Ukrajina

Post Reply
Mister Yes

#20176 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Hoću reći, ako je promjenio kurs, trebao je tražiti mandat za tu promjenu kursa, Ne možeš na izbore s pričom o EU a onda kad te se izabere reći, ma ja se zajebavao.
Nađi mi njegovu predizbornu izjavu gdje kaže "idemo u EU čak i ako dobijemo bolju ponudu od Rusije".

Isto kao da ti nekoj curi obećaš "kupiću ti stan od 70 kvadrata ako se udaš za mene". I ona se uda za tebe a ti zatim dobiješ na lutriji milione. I sad se ona kao razvodi od tebe jer si obećao stan od 70 kvadrata a sad kupuješ vilu od 370 kvadrata? Pa ako obećaš manje a onda daš više valjda je to bolje od onoga što si obećao?

On je obećao EU a onda dobio ponudu bolju od EU. I sad je trebao reći "jao izvinite, dajem ostavku jer imam još bolju ponudu od onoga što sam vam obećao" :-)
sema911s

#20177 Re: Ukrajina

Post by sema911s »

sema911s wrote:
sumirprimus wrote:
auh brate znaci ako ne bude kako rusi kazu treči svjecki ni manje ni vise...
kokice... :mrgreen:

nemoj tako znas kako kazu rusija je nuklearna sila, imaju pod oruzjem milion vojika i jos toliko srba, ako napadnu esada u toj borbi pridruzice im se bratske zemlje(koreja,kina, zakavkazke naftne kompanije, citav bliski istok i nasi komsije susjedi, ceca,joca, mile,dj krmak, stoja, dino merlin,ana karleusa, i citava grand produkcija sa orkestorm mikija kurtovica

ja misim da je amerima ono bedak ratovat s rusima,kad su rusi jaci...
bolje ovako iz prikrajka,gledat kako rusi lome europu,al ne cijelu,jerbo nije ni njemacka vise naivna a bogam ni francuska ni slovacka,da propadaju za fasisticku huntu...ruski ideal je cistiji,ljudskiji,vise za celavjeka,rusi ne napadaju rusi se brane,kroz citavu istoriju,jednom rjecju -rusi! :thumbup:

to je,. ameri kontaju da posalju djecu odraslu na canter strike i call of duity 4 da nebude ofirno,.,
ma rusi su kroz historiju bili uvjek cedan i miroljubiv narod uvjek se borili za drzavu i covjeka, nikada mrava zgazili nisu, ovo sada sto im se omakne pa redju granicu jbga greska u ZK neko pogreno unio kordinate(Hebeni americki gps)

by Mister Yes on 01/09/2014 13:30

sema911s wrote:
sumirprimus wrote:
auh brate znaci ako ne bude kako rusi kazu treči svjecki ni manje ni vise...
kokice... :mrgreen:

nemoj tako znas kako kazu rusija je nuklearna sila, imaju pod oruzjem milion vojika i jos toliko srba, ako napadnu esada u toj borbi pridruzice im se bratske zemlje(koreja,kina, zakavkazke naftne kompanije, citav bliski istok i nasi komsije susjedi, ceca,joca, mile,dj krmak, stoja, dino merlin,ana karleusa, i citava grand produkcija sa orkestorm mikija kurtovica

Pitanje je motiva. Koliko je važna Ukrajina Rusiji a koliko Evropi i Americi? Ko je spreman uništiti planetu zbog Ukrajine? Ukrajina je praktično light verzija Rusije i svakome je valjda jasno čiji motivi su tu jači?

hahahahahaah to slicno i radovan govorio od 85, bosna je srbska i sta vec nije balavurdijo,.,

ato ko je spreman unistit planetu radi ukrajine jbga koliko esad zeli ukrainu toliko i sovjeti isto,., nesto nevidim da putin spusta loptu vec ko i obmana zvecka oruzjem,., pobunjenici nemaju GRAd, nemaju dronove, nemaju tenkove i slicno oruzje ali legalnu vojsku ukraine to unistava,

ja kako vidim rusija brani prilaz sebi dok amerika zeli da je blize,. ukrainic ce nahebat kako god,., mada da stave na papir sta im nude opet ta esadova obecanja su cvrsca od putinovih,., ali jbga
Skijaš

#20178 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

nosara wrote:Pa nece pristat na sve sto evropa nudi samo zbog kursa... U nacelu je za, ali kad je vidio da ovi ne nude nista, promjena plana, drugi nude vise...

To se zove drzavnicko ponasanje... Obezbijediti drzavi boljitak...
Nije problem. Ali je za tu promjenu kursa i jačanje veza sa Moskvom trebao tražiti podršku raspisivanjem izbora. Još jednom, neka se vežu za koga hoće, Rusiju, EU, Kineze, Argentinu, svejedno, ali neka to bude volja naroda a ne nešto što će biti protumačeno kao prevara u službi Kremlja,
nosara

#20179 Re: Ukrajina

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Hoću reći, ako je promjenio kurs, trebao je tražiti mandat za tu promjenu kursa, Ne možeš na izbore s pričom o EU a onda kad te se izabere reći, ma ja se zajebavao.
Nađi mi njegovu predizbornu izjavu gdje kaže "idemo u EU čak i ako dobijemo bolju ponudu od Rusije".

Isto kao da ti nekoj curi obećaš "kupiću ti stan od 70 kvadrata ako se udaš za mene". I ona se uda za tebe a ti zatim dobiješ na lutriji milione. I sad se ona kao razvodi od tebe jer si obećao stan od 70 kvadrata a sad kupuješ vilu od 370 kvadrata? Pa ako obećaš manje a onda daš više valjda je to bolje od onoga što si obećao?

On je obećao EU a onda dobio ponudu bolju od EU. I sad je trebao reći "jao izvinite, dajem ostavku jer imam još bolju ponudu od onoga što sam vam obećao" :-)
Ma skijas smara po obicaju... :D
Skijaš

#20180 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:On je obećao EU a onda dobio ponudu bolju od EU. I sad je trebao reći "jao izvinite, dajem ostavku jer imam još bolju ponudu od onoga što sam vam obećao" :-)
Trebao je raspisati prijevremene izbore i tražiti podršku za tu promjenu kursa. Ovako se narod osjetio prevaren, kao recimo ja od strane usranog Lagumdžije, mater mu ljigavu. Ja shvatam da među Ukrajincima ima dosta pacijenata, od ekstremnih grupa do likova poput Julije Timošenko, ali ne može se ignorisati činjenicu da tu ima dosta i običnih ljudi koji jednostavno ne žele pod ruski kišobran i koji su bijesni jer ih se ništa nije pitalo za tu promjenu kursa.
Mister Yes

#20181 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
nosara wrote:Pa nece pristat na sve sto evropa nudi samo zbog kursa... U nacelu je za, ali kad je vidio da ovi ne nude nista, promjena plana, drugi nude vise...

Nije problem. Ali je za tu promjenu kursa i jačanje veza sa Moskvom trebao tražiti podršku raspisivanjem izbora. Još jednom, neka se vežu za koga hoće, Rusiju, EU, Kineze, Argentinu, svejedno, ali neka to bude volja naroda a ne nešto što će biti protumačeno kao prevara u službi Kremlja,
Pa neće organizovati izbore pred donošenje svake važnije odluke. :-) Šta će im onda predsjednik? Nek državom upravljaju putem referenduma? :-)

Ko dobije mandat na izborima dobija i povjerenje građana da u njihovo ime odlučuje pa ako treba i mijenja odluke. A ne da ga se smijeni prvi put kad ti se ne svidi kako je odlučio. Nonsens :-)
nosara

#20182 Re: Ukrajina

Post by nosara »

Skijaš wrote:

Pobogu, on je po difoltu proruski orjentisana opcija, bio i dobio izbore kao takav... Dakle, glasaci su vec birali tu opciju... :D
don vito

#20183 Re: Ukrajina

Post by don vito »

Skijaš wrote:I Janukovič je trebao reći da daje ostavku i raspisuje izbore na koje će izaći sa novom platformom, platformom jačanja veza sa Rusijom. Meni je svejedno, neka se vežu za Kineze ako hoće, ali to treba prepustiti Ukrajincima.
Jel ti shvatas da se to i desilo nevezano za Janukovica. EU i sukobljene strane u Ukrajini dogovorile su nove izbore na kojima bi se vidjelo ko je za ponudu EU a ko za jacanje veza sa Rusijom. Dogovor je podrzala i Rusija.

ALI... PREKO NOCI JE AMERIKA SRUSILA SPORAZUM O NOVIM IZBORIMA I NATJERALA EU DA PRIZNA PUCISTE KAO LEGALNU VLAST .

To nije bilo dosta nego su pucisti, ohrabreni americkom podrskom, donijeli nekoliko diskriminirajuci zakona protiv proruskog stanovnistva i sta se moglo ocekivati nego da situacija eskalira. Kriza koja steti EU, Rusiji, najvise Ukrajincima sa obje strane, a jedinu korist ima ujka Sem koji je sve zakuhao sa daljine od 10-ak hiljada kilometara.
Skijaš

#20184 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

nosara wrote:
Mister Yes wrote:

Ma skijas smara po obicaju... :D
Ne moramo se složiti oko toga ko je kriv, ali bi se mogli složiti oko toga da

-Novorusija treba imati visok nivo autonomije
-treba uvažiti volju većine koja treba da se izjasni želi li približavanje Briselu ili približavanje Moskvi
Skijaš

#20185 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:

Pa neće organizovati izbore pred donošenje svake važnije odluke. :-)
To je itekako važna odluka koja zadire u najdublje pore društva.
ILVIIR

#20186 Re: Ukrajina

Post by ILVIIR »

lopta11 wrote:
zavrzlama wrote:Ko god pobijedi u Ukrajini,gube prorusi u BIH...Ukrajina je nesto najgore sto se moglo desiti velikosrbima u BIH i srbiji...

Polako meziti na geo-politickoj sceni i gledati koprcanje proruske gerile sa dodikom na celu :D ...opet kazem,umjesto Ukrajinsko -ruskog rata ,trebao je biti americko -iranski po zeljama velikosrba ali se nesto izjalovi :wink:
hahhahahhaha o cemu ti sinko...
sta tu nije jasno..?!

mislim da je ovo jedina bitna stvar za BIH.
GAU8

#20187 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Mister Yes wrote:

Prvo treba provjeriti tačnost svih ovih tvrdnji i cifara?
Koliko MI zaista znamo, šta je TAČNO "nudila" EU, šta je tačno "nudila" RF??

Šta je trebalo dugoročno biti bolje??? (Iz perspektive prosječnog Ukrajinca, a ne iz perspektive Janukoviča i sličnih...)

Mnoge stvari ne znamo, a donosimo neke zaključke na osnovu njih..
Skijaš

#20188 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

nosara wrote:
Skijaš wrote:

Pobogu, on je po difoltu proruski orjentisana opcija, bio i dobio izbore kao takav... Dakle, glasaci su vec birali tu opciju... :D
On je i prije i poslije izbora govorio o potrebi eurointegracija. Promjena kursa je iznenadila sve.
Skijaš

#20189 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

don vito wrote:
Skijaš wrote:I Janukovič je trebao reći da daje ostavku i raspisuje izbore na koje će izaći sa novom platformom, platformom jačanja veza sa Rusijom. Meni je svejedno, neka se vežu za Kineze ako hoće, ali to treba prepustiti Ukrajincima.
Jel ti shvatas da se to i desilo nevezano za Janukovica. EU i sukobljene strane u Ukrajini dogovorile su nove izbore na kojima bi se vidjelo ko je za ponudu EU a ko za jacanje veza sa Rusijom. Dogovor je podrzala i Rusija.

ALI... PREKO NOCI JE AMERIKA SRUSILA SPORAZUM O NOVIM IZBORIMA I NATJERALA EU DA PRIZNA PUCISTE KAO LEGALNU VLAST .

To nije bilo dosta nego su pucisti, ohrabreni americkom podrskom, donijeli nekoliko diskriminirajuci zakona protiv proruskog stanovnistva i sta se moglo ocekivati nego da situacija eskalira. Kriza koja steti EU, Rusiji, najvise Ukrajincima sa obje strane, a jedinu korist ima ujka Sem koji je sve zakuhao sa daljine od 10-ak hiljada kilometara.
Da, krivi su Amerikanci i Vatikan. Uostalom, ostavimo krivicu po strani, šta dalje ? Opet se vraćamo na to da Novorusija ostaje u okviru Ukrajine a da većina stanovnika Ukrajine hoće u EU.
JohnnyS

#20190 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

General War wrote:
Challenger__ wrote:Ukrajina, federalizovana ili ne izvan NATO.
Jok ce tebe da pita...a pro- po dvostrukih arsina:

Russia toughens up punishment for separatist ideas – despite Ukraine

ccording to president Vladimir Putin, those in Crimea who voted to secede from Ukraine were simply exercising their right to self-determination, and the Kremlin continues to condemn Kiev's military operation against separatists in eastern Ukraine. But that hasn't stopped Russia's parliament from toughening punishments for separatist ideas in its own country.

New legislation introduced by Andrei Klishas, head of the Federation Council's committee on constitutional legislation, seeks to increase the maximum punishment from three to four years imprisonment for "public calls for actions violating the territorial integrity of the Russian Federation." The bill also adds lesser punishments including arrest for up to six months and compulsory work for up to three years.

The existing law stipulates up to five years' imprisonment if the calls for separatism are made through mass media outlets, including online outlets, but Klishas's proposed amendments would expand it to cover "all internet resources". In other words, any internet user leaving a comment on a forum or social network could be held liable for separatist agitation, the business newspaper Vedomosti reported. The bill seems likely to pass, since it was submitted with favourable reviews of the legislation by the executive branch and the supreme court.

http://www.theguardian.com/world/2014/m ... tist-ideas
Od Rusa su veći licemjeri samo oni koji ih podržavaju na ovom forumu
GAU8

#20191 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

don vito wrote:

U ovome ima donekle istine. Sad da li je USA zaista "srušila sporazum preko noći ili šta već" teško je reći, ali previše su se upetljali negdje gdje im realno nije bilo mjesto, niti je bilo potrebe, niti ih je neko zvao tamo.
nosara

#20192 Re: Ukrajina

Post by nosara »

By DAVID M. HERSZENHORN and ANDREW E. KRAMER
Published: December 17, 2013

MOSCOW — In a sharp rebuff to the West in the diplomatic wrangle over Ukraine, President Vladimir V. Putin said Tuesday that Russia would come to the rescue of its financially troubled neighbor, providing $15 billion in loans and a steep discount on natural gas prices.

Mr. Putin said that the money to aid Ukraine would come from Russia’s hefty reserve funds, and that the price of gas sold by Gazprom, the state-controlled energy behemoth, would be dropped to $268.50 per 1,000 cubic meters — less than the $380 Western Europe pays for Russian gas — from between $395 and $410, saving Ukraine $2 billion a year.
Putin's Gambit: How the EU Lost Ukraine

By SPIEGEL Staff

But then there are the financial incentives. In the end, the Russian president seems to have promised his Ukrainian counterpart several billion euros in the form of subsidies, debt forgiveness and duty-free imports. The EU, for its part, had offered Ukraine loans worth €610 million ($827 million), which it had increased at the last moment, along with the vague prospect of a €1 billion loan from the International Monetary Fund (IMF). Yanukovych chose Putin's billions instead.

The EU had been banking on its radiant appeal, and on its great promise of prosperity, freedom and democracy, but now Brussels must confront the fact that, for the first time, an attempt at rapprochement was rebuffed because the price was wrong. "If Yanukovych doesn't want to make a deal, then he simply doesn't want to," says Brok.
Evo konkretne cifre...
Last edited by nosara on 01/09/2014 14:02, edited 1 time in total.
don vito

#20193 Re: Ukrajina

Post by don vito »

GAU8 wrote:Šta je trebalo dugoročno biti bolje??? (Iz perspektive prosječnog Ukrajinca, a ne iz perspektive Janukoviča i sličnih...)
Šta je trebalo dugoročno biti bolje??? (Iz perspektive prosječnog Ukrajinca, a ne iz perspektive Klicka koji stanuje u vili u Hamburgu i ima malo dodira sa radnikom iz Zaporozja, Dnjepropetrovska, Donjecka cije fabrike zive od mogucnosti plasmana robe u Rusiju po povlastenim uslovima)
sumirprimus

#20194 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

don vito wrote:
GAU8 wrote:Šta je trebalo dugoročno biti bolje??? (Iz perspektive prosječnog Ukrajinca, a ne iz perspektive Janukoviča i sličnih...)
Šta je trebalo dugoročno biti bolje??? (Iz perspektive prosječnog Ukrajinca, a ne iz perspektive Klicka koji stanuje u vili u Hamburgu i ima malo dodira sa radnikom iz Zaporozja, Dnjepropetrovska, Donjecka cije fabrike zive od mogucnosti plasmana robe u Rusiju po povlastenim uslovima)
al iz perspektive prosjecnog bosnje koji zna sta je bolje za prosjecnog ukrajinca od ukrajinaca samih.. :D
Skijaš

#20195 Re: Ukrajina

Post by Skijaš »

nosara wrote:

MOSCOW — In a sharp rebuff to the West in the diplomatic wrangle over Ukraine, President Vladimir V. Putin said Tuesday that Russia would come to the rescue of its financially troubled neighbor, providing $15 billion in loans and a steep discount on natural gas prices.

Mr. Putin said that the money to aid Ukraine would come from Russia’s hefty reserve funds, and that the price of gas sold by Gazprom, the state-controlled energy behemoth, would be dropped to $268.50 per 1,000 cubic meters — less than the $380 Western Europe pays for Russian gas — from between $395 and $410, saving Ukraine $2 billion a year.
Svaka čast. Evo ljudi šta nam nudi Putin, ja raspisujem nove izbore na koje izlazim sa prijedlogom prekida eurointegracija i približavanja Rusiji.

A ne onako na foru.
nosara

#20196 Re: Ukrajina

Post by nosara »

Skijaš wrote:
nosara wrote:

Svaka čast. Evo ljudi šta nam nudi Putin, ja raspisujem nove izbore na koje izlazim sa prijedlogom prekida eurointegracija i približavanja Rusiji.

A ne onako na foru.
:lol:

Dobar si...

Ja bih volio da nas nasi politicari uzmu na foru i prihvate necije milijarde, ustupke, jeftinije energente... I odjebu impotentnu evropu... :D
don vito

#20197 Re: Ukrajina

Post by don vito »

Skijaš wrote:
don vito wrote:

Da, krivi su Amerikanci i Vatikan. Uostalom, ostavimo krivicu po strani, šta dalje ? Opet se vraćamo na to da Novorusija ostaje u okviru Ukrajine a da većina stanovnika Ukrajine hoće u EU.
Bez veze ti je sarkazam sa Vatikanom u nedostatku argumenata. I ja molim boga da se postigne dogovor i mir, da se ocuva Ukrajina, ekonomska stabilnost EU i Rusije. Negdje na kraju tog lanca smo i mi u BiH, obicni ljudi koji ovise od ruskog gasa, radnik u visockom Preventu koji ce mozda na cekanje ako se smanje narudzbe za koznim presvlakama jer je zbog nekih sankcija blokirana prodaja Audija i VW-a u Rusiji.
Ali to ne znaci da treba precutati da je najveci krivac za sadasnje stanje americka diplomatija koju zaboli neka stvar za Ukrajinom.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#20198 Re: Ukrajina

Post by pici »

nema gotovo je rusofili...nema bolje vijesti za balkance...švaba unatoć gubitcima ekonomskim ide na pooštravanje sankcija...NATO rasporedjuje sve više trupa prema istoku, poljska diže vojni buđžet i turKi... :mrgreen: e sad tek predstoji sukob interesa za kavkaz...azerbejdžan, armenija, čečenija, dagestan, gruzija itd itd...ja miline...ima da razvuku liliputancima pamet Ćak i zaboravljeni japanci, koji su trenutno još u ratu s SSSR-erom tj rusijom :mrgreen: zato su toma i vučić išli po briselskim sijelima...jopet im braĆa okrenušHe leđa :izet: :mrgreen:
Mister Yes

#20199 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

GAU8 wrote: Prvo treba provjeriti tačnost svih ovih tvrdnji i cifara?
Koliko MI zaista znamo, šta je TAČNO "nudila" EU, šta je tačno "nudila" RF??

Šta je trebalo dugoročno biti bolje??? (Iz perspektive prosječnog Ukrajinca, a ne iz perspektive Janukoviča i sličnih...)

Mnoge stvari ne znamo, a donosimo neke zaključke na osnovu njih..
Za diskusiju nam je dovoljno da radimo na bazi predpostavke. Jer Skijaš tvrdi da čak i ako je imao bolju ponudu od Rusije trebao je dati ostavku i ponoviti izbore. I tako smo počeli diskusiju o tom i takvom stavu kolege Skijaša. Niko od nas ovdje nije predsjednik Ukrajine pa da moramo imati tačne podatke. Mi ovdje teoretišemo pa kažemo ako je x="rusija dala bolju ponudu" onda je y=?
Skijaš kaže da je y=novi izbori a ja kažem da je y=odjebaus EU
Mister Yes

#20200 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:Opet se vraćamo na to da Novorusija ostaje u okviru Ukrajine a da većina stanovnika Ukrajine hoće u EU.
Evo sve i da pretpostavima da je tako opet ta većina ne može tek tako ignorisati volju miliona onih koji neće u EU, naoružani su i imaju direktnu podršku nuklearne velesile. Ako zapadni ukrajinci toliko hoće u EU onda nek idu bez istočnih (neka im daju nezavisnost). Ali ne mogu očekivati da će tek tako prisilite milione ljudi na nešto što ovi ne žele a imaju podršku nuklearne velesile da i dalje ustraju na tome da ne žele.

Znaš, tako su i nastale ovolike države na planeti. Da svi ljudi žele isto postojala bi samo jedna (planetarna) vlada i Bog te veselio.
Post Reply