Tako se to radi!

Post Reply
chupacabra

#251 Re: Tako se to radi!

Post by chupacabra »

hajducka travica wrote:
Meni nikako ne ide u glavu ovo sa bosnjacima i bosanskim jezikom.Eto,haj' nek' govore i pisu ali sto ovi isti bosnjaci negiraju Bosance a hoce da im je bosanski jezik maternji.Ovo je ludnica,razumijem i nepismenu raju koja niti zna sta je jezik ali ne razumijem obrazovane ljude(akademsku zajednicu) koji furaju ovu neodrzivu teoriju,bosnjaci i bosanski jezik a Bosanci za njih ne postoje.Ima li igdje na svjetu neki jezik i njegovo ime da da ne postoji njegov narod koji ga govori.Bosnjaci optuzuju Srbe i Hrvate za separatizam a i sami su separatisti jer su pristali na floskulu SDA da su oni "historijski" Bosnjaci a ne Bosanci.Izjasnjavanjem kao bosnjaci i proglasavanje bosanskih muslimana '93.godine za bosnjake je samo navodjenje vode na mlin srpskohrvatskim separatistima i da im se olaksa razgradnja Bosne i hercegovine.Ako ne postoje Bosanci,ne postoji ni njihov jezik.Ja bosnjak govorim slovenski jezik ali za mene Slovenci ne postoje, ne postoje,cujete li vi ovo ili citate ovakve nebuloze tamo nekih kvazi bosnjackih akademika,koji bi za marku tvrdili da go*no ne smrdi nego da mirise kao parfem dolce&gabana.O,Boze sta nas snadje,kud ovaj nesretni narod i za kim podje.Hiljadu godina zivi na teritoriji Bosne i radjase se i umirase generacije iza generacija u zemlji Bosni i od jednom ih ubijedise da je BiH samo teritorijalna jedinica,malo veci komad livade a ova "livada" imade svoj narod koji govori i koji je govorio bosanski jezik.Ovaj komad livade svijet,Ujedinjene Nacije priznase kao drzavu sa njenom historijskom zastavo.Ova livada imadose svoju bogatu historiju/povijest.Imade,kraljeve,kraljevstvo,kraljice,princeze,princeve,svoj vlastiti novac,Povelju Kulina Bana kao rodni list komadas "livade" koji s ezvase Bosna.Sve se u Bosni zvalo bosansko a nista se nije zvalo bosnjacko.tako imamo i bosansku zastavu sa ljiljanima a nigdje nisam nikad vidio bosnjacku zastavu.
Ima. Urdu je zvanicni jezik naroda Pakistana, Hindi naroda Indije, i Mandarin u Kini. "Samo" pola covjecanstva prica jezikom koji se ne zove po narodu koji ga govori.
hajducka travica

#252 Re: Tako se to radi!

Post by hajducka travica »

chupacabra wrote:
hajducka travica wrote:
Meni nikako ne ide u glavu ovo sa bosnjacima i bosanskim jezikom.Eto,haj' nek' govore i pisu ali sto ovi isti bosnjaci negiraju Bosance a hoce da im je bosanski jezik maternji.Ovo je ludnica,razumijem i nepismenu raju koja niti zna sta je jezik ali ne razumijem obrazovane ljude(akademsku zajednicu) koji furaju ovu neodrzivu teoriju,bosnjaci i bosanski jezik a Bosanci za njih ne postoje.Ima li igdje na svjetu neki jezik i njegovo ime da da ne postoji njegov narod koji ga govori.Bosnjaci optuzuju Srbe i Hrvate za separatizam a i sami su separatisti jer su pristali na floskulu SDA da su oni "historijski" Bosnjaci a ne Bosanci.Izjasnjavanjem kao bosnjaci i proglasavanje bosanskih muslimana '93.godine za bosnjake je samo navodjenje vode na mlin srpskohrvatskim separatistima i da im se olaksa razgradnja Bosne i hercegovine.Ako ne postoje Bosanci,ne postoji ni njihov jezik.Ja bosnjak govorim slovenski jezik ali za mene Slovenci ne postoje, ne postoje,cujete li vi ovo ili citate ovakve nebuloze tamo nekih kvazi bosnjackih akademika,koji bi za marku tvrdili da go*no ne smrdi nego da mirise kao parfem dolce&gabana.O,Boze sta nas snadje,kud ovaj nesretni narod i za kim podje.Hiljadu godina zivi na teritoriji Bosne i radjase se i umirase generacije iza generacija u zemlji Bosni i od jednom ih ubijedise da je BiH samo teritorijalna jedinica,malo veci komad livade a ova "livada" imade svoj narod koji govori i koji je govorio bosanski jezik.Ovaj komad livade svijet,Ujedinjene Nacije priznase kao drzavu sa njenom historijskom zastavo.Ova livada imadose svoju bogatu historiju/povijest.Imade,kraljeve,kraljevstvo,kraljice,princeze,princeve,svoj vlastiti novac,Povelju Kulina Bana kao rodni list komadas "livade" koji s ezvase Bosna.Sve se u Bosni zvalo bosansko a nista se nije zvalo bosnjacko.tako imamo i bosansku zastavu sa ljiljanima a nigdje nisam nikad vidio bosnjacku zastavu.
Ima. Urdu je zvanicni jezik naroda Pakistana, Hindi naroda Indije, i Mandarin u Kini. "Samo" pola covjecanstva prica jezikom koji se ne zove po narodu koji ga govori.
To nije nikakav odgovor ali kad vec hoces,Urdu jezik je Urdu plemena.Mozda je to pleme bilo ili je i danas najmnogobrojnije pleme u Pakistanu.Ne moze postojati jezik Urdu ako ne postoji i pleme Urdu.I nije ti to bas neko poredjenje bosanskog sa urdu jezikom.U svakom slucaju,postoje i Bosanci i pripadnici Urdu jezika,tj.Urdi,kao sto su vecinski narod u Afganistanu Pastuni.Danas imamo Kineski jezik,koji je priznat u svijetu a sve drugo je likalnog karaktera i nekih lokalnih zajednica.
Urdu jezik (اردو; ISO 639-3: urd), jezik urdu, koji pripada hindustanskoj grani indoeuropskih jezika, u Pakistanu govori preko 10,000,000 ljudi (1993) i gotovo 46,000,000 u Indiji. Jezik ima više dijalekata: dakani (ili deccan; ime dobio po Dekanu), pinjari i rekhra. Također ga govore Urdu grupe na Fidžiju (3,500), Južnoafričkoj Republici (170,000), Omanu (30,000), Bahreinu (20,000), Katar (preko 19,000), Njemačkoj (skoro 16,000), preko 54 milijuna u svim zemljama [1].
chupacabra

#253 Re: Tako se to radi!

Post by chupacabra »

hajducka travica wrote:
chupacabra wrote:
hajducka travica wrote:
To nije nikakav odgovor ali kad vec hoces,Urdu jezik je Urdu plemena.Mozda je to pleme bilo ili je i danas najmnogobrojnije pleme u Pakistanu.Ne moze postojati jezik Urdu ako ne postoji i pleme Urdu.I nije ti to bas neko poredjenje bosanskog sa urdu jezikom.U svakom slucaju,postoje i Bosanci i pripadnici Urdu jezika,tj.Urdi,kao sto su vecinski narod u Afganistanu Pastuni.Danas imamo Kineski jezik,koji je priznat u svijetu a sve drugo je likalnog karaktera i nekih lokalnih zajednica.
Urdu jezik (اردو; ISO 639-3: urd), jezik urdu, koji pripada hindustanskoj grani indoeuropskih jezika, u Pakistanu govori preko 10,000,000 ljudi (1993) i gotovo 46,000,000 u Indiji. Jezik ima više dijalekata: dakani (ili deccan; ime dobio po Dekanu), pinjari i rekhra. Također ga govore Urdu grupe na Fidžiju (3,500), Južnoafričkoj Republici (170,000), Omanu (30,000), Bahreinu (20,000), Katar (preko 19,000), Njemačkoj (skoro 16,000), preko 54 milijuna u svim zemljama [1].
Ne postoji pleme Urdu. Nije ti valjda toliko tesko da prodjes malo Wiki i pogledas nastanak tog ili bilo kojeg drugog jezika ako vec nema drugih izvora. Ne provaljuj se, ne postoje "Urdi". I sta si htio da dokazes sa ovim copy-paste odlomkom? Da raseljeni Pakistanci pricaju svoj jezik? Cudo nevidjeno. Ne mozes da svaris da postoje jezici koji nisu nastali od imena naroda ili drzave u kojoj se prica. Ali nejse, necemo se sada prepucavati oko necega sto je neoboriva cinjenica.
Sanjarko

#254 Re: Tako se to radi!

Post by Sanjarko »

chupacabra wrote:
hajducka travica wrote:
Dzaba neukima neznalicama neke stvari govoriti i objasnjavati.
Ja sam pisao o tome na kliks forumu ne znam gdje.
Primjer Irska Irska Drzava, Irci po Nacionalnosti svi njeni drzavljani, Po narodnosti vecina Iraca Kelti, i govore Keltskim jezikom a ne Irskim jezikom.
Ja nikada dosad nisam cuo da postoji Irski jezik a Da Irci postoje jesam.
Yug

#255 Re: Tako se to radi!

Post by Yug »

A sto preko stotinu miliona brazilaca ne zove svoj jezik brazilski vec portugalski ?
Sanjarko

#256 Re: Tako se to radi!

Post by Sanjarko »

Yug wrote:A sto preko stotinu miliona brazilaca ne zove svoj jezik brazilski vec portugalski ?
Pa dzaba im to objasnjavati.
Ne ide im iz glave u guzicu i obratno :D
JThomas

#257 Re: Tako se to radi!

Post by JThomas »

većina iraca u stvarnosti i dalje govori i govoriće engleskim jezikom, iako su im englezi najmrži okupatori. a autohtoni jezik se zove gaelic ili irish gaelic.
Sanjarko

#258 Re: Tako se to radi!

Post by Sanjarko »

JThomas wrote:većina iraca u stvarnosti i dalje govori i govoriće engleskim jezikom, iako su im englezi najmrži okupatori. a autohtoni jezik se zove gaelic ili irish gaelic.
Ma znam to samo navodim primjer.
Gaeilge(naski Gaeildze ili Gaeilze) je vrsta keltskog jezika.

Irish or Gaeilge is a language spoken in Ireland. Irish is a Celtic language.

https://en.wikipedia.org/wiki/Irish_language
https://en.wikipedia.org/?title=Celtic_languages
Sanjarko

#259 Re: Tako se to radi!

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
JThomas wrote:većina iraca u stvarnosti i dalje govori i govoriće engleskim jezikom, iako su im englezi najmrži okupatori. a autohtoni jezik se zove gaelic ili irish gaelic.
Ma znam to samo navodim primjer.
Gaeilge(naski Gaeildze ili Gaeilze) je vrsta keltskog jezika.

Irish or Gaeilge is a language spoken in Ireland. Irish is a Celtic language.

https://en.wikipedia.org/wiki/Irish_language
https://en.wikipedia.org/?title=Celtic_languages
Uglavnom po Etniji/Narodnosti Kelti a Po nacionalnosti/drzavljanstvu Irci.
Primjer da Narod,Drzava, i Jezik nemoraju nositi isto Ime ili slicno ime.
hajducka travica

#260 Re: Tako se to radi!

Yug wrote:A sto preko stotinu miliona brazilaca ne zove svoj jezik brazilski vec portugalski ?
Zato sto su ta brazilaska plemena bila pod portugalskom vlascu.Isto vazi i za danasnje Meksikance,i oni govore spanskim jezikom jer ne postoji meksicki jezik ali Bosna postoji i postojala je i prije i Meksiak i Brazila i postojao je njezin bosanski narod.Bosna je bila Kraljevstvo,imala svoje pismo bosancicu na kojoj su napisana mnoga djela,na kojoj je napisana bosanska Povelja Kulina Bana.
hajducka travica

#261 Re: Tako se to radi!

Vizionar 1985 wrote:
chupacabra wrote:
hajducka travica wrote:
Primjer Irska Irska Drzava, Irci po Nacionalnosti svi njeni drzavljani, Po narodnosti vecina Iraca Kelti, i govore Keltskim jezikom a ne Irskim jezikom.
Irkinja radila samnom.Ja joj kazem da je irski jezik u stvari engleski jezik.Kaze ona meni isto kao sto je i bosanski srpski jezik.Ona tvrdi da postoji Irski jezik.
hajducka travica

#262 Re: Tako se to radi!

Irkinja radila samnom.Ja joj kazem da je irski jezik u stvari engleski jezik.Kaze ona meni isto kao sto je i bosanski srpski jezik.
Yug

#263 Re: Tako se to radi!

Post by Yug »

hajducka travica wrote:
Zato sto su ta brazilaska plemena bila pod portugalskom vlascu.Isto vazi i za danasnje Meksikance,i oni govore spanskim jezikom jer ne postoji meksicki jezik ali Bosna postoji i postojala je i prije i Meksiak i Brazila i postojao je njezin bosanski narod.Bosna je bila Kraljevstvo,imala svoje pismo bosancicu na kojoj su napisana mnoga djela,na kojoj je napisana bosanska Povelja Kulina Bana.
Znaci oni u Kragujevcu,Zagrebu,Sibeniku govore bosanskim jezikom :?:
Sanjarko

#264 Re: Tako se to radi!

Post by Sanjarko »

hajducka travica wrote:
Vizionar 1985 wrote:
chupacabra wrote:[
Irkinja radila samnom.Ja joj kazem da je irski jezik u stvari engleski jezik.Kaze ona meni isto kao sto je i bosanski srpski jezik.Ona tvrdi da postoji Irski jezik.
Drugo je to Sto Irci govore danas Engleskim jezikom a Samo manjina Iraca Kelta zna svoj Maternji Narodni jezik.
Ista stvar ti je u Skotskoj i ostatku Britanije.
Opetja033

#265 Re: Tako se to radi!

Post by Opetja033 »

Da razjasnimo par stvari, jer ocito se mora tako kada se neznalice ukljuce u pricu:

1) Narod koji nastanjuje prostore danasnje BiH je od Srednjeg Vijeka poznat kao Bosnjani/Bosnjaci. Nikada nije dokument ne pise ni o kakvim tzv. "Bosancima". Samo i iskljucivo Bosnjani/Bosnjaci. To je toliko prirodan naziv da je i Kallay za vrijeme AU forsirao bosnjastvo a ne tzv. bosanstvo. Bosanstvo nema ama bas nikakvog utemeljenja u historiji.

2) Prvi poznati pisani trag u kojem se spominje bosanski jezik je iz 14. stoljeca. Ne spominje se nikakav bosnjacki jezik vec iskljucivo bosanski. Bosanski jezik kao svoj maternji spominju i Bosnjaci koji nisu geografravski vezani za Bosnu. Recimo mevlud Saliha ef. Gasevic (Bosnjak iz Sandzaka, Crne Gore) u svom Mevludu iz 1878. godine pise: Moliše me kolašinski prviši, nama mevlud ti bosanski napiši.
Dakle medju Bosnjacima na kompletnom njihovom zivotnom prostoru jezik se od davnina nazivao bosanskim a narodnost/etnija/nacija je bosnjacka. Jedina prirodna stvar je bosnjastvo. Bosanstvo nikada ne bi moglo proci kod hercegovackih ili sandzackih Bosnjaka. Drzavne granice su jedno i na citavoj planeti jedan narod zivi u vise drzava. Ukoliko uzmemo hipoteticku teoriju da se manji entitet odvoji i pripoji Srbiji da li bi to znacilo da Bosnjaci u Rs tada nece biti Bosnjaci iako smo danas isti narod?

Prvi rijecnik na nekom od juznoslavenskih jezika je upravo bosanski. Rijec je o Uskufijinom bosansko-turskom rijecniku iz 1631. godine.

Dakle kompletna historija ovog prostora svjedoci samo i iskljucivo o Bosnjacima i bosanskom jeziku a tu nema nikakvih "Bosanaca" i "bosnjackog" jezika.

Bosanac je regionalna odrednica kao Srbijanac. Bosnjak je nacionalna odrednica kao Srbin.
hajducka travica

#266 Re: Tako se to radi!

Opetja033 wrote:Da razjasnimo par stvari, jer ocito se mora tako kada se neznalice ukljuce u pricu:

1) Narod koji nastanjuje prostore danasnje BiH je od Srednjeg Vijeka poznat kao Bosnjani/Bosnjaci. Nikada nije dokument ne pise ni o kakvim tzv. "Bosancima". Samo i iskljucivo Bosnjani/Bosnjaci. To je toliko prirodan naziv da je i Kallay za vrijeme AU forsirao bosnjastvo a ne tzv. bosanstvo. Bosanstvo nema ama bas nikakvog utemeljenja u historiji.

2) Prvi poznati pisani trag u kojem se spominje bosanski jezik je iz 14. stoljeca. Ne spominje se nikakav bosnjacki jezik vec iskljucivo bosanski. Bosanski jezik kao svoj maternji spominju i Bosnjaci koji nisu geografravski vezani za Bosnu. Recimo mevlud Saliha ef. Gasevic (Bosnjak iz Sandzaka, Crne Gore) u svom Mevludu iz 1878. godine pise: Moliše me kolašinski prviši, nama mevlud ti bosanski napiši.
Dakle medju Bosnjacima na kompletnom njihovom zivotnom prostoru jezik se od davnina nazivao bosanskim a narodnost/etnija/nacija je bosnjacka. Jedina prirodna stvar je bosnjastvo. Bosanstvo nikada ne bi moglo proci kod hercegovackih ili sandzackih Bosnjaka. Drzavne granice su jedno i na citavoj planeti jedan narod zivi u vise drzava. Ukoliko uzmemo hipoteticku teoriju da se manji entitet odvoji i pripoji Srbiji da li bi to znacilo da Bosnjaci u Rs tada nece biti Bosnjaci iako smo danas isti narod?

Prvi rijecnik na nekom od juznoslavenskih jezika je upravo bosanski. Rijec je o Uskufijinom bosansko-turskom rijecniku iz 1631. godine.

Dakle kompletna historija ovog prostora svjedoci samo i iskljucivo o Bosnjacima i bosanskom jeziku a tu nema nikakvih "Bosanaca" i "bosnjackog" jezika.

Bosanac je regionalna odrednica kao Srbijanac. Bosnjak je nacionalna odrednica kao Srbin.
Ti pojma nemas sta pises.Pises ono sto je tebi milo a to je jedna velika zabluda.Vrijeme Izmedju "Dobrih Bosnjana i bosnjaka se mjesri stoljecem i mozda cak vise.Dobri Bosnjani su bili Bogumili/krstjani sto nije hriscani/krscani.Oni su bili pripadnici bosanske autohtone crkve.Bosanci se pojavljuju zajedno sa prvim imenom zemlje Bosne i idu paralelno sa Bosnom do dana danasnjeg.Bosnjaci su Turski proizvod i to onaj posprdni.pojavljuju se mnogo kasnije u historiji.Bosnjaka nikad nije bilo u trinaestom,dvanaestom,jedanaestom i desetom vijeku.Bosnjaka nije bilo prije turske okupacije bosanskog kraljevstva i pogibije bosanskih kraljeva od turske sablje.Dakle,sve i jedan Dobri Bosnjanin je bio krstjanin a ne musliman.Svi Bosnajci su danas muslimani.Bosanci imaju svoje pismo koja ima ime:bosancica a ne bosnjacica.Bosna i Bosanci su imali svoje kraljaeve.Imali svoju vojsku.Ni jedan bosanski kralj sebe nije nazivao bosnjacki kralj nego bosanski kralj.Kulin Ban je napisao bosansku povelju na bosancici i zapoceo sa ; U ime oca i sina a nije zapoceo sa bismilahi ili euzubillahi.Bosnjaci se pojavljuju,kao ime sto godina kasnije po turskoj okupacije Bosne.Ja ne osporavam ime bosnjak ali to ime nema historijski kontinuitet sa zemljom Bosnom.Bosnjaci ako hoce biti moderan narod,onda moraju prihvatiti bosanstvo kao narodnu odrednicu i smatrati se bosanskim narodom a nikavim bosnjacima koji nemaju nikakvo historijsko utemeljenje.Prihvatanjem bosnjastva prihvataju i vlastiti separatizam i ruku pod ruku zajedno sa velikosrpskim i hrvatskim nacionalistima nesvjesno razgradjuju Bosnu.Bosnjaci,nisu ni svjesni da su dobili svoja tri kantona u BiH,Srbi 49% BiH a ostatak federacije je u vlasnistvu Hrvata.I sto je najsmjesnije i jos tuznije,ove jadne tkz.bosnjake ubjedjuju po dzamijama da su oni nacija u Bosni.U Bosni nema nacija,u Bosnin su tyri etnoreligijske zajednice koje je Medjunarodna zajednica razdijelila,Srbima dala 49% Bosanskog teritorija,muslimane i katolike u Federaciji podijelila po vjerskim/religijskim kantonima.Muslimani su dobili tri muslimanska kantona,katolici tri katolicka kantona a ostatak kantona je mjesovit,sa katolicima i muslimanima.Ujedinje nacije a ne ujedinjeni narodi su priznali Bosnu i hercegovinu kao drzavu bosanskog naroda a nisu priznali ni bosnjake ni srbe ni hrvate.Zato Bosna i h.ne moze nikako biti regionalna odrednica jer postoji njezin historijski narod,Bosanci koji govore Bosanskim jezikom.Ali evo vidite ovog paradoksa ,zene tvrde da nije nikad postojao bosnjacki jezik a Milorad Dodik tvrdi da nikad nije postojao bosanski jezik.Zene nece bosnjacki jezik,hoce bosanski jezik a nece da budu Bosanke nego bosnjakinje koje je proizveo Alija izetbegovic' 93.godine sa onim svojim izhlapjelim akademicima koji su za saku njemackih maraka pristajali na sve sto se od njih zahtijevalo.Ovako su nanijeli nemjerljivu historijsku stetu bosanski muslimanima,proglasivsi ih etnoreligijskom zajednicom,umjesto da ih proglase bosanskim narodom i bosanskom nacijom.DakleM,Bosanci su postojali,postoje i postojace dok god postoje bosanci postojace i njihov bosanski jezik.Nismo mi Bosanci skrtice,posudicemo vam nas bosanski jezik da govorite s njim,dok ne izmislite vas bosnjacki jezik.Preporucujem da za podlogu uzmete jedno trideset posto turskog jezika jer i u ovom nasem bosanskom jos ima dosta turskih rijeci,turcizama.
https://www.youtube.com/watch?v=V3f18_DU4QA
hajducka travica

#267 Re: Tako se to radi!

Hahahahahha,pa ti si bolji od Dobrice Cosica,kao da te on skolovao.Ni po jednom parametru ne mozes mjeriti bosnjaka i srbina.Bosnjak nije nacija,a koliko vidim i znam,to nece za dugo,dugo vremena ni biti.Srbin je i narod i nacija i Srbija je dobila ime po Srbima a Bosna je dobila ime po Bosancima a ne po Bosnjacima,jer da je dobila ime po Bosnjacima zvala bi se Bosnja.Drugo i ono najglavnije Srbi su nacija koja kontrolise svu svoju teritoriju,na svakom kvadratnom metru Srbije imaju svoju zakonodavnu i izvrsnu vlast a bosnjaci,iako govore i pretendiraju d aje Bosna njihova nemaju kontrolu nad cijelom teritorijom Bosne i hercegovine,zbog ovog cina i ne mogu biti nacija.Nacija ima drzavu,ima vojsku,policiju i sve institucije koje nacija treba imati da bi kontrolirala svoju teritoriju.Ovo su cinjenice koje se ne mogu zanemariti i saginjati glavu i zacepiti usi.Vi bosnjaci dobili ste svja tri kantona i to vam je izborio Alija potpisom u Dejtonu.Mozete frciti koliko god hocete ali trenutna situacija je takava. Zivjeka Bosna i Bosanci svi vjera i nevjera,muslimani,katolici,pravoslavci,agnostici,ateisti i oni drugi koje nisam spomenuo.Dragi tkz.bosnajci,posliste za pogresnim ljudima koji su vas odveli kao guske u maglu i tu ostavili. Od bosne ste dobili to sto ste dobili i mozete samo usima mlatiti ko slonovi ili zapoceti novi rat,al' jebeno je to.Moze se desiti da izgubite i to sto imate.U Republici Srpskoj s evise ne osjecate ni kao muslimani ni kao bosnjaci,ni kao Bosanci.jedna bezlicna masa,koja vise nista ne znaci a to je sve posljedica onog potpisa u Dejtonu i covjeka koji se stavio na celo dva miliona muslimana bez ikakve vizije,osim one islamske a islamu je vizija islamizam a sekularnost i drzavnost trinaesta rupa na svirali.
jao_situacije

#268 Re: Tako se to radi!

Post by jao_situacije »

hajducka travica wrote:
Hahahahahha,pa ti si bolji od Dobrice Cosica,kao da te on skolovao.Ni po jednom parametru ne mozes mjeriti bosnjaka i srbina.Bosnjak nije nacija,a koliko vidim i znam,to nece za dugo,dugo vremena ni biti.Srbin je i narod i nacija i Srbija je dobila ime po Srbima a Bosna je dobila ime po Bosancima a ne po Bosnjacima,jer da je dobila ime po Bosnjacima zvala bi se Bosnja.Drugo i ono najglavnije Srbi su nacija koja kontrolise svu svoju teritoriju,na svakom kvadratnom metru Srbije imaju svoju zakonodavnu i izvrsnu vlast a bosnjaci,iako govore i pretendiraju d aje Bosna njihova nemaju kontrolu nad cijelom teritorijom Bosne i hercegovine,zbog ovog cina i ne mogu biti nacija.Nacija ima drzavu,ima vojsku,policiju i sve institucije koje nacija treba imati da bi kontrolirala svoju teritoriju.Ovo su cinjenice koje se ne mogu zanemariti i saginjati glavu i zacepiti usi.Vi bosnjaci dobili ste svja tri kantona i to vam je izborio Alija potpisom u Dejtonu.Mozete frciti koliko god hocete ali trenutna situacija je takava. Zivjeka Bosna i Bosanci svi vjera i nevjera,muslimani,katolici,pravoslavci,agnostici,ateisti i oni drugi koje nisam spomenuo.Dragi tkz.bosnajci,posliste za pogresnim ljudima koji su vas odveli kao guske u maglu i tu ostavili. Od bosne ste dobili to sto ste dobili i mozete samo usima mlatiti ko slonovi ili zapoceti novi rat,al' jebeno je to.Moze se desiti da izgubite i to sto imate.U Republici Srpskoj s evise ne osjecate ni kao muslimani ni kao bosnjaci,ni kao Bosanci.jedna bezlicna masa,koja vise nista ne znaci a to je sve posljedica onog potpisa u Dejtonu i covjeka koji se stavio na celo dva miliona muslimana bez ikakve vizije,osim one islamske a islamu je vizija islamizam a sekularnost i drzavnost trinaesta rupa na svirali.
:roll:
bosna dobila ime po bosancima :thumbup: :thumbup:
krater

#269 Re: Tako se to radi!

Post by krater »

:lol: :lol: :lol:
krater

#270 Re: Tako se to radi!

Post by krater »

Opetja033 wrote:Da razjasnimo par stvari, jer ocito se mora tako kada se neznalice ukljuce u pricu:

:thumbup:
Opetja033

#271 Re: Tako se to radi!

Post by Opetja033 »

Kakva gomila gluposti.
Kakve veze ima religija u ovom kontekstu? Turci nisu Turci jer vise ne praktikuju shamanizam? Arapi nisu Arapi jer vise nisu mnogobosci? Grci nisu Grci jer ne vjeruju u Zeusa? Srbi nisu Srbi jer su odjebali slavenski panteon? Perzijanci nisu Perzijanci jer vise ne slijede Zaratustru?

Ponovo se samo pred Bosnjake stavljaju uslovi koji se ne stavljaju ni pred jedan drugi narod na planeti.

Svoje neznanje i svoju neobrazovanost pokazao si sa presmijesnom i nebuloznom pricom o nepostojecem "plemenu" Urdu (jos ga navede kao najbrojnije u Pakistanu :lol: :lol: ) i tvrdnjom da su engleski i irski jezik isti - ocito posve neupoznat sa cinjenicom da se pod pojmom irskog jezika ne misli na engleski akcenat kojim govore svakodnevno nego na autohtoni keltski jezik.
Pa onda od takve neznalice i ignoranta covjek ne moze ocekivati da zna za cinjenicu da je prvi pisani trag za pojam "Bosnjak" (ne Bosnjanin) jos iz vremena kralja Tvrtka II Kotromanica i njegove delegacije poljskom kralju. Tako da taj pojam nema veze sa Osmanlijama.
Ne.mozes ocekivati od takve neznalice i ignoranta da ukljuci mozak i skonta da se radi o slavenskoj izvedbenici i da Bosnjaci nisu izuzetak. Primjer: PoljAK, SlovAK.

Lijepo bi bilo da procitas kakvu knjigu iz ove oblasti prije nego svima ovdje jasno pokazes zapanjujuci nivo neznanja osnovnih stvaru. Ovako ce ti se ljudi samo smijati nebulozama (pleme Urdu, engleski i irski jedan jezik, "nema naroda ciji se jezik ne zove kao i narod", nema Bosnjaka prije Osmanlija, itd). Obzirom da ti je knjiga vjerovatno totalno strani pojam mozes provjeriti sve navode u 2-3 klika prije nego se pocnes provaljivati ovako ofirno.
Dalje, nastavljas se provaljivati po pitanju termina nacija. Ne treba cuditi sto neko tako neobrazovan ne zna da recimo spanjolski ustav tretira Baske, Katalonce i Galicane kao nacije. Pogotovo se ne moze ocekivati da je takav genije cuo za ustavni termin First Nations u Kanadi (progooglaj). Pomalo cudi kako ne poveze termin "nacionalne manjine" sa nacijom. Dakle ustavom priznato da su Bosnjaci, Srbi, Hrvati nacije a da su nacionalne (ne etnicke ili narodne) manjine recimo Romi, Jevreji, Ukrajinci.
Naravno takvom geniju ne moze preostati nista drugo nego da dodje sa direktnim lazima i izmisljotinama poput toga da su UN priznale BiH kao drzavu bosanskog naroda. Laz i neistina. Nigdje se ne spominje "bosanski narod". Ni u priznanju UN (to je posebna nebuloza), niti u Ustavu BiH. Ili imas neki dokument kojim ces potkrijepiti ove nebuloze?
Bosance niko nikada ne spominje, samo Bosnjane/Bosnjake.
Uozbilji se.
Opetja033

#272 Re: Tako se to radi!

Post by Opetja033 »

Listi nevjerovatnih gluposti ovog trola mozemo pridodati jos jednu, vjerovatno i najvecu:
"Bosna je dobila ima po Bosancima"
hajducka travica

#273 Re: Tako se to radi!

Opetja033 wrote:Listi nevjerovatnih gluposti ovog trola mozemo pridodati jos jednu, vjerovatno i najvecu:
"Bosna je dobila ima po Bosancima"
Daleko si ti od znanja o narodima,narodu naciji.Vidim da ti je to sasvim nepoznato.To sto ti landaras nema nikakve istine.Po tvojoj teoriji sve etnicke grupe u Americi su nacije i americki Kongres i Senat bi se sastojao od cetiristotine nacija koja bi svaka nacija imala i trazila svoja prava.Amerika bi se po tvojoj teoriji raspala za mjesec dana.U Americi je samo jedna nacija,americka nacija a ti mozes u svom privatnom zivotu biti i narod,i etnicka grupa i nacija,to ti niko ne brani da se dozivljavas kako ti sebe zamisljas.Moras da postujes americke zakone koji vaze za sve i jednog gradjanina,jer Amerika je Republika.Kad bi Amerika ispunjavala zelje svih svojih etnickih grupa,gdje bi joj bio kraj i brzo bi je nestalo.Naciju ne mogu sacinjavati nacije,nego je samo jedna nacija u svakoj drzavi na svijetu.Ponavljam;Nacija je najveci stepen organizovanosti nekog naroda,pod organizacijom smatram da nacija posjeduje svoju teritoriju koja je pod njenom zakonodavnom kontrolom,znaci,ima sudstvo,policiju,vojsku koje sluze za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta.Bosnjaci nemaju nista od ovoga.Pevo,nemaju suverenitet nad cijelom Bosnom,nemaju svoju policiju na svakom pedlju Bosne,nemaju svoju vojsku.Nemaju svoju zakonodavnu i izvrsnu vlast na svakom metru zemlje,drzave Bosne i hercegovine,po ovakvom politickom uredjenju nece je nikad ni imati.Bosnjaci prvo moraju evoluirati iz etnoreligijske grupe u narod,pa onda izgraditi narodne institucije,pa se onda pokusati proglasiti nacijom ali u tom slucaju ce se pobuniti druge dvije etnickoreligijske grupe.Pobunom ce pravdati da je Bosna zemlja tri konstitutivna naroda i da svaki narod po Dejtonu ima svoju teritoriju a proglasenjem nacije,ove druge dvije etnoreligijske grupe gube svoju teritoriju i postaju dio bosanske ne bosnjacke nacije.
"
Bosna je dobila ima po Bosancima"
Da,cujem strucnjaka, kad se prvi put u historiji pojavilo ime Bosna?? Kako drzava dobija ime?? po narodu ili narod po imenu teritorije??
hajducka travica

#274 Re: Tako se to radi!

Opetja033 wrote:Kakva gomila gluposti.
Kakve veze ima religija u ovom kontekstu? Turci nisu Turci jer vise ne praktikuju shamanizam? Arapi nisu Arapi jer vise nisu mnogobosci? Grci nisu Grci jer ne vjeruju u Zeusa? Srbi nisu Srbi jer su odjebali slavenski panteon? Perzijanci nisu Perzijanci jer vise ne slijede Zaratustru?

Ponovo se samo pred Bosnjake stavljaju uslovi koji se ne stavljaju ni pred jedan drugi narod na planeti.

Svoje neznanje i svoju neobrazovanost pokazao si sa presmijesnom i nebuloznom pricom o nepostojecem "plemenu" Urdu (jos ga navede kao najbrojnije u Pakistanu :lol: :lol: ) i tvrdnjom da su engleski i irski jezik isti - ocito posve neupoznat sa cinjenicom da se pod pojmom irskog jezika ne misli na engleski akcenat kojim govore svakodnevno nego na autohtoni keltski jezik.
Pa onda od takve neznalice i ignoranta covjek ne moze ocekivati da zna za cinjenicu da je prvi pisani trag za pojam "Bosnjak" (ne Bosnjanin) jos iz vremena kralja Tvrtka II Kotromanica i njegove delegacije poljskom kralju. Tako da taj pojam nema veze sa Osmanlijama.
Ne.mozes ocekivati od takve neznalice i ignoranta da ukljuci mozak i skonta da se radi o slavenskoj izvedbenici i da Bosnjaci nisu izuzetak. Primjer: PoljAK, SlovAK.

Lijepo bi bilo da procitas kakvu knjigu iz ove oblasti prije nego svima ovdje jasno pokazes zapanjujuci nivo neznanja osnovnih stvaru. Ovako ce ti se ljudi samo smijati nebulozama (pleme Urdu, engleski i irski jedan jezik, "nema naroda ciji se jezik ne zove kao i narod", nema Bosnjaka prije Osmanlija, itd). Obzirom da ti je knjiga vjerovatno totalno strani pojam mozes provjeriti sve navode u 2-3 klika prije nego se pocnes provaljivati ovako ofirno.
Dalje, nastavljas se provaljivati po pitanju termina nacija. Ne treba cuditi sto neko tako neobrazovan ne zna da recimo spanjolski ustav tretira Baske, Katalonce i Galicane kao nacije. Pogotovo se ne moze ocekivati da je takav genije cuo za ustavni termin First Nations u Kanadi (progooglaj). Pomalo cudi kako ne poveze termin "nacionalne manjine" sa nacijom. Dakle ustavom priznato da su Bosnjaci, Srbi, Hrvati nacije a da su nacionalne (ne etnicke ili narodne) manjine recimo Romi, Jevreji, Ukrajinci.
Naravno takvom geniju ne moze preostati nista drugo nego da dodje sa direktnim lazima i izmisljotinama poput toga da su UN priznale BiH kao drzavu bosanskog naroda. Laz i neistina. Nigdje se ne spominje "bosanski narod". Ni u priznanju UN (to je posebna nebuloza), niti u Ustavu BiH. Ili imas neki dokument kojim ces potkrijepiti ove nebuloze?
Bosance niko nikada ne spominje, samo Bosnjane/Bosnjake.
Uozbilji se.
Doktor opste prakse Javeed,Pakistanac,u razgovoru sa mnom,kaze; Urdu je najrasprostranjeniji u Pakistanu ali je sluzbeni jezik engleski.On potice iz Urdu plemena.Kaze jos da postoji jos nekih stotinjak plemena i njihovih jezika ali je Urdu najrasprotranjeniji kao sto je bio kod nas srpskohrvatski jezik.Uzeli smo engleski jezik zbog nemogucnosti ispunjavanja svacije zelje da se govori njegovim jezikm.

Evo,ovdje po ko zna koji put,molim bosnjacku akademsku zajednicu,Sejfudina Tokica,Senadina Lavica i onoh sandzakliju Kurtcehajica,da pokazu javno javnosti da su potojali bosnjaci prije dolaska Turaka na prostor kraljevine Bosne.Samo jedan jedini dokumenat,gdje pise,1058.godine mjececa toga i toga,dana toga i toga zasijedali su bosnjaci i donijeli te i takve odluke za bolju buducnost bosnjaka,samo jedan dokumenta,molim,pliz,radi javnosti i istine.Ja odmah evo kazem,da takav dokumenat ne postoji i da ga nikad necete biti u stanju pokazati,osim nekog falsifikata ali i to vam je dzaba,jer se
zna da takav dokumenta ne postoji.Bosnjaci,odnosno ime Bosnjak se pojavljuje prvi put za vrijeme otomanske vladavine i cijeli period otomanske vladavine bosnjaci ratuju protiv Ljiljana i svega sto je bosansko i sto je cinilo Bosnu.Bosanski vojskovodja Vlatko Vukovic ide sa bosanskom vojskom u pomoc srpskoj vojsci na Kosovu po bosanskom zastavom s ljiljanima.Zasto tkz.bosnajci nisu koristili bosansku zastavu za vrijeme otomanske vladavine?-Ako znas i imas neku fotografiju prilozi ovdje,da svi vidimo.Bosnajci su proizvod turske politike na Balkanu,otisli turci,nestalo i Bosnjaka.I,dedo Aljo ih opet isceprka iz naftalina '93.godine i proglasi ih,vidi paradoksa,nacijom,cijom nacijom?? Valjda bosnjackom nacijom koja nema ni drzave,ni vojske ni dravnih institucija koje drzavu cine.U Dejtonskom ustavu proglasise sami sebe konstitutivnom nacijom zajedno sa Srbima i Hrvatima.Koliko covjek mora biti debil pa jednu etnoreligijsku grupu,u ovom slucaju bosanske muslimane proglasiti Nacijom,poredeci ih tako sa Europskim nacijama koje imaju atomsko naurazanje,koje su u kulturnom i tehnickom smislu svjetlosnu godinu ispred bosanskih muslimana,a sve vise i ispred sve veceg broja bosnjackih Vehabija.U zgradi UN na East Riveru je priznata Bosna i hercegovina sa njezinom historijskom zatavom,vi bosnajci ste se kompromisom sa bracom srbima i hrvatima pokakili na tu historijsku zastavu i prihvatili ovu varta zastavu.Vecih izdajnika od bosnjak nije bilo u bosanskoj historiji.Sami ste sebe uz saradnju sa srbima i hrvatima proglasili konstitutivnim narodom i uveli u ustav da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda.Vi ste zajedno sa Srbima i Hrvatima,uljezi u Bosni.Sebi i Hrvati znaju da su dijelovi njihovih maticnih naroda u Srbiji i Hrvatskoj ali ciji ste vi jadnici jadni.Necete da bude Bosanci,necete da budete bosanski,neego ste poceli osnivati neke svoje bosnjacke institucije,akademije,po Bosni i sandzaku,tako prikupljajuci tkz.bosnjake po Balkanu koji neznaju B od bosanskog,jedino sto imaju u prezimenu "ic ili vic",smatrajuci ih bosnjacima.Pokusali ste sa Gorancima u Makedoniji ali su vas ljudi odhebali po brzom postupku.Nacitao sam se ja knjiga,samo tako.Eto,pojasni mi ovdje,da li je Kulin Ban bio bosnjak ili Bosanac? Ko su bili pripadnici bosanske crkve,kako su se nazivali? Zasto ni na jednom stecku nema natpisa koji pocinje sa :Ja Bosnjak taj i taj,leze ovdje kad nebo nespusti ni jednu kap na zemlju.Ni na jednom,jedinom stecku nepise nisat o bosnjacima.Kako se tretiraju danasnji stecci,bosnjacki ili bosanski? Ponavljam,ako je Kulin Ban bio Bosnjak zasto je zapoceo pisati Povelju sa rijecima,U ime oca i sina?? Kad ste toliko ubijedjeni u bosnjake,zasto ne izgradjujete spomenike poznatim bosnjacima iz vremena kraljevine Bosne ,nego izgradjute spomenike otomanskim vojskovodjama,pasama,agama,sultanima,vezirima.Sta je sa historijom i bosnjacima prije dolaska Turaka,nema je ,ili ste je zaboravili sluzeci Turcinu za zapustajuci svoje.E,sad se sjetili da su postojali neki Dobro Bosnjani,krstjani i tvrdite da ste vi jedni od njih,samo sto ste se malo izgubili u vremenu i prostoru.Nema bolan,bosnjaka,imaju samo Bosanci muslimani,katolici i pravoslavci.Bosanska je historija jaka,temeljita,cvrsta i sto je najvaznije dokaziva.Sata mene cini Bosancom.

1.Cini me Bosna i ja cinim Bosnu.

2.Cini me bosansko kraljevstvo,kraljevi i kraljice,

3.cini me bosanski novac,

4. Cini me bosanska Povelja Kulina Bana,

5.Cini me srednjovjekovna bosanska zastava sa ljiljanima,kad je nosim svi znaju da sam Bosanc,jer je to bosanska zastava a nije bosnjacka.Nemojte prisvajati ono sto nije vase.Nisam ja protiv vas bosnajka,neka vas,ali napravite sebi zastavu,u stvari vi vec imate bosnjacku zastavu,to je zasstava SDA stranke a svi bosnajci su muslimani i nalaze se u povijesnoj hlaci/krugu.

Cini me i autohtona bosanska crkva,

Cine me i bosanski,znaci moji stecci.

Sta me ne cini Bosancem,sve sto je vezano za turtski period,Turci su za mene okupatori,koji su proizveli muslimane u Bosni pa ih onda ostavili kao gov*no na cjedilu i zbrisali sa Balkana.Zbog toga su bosanski muslimani dozivjeli strasne zlocine and sobom,jer ih Srbi i Hrvati smatraju turskom zaostavstinom a ljubitelji turaka i turske vlasti su dosta pridonijeli tome velicajuci i identificirajuci se sa Tucima i turskom vlascu.Skupo su muslimani svojim glavama platili takvu politiku muslimanske uleme.Umjesto da sire bosanstvo,da dokazuju neprijatelju da nisu turski zaostatak,oni su ignorirali prijetnju i dobili smo dva genocida,Eto,ja porucujem i tebi i svima onima,da ja nisam nikakv turtski zaostata,nego Bosanac koji je od postanaj Bosne do dana danasnjeg.
Opetja033

#275 Re: Tako se to radi!

Post by Opetja033 »

Ovo ne pisem radi tebe trolu, jer ti si ogranicen i neke stvari neces nikada moci shvatiti ma koliko ti se objasnjavalo vec radi drugih da ne nasjednu na tvoje gluposti i nebuloze.

Da krenem redom:
1) Prvi poznati pisani pomen Bošnjaka:
"1440. Prva zabilježena upotreba riječi Bošnjak desila se 1440. godine kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske. Tada je vođa bosanske delegacije rekao da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom".
Opcepoznata cinjenica (a zarad gluposti koje lupetas ovdje ne ocekujem da si i ti upoznat sa njom. Progooglaj recenicu "Bosnjakom isti pradjedjovi bili kao i Poljakom" i vidjeces o cemu se radi. Ovaj dokument spominju i na njega se pozivaju historicari poput Nade Klaic, Vjekoslava Klaica (nisu rod), Mustafe Imamovica, itd.

2) Kao sto sam i ranije pomenuo: po tvojoj uvrnutoj "logici" termini SlovAK, PoljAK su takodje turcizmi? Dakle potpuno slavenski korijen. I isto tako potpuno prirodna lingvisticka evolucija narodnog imena, naziv skoro svakog naroda na planeti je prolazio kroz takve i slicne faze.

3) Tvoj je problem sto definiciju nacije poistovjecujes sa drzavom sto nije ispravno.
a) Naveo sam ti primjere gdje su Baski, Katalonci i Galicani u Spaniji ustavom te zemlje priznati kao "nacije"
b) Naveo sam ti primjer kanadskim ustavom priznate grupe aboridzanskih nacija/plemena u toj zemlji: First Nations
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Nations
c) Naveo sam ti primjer termina nacionalne manjine. Po tvojoj bolesnoj i nakaradnoj logici Romi ne bi mogli biti nacionalna manjina jer nemaju nacionalnu drzavu. Ili Bosnjaci u Srbiji, Kosovu i Hrvatskoj.

Dakle u startu si pogresno postavio stvari.

4) Genije, Goranci ne zive u Makedoniji nego na Kosovu. U Makedoniji su Torbesi. Veliki broj Goranaca i dan danas sebe identifikuje i smatra Bosnjacima. Ne znam o cemu lupetas?

5)
hajducka travica wrote:ako je Kulin Ban bio Bosnjak zasto je zapoceo pisati Povelju sa rijecima,U ime oca i sina
Prvo tvoja nepismenost bode oci. Da sam u toj mjeri nepismen mene bi prvenstveno bilo stid da se javljam iz tog razloga, na stranu ostavljam gluposti koje lupetas. Odgovorio sam ti na to pitanje i ne pada mi na pamet da pisem ponovo, samo cu kopirati:
Kakva gomila gluposti. Kakve veze ima religija u ovom kontekstu? Turci nisu Turci jer vise ne praktikuju shamanizam? Arapi nisu Arapi jer vise nisu mnogobosci? Grci nisu Grci jer ne vjeruju u Zeusa? Srbi nisu Srbi jer su odjebali slavenski panteon? Perzijanci nisu Perzijanci jer vise ne slijede Zaratustru?

6) Na bosnjackom kongresu 1993. godine nisu ucestvovali samo predstavnici SDA i IZ. To je bio svebosnjacki kongres i na njemu su ucestvovali ideoloski protivnici SDA poput Muhameda Filipovica, rahmetli Nijaza Durakovica, historicara Mustafe Imamovica, itd. I tada je prihvaceno da se narodu vrati njegovo historijsko ime. Bosnjacki narod je sa druge strane plebiscitarno prihvatio povratak na staro, narodno, ime i na zadnjem popisu koji ce pokazati da su tzv. "Bosanci" u okviru statisticke greske.
Post Reply