tagarica, dagarica, zemljani sud- sta i kako sa istim
Moderator: anex
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#1 tagarica, dagarica, zemljani sud- sta i kako sa istim
eh, ovako:
posjetu domovini sam iskoristio da si kupim zemljani sud za koji ne znam da li se zove tagarica ili dagarica, ali znam da cu ga koristiti za moje eksperimente po kuhinji. medjutim, treba mi odgovor na dva pitanja:
1. kako se to cudo zove, dagarica ili tagarica?
2. kako je uciniti spremnom za upotrebu? babo mi je objasnjavao da se nesto treba poljuti, zagrijati prije nego nastavim bosanski lonac ili neku indijsku zajebanciju.
molem vas lepo da mi rechete sta da radim...
posjetu domovini sam iskoristio da si kupim zemljani sud za koji ne znam da li se zove tagarica ili dagarica, ali znam da cu ga koristiti za moje eksperimente po kuhinji. medjutim, treba mi odgovor na dva pitanja:
1. kako se to cudo zove, dagarica ili tagarica?
2. kako je uciniti spremnom za upotrebu? babo mi je objasnjavao da se nesto treba poljuti, zagrijati prije nego nastavim bosanski lonac ili neku indijsku zajebanciju.
molem vas lepo da mi rechete sta da radim...
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#2 Re: tagarica, dagarica, zemljani sud- sta i kako sa istim
to sud se zove DAGARA i napravljen je od gline. Mozes ga kupit na svakom cosku tj. prodaju ga ljudi uz cestu.callmethebreeeze wrote:eh, ovako:
posjetu domovini sam iskoristio da si kupim zemljani sud za koji ne znam da li se zove tagarica ili dagarica, ali znam da cu ga koristiti za moje eksperimente po kuhinji. medjutim, treba mi odgovor na dva pitanja:
1. kako se to cudo zove, dagarica ili tagarica?
2. kako je uciniti spremnom za upotrebu? babo mi je objasnjavao da se nesto treba poljuti, zagrijati prije nego nastavim bosanski lonac ili neku indijsku zajebanciju.
molem vas lepo da mi rechete sta da radim...
Problem ti je sto ne znas kakvog je kvaliteta ta dagara i hoce li brzo puc. Znam da je kod ovih mojih odmah pukla. Oni su imali onu veliku dagaru, pa je jos napunili grahom. E sad mozes mislit sta se desilo kad se toliki grah rasuo po sporetu
- dacina_curica
- Posts: 5828
- Joined: 17/11/2006 20:24
- Location: pored kofera......pakujem se lagano :)
#4
i kod nas (na sjeveroistoku ) se taj sud zove DAGARA.....
a za pripremu prije prve upotrebe jedino sto znam je da treba posudu "otkuhati" tj. staviti u kljucalu vodu na 30-tak minuta (ako je posuda manja) ili je napuniti vodom i ostaviti vodu da kljuca (oko pola sata) na direktnom plamenu (ovo naravno funkcionise ako imas plinski sporet )
a za pripremu prije prve upotrebe jedino sto znam je da treba posudu "otkuhati" tj. staviti u kljucalu vodu na 30-tak minuta (ako je posuda manja) ili je napuniti vodom i ostaviti vodu da kljuca (oko pola sata) na direktnom plamenu (ovo naravno funkcionise ako imas plinski sporet )
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#5
dobro, dagara, tako i moj stari kaze, ali na netu procitah i ovo sa t jedan problem rijesen, hvala vam.
meni rekose da treba masnocu ugrijati, ulje ili slicno. valja mi starog zvati kad dodje s posla i pitati
meni rekose da treba masnocu ugrijati, ulje ili slicno. valja mi starog zvati kad dodje s posla i pitati
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#6
ma DAGARA je posuda. Znam 100%black wrote:chini mi se da je 'dagarica' vrsta jela..chorba neka ili tako nesto..
Dagarica je mala posuda Nema veze sa jelom
-
- Posts: 334
- Joined: 12/07/2007 15:51
#7
dagaru napuniti 2/3 vodom i lojem bar 150 gr , staviti u mlaku rernu i otkuhavati 2- 2,5 sata na 100 stepeni, pustiti da se sama ohladi i tek onda prosuti sadržaj i oprati. tako su meni rekli prodavci i tako smo je pripremili prije prve upotrebe. P.S. ako stavlčjate njen pookopac nikad nemojte čvrsto zatvoriti a još bolje je pokriti pergament papirom i NEK VAM JE UKUSNO
- dacina_curica
- Posts: 5828
- Joined: 17/11/2006 20:24
- Location: pored kofera......pakujem se lagano :)
#8
moja mama pravi neki buckuris od mesa, krompira i raznoraznog povrca i zove ga dagara......go figuremamica 31 wrote:ma DAGARA je posuda. Znam 100%black wrote:chini mi se da je 'dagarica' vrsta jela..chorba neka ili tako nesto..
Dagarica je mala posuda Nema veze sa jelom
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#9
et, ja sam bila 100% ubjedjena da je dagarica mala dagara. Mozda ima i neko jelodacina_curica wrote:moja mama pravi neki buckuris od mesa, krompira i raznoraznog povrca i zove ga dagara......go figuremamica 31 wrote:ma DAGARA je posuda. Znam 100%black wrote:chini mi se da je 'dagarica' vrsta jela..chorba neka ili tako nesto..
Dagarica je mala posuda Nema veze sa jelom
A znam da muzeva nana zna reci "eto u toj maloj dagarici"
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#10
ehehehe. otkud mi loj?! moze to i sa uljem, nadam sedowntoearth wrote:dagaru napuniti 2/3 vodom i lojem bar 150 gr , staviti u mlaku rernu i otkuhavati 2- 2,5 sata na 100 stepeni, pustiti da se sama ohladi i tek onda prosuti sadržaj i oprati. tako su meni rekli prodavci i tako smo je pripremili prije prve upotrebe. P.S. ako stavlčjate njen pookopac nikad nemojte čvrsto zatvoriti a još bolje je pokriti pergament papirom i NEK VAM JE UKUSNO
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#11
u mesaru i trazi...dace ti sigurno ...inace nije isto...callmethebreeeze wrote:ehehehe. otkud mi loj?! moze to i sa uljem, nadam sedowntoearth wrote:dagaru napuniti 2/3 vodom i lojem bar 150 gr , staviti u mlaku rernu i otkuhavati 2- 2,5 sata na 100 stepeni, pustiti da se sama ohladi i tek onda prosuti sadržaj i oprati. tako su meni rekli prodavci i tako smo je pripremili prije prve upotrebe. P.S. ako stavlčjate njen pookopac nikad nemojte čvrsto zatvoriti a još bolje je pokriti pergament papirom i NEK VAM JE UKUSNO
doduse ja sam uvijek kontala da se to radi sa mlijekom...i nisam znala za dagaru...samo rukatku...hmm...to je ono kao cup ...i grah je jednostavno bozanstven iz nje ...
- skahu
- Posts: 225
- Joined: 14/03/2007 18:12
- Location: Rajvosa
#12
tagara, tagarica ili dagara zavisi u kojem kraju bosne i jedno i drugo je ispravno.
negdje se zove i saksija (čajnička saksija poznato jelo) ili pršulja, u krajini
u glavnom iz mog iskustva ko prolazi kroz gračanicu nek tamo kupi dobre su.
kao i svaka zemljana posuda osjetljiva je na nagle promjene temperature i udare pa snjom treba pažljivo postupati.
bitno je sljedeće:
-novu posudu tj tagaricu treba namazati puterom i staviti u zagrijanu rernu da malo obgori.
- nikako ne kuhati u njoj na plinu puca odmah
- ako kuhate u njoj na šporetu onda staviti posudu na hladnu platu i uključiti da se zagrijava
- ako stavljate u rernu podnosi dobro jake temperature jer nije u direktnom dodiru sa izvorom toplote.
- ako ste u prirodi možete u njoj kuhati tako što je stavite na žar sa strane
- ako koristite šporet na drva to je najbolja solucija da se stavi na kraj plata gdje nije temperatura prejaka pa da se jelo polako ćevabi.
- kada vruću tagaricu vadite iz rerne ili skidate sa šporeta ne spuštati je na hladnu površinu npr metal, najbolje je na drvenu dasku,
- svako jelo iz tagarice ima svoju posebnu draž i ukus.
- zavisno od oblika posude u njoj se može svašta spremiti, punjene paprike su naprimjer veoma ukusne. stavimo punjene paprike u tagaricu na šporet da prokuhaju, a onda stavimo u zagrijanu rernu 250 stepeni 20 min da se zapeku, treba paziti da ima dovoljno safta, onda njam
dobar recept za poznato jelo tešanjska tagarica pogledajte ovdje
http://tagarica.blogger.ba/arhiva/2006/07/03
negdje se zove i saksija (čajnička saksija poznato jelo) ili pršulja, u krajini
u glavnom iz mog iskustva ko prolazi kroz gračanicu nek tamo kupi dobre su.
kao i svaka zemljana posuda osjetljiva je na nagle promjene temperature i udare pa snjom treba pažljivo postupati.
bitno je sljedeće:
-novu posudu tj tagaricu treba namazati puterom i staviti u zagrijanu rernu da malo obgori.
- nikako ne kuhati u njoj na plinu puca odmah
- ako kuhate u njoj na šporetu onda staviti posudu na hladnu platu i uključiti da se zagrijava
- ako stavljate u rernu podnosi dobro jake temperature jer nije u direktnom dodiru sa izvorom toplote.
- ako ste u prirodi možete u njoj kuhati tako što je stavite na žar sa strane
- ako koristite šporet na drva to je najbolja solucija da se stavi na kraj plata gdje nije temperatura prejaka pa da se jelo polako ćevabi.
- kada vruću tagaricu vadite iz rerne ili skidate sa šporeta ne spuštati je na hladnu površinu npr metal, najbolje je na drvenu dasku,
- svako jelo iz tagarice ima svoju posebnu draž i ukus.
- zavisno od oblika posude u njoj se može svašta spremiti, punjene paprike su naprimjer veoma ukusne. stavimo punjene paprike u tagaricu na šporet da prokuhaju, a onda stavimo u zagrijanu rernu 250 stepeni 20 min da se zapeku, treba paziti da ima dovoljno safta, onda njam
dobar recept za poznato jelo tešanjska tagarica pogledajte ovdje
http://tagarica.blogger.ba/arhiva/2006/07/03
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#13
hvala svima na pomoci i odgovorima, evo se grah kuha i tagarica sprema s uljem i vodom u renri. ako bude srece danas cu za rucak imati gravce na tavce, a ako ne bude srece, dan cu provesti u ciscenju sporeta
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#14
i jel bilo ciscenja Kod nas je puklo ko bomba. Sve zene poskakale sa secijecallmethebreeeze wrote:hvala svima na pomoci i odgovorima, evo se grah kuha i tagarica sprema s uljem i vodom u renri. ako bude srece danas cu za rucak imati gravce na tavce, a ako ne bude srece, dan cu provesti u ciscenju sporeta
-
- Posts: 476
- Joined: 29/09/2006 09:35
#15
I ja sam donijela sac iz BiH i jednom napravili i rekla sam ga vratiti nazad iduci put. Zaletila se hamsha na najveci sto je bio kod dede na prodaju. Pravili u BiH u avliji i bilo da prste odgrizes, donijeli na zapad i pravili sa identicnim sastojcima i nish ne valja. Eb ga, kad im je sve falsifikat prirode!
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#16
ja vazda paprike vucem iz Bosne
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#17
ma sve je super ispalo. stvarno;) samo, kao sto medda reche, nije ovdje grah k'o onaj "nas" makedonski;)mamica 31 wrote:i jel bilo ciscenja Kod nas je puklo ko bomba. Sve zene poskakale sa secijecallmethebreeeze wrote:hvala svima na pomoci i odgovorima, evo se grah kuha i tagarica sprema s uljem i vodom u renri. ako bude srece danas cu za rucak imati gravce na tavce, a ako ne bude srece, dan cu provesti u ciscenju sporeta
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#18
eeeeee, pa ja i taj "nas" makedonski odozdola vucem. Bude mi po godinu danacallmethebreeeze wrote:ma sve je super ispalo. stvarno;) samo, kao sto medda reche, nije ovdje grah k'o onaj "nas" makedonski;)mamica 31 wrote:i jel bilo ciscenja Kod nas je puklo ko bomba. Sve zene poskakale sa secijecallmethebreeeze wrote:hvala svima na pomoci i odgovorima, evo se grah kuha i tagarica sprema s uljem i vodom u renri. ako bude srece danas cu za rucak imati gravce na tavce, a ako ne bude srece, dan cu provesti u ciscenju sporeta
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#19
recu tati da mi posalje graha:D i paprika
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#20
jos ako ste dagaru stavljali na elektricni sporet mislim da ima smeka samo ako se kuha/pece na onom starinskom na drva
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#21
ma jok, plinski i to u renru.mamica 31 wrote:jos ako ste dagaru stavljali na elektricni sporet mislim da ima smeka samo ako se kuha/pece na onom starinskom na drva
jedna kolegica mi rece da se moze potopiti u mlaku vodu jedno sat prije upotrebe onda je samo obrises i stavis u rernu. stvori se para pa bude jos ukusnije. ovaj dio oko pare mi nije najjasniji
-
- Posts: 389
- Joined: 08/04/2003 00:00
- Location: Right Here.
#22
I moja, ali striktno samo raznorazno povrce -- veoma (!) ukusno.dacina_curica wrote:moja mama pravi neki buckuris od mesa, krompira i raznoraznog povrca i zove ga dagara......go figuremamica 31 wrote:ma DAGARA je posuda. Znam 100%black wrote:chini mi se da je 'dagarica' vrsta jela..chorba neka ili tako nesto..
Dagarica je mala posuda Nema veze sa jelom
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#23
moze li neko napisati recept za ova jela koja spominjete? kako ide priprema? na kojoj temperaturi se kuha? da li ide poklopaca, folija ili se ne stavlja nista gore
ovo pitam jer sam zadao malo mesa, raznog povrca i sve to stavio da se krcka, ali mi nesto fali da bi bilo onako super. ne znam sta. mozda je trebalo prvo meso i luk proprziti, ako neko zna neka se javi
ovo pitam jer sam zadao malo mesa, raznog povrca i sve to stavio da se krcka, ali mi nesto fali da bi bilo onako super. ne znam sta. mozda je trebalo prvo meso i luk proprziti, ako neko zna neka se javi
- dacina_curica
- Posts: 5828
- Joined: 17/11/2006 20:24
- Location: pored kofera......pakujem se lagano :)
#24
napisem ti recept sutra (doci ce mi mama veceras malo u posjetu pa cu je pitati)
-
- Posts: 7343
- Joined: 22/04/2005 22:37
- Location: Svedska
#25
hehehe. hajde molim te, evo ovo je upravo gotovo i nije lose:) mozda sam ja bio prebrz. zanima me samo da li treba foliju staviti preko?!dacina_curica wrote:napisem ti recept sutra (doci ce mi mama veceras malo u posjetu pa cu je pitati)