Ukrajina

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7026 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

McMoy wrote:
JoseMujica wrote:i glup potez...pogotovu ovaj sa Ansclussom :roll:
Sa neke "naše" tačke gledišta možda, ali Putin je MORAO negdje povući crtu.
Radnja se odvija u njegovom dvorištu i ugrožava njegove interese.
Ovo kažem isključivo sa nekog pretpostavljenog pogleda Rusije na situaciju, a naše neke emocije,
simpatije i antipatije svakako nisu relevantne za igre velikih.
ali nije baš bukvalno morao povući granicu i to je, malo je reči, debilan potez, a pretpostaviti je da dolazi iz imaginacije koju pruža višak moći, što je imanentno Slavenima.

A da je morao reagovati to da i za to mu je dovoljno bilo da je iskostistio Janukoviča, koji je ipak legalno izabrani predsjednik, i instalirao ga nedže na Krimu ili u Donjeck i lagano guslao, puštajući Amere i EU da izlože ove sa zapada do maksimuma....haman da je kontrolisao i komplet ukrajinski vojni vrh, imao bazu na Krimu itd.

Faktički je moga da uzme sve samo da je pametno i strpljivo igrao, na kraju bi mu i Svoboda došla u krilo ko što su prije Džuli i Viktor

ovo što sad radi je klasični krkanluk i možda je pobjednik na kratke staze...ono zabio ja prvi kolćiće vovdna i to je moje, ali na kraju će imati ekonomske sankcije i bog te pito koliko ljudi bez posla u samoj Rusiji, pola druge zemlje u kojoj ljudi nemaju hljeba da jedu i mornaricu blokiranu u Crnom moru i nije isključeno, biti uvučen u gerilski rat ....mudro nema šta :roll: well played Vladimir
General War

#7027 Re: Ukrajina

Post by General War »

AliceInChains wrote:
A ti ces vozati auto na bateriju, koja se puni elekricnom energijom, i sve zahvaljujuci regenerativnih resursa.

EU parlamentarci ne samo da su ublehasi, nego su opasne neznalice. Nema ovdje vise sale.
Vozat cu ga kako cu ga vozati ima i drugdje nafte, tako se i za irak govorilo pa nistaOPEC poveca kvote i business as usual. (mislim da su se rusi duboko precjenili)...moja poenta je da i Ukrajina isto tako moze da ocvikari tu Jevropu od plina kao i Putin ako bude stani pani i ako zapad se ne ukljuci zesce prema rusiji odnosno ako ukrajina shvati da je zapad farba.
karanana

#7028 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ukrajina mora halalit krim. ne vidim drugo rjesenje za taj dio. ni politicki neki dogovor a 0% za nesto vojno da se tu uradi.
a jucer je onaj ukrajinski zucho, ne znam sta je premijer ili predsjednik to cini mi se i nagovijestio kada je rekao da je njihova buducnost uz rusiju. jos je nesto rekao sto me nagnalo da skontam kao da lagano priznaje da su izgubili krim, ali sad ne mogu da se sjetim sta tacno.
General War

#7029 Re: Ukrajina

Post by General War »

karanana wrote:ukrajina mora halalit krim. ne vidim drugo rjesenje za taj dio. ni politicki neki dogovor a 0% za nesto vojno da se tu uradi.
a jucer je onaj ukrajinski zucho, ne znam sta je premijer ili predsjednik to cini mi se i nagovijestio kada je rekao da je njihova buducnost uz rusiju. jos je nesto rekao sto me nagnalo da skontam kao da lagano priznaje da su izgubili krim, ali sad ne mogu da se sjetim sta tacno.
Mozda ce halalit presutno za ne male ustupke Rusije, ali ga nikad nece priznat javno...sto uvjek ostavlja prostora za buduci sukob cim rusi izgube snagu (isto kao sto rusi imaju misljenje da je Amerika iscrpljena pa da iskoriste situaciju)..jedna druga stvar je zanimljivija a to je kakva ce dalja politika zapad biti prema rusiji ( pa mozda i prema kini) jer zapad moze naci alternativne energente ali rusija ne moze naci alternativno trziste kao sto je zapadno i pristup kapitalu...mislim da ce se tu neke stvari ipak drasticno promjeniti u percepciji "novac samo novac bez obzira od koga je"...
AliceInChains

#7030 Re: Ukrajina

Post by AliceInChains »

General War wrote:
AliceInChains wrote:
A ti ces vozati auto na bateriju, koja se puni elekricnom energijom, i sve zahvaljujuci regenerativnih resursa.

EU parlamentarci ne samo da su ublehasi, nego su opasne neznalice. Nema ovdje vise sale.
Vozat cu ga kako cu ga vozati ima i drugdje nafte, tako se i za irak govorilo pa nistaOPEC poveca kvote i business as usual. (mislim da su se rusi duboko precjenili)...moja poenta je da i Ukrajina isto tako moze da ocvikari tu Jevropu od plina kao i Putin ako bude stani pani i ako zapad se ne ukljuci zesce prema rusiji odnosno ako ukrajina shvati da je zapad farba.
Ma daj. Zasto danas pricaju, da bi mogli sutra bez ruske nafte? Mislim, sto nisu to prekljucer odlucili, pa se odrekli jucer, kad nisu tako ovisni, i kad je po tebi sve tako "easy"?

Smijesna argumentacija. Insustrijski lideri od Njemacke do Italije kukaju zbog smogucih ankcija, a politicke glavonje u Evropi se pravdaju vec sad svom narodu, da bi sankcije imale posljedice i za Evropski narod? :mrgreen:

Nego, ostavi auto, vozi biciklo. Samo cemo se na taj nacin istinito osamostaliti :mrgreen:
jefferson

#7031 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

General War wrote:
karanana wrote:ukrajina mora halalit krim. ne vidim drugo rjesenje za taj dio. ni politicki neki dogovor a 0% za nesto vojno da se tu uradi.
Mozda ce halalit presutno za ne male ustupke Rusije, ali ga nikad nece priznat javno...sto uvjek ostavlja prostora za buduci sukob cim rusi izgube snagu (isto kao sto rusi imaju misljenje da je Amerika iscrpljena pa da iskoriste situaciju)..jedna druga stvar je zanimljivija a to je kakva ce dalja politika zapad biti prema rusiji ( pa mozda i prema kini) jer zapad moze naci alternativne energente ali rusija ne moze naci alternativno trziste kao sto je zapadno i pristup kapitalu...mislim da ce se tu neke stvari ipak drasticno promjeniti u percepciji "novac samo novac bez obzira od koga je"...
Meni je fakat smjesno da Putin se kurci na svojoj granici i porucuje: eto sta cete sada?
Prije su to Rusi radili u Berlinu, a sada jedva preko svoje granice dobace.
General War

#7032 Re: Ukrajina

Post by General War »

AliceInChains wrote:
Ma daj. Zasto danas pricaju, da bi mogli sutra bez ruske nafte? Mislim, sto nisu to prekljucer odlucili, pa se odrekli jucer, kad nisu tako ovisni, i kad je po tebi sve tako "easy"?

Smijesna argumentacija. Insustrijski lideri od Njemacke do Italije kukaju zbog smogucih ankcija, a politicke glavonje u Evropi se pravdaju vec sad svom narodu, da bi sankcije imale posljedice i za Evropski narod? :mrgreen:

Nego, ostavi auto, vozi biciklo. Samo cemo se na taj nacin istinito osamostaliti :mrgreen:
Pa zapadna politika je spora i metodicna, naravno da svakome nije drago da se odrekne jeftinog energenta i svega sto ide uz to...nije easy niti to tvrdim...isti su plakali (samo sto su danas rusija i njemacka zamjenili dresove) i 1939 sta ce sa investicijama u njemackoj i trzistem...pa na kraju im se odbilo o glavu.
I opet kazem, sta sprecava jednog (a kamo li vise) ukrajinskih patriota da roknu gasovod i naftovod za zapad evrope kao mjeru pritiska...sta su evropski politicari pricali prije nekoliko godina svom narodu kada je Rusija zavrnula ventile Ukrajini i Bjelorusiji...e to ce im isto objasnjavat...(grijte se na struju...vozite biciklo, stedite...)
seln

#7033 Re: Ukrajina

Post by seln »

jefferson wrote:
General War wrote:
Meni je fakat smjesno da Putin se kurci na svojoj granici i porucuje: eto sta cete sada?
Nesto se opasno smanjio taj slobodni svet kojem predsedava valdimir kepecinovich....
JoseMujica

#7034 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

seln wrote: Nesto se opasno smanjio taj slobodni svet kojem predsedava valdimir kepecinovich....
za sada je bratski i nesvrstani Kazahstan podržao nastojanja Krima i majke Rusije da postanu jeno biče...morebit da ko pojaćanje drugu Vladu pošalju Borata
seln

#7035 Re: Ukrajina

Post by seln »

JoseMujica wrote:
seln wrote: Nesto se opasno smanjio taj slobodni svet kojem predsedava valdimir kepecinovich....
za sada je bratski i nesvrstani Kazahstan podržao nastojanja Krima i majke Rusije da postanu jeno biče...morebit da ko pojaćanje drugu Vladu pošalju Borata
Ma, ako dodze Borat, pasce Meka i Medina, Nato i Pristina, Papa i Caba....mislice da je SEO naletio na njihA.
nihoniho

#7036 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Putin je nacionalista i siledzija , koji ne moze prihvatiti cinjenicu da mu je zapad dosao pred vrata, odnosno, koristi je da aktivira jedini stvarni argument koji ima, silu. Iskoristio je previranja da ,po mislosevicevskom principu lazi i konstrukcija, otkine komad Ukrajine. Da silom uradi ono sto nije mogao ekonomijom, pamecu.
Sve sto je Ukrajina dobila, kao ruska sfera interesa, je prosjecna plata 250 dolara i oligarhijski sistem, po ugledu na Rusiju, koji brutalno pljackaju tajkuni i politicari poput Janukovica.
Zapad nije idealan, nije posten ali sigurno Ukrajini ima ponuditi vise nego Rusija. To je sustina problema koja se razvodnjava pricama o fasistima, mudzahedinima , parole svi Rusi u jednoj drzavi..sve je to ovdje dobro poznati scenario.
Kikibombona

#7037 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: Meni je fakat smjesno da Putin se kurci na svojoj granici i porucuje: eto sta cete sada?
Smijesno?

Sta treba, pustiti Amere na rovare na granici?

To je isto kao da kazes. Nekada je VB kolonizovala pola svijeta, a sada prijeti sankcijama. Besmisleno.
nihoniho

#7038 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

General War wrote:
AliceInChains wrote: Pa zapadna politika je spora i metodicna, naravno da svakome nije drago da se odrekne jeftinog energenta i svega sto ide uz to...nije easy niti to tvrdim...isti su plakali (samo sto su danas rusija i njemacka zamjenili dresove) i 1939 sta ce sa investicijama u njemackoj i trzistem...pa na kraju im se odbilo o glavu.
I opet kazem, sta sprecava jednog (a kamo li vise) ukrajinskih patriota da roknu gasovod i naftovod za zapad evrope kao mjeru pritiska...sta su evropski politicari pricali prije nekoliko godina svom narodu kada je Rusija zavrnula ventile Ukrajini i Bjelorusiji...e to ce im isto objasnjavat...(grijte se na struju...vozite biciklo, stedite...)
Tacno, smijesno je uopste licitirati ko bi, u sukobu zapada i Rusije, ekonomskom , pa i vojnom, izasao kratkih rukava.
Europa i Amerika mogu bez Rusije, Rusija ne moze bez zapada, moze ali joj slijedi "back in USSR". Zapad se nece povuci jer da su od te fele, ne bi ni dosli tu gdje jesu. Pitanje je koliko ce Putin biti budala i koliko ce daleko ici u zaostravanju odnosa sa zapadom. Svi su na gubitku, i to velikom, nikome nije u interesu rusiti tek izgradjeno .
Kikibombona

#7039 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

nihoniho wrote: Tacno, smijesno je uopste licitirati ko bi, u sukobu zapada i Rusije, ekonomskom , pa i vojnom, izasao kratkih rukava.
Europa i Amerika mogu bez Rusije, Rusija ne moze bez zapada, moze ali joj slijedi "back in USSR". Zapad se nece povuci jer da su od te fele, ne bi ni dosli tu gdje jesu. Pitanje je koliko ce Putin biti budala i koliko ce daleko ici u zaostravanju odnosa sa zapadom. Svi su na gubitku, i to velikom, nikome nije u interesu rusiti tek izgradjeno .
Ameri su bahati, idu naprijed bez obzira na sve.

Rusija je prinudjena gutati knedle i uz verbalne osude pratiti americko orgijanje po cijelom svijetu.

Sta trebaju uraditi kada je u pitanju ruska granica?

Pustiti da ih NATO okruzi sa svih strana i postavi antiraketne sisteme? Da ih poklope i poslije ucjenjuju.

Stvarno ne kontam sta ste ocekivali.

Rusija je previse jaka da ne bi uzvratila udarac. Zasto bi se predali ako ne moraju?
nihoniho

#7040 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Kikibombona wrote:
nihoniho wrote: Tacno, smijesno je uopste licitirati ko bi, u sukobu zapada i Rusije, ekonomskom , pa i vojnom, izasao kratkih rukava.
Ameri su bahati, idu naprijed bez obzira na sve.

Rusija je prinudjena gutati knedle i uz verbalne osude pratiti americko orgijanje po cijelom svijetu.

Sta trebaju uraditi kada je u pitanju ruska granica?

Pustiti da ih NATO okruzi sa svih strana i postavi antiraketne sisteme? Da ih poklope i poslije ucjenjuju.

Stvarno ne kontam sta ste ocekivali.

Rusija je previse jaka da ne bi uzvratila udarac. Zasto bi se predali ako ne moraju?
Pa u tome i je stvar , NATO ih je davno okruzio, prodao sistem vrijednosti... Sta pokusava Putin? Hoce li aneksija Krima znacajno popraviti rusku poziciju? Svakako sa Ukrajinom Rusi imaju ugovor o koristenju vojnih baza na Krimu do 2042. godine.
Niko nista ne dobija ovim sukobom, a Rusi bi mogli izgubiti puno vise. Sve mio se cini da je u pitanju Putinova sujeta i ucvrscavanje vlasti aktiviranjem patriotizma,price o opasnosti po Rusiju, cenzure...
jefferson

#7041 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:
jefferson wrote: Meni je fakat smjesno da Putin se kurci na svojoj granici i porucuje: eto sta cete sada?
Smijesno?

Sta treba, pustiti Amere na rovare na granici?

To je isto kao da kazes. Nekada je VB kolonizovala pola svijeta, a sada prijeti sankcijama. Besmisleno.
Amerikanci rovare na granici? Pa ako SAD mogu da uspostave uticaj u Ukrajini pored jedne Rusije onda to govori vise o jacini Rusije nego SAD. Ja nesto ne vidim da je Litvancima, Estoncima i Estoncima lose, a i tamo su Amerikanci rovarili.
valensija

#7042 Re: Ukrajina

Post by valensija »

15:52 - RUSI ZAUZELI I DRUGU BAZU

Ruske snage zauzele su i drugu bazu ukrajinske mornarice u zapadnom delu Krima, javila je agencija AFP.

17:06 - RUSIJA PRIPOJILA I DEO OHOTSKOG MORA

Rusija je u ponedeljak pripojila i 52.000 kvadratnih kilometara Ohotskog mora, na Dalekom istoku, i ta vest prošla je nezapaženo u medijima nakon prijema Krima u njihovu federaciju.
sportman1

#7043 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

ne znam kako se zivi u baltickim zemljama ali bugari kazu da im je bilo bolje za vrijeme komunizma.
o nama da ne pricam ipak nas je rat unistio.
JoseMujica

#7044 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

koliko je zabavno rusko bratimljenje i kolika je stvarna snaga Rusije, politićka i ekonomska, dovljno govori i ćinjenica da je Srbija pored ove brače završila s Arapima

najcrnji, oligarhijski oblik feudokapitalizma ide uz njihove investicije uz nepostojeće ekološke, radne ili bilo kakve druge standarde
sportman1

#7045 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

valensija wrote:15:52 - RUSI ZAUZELI I DRUGU BAZU

Ruske snage zauzele su i drugu bazu ukrajinske mornarice u zapadnom delu Krima, javila je agencija AFP.

Rusija je u ponedeljak pripojila i 52.000 kvadratnih kilometara Ohotskog mora, na Dalekom istoku, i ta vest prošla je nezapaženo u medijima nakon prijema Krima u njihovu federaciju.

jos samo da vrate aljasku koju su prodali za 6,5 mil. dolara(sadasnja protivvrijednost 100 miliona dolara) I bila bi to zemlja na 3 kontinenta i ko zna koliko vremenskih zona. :D
Kikibombona

#7046 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: Amerikanci rovare na granici? Pa ako SAD mogu da uspostave uticaj u Ukrajini pored jedne Rusije onda to govori vise o jacini Rusije nego SAD. Ja nesto ne vidim da je Litvancima, Estoncima i Estoncima lose, a i tamo su Amerikanci rovarili.
Da li o Amerima govori ista cinjenica da Kuba i Venecuela imaju bolje odnose sa Rusijom nego Amerikom?

Naravno da ne!

Rovare! To su Ukrajinci sami od sebe odlucili vandalski srusiti legalno izabranu vlast, iako su bili svjesni da ce se Rusija umijesati?

Neko ih je morao ohrabriti, kao i one levatine, Gruzijce.

Nisu rovarili na nacin na koji rovare u Ukrajini. Nisu u gore navedenim drzavama nasilno rusili prorusku vlast.

Ne zaboravi da je i Ukrajina bila na putu ka EU. Rusi povodom toga nista nisu uradili. Ovaj put su pretjerali.
Kikibombona

#7047 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

JoseMujica wrote:koliko je zabavno rusko bratimljenje i kolika je stvarna snaga Rusije, politićka i ekonomska, dovljno govori i ćinjenica da je Srbija pored ove brače završila s Arapima

najcrnji, oligarhijski oblik feudokapitalizma ide uz njihove investicije uz nepostojeće ekološke, radne ili bilo kakve druge standarde
Jose druze, balkanski kompleksi manje i vise vrijednosti.

Boli Ruse lijevo jaje za Srbiju. Trenutno nisu ni priblizno jaki da bi tako daleko od granice sirili uticaj.

Srbija je toliko nebitna da je nema smisla pominjati na ovoj temi.
Dabba

#7048 Re: Ukrajina

Post by Dabba »

valensija wrote:
Ama bolan, nein! :shock:
CITAT: "Komisija UN-a za granice kontinentalnog šelfa proglasila je područje Ohotskog mora površine 52 tisuće kvadratnih kilometara dijelom ruskog kontinentalnog šelfa, što znači da je sad cijelo Ohotsko more pod kontrolom Ruske Federacije." Link:
http://ruskivjesnik.com/politics/2014/0 ... 26167.html
Last edited by Dabba on 19/03/2014 17:57, edited 1 time in total.
Kikibombona

#7049 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

nihoniho wrote: Pa u tome i je stvar , NATO ih je davno okruzio, prodao sistem vrijednosti... Sta pokusava Putin? Hoce li aneksija Krima znacajno popraviti rusku poziciju? Svakako sa Ukrajinom Rusi imaju ugovor o koristenju vojnih baza na Krimu do 2042. godine.
Niko nista ne dobija ovim sukobom, a Rusi bi mogli izgubiti puno vise. Sve mio se cini da je u pitanju Putinova sujeta i ucvrscavanje vlasti aktiviranjem patriotizma,price o opasnosti po Rusiju, cenzure...
Mislis na one tri balticke banana drzavice?

Ukrajina je neuporedivo vaznija od ovih drzavica, kao i Bjelorusija. Onda imas veliki Kazahstan.

Rusija apsolutno nije okruzena.

Ako bi izgubili Ukrajinu i Bjelorusiju, to bi bila prava katastrofa. Pogledaj globus.

Ovo je poruka, poruka Amerima da ne mogu raditi sta hoce, da ne mogu nasilno rusiti proruske vlasti. Da su ih pustili sad, oni bi isto ponovili u Bjelorusiji, Kazahstanu itd.
nihoniho

#7050 Re: Ukrajina

Post by nihoniho »

Kikibombona wrote: Mislis na one tri balticke banana drzavice?

Ukrajina je neuporedivo vaznija od ovih drzavica, kao i Bjelorusija. Onda imas veliki Kazahstan.

Rusija apsolutno nije okruzena.

Ako bi izgubili Ukrajinu i Bjelorusiju, to bi bila prava katastrofa. Pogledaj globus.

Ovo je poruka, poruka Amerima da ne mogu raditi sta hoce, da ne mogu nasilno rusiti proruske vlasti. Da su ih pustili sad, oni bi isto ponovili u Bjelorusiji, Kazahstanu itd.
:roll: Ali srusili su prorusku vlast ! Krim je mali dio Ukrajine, preko 90 posto nije pod ruskom vlascu, niti ce biti . Ukrajina je za Rusiju izgubljena, tome ti govorim, sta je stvarna poenta uzimanja Krima?
Pokazivanje misica, poruka "ne moze dalje" ? Pa nema dalje, sve dalje je ulazak u teritoriju Ruske Federacije...
Mislim da se radi o zaostravanju situacije iz koje Putin zeli izvuci licne politicke poene, jer bi ga, da nije reagovao , politicki protivnici proglasili "kukavicom" i unistili imidz celicnog vodje.
Nazalost, na stetu Ruskog naroda , koji bi se mogao suociti sa siromastvom, u slucaju da krene ekonomski rat.
Post Reply