Televizor Sony Bravia - problem

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#1 Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 21/06/2011 22:02

Pokusavam da spojim Philipsov DVD player/rcorder s televizorom Sony Bravia i ne uspijevam. Spojio sam ih scart kablom, ali cuje se samo zvuk i nema slike. Pored toga imam i "coaxial" kabal s kojim sam nesto pokusavao, ali opet ne moze.

Isto tako kanali koje gledam preko analogne antene nemaju bas kvalitetnu sliku, nekako je blijeda i bolja je cak bila na starom televizoru.

Takodjer sam pokusavao u opcijama dodavati boju, kontrast..., ali bez ikakovog ucinka. Mora li se nesto dodatno nastimati u opcijama?


Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#2 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Miro Spiro » 21/06/2011 22:19

Sto se tice antene i TV-a ocigledno si kupio TV a nisi obezbjedio digitalni TV signal sto znaci da ti je TV digitalni (tuner) a sam signal "pretpostavljam kablovska" analogna zato ti je na starom TV-u koji je analogan bolja slika.Sto se tice rekordera tu vjerovatno nije nesto ispravno jer trebalo bi da preko skarta dobijes zvuk i sliku na TV-u .Probaj kabl na drugi TV pa vidi da li radi. Pogledaj na postavkama da li ima aktivacija zvuka za skart.

P.S

Sto se tice slike sa koaksijalne antene ako je analogan mozes se malo igrati sa slikom i postavkama ali neces nesto puno dobiti.Jedino rjesenje digitalni signal HS,Telemach,Logosoft,BH telecom itd.

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#3 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Miro Spiro » 21/06/2011 22:21

Pardon pogledaj ulaz za skart na TV-u ima li kakva opcija za sliku a ne zvuk.

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#4 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 21/06/2011 22:38

Sad sam gledao opcije i nema, cuje se samo zvuk.

P.S. Dakle, ovo je digitalni TV i najbolja je slika kad se gleda preko tog signala ili DVD playera, a preko analogne antene ne moze biti bolja?

Je li dovoljan samo skart kabal ili treba jos neki dodatni za dvd player?

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#5 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Miro Spiro » 21/06/2011 23:35

Gledaj sto se tice TV-a najbolje bi bilo da kazes koji je Sony Bravia model pa da ti kazem ima li ANALOGNI tuner ali 99% ako i ima a vjerovatno ima jer gledas analognu TV neces dobiti bolju sliku jer LCD /Plasma/LED TV su namjenjeni digitalnim signalima i smatraju da ce se po defaultu spojiti na digitalni signal. Uz to sve domaci kanali nemaju neki kvalitet slike.

Sto se tice skarta probaj prvo na drugom TV u radi li. Ovako preko net-a ti ne moze niko 100% reci sto je ali dok ima tona a slike nema neki je prekid vjerovatno u samom kablu.

Nadam se da sam pomogao.

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#6 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 22/06/2011 21:15

Kad player ukljucim na stari televizor sve je u redu. Treba li dodatni kabal pored skarta?

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#7 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Miro Spiro » 23/06/2011 07:54

Hm ako ti DVD player ima HDMI onda probaj spojiti TV sa playerom preko HDMI-a.

Sto se tice skarta vjerovatno imas vise od jednog scarta na TV-u pa probaj spojiti na drugi SCART i pogledati da li radi .

Probaj samo upaliti DVD player i uljuciti meni pa onda gledati po meniu settings ima li kakva opcija za sliku .

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#8 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Miro Spiro » 23/06/2011 07:55

Koji je model Sony Bravia TV-a.

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#9 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 24/06/2011 21:49

Model je BX3-32.

Na DVD playeru nema ulaza za HDMI. Gledao sam po opcijama, medjutim nisam nista nasao.

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#10 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Miro Spiro » 24/06/2011 23:37

Klik na meni- energy saving -picture off aktiviraj na picture on

P.S

Probaj pa javi je li uspjelo


Pozz

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#11 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 27/06/2011 20:05

Hvala na pomoci, ali nikako ne mogu da pronadjem opciju "energy saving". Pretpostavljam da treba ici preko tipki "options", "home" ili "i-manual".

User avatar
Better Man
Posts: 13730
Joined: 01/10/2006 20:10
Has thanked: 2 times
Been thanked: 41 times

#12 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Better Man » 27/06/2011 20:46

Provjeri da li si okrenuo na odgovarajuci kanal za gledanje dvd-a! Imas dugme na daljinskom od tv-a kojim biras 3 AV kanala od kojih su prva 2 za scart kabal, treci je za npr. da gledas slike i video zapise sa fotoaparata i imas da biras 4 hdmi kanala (zavisi koliko ti tv ima hdmi izlaza), pa provjeri da li si scart kabal ukljucio u scart 1 ili 2, pa na taj okreni. Recimo kod mene na mom lcd-u imaju 2 scart izlaza i 4 hdmi. Kad sam prikopcavao blu ray player putem hdmi-a prvo sam ga prikopcao na hdmi 1, okrenuo na hdmi 1 kanal na tv-u i nema slike, pa sve isto uradio na hdmi 2 nema slike onda na hdmi 3 i ima slike, kao i na hdmi 4. Dakle hdmi 1 i 2 su vjerovatno za neke druge uredjaje, dok su 3 i 4 za blu ray player. Dakle ja sam svoj blu ray player prikopcao putem hdmi cabla u 4-ti hdmi izlaz i kad gledam blu ray okrenem na hdmi 4, ustvari kad upalim player sam mi automatski prebaci na hdmi 4 kanal i pojavi se slika kad se disc pokrene. Jedino ako pritisnem pauzu da vidim nesto na drugom kanalu, onda ja moram da sam okrenem na hdmi 4 kanal, mada i to ne moram, jer dovoljno da pritisnem play sam mi automatski okrene. Moze biti da je jedan scart za dvd, a drugi za neki drugi uredjaj ili da si npr. ukljucio scart kabal u scart 1, a kad si htio gledati izabrao AV 2 kanal umjesto AV 1 kanal. Imao sam dvd player (obzirom da sam sebi uzeo blu ray player dvd sam prikopcao tati i mami na njihov tv) i nisam imao problema koje ti navodis. Bilo da ga prikopcam scart kabal na scart 1 ili 2 imao sam sliku i nisam morao nista stimati na dvd-u da bih mogao vidjeti sliku. Jedino sto sam stimao to su one standardne postavke koje svako stima po svom ukusu. Kod mene je blu ray player Sony kao i tv, a i dvd player koji sad koriste tata i mama na svom tv-u je Sony, pa je vjerovatno mi bilo jednostavnije to uraditi, nego tebi obzirom da su ti tv i dvd player razlicitih marki.

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#13 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 27/06/2011 22:09

Hvala pomoglo je, dobio sam sliku. Samo ne shvacam zasto je tako losa, pa bolja je bila na starom televizoru. Treba li mozda jos neki dodatni kabal?

User avatar
Qler
Posts: 19513
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 29 times
Been thanked: 37 times

#14 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Qler » 28/06/2011 08:08

Drug, na analognim signalima, i "starim" rezolucijama, slika ce ti ljepse izlegati na guzonji nego na LCD/Plazmi. Doduse plazma opet daje ljepsu sliku od LCD-a na analognim ulazima. Jednostavno se pomiri sa time da ti je to sto si kupio dok ne dodje digitalni signal i HD kanali :)

dowydyenya
Posts: 679
Joined: 27/01/2010 11:40

#15 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by dowydyenya » 28/06/2011 11:23

Tako ti je to kad kupis formulu a hoces da je vozis po seoskom drumu.Jos sad kad ti se slika razvuce ima za glavu da se uhvatis.Znaci kao sto ti je receno nista bez digitaLnog i HD prijema.

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#16 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 28/06/2011 15:29

Znam zbog cega je slika losa kad gledam kanale preko analogne antene, ali zasto je losa kad gledam film preko dvd playera?

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#17 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Miro Spiro » 28/06/2011 16:48

Zato jer ti je isto analogan signal.

Digitalan preko HDMI-a DVI-a . Zato sam ti rekao da spojis DVD preko HDMI-a ali kazes da nemas HDMI-a na playeru.

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#18 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 28/06/2011 17:06

Shvatio sam - da bi slika bila dobra mora biti prikljucen i HDMI kabal.

Znas li mozda kolike su cijene dvd playera s HDMI ulazom?

User avatar
iLLusion
Posts: 207
Joined: 07/09/2009 01:04
Location: ...all around you!
Contact:

#19 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by iLLusion » 28/06/2011 17:55

Opet nisi shvatio. Bez obzira ako ga i spojiš preko HDMI-a, nećeš primjetiti neku razliku u kvaliteti slike. To je i dalje samo SD.

Preporučujem da guglaš pojmove SD (Standard Definition) i HD (High Definition). Jednostavno, noviji tv-ovi su namjenjeni gledanju 720p i 1080p sadržaja, i sve manje od toga će izgledati, pa njesra. :D
dowydyenya wrote:Tako ti je to kad kupis formulu a hoces da je vozis po seoskom drumu.Jos sad kad ti se slika razvuce ima za glavu da se uhvatis.Znaci kao sto ti je receno nista bez digitaLnog i HD prijema.
:thumbup:

DON_eARL
Posts: 3259
Joined: 31/10/2010 22:26
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

#20 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by DON_eARL » 30/06/2011 09:41

Spartanovski wrote:Shvatio sam - da bi slika bila dobra mora biti prikljucen i HDMI kabal.

Znas li mozda kolike su cijene dvd playera s HDMI ulazom?
Bez laptopa sa HDMI ulazom ili graficke karte sa istim za PC, neces dobiti dobru sliku. I u slucaju da ovo nabavis onda mozes gledati kvalitetne filmove direktno sa HDDa.

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#21 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 13/07/2011 18:30

Zna li neko kako se traze analogni kanali na ovom televizoru? Kad je trazio kanale na pocetku nije mi nasao BHT1.

Model je BX3-32.

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#22 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 09/08/2011 19:05

Zna li neko kako se na ovom televizoru traze analogni kanali?

DON_eARL
Posts: 3259
Joined: 31/10/2010 22:26
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

#23 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by DON_eARL » 10/08/2011 14:51

HOME ->Postavke->Postavke za analognu TV->Automatsko ugađanje

Spartanovski
Posts: 66
Joined: 04/05/2011 19:53

#24 Re: Televizor Sony Bravia - problem

Post by Spartanovski » 11/08/2011 00:25

DON_eARL wrote:HOME ->Postavke->Postavke za analognu TV->Automatsko ugađanje
Hvala!

Post Reply