Ukrajina

GandalfSivi

#30426 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Osmi Socrates wrote: 11/02/2022 16:00 Čak je i Izrael pomagao Argentincima.
Ovo nisam znao.
GandalfSivi

#30427 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Milenkov buraz wrote: 11/02/2022 16:02
HarTar wrote: 11/02/2022 15:44

Idi prati šta je Fauči napisao, mene zaobiđi. Zbog takvog stajališta (licemjerja) poput tvog zapad niko i ne voli....
Ko niko? Da vidimo, Asad, Isil, Al-Qida, Putin, S. Koreja, četnici? Jesam li koga izostavio?
Mule :)
Milenkov buraz

#30428 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

GandalfSivi wrote: 11/02/2022 16:04

Ko niko? Da vidimo, Asad, Isil, Al-Qida, Putin, S. Koreja, četnici? Jesam li koga izostavio?
OK, sorry, zaboravio sam na njih. Fina raja sve nema šta. Iskreno ne podržavam ni ja Zapad uvijek niti mi se sviđaju njihovi postupci uvijek ali ako moram da biram između ove "elitne skupine" i Zapda uvijek biram Zapad.
Bossona

#30429 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Spiritbreaker wrote: 11/02/2022 09:27
Bossona wrote: 11/02/2022 00:47

Da imaju sve zemlje svijeta nuklerano oružje našla bi se neke budale da ih upotijebe a i ovako ludaci poput Putina prijete upotrebom istog. Sjeverna Koreja je nuklearna tempirna bomba sa bolesnim diktatorom.

Ukrajinu su prevarili i nagovorili da preda nuklerano oružje uz garancije najvećih sila pa to Rusija prekrši, podržavajući separatiste i aneksira Krim i ne priznaju ih kao naciju i državu.

Mislim da to sve treba uništiti da se spasi svijet od uništenja. Dovoljno je da se nekoliko njih upotijerbi i da planeta bude pakao za preživjele.

Image

The Cold and the Dark: The World After Nuclear War

Odlična knjiga koja opisuje posljedice upotrebe nukleraki pored razaranja i devastacije ktaklizmićkih razmjera, nastupla bi hladnoća i mrak svijeta bez života na planeti zemlji, nakon nuklearnog rata po procjeni naučnika.

Velika grupa svjetski poznatih naučnika je 1983 godine je imala sastanke kako bi razgovarali o tome šta će se dogoditi nakon nuklearnog rata sa zemljom, čovječanstvom i živim bićima. Održana je konferencija o dugoročnim svjetskim posljedicama nuklearnog rata. Politička mišljenja i držanje su namjerno isključeni. Naučnici su željeli da daju svoje podatke i mišljenja svijetu.

Zabilježene su različite nuklearne ratne detonacije. 100 megatona, 1000 megatona, 5000 megatona i 10000 megatona. Također ako bi bili vazdušni udari iznad gradova ili neposredno iznad ojačanih vojnih objekata (silosa itd.). Oni su dali procjene koliko bi radioaktivnih čestica bilo uneseno u troposferu ili za veće eksplozije u stratosferu.

Procjenjuje se količine zračenja, kada ultraljubičastih zraci postaju mnogo intenzivniji s uništavanjem ozonskog omotača. Takođe masovno globalno zahlađenje zbog blokade sunčeve svjetlosti koja bi uzrokovala nuklearnu zimu. Smrt za biljke, usjeve i životinje. Glad, mnogo karcinoma smrti, mutacija smrt, porast bolesti i smrti. Oko 1/4 Zemljine populacije bi bilo ubijeno u velikom nuklearnom ratu, još 1/4 ubijeno od radijacije, bolesti, ultraljubičastog svjetla i gladi zbog uništenih usjeva i biljaka. Kasnije više umire od gladi. Možda svi. Takođe kako bi se okeani zagadili i uticali na planetu

Ono što je bilo zaista zastrašujuće je da su i SAD i Sovjetski Savez imali (i još uvijek rade iako se Sovjetski Savez raspao) znatno iznad "graničnog nivoa" da dovedu svijet u nuklearnu zimu i nedostatka sunčeve svjetlosti.

Spominje se da bi, ako bilo koja strana započne masovni prvi udar, da bi obje strane stradale. To bi bilo samoubistvo za zemlju lansiranja nuklerki i druge zemlja ne bi morala ispaliti projektile. Ovo čak i ne uzimajući u obzir manje nuklearne arsenale drugih zemalja poput Kine, Francuske ili Velike Britanije ili Izraela. Plus Sjeverna Koreja, Indija i Pakistan i eventualno druge zemlje.

Ovo je zapanjujuća knjiga. Naučnici su svjetskim liderima dali informacije i u osnovi im rekli da u velikom nuklearnom ratu ne može biti pobjednika. Realna mogućnost potpunog izumiranja čovječanstva. Tijelo svjetskih naučnika dalo je molbu svjetskim liderima da se riješe/razmontiraju svo nuklearno oružje. Rizik od izumiranja je prevelik.

Ovo istraživanje je bilo davne 1983 godinje sa tadašnjim stokom nuklearnog oružja.

Rusija i SAD su još tada imale više od "nivoa praga" za početak globalne nuklearne zime i mogućeg izumiranja čovječanstva.

Ova knjiga vam zaista otvara oči za problem nuklearnog oružja i potrebu da se razoruža svijet od tog oružja.

Odlično predavanje na temu nuklearnog oružja i zastrašujućim posljedicama nuklearnog rata po čovječanstvo

The Growing Danger of Nuclear War and What We Can Do About It

https://www.cornell.edu/video/ira-helfa ... uclear-war
Imas li je u pdfu?
Ja imam knjigu,
Probaj na ovoj stranici nude registrovanim opciju za čitanje. https://forum.sbenny.com/thread/the-col ... ar.124172/

Ovdje možeš naručiti knjigu

https://www.abebooks.com/servlet/Search ... p-_-author
GandalfSivi

#30430 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Milenkov buraz wrote: 11/02/2022 16:06
GandalfSivi wrote: 11/02/2022 16:04

OK, sorry, zaboravio sam na njih. Fina raja sve nema šta. Iskreno ne podržavam ni ja Zapad uvijek niti mi se sviđaju njihovi postupci uvijek ali ako moram da biram između ove "elitne skupine" i Zapda uvijek biram Zapad.
Moradoh ih dodati da nam se Salik ne uvrijedi :D
muhafuca

#30431 Re: Ukrajina

Post by muhafuca »

Osmi Socrates wrote: 11/02/2022 15:51 Na primjeru Orbana se vidi kako se EU mora reformirati. A bogami i NATO.

Jbmt, EU fondovi ga bukvalno održavaju na vlasti. Čitavu Mađarsku je doveo u diktatorski sistem koristeći EU pare. Ukini to đubretu, pa da vidimo dokle će. Opozicija ga može pobjediti na izborima jer su se ujedinili, ali, pitanje je mogu li vladati. Čitav sistem je namješten tako da ga Orban može srušiti i proglasiti nesposobnost opozicije da vlada. Milion Mađara pobjeglo iz zemlje za vrijeme njegove vlasti, jer je sistem namješten tako da oni koji su protiv njega ne mogu dobiti kvalitetan posao.

Kroz Ustav čovjek obezbjedio da mu ovu financijsku diktaturu ne mogu srušiti, bez obzira ko vlada. :lol:

Iskreno, ako ga mađarski narod ne izvede na sud i osudi na doživotni zatvor, teško da će pustiti sve što ima pod šapom. Mađarska treba ozbiljnu revoluciju.

A i iz NATO mu već trebaju lupati šamare. Pa dokle, jbt?
znaci u EU i NATO ne mozes kao suverena zemlja, sa vlastitom vanjskom i unutrasnjom politikom (?)

vec samo ako slusas Brisel (?)

EU je organizacija za ekonomsku saradnju - nije drzava niti suveren nad zemljama clanicama

dok god drzave clanice drze otvorene granice i postuju sve ekonomske principe EU to je to.

Isto i za NATO

To sto ovi iz brisela uzimaju sebi za pravo da glume supradrzavu i slicne gluposti to je njihov problem
GandalfSivi

#30432 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

HarTar wrote: 11/02/2022 15:59
GandalfSivi wrote: 11/02/2022 15:54

Nije licemjerje, nego se brinem. Hajde sto ne znas osnove ekonomije (nije za svakoga), ali ni osnove istorije, za koje, ako vec neces knjige da citas, ti ne treba vise od dvije minute da proguglas.

Hajde da te nesto naucimo danas. Foklandska ostrva su naseljena hiljadu sedamnsto i neke a od 1833. su pod kontrolom Velike Britanije. Vecina stanovnistva tamo ima britansko porijeklo, pricaju engleski jezik i cak voze pogresnom stranom ceste. Jedina poveznica sa Argentinom je sto su geografski blizu.
Wow, znači otočja udaljena 13 hiljada kilometara od Britanije su britanska, a Krim koji je vijekovima bio što ruski, što tatarski, što osmanski, a najmanje ukrajinski, i još se nalazi tik uz rusku granicu nije ruski?! Da nije bilo Hruččova Krim nikada ne bi pripao Ukrajini...
Jah ba, sve je Hruscov. A to sto je Rusija prilikom raspada SSSR-a priznala Ukrajinu u tadasnjim granicama i potpisala sporazum kojim garantuje nezavisnost i cjelovitost Ukrajine, pa se kasnije popisala po istom, to nista? Kad mi ovako pocnu istoriju nabrajati, roknuo bih se. Isto kada je Karadzic pokusavao dokazati da je BiH po katastrima srpska, smijesno...
GandalfSivi

#30433 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

muhafuca wrote: 11/02/2022 16:13 EU je organizacija za ekonomsku saradnju - nije drzava niti suveren nad zemljama clanicama
Mijesas Evropsku Zajednicu i Evropsku Uniju.
Osmi Socrates

#30434 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

GandalfSivi wrote: 11/02/2022 16:03
Osmi Socrates wrote: 11/02/2022 16:00 Čak je i Izrael pomagao Argentincima.
Ovo nisam znao.
Najapsurdnija stvar oko svih tih navodnih principijelnih izlazaka na crtu Zapadu i zapadnom imperijalizmu je da razne budaletine širom svijeta ne poštuju nikakva pravila logike. Čak i Kastro je tada dao podršku vojnoj hunti Argentine, a oni masovno ubijali sve ljevičare u zemlji, i nije tada imao diplomatske odnose sa njima.
Last edited by Osmi Socrates on 11/02/2022 16:18, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#30435 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

Ma meni se cini da se ovdje neradi o Ukrajini nego o odnosima u Nato organizaciji.

Sve vise imam osjecaj da ovaj pritisak na Ukrajinu uradjen samo sa jednim ciljem da se utvrdi koliko je Nato jedinstven.
Sad dal taj pritisak dolazi od rusa, koji vrseci taj pritisak zele da pokazu da Nato nije jedistven i tako pocnu proces razvaljivanja, ili amerika pravi vjestacku krizu da vidi na koga moze da racuna u tom savezu nemogu da skontam ali mi sve vise lici na to....Ukrajina je collateral damage.

Sa druge strane vrlo lako se moze desit da nebude nista, ameri i nato ce to slavit kao dokaz da je njihova odlucna akcija uplasila rusiju i zaustavila ih u namjerama da pokrenu rat. Rusi ce sa druge strane govorit da je ovo dokaz da amerika i Nato sire paniku i zele rat ....dok je istina negdje u sredini.
Osmi Socrates

#30436 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

muhafuca wrote: 11/02/2022 16:13
Osmi Socrates wrote: 11/02/2022 15:51 Na primjeru Orbana se vidi kako se EU mora reformirati. A bogami i NATO.

Jbmt, EU fondovi ga bukvalno održavaju na vlasti. Čitavu Mađarsku je doveo u diktatorski sistem koristeći EU pare. Ukini to đubretu, pa da vidimo dokle će. Opozicija ga može pobjediti na izborima jer su se ujedinili, ali, pitanje je mogu li vladati. Čitav sistem je namješten tako da ga Orban može srušiti i proglasiti nesposobnost opozicije da vlada. Milion Mađara pobjeglo iz zemlje za vrijeme njegove vlasti, jer je sistem namješten tako da oni koji su protiv njega ne mogu dobiti kvalitetan posao.

Kroz Ustav čovjek obezbjedio da mu ovu financijsku diktaturu ne mogu srušiti, bez obzira ko vlada. :lol:

Iskreno, ako ga mađarski narod ne izvede na sud i osudi na doživotni zatvor, teško da će pustiti sve što ima pod šapom. Mađarska treba ozbiljnu revoluciju.

A i iz NATO mu već trebaju lupati šamare. Pa dokle, jbt?
znaci u EU i NATO ne mozes kao suverena zemlja, sa vlastitom vanjskom i unutrasnjom politikom (?)

vec samo ako slusas Brisel (?)

EU je organizacija za ekonomsku saradnju - nije drzava niti suveren nad zemljama clanicama

dok god drzave clanice drze otvorene granice i postuju sve ekonomske principe EU to je to.

Isto i za NATO

To sto ovi iz brisela uzimaju sebi za pravo da glume supradrzavu i slicne gluposti to je njihov problem
Pa jbt, nije Mađarska ekonomski gigant. Bukvalno žive od fondova EU. Postoje evropske vrijednosti koje se moraju poštovati da bi ušao u EU. Orban ih prekršava skoro svaki dan. Neka istupi iz EU, ako nije spreman da ih se pridržava.

Što se tiče NATO, to je potpuno drugi par cipela. U pitanju je evropska sigurnost, i Orbanova glupost se može mjeriti jedino sa Milanovićevom kada su u pitanju ovakve izjave.
Timscho

#30437 Re: Ukrajina

Post by Timscho »

Idi prati šta je Fauči napisao, mene zaobiđi. Zbog takvog stajališta (licemjerja) poput tvog zapad niko i ne voli....
Zokija
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#30438 Re: Ukrajina

Post by Challenger_ »

- O jezičkoj srodnosti, da ne kažem istovjetnosti.

Ukrajina, oblast Bukovina. Predio pun bukove šume. Podolje, podolina, dolina uz rijeku. Kijev grad i naselja Kijevo kod Sarajeva i čini mi se u Dalmatinskoj Zagori, ne znam etimologiju (porijeklo) imenice.

Itd, itsl.
Osmi Socrates

#30439 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Šta, je l' to sad sveslavenstvo na redu kad su u pitanju argumenti? :lol:

Koliko su ruski vlastodršci pobili, osiromašili, u Sibir poslali, u bijedu i zaostalost Slavena odveli? Uključujući tu i Ruse.
Milenkov buraz

#30440 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Čovjek živi svoj "ruski san", dobro sam ja to detektovao, nemoj ga buditi.
detroit-mercy

#30441 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

GandalfSivi wrote: 11/02/2022 15:41

Ti fakat ni osnove ne znas. Sta je u pravu?
A Turci hrle ko ludi da se dokopaju zapada :mrgreen:
GandalfSivi

#30442 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Vidi pizdi japanskih sto hoce da isprovociraju rat u Ukrajini :D

https://www.index.hr/vijesti/clanak/niz ... i_ostalo_d
Challenger_

#30443 Re: Ukrajina

Post by Challenger_ »

Rostov na Donu:

Image

Voronjež

Image
U ovom trenutku twitter gori od smejanja britanskoj ministrici spoljnih poslova koju je Lavrov navukao na tanak led prilikom sastanka u Moskvi juče. Lavrov ju je u nekom trenutku pitao da li GB priznaje ruski suverenitet nad teritorijama Rostova i Voronježa, a majstorica je kao iz topa rekla da GB to nikada neće priznati. Problem je što su obe teritorije sastavni deo Rusije, nemaju veze sa Ukrajinom.
Challenger_

#30444 Re: Ukrajina

Post by Challenger_ »

Ovo meni više nije ni smješno. Prejadno je da nekadašnja svjetska imperija ima ovakve debile na čelu tako značajnog ministartstava. I ne, nije riječ o gafu, već je pomješala Crno i Baltičko more.

Kao da je regrutovana na ovoj temi, među rusofobnim sirotanima.
Challenger_

#30445 Re: Ukrajina

Post by Challenger_ »

U stvari, griješim. Među njima makar Jež poznaje geografiju. Sa njim bi GB bolje prošla.

______
Osmi Socrates

#30446 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

A vala takvim stvarima se smiju samo idioti. Ne zna pa šta?

Ni Lavrov ne zna koji je vijek. Nema hladnog rata više. Ni Putin ne zna koji je vijek. Tu cijenu ruski narod trpi, da mu vođe više ne znaju ni koji je vijek. KGB politika, jbt.

I pored svega toga, bolje da mu je ona izašla na razgovor, iako je pomiješala neke stvari. Da mu zaista izađe neki ekstremist na razgovor, otjerao bi ga u penziju, gdje i pripada.

Plus što takvi znaju sve.
homer2go

#30447 Re: Ukrajina

Post by homer2go »

Challenger_ wrote: 11/02/2022 16:28 - O jezičkoj srodnosti, da ne kažem istovjetnosti.

Ukrajina, oblast Bukovina. Predio pun bukove šume. Podolje, podolina, dolina uz rijeku. Kijev grad i naselja Kijevo kod Sarajeva i čini mi se u Dalmatinskoj Zagori, ne znam etimologiju (porijeklo) imenice.

Itd, itsl.
Historijska je neminovnost da se "Srpski svet" udruži u konačnici sa "Slavenskim svetom by Russia"

Nomen est omen
GandalfSivi

#30448 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Ali regularno papanluk u rangu Dodika. Jes’ joj sukn’o oca mi…

Na sta se ovdje neuki loze, cirkus…
Last edited by GandalfSivi on 11/02/2022 16:57, edited 1 time in total.
nosara

#30449 Re: Ukrajina

Post by nosara »

Challenger_ wrote: 11/02/2022 16:47 Ovo meni više nije ni smješno. Prejadno je da nekadašnja svjetska imperija ima ovakve debile na čelu tako značajnog ministartstava. I ne, nije riječ o gafu, već je pomješala Crno i Baltičko more.

Kao da je regrutovana na ovoj temi, među rusofobnim sirotanima.
Druga klasa, Zoki u pravu. :D
muhafuca

#30450 Re: Ukrajina

Post by muhafuca »

GandalfSivi wrote: 11/02/2022 16:15
muhafuca wrote: 11/02/2022 16:13 EU je organizacija za ekonomsku saradnju - nije drzava niti suveren nad zemljama clanicama
Mijesas Evropsku Zajednicu i Evropsku Uniju.
:-) :-) :-)

ima li na klixu neka tema za najgluplji komentar godine

da nominujem ovo gore
Post Reply