apsidejzi wrote:zrakomlat wrote:Nisi ti tad koristio profil, nego onaj drugi, zato ne znaš.sarajevoxxxx wrote:
Koja pitanja?![]()
![]()
![]()
![]()
Sirija vol. 2
-
dudlov
#60476 Re: Sirija vol. 2
- Čitalac
#60477 Re: Sirija vol. 2
Teška iskušenja čekaju Siriju i u budućnosti. Niti je takozvana revolucija nastala juče niti će tek tako nestati sutra.
Izvesni učenjak Abul Abbas al-Shami, veteran islamističkih pobuna u Siriji, dao je kraći intervju za Carnegie Centar za Bliski istok.
Ko je ovaj čovek? Pravo ime mu je Mohammed Ayman Abul-Tout i bio je učesnik pobuna protiv Hafeza Asada tokom osamdesetih godina prošlog veka. Tvrdi da nije bio pripadnik Muslimanskog bratstva već neke druge “opozicione grupe”. Iz zemlje je pobegao 1981. pa je u egzilu boravio sve do 1993. kada je izručen Siriji. U zatvoru je proveo 12 godina, pomilovan je odlukom predsednika 2005. Iste godine ponovo je uhapšen, a u zatvoru ostaje sve do sredine 2012.
-Po izlasku iz zatvora, otišao sam na sever Sirije i odmah nastavio borbu protiv represivnog režima. Nastaviću tim putem, uz Božiju pomoć, sve dok ne umrem ili dok sektaški i represivni režim ne bude uklonjen i ne bude uspostavljena vlast koja zadovoljava Boga i naš ugnjeteni narod – kaže al-Shami.
Neki od njegovih učenika formirali su Ahrar al Sham, jednu od najmoćnijih pobunjeničkih frakcija u Siriji, a on sam bio je na čelu Šerijatskog veća unutar Islamskog fronta osnovanog 2013. godine.
Al-Shami je ogorčeni protivnik saradnje sa SAD, ali podržava saradnju sa Turskom. Tvrdi da međunarodni faktori nisu dozvolili pad porodice Asad ni osamdesetih godina prošlog veka niti od 2011. do danas, ali i upozorava:
Izvesni učenjak Abul Abbas al-Shami, veteran islamističkih pobuna u Siriji, dao je kraći intervju za Carnegie Centar za Bliski istok.
Ko je ovaj čovek? Pravo ime mu je Mohammed Ayman Abul-Tout i bio je učesnik pobuna protiv Hafeza Asada tokom osamdesetih godina prošlog veka. Tvrdi da nije bio pripadnik Muslimanskog bratstva već neke druge “opozicione grupe”. Iz zemlje je pobegao 1981. pa je u egzilu boravio sve do 1993. kada je izručen Siriji. U zatvoru je proveo 12 godina, pomilovan je odlukom predsednika 2005. Iste godine ponovo je uhapšen, a u zatvoru ostaje sve do sredine 2012.
-Po izlasku iz zatvora, otišao sam na sever Sirije i odmah nastavio borbu protiv represivnog režima. Nastaviću tim putem, uz Božiju pomoć, sve dok ne umrem ili dok sektaški i represivni režim ne bude uklonjen i ne bude uspostavljena vlast koja zadovoljava Boga i naš ugnjeteni narod – kaže al-Shami.
Neki od njegovih učenika formirali su Ahrar al Sham, jednu od najmoćnijih pobunjeničkih frakcija u Siriji, a on sam bio je na čelu Šerijatskog veća unutar Islamskog fronta osnovanog 2013. godine.
Al-Shami je ogorčeni protivnik saradnje sa SAD, ali podržava saradnju sa Turskom. Tvrdi da međunarodni faktori nisu dozvolili pad porodice Asad ni osamdesetih godina prošlog veka niti od 2011. do danas, ali i upozorava:
http://carnegie-mec.org/diwan/66585Even so, I think that it is a mistake to say that this is the end of history, and that the international and regional equation will always remain the same and can never change. Those who believe this are ignorant and deluded. Either they have not read history, or they have read it but failed to understand the divine laws according to which nations rise and fall in order to realize God’s justice on Earth. I am convinced that the hands of the clock are moving and that our duty to our people and to our revolution, today as well as tomorrow, is to defend our people against oppression by any means that are politically, militarily, and morally legitimate and realistic. And I am convinced that the outcome will favor the oppressed, not the arrogant.
-
sarajevoxxxx
#60478 Re: Sirija vol. 2
apsidejzi wrote:zrakomlat wrote:Nisi ti tad koristio profil, nego onaj drugi, zato ne znaš.sarajevoxxxx wrote:
Koja pitanja?![]()
![]()
![]()
![]()
Niko sem mene ne koristi ovaj profil. I za tebe i za Zrakomlata
- salik79
#60479 Re: Sirija vol. 2
Ako je tako, onda ima i ona stara da sa sizofrenijom nikada nisi sam

-
sarajevoxxxx
#60480 Re: Sirija vol. 2
- Broj poginulih u današnjem velikom masakru kojeg su počinili zločinci iz međunarodne koalicije u okolini Deir Ez-Zoura popeo se na 19. Bombardovana je lokalna pijaca na kojoj je običan narod kupovao gorivo.
- Također, u masakru u Al Babu poginulo je danas 8 osoba.
- U Azazu oko 60 poginulih
- U bombardovanju Abu Zuhura u Idlibu 4 osobe su poginule. Vjerovatno režimski avioni.
Režim je pokušao napredovati u Deri, borci opozicije su uništili dva tenka.
U Wadi Berade je danas nakon 16 dana borbi bilo mirno. Još uvijek nije postignut nikakav sporazum. U svakom slučaju Hezbollah i režim nakon Bog zna koliko vremena po prvi put da ostaju kratkih rukava. Tursko-ruski sporazum izgleda teško breme za fašiste iz redova Hezbollaha i režima.
- U bombardovanju Abu Zuhura u Idlibu 4 osobe su poginule. Vjerovatno režimski avioni.
U Wadi Berade je danas nakon 16 dana borbi bilo mirno. Još uvijek nije postignut nikakav sporazum. U svakom slučaju Hezbollah i režim nakon Bog zna koliko vremena po prvi put da ostaju kratkih rukava. Tursko-ruski sporazum izgleda teško breme za fašiste iz redova Hezbollaha i režima.
- salik79
#60481 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote:- Broj poginulih u današnjem velikom masakru kojeg su počinili zločinci iz međunarodne koalicije u okolini Deir Ez-Zoura popeo se na 19. Bombardovana je lokalna pijaca na kojoj je običan narod kupovao gorivo.
Iz cije koalicije su ovi zlocinci?!
- Krokodajl
#60482 Re: Sirija vol. 2
Znači SAA napala u Dolini Barada, u Darai, u Idlibu.
Primirje se uglavnom poštuje, režim hoće od muke da crkne
A ovo u Azazu, to je rezultat političke krize o kojoj sam pisao ranije, nakon što su delegati Al Nusre iz redova Uzbečke manjine srušili kvorum skupština Slobodne Sirije se nije sastajala sve do prije neki dan, međutim problem je nastao jer su u međuvremenu su raspušteni gradski odbori Demokratske Stranke Slobodne Sirije u Alepu, Al Talu, Kudsaju, al Hami, Han Šejhu. Većina članova ali i delegata u skupštini Slobodne Sirije je pristupila radikalnoj desničarskoj Al Nusri, međutim problem je što su svi ti delegati sada praktično predstavnici naroda iz Idliba, jer su svi smješteni u Idlibu, ovi u Azazu su sada nadglasani i imamo unutarstranački sukob, jer je struja iz Idliba povukla sve delegate iz Alepa i Damaska sebi a ovi iz Azaza su ostali sami, pokušali su sklopiti koaliciju sa opozicionom Turskom Unijom Sirije iz Džarabulusa ali oni su od prošle sjednice najavili da se više neće pojavljivati u skupštini te su najavili pristupanje vladinom parlamentu.
Ova autobomba je logičan slijed događaja na demokratskoj sceni Slobodne Sirije.
Primirje se uglavnom poštuje, režim hoće od muke da crkne
A ovo u Azazu, to je rezultat političke krize o kojoj sam pisao ranije, nakon što su delegati Al Nusre iz redova Uzbečke manjine srušili kvorum skupština Slobodne Sirije se nije sastajala sve do prije neki dan, međutim problem je nastao jer su u međuvremenu su raspušteni gradski odbori Demokratske Stranke Slobodne Sirije u Alepu, Al Talu, Kudsaju, al Hami, Han Šejhu. Većina članova ali i delegata u skupštini Slobodne Sirije je pristupila radikalnoj desničarskoj Al Nusri, međutim problem je što su svi ti delegati sada praktično predstavnici naroda iz Idliba, jer su svi smješteni u Idlibu, ovi u Azazu su sada nadglasani i imamo unutarstranački sukob, jer je struja iz Idliba povukla sve delegate iz Alepa i Damaska sebi a ovi iz Azaza su ostali sami, pokušali su sklopiti koaliciju sa opozicionom Turskom Unijom Sirije iz Džarabulusa ali oni su od prošle sjednice najavili da se više neće pojavljivati u skupštini te su najavili pristupanje vladinom parlamentu.
- salik79
#60483 Re: Sirija vol. 2
Krokodajl wrote:Znači SAA napala u Dolini Barada, u Darai, u Idlibu.
Primirje se uglavnom poštuje, režim hoće od muke da crkne![]()
![]()
![]()
Opozicija nikada zadovoljnija i sretnija! Ni gubitak Haleba ih nije ovoliko obradovao, jer - sve je ovo logicki slijed demokratskih procesa zemalja u tranziciji.
- Krokodajl
#60484 Re: Sirija vol. 2
@salik znaš kako kažu, izgubiš u Halepu dobiješ u Darmštatu, ili tako nekako

- salik79
#60485 Re: Sirija vol. 2
Pa ko ne bi bio sretan i zadovoljan, reci ti meni?! Asad i Hizbullah mogu samo crci od jeda i muke.
- salik79
#60486 Re: Sirija vol. 2
A i onaj fasisticki monstrum, muftija Hassoun.
- Co0l
#60487 Re: Sirija vol. 2
Sretan Božić svima koji slave! 
-
moke_31
#60488 Re: Sirija vol. 2
Čitalac wrote:Teška iskušenja čekaju Siriju i u budućnosti. Niti je takozvana revolucija nastala juče niti će tek tako nestati sutra.
[quote]Even so, I think that it is a mistake to say that this is the end of history, and that the international and regional equation will always remain the same and can never change. Those who believe this are ignorant and deluded. Either they have not read history, or they have read it but failed to understand the divine laws according to which nations rise and fall in order to realize God’s justice on Earth. I am convinced that the hands of the clock are moving and that our duty to our people and to our revolution, today as well as tomorrow, is to defend our people against oppression by any means that are politically, militarily, and morally legitimate and realistic. And I am convinced that the outcome will favor the oppressed, not the arrogant.
http://carnegie-mec.org/diwan/66585[/quote]
Suština sirijskog problema. Posebno je dirljivo ovo što je napisano na engleskom jeziku
Naravno, indikativna je i tvrdnja da međunarodni faktori nisu dozvolili pad Assada, nešto što sam već par puta napisao na ovom forumu.
- Čitalac
#60489 Re: Sirija vol. 2
Ne znam da li je bilo na temi, ali Hassoun je pre neki dan boravio u Irskoj. Tamo je izjavio da je njegova izjava o bombašima samoubicama koji će se raznositi po Evropi "pogrešno protumačena i prevedena".salik79 wrote:A i onaj fasisticki monstrum, muftija Hassoun.
http://www.thetimes.co.uk/article/syria ... -vgf2lqmg2They say I said I will send terrorists to Europe to kill themselves. I don’t know why they lie in their translation. I said if a fire burns in Syria and Lebanon there are dormant cells that will be awakened. I feared for Europe that it would be reached by terrorism,” Dr Hassoun said.
In an interview with RTE, Dr Hassoun described it as a “love message to Europe” which has been distorted as a threat.
Čuj mene, pre neki dan. Pardon, to je bilo prošle godine.
-
RepublikanskaGarda
#60490 Re: Sirija vol. 2
Sto vrijeme vise ide to sam uvjereniji da je i krokodil shia...
- salik79
#60491 Re: Sirija vol. 2
Nevjerovatna je kolicina munafikluka/licemjerja kod ovakvih tipova ljudi. Likovi koji ubijaju na najbrutalnije nacine svakoga ko cak ne razmislja kao oni, a kamoli da ispovijeda svoje vjerovanje koje nije u skladu s njihovim, prigovaraju sektastvo onima koji su maksimalno tolerantni (cak je "tolerantni" pomalo gruba rijec) po tom pitanju, odnosno puni postovanja prema svacijem vjerskom ubjedjenju. Naravno, sve dok ga na silu ne pocnu nametati drugima.Čitalac wrote:Teška iskušenja čekaju Siriju i u budućnosti. Niti je takozvana revolucija nastala juče niti će tek tako nestati sutra.
http://carnegie-mec.org/diwan/66585Even so, I think that it is a mistake to say that this is the end of history, and that the international and regional equation will always remain the same and can never change. Those who believe this are ignorant and deluded. Either they have not read history, or they have read it but failed to understand the divine laws according to which nations rise and fall in order to realize God’s justice on Earth. I am convinced that the hands of the clock are moving and that our duty to our people and to our revolution, today as well as tomorrow, is to defend our people against oppression by any means that are politically, militarily, and morally legitimate and realistic. And I am convinced that the outcome will favor the oppressed, not the arrogant.
- salik79
#60492 Re: Sirija vol. 2
Kada ikada sam ja postavljao taj demanti, al' nista ti to kad' ti je savo na forumu. Hasson je monstrum i .Čitalac wrote:Ne znam da li je bilo na temi, ali Hassoun je pre neki dan boravio u Irskoj. Tamo je izjavio da je njegova izjava o bombašima samoubicama koji će se raznositi po Evropi "pogrešno protumačena i prevedena".salik79 wrote:A i onaj fasisticki monstrum, muftija Hassoun.
http://www.thetimes.co.uk/article/syria ... -vgf2lqmg2They say I said I will send terrorists to Europe to kill themselves. I don’t know why they lie in their translation. I said if a fire burns in Syria and Lebanon there are dormant cells that will be awakened. I feared for Europe that it would be reached by terrorism,” Dr Hassoun said.
In an interview with RTE, Dr Hassoun described it as a “love message to Europe” which has been distorted as a threat.
Čuj mene, pre neki dan. Pardon, to je bilo prošle godine.
- insomnia78
#60493 Re: RE: Re: Sirija vol. 2
Osim nametnutih nikabasalik79 wrote: prigovaraju sektastvo onima koji su maksimalno tolerantni (cak je "tolerantni" pomalo gruba rijec) po tom pitanju, odnosno puni postovanja prema svacijem vjerskom ubjedjenju. Naravno, sve dok ga na silu ne pocnu nametati drugima.
- salik79
#60494 Re: RE: Re: Sirija vol. 2
Pa nikabe i namecu ovi i ovakvi.insomnia78 wrote:Osim nametnutih nikabasalik79 wrote: prigovaraju sektastvo onima koji su maksimalno tolerantni (cak je "tolerantni" pomalo gruba rijec) po tom pitanju, odnosno puni postovanja prema svacijem vjerskom ubjedjenju. Naravno, sve dok ga na silu ne pocnu nametati drugima.
-
sarajevoxxxx
#60495 Re: Sirija vol. 2
U Wadi Berade danas nije bilo sukoba. U Deri su se vodile borbe bez ruskih i režimskih aviona, a režim je u naselju Varidat u Deri bio zauzeo neke kuće, opozicija kasnije povratila kontrolu. Uništena 3 režimska tenka i jedan top. I tu je nakon dugo vremena prvi put režim doživio udarac. U Idlibu agencije su objavile samo da se radilo o zračnim udarima "borbenih aviona".Krokodajl wrote:Znači SAA napala u Dolini Barada, u Darai, u Idlibu.
Primirje se uglavnom poštuje, režim hoće od muke da crkne![]()
![]()
![]()
.
Mislim jasno je koliko samo patiš sto ruski i režimski avioni miruju, mislim u čemu je problem? Nedostaje ti ona neograničena ruska podrška? Šta bi sa slavljem povodom pada Haleba nema ti odavno ni onog lika "Gospodin doktor Bešar Al Asad"
Last edited by sarajevoxxxx on 07/01/2017 23:26, edited 1 time in total.
- insomnia78
#60496 Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2
Da, dok je npr. u Iranu zeni, cak i muslimanki da ne spominjemo krscanke, jevrejke ili one koje ne vjeruju ni u sta, dozvoljeno hodati gologlavasalik79 wrote:Pa nikabe i namecu ovi i ovakvi.insomnia78 wrote:Osim nametnutih nikabasalik79 wrote: prigovaraju sektastvo onima koji su maksimalno tolerantni (cak je "tolerantni" pomalo gruba rijec) po tom pitanju, odnosno puni postovanja prema svacijem vjerskom ubjedjenju. Naravno, sve dok ga na silu ne pocnu nametati drugima.
PS: znam da nije rijec o nikabu ali poAnta se nazire
- Challenger__
#60497 Re: Sirija vol. 2
Maystor je na Alpima, na odmoru. Sad će on za koji dan, ne brini.sarajevoxxxx wrote:...nema ti odavno ni onog lika "Gospodin doktor Bešar Al Asad"zaduženog za organizaciju slavlja.
- Čitalac
#60498 Re: Sirija vol. 2
Evo šta na tu temu kaže Heiko Wimmen sa nemačkog Instituta za međunarodne odnose.salik79 wrote: Nevjerovatna je kolicina munafikluka/licemjerja kod ovakvih tipova ljudi. Likovi koji ubijaju na najbrutalnije nacine svakoga ko cak ne razmislja kao oni, a kamoli da ispovijeda svoje vjerovanje koje nije u skladu s njihovim, prigovaraju sektastvo onima koji su maksimalno tolerantni (cak je "tolerantni" pomalo gruba rijec) po tom pitanju, odnosno puni postovanja prema svacijem vjerskom ubjedjenju. Naravno, sve dok ga na silu ne pocnu nametati drugima.
Dakle, barem kada je reč o ispovedanju vere, mržnja prema Alavitima je iracionalna.During fifty years of so-called Alawite rule, the Alawite clergy never obtained any form of official recognition or institutionalization that even remotely resembled the status of the Sunnis and the other minorities.Instead, Syria’s Alawite presidents performed public prayers in Sunni mosques, flanked by the mufti of the republic. Alawite children, like those of other Muslim minorities, received a Sunni religious education. And Sunni mosques were built across Alawite-majority areas, even though they remained empty, emulating practices applied by the Ottoman Empire a century ago.
- insomnia78
#60499 Re: RE: Re: Sirija vol. 2
Pa ne mrze oni samo alevite. Oni, neracionalno mrze i sunite koji se ne uklapaju u njihov kalupČitalac wrote:Evo šta na tu temu kaže Heiko Wimmen sa nemačkog Instituta za međunarodne odnose.salik79 wrote: Nevjerovatna je kolicina munafikluka/licemjerja kod ovakvih tipova ljudi. Likovi koji ubijaju na najbrutalnije nacine svakoga ko cak ne razmislja kao oni, a kamoli da ispovijeda svoje vjerovanje koje nije u skladu s njihovim, prigovaraju sektastvo onima koji su maksimalno tolerantni (cak je "tolerantni" pomalo gruba rijec) po tom pitanju, odnosno puni postovanja prema svacijem vjerskom ubjedjenju. Naravno, sve dok ga na silu ne pocnu nametati drugima.
Dakle, barem kada je reč o ispovedanju vere, mržnja prema Alavitima je iracionalna.During fifty years of so-called Alawite rule, the Alawite clergy never obtained any form of official recognition or institutionalization that even remotely resembled the status of the Sunnis and the other minorities.Instead, Syria’s Alawite presidents performed public prayers in Sunni mosques, flanked by the mufti of the republic. Alawite children, like those of other Muslim minorities, received a Sunni religious education. And Sunni mosques were built across Alawite-majority areas, even though they remained empty, emulating practices applied by the Ottoman Empire a century ago.
- Čitalac
#60500 Re: RE: Re: Sirija vol. 2
Naravno, nego je gore bilo reči o tome kako je po njima režim sektaški, pa otud akcenat na Alevite.insomnia78 wrote:Pa ne mrze oni samo alevite. Oni, neracionalno mrze i sunite koji se ne uklapaju u njihov kalupČitalac wrote:Evo šta na tu temu kaže Heiko Wimmen sa nemačkog Instituta za međunarodne odnose.salik79 wrote: Nevjerovatna je kolicina munafikluka/licemjerja kod ovakvih tipova ljudi. Likovi koji ubijaju na najbrutalnije nacine svakoga ko cak ne razmislja kao oni, a kamoli da ispovijeda svoje vjerovanje koje nije u skladu s njihovim, prigovaraju sektastvo onima koji su maksimalno tolerantni (cak je "tolerantni" pomalo gruba rijec) po tom pitanju, odnosno puni postovanja prema svacijem vjerskom ubjedjenju. Naravno, sve dok ga na silu ne pocnu nametati drugima.
Oni i između sebe lako pronađu nekakav razlog da se dohvate za vratove.