ovo skontati, treba da bude i novi uređaj i novi account, čak i kada obrišeš aplikaciju i ponovo instaliraš i napraviš novi account izbaci da si već imao narudžbu, pamti možda MAC adresu ili nešto drugo od telefona.canvra888 wrote: ↑14/02/2025 23:04 A kako funkcionišu ti popusti uopće?Naručivao već s Temua još prošle godine, ali nikad s popustima. Nisam se ni obazirao, kontam da je sve to šupljara, navlakuša. Evo sad npr. imam nekih artikala spremljenih, ako bi napravio novi account, da li bi mogao izmajmunisati kakav popust ili?
Imam 4 accounta, samo na jednom dobijam ponude za popuste na kojem već imam nekoliko narudžbi a na onom bez narudžbe ništa ne da, kao ni na onim na kojima imam po 10ak narudžbi, tako da ne mogu skontati na koji način biraju kome će dati popuste i druge pogodnosti.
- suad-sarajevo
#4134 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Da li je neko imao slučaj da ga zovu i kažu da je paket u Grand centru na Ilidži?
-
#4135 Re: TEMU u BiH - sve o tome
ebay prepiska:Hakiz wrote: ↑11/02/2025 22:18Jednom kasni paket, kontaktiram prodavača u Austriju, javi se nakon provjere, kaže paket u Bugarskoj.
Neki stručnjak u transportu kod države BA shvatio kao Bugarska umjesto Bosna i Hercrgovina.
Šta je tih 300 km naspram ovoga![]()
prodavač iz Hong Konga:
Dear xxxxxxx,
hi there,
we regret to inform you that your package has been returned to us ,because your shipping address is unclear , your country name is "Bosnia and Herzegovina" in your address , i wonder if you could tell me which one is your country , Bosnia or Herzegovina ?? hope to hear from you soon ,thanks
have a good day
HKSS Co
harry
ja:
Hi there,
Hong or Kong

my country`s full name is Bosnia and Herzegovina, city Sarajevo, street xxxxxxx
have a good day
prodavač:
hi there,
thanks for your quick reply , it seems 2 countries:) , i just checked out at google .we will re-send your package within 48 hours .
have a good day
HKSS Co.
harry
sve prošlo ok.
-
#4137 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Nije mu zbog toga vraćeno nego HK Post ne šalje u BiH.
I meni su vratili China Post SAL pošiljku jer ne šalju za BiH, morao slati drugom linijom.
I meni su vratili China Post SAL pošiljku jer ne šalju za BiH, morao slati drugom linijom.
-
#4138 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Pozdrav svima,
Trenutno skupljam kredite u okviru 7-dnevnog programa na Temu. Danas mi je ponovo ponuđen isti kupon, uz mogućnost da ostvarim 150% credit back.
Da li neko zna šta će se desiti ako prihvatim ovu novu ponudu? Hoće li mi se postojeći kreditni program prekinuti, ili ću moći nastaviti skupljati kredite iz oba programa?
Trenutno skupljam kredite u okviru 7-dnevnog programa na Temu. Danas mi je ponovo ponuđen isti kupon, uz mogućnost da ostvarim 150% credit back.
Da li neko zna šta će se desiti ako prihvatim ovu novu ponudu? Hoće li mi se postojeći kreditni program prekinuti, ili ću moći nastaviti skupljati kredite iz oba programa?
-
-
#4140 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.-Chesterfield- wrote: ↑14/02/2025 18:35 https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
Treba ovom genijalcu iz SDP-a objasniti da pare odlaze iz države i kada kupujemo uvozne proizvode iz prodavnice. Možda da lihvari smanje marže.
Umjesto što pomažu uvoznicima, koji su nastali od bivših ratnih profitera, bolje bi im bilo da podrže domaću proizvodnju i izvoz.
Treba ovom genijalcu poslati mail, pa objasniti neke stvari. Ja ću sigurno poslati.
"Najveći problemi koje donosi poslovanje platforme poput TEMU-a za tržište BiH jesu upravo u tome što ona zaobilazi carinske i porezne regulative," - ovo je LAŽ. Carine su oslobođeni do 300KM. Prema tome nikakvog zaobilaženja nema.
- druzeljubiva
#4141 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Nece ti se prekinuti. I meni nekih 5 dana je vracao kredit od 60KM, a onda poslao ponudu za drugi povrat kredita od 150%. Iskoristila sam i tu ponudu i nije se nista poremetilo za povrat prvog kredita. Moras otici svaki dan i za taj dan kliknutu da ti vrati prvi popust, pa onda otvoriti drugi tab gdje se nalazi povrat drugog kredita.Adis93 wrote: ↑17/02/2025 12:57 Pozdrav svima,
-
#4142 Re: TEMU u BiH - sve o tome

Da je uvvozni lobi uradio bilo sta, smanjio bi prag bez carine i pdv na 22eura koliko je u EU, pod izgovorom "Uskladjivanje propisa sa EU", a ustvari taj uvozni lobi digao prag sa 50 na 300KM. Gdje je tu logika?
-
#4143 Re: TEMU u BiH - sve o tome
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4144 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Razlika je sto ti pare das direktno temu i to kompletan iznos. Kod nas sta god da kupis, kostalo 1 KM, 10 ili 50,..ipak jedan dio ide drzavi.HD_2015 wrote: ↑17/02/2025 13:07Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.-Chesterfield- wrote: ↑14/02/2025 18:35 https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
Treba ovom genijalcu iz SDP-a objasniti da pare odlaze iz države i kada kupujemo uvozne proizvode iz prodavnice. Možda da lihvari smanje marže.
Umjesto što pomažu uvoznicima, koji su nastali od bivših ratnih profitera, bolje bi im bilo da podrže domaću proizvodnju i izvoz.
Treba ovom genijalcu poslati mail, pa objasniti neke stvari. Ja ću sigurno poslati.
"Najveći problemi koje donosi poslovanje platforme poput TEMU-a za tržište BiH jesu upravo u tome što ona zaobilazi carinske i porezne regulative," - ovo je LAŽ. Carine su oslobođeni do 300KM. Prema tome nikakvog zaobilaženja nema.
-
#4145 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ma ovaj zamjenik ministra fin/tre BiH daje poluinformacije. Suština je u tome što je država zakonom rekla- do 300 KM vrijednosti carina je 0%, tj nema je, a nema ni PDV. Ako hoće da uzmu dio kolača, neka onda raspolažu, kao i što raspolažu sa vrijednošću uvozne robe sa ili bez carine, dakle- prag. E, klinac, ne smiju da snize prag vrijednosti robe bez carinjenja.konektovan wrote: ↑17/02/2025 23:26Razlika je sto ti pare das direktno temu i to kompletan iznos. Kod nas sta god da kupis, kostalo 1 KM, 10 ili 50,..ipak jedan dio ide drzavi.HD_2015 wrote: ↑17/02/2025 13:07Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.-Chesterfield- wrote: ↑14/02/2025 18:35 https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
U takvoj situaciji, kada ne znaju kako ili ne smiju, onda malo balkanštine- hajmo mi ukinuti, ograničiti TEMU, to je lakše nego uključiti mozak kako da na veliku količinu robe uzmemo dio kolača.
Niko ne spori postupak carinskog pregleda, za koji vjerujem da se i vrši, makar u većini slučajeva. Pa ako se pregledom ustanovi da je vrijednost veća od 300 KM ,slijedi carinjenje i oporezivanje.
Bolje bi im bilo da osmisle efikasne mehanizme oporezivanje kojekakvih online shop-ova koji prodaju robu bez feniga fiskalnih davanja. Ako već i nije, razviće se online trgovina svime i svačim, tj robom upravo sa TEMU
- -Chesterfield-
#4146 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Nije kompletan iznos. Ko plaća našu brzu poštu?konektovan wrote: ↑17/02/2025 23:26Razlika je sto ti pare das direktno temu i to kompletan iznos. Kod nas sta god da kupis, kostalo 1 KM, 10 ili 50,..ipak jedan dio ide drzavi.HD_2015 wrote: ↑17/02/2025 13:07Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.-Chesterfield- wrote: ↑14/02/2025 18:35 https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
I je li sada laž ili nije da se zaobilaze carinske procedure?
- canvra888
#4147 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Dogovoriš se da lično preuzmeš od nekog Olx preprodavača neki artikal što je on iz Kine uzeo, koji dio tu ide državi?konektovan wrote: ↑17/02/2025 23:26Razlika je sto ti pare das direktno temu i to kompletan iznos. Kod nas sta god da kupis, kostalo 1 KM, 10 ili 50,..ipak jedan dio ide drzavi.HD_2015 wrote: ↑17/02/2025 13:07Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.-Chesterfield- wrote: ↑14/02/2025 18:35 https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4148 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ne ide ni jedancanvra888 wrote: ↑17/02/2025 23:47Dogovoriš se da lično preuzmeš od nekog Olx preprodavača neki artikal što je on iz Kine uzeo, koji dio tu ide državi?konektovan wrote: ↑17/02/2025 23:26Razlika je sto ti pare das direktno temu i to kompletan iznos. Kod nas sta god da kupis, kostalo 1 KM, 10 ili 50,..ipak jedan dio ide drzavi.HD_2015 wrote: ↑17/02/2025 13:07
Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.
-
#4149 Re: TEMU u BiH - sve o tome
OK, pa šta. To se znalo kada se uvodila granica od 300KM.konektovan wrote: ↑17/02/2025 23:26Razlika je sto ti pare das direktno temu i to kompletan iznos. Kod nas sta god da kupis, kostalo 1 KM, 10 ili 50,..ipak jedan dio ide drzavi.HD_2015 wrote: ↑17/02/2025 13:07Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.-Chesterfield- wrote: ↑14/02/2025 18:35 https://www.vijesti.ba/clanak/681283/ha ... nkurencija
Pa koliko se to para potroši na temu da se mora dizati hajka. Vrši se utaja poreza i prekogranični šverc u milijardama, pa nikome ništa.
Ovdje se radi o interesu uvoznog lobija, koji je najjači u državi.
Na kraju, toliko stvari je u BiH teško naći ili je nemoguće. Juče sam pola Sarajeva obišao dok sam našao obične gumice za dihtovanje odvodnih cijevi. Čak prodavnice koje se bave prodajom ovih stvari nisu imali. Da ne govorimo o nekom alatu ili šarafu odgovarajuće dimenzije. Npr šaraf za auto i poklopac za brisače nisam uspio nači u Sarajevu, ali jesam na aliexpresu. Imam hrpu primjera gdje sam morao naručivati sa interneta jer kod nas se ne može naći.
Sa najnižim standardom u Evropi imamo najviše cijene i najlošiju ponudu.
Potomci ratnih profitera, današnji uvoznici, bi trebali poboljšati svoje usluge i povećati nivo profesionalnosti i to na dva polja:
1. smanjiti cijene uvoza na način da ne budu deseta ruka u nabavci (cut out the middleman)
2. poboljšati ponudu.
OK, mogu neki reći: "Bosna malo tržište" i slično, ali onda neka nam ne s..u o tome kako nabavljamo sa Temu-a.
-
#4150 Re: TEMU u BiH - sve o tome
OK, pa šta. To se znalo kada se uvodila granica od 300KM.konektovan wrote: ↑17/02/2025 23:26Razlika je sto ti pare das direktno temu i to kompletan iznos. Kod nas sta god da kupis, kostalo 1 KM, 10 ili 50,..ipak jedan dio ide drzavi.HD_2015 wrote: ↑17/02/2025 13:07
Pu, majku im prokletu. Sada je očigledno da ovo sa aliexpressom nije sliučajnost. Uvozni lobi je odigrao svoje.
Pa koliko se to para potroši na Temu da se mora dizati hajka. Vrši se utaja poreza i prekogranični šverc u milijardama, pa nikome ništa.
Ovdje se radi o interesu uvoznog lobija, koji je najjači u državi.
Toliko stvari je u BiH teško naći ili je nemoguće. Juče sam pola Sarajeva obišao dok sam našao obične gumice za dihtovanje odvodnih cijevi. Čak prodavnice koje se bave prodajom ovih stvari nisu imali. Da ne govorimo o nekom alatu ili šarafu odgovarajuće dimenzije. Npr šaraf za auto i poklopac za brisače nisam uspio nači u Sarajevu, ali jesam na aliexpresu. Imam hrpu primjera gdje sam morao naručivati sa interneta jer kod nas se ne može naći.
Sa najnižim standardom u Evropi imamo najviše cijene i najlošiju ponudu.
Potomci ratnih profitera, današnji uvoznici, bi trebali poboljšati svoje usluge i povećati nivo profesionalnosti i to na više polja:
1. smanjiti cijene uvoza na način da ne budu deseta ruka u nabavci (cut out the middleman)
2. poboljšati ponudu.
3. ne zloupotrebljavati monopolistički položaj - upravo je razbijanje monopola ono što boli uvozni lobi.
OK, mogu neki reći: "Bosna malo tržište" i slično, ali onda neka nam ne s..u o tome kako nabavljamo sa Temu-a.
Uvoznici i trgovci nisu nikakvi privrednici, ne proizvode nove vrijednosti. I sami učestvuju odlivu novca iz BiH. Zapšravo su tome najviše i doprinelij. Zakonske regulative favoriziraju uvoznike na uštrb proizvođača. Vlada bi se treba skoncetrisati da pomogne proizvođačima i izvoznicima, a ne parazitskim uvoznicima i trgovcima.