I Rusima na istoku Ukrajine su dozvoljena sva sredstva protiv nelegitimne pučističke vlasti u Kijevu koja je na ulici oborila njihovog legitimno izabranog predsednika.animus wrote:Zavisi gdje se vuku. ako nisu blizu ratnih desavanja sto nebi bilo legitimno ili ako se koriste u povlacenju isto nebi trebalo biti nelegitimno. Ali je glupo pricati o legitimnosti kad te napadne druga drzava svim I svacim s namjerom da ti otme tvoju teritoriju. Tu prestaje prica o legitimnosti I onda su po meni dozvoljena sva sredstva koja Ukrajinci nisu ni pokusala upotrijebiti.muzicar_iz_parka wrote:Nletih na ovo na militaryphotos forumu:
Koliko je legitimno da se haubice vuku sanitetskim vozilima?
Ukrajina
-
Martinez_
#21026 Re: Ukrajina
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21027 Re: Ukrajina
putin nastavlja viševjekovnu rusku imperijalističku politikujastuk1 wrote:Naravno (bez sarkazma).japin_mutapi wrote:putin šupak
Ali gledaj - to je ustvari jako loše za Rusiju. Ovo je sada bilo drugo Putinovo šamaranje zapadnih lihvaro-cionista. Prvi veliki šamar u Siriji, a sada ovdje mali šamar. Rusija može i vjerovatno hoće dobiti ovaj rat u Ukrajini - jer si nemože priuštiti da izgubi (onaj "pokolj" u Siriji će sigurno za sigurno izgubiti) ali će izgubiti u miru jer slijedi rasparčavanje Rusije i preuzimanje njenog bogatstva.
Vapaji i proklinjanja 100,000 Sirijkih žrtava će stići Rusiju koja je glavni zasluženi za održavanje Assadistinog režima.
sve je to već viđeno osim što rusija nikada u historiji nije protiv sebe imala tako jake i dominantne igrače vojno ekonomsko i politički
rusija nema prijatelja i saveznika ni iz ljubavi ni iz interesa(osim srbije
kina i narodi na južnim granicama će im na kraju dohakati a prije toga će sami rusi raditi dosta posla na uništenju rusije
rusija kao svjetska imperija i globalni igrač je nemoguća misija i što prije kremlj to shvati i prihvati biće bolje za sve nas
-
Martinez_
#21028 Re: Ukrajina
japin_mutapi wrote:putin nastavlja viševjekovnu rusku imperijalističku politikujastuk1 wrote:Naravno (bez sarkazma).japin_mutapi wrote:putin šupak
Ali gledaj - to je ustvari jako loše za Rusiju. Ovo je sada bilo drugo Putinovo šamaranje zapadnih lihvaro-cionista. Prvi veliki šamar u Siriji, a sada ovdje mali šamar. Rusija može i vjerovatno hoće dobiti ovaj rat u Ukrajini - jer si nemože priuštiti da izgubi (onaj "pokolj" u Siriji će sigurno za sigurno izgubiti) ali će izgubiti u miru jer slijedi rasparčavanje Rusije i preuzimanje njenog bogatstva.
Vapaji i proklinjanja 100,000 Sirijkih žrtava će stići Rusiju koja je glavni zasluženi za održavanje Assadistinog režima.
sve je to već viđeno osim što rusija nikada u historiji nije protiv sebe imala tako jake i dominantne igrače vojno ekonomsko i politički
rusija nema prijatelja i saveznika ni iz ljubavi ni iz interesa(osim srbije)
kina i narodi na južnim granicama će im na kraju dohakati a prije toga će sami rusi raditi dosta posla na uništenju rusije
rusija kao svjetska imperija i globalni igrač je nemoguća misija i što prije kremlj to shvati i prihvati biće bolje za sve nas
Puste želje. Ne može niko Rusiju srušiti ni spolja ni iznutra. Garant spoljne bezbednosti je superiorno nuklearno naoružanje a tek će svaki pokušaj iznutra propasti jer će svako ko se buni protiv države u startu najebati. Imaju patriotsku masu i jezgro kako ne možeš ni zamisliti. I što je najvažnije, ne veruju ni u čije dobre namere naročito zapadnjačke.
-
muzicar_iz_parka
#21029 Re: Ukrajina
U opisu slike stoji:animus wrote: Zavisi gdje se vuku. ako nisu blizu ratnih desavanja sto nebi bilo legitimno ili ako se koriste u povlacenju isto nebi trebalo biti nelegitimno. Ali je glupo pricati o legitimnosti kad te napadne druga drzava svim I svacim s namjerom da ti otme tvoju teritoriju. Tu prestaje prica o legitimnosti I onda su po meni dozvoljena sva sredstva koja Ukrajinci nisu ni pokusala upotrijebiti.
To mjesto koje se spominje je između Mariupola i Donjecka.Ukraine columns heading north towards Volnovakha.Note red cross marking on trucks towing artillery.
A šta to Ukrajina efektivno nije koristila u ovom sukobu a mogla je?
Što se tiče pridržavanja konvencija, zar nije kršenje istih ratni zločin, posebno ako sad imamo i zvanično priznanje pobunjenika kao druge strane u sukobu potpisivanjem primirja između predstavnika vlade u Kijevu i samoproglašenih "republika"?
-
jastuk1
#21030 Re: Ukrajina
Pa naravno da ne vjeruju jer zapadni lihvaro cionisti žele oteti ili preuzeti bogatstvo ruskih lihvaro-cionista.Martinez_ wrote:
Puste želje. Ne može niko Rusiju srušiti ni spolja ni iznutra. Garant spoljne bezbednosti je superiorno nuklearno naoružanje a tek će svaki pokušaj iznutra propasti jer će svako ko se buni protiv države u startu najebati. Imaju patriotsku masu i jezgro kako ne možeš ni zamisliti. I što je najvažnije, ne veruju ni u čije dobre namere naročito zapadnjačke.
Nažalost ne radi se o pustim željama, već o neophodnosti, o nečemu što niti jedni niti drugi (zapadni vs. ruski lihvaro-cionisti) ne mogu izbjeći sve i kad bi htjeli.
ZAŠTO? Zato je da se zapadne ekonomije održe na ovom nivou, moraju preuzeti bogatstva koja se nalaze u današnjoj Rusiji. Nova prirodna bogatstva kao kolateral za nove kreditne plasmane i održavanje onog nivoa bogatstva kojeg imaju na zapadu. Ostatak svijeta je već kolateraliziran!!!!!!
Zapad će u cilju očuvanja svog životnog standarda, opljačkati i razbaštiniti svoju civilizacijsku sestru Rusiju. Ako Rusija ne bude predala svoja bogatstva milom, onda će to ići silom i na rasparčavanje.
Nažalost sama Rusija povlači samo pogrešne korake i ide na ruku onima koji žele prikazati Rusiju da je fašisioidna (patriotsku masu sada NA VELIKU ZALOST RUSIJE ČINE UGLAVNOM samo neonacisti), da niš nevalja, da ograničava kojekavka prava, itd.
Sada će Rusija da plaća za sva zlodjela koja je činila zadnih 500 godina, a naračito za ova koja čini indirektno u Siriji!
Nemoj misliti da sam Rusofob. Naprotiv, ne mislim da su etno Rusi išta gori od nas balkanaca, ali Rusija kao država djeluje protiv svih svojih naroda, a naročito protiv etničkih Rusa. Nije mi jasno kako nacija koja daje dobre šahiste, ne vidi nekoliko poteza unaprijed?
Sad je i Rusija u Ukrajini na prekretnici. Za širenje Novorusije moraju konačno biti otvoreni agresori. Hajmo južno Zaporožje, šta se više čeka?
Moj stav se znači još nije promijenio - svako ko je protiv fašisoidne i nametnute Ukro hunte - ima pravo da bude. Mogu li prorusi uspostaviti Novorusiju bez da se pretvore u fašiste - ostaje da se vidi.
- Challenger__
#21031 Re: Ukrajina
Niti je Rusija "sestrinska" civilizacija zapada, niti njom vladaju "lihvaro-cionisiti", niti će je bilo ko razbaštiniti. Neko te je dobro slagao Jastuk.
-
romeomoraprezivjeti
#21032 Re: Ukrajina
Sta vam je ljudi,Rusija je duplo veca od Evrope,a 50 x od Njemacke,i imaju 10 000 bojevih glava!!!!!!!:-D
Sad ce on,k'o da gledam?!:-D
Sad ce on,k'o da gledam?!:-D
-
jastuk1
#21033 Re: Ukrajina
HAH. Vićemo, Čeli, vićemo. !!!!Challenger__ wrote:Niti je Rusija "sestrinska" civilizacija zapada, niti će je bilo ko razbaštiniti. Neko te je dobro slagao Jastuk.
Ni slučano, ni slučajno nemoj zaboraviti "zapad" ne može održati ovaj ekonomski nivo koji ima bez krađe tuđeg bogatstva, bez novih kolaterala za dalju kreditnu ekspanziju. Pošto su sve druge iole vrijedene zamlje uzeli pod svoje - sada je red na Rusiju.
Zapad bi volio kad bi im se Rusija pridružila milom. I samoj Rusiji bi to dugoročno bilo puno bolje. Vako će staviti Rusiju pred svršen čin, a ona kratkovidna kakva jest, da sačuva svoju čast
Nažalost, nije mene niko slagao Čeli, a i dovoljno imam godina da znam vrlo dobro tokove novca i kako se bogatstva sitiču i održavaju.
- vivaldi
#21034 Re: Ukrajina
tvoj stav jastuk donekle mogu razumjeti samo ne vidim kakve veze to ima sa asadom?
-
radostan dan
#21035 Re: Ukrajina
Zapadni mediji: Putin pravi pobjednik
Zapadni mediji: Putin pravi pobjednik
AGENCIJE - 06.09.2014 18:14
Čelnici EU saopštili su da će oštrije sankcije Rusiji biti usvojene iako je sklopljeno primirje u Ukrajini jer treba vidjeti hoće li mirovni plan biti sproveden.
U osvrtima zapadnoevropskih medija se ističe i to da je "pravi pobjednik" u cijeloj situaciji ruski predsjednik Vladimir Putin, čiji je plan za mirovno rješenje krize prihvatio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je, uprkos odbojnosti SAD i još nekih zemalja NATO, obrazložio da je "najbitnije da se spasu ljudski životi".
Porošenko je, kako se objašnjava, bio sučeljen i s ozbiljnim porazima i gubicima ukrajinske armije i slabo kontrolisanih dobrovoljaca u sukobima s pobunjenicima na istoku zemlje, a zaprijetila je opasnost da snage Kijeva izgube i stratešku luku Mariupolj na Azovskom moru.
Ukrajinski predsjednik takođe želi i da situaciju koliko-toliko uredi jer inače ne mogu biti održani izbori koje je on u zemlji sazvao za oktobar.
Britanski dnevnik Gardijan ocjenjuje da "stoji djelimična ruska pobjeda", ali će sprovođenje sporazuma o primirju zavisiti od toga kako će se Rusija i Zapad nagoditi oko budućeg geopolitičkog položaja Ukrajine.
Dodatne evropske sankcije mogu biti zaustavljene ako se ispostavi da se primirje poštuje, rekli su neki šefovi država EU po završetku samita NATO u Njuportu, gdje je odlučeno da se vojno ojačaju istočne članice zbog "ruske prijetnje", iako je konačni stav bio manje oštar nego što su tražili Amerikanci, Poljska i baltičke zemlje.
To se prije svega duguje stavu kancelarke Angele Merkel, prenose njemački mediji, koja je bila za to da se "pokaže oštrina, ali ostave i otvorena vrata za dijalog".
Sankcije EU treba da usvoje vlade dvadesetosmorice, a više zemalja, među kojima posebno Austrija, Slovačka, Češka i Mađarska, slabo su voljne da se to i primijeni.
Ove članice EU jako sumnjaju u svrsishodnost sankcija, jer, kažu izvori u Briselu, iako su pogodile i rusku i privredu EU, nemaju upliva na bitne odluke Moskve.
Komentatori mnogih zapadnoevropskih medija ocjenjuju da je na samitu NATO bila vidljiva podjela između "jastrebova" na čelu sa SAD koji su "Evropu gurali ka odmjeravanju snaga i okršaju s Rusijom", kako je napisao francuski list Figaro, i onih koji su bili za to da se, uz vojno jačanje saveznika na istoku, ne sruše mostovi za moguću i cijelom kontinentu potrebnu saradnju s Rusijom.
Tako treba protumačiti, rekli su diplomatski zvaničnici EU, i dijelom protivrječno obrazloženje predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompeja da se pooštrene kaznene mjere Moskvi usvajaju "da bi se ojačalo načelo da sankcije EU imaju za cilj da se podstakne promjena ponašanja Rusije u zbivanjima u Ukrajini".
Moskva je upozorenjem da je "mir ugrožen" oštro reagovala na odluku NATO da u istočnoevropskim zemljama postavi baze s izuzetno moćnom jedinicom za hitro uzvraćanje na "rusku prijetnju", a kritikovala je i najavu zaoštravanja sankcija EU, uprkos primirju Kijeva i pobunjenika.
Više zapadnoevropskih medija ocjenjuju da je primirje Kijeva i pobunjenika vrlo krhko, da će ukrajinske vlasti s pobunjenicima dugo i teško pregovarati s položaja oslabljenog, da je u suštini kriza prerasla u "zamrznuti sukob u korist pobunjenika", kako kaže rimska Republika.
Francuski list Figaro navodi da su sad pobunjeni djelovi na istoku Ukrajine dobili priznanje kao sagovornici koji traže neku vrstu samostalnosti ili autonomije, a "pobunjenici sad trajnije drže i osvojene djelove teritorija".
Pariski Mond čak smatra da sporazum o primirju i pregovorima Kijeva i pobunjenika predstavlja "pobjedu za Putina, koji je više nego ikad gospodar igre u ukrajinskom sukobu".
Mond dodaje da "pošto je separatistima dozvolio da izbore vojnu prednost, ruski predsjednik se sad ponovo na međunarodnoj pozornici pojavio u svojstvu onoga koji gradi mir".
Bivši šef francuske diplomatije Iber Vedrin upozorio je da se "ne može mrziti Putin, jer će Rusija uvijek biti tu".
Vedrin misli da "treba preispitati politiku Zapada prema Rusiji za posljednjih 20 godina", jer je Putinovo reagovanje nusproizvod zapadne nepametne i ponižavajuće politike prema Rusiji.
Uz "sve zamjerke koje se mogu staviti Putinu", kaže Vedrin, nužno je u etapama ponovno sređivanje odnosa Zapada i Rusije.
- vivaldi
#21036 Re: Ukrajina
ovdje pobjednika nema niti ce biti, samo je nepoznanica koliko ce bit porazenih
-
radostan dan
#21037 Re: Ukrajina
ma kakvi...neko će biti donji.
dugoročno i globalno.
nazad nema.
nadam se da nisam ostavio takav utisak u našem dosadašnjem druženju, da misliš da mislim na sukob ukrajina-novorusi...
dugoročno i globalno.
nazad nema.
nadam se da nisam ostavio takav utisak u našem dosadašnjem druženju, da misliš da mislim na sukob ukrajina-novorusi...
Last edited by radostan dan on 06/09/2014 22:19, edited 1 time in total.
-
iz zadnje klupe
#21038 Re: Ukrajina
Ja ne znam, po meni Ukrajinci su super prosli, evo da se poredimo
BIH; Srbi, 30 % stanovnista, kontrolisu 50 % zemlje, mogucnost blokade zemlje kako hoce
Novorusi i rusoUkrajinci, mozda i preko 50% stanovnistva Ukrajine (cim su izglasali predsjednika), trenutno kontrolisu 2-3% Ukrajine, s time da ovim malenim teritorijanim gubitkom Ukrajinci samo dobijaju, jer je omjer etnickih uKrajinaca sada u preostalom 97% dijelu zemlje prelazi 50% i vise nikad rusofilni predsjenik nece biti izabran, za malu cijenu od 2-3% teritorije, imaju 100% vlast, nikad vise nece rusofil biti direktor drzavne televizije, rusija nece imati nikakav uticaj na 97% teritorije
Iz naše perspektive isto ko kad bi se Republika srpska prostirala na malenom uskom džepu od Banja luke do laktaša, a Doboj, Gradiška, Derventa, Brod, Prijedor, Bijeljina, Zvornik i sve ostalo bili dio Republike BIH
BIH; Srbi, 30 % stanovnista, kontrolisu 50 % zemlje, mogucnost blokade zemlje kako hoce
Novorusi i rusoUkrajinci, mozda i preko 50% stanovnistva Ukrajine (cim su izglasali predsjednika), trenutno kontrolisu 2-3% Ukrajine, s time da ovim malenim teritorijanim gubitkom Ukrajinci samo dobijaju, jer je omjer etnickih uKrajinaca sada u preostalom 97% dijelu zemlje prelazi 50% i vise nikad rusofilni predsjenik nece biti izabran, za malu cijenu od 2-3% teritorije, imaju 100% vlast, nikad vise nece rusofil biti direktor drzavne televizije, rusija nece imati nikakav uticaj na 97% teritorije
Iz naše perspektive isto ko kad bi se Republika srpska prostirala na malenom uskom džepu od Banja luke do laktaša, a Doboj, Gradiška, Derventa, Brod, Prijedor, Bijeljina, Zvornik i sve ostalo bili dio Republike BIH
-
jastuk1
#21039 Re: Ukrajina
Rusija je najviše zaslužna za održavanje i naoružavanje tog genocidnog režima.vivaldi wrote:tvoj stav jastuk donekle mogu razumjeti samo ne vidim kakve veze to ima sa asadom?
Tačno je da su zapadni lihvaro-cionisti zapalili Siriju, ali je Rusija indirektno kriva za Asadistin opstanak. Pošto je doživio šamare i krah preuzimanja Sirije, zapad je odlučio da izbaci i preotme Ukrajinu iz ruske orbite uticaja.
Kao što sam i nedavno rekao da ponovim. Nema mira u Siriji dok se genocidni režim ne svede na Latakiju - tamo gdje mu je jednio i mjesto da bude, a u Ukrajini dok se ne oformi Novorusija ili dok se Ukrajina ne svede na Galiciju ili malo šire.
-
jastuk1
#21040 Re: Ukrajina
Još je rano. Rusija je stavljena pred svršen čin i htjela ne htjela mora da uspostavlja Novorusiju. Naravno da Rusija ne želi da uspostavlja Novorusiju - al jednostavno nema druge, nema izbora. Mora ili je niko od zemalja koje su u ruskoj sferi uticaja neće više uzimati za ozbiljno.iz zadnje klupe wrote:Ja ne znam, po meni Ukrajinci su super prosli, evo da se poredimo
Neka, neka, neka sada debelo, debelo plaćaju podržavanje Assadiste.
Da su pustili Siriju, zapad im možda ne bi dirao Ukrajinu. Ovako - čuveni šahisti zapadoše u debelu klopku.
- vivaldi
#21041 Re: Ukrajina
izvini, ali to bas i nema smisla. pa zar nije rusija pustala niz vodu i slobu i sadama i gadafija..., ali se ovi nisu zaustavljali vec su samo prelazili na sljedeceg?jastuk1 wrote:Rusija je najviše zaslužna za održavanje i naoružavanje tog genocidnog režima.vivaldi wrote:tvoj stav jastuk donekle mogu razumjeti samo ne vidim kakve veze to ima sa asadom?
Tačno je da su zapadni lihvaro-cionisti zapalili Siriju, ali je Rusija indirektno kriva za Asadistin opstanak. Pošto je doživio šamare i krah preuzimanja Sirije, zapad je odlučio da izbaci i preotme Ukrajinu iz ruske orbite uticaja.
Kao što sam i nedavno rekao da ponovim. Nema mira u Siriji dok se genocidni režim ne svede na Latakiju - tamo gdje mu je jednio i mjesto da bude, a u Ukrajini dok se ne oformi Novorusija ili dok se Ukrajina ne svede na Galiciju ili malo šire.
zasto bi se zaustavili poslije asada ako je to tako ko sto ti vjerujes?
zapadna potreba za ruskim resursima i asad mi bas i nemaju neke veze
-
muzicar_iz_parka
#21042 Re: Ukrajina
Donekle su Amerikanci pobjedili.vivaldi wrote:ovdje pobjednika nema niti ce biti, samo je nepoznanica koliko ce bit porazenih
EU je ekonomski oslabila, a u tom pogledu je glavna konkurencija USA.
Za razliku od EU, USA je svoje sankcije tako oblikovala da ne štete interesima njihovih firmi, to je i sam Obama izjavio.
Jedna poprilično bitna stvar koja se izgubila iz očiju javnosti je bescarinski sporazum EU-USA, koji više ide Amerikancima na ruku nego EU, biće usvojen na brzinu jer prijeti "veća opasnost".
Izgubili su milijarde $ zbog zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda, to dosta negativno utiče na volju glasača, a čisto sumnjam da će iko to nadoknaditi onima koji su oštećeni.
Rusija je ekonomski oslabljena, porašće im cjene za proizvode koje ne uvoze više iz EU, nema uvoza visoke tehnologije koja je potrebna naftnoj industriji i bankarske sankcije su takođe nezgodne.
Čini mi se da sam negdje pročitao da EU i Rusija gube ili zajedno 100 milijardi indirektno kroz sve ovo ili pojedinačno navedeni iznos.
-
Drvenija87
#21043 Re: Ukrajina
Upravo mi je Albanac ,kolega ,poslao video sa Ukrajinskog bojista.Ratuje vec zadugo tamo ,sa jos nekoliko hrvatskih dobrovoljaca.
Donbas- Unistena ruska kolona vojnih vozila .
https://www.youtube.com/watch?v=T0X8_BDotG8#t=116
Donbas- Unistena ruska kolona vojnih vozila .
https://www.youtube.com/watch?v=T0X8_BDotG8#t=116
-
jastuk1
#21044 Re: Ukrajina
Pa da je Rusija pustila Assadistu, zapadni lihvaro-cionisti se ne bi osjećali poniženo i ne bi imali razloga da istom mjerom uzvraćaju Rusiji - tj. da je najgore ponize. Uzimanje Ukrajine iz Ruske orbite je najveće poniženje i šamarčina koju je Rusija mogla doživjeti. Najgore poniženje za najgore poniženje. A resursi su naravo dugoročni plan.vivaldi wrote:izvini, ali to bas i nema smisla. pa zar nije rusija pustala niz vodu i slobu i sadama i gadafija..., ali se ovi nisu zaustavljali vec su samo prelazili na sljedeceg?jastuk1 wrote:Rusija je najviše zaslužna za održavanje i naoružavanje tog genocidnog režima.vivaldi wrote:tvoj stav jastuk donekle mogu razumjeti samo ne vidim kakve veze to ima sa asadom?
zasto bi se zaustavili poslije asada ako je to tako ko sto ti vjerujes?
zapadna potreba za ruskim resursima i asad mi bas i nemaju neke veze
Pa lakše bi joj bilo preboljeti gubitak sopstvenog teritorija, nego Ukrajine - o tome se radi.
Čak ni Huntington u izvikanoj knjizi Sukob civilizacija nije niti u jednom slučaju predvidio izlazak Ukrajine iz ruske orbite - a to se upravo desilo.
- Challenger__
#21045 Re: Ukrajina
Ne budi naivan. Prvo, nije u pitanju samo Sirija, nego nakon Sirije Hezbollah, pa smjena režima u Iranu. Čuvajući Siriju, RF je sačuvala i Hezbollah i Iran. A Ukrajina je bila planirana tek nakon "balkanizacije" BI gdje bi vazalni proamerički režimi (kao u Kataru, KSA ili Turskoj) izbili RF na Kaspijski bazen. Niti su izašli na Kaspijski bazen niti su izašli (NATO) na ukrajinsko-rusku granicu. Šta više, RF je "uknjižila" Krim i kvalitativno i kvantitativno izmijenila bezbedonosnu strukturu na jugoistoku evropskog kontinenta u svoju korist.jastuk1 wrote:Da su pustili Siriju, zapad im možda ne bi dirao Ukrajinu. Ovako - čuveni šahisti zapadoše u debelu klopku.
Neprijatelji RF su u ovoj fazi uradili jedno veliko N-I-Š-T-A.
-
jastuk1
#21046 Re: Ukrajina
Apsolutno tačno! A sve u cilju i da evropska privreda stagnira ili pada, da euro ne bi previše jačao da se koliko god omogući nastavak upumpavanja dolara u svjestski finansijski sistem, a da pri tome dolar ne krahira. !!!!muzicar_iz_parka wrote:Donekle su Amerikanci pobjedili.vivaldi wrote:ovdje pobjednika nema niti ce biti, samo je nepoznanica koliko ce bit porazenih
EU je ekonomski oslabila, a u tom pogledu je glavna konkurencija USA.
Za razliku od EU, USA je svoje sankcije tako oblikovala da ne štete interesima njihovih firmi, to je i sam Obama izjavio.
Jedna poprilično bitna stvar koja se izgubila iz očiju javnosti je bescarinski sporazum EU-USA, koji više ide Amerikancima na ruku nego EU, biće usvojen na brzinu jer prijeti "veća opasnost".
Izgubili su milijarde $ zbog zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda, to dosta negativno utiče na volju glasača, a čisto sumnjam da će iko to nadoknaditi onima koji su oštećeni.
Rusija je ekonomski oslabljena, porašće im cjene za proizvode koje ne uvoze više iz EU, nema uvoza visoke tehnologije koja je potrebna naftnoj industriji i bankarske sankcije su takođe nezgodne.
Čini mi se da sam negdje pročitao da EU i Rusija gube ili zajedno 100 milijardi indirektno kroz sve ovo ili pojedinačno navedeni iznos.
- vivaldi
#21047 Re: Ukrajina
izvini, ali to bas i nema smisla - pa vec sam ti naveo primjere sta su sve pustali, al se ovi nisu zaustavljali. zasto bi se zaustavili polsije asada? zasto se desila gruzija puno prije nego je vecina svijeta znala ko je predsjednik sirije?jastuk1 wrote:Pa da je Rusija pustila Assadistu, zapadni lihvaro-cionisti se ne bi osjećali poniženo i ne bi imali razloga da istom mjerom uzvraćaju Rusiji - tj. da je najgore ponize. Uzimanje Ukrajine iz Ruske orbite je najveće poniženje i šamarčina koju je Rusija mogla doživjeti. Najgore poniženje za najgore poniženje. A resursi su naravo dugoročni plan.
mislim da se radi o necem drugom.
male zemlje imaju lokalne interese, a velike imaju globalne. kada se tektonske poloce sudare, mali najebu.
jedino pitanje je sta je zapravo ciji pravi interes u odredjenim dijelovima svijeta?
- Challenger__
#21048 Re: Ukrajina
...nastao bi pokolj maninjina u Siriji, Hezbollah bi bio meta Izraela koji bi ih potukao jer ne bi imali logistiku, rušili bi režim u Teheranu. Ovako, RF se proteže od izraelsko-libanske granice preko Teherana i Moskve do Mariupolja.jastuk1 wrote:Pa da je Rusija pustila Assadistu...
Pa neka sada cmizdre, ko im *ebe mater.
- Challenger__
#21049 Re: Ukrajina
Što se tiče tih tvojih "lihvaro-cionista", na tom potezu imaju još samo ISIS, Katar i Tursku, pa neka se *ebu sa njima.
-
jastuk1
#21050 Re: Ukrajina
Ah, Čeli ah.Challenger__ wrote:Ne budi naivan. Prvo, nije u pitanju samo Sirija, nego nakon Sirije Hezbollah, pa smjena režima u Iranu. Čuvajući Siriju, RF je sačuvala i Hezbollah i Iran. A Ukrajina je bila planirana tek nakon "balkanizacije" BI gdje bi vazalni proamerički režimi (kao u Kataru, KSA ili Turskoj) izbili RF na Kaspijski bazen. Niti su izašli na Kaspijski bazen niti su izašli (NATO) na ukrajinsko-rusku granicu. Šta više, RF je "uknjižila" Krim i kvalitativno i kvantitativno izmijenila bezbedonosnu strukturu na jugoistoku evropskog kontinenta u svoju korist.jastuk1 wrote:Da su pustili Siriju, zapad im možda ne bi dirao Ukrajinu. Ovako - čuveni šahisti zapadoše u debelu klopku.
Neprijatelji RF su u ovoj fazi uradili jedno veliko N-I-Š-T-A.
Tačno je stari to što kažeš! Ali gledaj dalje! Zar misliš da će kad zapadni lihvaro-cionisti konačno ukinu sankcije Iranu, da će Iran i Rusija moći nakon toga i jednu nanosekundu ostati u savezu/bilo kakvoj vezi???? E moj Čeli.
Kako ba nisu na Kaspijskom bazenu - Azerbejdžan potpuno preuzeli zapadni lihvari.
Rusija jeste s punim pravom vratila Krim, ali to nije ništa promijenilo bezbjedonosnu strukturu na jugoistoku evropskog kontinenta u korist Rusije.
DA BI TAKO NEŠTO IZDEJSTVOVALA, RUSIJA MORA POTPUNO UZETI UKRAJINI IZLAZ NA CRNO MORE.
Kad Rusija uspije da uspostavi Novorusiju koja će se protezati od Harkiva, Luganska, Donjecka, južnog Zaporožja, juznog Hersona, južnog Mikolaviva i južne Odese, onda se može reći da je nešto zadržala i preokrenula u svoju korist. Ovako - Rusija je potpuno poražena u Ukrajini.
Nažalost, neprijatelji RF su u ovoj fazi uradili jedno veliko S-V-E. Izbacili su Ukrajinu iz ruske orbite zauvijek.