SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

seln

#426 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by seln »

felipe kajetano wrote:
seln wrote:
felipe kajetano wrote:Eto frizerka ti kaze da je poenta u tome..Daj mi navedi 2 slucaja gdje su zarobljeni pripadnici VRS trazili da ostanu u ABIH i da se bore zajedno sa njima do oslobodjenja BIH od agresora necu vise nikad rijec napisati ovdje...Ostavi se formalno-pravnih kvalifikacija o vojskama i pogledaj realno ako to mozes uopste.Jel te npr.zarobljenike neko pitao uopste to?Pa legalna vojna sila jedne zemlje treba gradjane te zemlje da odmah ubaci u borbu protiv agresora a ne da ih salje nazad njima :wink: Al' eto regularni su bili oni sa drzavljanstvom Egipta i Jemena a ja nisam :shock:
kako se inficirani mogu ukljuciti medju zdrave?
kako mozes vojnike zarazene velikosrpstvom (simptomi: pojacana kosmatost lica, povecan konzum rakije, mrznja prema svemu nesrpskom) ubaciti medju zdrave, rodoljubne snage?
idi, ba, pricaj te folove nekom drugom. svima nama je jasno da se Bosna nasla u pravno praznom prostoru, jer su agresija i priznanje bili nekako u isto vrijeme. Domaci izdajnici su pokusali da dio Bosne pripoje pravoslavnoj Arkadiji. U tu svrhu su pobili sve sto im je doslo pod ruku. Tacka.

Pitanje za tebe, p...a ko ne odgovori: i u Hrvatskoj su bile zaracene strane, situacija slicna ovoj u Bosni. Kako to da tamo ne mozes postavljati ovakva pitanja? Ima li to veze s tim da je njima svijet dozvolio da vas s noge na nogu istjeraju i da se sada mozete vratiti ako klapite usima?

Pa gdje ces ih ubaciti medju zdrave i rodoljubne Alzirce i Egipcane :wink: Mani se sefe gledanja Bulajicevih ostvarenja na tv-u i price o SANU i pravoslavnoj Arkadiji.Ono ti je bio real life kad te pita Egipcanin sta ces ti ovdje na muslimanskoj zemlji a 100 metara od njih pravoslavni manastir..to su pravi folovi ;-)

Sta imam postavljat pitanja u HR,ne zivim tamo jbg?Izgleda ti je zao sto neko nije aminovao da se istjera 33% stanovnista tvoje drzave...naravno ostao bi Bogić i Srbi koji imaju certifikat da su zdravi i rodoljubni :wink:
Jes, jes...samo vici jes....mogli smo isto pitanje postaviti grcima i rumunima, sta ce oni kod dzamije. A lijepo je vidjeti da Djogo ima nasljednike...to, biva, napali mudzahedini, pa se srpcad branila...ma, kako da ne... :-) :-) :-)
Rekao sam, pi..a ko ne odgovori...jer se radi o principu. Zasto se ne idete tamo buniti? I nema veze gdje zivis, vi ste kolektivitet, kao Borg.
felipe kajetano

#427 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by felipe kajetano »

Ako spominjes Srbe vidim da su ti pežorativ i deminutiv omiljeni u tvorbi recenica..i to nesto govori :wink:

Elem...otislo se u offtopic daleko..pozdrav :thumbup:
seln

#428 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by seln »

felipe kajetano wrote:Ako spominjes Srbe vidim da su ti pežorativ i deminutiv omiljeni u tvorbi recenica..i to nesto govori :wink:

Ne Srbe....cetnike.
Nije svaki Srbin cetnik, ali je svaki cetnik Srbin.
Ne pada mi na pamet

#429 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Ne pada mi na pamet »

nokia6170 wrote:
BHCluster wrote:Image
S obzirom na presudu Medj. suda pravde...ova slika nije adekvatna, jer umjesto Srbija treba da stoji Republika Srpska (posto su za genocid odgovornim proglasene policija i vojska RS, kao sto je i etnicko ciscenje stavljeno na teret RS-u kao sistemu....a danasnja je RS je pravni sljednik ratne RS).
A medjupresuda milosevicu? De se prodje vise "sudova" i sranja, i za svoje i za nase dobro.
felipe kajetano

#430 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by felipe kajetano »

seln wrote:
felipe kajetano wrote:Ako spominjes Srbe vidim da su ti pežorativ i deminutiv omiljeni u tvorbi recenica..i to nesto govori :wink:

Ne Srbe....cetnike.
Nije svaki Srbin cetnik, ali je svaki cetnik Srbin.

Opet si u krivu...Postojali su slovenacki cetnici(major Karlo Novak i njegova Plava garda cetnici u rangu Draze&Co) :lol:

Izuzev ako to smatras kao karakternu osobinu :)
nigdje.nikog

#431 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nigdje.nikog »

draganbl wrote:Imaš pravo da učiš svoju djecu šta god hoćeš, ali mi smeta da dok to izjavljuješ mašeš mojom zastavom.
:thumbup: :bih:

Bravo Dragane, zasluzio si da ti ponovim ono sto sam vec rekao
nigdje.nikog wrote:Dragane BL,

Ti si OK i zelim samo da te pozdravim i zahvalim na tvom prisustvu u ovoj raspravi.
Nama upravo trebaju takvi sa "druge strane", dakle ljudi koji nemaju nuzno isto misljenje kao mi ali imaju zavidnu kulturu dijaloga.
Ti si do sada bio takav, ostani takav i neka te s nama, nadam se da je i tebi interesantnije ovdje nego "tamo".
Mujo.Hrnjica

#432 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Mujo.Hrnjica »

Vi sa Ilije odoste na ujterivanje u laz cetnika

ljudi oni od 1389. godine zive u lazi, necete ih vi na forumu uvjeriti u to, vjerujte mi!
vee-jay

#433 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by vee-jay »

draganbl wrote: Imaš pravo da učiš svoju djecu šta god hoćeš, ali mi smeta da dok to izjavljuješ mašeš mojom zastavom.
bez da ikoga zelim braniti: demokratija...
tranquil

#434 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by tranquil »

nigdje.nikog wrote:Sve u svemu, slazemo se da je taj dan u Tuzli bilo nesta s cim se treba suociti.
Cak i ako je bilo samo "skracivanja muka ranjenicima" i to je strasno.

I pustimo spsko-cetnicku propagandu (300 mudzahedina 1992. U Tuzli!). Ja sam na te stvari toliko oguglao da ih vise i ne registrujem.
Ovdje moramo prihvatiti CINJENICE, a one su veoma neugodne - DOGOVORENA I, od strane TO tuzla, OBEZBJEDJIVANA EVAKUACIJA JNA zavrsava maskrom !

Nad ovom cinjenicom niko ko izvana na ovo gleda nece vjerovati prici o pjanim rezervistima!

I ponovicu - moze li iko sa sigurnoscu tvrditi da se isto ono ne bi desilo da je neko samo bacio petardu !?

Ali, najjaci moj argument tek slijedi - primjer evakuacije JNA iz Zenice.

I tamo je bilo incidenata oko kasarne prije njihove evakuacije, cak je i jedno dijete ubijeno.
Ali Zenicani su znali koliko je vazno da se kasarna isprazni bez incidenta i bez nepotrebnog qurcenja!
Ovo sto cu sad reci je prica koju sam cuo, ne mogu garantovati njenu istinitost, ali sve cinjenice govore da je tako:
naime, po toj prici, nekoliko imucnijih zenicana je skupilo, po toj prici, 150 000 KM, dali komandantu kasarne i sve se zavrsilo kako treba!
Zapravo, nije bas bilo bez "incidenta". Negdje oko Ilijasa, na samoj granici, izbio je mali incident i dio kolone u kojoj je bilo vrijedno naoruzanje je ostao na nasoj strani.
Prica kaze da je i to bilo dogovereno !

(Molim nekoga iz Zenice ko zna vise o ovome da potvrdi ili demantuje ovu pricu)

Dakle, da se vratim, TUZLACI SU ZABRLJALI !
I s tim se treba suociti.

A sto se jadnog Ilije tice, ja da sam na njegovom mjesto ja bih vas lijepo zamolio da me ovako ne branite!

Ako ce se Ilijina odbrana bazirati na nasoj bezgresnosti, a pogotovo na prici kako ubiti cetnika ne moze biti ubistvo...onda nek mu je Bog na pomoci.

Iliji sad najmanje trebaju jalove ulicne demonstracije i jalova forumska podrska. Njemu sada treba:

1 - dosta novca (odnosno - dobar advokat)
2 - necija savjest (nekoga ko je zaista odgovoran)
3 - dobra informacija (ko mu je u Tuzli ovo smjestio!)
Jesi li ti pročitao šta sam napisao u prethodnom postu?

Njihova propaganda je već ranije tvrdila da su incident izazvali snajperisti na okolnom zgradama (heh, uključujući moju - da nisam ja slučajno pucao?!?). Sada pričaju o zasjedi. Očito je da ni oni ne znaju kako da optuže, samo da bace odgovornost sa sebe.

Utvrdili smo da ta propaganda laže po pitanju:
- sastava kolone (bilo je mnogo ljudi koji su daleko od "golobradih mladića")
- naoružanosti kolone
- znamo šta su namjeravali s tom municijom - postoje ukopane pozicije na rubovima Tuzle, na lokacijama samo oko 100 metara daleko od raskrsnice
- već su bili incidenti prethodnih dana kada su pucali po Tuzli - tada još bez uzvraćanja vatre - tako da nije teško povjerovati da su opet pucali i izazvali ono što se desilo
- u koloni su bili predstavnici općinske vlasti kao garancija, pa možeš vjerovati ako hoćeš da su Selim i Ilija naredili napad na Jasmina, ja neću

Još par detalja koji govore protiv toga da je bila u pitanju organizirana zasjeda - kada je počeo pakao par minuta iza 19h, ti navodni "napadači" su zajedno sa nama drhtali po haustorima i iza ćošaka, u nekim haustorima zajedno sa pripadnicima JNA koji su brzo pobjegli iz kolone. Drhtali i snebivali se i kontali šta se dešava. Ne, jedina stvar koja nije tačna u propagandi tuzlanskih vlasti je da je ovo bila blistava pobjeda bosanskih snaga - nije ono vidjelo ni bitke kako treba, a prema tome ni pobjede.

Druga stvar, pokušavaš ovo predstaviti kao "zločin za koji je neko stvarno odgovoran a poturio je Iliju" - za tvoju informaciju, isti sud koji je presudio Iliji Jurišiću je podnijeo tužbu i protiv svih koji su u to vrijeme bili u tuzlanskom rukovodstvu - od Bešlagića, preko Kneza do Jurišića i Bajrića. Jedino su imali na raspolaganju Jurišića - tako da nema zavjere, nema izdaje, svi su oni u istoj optužnici. Niko nije poturio Iliju, on je nažalost sam otišao u njihove ruke.

Ako ti je najjači argument evakuacija u Zenici, to je super, jer je to nikakav argument - drugi grad i drugi ljudi. U Tuzli se jednostavno desilo drugačije - činjenice, i to jako neugodne za JNA, je da su zbog sklonosti potpukovnika Dubajića prema primanju rezervista sa četničkim oznakama u svoje redove, i zbog planova da zauzme položaje oko Tuzle i pretvori je u Sarajevo, desilo da su ti rezervisti izazvali incident koji se pretvorio u masakr - ali ljudi u oružanim snagama Tuzle nemaju veze s tim, samo su radili svoj posao i štitili građane.

Koliko god tebi to možda smiješno zvučalo, uvaži barem činjenicu da je svima koji su tada bili u Tuzli ovo što sam ispričao potpuno jasno kao dan, kao što su ti mnogi tuzlaci na ovoj temi već potvrdili, i da su neki od nas možda i bili tamo, i nismo vidjeli strašne tuzlanske policajce kako se spremaju da napadnu, nego obične ljude, "drotove prašinare" koji su pasivno posmatrali kako kolona izlazi - dok nije sijevnulo.
nigdje.nikog

#435 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nigdje.nikog »

Nisam ni pravnik ni advokat, ali mislim da je lako pretpostaviti kakav je njihov rezon po ovom pitanju.
Evo, dozvoli mi malo da se poigram i da ti pravnicki kruto komentarisem neke dijelove iz tvog posta u samom citatu:
tranquil wrote: Jesi li ti pročitao šta sam napisao u prethodnom postu?
Njihova propaganda je već ranije tvrdila da su incident izazvali snajperisti na okolnom zgradama (heh, uključujući moju - da nisam ja slučajno pucao?!?). Sada pričaju o zasjedi. Očito je da ni oni ne znaju kako da optuže, samo da bace odgovornost sa sebe.
- sastava kolone (bilo je mnogo ljudi koji su daleko od "golobradih mladića") - NEBITNO !
- naoružanosti kolone - NEBITNO !
- znamo šta su namjeravali s tom municijom - postoje ukopane pozicije na rubovima Tuzle, na lokacijama samo oko 100 metara daleko od raskrsnice - NEBITNO !
- već su bili incidenti prethodnih dana kada su pucali po Tuzli - tada još bez uzvraćanja vatre - tako da nije teško povjerovati da su opet pucali i izazvali ono što se desilo - OVO JE BITNO! Znaci - incident se ocekivao!
- u koloni su bili predstavnici općinske vlasti kao garancija, pa možeš vjerovati ako hoćeš da su Selim i Ilija naredili napad na Jasmina, ja neću - Ne govorim ni ja o naredbi da se napadne, vec o odsustvu naredbe da se suzdrzi od provoacija. Naprotiv, naredba "na vatru uzvratiti vatrom" je u datim okolnostima bila veoma...

Još par detalja koji govore protiv toga da je bila u pitanju organizirana zasjeda - kada je počeo pakao par minuta iza 19h, ti navodni "napadači" su zajedno sa nama drhtali po haustorima i iza ćošaka, u nekim haustorima zajedno sa pripadnicima JNA koji su brzo pobjegli iz kolone. Drhtali i snebivali se i kontali šta se dešava. Ne, jedina stvar koja nije tačna u propagandi tuzlanskih vlasti je da je ovo bila blistava pobjeda bosanskih snaga (e pa yebiga!)- nije ono vidjelo ni bitke kako treba, a prema tome ni pobjede.

Druga stvar, pokušavaš ovo predstaviti kao "zločin za koji je neko stvarno odgovoran a poturio je Iliju" - (ni jednog momenta nisam upotrijebio rijec "zlocin", ja samo govorim o propustima i odgovornosti!) - za tvoju informaciju, isti sud koji je presudio Iliji Jurišiću je podnijeo tužbu i protiv svih koji su u to vrijeme bili u tuzlanskom rukovodstvu - od Bešlagića, preko Kneza do Jurišića i Bajrića. Jedino su imali na raspolaganju Jurišića - tako da nema zavjere, nema izdaje, svi su oni u istoj optužnici. Niko nije poturio Iliju, on je nažalost sam otišao u njihove ruke.

Ako ti je najjači argument evakuacija u Zenici, to je super, jer je to nikakav argument - drugi grad i drugi ljudi - (zasto se isto nije moglo napraviti u Tuzli?). U Tuzli se jednostavno desilo drugačije - činjenice, i to jako neugodne za JNA, je da su zbog sklonosti potpukovnika Dubajića prema primanju rezervista sa četničkim oznakama u svoje redove, i zbog planova da zauzme položaje oko Tuzle i pretvori je u Sarajevo,- (pobogu covjece sta ti govoris? Da ste znali da ce oni kasnije pucati na vas pa im zato nije ni trebalo dati da izidju? Ovo moze samo objasniti "lakocu uzvracanja vatre" a to su neugodne cinjenice za TO!) desilo da su ti rezervisti izazvali incident - (A TO JE BILO OCEKIVANO?)koji se pretvorio u masakr - (koji je, takodje, bio ocekivan, ALI SE MORAO IZBJECI POD SVAKU CIJENU!)- ali ljudi u oružanim snagama Tuzle nemaju veze s tim, samo su radili svoj posao i štitili građane. - Znam da zvuci demagoski, ali njihov je posao tog dana bio i da zastite kolonu, ne sto vole one u koloni vec zbog sigurnosti Tuzlaka i sto su MORALI DOBITI TAKVU NAREDBU!.

Koliko god tebi to možda smiješno zvučalo, uvaži barem činjenicu da je svima koji su tada bili u Tuzli ovo što sam ispričao potpuno jasno kao dan -ama ja uvazavam tu cinjenicu, ali mi sada govorimo SA POZICIJE SUDA i sa pozicije onih koji tuze. shvatite i vi da je i Srbima "jasno ko dan" da je to bio "masakr nad njihovim vojnicima prilikom dogovorenog povlacenja"! , kao što su ti mnogi tuzlaci na ovoj temi već potvrdili, i da su neki od nas možda i bili tamo, i nismo vidjeli strašne tuzlanske policajce kako se spremaju da napadnu, nego obične ljude, "drotove prašinare" koji su pasivno posmatrali kako kolona izlazi - dok nije sijevnulo. - (LOSA ORGANIZACIJA - NE OSLOBADJA ODGOVORNOSTI?)
Ja ispadoh ovdje kao advokat tuzitelja - Srba. Ali mislim da je u nasem interesu da ovaj problem osmotrimo i sa suprotne strane jer jedino simulacijim pozicije protivnika moze se kreirati dobra odbrana.
Ja sam ovdje nastojao NEMILOSRDNO pretresti nasu stranu i njene argumente. Zakljucio sam da je neophodno UTVRDITI ODGOVORNOST sa nase strane i provesti odgovarajuci postupak.
I da uprostim - ja ne znam kolike su kazne za NEODGOVORNOST, ALJKAVOST i NESPOSOBNOST, pretpostavljam znatno manje nego za RATNI ZLOCIN, ali sasvim je jasno - da je nase, BH sudstvo provelo ovaj postupak i izreklo osude primjerene navedenim prekrsajima, ne bi smo sad imali ovu farsu od sudjenja, koje nazalost nije samo josa jedna u nizu politickih farsi, vec jedna veoma konkretna ljudska patnja!
seln

#436 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by seln »

nigdje.nikog wrote:Nisam ni pravnik ni advokat, ali mislim da je lako pretpostaviti kakav je njihov rezon po ovom pitanju.
Evo, dozvoli mi malo da se poigram i da ti pravnicki kruto komentarisem neke dijelove iz tvog posta u samom citatu:
tranquil wrote: Jesi li ti pročitao šta sam napisao u prethodnom postu?
- sastava kolone (bilo je mnogo ljudi koji su daleko od "golobradih mladića") - NEBITNO !
- naoružanosti kolone - NEBITNO !
- znamo šta su namjeravali s tom municijom - postoje ukopane pozicije na rubovima Tuzle, na lokacijama samo oko 100 metara daleko od raskrsnice - NEBITNO !
- već su bili incidenti prethodnih dana kada su pucali po Tuzli - tada još bez uzvraćanja vatre - tako da nije teško povjerovati da su opet pucali i izazvali ono što se desilo - OVO JE BITNO! Znaci - incident se ocekivao!
- u koloni su bili predstavnici općinske vlasti kao garancija, pa možeš vjerovati ako hoćeš da su Selim i Ilija naredili napad na Jasmina, ja neću - Ne govorim ni ja o naredbi da se napadne, vec o odsustvu naredbe da se suzdrzi od provoacija. Naprotiv, naredba "na vatru uzvratiti vatrom" je u datim okolnostima bila veoma...

Još par detalja koji govore protiv toga da je bila u pitanju organizirana zasjeda - kada je počeo pakao par minuta iza 19h, ti navodni "napadači" su zajedno sa nama drhtali po haustorima i iza ćošaka, u nekim haustorima zajedno sa pripadnicima JNA koji su brzo pobjegli iz kolone. Drhtali i snebivali se i kontali šta se dešava. Ne, jedina stvar koja nije tačna u propagandi tuzlanskih vlasti je da je ovo bila blistava pobjeda bosanskih snaga (e pa yebiga!)- nije ono vidjelo ni bitke kako treba, a prema tome ni pobjede.

Druga stvar, pokušavaš ovo predstaviti kao "zločin za koji je neko stvarno odgovoran a poturio je Iliju" - (ni jednog momenta nisam upotrijebio rijec "zlocin", ja samo govorim o propustima i odgovornosti!) - za tvoju informaciju, isti sud koji je presudio Iliji Jurišiću je podnijeo tužbu i protiv svih koji su u to vrijeme bili u tuzlanskom rukovodstvu - od Bešlagića, preko Kneza do Jurišića i Bajrića. Jedino su imali na raspolaganju Jurišića - tako da nema zavjere, nema izdaje, svi su oni u istoj optužnici. Niko nije poturio Iliju, on je nažalost sam otišao u njihove ruke.

Ako ti je najjači argument evakuacija u Zenici, to je super, jer je to nikakav argument - drugi grad i drugi ljudi - (zasto se isto nije moglo napraviti u Tuzli?). U Tuzli se jednostavno desilo drugačije - činjenice, i to jako neugodne za JNA, je da su zbog sklonosti potpukovnika Dubajića prema primanju rezervista sa četničkim oznakama u svoje redove, i zbog planova da zauzme položaje oko Tuzle i pretvori je u Sarajevo,- (pobogu covjece sta ti govoris? Da ste znali da ce oni kasnije pucati na vas pa im zato nije ni trebalo dati da izidju? Ovo moze samo objasniti "lakocu uzvracanja vatre" a to su neugodne cinjenice za TO!) desilo da su ti rezervisti izazvali incident - (A TO JE BILO OCEKIVANO?)koji se pretvorio u masakr - (koji je, takodje, bio ocekivan, ALI SE MORAO IZBJECI POD SVAKU CIJENU!)- ali ljudi u oružanim snagama Tuzle nemaju veze s tim, samo su radili svoj posao i štitili građane. - Znam da zvuci demagoski, ali njihov je posao tog dana bio i da zastite kolonu, ne sto vole one u koloni vec zbog sigurnosti Tuzlaka i sto su MORALI DOBITI TAKVU NAREDBU!.

Koliko god tebi to možda smiješno zvučalo, uvaži barem činjenicu da je svima koji su tada bili u Tuzli ovo što sam ispričao potpuno jasno kao dan -ama ja uvazavam tu cinjenicu, ali mi sada govorimo SA POZICIJE SUDA i sa pozicije onih koji tuze. shvatite i vi da je i Srbima "jasno ko dan" da je to bio "masakr nad njihovim vojnicima prilikom dogovorenog povlacenja"! , kao što su ti mnogi tuzlaci na ovoj temi već potvrdili, i da su neki od nas možda i bili tamo, i nismo vidjeli strašne tuzlanske policajce kako se spremaju da napadnu, nego obične ljude, "drotove prašinare" koji su pasivno posmatrali kako kolona izlazi - dok nije sijevnulo. - (LOSA ORGANIZACIJA - NE OSLOBADJA ODGOVORNOSTI?)
Ja ispadoh ovdje kao advokat tuzitelja - Srba. Ali mislim da je u nasem interesu da ovaj problem osmotrimo i sa suprotne strane jer jedino simulacijim pozicije protivnika moze se kreirati dobra odbrana.
Ja sam ovdje nastojao NEMILOSRDNO pretresti nasu stranu i njene argumente. Zakljucio sam da je neophodno UTVRDITI ODGOVORNOST sa nase strane i provesti odgovarajuci postupak.
I da uprostim - ja ne znam kolike su kazne za NEODGOVORNOST, ALJKAVOST i NESPOSOBNOST, pretpostavljam znatno manje nego za RATNI ZLOCIN, ali sasvim je jasno - da je nase, BH sudstvo provelo ovaj postupak i izreklo osude primjerene navedenim prekrsajima, ne bi smo sad imali ovu farsu od sudjenja, koje nazalost nije samo josa jedna u nizu politickih farsi, vec jedna veoma konkretna ljudska patnja!
Ne, ti ispade samo ekstremno naivan palamudeci iz tople i sigurne sobe. Da si bio na mjestu nekog teritorijalca tog dana i da je bradati peksinavko sasuo rafal u tvom pravcu, onda bih te pitao o tvojoj advokaturi.
Mislim, koji fazon...izbjeci sukob po svaku cijenu...ono, neka oni pucaju po tebi, ti se uzdrzi, jer bi mogao izbiti sukob. :-) :-) :-)
nokia6170

#437 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nokia6170 »

Najveca greska Alije u to vrijeme je sto je sa Slobodanom dogovorio povlacenje JNA iz Bosne i Hercegovine. JNA nije bila samo srpska armija, niti armija samo Srbije i Crne Gore, vec je bila u podjednakom vlasnistvu svih republika bivse Jugoslavije.

Zanimljivo je reci da su Ujedinjene nacije dale dvije opcije Aliji da trazi od Beograda u to vrijeme. Jedna opcija da trazi razoruzavanje JNA i stavljanje pod kontrolu zvanicnih medj. priznatih vlasti R BiH, a druga kao alternativna opcija povlacenje JNA sa teritorija BiH.

Zasto Alija nikad nije trazio razoruzanje, to nikad necemo saznati.

Zasto je Alija dozvolio da se JNA povuce, znajuci da ce se ista staviti na raspolaganje bh srpskom pobunjenickom rukovodstvu, koji je izvrsio vojni i drzavni udar na medj. priznatu drzavu?
Ne pada mi na pamet

#438 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Halo, manite se alije, naoruzanja, gluposti i razvodnjavanja teme. Otvorite si temu i palamudite do sutra.

Sta cemo sa NEVINIM covjekom u cetnickim kazamatima? Hoce li biti kakvih protesta, ima li ko sa ljiljanima da napravimo nesto zajedno?
nokia6170

#439 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nokia6170 »

Ne pada mi na pamet wrote:Halo, manite se alije, naoruzanja, gluposti i razvodnjavanja teme. Otvorite si temu i palamudite do sutra.

Sta cemo sa NEVINIM covjekom u cetnickim kazamatima? Hoce li biti kakvih protesta, ima li ko sa ljiljanima da napravimo nesto zajedno?
Nista, zahvaljujuci njegovim advokatima koji se nijednom u dvije godine vodjenja postupka nisu sjetili poslati zahtjev Ustavnom sudu Srbije i Evropskom sudu za ljudska prava i zaliti se na zakonitost pritvora i opravdanost istog.

Postoji li ijedno opravdanje zasto se to nije ucinilo dok se moglo?
seln

#440 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by seln »

nokia6170 wrote:
Ne pada mi na pamet wrote:Halo, manite se alije, naoruzanja, gluposti i razvodnjavanja teme. Otvorite si temu i palamudite do sutra.

Nista, zahvaljujuci njegovim advokatima koji se nijednom u dvije godine vodjenja postupka nisu sjetili poslati zahtjev Ustavnom sudu Srbije i Evropskom sudu za ljudska prava i zaliti se na zakonitost pritvora i opravdanost istog.

Kad sve saberem i oduzmem, cini mi se da je fakat postojala zavjera protiv njega. Zar advokat nije mogao biti neko iz Bosne?
nokia6170

#441 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nokia6170 »

seln wrote:
nokia6170 wrote:

Kad sve saberem i oduzmem, cini mi se da je fakat postojala zavjera protiv njega. Zar advokat nije mogao biti neko iz Bosne?
Mislim da pred srbijanskim sudovima mogu zastupati samo srbijanski advokati, ali se to pravno ogranicenje moglo zaobici na drugaciji nacin tako da recimo oni formalno zastupaju, a da cijeli tim u zaledjini stoji i priprema odbranu....primjera radi Vasvija Vidovic i slicno...zena onolike oslobodila u Hagu, a da ne moze na jednom pisljivom beogradskom sudu koji je totalno neiskusan u procesuiranju ratnih zlocina.

Opet kazem, Ilija je postao zanimljiv bosnjackoj politici (SDA,S BiH, IZ) onog trenutka kada je "slucaj Ilija" zakucao sa optuznicama na vrata secijasima sa Bascarsije.

p.s. hrvatsku politiku i politiku katolicke crkve u BiH Ilija ionako ne tangira posto nije bio na "pravoj" strani u redocima HVO-a i ideje Herceg-Bosne.
seln

#442 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by seln »

nokia6170 wrote:
seln wrote: Kad sve saberem i oduzmem, cini mi se da je fakat postojala zavjera protiv njega. Zar advokat nije mogao biti neko iz Bosne?
Mislim da pred srbijanskim sudovima mogu zastupati samo srbijanski advokati
Pa to je cista diskriminacija.
nokia6170

#443 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nokia6170 »

seln wrote:
nokia6170 wrote:
seln wrote: Kad sve saberem i oduzmem, cini mi se da je fakat postojala zavjera protiv njega. Zar advokat nije mogao biti neko iz Bosne?
Mislim da pred srbijanskim sudovima mogu zastupati samo srbijanski advokati
Zasto bi bila?...to ce biti diskriminacija tek kada udjemo u EU. Posto nijedna drzava bivse Juge nije ni blizu EU, bice ovako kako je sada u tom pogledu.
Goran_35

#444 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Goran_35 »

nokia6170 wrote:Najveca greska Alije u to vrijeme je sto je sa Slobodanom dogovorio povlacenje JNA iz Bosne i Hercegovine. JNA nije bila samo srpska armija, niti armija samo Srbije i Crne Gore, vec je bila u podjednakom vlasnistvu svih republika bivse Jugoslavije.

Zanimljivo je reci da su Ujedinjene nacije dale dvije opcije Aliji da trazi od Beograda u to vrijeme. Jedna opcija da trazi razoruzavanje JNA i stavljanje pod kontrolu zvanicnih medj. priznatih vlasti R BiH, a druga kao alternativna opcija povlacenje JNA sa teritorija BiH.

Zasto Alija nikad nije trazio razoruzanje, to nikad necemo saznati.

Zasto je Alija dozvolio da se JNA povuce, znajuci da ce se ista staviti na raspolaganje bh srpskom pobunjenickom rukovodstvu, koji je izvrsio vojni i drzavni udar na medj. priznatu drzavu?

Po ustavu SFRJ u slucaju proglasenja nezavisnosti jedne od republika u SFRJ,te njenog izdvajanja iz federacije,oruzana sila te nove drzave postaje Teritorijalna Odbrana.Upravo svaka jugoslovenska republika u SFRJ je imala i svoju vlastitu vojsku paralelno sa JNA-a ta vojska se zvala Teritorijalna Odbrana.JNA se prije toga "povlacila" i iz Slovenije i iz Hrvatske.Ovo "povlacila" je namjerno pod navodnicima jer svi znamo kako je to "povlacenje" teklo pogotovo u Hrvatskoj a o Bih da i ne pricam ...
Goran_35

#445 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Goran_35 »

I naravno,sada je drugi par opanaka,sto su drugovi jos osamdesetih samo u BiH oruzije Teritorijalne Odbrane BiH stavili pod kontrolu JNA.To sve govori...
Goran_35

#446 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by Goran_35 »

nokia6170 wrote:Kad sve saberem i oduzmem, cini mi se da je fakat postojala zavjera protiv njega. Zar advokat nije mogao biti neko iz Bosne?

Mislim da pred srbijanskim sudovima mogu zastupati samo srbijanski advokati, ali se to pravno ogranicenje moglo zaobici na drugaciji nacin tako da recimo oni formalno zastupaju, a da cijeli tim u zaledjini stoji i priprema odbranu....primjera radi Vasvija Vidovic i slicno...zena onolike oslobodila u Hagu, a da ne moze na jednom pisljivom beogradskom sudu koji je totalno neiskusan u procesuiranju ratnih zlocina.

Opet kazem, Ilija je postao zanimljiv bosnjackoj politici (SDA,S BiH, IZ) onog trenutka kada je "slucaj Ilija" zakucao sa optuznicama na vrata secijasima sa Bascarsije.

p.s. hrvatsku politiku i politiku katolicke crkve u BiH Ilija ionako ne tangira posto nije bio na "pravoj" strani u redocima HVO-a i ideje Herceg-Bosne.

Po meni,ti sada samo ides na ruku obavjestajnim sluzbama ciji je cilj vec godinama da prikazu stanje o "tri zaracene strane" te o Armiji BiH kao "muslimanskoj vojci".Taj trend je postojao i za vrijeme rata i nije prosao (procitaj sta o tome govore Siber i Divjak) ali cini se da ce sada toliko godina poslije rata uspjeti,pogotovo ako mi sami nasjedamo na takve lazi...
nokia6170

#447 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by nokia6170 »

Goran_35 wrote:
nokia6170 wrote:Kad sve saberem i oduzmem, cini mi se da je fakat postojala zavjera protiv njega. Zar advokat nije mogao biti neko iz Bosne?

Po meni,ti sada samo ides na ruku obavjestajnim sluzbama ciji je cilj vec godinama da prikazu stanje o "tri zaracene strane" te o Armiji BiH kao "muslimanskoj vojci".Taj trend je postojao i za vrijeme rata i nije prosao (procitaj sta o tome govore Siber i Divjak) ali cini se da ce sada toliko godina poslije rata uspjeti,pogotovo ako mi sami nasjedamo na takve lazi...
Nije tajna kakav ja imam stav u pogledu toga i uvijek sam ga isticao. Na pocetku rata RBiH je bila skroz drugacijih ideala nego sto je to postala 1994. i 1995. godine, kao i Armija BiH 1992. i 1995. godine. Opravdano ili ne, Armiji BiH se desila islamizacija pocev od 1993. godine pa nadalje. Nakon rata sve tri etnicke politike su postale iste i svaka zapisava tamo gdje moze.

Ja sam vrlo realan i nemam potrebu da kamufliram stvari i pojave. Medjutim isto tako niko nikada nece moci oduzeti Armiji BiH legalitet ratovanja, koji nikad nece imati VRS za period 1992-1995. godina. Bice VRS je samo sebi postalo fasisticko 1992. godine kada su usvojili svojih 6 ratnih strateskih ciljeva, od kojih su dosta njih predstavljali najcrnji oblik fasizma...pogotovo prvi koji naredjuje fizicko razdvajanje ljudi zbog toga sto pripadaju drugoj etnickoj skupini, vjeri i politickom opredjeljenju.

Takodjer, laz je danas kada slusas sprsku poltiiku da je 1992. godine cilj R BiH bila islamizacija drzave i dominacija Bosnjaka. Tada Bosnjaka nije ni postojalo, tada su muslimani govorili sasvim normalno srpsko-hrvatski, tada nije bilo ni V od vehabija i mudzahedina. Radikalna srpska politika je stvorila i Bosnjake i radikale medju njima i vehabije i mudzahedine. Zato danas Ceric zahvaljuje Karadzicu da je vise uradio za islam nego turci za 500 godina vladavine ovim prostorima.

Ilijin slucaj se desio 1992. godine u vrijeme kada je RBiH imala istinsku ideju multietnicnosti i kada je Armija BiH istinski branila tu ideju.
seln

#448 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by seln »

nokia6170 wrote:
seln wrote:
nokia6170 wrote: Mislim da pred srbijanskim sudovima mogu zastupati samo srbijanski advokati
Zasto bi bila?...to ce biti diskriminacija tek kada udjemo u EU. Posto nijedna drzava bivse Juge nije ni blizu EU, bice ovako kako je sada u tom pogledu.
U slucaju sukoba dvije drzave ( a ovaj je to bio, sta god o tome mislio felipe ili ko god), sumnjam da pripadnik jedne zaracene strane moze realno zastupati pripadnika druge strane.
U ovom slucaju advokati (pripadnici jedne strane, u konkretnom slucaju ostecene) zastupaju Jurisica (pripadnik druge strane, u ovom slucaju okrivljen kao pocinilac).
bosanska rijec

#449 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Post by bosanska rijec »

I Jos lakse montirat proces, kakav hoces i osuditi koga hoces i kako hoces...
Od istih, nevini stradali u ratu, nevine hvataju, i osudjuju u miru.
Fujj :roll:
Ne pada mi na pamet

#450 Re: SVJEDOCI NISU ZNALI KO JE BIO ILIJA JURIŠIĆ

Ma samo reciprocitet. Da ovi nasi "ministri" policije imaju i pola jajeta uradili bi nesto, pocrkali dabogda i oni, i oni koji ih postavise.
Post Reply