Ukrajina

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#186951 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 25/10/2023 16:09 jednostavno ne razumijete. ukrajna ima pofinu i domicilnu i u dijaspori jevrejsku zajednicu, sam predsjednik je jevrej.
amerikanci su uizgubili 30ak osoba u hamasovom teroristickom napadu i 20ak americkih drzavljana je oteto u istom. to je 50ak americkih drzavljana samo u tom uskom podrucju oko gaze u par kibuca. go figure. niko nista ne mora.
kome ba ti objašnjavaš...vidiš da je temelj vanjske politike "mi muslimani". Ne kontaju uopće međunarodne odnose
sumirprimus

#186952 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

JoseMujica wrote: 25/10/2023 20:25
sumirprimus wrote: 25/10/2023 16:09 jednostavno ne razumijete. ukrajna ima pofinu i domicilnu i u dijaspori jevrejsku zajednicu, sam predsjednik je jevrej.
amerikanci su uizgubili 30ak osoba u hamasovom teroristickom napadu i 20ak americkih drzavljana je oteto u istom. to je 50ak americkih drzavljana samo u tom uskom podrucju oko gaze u par kibuca. go figure. niko nista ne mora.
kome ba ti objašnjavaš...vidiš da je temelj vanjske politike "mi muslimani". Ne kontaju uopće međunarodne odnose
Iskreno?
Zao mi djece, realno gdje ih ostavljjas da zive care. Strahota, ako si imalo realan nakon svega vidjenog od politike, obrazovanja, zdravsta, cojstva, do prvog onog komsije ujutro na pozdravu jutro kamol slozenijih odnosa i balansiranja u zivotu. Strahota
drug_profi

#186953 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 25/10/2023 20:29
JoseMujica wrote: 25/10/2023 20:25
Iskreno?
Zao mi djece, realno gdje ih ostavljjas da zive care. Strahota, ako si imalo realan nakon svega vidjenog od politike, obrazovanja, zdravsta, cojstva, do prvog onog komsije ujutro na pozdravu jutro kamol slozenijih odnosa i balansiranja u zivotu. Strahota
Djeca ubijana u Gazi, djeca ubijana u Izraelu, djeca ubijana na Zapadnoj obali.
Sva se borba dole vodi međusobnim terorom, koji ne može pod kožu normalnom čovjeku.
Ko može upasti u obdanište i poklati mačetama desetine djece...?
Ko može tako bezdušno silovati i ubijati, ko može bacati bombe na bolnice i na izbjeglice?
Ko može dijete golim rukama udaviti pred kamerama?

Ja mogu samo reći da je dole čisto zlo i ja neću da se stavljam ni na čiju stranu ni slučajno. NI SLUČAJNO!
Da imam moć da djecu spasim, spasio bih svu.
sumirprimus

#186954 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Slazem se, strahota, ali pricam o svojoj djeci i sredini u kojoj odrastaju da se ne lazemo.
Vidis i sam sve.
drug_profi

#186955 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 25/10/2023 20:51 Slazem se, strahota, ali pricam o svojoj djeci i sredini u kojoj odrastaju da se ne lazemo.
Vidis i sam sve.
Znam da pričaš o svojoj djeci. Ja ne mogu gledati u svoju djecu i praviti se da ne znam da se negdje druga djeca ubijaju na pravdi boga.
Ja sam ateista i ja ne vjerujem da ce nekom bog suditi.
A ovdje se djeca dijele na "nasu i njihovu".
Jel to tako kod vjernika? Imaju nasa i njihova?

I to je ovdje to. Moja djeca su ovdje "njihova", nisu "nasa".
Jebiga ruzna imena imaju.
Odnosno trpicemo ih dok drze glavu dole i ne bune se protiv antisemitizma, fašizma, islamizma...
sumirprimus

#186956 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 25/10/2023 20:57
sumirprimus wrote: 25/10/2023 20:51 Slazem se, strahota, ali pricam o svojoj djeci i sredini u kojoj odrastaju da se ne lazemo.
Vidis i sam sve.
Znam da pričaš o svojoj djeci. Ja ne mogu gledati u svoju djecu i praviti se da ne znam da se negdje druga djeca ubijaju na pravdi boga.

Odnosno trpicemo ih dok drze glavu dole i ne bune se protiv antisemitizma, fašizma, islamizma...
Naravno da se dijele :)
Mislim nazalost, razumijem te u potpunosti
CrveniKuk

#186957 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

sumirprimus wrote: 25/10/2023 21:14
drug_profi wrote: 25/10/2023 20:57
Vidis i sam sve.

Naravno da se dijele :)
Mislim nazalost, razumijem te u potpunosti
Ovo sto radi Izrael u Gazi je strašno. I nažalost nije prvi put. Bilo je Gaza i prije ovoga. Samo mi nije jasno, zbog čega je Hamas napao, kada je znao unaprijed kakav će odgovor Izraela biti? Šta je bio cilj? Do sada, Izrael je bez bilo kakvog povoda znao napasti Gazu, ali dati im ovakav povod iza kojeg će sakriti stravične zločine koje čini prije svega prema običnim civilima u Gazi, meni je nejasno! Hamas je znao, onog momenta kada su napali, šta će biti poslije.
sumirprimus

#186958 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ljudi fino pokazali da su. Operativci hamasa isli u iran na obuku nakon sastanaka u moksvi 2 i 2 su uvijek 4 cak i ako su iste vjere :thumbup:
A masa se prihvatila
Distortion

#186959 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Hamas je uzvrsio samoubilacki napad i ono sto su uradili je najveca greska koju su mogli napraviti. I sami su svjesni da oni ne mogu protiv Izraela iza kojeg stoji USA. Na stranu to sto smo mi kontra Izraela i godinama gledamo sta rade palestincima i koliko ih ubijaju, maltretiraju, ponizavaju.
Ja sam ubjedjen da su za ovo neki znali i da su pustili da se ovi razmašu i dali im povod da im uzvrate.
Ok je suosjecati se sa civilnim zrtvama, zao mi je bilo kojeg civila ali mi u BIH trebamo gledati interes BIH. Palestina je daleko od nas, imaju svoju bracu arape u komsiluku koji mogu da pomognu. BIH je mala drzava i ne treba da ae petlja u te odnose nego treba da gleda svoj interes.
Odosmo u offtopic jbga a nemam obicaj da ovdje komentarisem nista sto nije Ukrajina.

edit
Republican Mike Johnson became the new Speaker of the US Congress.

He is a supporter of Trump and opposes aid to Ukraine.

For example, in May 2022, Johnson voted against the $40 billion aid package for Ukraine.
CrveniKuk

#186960 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

U međuvremenu, nova vojna pomoć za Ukrajinu, od SAD.
karanana

#186961 Re: Ukrajina

Post by karanana »

koja je prednost tj. prepreka ako je speaker anti-ukrajina?

opet je njegov glas samo jedan jel tako? nista njegov glas nije veci od 435 (ako je ovo broj) drugih kongresmena. sta on moze uraditi kao speaker da blokira?
drug_profi

#186962 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Malo se stvari ljuljaju i pretežu na stranu Zapada.
Poslije izjave predsednika Xi-ja, evo danas i prvog čovjeka armije Indije.
❗️ Ali ovo je zanimljiv geopolitički obrat u kontekstu toga tko nas podržava u ratu.

🇮🇳 Glavni indijski vojni zapovjednik, načelnik Glavnog stožera indijskih oružanih snaga Anil Chauhan rekao je da je Moskva izgubila svoje pozicije i da će ih nastaviti gubiti.

💬 “Geopolitička važnost Rusije će se vremenom smanjivati, čak i unatoč činjenici da je ona nuklearna sila. Pobuna PMC-a Wagner pokazala je kakva budućnost čeka Rusiju.

▶️ Anil Chauhan smatra da Rusija postaje sve ovisna o Kini kao rezultat neuspjele politike Putinovog režima.

🔺 A Kina je regionalni rival Indije. Dakle, ono što smo sada čuli zapravo je prvi signal da će Indija odabrati drugačiji tabor.
madner

#186963 Re: Ukrajina

Post by madner »

Tuzno je gledati nekog ko jednostavno nema mogucnost da primjeni logiku.

Ako imamo neku tezu ali stvarnost je obori, onda mjenjamo tezu.

Ili sto bi Tatar rekao:

https://x.com/tatarigami_ua/status/1717 ... 8F_SZjObSQ
CrveniKuk

#186964 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Navodno, lijeva obala Dnjepra. Momci sa snimka mi ne lice na pripadnike brigada mornaričke pješadije. Po meni, ovo su teritorijalci. Ako je tako, znači da su pripadnici mornaričke pješadije, kao probojne jedinice, otišli malo dalje u dubini i da se TO uvodi kako osigurao neke uspostavljenje linije.
Occasionally

#186965 Re: Ukrajina

Post by Occasionally »

Tamo nekad u februaru 2022.

@Pici Javi se...

https://www.youtube.com/watch?v=TOavor5_Nlc
drug_profi

#186966 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nestao pici ima hefta....
CrveniKuk

#186967 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Analiza koju možemo pročitati, podsjećamo na analizu koju su radili Žukov i vodeći ljudi CA 1943.godine. kada su imali slične zaključke i određene iznanadenje o sposobnostima Werhmata u tom periodu,
madner

#186968 Re: Ukrajina

Post by madner »

Obrnuto, tokom WW2 Wehrmacht je imao ogromnu takticku prednost dok je Crvena Armija imala strateske prednosti.
Jako slicno situaciji sada.
karanana

#186969 Re: Ukrajina

Post by karanana »

nema picija skoro 3 mjeseca. fale mi shamari.
Rothmans

#186970 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Dokle je stigla protuhofanziva patuljka i njegovih izvikanih djenerala ?
Čitalac

#186971 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Jedno od ključnih pitanja u Ukrajini danas jeste – mobilizacija. O tome govori Serhi Rahmanjin, član parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost i odbranu.
- Ovaj rat ima sva obilježja takozvanog rata iscrpljivanja. Rat iscrpljivanja uvijek je rat resursa. A jedan od najvažnijih resursa je mobilizacija. Kada je planirana velika ofenziva (koja je još u tijeku), mobilizacijski planovi su značajno povećani od studenog do otprilike travnja-svibnja. Sada, koliko ja razumijem, imamo dodatnu potrebu za resursima, kako zbog gubitka osoblja (mrtvih i ranjenih tijekom neprijateljstava), tako i zbog potrebe za formiranjem novih formacija, novih brigada.

- Donedavno se nisu mogli mobilizirati građani mlađi od 28 godina koji nisu služili u Oružanim snagama. Vojska je inzistirala na tome da im treba ovaj mobilizacijski resurs i zamolila nas je da spustimo tu granicu. Spustili smo je u svibnju, ali do sada predsjednik nije potpisao ovaj zakon. Zašto to nije učinio, ne znam pouzdano. Ali možda ima neke logike, ja samo pretpostavljam. Prije svega, ovo snižavanje dobi za regrutaciju je dosta osjetljiva stvar i možda predsjednik vodi računa o raspoloženju javnosti. Postoji vrlo gruba računica: da bi se borila jedna osoba, u pozadini mora raditi 10 ljudi. Nažalost, sada imamo ozbiljan nedostatak kvalificiranog osoblja. Naša demografska situacija bila je loša i prije agresije, a sada se, najblaže rečeno, ne popravlja, što zbog migracija, što zbog rata. Sukladno tome, da bi uz mobilizaciju imali i demografski resurs, da se broj stanovnika ne bi naglo smanjio, i o tome se mora voditi računa…

- Prema grubim procjenama, u prvoj polovici 2022. Oružanim snagama pristupilo je oko 400 tisuća dragovoljaca. To je ogroman broj, nevjerovatna brojka. Ali, uglavnom, onih koji su htjeli dragovoljno pristupiti, njih je već ponestalo.

- Pozitivan primjer je Treća jurišna brigada. Reklamiraju se maksimalno (i to rade vrlo dobro): YouTube kanal, Telegram kanal, vizualna kampanja. Sami se angažiraju u regrutiranju, promoviraju svoj uspjeh i to ostavlja dojam. Odnosno, za one ljude koji su se dvoumili da li ići ili ne ići, čekati poziv ili se sami prijaviti u dobrovoljce, to je vrlo povoljna priča, želite biti u brigadi koja ima pobjedničku reputaciju.

- U nekom trenutku zapadne regije i Odesa bile su najgore u nadopunjavanju mobilizacijskih resursa. Tamo je bilo jako teško s mobilizacijom, posebno zbog faktora korupcije. Odnosno, s jedne strane postojao je određeni dio ljudi koji je mogao da plati, a s druge strane plan se nekako morao ispuniti i netko je zgrabljen na ulici. A bilo je regija u kojima je plan ispunjen 80%, 90%, 95%. Sada, na primjer, postoje regije gdje je postotak mobilizacije sa 80 posto pao na 10 posto...Po meni je bilo nelogično postavljati na čelo komesarijata časnike sa fronte. Nemamo puno profesionalnih časnika s borbenim iskustvom. A povući ih iz brigade i staviti ih u komesarijat, to znači da za tu postrojbu sada treba naći odgovarajućeg, adekvatnog, iskusnog časnika koji bi popunio prazninu. Dalje, ova osoba je došla, ima nultu razinu percepcije korupcije, ali jeste li ikada vidjeli regulatorni okvir po kojem rade komesarijati? To je more papira! Trebat će mu tri mjeseca samo da shvati kako to funkcionira!
Rothmans

#186972 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Rado ide Ukrajinac u vojnike, dva ga vuku , a trojica tuku :lol:
Koje su to pizde kolosalne
CrveniKuk

#186973 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Rothmans wrote: 25/10/2023 22:59 Rado ide Ukrajinac u vojnike, dva ga vuku , a trojica tuku :lol:
Pizda pizdu prepoznaje.
Rothmans

#186974 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

CrveniKuk wrote: 25/10/2023 23:02
Rothmans wrote: 25/10/2023 22:59 Rado ide Ukrajinac u vojnike, dva ga vuku , a trojica tuku :lol:
Pizda pizdu prepoznaje.
:(

:lol:
studeni76

#186975 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

Grean wrote: 25/10/2023 17:01
Dangubic wrote: 25/10/2023 16:08
Spoiler
Show
Dimu1927 wrote: 25/10/2023 13:22

Tuzno da se moraju stavljati na stranu istih genocidasa protiv kakvih se i oni brane, ali moraju zbog americke pomoci
Ne moraju, komentarisu bez ikakve potrebe zato sto hoce. Nisu ni zasluzili nista drugo izgleda.isto govno ko i rusi. Jedino dobro je sto ce Rusiju vratiti bar dvadeset godina unazad.
Bas tako, nakon ovih izjava samo im pozeliti dugotrajan rat, jedno 75 godina kao i Palestincima, ali opet ne mozes zbog naroda. Nije sigurno da je javno mijenje za Izrael.
A zašto Ukri nebi bili za Izrael!? Činjenica je da su Palestinci na strani Rusa, da su slavili ruska osvajanja ukrajine, da su se u jednom momentu spominjali i palestinski dobrovoljci koji ratuju na strani Rusa. I onda je čudno da se neko pita zašto su Ukri na strani Izraela!
Post Reply