Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#213176 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

drug_profi wrote: 19/01/2025 21:24Opa najave.
Dere uskurac.

*Bez ikakvih dokaza na ratištu.
drug_profi

#213177 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Rat nije prestao iako mi ništa ne pišemo.

Danas dronovina uništen ruski Nebo sistem vrijedan 100 m dolara u Hersonskoj regiji.

Britanci isporučili dva Gravehawk SAM sistema.
Rijec je o prototipima koje je Ukrajina narucila, a za njih su je razvili Danci i Britanci zajedno.
Short range SAM dometa 15-20 km. Jos 15 sistema je na putu.

Ukrajinska raketna industrija udruzila snage sa poljskim vodećim proizvodjacem vojne elektronike na razvoju ozbiljnijih SAM sistema. Takodjer se pregovara i sa francuskim.

Itd.itd.
Čitalac

#213178 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ponešto iz knjige Valerija Zalužnog „Moj rat“:
- Materijalna situacija vojske bila je teška. Država je tek 1999. počela isplaćivati ​​časničke plaće. Do tada, moja je obitelj (Zalužni je u to doba poručnik) jedva spajala kraj s krajem i preživljavala od časničkog obroka.
- Intenziviranje destruktivnih procesa usmjerenih na potpuno uništenje Oružanih snaga Ukrajine opaža se 2011. godine, za vrijeme predsjedništva Viktora Janukoviča. Tijekom dvije godine mojeg zapovijedanja 51. brigadom, njezin je sastav gotovo prepolovljen. Brigadi je izdavano 20 litara dizela mjesečno, unatoč činjenici da je bila smještena u dva grada i imala poligon za obuku.
- Godine 2013. prolazio sam pokraj stožera 51. brigade pa sam došao u posjet. Na stolu za kojim sam nekoć radio, nalazila se borbena bilješka. Uz dopuštenje tadašnjeg zapovjednika, pogledao sam je i kosa mi se digla na glavi. Osoblje brigade smanjeno je tri puta.
- S početkom rata s Rusijom 2014. Oružane snage počele su postupno izlaziti iz postsovjetskog mraka. Obuka s bojevim gađanjem postala je uobičajena. Učinkovita obuka zapovjednih i nadzornih tijela održavana je godišnje - to je pomoglo vojsci da se kreće u dobrom smjeru. Ali to je bio tek početak restrukturiranja vojske. Suluda birokracija iz vojske nije nigdje nestala.
- Sredinom 2015. zapovijedao sam „Sektorom B“ (teritorij oko Donjecka). Situacija je bila izuzetno teška. Neprijatelj je granatirao naše položaje, dok je nama, kao rezultat drugog sporazuma iz Minska, naređeno da ne odgovaramo. To je razdoblje rata onih koji su bili u rovovima protiv onih koji su iz skupih ureda vodili politiku.
- Već u prvom mjesecu obnašanja dužnosti zapovjednika Oružanih snaga, u kolovozu 2021, pogodila me je nespremnost sustava Oružanih snaga Ukrajine za upravljanje operacijama i cjelokupnom oružanom borbom u slučaju invazije neprijatelja iz više smjerova, kako se na kraju i dogodilo. Vježbe u jesen 2021. samo su potvrdile moje zaključke. Uložio sam sve napore u stvaranje sustava koji bi bio što učinkovitiji za vođenje operacija istovremeno u dva smjera.
- Uoči ruske invazije nije bilo dovoljno borbenih jedinica za suprotstavljanje neprijatelju, oružja i opreme. Ali glavna tragedija bila je slabost proturaketne obrane, koja je bila blizu apsolutne nule.
- Ofenzivna operacija u tri glavna smjera, koju smo isplanirali, gotovo je izazvala duboku krizu u odnosima s partnerima. Opskrbljenost vojske u tom trenu iznosila je 50–60%, u inženjerijskim sredstvima 10–15%.
- Ustrajno guranje naprijed i koncentriranje napora u jednom smjeru znači pogibiju vojnika, gubitak tehnike i neispunjavanje operativne zadaće. Trebalo je pod svaku cijenu ugušiti sumnje naših partnera i uvjeriti naše. Paradoks je bio da nas ni general Milley ni naše vodstvo, nažalost, nisu htjeli saslušati u osobnim razgovorima.
zigzag

#213179 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Mi znamo kako to sve izgleda čak i da zalužni nije detaljno objasnio. Baštinimo isti istočnoevropski mentalitet. Više je tu zanimljivo "čudo ukrajinskog otpora" jer niko od nas nije očekivao da pometu ruse u prvih par mjeseci.

Ovo sad što putin zahtijeva kapitulaciju je standardno rusko. Bilo šta drugo bi bio znak slabosti.
drug_profi

#213180 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Samo nek ostane na tom zahtjevu.
Crvene_brigade

#213181 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

RAFALNA PALJBA: Trump: ‘Putin uništava Rusiju, on uopće nije svjestan u kakvoj je nevolji!‘; U Moskvi sazvan hitni sastanak. Na sastanku Vijeća ministara, ruski predsjednik istaknuo je da se svako mirno rješenje mora temeljiti na ‘uklanjanju temeljnih uzroka‘ sukoba

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je izjavio da ruski predsjednik Vladimir Putin “uništava
Rusiju” odbijajući pregovarati o prekidu rata s Ukrajinom.

- Trebao bi sklopiti dogovor. Mislim da uništava Rusiju time što nije sklopio dogovor i da će Rusija biti u velikim problemima - rekao je Trump novinarima po povratku u Ovalni ured.

Otkrio je i planove za sastanak s Putinom, istaknuvši njihov prethodni samit tijekom njegovog prvog mandata, piše The Moscow Times.

- Odlično sam se slagao s njim. Nadam se da želi sklopiti dogovor. Ne može biti oduševljen što mu ne ide tako dobro. Većina ljudi je mislila da će taj rat biti gotov za otprilike tjedan dana - rekao je američki predsjednik.

Kritizirao je utjecaj rata na Rusiju, ukazujući na ekonomske probleme i inflaciju, uz napomenu da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio interes za mirovnim sporazumom.

Putin je u ponedjeljak čestitao Trumpu nekoliko sati prije njegove inauguracije, rekavši da je “otvoren za dijalog o Ukrajini radi postizanja dugotrajnog mira”.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1
drndalo

#213182 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Hame_ wrote: 20/01/2025 20:05
Dere uskurac.

Neka malo. Neka razmisle imaju li sta novo...

Nesto sigurno rade, kada ce biti operativno saznacemo. I za ove BUBadzijske dronove smo saznavali post-festum, pa se nismo bunili.

Bar ja nisam.
dr_Evil

#213183 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

zigzag wrote: 21/01/2025 11:04 Mi znamo kako to sve izgleda čak i da zalužni nije detaljno objasnio. Baštinimo isti istočnoevropski mentalitet. Više je tu zanimljivo "čudo ukrajinskog otpora" jer niko od nas nije očekivao da pometu ruse u prvih par mjeseci.

Ovo sad što putin zahtijeva kapitulaciju je standardno rusko. Bilo šta drugo bi bio znak slabosti.
Pa neki dan Ameri rekose da su spremali ukrajinsku odbranu, obukom i oruzjem prije napada. A ovo je samo sta je trenutno receno, nije ovo bio projekat preko noci.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/bli ... 29960.aspx

Dakle, nase su pretpostavke bile bazirane na tome da nismo znali stanje ukrajinske odbrane, a istovremeno nismo shvatali razmjere ruske korupcije u vojnom aparatu, ili ti ga istocnoeuropskog mentaliteta.

Moze Putko prdit koliko hoce, i zahtijevati kapitulaciju, kasno je dosao na megdan.
drug_profi

#213184 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

drndalo wrote: 21/01/2025 14:24
Hame_ wrote: 20/01/2025 20:05
Dere uskurac.

Neka malo. Neka razmisle imaju li sta novo...

Nesto sigurno rade, kada ce biti operativno saznacemo. I za ove BUBadzijske dronove smo saznavali post-festum, pa se nismo bunili.

Bar ja nisam.
Pa evo ja prenio šta sam našao po portalima koji se bave vojskom i oružjem.
Ukrajinski proizvođači raketa i WB Group iz Poljske su udružili snage u razvoju novog SAM sistema.
Razgovara se i sa Francuzima o pridruživanju.

Iz toga možda isapdne nešto zajebano, a možda ne. Ali obzirom da sada sigurno ne fali znanja, volje, sredstava i podrške za takav razvoj, prije da će biti nešto nego da neće.
drndalo

#213185 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Da mi ne klonete duhom, evo malo uspjesnih RU napada, gdje uspjesno napreduju... Na Ahiret...

zigzag

#213186 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

neko je postavio barijeru od zuba, prije ce biti rusi nego ukrajinci
drug_profi

#213187 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Vjerovatno granični pojas.
zigzag

#213188 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ova debela livada tj Tolstyi Lug nije baš blizu granice ali moguće je da su tako postavili rusi
drug_profi

#213189 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 21/01/2025 14:52 Ova debela livada tj Tolstyi Lug nije baš blizu granice ali moguće je da su tako postavili rusi
7-8 km do granice. Pa vjerovatno to i jeste udaljenost na kojoj su Rusi i Ukrajinci radili fortifikacije kad je rat već počeo.
Ukrajinci su mislim na 10 km od ruske granice radili utvrde, a kraj BY dosta blize.
drndalo

#213190 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ljubav ne trajala dugo...

drug_profi

#213191 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

810. sve fin svijet. Sigurno su lijepo postupali sa Koreancima.
zigzag

#213192 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

President Zelensky estimates North Korean losses in Kursk region at 4000 KIA
potrošiće ih do 1. maja
drndalo

#213193 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Obratimo paznju na napisano na potjernici. Kako traze Sjeverno Korejance, ako ih nema tamo, nego su to sve autohtoni Tuva-nljani...?
alijagoro

#213194 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#213195 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Hame_ wrote: 19/01/2025 19:06 Na ovoj udaljenosti mislim da nema problema.

A mogu i zaleći :mrgreen:
kad bi se birao komandir voda ja bih te na foe stavio :lol:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#213196 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Sve to stoji, kao i moje zapažanje da bokericom/sačmaricom mogu skidati ove dronove kao glinene golubove.

Ali mene niko, evo druga godina, ne sluša.

*U kojem bi smijeru išla dron eksplozija nakon pogotka lovačkom sačmom... ima valjda na forumu statičara lovaca :mrgreen:
drug_profi

#213197 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Opet su ti bolje sanse nego da ti eksplodira pod nosom
A i ne mora znaciti da ce zrno sacme pogoditi upaljac.
Bernardinac

#213198 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Bilo je rokanja:
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine preuzeo je odgovornost za napade na naftno skladište u Liski, koje se nalazi u regionu Voronjež, na postrojenje vojne avijacije u Smolensku i na štab 29. armije u Volnovahi, koji se nalazi u okupiranom delu region Donjeck u Ukrajini
https://liveuamap.com/en/2025/21-januar ... of-ukraine
drug_profi

#213199 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

"Zelenski bi volio mir, ali za tango je potrebno dvoje. Vidjet ćemo šta će se desiti", zaključio je Trump.
Nadam se da je svjestan da mir ne može biti pod Ruskim uslovima i da će Putin drugačiju priču odbiti.
Čitalac

#213200 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Cavoli: Rusija nema potencijal za veliki proboj.
Zapovjednik snaga NATO-a u Europi general Christopher Cavoli smatra da država agresor Rusija sada nema vojni potencijal za veliki proboj na frontu u Ukrajini.
„Ne brinem se da bi Ukrajina odjednom mogla izgubiti. Ne vidim potencijal za masovni prodor (Rusa – ur.). I to nije politička, već vojna ocjena. To je i zbog učinkovite obrane koju čine Ukrajinci, ali i zbog poteškoće za rusku stranu da stvori značajne ofenzivne snage. Ove godine bit će više manjih ofenzivnih akcija na fronti. Mislim da ćemo i dalje gledati ovu napetost između želje za napredovanjem i nedostatka ljudstva od strane Rusa. Ovo će uvelike odrediti sukob i prisiliti Ruse da koriste više oružja za odvraćanje", rekao je Cavoli.
Zapovjednik je također ocijenio kako bi se situacija na bojištu mogla promijeniti ako administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa smanji vojnu pomoć Ukrajini. Cavoli smatra da Kijev nije dobio posljednji veliki paket potpore iz Sjedinjenih Država.
"Prvo, ovo je hipotetski, s tim treba biti oprezan. Drugo, skrenuo bih pozornost na vrlo značajan porast europske pomoći upućene Ukrajini, posebno u pitanju streljiva, primjetan je porast proizvodnje granata i projektila naših europskih saveznika", dodao je general.
Post Reply