Ukrajina
- mirota
#152101 Re: Ukrajina
kako god, Ukrajina ce vecim dijelo biti razorena, da se nece oporaviti zadugo...kome je do rata rat mu u kuci bio
- Čitalac
#152102 Re: Ukrajina
Danilov odbacuje medijske navode o gubicima ukrajinskih snaga.
Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov demantirao je medijske informacije o navodnih 100 tisuća mrtvih i ranjenih ukrajinskih vojnika.
"Odgovorno vam izjavljujem da mi nemamo 100 tisuća gubitaka u vojsci. To je nemoguće. Za vrijeme rata to je tajna informacija, ali 100 tisuća je potpuna neistina“, izjavio je Danilov.
Točnu brojku, kako je rekao, znaju samo ukrajinska vojska i predsjednik. Prema njegovim riječima, trenutno je omjer gubitaka 1 prema 7 ili 1 prema 8, a u nekim slučajevima 1 prema 10 u korist Oružanih snaga.
-
zigzag
- mirota
#152104 Re: Ukrajina
slicno kao predjecnik USA, koji je pokrenuo vijetnamski rat, cemu on ??? realno...prosvijetli nas. gdje su napalmom gadjali sela. pa su podvili rep Ameri...
-
zigzag
#152105 Re: Ukrajina
Ameri su tih godina javno izjavili da ne postoji Vijetnam i da je to vjekovna američka zemlja pa su pokrenuli rat.
To što su uradili amerikanci ne abolira putinovu glupost kosmičkih razmjera.
E sad ako je putin napravio glupost kosmičkih razmjera kolika je tek glupost malorusa koji to opravdavaju.
To što su uradili amerikanci ne abolira putinovu glupost kosmičkih razmjera.
E sad ako je putin napravio glupost kosmičkih razmjera kolika je tek glupost malorusa koji to opravdavaju.
Last edited by zigzag on 20/03/2023 16:28, edited 1 time in total.
-
Avetinho
#152106 Re: Ukrajina
Ja licno ne bih stavljao svaku recenicu pod mikroskop. To kod mene dovodi samo do dubljeg ukopavanja u moje jednosmjerno razmisljanje i ne uzima u obzir stav onog drugog, koji je mozda legitiman, mozda plod propagande, mozda negdje izmedju.drndalo wrote: ↑20/03/2023 15:45Taman pomislim da relativno normalno covjek prica, kad ono...Gvozdeni1 wrote: ↑20/03/2023 15:34
Vidi ja nemam nista protiv Bosne i Hercegovine. BiH koja se sastoji i od RS. Kako su se neki onda dogvorili. Ali i one RS koja postuje BiH i obrnuto. Mislim da je to izvodljivo. Ako nam se ikad generalno pojaca standard bice jos vise izvodljivo.
Mozda je to model koji nije bio previse uspjesan ali je cak mozda upotrebljiv i za Ukrajinu, ko zna. Svaka druga da je nazovemo jednostrana opcija izazvala bi ponovni sukon u Ukrajini.
Kao sada je mir i prosperitet, pa bi neko nerazuman izazvao sukob... Sta li?
Ono sto ja ne razumjem kod "druge strane", ako nije stvarno krajnji cilj otcjepljenje RS od Bosne, cemu insistiranje na RS kad je i njima jasno da su tamo u ratu pocinjeni veliki zlocini nad domacim stanovnistvom; zasto se prezivjelima opstruira povratak ili normalan zivot. Da li je RS stvarno garant opstanka i zivota Srba (jedva prevalih preko tastature, ali eto kad vec zele taj vazalski naziv)? Ili je samo sredstvo u kome ce biti obezbijedjena nejednakost u korist Srba? Ja zaista ne vidim kako se narod u RS moze nadati dugorocnom prosperitetu i sreci, s obzirom na to pod kojim je okolnostima stvorena. Bosna je suvise mala da bi se iko na ovim prostorima mogao nadati da ce "oni dugi" zaboraviti pocinjene nepravde i pretvarati se kao da se nikad nisu desile.
Tako da ovo moje gundjanje ne bude totalno of-topik, paralela sa Ukrajinom je samo donekle dobra. Naravno da razlog nije validan, ali i u Ukrajini je Kepec Putinko iskoristio slican narativ za domace potrosace propagande kako je Kepecova "Speciajlna Operacija u Ukrajini" pokrenuta zbog ugrozenosti Ruskog naroda u Ukrajini, a ne zaista zbog (slicno kao u Bosni Milosevicevih) Kepecovih imperijalistickih apetita.
- drndalo
#152107 Re: Ukrajina
Hm, naravno da nije tako iako pokusavas provuci tu tezu. Badinterova komisija, koja se puno bolje razumije u medjunarodno pravo od mene i tebe rece da nije tako, tj. nije separatizam. A ti guslaj i dalje...biglebovski wrote: ↑20/03/2023 16:15I mi smo, poput Donbasa, bili separatisti.jednonogi_Jack wrote: ↑20/03/2023 15:30
Nešto ala građanski ratovi na Balkanu?
Muslimani i ustaše napadaju srbsku nejač i oni se onda moraju braniti.
I to sve, jer ih je zapad nagovorio. A niđe veće ljubavi ne bi.
- janje_
#152108 Re: Ukrajina
Vrlo brzo i vrlo lako se raščisti sa svakim iz Republike Srpske:Gvozdeni1 wrote: ↑20/03/2023 15:34Pa ja mislim da si stvarnl u pravu. Ne znam meni je to sasvim normalna stvar, svaki dan komuniciram s ljudima iz sarajeva i radimo na istim poslovima, i sasvim mi je prijatno, a i posl rezultati su zasovoljavajuci. Zato mi je ok sa pricam i o ovim osjetljivim temama s ljudima ovde. Uzivo ne bi nikad prvi pokrenuo.Avetinho wrote: ↑20/03/2023 12:46
Ovakav stav postaje sve vise toliko tipican u nas Bosanaca, a zapravo je upravo jedan od glavnih razloga zbog cega pune tri decenije ne dolazi do stvarne integracije "entiteta" (sta li znaci ovo entitet boga pitaj. Nikad u istoriji se nijedna teritorija na Planeti nije zvala "entitet", ali mi smo, izgleda, posebni) Bosne i Hercegovine. Nama su vecinom puna usta ujedinjene gradjanske "multi-nacionalne" drzave, ali cim malo vise zagrebes, ispliva istinsko raspolozenje i stav po kojima se moze reci da su oni koji su pokrenuli agresiju na BiH postigli cilj, ovog puta bez ispaljenog metka.
Pa s kime cemo razgovarati i dogovarati tu integraciju, "multi-nacionalnu", gradjansku drzavu ako ne s "neprijateljskim vojnicima". Ti i ja @sumirprimus bi se lako dogovorili, ali, nazalost, fale nam znacajni ucesnici dogovora kao sto je @Gvozdeni1.
@Gvozdeni1 meni, u stvari, zvuci okej, kakve su prilike. Covjek dosao da vidi kakvo je ovdje raspolozenje, da poprica s kim moze; ja mislim da je to odlicno, jer pokazuje volju za dijalogom pa makar i na ovom nivou. Da ima vise forumasa kao sto je @Gvozdeni1 mozda bi svi mi (i oni) lakse uvidjeli kako su nase razmirice besmislene i izmisljene i nametnute, ne od dezurnih krivaca "velikih sila", nego od prvih komsija preko istocne i zapadne granice, s kojima nasi domaci Srbi i Hrvati nemaju niposto vise zajednickog nego s nama drugima Bosancima.
Zasto sam stavio "multi-nacionalnu" drzavu u navodnike gore -- jer je Bosna zaista jedno-nacionalna drzava, drzava Bosanaca, ali su polovinu stanovnistva nase zlonamjerne komsije s one strane granice ubijedili da oni to nisu, ne bi li na taj nacin dosli do malo vise teritorije. Izgleda da je rat na tom polju za nas izgubljen, jer svaki dan duze ovog narativa samo produbljuje ovaj vjestacki jaz.
Vidi ja nemam nista protiv Bosne i Hercegovine. BiH koja se sastoji i od RS. Kako su se neki onda dogvorili. Ali i one RS koja postuje BiH i obrnuto. Mislim da je to izvodljivo. Ako nam se ikad generalno pojaca standard bice jos vise izvodljivo.
Mozda je to model koji nije bio previse uspjesan ali je cak mozda upotrebljiv i za Ukrajinu, ko zna. Svaka druga da je nazovemo jednostrana opcija izazvala bi ponovni sukon u Ukrajini.
Da li su za tebe Karadžić i Mladić (i Krajišnik i Plavšićka i ostala bulumenta koji su pred međunardnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji osuđeni) heroji ili ratni zločinci? I jednostavan odgovor, bez kontrapitanja, objašnjavanja i okolišanja. I tek poslije tog odgovora ti mogu reći šta ja mislim, koga poštujem, ko su mi prijatelji, sve ostalo je bla bla..
- Grean
#152109 Re: Ukrajina
Bravo sumire, kao i uvijek rezonovanje na nivou sto nije slucaj sa pojedinim koji guraju sveu jedan kos. Imali smo i mi Abdicevce ali koji postotak.sumirprimus wrote: ↑20/03/2023 09:34 nisu ih rusi porazili nego su napravili genocid nad tim narodom.
kupili su jedan klan.
SpoilerShowbtw
negdje su juzno od bahmuta uletili orcima u rovove.
Ipak moj osvrt je bio da kad su ti Ceceni posli bjezati i dosli u BiH sa zeljom da dodju u Evropu diglo se pola Hrvatske da im se zabrani ulazak u EU. Drugim rijecima oni nemaju ni prava bjezati od rata za razliku od Ukrajinaca valjda.
Tako da ne znamo koliki broj je dobrovoljno tu.
- drndalo
#152110 Re: Ukrajina
Evo malo za pratioce opreme u upotrebi, potvrda isporucene varijante TOW raketa na HUMERima...
- jednonogi_Jack
#152112 Re: Ukrajina
Hahaha. Smiješan ti je test. Šta ga boli neka stvar za te đuturume. Ima novih idola. On ima svoj genocidni brlog, to je bitno.janje_ wrote: ↑20/03/2023 16:28Vrlo brzo i vrlo lako se raščisti sa svakim iz Republike Srpske:Gvozdeni1 wrote: ↑20/03/2023 15:34
Pa ja mislim da si stvarnl u pravu. Ne znam meni je to sasvim normalna stvar, svaki dan komuniciram s ljudima iz sarajeva i radimo na istim poslovima, i sasvim mi je prijatno, a i posl rezultati su zasovoljavajuci. Zato mi je ok sa pricam i o ovim osjetljivim temama s ljudima ovde. Uzivo ne bi nikad prvi pokrenuo.
Da li su za tebe Karadžić i Mladić (i Krajišnik i Plavšićka i ostala bulumenta koji su pred međunardnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji osuđeni) heroji ili ratni zločinci? I jednostavan odgovor, bez kontrapitanja, objašnjavanja i okolišanja. I tek poslije tog odgovora ti mogu reći šta ja mislim, koga poštujem, ko su mi prijatelji, sve ostalo je bla bla..
Kaže meni jedan neonacista kada sam ga pitao iz zajebancije ima li Hićinu sliku kući: šta će mi slika nekog luzera.
On sad ima nove ciljeve i poglede, no ostaje fašista.
- jednonogi_Jack
#152113 Re: Ukrajina
Pa šta što se digla neka Hrvatska. Njemačka je puna čečenskih izbjeglica.Grean wrote: ↑20/03/2023 16:39Bravo sumire, kao i uvijek rezonovanje na nivou sto nije slucaj sa pojedinim koji guraju sveu jedan kos. Imali smo i mi Abdicevce ali koji postotak.sumirprimus wrote: ↑20/03/2023 09:34 nisu ih rusi porazili nego su napravili genocid nad tim narodom.
kupili su jedan klan.
SpoilerShowbtw
negdje su juzno od bahmuta uletili orcima u rovove.
Ipak moj osvrt je bio da kad su ti Ceceni posli bjezati i dosli u BiH sa zeljom da dodju u Evropu diglo se pola Hrvatske da im se zabrani ulazak u EU. Drugim rijecima oni nemaju ni prava bjezati od rata za razliku od Ukrajinaca valjda.
Tako da ne znamo koliki broj je dobrovoljno tu.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
biglebovski
#152115 Re: Ukrajina
Jooooooooooj.drug_profi wrote: ↑20/03/2023 15:49Samo mi nije jasno sta je propaganda?biglebovski wrote: ↑20/03/2023 15:26
Veliki biznis i jednih i drugih, preko grbače ruske i ukrajinske sirotinje koju gledamo po rovovima. Umotan u neviđenu propagandu.![]()
Rusi nisu u stvari napali Ukrajinu i nisu porusili gradove i pobili civile?
Zapravo je sve samo propaganda?
Pa propaganda na koju sam reagirao je da će Somalijci pomrijet od gladi ako Ukrajina ne uspije izvesti žito. Svjetska glad. Kao što vidimo, najgladnije su bile španjolske krmače. A radi ukrajinskog žita za španjolske krmače je i nama poskupio hljeb 50%.
A ko je u stvari vlasnik ukrajinskog žita i popratnih biznisa? Lokalni oligarsi, multinacionalne kompanije i strani investitori. I to je čitava priča, sjebaše im posao. Jebe se svima i za Somaliju i Ugandu, i za tebe i za mene i za Mykolu iz Lvova i Ivana iz Donjecka.
- janje_
#152116 Re: Ukrajina
isprobaj test empirijski. zapanjices se rezultatima i masom odgovora tipa, paaaaa, ovaaaaaj, od nekih ljudi koje si do tada smatro "normalnim"..jednonogi_Jack wrote: ↑20/03/2023 16:56Hahaha. Smiješan ti je test. Šta ga boli neka stvar za te đuturume. Ima novih idola. On ima svoj genocidni brlog, to je bitno.janje_ wrote: ↑20/03/2023 16:28
Vrlo brzo i vrlo lako se raščisti sa svakim iz Republike Srpske:
Kaže meni jedan neonacista kada sam ga pitao iz zajebancije ima li Hićinu sliku kući: šta će mi slika nekog luzera.
On sad ima nove ciljeve i poglede, no ostaje fašista.
- eltroxin
#152117 Re: Ukrajina
Sta je ovo ba, produzeni vikend?
-
CrveniKuk
#152118 Re: Ukrajina
Izgleda, da Ukrajinski piloti, mogu mnogo brže se osposobiti za upravljanje avionima F16.
Last edited by CrveniKuk on 20/03/2023 17:14, edited 1 time in total.
- jednonogi_Jack
#152119 Re: Ukrajina
BiH priznata od svih zemalja na svijetu isto kao i Ukrajina, ali ono hoće da nas poredi sa nečim ala Donbas.
- Čitalac
#152121 Re: Ukrajina
Zabrodsky je do prošle sedmice bio poslanik u ukrajinskom parlamentu, odrekao se mandata i vratio u oružane snage.
Zabrodskyi is a former commander of the Ukrainian Airmobile Forces, a lieutenant general, and a Hero of Ukraine. He commanded the 95th Airmobile Brigade during the War in Donbass, during which it conducted a 470-kilometer raid 170 kilometers into Russian and separatist-held territory.
- janje_
#152122 Re: Ukrajina
na čehri mu se pozna da nije za zajebancije..Čitalac wrote: ↑20/03/2023 17:22 Zabrodsky je do prošle sedmice bio poslanik u ukrajinskom parlamentu, odrekao se mandata i vratio u oružane snage.
Zabrodskyi is a former commander of the Ukrainian Airmobile Forces, a lieutenant general, and a Hero of Ukraine. He commanded the 95th Airmobile Brigade during the War in Donbass, during which it conducted a 470-kilometer raid 170 kilometers into Russian and separatist-held territory.
Last edited by janje_ on 20/03/2023 18:37, edited 1 time in total.
- Ironmen
-
CrveniKuk
#152124 Re: Ukrajina
O tome se već govori od prošle godine. Čak je objavljen podatak da su SAD odobrili finansijska sredstva za obuku Ukrajinskih pilota. Tada se pričalo, da Ukrajinci moraju proći minimalno jednogodosnju obuku, da bi mogli upravljati avionima F16. Međutim, po ovoj informaciji, Ukrajinskim pilotima je potrebno mnogo manje od predviđene jednogodišnje obuke.
- madner
#152125 Re: Ukrajina
Blizak Prohosenku, pa su ga drzali van igre. 95 je po NATO procjenama mozda i najbolja brigada ZSU.