Talibani zabranili školovanje žena

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#151 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote:
Ne zivim u zemlji gdje je normalno prisilvno se zeniti ili udavati. :roll:
Dakle tvoje izvrtanje teza NEMA GRANICA. Nisam ti rekla da zivis u zemlji u kojoj se prisilno zeni ili udaje, rekla sam da mislim da bi ti sa takvim stavovima koji vriste od predrasuda, nekoga mogao ozeniti samo pod prisilom. Lobotomija je takodje opcija
Hoces reci da bi trebao podrzavati opciju uvodjenja prakse nekih islamskih zemalja kako bi povecao svoje sanse da se ozenim? Zanimljiva linija argumentacije, samo to je malo sebican pogled na stvar.
Latina wrote:
Pogledaj temu, nije o zeni iz Gaze. Ona je samo spomenuta usput, kao jos jedan svijetli primjer naprednog drustvenog ustrojenja.

A sta ti imas s tim, osim sto pokusavas istaci samog sebe ? :roll:

Iste veze kao i ti.

Latina wrote:
Nemam jos problema, ali ako bude po receptu Afganistana, oni ce postati problem ove zemlje.
Da politicari nisu korumpirani koliko su korumpirani, taj problem ne bi postojao. Dok god je stanje na politickoj sceni ovakvo kakvo jeste, javljace se ovakve "alternative". Vi ste ih doveli na vlast, vi ih drzite na vlasti. - Trazili ste. - Gledajte.
Korumpiranih politicara ima svugdje, ali oni su uracunljivi. Ovi sto pohadjaju medrese i vjeruju u ispravnost svojih stavova i da imaju licencu da odrede nacin zivota drugima su opasniji. Bilo to u Pakistanu, Iranu, Turskoj, Afganistanu ili Bosni.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#152 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

madner wrote:
Hoces reci da bi trebao podrzavati opciju uvodjenja prakse nekih islamskih zemalja kako bi povecao svoje sanse da se ozenim?
Ne, trebao bi uskost u shvatanjima koju redovno spocitavas drugima prepoznati u sebi za pocetak.
Korumpiranih politicara ima svugdje, ali oni su uracunljivi. Ovi sto pohadjaju medrese i vjeruju u ispravnost svojih stavova i da imaju licencu da odrede nacin zivota drugima su opasniji. Bilo to u Pakistanu, Iranu, Turskoj, Afganistanu ili Bosni.
Korumpiranost valjda ulazi u definiciju politike. Ne kaze se uzalud da je politika ... rospija. Ono sto trebas shvatiti takodje je da su ovi likovi proizvod politike i sredstvo iste. S vjerom imaju koliko i ti otprilike, iako njome masu gotovo kao zastavom na svakom cosku.
madner

#153 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote:
Hoces reci da bi trebao podrzavati opciju uvodjenja prakse nekih islamskih zemalja kako bi povecao svoje sanse da se ozenim?
Ne, trebao bi uskost u shvatanjima koju redovno spocitavas drugima prepoznati u sebi za pocetak.
Ne spocitavam im uskost svacanja, nego samu srz svacanja. Zaboli me zivo sto je peder definicija liberala ili taliban defincija zatucanosti, kad su im izbori takvi kakvi su.
Toleranicija ne znaci prihvatanje ili podrzavanje, nego upravo samo suzdrzavanje.
Latina wrote:
Korumpiranost valjda ulazi u definiciju politike. Ne kaze se uzalud da je politika ... rospija. Ono sto trebas shvatiti takodje je da su ovi likovi proizvod politike i sredstvo iste. S vjerom imaju koliko i ti otprilike, iako njome masu gotovo kao zastavom na svakom cosku.
Ma da, to su samo izuzetci. Nije sad da nema svijetlih primjera, koji potvrdjuju da su ovo samo izuzetci.
Recimo hmmm
Nesto mi sad tesko nac primjer islamski ustrojene drzave koja odise liberalnim pogledima na suzivot.

Treba svatiti da je to pogled djela islamskih teologa na drustveni ustroj. Vjera i politika negdje nisu odvojeni, negdje jesu. Tamo gdje jesu, generalno ljudi bolje zive.
Latina

#154 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

to sam ja wrote:Dakle, da opet ne dodje do nesporazuma, vas dvije (Latina i Giordania) ste misljenja kako ovo sto se desava s Talibanima i zabranom skolovanja zena apsolutno nema nikakve veze s nama...
Da mislim da nas se ne tice, ne bih ucestvovala na ovoj temi. Ne bih znala sta @giordania misli. :roll: Talibani i njihova zloupotreba vjere su zlo, kao i bilo koja druga zloupotreba vjere. Narocito sto to rade kroz zlostavljanje zena, onemogucavanje skolovanja i kontakta sa spoljnjim svijetom, sto nije nista drugo nego diktatura nad zenom. O ostalim aspektima ovog problema ( ekonomija, trgovina narkoticima ) da i ne govorimo.
isto tako kako se reis nema potrebe ocitovati po tom pitanju, jer se to njega ne tice..jer je njihovo ucenje islama citiram : "nakaradno" (doduse ima on stvarno precih stvari..politika zemlje recimo...hebo to sto neko u ime islama sprovodi „spaljivanje vjestica“...to se njega, a i nas ne tice) samo sto ce neki ekstremisti (a njih ima u BiH.., i to u sve vecem broju,... to svi znamo) jedva docekati njegovu inertnost po ovom pitanju... Al' nema veze...to se nas ne tice!
Odavno smatram da se Reis trebao ocitovati po ovom pitanju. Zbog cega to nije ucinio, upitaj njega, a ne mene. Ja s njim i Islamskom Zajednicom imam veze koliko i s tobom. :roll:
Latina

#155 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

madner wrote: Zaboli me zivo sto je peder definicija liberala ili taliban defincija zatucanosti, kad su im izbori takvi kakvi su.

A o cemu ja pricam ? Ti si liberalan dok se ne spomenu prava homoseksualaca ( tad stajes uz bok zatucanim talibanima ), odnosno zatucan si dok neko u drugacijem kontekstu ne spomene talibane ( tad si izrazito liberalan ).

Tvoji stavovi u mom rjecniku ulaze pod definiciju licemjerja.
Nesto mi sad tesko nac primjer islamski ustrojene drzave koja odise liberalnim pogledima na suzivot.
:roll: Da. Jesam li negdje mozda izjavila drugacije, ili si ti mozda pogresno protumacio moje stavove, pa si me strpao u neku "ladicu" gdje pise ...whatever. :roll:
Tamo gdje jesu, generalno ljudi bolje zive.
Tacno. Smatram da vjera i politika predstavljaju veoma nesretan spoj.
madner

#156 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote: Zaboli me zivo sto je peder definicija liberala ili taliban defincija zatucanosti, kad su im izbori takvi kakvi su.

A o cemu ja pricam ? Ti si liberalan dok se ne spomenu prava homoseksualaca ( tad stajes uz bok zatucanih talibana ), odnosno zatucan si dok neko u drugacijem kontekstu ne spomene talibane ( tad si izrazito liberalan ).

Tvoji stavovi se u mom rjecniku ulaze pod definiciju licemjerja.
Ja sam tolerantan nisam liberalan.
Necu prebit pedera zato sto je pedera ili vehabiju (ako predpostavimo da sam jaci), mada mislim da mu je izbor nula bodova.
Ali necu se ni pravit da je njihov izbor jednako dobar kao moj, jer za mene nije.
Brkas toleranciju i podrzavanje.
Latina wrote:
:roll: Da. Jesam li negdje mozda izjavila drugacije, ili si ti mozda pogresno protumacio moje stavove, pa si me strpao u neku "ladicu" gdje pise ...whatever. :roll:
Logika nalaze da ako se ne slazes sa mojom tackom gledista, slazes se sa negacijom iste. Stav ti je dakle neodrziv, jer ne mozes ujedno podpisat proslu recenicu i napadat mene sto sam je iznjeo ranije. Malo logike.

Latina wrote:
Tamo gdje jesu, generalno ljudi bolje zive.
Tacno. Smatram da vjera i politika predstavljaju veoma nesretan spoj.
Samo steta sto sve organizovane religije pokusavju uticati na politiku onoliko kolko im se onemoguci. Nije problem vjera nego politicka dimenzija.
yaran

#157 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by yaran »

Oni su studirali nase skolovanje zena i zbog toga su zabranili???Mi smo skolovali i sad skolujemo i sta smo dobili s tim ?????Nase zene nisu ni muslimanke ni krscanke,i ni same vise ne znaju sta su?????Bez skole mogu biti majke,zene i sijaset nekih cuda-sa diplomom one vise neznaju sta su????Ignoriraju i islam i krscanstvo i sve prirodne zakone koji postoje???Nas je to krvavo kostalo,znaju oni taljibani to-nisu oni budale ko mi???? :-) :roll:
madner

#158 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

yaran wrote:Oni su studirali nase skolovanje zena i zbog toga su zabranili???Mi smo skolovali i sad skolujemo i sta smo dobili s tim ?????Nase zene nisu ni muslimanke ni krscanke,i ni same vise ne znaju sta su?????Bez skole mogu biti majke,zene i sijaset nekih cuda-sa diplomom one vise neznaju sta su????Ignoriraju i islam i krscanstvo i sve prirodne zakone koji postoje???Nas je to krvavo kostalo,znaju oni taljibani to-nisu oni budale ko mi???? :-) :roll:
Tako je, a i bila bi manja nezaposlenost! :roll:

Nikavke fajde od njih.
Latina

#159 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

madner wrote: Ja sam tolerantan nisam liberalan.
Necu prebit pedera zato sto je pedera ili vehabiju (ako predpostavimo da sam jaci), mada mislim da mu je izbor nula bodova.
Ali necu se ni pravit da je njihov izbor jednako dobar kao moj, jer za mene nije.
Ne brkam nista. Analiziraj vlastite postove i moglo bi ti se desiti da spoznas da je tvoja fobija prema vjernicima ( koji se medjusobno razlikuju koliko i ateisti btw ), znacajno izrazenija nego homofobija. Najgore od svega je sto malo poznajes vjeru, pa ne mozes diferencirati razlike medju vjernicima, nego lupas i provociras isto i onoga ko ima najcistije namjere kao i onoga ko je "profesionalni" vjernik. A kad dodje do konflikta izmedju jednih i drugih, tebe niDZe.

Valjda ne mozes od tolerancije. :zzzz:

Logika nalaze da ako se ne slazes sa mojom tackom gledista, slazes se sa negacijom iste.

Ne izmisljaj, to sto si ti opterecen predrasudama, ne cini mene bilo cim. Nemoj da ti ponovo citiram pocetni post na diskusiji, i rasclanim ti rijec po rijec. Podlost i IQ nisu neophodno u bilo kakvoj relaciji.
Stav ti je dakle neodrziv, jer ne mozes ujedno podpisat proslu recenicu i napadat mene sto sam je iznjeo ranije. Malo logike.
LAZ. Komentarisala sam nemoralnost tvog komentara u vezi sa zenom u Gazi i njenim brakom, nista drugo.
Nije problem vjera nego politicka dimenzija.
Eureka.

Vozdra.
arzuhal

#160 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by arzuhal »

Kada je reis bio zadnji put gost u Senadovom CD-u, Senad ga je oslovio ka "najmoćnijeg u Bošnjaka". Pa ipak, taj "najmoćniji" čovjek nije iznosio jasne stavove po mnogo čemu. Zašto?
Zato što je, neovisno o kome se radi, iznositi j a s a n s t a v, po bilo čemu, nepopularno, teško a nekad i neizvodivo - za ljude koji su na vlasti, bilo kakvoj. Svaki oblik vlasti podrazumijeva i upetljavanje u mreže interesa, pri čemu valja vagat svaki svoj išaret ,a kamoli riječ, da ne bi došlo do brkanja interesa. Tako stoje stvari u stvarnom životu. A ne živimo u nekom lijepom, idealnom. Ne branim nikog, iznosim činjenice.

Sve dok je prisutna korupcija (podržana od naroda, od nas samih) u školstvu, zdravstvu, policiji...sve dok naš čovjek pred izbore bude govorio (kao što jesu pred zadnje lokalne izbore):"Nek' mi daju 100 KM i glasaću za njih!", mi imamo vlast po našoj mjeri.
madner

#161 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote: Ja sam tolerantan nisam liberalan.
Ne brkam nista. Analiziraj vlastite postove i moglo bi ti se desiti da spoznas da je tvoja fobija prema vjernicima ( koji se medjusobno razlikuju koliko i ateisti btw ), znacajno izrazenija nego homofobija. Najgore od svega je sto malo poznajes vjeru, pa ne mozes diferencirati razlike medju vjernicima, nego lupas i provociras isto i onoga ko ima najcistije namjere kao i onoga ko je "profesionalni" vjernik. A kad dodje do konflikta izmedju jednih i drugih, tebe niDZe.

Valjda ne mozes od tolerancije. :zzzz:

Mislim da je problem prije do tebe i iskrivljenog pogleda na svijet, koji je u koliziji sa cinjenicnim stanjem.
Predlazem da objektivno preispitas svoj pogled na vjeru i vjernike, te pokusas obrazloziti svoji pozitvini stav prema istoj na osnovi toga sta donosi drustvu.
Latina wrote:
Logika nalaze da ako se ne slazes sa mojom tackom gledista, slazes se sa negacijom iste.

Ne izmisljaj, to sto si ti opterecen predrasudama, ne cini mene bilo cim. Nemoj da ti ponovo citiram pocetni post na diskusiji, i rasclanim ti rijec po rijec. Podlost i IQ nisu neophodno u bilo kakvoj relaciji.
Sa druge strane, mogucnost svatanja konteksta jeste u direktnoj vezi sa IQom. Dakle, ili ti je inteligencija ispodprosjecna ili namjerno pokusavas staviti moj post u pogresan kontekst. Kako god, lose.

Latina wrote:
Stav ti je dakle neodrziv, jer ne mozes ujedno podpisat proslu recenicu i napadat mene sto sam je iznjeo ranije. Malo logike.
LAZ. Komentarisala sam nemoralnost tvog komentara u vezi sa zenom u Gazi i njenim brakom, nista drugo.
Nisam komentarisao opste zenu u Gazi, moji komentari su bili vezani za izvornu tekst. Zena u Gazi je samo primjer da taj nacin razmisljanja i nije tako dalek kako bi ga neki htjeli predstaviti.
Latina wrote:
Nije problem vjera nego politicka dimenzija.
Eureka.

Vozdra.
A sta ako je politicka dimenzija sastavni dio tumacenja vecine vjernika?
zonbirile

#162 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by zonbirile »

madner i latinica

ne bi bilo loše radi raje i teme,da odete na pp.
madner

#163 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

zonbirile wrote:madner i latinica

Ohva tema je vec prozvakana, niko normalan ne moze braniti tu zabranu.

Jedino je smjesno gledati objasnjena kako je vjera napredna, divna krasna stvar, ali eto svugdje je nesto pogresno tumace ti vjerski autoriteti.
arzuhal

#164 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by arzuhal »

madner wrote:

Jedino je smjesno gledati objasnjena kako je vjera napredna, divna krasna stvar, ali eto svugdje je nesto pogresno tumace ti vjerski autoriteti.
Vjera je, prije svega, stvar srca - a tu nijedan ljudski faktor nema pristupa da tumači po svom. Poslanik je već rekao:"Pitaj svoje srce, pa makar ti dali fetvu, makar ti dali fetvu i makar ti dali fetvu!"
madner

#165 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

arzuhal wrote:
madner wrote:

Vjera je, prije svega, stvar srca - a tu nijedan ljudski faktor nema pristupa da tumači po svom. Poslanik je već rekao:"Pitaj svoje srce, pa makar ti dali fetvu, makar ti dali fetvu i makar ti dali fetvu!"
Opet ista stvar, nije tema o vjernicima kao nesto licno i osobno, nego o vjeri kao politickom pokretu. Nemam ja nista protiv da ti sljedis i radis ono sto mislis da je dobro za tebe, ali kad pocnes meni propisivat sta bi ja ne trebao nego morao...

I opet se vracamo na to da je tumacenje vecine vjera takvo da bi vjera trebala biti mjerodavno za drustveno ustrojenje.
frakson

#166 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by frakson »

Volio bi da uvedi Šerijat, :D i tada bi trebalo otvorit rdnju za proteze ... bilo bi posla za tri smjene :D a ovako
" trzili ste evo ga "
Latina

#167 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

madner wrote: Mislim da je problem prije do tebe i iskrivljenog pogleda na svijet, koji je u koliziji sa cinjenicnim stanjem.
Predlazem da objektivno preispitas svoj pogled na vjeru i vjernike, te pokusas obrazloziti svoji pozitvini stav prema istoj na osnovi toga sta donosi drustvu.
Cuj sad - "moj pogled je u koliziji sa cinjenicnim stanjem". Retorika koja nema veze ni sa cim, osim sa tvojim predrasudama. O tome sta vjera donosi drustv(ima), pogledati pod Istorija Religija. Donosi ocuvanje porodicnih odnosa koji su gotovo nepovratno izgubljeni u sekularnim drustvima, dovodi do smanjenja ovisnosti o raznoraznim porocima, potstice umjetnost, knjizevnost, poeziju, altruizam. Kroz sve ove ideje i njihovu realizaciju se u vecini slucajeva provlaci ideja o Bogu.

To naravno ne znaci da nema poznatih ateista koji su knjizevnici, umjetnici, pjesnici, altruiste. Ono sto hocu reci je da svaka vjera u svojoj sustini promovira ljepotu zivljenja, ljubav i dobrotu.

Politizacija vjere je nesto sasvim drugo - i svojstveno je muskom pogledu na svijet. Vecina zena instinktivno zna o cemu govorim.

Bas zbog toga talibanska opresija zena nije nikakvo vjernistvo, a pogotovo nije Islam, u kome je zena i muskarac jednak pred Bogom. Samo hadis "Raj je pod majcinim nogama" govori vise od tomova politickih studija.

Sa druge strane, mogucnost svatanja konteksta jeste u direktnoj vezi sa IQom. Dakle, ili ti je inteligencija ispodprosjecna ili namjerno pokusavas staviti moj post u pogresan kontekst. Kako god, lose.
Sad vec otvoreno pljujes. Ne samo sto si Islamofob i homofob, nego si i strasni muski sovinista. Valjda to ide u paketu, sto si i potvrdio iznad. Staljin i S. Hussein te se ne bi postidjeli. Ocigledno je da zadrtost u stavovima nije atribut samo talibana.
To pitanje postavi onima koji su u vjeri zbog drugih ljudi, a ne zbog Bozije volje.
Last edited by Latina on 22/01/2009 07:18, edited 1 time in total.
madner

#168 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote: Mislim da je problem prije do tebe i iskrivljenog pogleda na svijet, koji je u koliziji sa cinjenicnim stanjem.
Cuj sad - "moj pogled je u koliziji sa cinjenicnim stanjem". Retorika koja nema veze ni sa cim, osim sa tvojim predrasudama. O tome sta vjera donosi drustv(ima), pogledati pod Istorija Religija. Donosi ocuvanje porodicnih odnosa koji su gotovo nepovratno izgubljeni u sekularnim drustvima, dovodi do smanjenja ovisnosti o raznoraznim porocima, potstice umjetnost, knjizevnost, poeziju, altruizam. Kroz sve ove ideje i njihovu realizaciju se u vecini slucajeva provlaci ideja o Bogu.
Postice umjetnost, knjizevnost, poeziju, altruizam :lol:
Koja je to Istorija Religije?

Ispravno je da podstice umjetnost, ali samo u svrsi velicina boga, dok sputava umjetnost i nauku koja umanjuje istu. Kad se to sabere jedan veliki minus za umjetnost i jos veci od nauke. Nije slucajno da je renesansa pocela kad je oslabio uticaj crkve.
Latina wrote: To naravno ne znaci da nema poznatih ateista koji su knjizevnici, umjetnici, pjesnici, altruiste. Ono sto hocu reci je da svaka vjera u svojoj sustini promovira ljepotu zivljenja, ljubav i dobrotu.
Isto kao sto i komunizam u sustini promovira dobre ideje, samo ne pali bas u praksi.
Latina wrote: Politizacija vjere je nesto sasvim drugo - i svojstveno je muskom pogledu na svijet. Vecina zena instinktivno zna o cemu govorim.
Ovo je dobar razlog da se zabrane gender studiji, mada ima humoristicku vrijednost. :lol:
Latina wrote: Bas zbog toga talibanska opresija zena nije nikakvo vjernistvo, a pogotovo nije Islam, u kome je zena i muskarac jednak pred Bogom. Samo hadis "Raj je pod majcinim nogama" govori vise od tomova politickih studija.
A pa cuj, to je konzensus tumacanja propisa od ljudi koji su cijeli zivot studirali te propise. Nije da sumnjam u tvoju strucnost pri tumacenju, ali ipak ovo su vjernici i studenti propisa po vlastitom tumacenju. Kako da se to uskladi, ako je tako jasno protiv propisa, onda sigurno ne bi dosli do toga.

Latina wrote:
Sad vec otvoreno pljujes. Ne samo sto si Islamofob i homofob, nego si i strasni muski sovinista. Valjda to ide u paketu, sto si i potvrdio iznad. Staljin i S. Hussein te se ne bi postidjeli. A najtuznije od svega, i ono zbog cega ces se ziv pojesti, :D je da sam postigla vise od tebe i to bez bilo cije pomoci. Prema tome, mozes se poklopiti usima dok me ne dostignes ( u svjetovnim okvirima :D ).
:lol:
Da sumiram sovinista, Staljin, Husein, jadna mi buduca zena nije bilo pljuvanje, ali konstatacija da bi neko sa srednjom inteligencijom skontao da su se moji odgovorili odnosili na pocetnu temu jeste. Prejako. :lol:
Drago mi je da si vise postigla, mada ne znam kako si to izmjerila. :D
Latina wrote:
To pitanje postavi onima koji su u vjeri zbog drugih ljudi, a ne zbog Bozije volje. I could not care less.
Pa valjda imas neko misljenje o istima? Dakle ako neko pokusava da propise nacin zivljenja na osnovu vjere mislis sta o istom?
Latina

#169 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

madner wrote:
Pa valjda imas neko misljenje o istima? Dakle ako neko pokusava da propise nacin zivljenja na osnovu vjere mislis sta o istom?
Svi imaju politicke stavove, svaki covjek. To je posebno akutno izrazeno kod nas, jer politika vec dugo ne funkcionise - u smislu da stanovnistvo NEMA ono zbog cega je izabralo politicare na vlast. Valjda samo kod nas politicari samo trebaju biti izabrani na vlast i tu njihova odgovornost prestaje ( barem neki su ostvarili ideju Raja na Zemlji :D ). Za to sto vecina ljudi glasa po inerciji nije kriva vjera nego bezumni rat, i haoticni postratni period koji je porodio ekstremne grupacije, bilo nacionalne, bilo religijske prirode. To sto ti brkas religiju kao takvu sa ovim grupama samo pokazuje tvoje nerazumijevanje iste.

Vjera je odlican metod okupljanja ljudi oko ideje koja sa tom vjerom ne mora imati bilo kakvu vezu ( sto smo imali priliku vidjeti uzivo ). Protiv njih se treba boriti znanjem, jer se tada lako vide stvarni motivi ovakvih grupa - koji se uvijek krecu oko jedne te iste stvari, a to je preuzimanje vlasti u odredjenom drustvu.
madner

#170 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Latina wrote:
madner wrote:
Svi imaju politicke stavove, svaki covjek. To je posebno akutno izrazeno kod nas, jer politika vec dugo ne funkcionise - u smislu da stanovnistvo NEMA ono zbog cega je izabralo politicare na vlast. Valjda samo kod nas politicari samo trebaju biti izabrani na vlast i tu njihova odgovornost prestaje ( barem neki su ostvarili ideju Raja na Zemlji :D ). Za to sto vecina ljudi glasa po inerciji nije kriva vjera nego bezumni rat, i haoticni postratni period koji je porodio ekstremne grupacije, bilo nacionalne, bilo religijske prirode. To sto ti brkas religiju kao takvu sa ovim grupama samo pokazuje tvoje nerazumijevanje iste.

Vjera je odlican metod okupljanja ljudi oko ideje koja sa tom vjerom ne mora imati bilo kakvu vezu ( sto smo imali priliku vidjeti uzivo ). Protiv njih se treba boriti znanjem, jer se tada lako vide stvarni motivi ovakvih grupa - koji se uvijek krecu oko jedne te iste stvari, a to je preuzimanje vlasti u odredjenom drustvu.
To ima smisla ako je vjera apoliticka. Recimo neke istocne religije bi se mogle tako opisat, te su u biti jako blizu zivotnim filozofijama.
Ali sta ako je jedna od kljucnih tacki vjere upravo to da se drustvo treba urediti po nekim propisima?

Dakle, ako je zelja za vlasti ugradjena u vjeru?
Tada bi pravi vjernik morao podrzavati to nastojanje, ili ne bi bio pravi vjernik?
harka

#171 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by harka »

tipicno MI,vodimo tudju brigu,a svojih briga imamo preko glave
ili je to samo nek se raspravlja o drugome,ono mahalska posla
Latina

#172 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

madner wrote: Recimo neke istocne religije bi se mogle tako opisat, te su u biti jako blizu zivotnim filozofijama.
I Islam je zivotna filozofija, osim kada je pretvoren u instrument vlasti.
Ali sta ako je jedna od kljucnih tacki vjere upravo to da se drustvo treba urediti po nekim propisima?
Na koju "kljucnu tacku" ciljas ?
Dakle, ako je zelja za vlasti ugradjena u vjeru?
Kako je "zelja za vlasti" ugradjena u Islam ? Prije svega - iskreni vjernici ne mare mnogo za ovosvjetskim dobitima, jer su svjesni da ih mogu izgubiti svakog trenutka, a ne mogu ih ponijeti na drugi svijet. To se kosi sa sustinom vjerovanja. Posljednji Boziji poslanik je rekao - parafraziram jer nemam originalni hadis pri ruci :" Kad bi covjek imao punu dolinu zlata, pozelio bi da ima jos jednu. A ljudska usta ne moze ispuniti nista osim prasine". O kakvoj vlasti pricas i nad cime ?
Tada bi pravi vjernik morao podrzavati to nastojanje, ili ne bi bio pravi vjernik?
Da bih ti odgovorila na ovo pitanje, moralo bi biti malo konkretnije, jer zaista ne znam na sta mislis.
madner

#173 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

Postavio sam hipoteticko pitanje kako se ne bi raspravljao o tumacenju koja mogu biti razlicita.

Ako se vjera x tumaci tako da pored duhovne ima i materijalnu dimenziju, to jest nalaze drustveni ustroj, ponasanje norme itd, sta da radi vjernik u tom slucaju?
Latina

#174 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by Latina »

Ako se vjera x tumaci tako da pored duhovne ima i materijalnu dimenziju, to jest nalaze drustveni ustroj, ponasanje norme itd, sta da radi vjernik u tom slucaju?
Osnuje politicku stranku i izadje sa programom na izbore.

Ako ateizam nalaze da je duhovnost minorna kategorija, a materijalizam primarna, kako se ateisti ponasaju prema ljudima drugacijeg razmisljanja ?

Po mom misljenju ti si primjer netolerantnog ateiste koji se redovno ukljucuje u diskusije na potforumu Religija, i koji se sluzi citavim arsenalom podsmijeha i uvreda za sve koji kazu nesto pozitivno o vjeri. Za moj pojam si uskogrudan i tvoji stavovi su rigidni poput talibanskih, samo sa suprotnim predznakom, iako obavezno u diskusiju ubacis rijec tolerancija. Isticanje tvoje tolerancije samo govori da smatras da si iznad svih koji se uopste usude spomenuti rijec vjera. Toliko.
madner

#175 Re: Talibani zabranili školovanje žena

Post by madner »

I sta ako se ta politicka partija zabrani? Ne bitno da li je to do sistema ili se zalaze za kontra ustavni ustroj?
Da li je to onda ugnjetavanje vjernika ili politicke opcije?

To sto vecina osoba koja se deklarise kao vjernik iskljuci svoj mozak kada pocne da pise o istoj ne znaci da i ostali moraju.
Ovaj lijeci recitiranjem, onaj cuo ovo, onaj ovo. To sto sam tolerantan ne znaci da se jos moram praviti glup i lud i reci: Pa sad, to nije u skladu sa bilo cim sto nauka kaze, ali ako ti tako kazes more bit bidne :roll:
Ne postoji ljep nacin da se kretenu kaze da je kreten, a izbor je biti licemjeran i ne reci ili biti ostar i rec.
Post Reply