Latina wrote:madner wrote:
Mislim da je problem prije do tebe i iskrivljenog pogleda na svijet, koji je u koliziji sa cinjenicnim stanjem.
Predlazem da objektivno preispitas svoj pogled na vjeru i vjernike, te pokusas obrazloziti svoji pozitvini stav prema istoj na osnovi toga sta donosi drustvu.
Cuj sad - "moj pogled je u koliziji sa cinjenicnim stanjem". Retorika koja nema veze ni sa cim, osim sa tvojim predrasudama. O tome sta vjera donosi drustv(ima), pogledati pod Istorija Religija. Donosi ocuvanje porodicnih odnosa koji su gotovo nepovratno izgubljeni u sekularnim drustvima, dovodi do smanjenja ovisnosti o raznoraznim porocima, potstice umjetnost, knjizevnost, poeziju, altruizam. Kroz sve ove ideje i njihovu realizaciju se u vecini slucajeva provlaci ideja o Bogu.
Postice umjetnost, knjizevnost, poeziju, altruizam
Koja je to Istorija Religije?
Ispravno je da podstice umjetnost, ali samo u svrsi velicina boga, dok sputava umjetnost i nauku koja umanjuje istu. Kad se to sabere jedan veliki minus za umjetnost i jos veci od nauke. Nije slucajno da je renesansa pocela kad je oslabio uticaj crkve.
Latina wrote:
To naravno ne znaci da nema poznatih ateista koji su knjizevnici, umjetnici, pjesnici, altruiste. Ono sto hocu reci je da svaka vjera u svojoj sustini promovira ljepotu zivljenja, ljubav i dobrotu.
Isto kao sto i komunizam u sustini promovira dobre ideje, samo ne pali bas u praksi.
Latina wrote:
Politizacija vjere je nesto sasvim drugo - i svojstveno je muskom pogledu na svijet. Vecina zena instinktivno zna o cemu govorim.
Ovo je dobar razlog da se zabrane gender studiji, mada ima humoristicku vrijednost.
Latina wrote:
Bas zbog toga talibanska opresija zena nije nikakvo vjernistvo, a pogotovo nije Islam, u kome je zena i muskarac jednak pred Bogom. Samo hadis "Raj je pod majcinim nogama" govori vise od tomova politickih studija.
A pa cuj, to je konzensus tumacanja propisa od ljudi koji su cijeli zivot studirali te propise. Nije da sumnjam u tvoju strucnost pri tumacenju, ali ipak ovo su vjernici i studenti propisa po vlastitom tumacenju. Kako da se to uskladi, ako je tako jasno protiv propisa, onda sigurno ne bi dosli do toga.
Latina wrote:
Sa druge strane, mogucnost svatanja konteksta jeste u direktnoj vezi sa IQom. Dakle, ili ti je inteligencija ispodprosjecna ili namjerno pokusavas staviti moj post u pogresan kontekst. Kako god, lose.
Sad vec otvoreno pljujes. Ne samo sto si Islamofob i homofob, nego si i strasni muski sovinista. Valjda to ide u paketu, sto si i potvrdio iznad. Staljin i S. Hussein te se ne bi postidjeli. A najtuznije od svega, i ono zbog cega ces se ziv pojesti,

je da sam postigla vise od tebe i to bez bilo cije pomoci. Prema tome, mozes se poklopiti usima dok me ne dostignes ( u svjetovnim okvirima

).
Da sumiram sovinista, Staljin, Husein, jadna mi buduca zena nije bilo pljuvanje, ali konstatacija da bi neko sa srednjom inteligencijom skontao da su se moji odgovorili odnosili na pocetnu temu jeste. Prejako.
Drago mi je da si vise postigla, mada ne znam kako si to izmjerila.
Latina wrote:
A sta ako je politicka dimenzija sastavni dio tumacenja vecine vjernika?
To pitanje postavi onima koji su u vjeri zbog drugih ljudi, a ne zbog Bozije volje. I could not care less.
Pa valjda imas neko misljenje o istima? Dakle ako neko pokusava da propise nacin zivljenja na osnovu vjere mislis sta o istom?