GIVI wrote:kiki dali može jedna analiza kad budeš imao vremena.Zanima me tvoje mišljenje ako turci stvarno krenu na Kurde s čime YPG odnosno SDF raspolaže,znam da imaju muda to sigurno ali mislim kakvi su s protutenkovskim oružjem imaju li što manpada i tako.Zahvaljujem unaprijed.
Osim fanatizma, slabo sta imaju. Imaju protutenkovske sisteme, ali ne i manpad. U kojim kolicinama, stvarno ne znam. Imaju veliki broj boraca, u slucaju turske agresije, broj bi se pomnozio sa dva i tri. To bi bila operacija koja bi zahtjevala puni angazman turske armije i par godina teskog rata. Stvarno ne mogu zamisliti da turska armija napreduje kroz velike gradove poput Kamislija i sl. Nema od toga nista.
Efrin je isto tako tvrd orah. Pouzdani izvori prenose da je preko novouspostavljenog koridora prebaceno dosta oruzja za Efrin. YPG u Efrinu ima neuporedivo veci motiv od Turaka. Predjeli su planinski, defanzivne linije posvuda. Bio je dokmunetarac sa silnim transejima u bunkerima u Efrinu.
Nemaju Turci motiva, ni hraborsti, ni politicke podrske za jedan tako veliki napad. Za takvo sto bi morali ukljuciti desetine hiljada boraca, ukalkulisati velike zrtve na svojoj strani. Na to ne bi pristala ni Amerika, ni Rusija, ni Iran, pa ni Asad, iako se on najmanje pita.
Turci ulazu stotine miliona u gradnju zida na granici sa Rojavom. To ti govori SVE. Prave najduzi zid nakon kineskog...