Svijet nakon pandemije - ekonomija, politika, geopolitika

Moderator: O'zone

Locked
Hazim_Halvadzija
Posts: 11
Joined: 24/12/2019 23:00

#1 Svijet nakon pandemije - ekonomija, politika, geopolitika

Post by Hazim_Halvadzija »

Ne znamo ni kad će ova kriza završiti ni kako, ali evidentno je sljedeće:

1. Čeka nas ekonomska kriza i kolaps modernog svijeta. Kompletan sistem razmjene i transporta dobara i ljudi je je već debelo načet ovim izolacijskim mjerama, ekonomije će biti opterećene izdacima za sanaciju krize (plaće, socijalna davanja, potpore poduzetnicima i sve ostalo šta se sad daje ljudima da ne rade ili da rade od kuće), a sasvim je moguće da će neke od izolacijskih mjera i restrikcija ostati na snazi i nakon suzbijanja epidemije.

2. Kriza će najviše pogoditi zapadni svijet, odnosno najrazvijenije zemlje svijeta, a dati prednost azijskim gigantima (Kina itd.). Mijenja se balans odnosa sila na globalnom nivou.

3. Zapadni svijet više neće davati toliko pažnje globalnim dešavanjima (ratovi na Bliskom Istoku, izbjeglička kriza, migranti itd.), nego će se morati o svom jadu zabaviti.

Čime će ovo izroditi? Da li nas čeka jačanje desnice i nacionalizma na zapadu i pojava nekog novog nacizma koji će obećati ljudima blagostanje nakon što skrše globalizam i uspostave jak nacionalni suverenitet i neovisnost (retorika koju viđamo u Americi, Britaniji itd.)? Da li su restriktivne mjere uvod u totalitarizam, desni ili lijevi?
Kako će se to odraziti na Balkan? Da li će jačati nacionalizam i daljnja međunacionalna trvenja ili će ga narod koji je već iscrpljen time odbaciti? Kako će se balkanske zemlje graditi nakon ovoga? Kakva paradigma čeka BiH?
drastic
Posts: 1355
Joined: 05/06/2010 00:52

#2 Re: Svijet nakon pandemije - ekonomija, politika, geopolitika

Post by drastic »

Poslijee korone direktno u komunizam
Locked