Ukrajina

Post Reply
Challenger__

#20226 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Inače, ako sam dobro preveo između redova, rješenje je u dva modela u jednoj zemlji: jugoistok sa bliskim vezama sa RF, zapad i centar sa EU, ali izvan NATO. To je Merkel-Putin koncepcija.

Međutim, ovi u Vašingtonu ne žele da čuju za to pa preko one budale Porošenka miniraju ovu inicijativu.
GAU8

#20227 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Challenger__ wrote:Šta dalje? Kako je lijepo savjetovao jedan republikanski intelektualac (postavio sam na temi) SAD treba da prihvati realnost, da shvate da su izgubili geopolitički rat. U protivnom rizikuju da izgube mnogo više od toga.

Čitav intervju je na temi.
Odakle ova iluzija? Daj mi neki pokazatelj da je tako... Možda nekada ne ide 100% po planu, ali to je daleko od IZGUBLJENOG rata. Uostalom, možemo u najbolju ruku govoriti o pojedinačnim bitkama. Rat je mnogo širi pojam...
parangal_

#20228 Re: Ukrajina

Post by parangal_ »

Danima čitam ovaj forum i smijem se nekim "analizama", posebno ekonomskim tako da mi je drago da imam vremena da prosvjetlim par ljudi koji imaju makar osrednje kognitivne sposobnosti i koji nisu (previše) pristrasni. Radi se uglavnom o ekonomiji Rusije i njenoj (tobožnjoj) neodrživosti u tržišnom ratu sa Amerikom. Najsmješniji su mi ovi kojima nominalni BDP nešto dokazuje a pojma nemajo o kontekstu.

Kada bi ruska ekonomija propala, američka bi se srušila kao kula od karata. Kada uzmeš gole brojeve izvan konteksta kao BDP dovodiš se u zabludu. Recimo da imamo globalni trgovinski rat i da trgovinski partneri počnu da ukidaju bilateralne trgovinske dogovore jedan po jedan, ko bi najviše najebao u takvom svijetu? Sasvim sigurno SAD. U 70im godinama kada je OPEC smanjio proizvodnju petrola za samo 1% to se odrazilo u Americi padom proizvodnje i recesijom koja je trajala godinama. Sada bi stvari mogle da budu mnogo, mnogo gore za Amerikance budući da prosječan stanovnik amerike kao i svaka prosječna firma zavise od neprekinute ponude kredita i strane proizvonje - ekonomija je puno globalizovanija i štošta se preselilo u treće zemlje. Pokažite mi firmu u Americi koja ne zavisi ili od proivodnje ili od servisa stranih dobavljača? Od phone call marketinga do programiranja, nema industrije koja nije povezana sa svjetskom trgovinom. Vrlo malo njih su nezavisne od eksternih dobavljača i eksternih resursa i eksternog inžinjeringa i eksternog finansiranja.

Znate li koji postotak američkih domaćinstava bi mogao da prebrodi realni ekonomski pad od samo par procenata budući da vrlo mali procenat njih zapravo posjeduje vlastita (otplaćena, kreditno čista hipotekarno i bez kreditnih obaveza bankama) sredstva svakodnevnog živa tipa auta, kuće, mortgage, rentu i servise - gotovi svi zavise od neprekinutog kredita i posla. Cijena života u Americi je vrlo visoka i potreban je konstantan cash flow kako bi se održala glava iznad vode. Naravno, to nije zato što su stvari široke potrošnje skupe. Zapravo su među najjeftinijim na svijetu tipa obuća, odjeća, junk food hrana i sl. Međutim servisi i ostali troškovi neophodni za normalan život vrlo skupi. Većia američkih domaćinstava kada bi ostala bez samo 1 ili 2 plate našli bi se na rubu bankrota i završili bi kao beskućnici. Vidjeli smo i u nedavnim protestima koliko su blizu dezintegracije društva a veći ekonomski šok bi bio katastrofalan.

S druge strane Rusi manje-više mogu izdržati jako dugo sa vrlo, vrlo malim ličnim primanjima i sa visokim stepenom nezaposlenosti budući da ogromna većina posjeduje kuću ili stan u 1/1 vlasništvu - housing je najskuplji dio mjesečnog računa prosječne američke porodice. Rusi ne moraju da voze, svaki grad ima jeftin i efikasan gradski prevoz. Auta nisu potrebna. Cijene struje, energenata, grijanja, obrazovanja, zdravstva su vrlo niske ili user-free. Za prosječnu Rusku porodicu, ostati bez posla je minoran događaj koji mnogo ne mjenja standard života - za njih to nije katastrofa koja drastično minjea život. S druge strane, vrlo mali šok bi uništio živote stotina miliona amerikanaca, tj. onih koji nisu najbogatiji. Još jedna naftna kriza ili mala depresija ili sankcije od strane BIRC zemalja koje uvoze one američke servise i proivode koji stvaraju dodatnu vrijednost i to bi se desilo.

Prosječan Rus, proječno rusko domaćinstvo, ima kudikamo više personalne slobode u na način da ne moraju napraviti 4 - 10K$ mjesečno samo kako bi sačuvali krov iznad glave, platili osiguranje, maitnance, i uopšte dovezli se do posla - samo kako bi se krog ponovio sljedeći mjesec. Svako od nas ko je živio u Americi, čak i strani truista koji se malo više udubi u američki stil života znako kako je standard prosječnog čovjeka, srednje klase, fragilan i osjetljiv na gubitak posla, nemogućnost da se plati rata kredita banci makar i jedan mjesec, nemogunost da se liječi u bolnici i sl. jer ne postoji nikakva infrastruktura niti mreža podrške u slučaju disrupcije kostantnog cash-flowa. Jedini koji ovo ne vide su sami amerikanci koji zamišljaju da cijeli svijet mora tako da živi ili naši ljudi koji nisu bili u americi i nemaju pojma o ekonomiji, tj. misle da se sve svodi na nominalne BDP brojeve i plate i zamišljaju to tamo kao neki raj na zemlji.

U svijetu u kojem postoji interdependost između zemalja u slučaju velikog šoka, upravo kotra-intuitivno, najviše bi najebale upravo one zemlje za koje se obično kaže da su najbogatije.

Amerika svoj deficit finansira petrodolarima i okretanje ostatka svijeta ili većine trgovinskih partnera drugoj valuti (a što su Rusija i Kina već dogovorile, tj. da počnu trgovinu energentima u rubljama i yuanu) predstavlja ozbiljan i veliki rizik za srednu klasu u americi i uopšte za održivost njihovog standarda i ekonomije.
Challenger__

#20229 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Gaus. Pogledaj malo po temi. To je tvrdo mišljenje intelektualne prejanice republikanaca.
JohnnyS

#20230 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Rambo Amadeus je nekad pjevao Maroko, zemljo obećana. Zajebo se, Rusija je to...
SA 071

#20231 Re: Ukrajina

Post by SA 071 »

Skijaš wrote:
Challenger__ wrote:Ama, ovdje se ljudi prave blesavi. Stvar je jednostavna: SAD više ne mogu da smjenjuju vlade i ruše države kako im se digne *urac. Barem što se tiče ruskog komšiluka. Gotovo, fajrunt.

Sve ostalo je šuplja priča.
Šta dalje ? Nezavisnost Novorusije nije opcija a to se ni Moskva ne usuđuje podržati. S druge strane, sasvim je izgledno da većina u Ukrajini podržava približavanje Briselu. Šta ti misliš da se može desiti osim legalizacije nekakvog oblika kulturne i zakonodavne autonomije za ovo područje koje kontrolišu pobunjenici u okviru evropske Ukrajine ?
Većina u Ukrajini je protiv približavanja EU i NATO-u. Tako je bilo i 2006. i 2008. kada su tadašnji ukrajinski predsjednici gurali tu priču, pa odustali nakon izlaznih anketa koje su govorile da narod nije za te aranžmane. I sada je ista stvar. Možda je većina u zapadnoj Ukrajini za tu opciju, ali kada govorimo o Ukrajini kao cjelini (nekih cca 45 mil. ljudi) većina je protiv. Druga je stvar što su oni na silu uz pomoć Amerikanaca i na prevaru preuzeli vlast u kojoj su uspjeli uz pomoć fašista osigurati tijesnu većinu u parlamentu kojeg je Porošenko raspustio prije nekoliko dana.

Mislim da Rusiji nije interes da se istočna Ukrajina otcjepi, pogotovo ne samo ove dvije regije. Ako se stvari toliko iskomplikuju, vjerovatno će Rusija ići u tom pravcu, ali Putinu i Rusiji je direktni interes da Ukrajina ostane jedna država u kojoj će regije imati priličnu autonomiju i pomoću kojih bi Rusija držala Ukrajinu daleko i od EU i od NATO-a jer bi proruske regije to blokirale. A upravo smo svjedoci manifestacije podijeljenosti ukrajinskog društva po svim oblastima-političkoj, nacionalnoj, vjerskoj, jezičkoj, kulturnoj, istorijskoj itd.
Mister Yes

#20232 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Dakle, podržavaš rušenje Janukoviča koji je rekao odjebaus Briselu ? To je bilo sasvim opravdano jer su milioni protiv približavanja Rusiji ?
Rušenje putem izbora naravno. A ne na silu. Ali Januković nije podigao vojsku da granatira one koji se na slažu sa njim.

Ovo je zaista specifična situacija jer imamo milione i na jednoj i na drugoj strani sa prilično jasno iscrtanom granicom između njih:
Image

Ako milioni sa jedne strane imaju potpuno različito mišljenje o tako važnom pitanju kao što je pitanje ulaska u EU i ako se ne mogu dogovoriti onda je jedino ljudsko rješenje da svak ide svojim putem. Svako nametanje milionima ljudi tuđe volje može dovesti samo do ovoga što sada imamo. Svaki moralan čovjek bi trebao podržati mirno rješenje to jest da svaka milionska grupa ide svojim putem ako se već ne mogu dogovoriti oko zajedničkog puta. Zašto da milioni ljudi ratuju? Zato da bi milionima nametnuli ono što ne žele?
nosara

#20233 Re: Ukrajina

Post by nosara »

parangal_ wrote:Danima čitam ovaj forum i smijem se nekim "analizama", posebno ekonomskim tako da mi je drago da imam vremena da prosvjetlim par ljudi koji imaju makar osrednje kognitivne sposobnosti i koji nisu (previše) pristrasni. Radi se uglavnom o ekonomiji Rusije i njenoj (tobožnjoj) neodrživosti u tržišnom ratu sa Amerikom. Najsmješniji su mi ovi kojima nominalni BDP nešto dokazuje a pojma nemajo o kontekstu.

Kada bi ruska ekonomija propala, američka bi se srušila kao kula od karata. Kada uzmeš gole brojeve izvan konteksta kao BDP dovodiš se u zabludu. Recimo da imamo globalni trgovinski rat i da trgovinski partneri počnu da ukidaju bilateralne trgovinske dogovore jedan po jedan, ko bi najviše najebao u takvom svijetu? Sasvim sigurno SAD. U 70im godinama kada je OPEC smanjio proizvodnju petrola za samo 1% to se odrazilo u Americi padom proizvodnje i recesijom koja je trajala godinama. Sada bi stvari mogle da budu mnogo, mnogo gore za Amerikance budući da prosječan stanovnik amerike kao i svaka prosječna firma zavise od neprekinute ponude kredita i strane proizvonje - ekonomija je puno globalizovanija i štošta se preselilo u treće zemlje. Pokažite mi firmu u Americi koja ne zavisi ili od proivodnje ili od servisa stranih dobavljača? Od phone call marketinga do programiranja, nema industrije koja nije povezana sa svjetskom trgovinom. Vrlo malo njih su nezavisne od eksternih dobavljača i eksternih resursa i eksternog inžinjeringa i eksternog finansiranja.

Znate li koji postotak američkih domaćinstava bi mogao da prebrodi realni ekonomski pad od samo par procenata budući da vrlo mali procenat njih zapravo posjeduje vlastita (otplaćena, kreditno čista hipotekarno i bez kreditnih obaveza bankama) sredstva svakodnevnog živa tipa auta, kuće, mortgage, rentu i servise - gotovi svi zavise od neprekinutog kredita i posla. Cijena života u Americi je vrlo visoka i potreban je konstantan cash flow kako bi se održala glava iznad vode. Naravno, to nije zato što su stvari široke potrošnje skupe. Zapravo su među najjeftinijim na svijetu tipa obuća, odjeća, junk food hrana i sl. Međutim servisi i ostali troškovi neophodni za normalan život vrlo skupi. Većia američkih domaćinstava kada bi ostala bez samo 1 ili 2 plate našli bi se na rubu bankrota i završili bi kao beskućnici. Vidjeli smo i u nedavnim protestima koliko su blizu dezintegracije društva a veći ekonomski šok bi bio katastrofalan.

S druge strane Rusi manje-više mogu izdržati jako dugo sa vrlo, vrlo malim ličnim primanjima i sa visokim stepenom nezaposlenosti budući da ogromna većina posjeduje kuću ili stan u 1/1 vlasništvu - housing je najskuplji dio mjesečnog računa prosječne američke porodice. Rusi ne moraju da voze, svaki grad ima jeftin i efikasan gradski prevoz. Auta nisu potrebna. Cijene struje, energenata, grijanja, obrazovanja, zdravstva su vrlo niske ili user-free. Za prosječnu Rusku porodicu, ostati bez posla je minoran događaj koji mnogo ne mjenja standard života - za njih to nije katastrofa koja drastično minjea život. S druge strane, vrlo mali šok bi uništio živote stotina miliona amerikanaca, tj. onih koji nisu najbogatiji. Još jedna naftna kriza ili mala depresija ili sankcije od strane BIRC zemalja koje uvoze one američke servise i proivode koji stvaraju dodatnu vrijednost i to bi se desilo.

Prosječan Rus, proječno rusko domaćinstvo, ima kudikamo više personalne slobode u na način da ne moraju napraviti 4 - 10K$ mjesečno samo kako bi sačuvali krov iznad glave, platili osiguranje, maitnance, i uopšte dovezli se do posla - samo kako bi se krog ponovio sljedeći mjesec. Svako od nas ko je živio u Americi, čak i strani truista koji se malo više udubi u američki stil života znako kako je standard prosječnog čovjeka, srednje klase, fragilan i osjetljiv na gubitak posla, nemogućnost da se plati rata kredita banci makar i jedan mjesec, nemogunost da se liječi u bolnici i sl. jer ne postoji nikakva infrastruktura niti mreža podrške u slučaju disrupcije kostantnog cash-flowa. Jedini koji ovo ne vide su sami amerikanci koji zamišljaju da cijeli svijet mora tako da živi ili naši ljudi koji nisu bili u americi i nemaju pojma o ekonomiji, tj. misle da se sve svodi na nominalne BDP brojeve i plate i zamišljaju to tamo kao neki raj na zemlji.

U svijetu u kojem postoji interdependost između zemalja u slučaju velikog šoka, upravo kotra-intuitivno, najviše bi najebale upravo one zemlje za koje se obično kaže da su najbogatije.

Amerika svoj deficit finansira petrodolarima i okretanje ostatka svijeta ili većine trgovinskih partnera drugoj valuti (a što su Rusija i Kina već dogovorile, tj. da počnu trgovinu energentima u rubljama i yuanu) predstavlja ozbiljan i veliki rizik za srednu klasu u americi i uopšte za održivost njihovog standarda i ekonomije.
Logicno...

Hvala na trudu, nesto sam naucio... :thumbup:
don vito

#20234 Re: Ukrajina

Post by don vito »

Skijaš wrote: OK, dakle rješenje je šta konkretno ?
Federalizacija Ukrajine
Podjela na dvije federalne jedinice koje bi imale nesto zajednickih institucija, drzavu koija bi zadrzala vojnu neutralnost (ni NATO ni neki ruski vojni pakt)

pri cemu bi zapadna federalna jedinica vodila proevropsku politiku, ostvarivala bescarinsku trgovinu sa EU, dobijala obecanja (ili konkretnu pomoc) iz Brisela, ali placala trzisnu cijenu ruskog gasa
i
istocnu federalnu jedinicu koja bi vodila politiku cvrscih veza sa Rusijom, dobijala gas po povlastenoj cijeni, rusku pomoc (ili prazna obecanja) od nekoliko milijardi eura.

Naravno, tu bi bili izbori na kojima bi se mogao mijenjati politicki kurs federalnih jedinica, ovisno od toga da li Brisel i Moskva ispunjavaju obecanja

Pitanje je koliko je ovakav scenario moguc nakon masivnog neselektivnog granatiranja ukrajinske vojske po civilima na istoku Ukrajine.
Skijaš

#20235 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Challenger__ wrote:
Skijaš wrote:
Challenger__ wrote:Šta dalje? Kako je lijepo savjetovao jedan republikanski intelektualac (postavio sam na temi) SAD treba da prihvati realnost, da shvate da su izgubili geopolitički rat.
OK, dakle rješenje je šta konkretno ?
Hah... Taj republikanac je predložio finlandizaciju Ukrajine (ne u NATO i kompromisni model između evropskog i ruskog tržišta). Samo, problem sa tim prijedlogom je taj što je to od amerikanaca srušena Janukovičeva pozicija. Sada je ona malo za jugoistok, a malo i za zapad Ukrajine.
"kompromisni model između evropskog i ruskog tržišta"

Kako to ? Šta u Briselu i Moskvi kažu na to ? Mislim, ideja je super, ali je li to moguće ? Ne možeš ti reći Briselu da otvori svoje tržište tvojim proizvodima a da ti ne prihvataš standarde EU, uz objašnjenje da će ti se u protivnom država raspasti. To djeluje neozbiljno.
animus

#20236 Re: Ukrajina

Post by animus »

nosara wrote:
animus wrote: Idealna pozicija za Bosnu u kojoj zapad konacno moze odjebati konja iz Laktasa i Harcenka i njegov veto na svaku odluklu PIC-a. Dodiku je voda dosla do grla ali bas bukvalno. Velike stete u najbogatijem dijelu RS-a, pare davno potrosio, nema vise podrsku iz Srbije, ruski kredit propao, sad ce ga i Slovenci tuziti za milijardicu itd. Ovu priliku bi trebali iskoristiti i uz pomoc "mrske" EU, prije svega Njemacke treba rijesiti sada sve ove Dejtonske nedostatke pa da konacno imamo funkcionalnu drzavu. Sada treba zategnuti sa Dodikom maksimalno, da se pokaze da ovako ne moze.
Nadajmo se da ce ostati ovakva situacija u Ukrajini sto duze vrijeme jer nam odgovara kao i cionistiko-slobodnozidarskoj itd. ( zaboravio sam kako je ono jos zovu) Americi. Nadajmo se samo da je ovaj Putin dovoljno luda da nastavi gurati ovu svoju politiku.
Zao mi je Ukrajinaca jer oni placaju najvecu cijenu ali ne sumnjam da ce na kraju protjerati gamad iz ovih istocnih krajeva. Ovima sto se raduju jos jednom da porucim da su prerano poceli da se raduju i da ce se ovo brzo okrenuti jer sto nebi i NATO poslao par hiljada dobrovoljaca da malo pomognu. samo skinu oznake i udri.
Poljaci jedva cekaju da ulete. Na proslom Europskom prvenstvu mi je ostala ona slika kad njihovi navijaci ulijecu i napadaju rusku kolonu navijaca. Niko ih ne mrzi ko Poljaci, pa ni Ukrajinci. mislim da ih cak vise mrze od Hitlera. Poljska i Ukrjina su prirodni saveznici i zajedno imaju oko 80 miliona stanovnika sto nije nezanemarivo. Kad bi ukrajinci uslu u EU imali bi pravo jak slavenski blok u parlamentu ali o tom po tom.
Nikako ne mogu da dokucim vezu BiH - Ukrajina... Nebitno...

Ukrajinci da protjeraju gamad...? Ukrajince...? Ni to ne kontam...

Nato dobrovoljci...? Sta mu to dodje...?

E, ako Poljaci ulete, bit ce svasta...

Probudi se... :D
Sve je ovo veoma povezano. Kroje se nove granice, odnosno prekrajaju stare, na tlu Europe i to je svima jasno. Kriza u Ukrajini slabi poziciju Rusije koja je glavni sponzor secesije u RS a ako ne secesije onda barem ovog statusa quo. Ekonomsko slabljenje Rusije unaci i slabljenja RS-a jer ako pogledas sta Dodiku daje snagu onda je upravo bila prodaja Rafinerije B. Brod i Telecoma koji je doduse prodan Srbiji. Kad Dodik nema para onda moze i jedinstvena BiH. Vrlo jednostavno.
Ovi sto ruse Ukrajinu jesu gamad bez obzira jesu li domicilni ili su "dobrovoljci" iz RUsije. Onaj ko rusi drzavu mora se ili predat ili biti protjeran.
Nato dobrovoljci su isto sto i Rusi dobrovoljci koji skinu oznake pa kao ratuju sto zele da nekom pomognu a ne sto su dobili takvo naredjenje. Ja ocekujem upravo od Poljaka da se najvise ukljuce u ovim borbama jer bolje da ratuju u Urjaini nego sutra u Poljskoj. Misle Rusi da samo oni znaju skidati oznake i ici u druge drzave. Mogli bi ovi dobrovoljci sada malo upasti i u Moldaviju da napadnu Pridnjestrovje ili na Krim malo diverzija a da ne pricao o Rusiji. To ce biti u bliskoj buducnosti ako se nastave sukobi. Ako ti prelazis granicu onda mogu i ja.
I na kraju da ti kazem da ja poslije 1992. godine i nisam vise zaspao, samo pratim sta radi neprijatelj i sta namjerava. Ne kazem i ne mislim da si ti jedan od njih. Pronaci ce se oni sami.
Challenger__

#20237 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

parangal_ wrote:Danima čitam ovaj forum i smijem se nekim "analizama", posebno ekonomskim tako da mi je drago da imam vremena da prosvjetlim par ljudi koji imaju makar osrednje kognitivne sposobnosti i koji nisu (previše) pristrasni. Radi se uglavnom o ekonomiji Rusije i njenoj (tobožnjoj) neodrživosti u tržišnom ratu sa Amerikom. Najsmješniji su mi ovi kojima nominalni BDP nešto dokazuje a pojma nemajo o kontekstu.

- Ovaj stav stalno ponavlja (najuticajniji?) Putnov savjetnik, ekonomista Sergej Glazjev (inače rođen na području današnje Ukrajine) koji ide i korak dalje, tražeći potpuno rušenje "Vašingtonskog konsenzusa" kao odgovor na "nepristojnu američku drskost".

Inače, da dodam. Ovi politički i intelektualni liliputanci sa anglo-američkog zapada definitivno nemaju pojma sa kako opasnim protivnkiom imaju posla.
Kikibombona

#20238 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Skijaš wrote:
Šta dalje ? Nezavisnost Novorusije nije opcija a to se ni Moskva ne usuđuje podržati. S druge strane, sasvim je izgledno da većina u Ukrajini podržava približavanje Briselu. Šta ti misliš da se može desiti osim legalizacije nekakvog oblika kulturne i zakonodavne autonomije za ovo područje koje kontrolišu pobunjenici u okviru evropske Ukrajine ?
Federalizacija.

Ukrajina treba balansirati izmedju zapada i istoka, ne priklanjati se nikome. Americka i ruska imperijalisticka govna trebaju ovu drzavu pustiti na miru i dozvoliti im da budu svoji.

Ne EU, ne NATO, ne savez sa Rusijom!
Dobri odnosi sa obje strane za opce dobro.
Challenger__

#20239 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Skijaš wrote:"kompromisni model između evropskog i ruskog tržišta"

Kako to ? Šta u Briselu i Moskvi kažu na to ? Mislim, ideja je super, ali je li to moguće ?
Kakav "Brisel", to je skup pajaca. To je model Kremlja i Berlina sličan "posebnim i specijalnim vezamma" kod nas. To je njihova vizija, ali se tu ne nalaze luzeri u Vašingtonu i Londonu pa rat i dalje traje.
Skijaš

#20240 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Challenger__ wrote:Inače, ako sam dobro preveo između redova, rješenje je u dva modela u jednoj zemlji: jugoistok sa bliskim vezama sa RF, zapad i centar sa EU, ali izvan NATO.
To je podjela Ukrajine, ne može ti pola države donijeti zakone čije donošenje traži Brisel da bi imao te bliske veze.
Challenger__

#20241 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Brisel pa Brisel. Pridaješ puno značaja impotentnim budalama. Bitno je ono što dogovore Kremlj i Berlin, a ne ta irelevatna skupina mediokriteta i birokrata.
Mister Yes

#20242 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:To je podjela Ukrajine
Pa neka je. Ako se ne mogu dogovoriti o zajedničkim ciljevima neka se podjele. Država nije svetinja. Nije sama sebi svrha. Države su tu zbog ljudi a ne zbog sebe samih.
Skijaš

#20243 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

SA 071 wrote:
Skijaš wrote:
Challenger__ wrote:Ama, ovdje se ljudi prave blesavi. Stvar je jednostavna: SAD više ne mogu da smjenjuju vlade i ruše države kako im se digne *urac. Barem što se tiče ruskog komšiluka. Gotovo, fajrunt.

Sve ostalo je šuplja priča.
Većina u Ukrajini je protiv približavanja EU i NATO-u. Tako je bilo i 2006. i 2008. kada su tadašnji ukrajinski predsjednici gurali tu priču, pa odustali nakon izlaznih anketa koje su govorile da narod nije za te aranžmane.
22 November 2013
Yanukovych: Ukraine will keep on following its EU integration path. During his visit to Vienna, Ukraine’s President Viktor Yanukovych reaffirmed Ukraine’s commitment to the movement towards the EU, saying there is no other alternative to the European integration, Podrobnosti, a news source of government-loyal TV channel Inter, reports. Podrobnosti, Channel 5
Skijaš

#20244 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Kikibombona wrote: Ukrajina treba balansirati izmedju zapada i istoka, ne priklanjati se nikome. Americka i ruska imperijalisticka govna trebaju ovu drzavu pustiti na miru i dozvoliti im da budu svoji.

To bi bilo idealno. Ali koliko je to realno ?
Skijaš

#20245 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Challenger__ wrote:
Skijaš wrote:"kompromisni model između evropskog i ruskog tržišta"

Kako to ? Šta u Briselu i Moskvi kažu na to ? Mislim, ideja je super, ali je li to moguće ?
Kakav "Brisel", to je skup pajaca. To je model Kremlja i Berlina sličan "posebnim i specijalnim vezamma" kod nas.
Posebne i specijalne veze koje entiteti mogu imati sa Srbijom nemaju veze sa donošenjem državnih zakona koje traži Brisel da bi otvorili svoje tržište (nama ili Ukrajini).
Challenger__

#20246 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Skijaš wrote:
Kikibombona wrote: Ukrajina treba balansirati izmedju zapada i istoka, ne priklanjati se nikome. Americka i ruska imperijalisticka govna trebaju ovu drzavu pustiti na miru i dozvoliti im da budu svoji.

Tako je BILO, ali su intelektualni liliputanci u Vašingtonu po drugi put izveli prevrat. Sada više nema "resetovanja" odnosa na stanje prije puča (a dali bi sve da to može). Sada mogu da prihvate poraz ili da forsiraju III sv. rat. Ali sa kim, sa kim??
Skijaš

#20247 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Challenger__ wrote:Brisel pa Brisel. Pridaješ puno značaja impotentnim budalama. Bitno je ono što dogovore Kremlj i Berlin, a ne ta irelevatna skupina mediokriteta i birokrata.
Ne mora Brisel. Neka se Ukrajinci vežu za Kinu, svejedno mi je, ali neka se za to traži podršku na izborima.
AleksoMKD

#20248 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Image

Jedan Mi-8 Ukrajinskog RV oboren danas izgleda.
Challenger__

#20249 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Skijaš wrote:
Challenger__ wrote:Brisel pa Brisel. Pridaješ puno značaja impotentnim budalama. Bitno je ono što dogovore Kremlj i Berlin, a ne ta irelevatna skupina mediokriteta i birokrata.
Ne mora Brisel. Neka se Ukrajinci vežu za Kinu, svejedno mi je
Ali ti nije svjedeno ako su vezani za RF. Počni se navikavati na tu činjenicu.
Skijaš

#20250 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Challenger__ wrote:
Skijaš wrote:

Tako je BILO, ali su intelektualni liliputanci u Vašingtonu po drugi put izveli prevrat. Sada više nema "resetovanja" odnosa na stanje prije puča (a dali bi sve da to može). Sada mogu da prihvate poraz ili da forsiraju III sv. rat. Ali sa kim, sa kim??
Prvo, tako nije "bilo" jer ti niko ne bi prihvatio otvaranje EU tržišta samo zato što na polovini Ukrajine važe euro standardi.

Drugo, kakav poraz ? Pobunjenici kontrolišu jednocifren procenat ukrajinske teritorije.
Post Reply