Sirija vol. 3

Post Reply
Osmi Socrates

#426 Re: Sirija vol. 3

Post by Osmi Socrates »

:lol:
GandalfSivi

#427 Re: Sirija vol. 3

Post by GandalfSivi »

husein_kapetan wrote: 28/09/2023 19:58
GandalfSivi wrote: 28/09/2023 19:50

A ekavica. Ima smisla onda…

A mimo ekavice, cuj morat cu snositi posljedice :lol:

Da ti ne kazem sta mozes sa tim…
Ovo da ne procitah vjerovao ne bi.. chelli materijalizuj se namah..ono mene uci pravopisu bosanskom..ko´ onaj jedan nekoc kada rece da mi je na avataru turska zastava..stidite se ....... neobrazovana
Ne mogu te nauciti pravopisu ni da hocu. Preznojih se od gresaka u samo ovom postu… Ne znam sta te prenosi po pitanju zastave, ali nejse, nastavi braniti Kineze…
nota1969

#428 Re: Sirija vol. 3

Post by nota1969 »

kako ljubitelji ovih satrapa imaju isti obrazac ponašanja,
djeco,trećeligaši,podrumski nešto,
sve drilovo bocan harčenko
husein_kapetan

#429 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

Po meni trebas tuziti ucitelja koji te pravopisu ucio.. a mozda i do njega nije..ja rekoh..nego..
kada ti taj komad sive mase u posjedu ejakulaciju dozivi..koji neuron ti dojavi da ja nesto kinu gotivim..
Da li shvatas da i drugi..mnogi.. ovo citaju.. e svasta..
Na sta spade ova tema..
Sanjarko

#430 Re: Sirija vol. 3

Post by Sanjarko »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 19:28 Eto, opet lupetanja o USA obveznicama u posjedu Kine.

Kad neznanje truća o čemu mu god padne napamet. :lol:
Amerika najvise sama sebi duguje. Kina ima oko bilion tj trilion na Americki Engleski, US English, love u obaveznicama. Tako da ne znam kako misle poklopiti Ameriku i unistiti s tim tj s povlacenjem te love. :?
Osmi Socrates

#431 Re: Sirija vol. 3

Post by Osmi Socrates »

Pa niko i ne razmišlja o bilo kakvom poklopljavanju. Čak ni Kinezi. To su samo neke priželjkionistička lupetanja onih koji nemaju nikakvog pojma ni o čemu. Kao srpski tabloidi, naprimjer.

Čak bi Kinezi zbog ekonomskih problema te obveznice mogli i prodavati po za njih lošoj cijeni.
Sanjarko

#432 Re: Sirija vol. 3

Post by Sanjarko »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 20:29 Pa niko i ne razmišlja o bilo kakvom poklopljavanju. Čak ni Kinezi. To su samo neke priželjkionistička lupetanja onih koji nemaju nikakvog pojma ni o čemu. Kao srpski tabloidi, naprimjer.

Čak bi Kinezi zbog ekonomskih problema te obveznice mogli i prodavati po za njih lošoj cijeni.
Ma ima ih koji razmisljaju o tome. Poklapanju i unistenju Amerike preko love te iz obaveznica sta im Amerika duguje, a taj dug sta im duguje Amerika je samo ne znam koliki procenat Americkog duga u GDPu, zanemarljiv skoro, ne znam tacno koliko procenata.

A Kina duzna haos. 300%. U demografskoj je krizi, u klimatskoj krizi je jos vecoj nego Amerika mozda i ostatak svijeta iako radi neke stvari po tome, ima problema jos dosta.

Istina i haos proizvodi sto sta od igle do lokomotive. Iznenadi se ja da se i Samsung proizvodi u Kini. Ali moze se i to promjeniti, jer ko zna sta dan i noc nose tj buducnost.
Osmi Socrates

#433 Re: Sirija vol. 3

Post by Osmi Socrates »

Procenat je uvijek bio manje od 3% ukupnog američkog duga. Ali, u posljednje vrijeme ih (obveznice) prodaju, jer im yuan slabi.
Sanjarko

#434 Re: Sirija vol. 3

Post by Sanjarko »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 20:48 Procenat je bio manje od 3% ukupnog američkog duga. Ali, u posljednje vrijeme ih prodaju, jer im yuan slabi.
Nisam znao da prodaju. Mislio sam da je oko 5% njihova lova u udiu duga od US of fucking A ili ti ga US of A skraceno sta sam smislio za Ameriku. Ne znam ko ce obnoviti Siriju. Cisto sumnjam da ce Rusija jer se zabavila o sebi samoj, Kina u problemima je ali mozda hoce, Iran u krizi prilicnoj je i pod sankcijama jakim, Arapi :?, ne vjerujem ni oni da ce, tako da mislim da ce izvisiti Sirija.
husein_kapetan

#435 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

Osmi Socrates

#436 Re: Sirija vol. 3

Post by Osmi Socrates »

Sad citiraš komunističke izvore. :lol:

Tugo moja, kad su oni bilo šta znali o bilo čemu. Više ni oni sami sebe ozbiljno ne uzimaju.
Sanjarko

#437 Re: Sirija vol. 3

Post by Sanjarko »

Germania, Giappone, Francia e persino Italia sono esportatori netti, non comprano merci cinesi in proporzione e comunque non potrebbero neppure pensare di gestire un credito di 2.500 miliardi di dollari (l'attuale riserva della Cina in valuta e titoli USA) nei confronti di Pechino. Questo contribuisce a spiegare la persistenza del dollaro come maggior moneta di riserva, nonostante tutto.
Kako Talijanski razumijem da duguje Amerika, Kini oko 2 500 milijardi dolara ili sam oslabio totalno s Talijanskim jezikom. Istina nisam ga ni znao toliko dobro citati ali sam ga razumio poprilicno.
Osmi Socrates

#438 Re: Sirija vol. 3

Post by Osmi Socrates »

Članak je od prije 15 godina. Onako odoka ocjenjujem. A možda negdje i piše (?). Ne čitam sa pažnjom komunističko smeće.
Gusar-from-Riga

#439 Re: Sirija vol. 3

Post by Gusar-from-Riga »

Ukazo se, dao mu neki haĐimejlić ah, dopust sigurno... vidi se po pisanju da nesta ne stima u glavi. Sigurno prica sam sa sobom takvi su to tipovi
husein_kapetan

#440 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

Sanjarko wrote: 28/09/2023 21:51
Germania, Giappone, Francia e persino Italia sono esportatori netti, non comprano merci cinesi in proporzione e comunque non potrebbero neppure pensare di gestire un credito di 2.500 miliardi di dollari (l'attuale riserva della Cina in valuta e titoli USA) nei confronti di Pechino. Questo contribuisce a spiegare la persistenza del dollaro come maggior moneta di riserva, nonostante tutto.
Kako Talijanski razumijem da duguje Amerika, Kini oko 2 500 milijardi dolara ili sam oslabio totalno s Talijanskim jezikom. Istina nisam ga ni znao toliko dobro citati ali sam ga razumio poprilicno.
nemoj vaditi stvari koje tebi odgovaraju iz generalnog konteksta..ovo su podatci iz 2007 i samo parcijalno preslikavaju danasnje stanje vanjskog duga americkog..samo prije par mjeseci su rizikovali default..kakogod..ne intersuje me previse..imaju oni svoje metode..ja u ovu diskusiju udjoh sa konstatacijom tamo nekom..pa vi u horu "ta´ ce kina".eh..
argumentovanu i racionalno objektivnu diskusiju prihvatam..ostalo je puko ideolosko blebetanje ..necu ja ni kinu ni ameriku svojim pisanjem napraviti niti manjim niti vecim od onog sto su..racionalno poimanje trenutnih geostrateskih pozicioniranja i razmijena misljenja bez primjesa bilo kakve ideologije ovdje mi je oduvijek bio cilj..sa ljudima sa kojim mogu pari diskutovati..i mozda prepoznati eventualne implikacije tih tokova na drustvo ovdasnje..mnogo godina antem prepoznah i javno obznanih prijetnju onih pilotiranih nauka uvijenih u plast nekakve vjere toliko zla i jada sirijskom narodu nanijese..i mi ovdje eho tog nezabostva osjetismo..
nikada se umoriti necu u borbi za ispravno..ali raja izmedju ispravnog i lahkog redovno ovo drugo odabiraju..ja sam sin zemlje moje i uspravno podignute glave ovom zemljom gazim..moje pisanje ovdje oduvijek je samo jedan cilj imalo..ponekad moramo svi stati i sami sebe zapitati gdje sam?
nikada ni jednu svoju rijec napisanu ovdje nijekati necu..a znam da sam mnogim ako nista drugo alternativnu, nepristrasnu i objektivnu verziju svoga poimanja ovog ponudio..sudite na temelju napisanog..i stavova izrecenih..bez prilmjesa ideoloskih..i u meni ce te vazda imati validnog sagovornika..a mozda nesto i naucite..
Sanjarko

#441 Re: Sirija vol. 3

Post by Sanjarko »

Osmi Socrates wrote: 28/09/2023 22:12 Članak je od prije 15 godina. Onako odoka ocjenjujem. A možda negdje i piše (?). Ne čitam sa pažnjom komunističko smeće.
Iz 2006 godine clanak, 2 500 milijardi, ja kako znam nije se udio Kineske love u Americkom dugu puno mijenjao. Onaj mu je odgovor TL, PR tj predug parcijalno procitao, PPP. :zoka:
husein_kapetan

#442 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

https://www.rsi.ch/info/mondo/La-Cina-s ... 87319.html..
dok je onim drugim samo sicar na pameti..onaj zdravi komad Sirije krupnim koracima naprijed gazi..eh..
Nesto listam kolicine novca koji su u Siriju po mjeri tamo nekih ulozeni..samo jedna zemlja je ulozila preko 137 milijardi dolara..a danas Assada rehabilitovanog u arapskoj lizi gledati mora..citamo se..
Last edited by husein_kapetan on 03/10/2023 19:22, edited 1 time in total.
husein_kapetan

#443 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

Znam da citas chelli..kada vakat bude ima da pod nekim drugim nickom dabke meces..
zigzag

#444 Re: Sirija vol. 3

Post by zigzag »

A što ti nisi na temi Ukrajina. Sirija je svoje odradila.
husein_kapetan

#445 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

Nije jos..ima dosta toga za uraditi..stoga i pisanje..
Rekoh..samo ne citate..ne interesuje me minimalno taj tamo rat.. i sa jednim i drugim sam "misljenja" razmjenjivao..kada su braca bili..sve dok to njihovo efektivno implikacije na ovdasnje ne budu imale..danasnje globalno geostratesko pozicioniranje je veoma fluidno..i jos nista ispricano nije.. ne usudjujem se ni da hipotiziram evoluciju svega toga..a nisam nesto za horove naucenih i indoktranisnih..ovdje sam i ovdje zivim..a tamo njima njihovo..ne prave mi ni toplo ni hladno.. danasnji mainstream je postao veoma sofisticiran..sve sa rezervom uzimam..toliko..
husein_kapetan

#446 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

Nego..
Koliko para ulozise globalni ocevi na pomoc siriicima pogodjenih zemljotresom..a nije da im duzni nisu..koliko samo sirijske nafte i dan danas otimaju..ili mozda tako treba..
zigzag

#447 Re: Sirija vol. 3

Post by zigzag »

Pa daleko bitnije za BIH je bilo svako dešavanje u predgrađima Kijeva nego ganjanje papučara oko Palmire i najljepšeg grada na svijetu. Zabadanija jelte.

Ukrajinci su nas spasili velikih problema. I zanimljivo je da je to nekome našem ko tabiri svjetsku politiku samo " neka ih tamo" .
husein_kapetan

#448 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

zigzag wrote: 03/10/2023 20:26 Pa daleko bitnije za BIH je bilo svako dešavanje u predgrađima Kijeva nego ganjanje papučara oko Palmire i najljepšeg grada na svijetu. Zabadanija jelte.

Ukrajinci su nas spasili velikih problema. I zanimljivo je da je to nekome našem ko tabiri svjetsku politiku samo " neka ih tamo" .
Ti "papucari" su u desetinama..bosansko porijeklo imali..i zavrsi kako zavrsi..ponosan sam sto sa grupom ljudi ovdje prepoznao to zlo..upozoravao i informisao.. ima tamo sve zapisano..
ergo..
da ti ne crtam..ne interesuje me ni u minimumu taj sukob tamo...averzivan i prema jednim u drugim sam..da ne ponavljam..a vi se slobodno laktajte stvarima koje su mnogo vece od svega sto se na dunjaluku do danas desavalo..nisam ja dorastao tako umnim diskusijama..
husein_kapetan

#449 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

Edit..
Kaze se "tahbiri"
husein_kapetan

#450 Re: Sirija vol. 3

Post by husein_kapetan »

nije da sumnjao nisam..ipak..
Italija se na mala vrata lagano u Siriju vraca..
https://intersos.org/siria-2400-bambini ... re-scuola/
Post Reply