Kakav diletanthajducka travica wrote:Da,cujem strucnjaka, kad se prvi put u historiji pojavilo ime Bosna?? Kako drzava dobija ime?? po narodu ili narod po imenu teritorije??Opetja033 wrote:Bosna je dobila ima po Bosancima"
Nisi ti jedne knjige procitao iz oblasti historije a kamoli gomilu. Jer da jesi ne bi ovako umobolne stvari lupetao. Bosna je dobila ime po rijeci Bosni. I imas bezbroj primjera danasnjih drzava koje nisu dobili ime po nekom narodu. Navescu samo par europskih:
1) Portugal - drzava ime dobila po gradu Porto a grad dobio ime po luci (latinski portus)
2) Slovacka - trebam li objasnjavati? Znam da tebi trebam slovo po slovo ali obzirom da ne pisem radi tebe - libo me neka stvar. Svako iole prosjecno obdaren inteligencijom ce shvatiti poentu.
3) Slovenija - ista stvar
4) Ukrajina - trebam li i ovo objasnjavati?
5)Irska (Eire) - naziv po keltskoj bozici a ne narodu
6)Nizozemska - ista stvar kao za Sloveniju, Ukrajinu i Slovacku. Sam naziv kaze odakle je potekao naziv.
7) Farska Ostrva - na starom skandinavskom jeziku znacenje "Ostrvo ovaca".
Dakle apsolutno nije nikakvo pravilo da drzava dobija ime po narodu. Naprotiv. A Bosna je, nacitani moj, dobila ime po rijeci Bosni a ne po nekakvom bosanskom narodu. To inace, nacitani, djeca uce u skolama cim se dohvate predmeta historije.
Ja vecu gomilu umobolnijih gluposti nikada nisam procitao na ovom forumu a zestoka ti je konkurencija. Prvo si se obrukao kada si
1) tvrdio da ne postoji nijedan narod ciji jezik ne nosi ime tog naroda. Onda su ti ljudi fino naveli primjere i ispade da vise od pola planete prica jezikom koji nosi sasvim drugaciji naziv od imena naroda (mi Bosnjaci smo jos mila majka).
2) Urdu je pleme
3) Nacija je samo ako imas svoju nacionalnu drzavu.
4) Bosna je dobila ime po Bosancima a ne po rijeci Bosni
5) Tvrdis da narod uvijek daje ime drzavi, dokazao sam ti da nije tako.
6) Termin Bosnjak je osmansko-turskog porijekla. Dokazao sam ti da nije tako.
7) Kada te neko pritjera u cosak argumentima onda pocnes da lazes i izmisljas, pozivajuci se na nekakve doktore opce prakse (
itd, itd.