Telemach BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

User avatar
Averus
Posts: 18427
Joined: 13/02/2008 17:07
Location: Rocket League balkan: https://www.ligaraketa.com/
Contact:

#2126 Re: Telemach BiH

Post by Averus »

Evo testirah malo...
Image
User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 2840
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Ni tam' ni vam'

#2127 Re: Telemach BiH

Post by Billy The Pljuc »

Od ovog zadnjeg telemachovog krahiranja imam haman problem, nešto daljinski neće više da istovemeno pali i eon box i tv, nema šanse da se isto desi, nekako pokrenem ali koristeći i ovaj daljinski od tv-a. Podrška mi nije uspjela pomoći ovo par dana, imam osjećaj da ni oni ne znaju.

Ima li neko da mu je poznata ova vrsta problema i da eventualno da savjet kako da riješim ovo, pretpostavljam da bih trebao ponovno sinhronizovati eon daljinac ali iskreno nemam pojma kako.

Pokušavao sam i sa reboot sistema, promijenio baterije i ništa, ni muaket.
User avatar
crnivrag
Posts: 11040
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2128 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

Billy The Pljuc wrote: 13/05/2021 23:16 Od ovog zadnjeg telemachovog krahiranja imam haman problem, nešto daljinski neće više da istovemeno pali i eon box i tv, nema šanse da se isto desi, nekako pokrenem ali koristeći i ovaj daljinski od tv-a. Podrška mi nije uspjela pomoći ovo par dana, imam osjećaj da ni oni ne znaju.

Ima li neko da mu je poznata ova vrsta problema i da eventualno da savjet kako da riješim ovo, pretpostavljam da bih trebao ponovno sinhronizovati eon daljinac ali iskreno nemam pojma kako.

Pokušavao sam i sa reboot sistema, promijenio baterije i ništa, ni muaket.
Opcija HDMI-CEC mora biti uključena i u Android postavkama box-a i u postavkama TV uređaja.
User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 2840
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Ni tam' ni vam'

#2129 Re: Telemach BiH

Post by Billy The Pljuc »

crnivrag wrote: 13/05/2021 23:31
Billy The Pljuc wrote: 13/05/2021 23:16 Od ovog zadnjeg telemachovog krahiranja imam haman problem, nešto daljinski neće više da istovemeno pali i eon box i tv, nema šanse da se isto desi, nekako pokrenem ali koristeći i ovaj daljinski od tv-a. Podrška mi nije uspjela pomoći ovo par dana, imam osjećaj da ni oni ne znaju.

Ima li neko da mu je poznata ova vrsta problema i da eventualno da savjet kako da riješim ovo, pretpostavljam da bih trebao ponovno sinhronizovati eon daljinac ali iskreno nemam pojma kako.

Pokušavao sam i sa reboot sistema, promijenio baterije i ništa, ni muaket.
Opcija HDMI-CEC mora biti uključena i u Android postavkama box-a i u postavkama TV uređaja.
Sasvim sigurno jeste ukljucena u android postavkama a to za TV uredjaj nisam bas siguran kako da provjerim da li je ili nije.
User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 2840
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Ni tam' ni vam'

#2130 Re: Telemach BiH

Post by Billy The Pljuc »

A uspio sam pronaci i na TV uredjaju i pise da je on. Ovaj iz podrske mi definitivno nije u stanju pomoci, sa svoje strane je resetovao i provjerio postavke i kaze da je sve u redu. I dalje pokrenem box ali tv nece da upali, tek nakon nekoliko pokusaja uspijem ostvariti vezu ali nakon sto tv palim sa pripadajucim daljinskim.
User avatar
crnivrag
Posts: 11040
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#2131 Re: Telemach BiH

Post by crnivrag »

Billy The Pljuc wrote: 13/05/2021 23:41 A uspio sam pronaci i na TV uredjaju i pise da je on. Ovaj iz podrske mi definitivno nije u stanju pomoci, sa svoje strane je resetovao i provjerio postavke i kaze da je sve u redu. I dalje pokrenem box ali tv nece da upali, tek nakon nekoliko pokusaja uspijem ostvariti vezu ali nakon sto tv palim sa pripadajucim daljinskim.
Ako je uključeno na oba uređaja i radilo je normalno, postoji mogućnost da je TV zabagovao, ako si već vršio gašenje box-a iz napajanja.

Probaj da i TV isključiš iz napajanja i provjeriš da li će raditi.

Također možeš prebaciti HDMI kabal u neki drugi port na TV-u, kao i vratiti daljinski od box-a na fabričke postavke i ponovo ga upariti, a to se radi ovako:

Fabričke postavke:
Image
Uparivanje:
Image
Last edited by crnivrag on 13/05/2021 23:56, edited 1 time in total.
User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 2840
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Ni tam' ni vam'

#2132 Re: Telemach BiH

Post by Billy The Pljuc »

crnivrag wrote: 13/05/2021 23:49
Billy The Pljuc wrote: 13/05/2021 23:41 A uspio sam pronaci i na TV uredjaju i pise da je on. Ovaj iz podrske mi definitivno nije u stanju pomoci, sa svoje strane je resetovao i provjerio postavke i kaze da je sve u redu. I dalje pokrenem box ali tv nece da upali, tek nakon nekoliko pokusaja uspijem ostvariti vezu ali nakon sto tv palim sa pripadajucim daljinskim.
Ako je uključeno na oba uređaja i radilo je normalno, postoji mogućnost da je TV zabagovao, ako si već vršio gašenje box-a iz napajanja.

Probaj da i TV isključiš iz napajanja i provjeriš da li će raditi.

Također možeš prebaciti HDMI kabal u neki drugi port na TV-u, kao i vratiti daljinski do box-a na fabričke postavke i ponovo ga upariti, a to se radi ovako:

Fabričke postavke:
Image
Uparivanje:
Image
Hvala druze, pokusam pa se nadam da nesto uspijem.
User avatar
Billy The Pljuc
Posts: 2840
Joined: 06/02/2015 07:59
Location: Ni tam' ni vam'

#2133 Re: Telemach BiH

Post by Billy The Pljuc »

crnivrag wrote: 13/05/2021 23:49
Billy The Pljuc wrote: 13/05/2021 23:41 A uspio sam pronaci i na TV uredjaju i pise da je on. Ovaj iz podrske mi definitivno nije u stanju pomoci, sa svoje strane je resetovao i provjerio postavke i kaze da je sve u redu. I dalje pokrenem box ali tv nece da upali, tek nakon nekoliko pokusaja uspijem ostvariti vezu ali nakon sto tv palim sa pripadajucim daljinskim.
Ako je uključeno na oba uređaja i radilo je normalno, postoji mogućnost da je TV zabagovao, ako si već vršio gašenje box-a iz napajanja.

Probaj da i TV isključiš iz napajanja i provjeriš da li će raditi.

Također možeš prebaciti HDMI kabal u neki drugi port na TV-u, kao i vratiti daljinski od box-a na fabričke postavke i ponovo ga upariti, a to se radi ovako:

Fabričke postavke:
Image
Uparivanje:
Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Hvala druže još jednom, već prvi korak je dao rezultat, doduše ja sam prije no što sam prekinuo napajanje TV-u samo promijenio Auto turn off (activates or deactivates Anynet+) iz yes u no i ponovno vratio na yes. Nakon što sam ponovno izvršio napajanje TV-a sve radi kao i prije, vjerujem da je kao što si napisao TV zabagovao i da ovo moje nema veze s istim.

Živ bio i svako dobro.
adsubzero
Posts: 1916
Joined: 08/02/2013 15:52

#2134 Re: Telemach BiH

Post by adsubzero »

Mozda nije pravo mjesto da pitam, ali posto se radi o Eon Boxu... Zasto mi u posljednje vrijeme nikako ne radi google cast? Prije godinu dana je radilo, to sam siguran, medjutim u neko vrijeme je jednostavno prestalo da radi. Sa kojeg god uredjaja probam nece da se konektuje. Probao preko raznih aplikacija kao i sa raznih telefona i laptopa. Na YouTube aplikaciji pise "There was a problem connecting to EON...", na drugim aplikacijama nema nikakvog obavjestenja, prosto se ne uspije konektovati.
User avatar
Averus
Posts: 18427
Joined: 13/02/2008 17:07
Location: Rocket League balkan: https://www.ligaraketa.com/
Contact:

#2135 Re: Telemach BiH

Post by Averus »

@Telemach
Ima li ikakve šanse da se na Ubee routeru omogući opcija SQM ili QoS (network shaping/bandwith control)?
Mislim, to je jedna od osnovnih funkcija koje bi trebale biti dostupne, pa mi nije jasno što je nema :zoka:
semsasuljakovic
Posts: 544
Joined: 02/08/2015 21:30

#2136 Re: Telemach BiH

Post by semsasuljakovic »

adsubzero wrote: 14/05/2021 11:29 Mozda nije pravo mjesto da pitam, ali posto se radi o Eon Boxu... Zasto mi u posljednje vrijeme nikako ne radi google cast? Prije godinu dana je radilo, to sam siguran, medjutim u neko vrijeme je jednostavno prestalo da radi. Sa kojeg god uredjaja probam nece da se konektuje. Probao preko raznih aplikacija kao i sa raznih telefona i laptopa. Na YouTube aplikaciji pise "There was a problem connecting to EON...", na drugim aplikacijama nema nikakvog obavjestenja, prosto se ne uspije konektovati.
Moraju ti EON box i mobitel biti na istoj wi-fi mreži.
semsasuljakovic
Posts: 544
Joined: 02/08/2015 21:30

#2137 Re: Telemach BiH

Post by semsasuljakovic »

semsasuljakovic wrote: 14/05/2021 13:40
adsubzero wrote: 14/05/2021 11:29 Mozda nije pravo mjesto da pitam, ali posto se radi o Eon Boxu... Zasto mi u posljednje vrijeme nikako ne radi google cast? Prije godinu dana je radilo, to sam siguran, medjutim u neko vrijeme je jednostavno prestalo da radi. Sa kojeg god uredjaja probam nece da se konektuje. Probao preko raznih aplikacija kao i sa raznih telefona i laptopa. Na YouTube aplikaciji pise "There was a problem connecting to EON...", na drugim aplikacijama nema nikakvog obavjestenja, prosto se ne uspije konektovati.
ako je EON box spojen kablom na glavni modem, onda ti i telefon wi-fiem mora biti povezan na isti modem.
Last edited by semsasuljakovic on 14/05/2021 13:42, edited 1 time in total.
adsubzero
Posts: 1916
Joined: 08/02/2013 15:52

#2138 Re: Telemach BiH

Post by adsubzero »

semsasuljakovic wrote: 14/05/2021 13:40
adsubzero wrote: 14/05/2021 11:29 Mozda nije pravo mjesto da pitam, ali posto se radi o Eon Boxu... Zasto mi u posljednje vrijeme nikako ne radi google cast? Prije godinu dana je radilo, to sam siguran, medjutim u neko vrijeme je jednostavno prestalo da radi. Sa kojeg god uredjaja probam nece da se konektuje. Probao preko raznih aplikacija kao i sa raznih telefona i laptopa. Na YouTube aplikaciji pise "There was a problem connecting to EON...", na drugim aplikacijama nema nikakvog obavjestenja, prosto se ne uspije konektovati.
Moraju ti EON box i mobitel biti na istoj wi-fi mreži.
Pa jesu na istoj mrezi, ne bi ga uopste pronasao kao output da nisu :)
Smoothie
Posts: 190
Joined: 27/01/2020 21:05

#2139 Re: Telemach BiH

Post by Smoothie »

adsubzero wrote: 14/05/2021 13:42
semsasuljakovic wrote: 14/05/2021 13:40
adsubzero wrote: 14/05/2021 11:29 Mozda nije pravo mjesto da pitam, ali posto se radi o Eon Boxu... Zasto mi u posljednje vrijeme nikako ne radi google cast? Prije godinu dana je radilo, to sam siguran, medjutim u neko vrijeme je jednostavno prestalo da radi. Sa kojeg god uredjaja probam nece da se konektuje. Probao preko raznih aplikacija kao i sa raznih telefona i laptopa. Na YouTube aplikaciji pise "There was a problem connecting to EON...", na drugim aplikacijama nema nikakvog obavjestenja, prosto se ne uspije konektovati.
Moraju ti EON box i mobitel biti na istoj wi-fi mreži.
Pa jesu na istoj mrezi, ne bi ga uopste pronasao kao output da nisu :)
Ja sam imao isti problem prosle godine, i rijesio sam ga sa ciscenjem cache memorije i restartom sistema
User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 9014
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#2140 Re: Telemach BiH

Post by Benq »

adsubzero wrote: 14/05/2021 13:42 Pa jesu na istoj mrezi, ne bi ga uopste pronasao kao output da nisu :)
Prvo probaj sa restartom modema i rutera (ako imas dodatni ruter), kao i EON Box-a ako nisi dugo resetovao. Ako to ne pomogne, onda na EON Box-u idi u Settings - Apps - Show all apps - Show system apps - Chromecast Built-In - Force stop, clear cache, clear data. Nakon toga restartuj Box i probaj Cast.
adsubzero
Posts: 1916
Joined: 08/02/2013 15:52

#2141 Re: Telemach BiH

Post by adsubzero »

@Smoothie @Benq Rijeseno, hvala. :) Odradio sam ciscenje cache i restart nakon toga, pa je upalilo. Vjerovatno je ciscenje cache memorije bilo kljucno, jer sam restart pokusavao i ranije. Nije mi prije palo na pamet ovo za cache. :zoka:
Nanox7
Posts: 373
Joined: 18/03/2015 00:10

#2142 Re: Telemach BiH

Post by Nanox7 »

crnivrag wrote: 13/05/2021 22:16
Averus wrote: 13/05/2021 22:00 Dva pitanja:

1. Je li neko eksperimentisao sa DNS serverima? Koji su najbrži, da podesim na UBEE-u?

Trenutno koristim ove
Image

U prošlosti sam probavao i Cloudflare (1.1.1.1), google (8.8.8.8 i 8.8.4.4), kao i još neke druge, ali nije neka pljačka
Kod mene su ovi po defaultu je i sve super radi:

Image
I kod mene je po defaultu i nemam problema.
vajdugaLoma
Posts: 27
Joined: 13/05/2021 21:45
Location: hoklica

#2143 Re: Telemach BiH

Post by vajdugaLoma »

Telemah zasto redovno kasnite sa racunima i ne ispostavljate ih kao svi normalni sto rade pocetkom mjeseca,ako se placa od prvog do prvog?Konstantno mi racun dolazi oko 20-tog,niđe veze.
User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 9014
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#2144 Re: Telemach BiH

Post by Benq »

vajdugaLoma wrote: 14/05/2021 18:03 Telemah zasto redovno kasnite sa racunima i ne ispostavljate ih kao svi normalni sto rade pocetkom mjeseca,ako se placa od prvog do prvog?Konstantno mi racun dolazi oko 20-tog,niđe veze.
Distribucija racuna je do 25. u mjesecu za protekli mjesec. Imas opciju besplatne aktivacije e-racuna i onda ce ti racuni dolaziti na e-mail do 8. u mjesecu.
User avatar
Telemach
Posts: 12001
Joined: 13/10/2010 14:13

#2145 Re: Telemach BiH

Post by Telemach »

vajdugaLoma wrote: 14/05/2021 18:03 Telemah zasto redovno kasnite sa racunima i ne ispostavljate ih kao svi normalni sto rade pocetkom mjeseca,ako se placa od prvog do prvog?Konstantno mi racun dolazi oko 20-tog,niđe veze.
Zdravo @vajdugaLoma,
Distribucija računa se vrši do 25-tog u mjesecu te najdalje do 10-tog u mjesecu putem e-pošte.
U slučaju da je potrebno izvršiti dodatne provjere ili ako postoji problem sa isporukom faktura, molimo da nam se javite u inbox.
Stojimo na raspolaganju.
CooK
Posts: 3820
Joined: 28/01/2012 19:50

#2146 Re: Telemach BiH

Post by CooK »

Istice mi ugovor za 10 dana pa me interesuje zna li neko jel vrijedi ona akcija 4 mjeseca po 1KM za EON Duo pakete za postojece korisnike? Trenutno sam na Duo Grande paketu a ne na EONu pa kontam da mozda vrijedi?
User avatar
Mirzareli
Posts: 557
Joined: 18/03/2013 20:34

#2147 Re: Telemach BiH

Post by Mirzareli »

CooK wrote: 14/05/2021 21:10 Istice mi ugovor za 10 dana pa me interesuje zna li neko jel vrijedi ona akcija 4 mjeseca po 1KM za EON Duo pakete za postojece korisnike? Trenutno sam na Duo Grande paketu a ne na EONu pa kontam da mozda vrijedi?
Samo za nove korisnike... Telemach je jedini CATV i internet operater u drzavi kako ja znam da novi korisnici i stari nemaju iste benefite..Sto je totalno glupo i neposteno prema lojalnosti korisnika. :roll:
kakaljin
Posts: 8260
Joined: 14/03/2008 12:30
Location: Sarajevo
Contact:

#2148 Re: Telemach BiH

Post by kakaljin »

CooK wrote: 14/05/2021 21:10 Istice mi ugovor za 10 dana pa me interesuje zna li neko jel vrijedi ona akcija 4 mjeseca po 1KM za EON Duo pakete za postojece korisnike? Trenutno sam na Duo Grande paketu a ne na EONu pa kontam da mozda vrijedi?
Možeš, RAK je rekao da za obavezni ugovor su svi isti i novi i stari korisnici i mogu potpisati ugovor po akciji koja je trenutno u ponudi. Samo sto to telemach ne poštuje
CooK
Posts: 3820
Joined: 28/01/2012 19:50

#2149 Re: Telemach BiH

Post by CooK »

kakaljin wrote: 14/05/2021 22:53
CooK wrote: 14/05/2021 21:10 Istice mi ugovor za 10 dana pa me interesuje zna li neko jel vrijedi ona akcija 4 mjeseca po 1KM za EON Duo pakete za postojece korisnike? Trenutno sam na Duo Grande paketu a ne na EONu pa kontam da mozda vrijedi?
Možeš, RAK je rekao da za obavezni ugovor su svi isti i novi i stari korisnici i mogu potpisati ugovor po akciji koja je trenutno u ponudi. Samo sto to telemach ne poštuje
Pa jel mogu ili ne mogu iskoristiti tu akciju, ne kontam? Ako je RAK nalozio onda bi valjda morali to ispostovati. Ili se varam pa ne moraju to ispostovati?
User avatar
Benq
Nindža revizor
Posts: 9014
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

#2150 Re: Telemach BiH

Post by Benq »

Jednostavno se javis Telemachu sa podacima i sve rijesis bez puno nagadjanja.
Post Reply