Sirija vol. 2

Locked
Ironmen

#29476 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Black swan wrote:protiv autobombi očito nešto manje i brže ide...

al nije mi jasno kako može sjebati onoliki tenk...

pa koliko stave eksploziva u autobombu

koriste li se u siriji bacači plamena...

2-3 tone exploziva pa ti vidi ali nevjerovatno je kako im te autobombe pridju na 20-30 metara i raznesu se stvarno nelogicno.
Ironmen

#29477 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

sarajevoxxxx wrote:Amak:
- Isil zauzeo ili povratio kontrolu nad novih 6 sela u okolini Manbij
- Također, zauzeo je i selo Hurbetu Er-Rus u južnoj okolini Manbija
- Jedan režimski vojnik se predao pripadnicima Isila u okolini Karjatejna

Sve si ovo ili izmislio ili prenio sa isilovih portala isil je pokrenuo napad na Manbij iz pravca Jarablusa i AL-Baba i katastrofalno je zavrsio na desetine mrvtvih zlotvora isila.
Opetja033

#29478 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Ironmen wrote:

2-3 tone exploziva pa ti vidi ali nevjerovatno je kako im te autobombe pridju na 20-30 metara i raznesu se stvarno nelogicno.
Mislim da je to svima misterija.

Inace teski dani za Assadove falange i njihove strane teroriste:
1) Pobunjenici im anulirase sve uspjehe na turkmenskim planinama u Latakiji
2) Pobunjenici sinoc probise blokadu Darayye
3) Pobunjenici ih unistise na jugu Halepa
4) Daesh ih pomete na istoku provincije Homs
5) Daesh napredova i oko Palmyre
6) Daesh im za 24 sata anulira sve sto su napravili u provinciji Raqqa u zadnje dvije hefte.

Sasvim je ocito da hronicno pate od manjka ljudstva. Jedino logicno objasnjenje, meni barem.
insomnia78

#29479 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Da nisu ispitni rokovi?
Opetja033

#29480 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

FSA zauzela mjesto Samma Hneidat na zapadu pokrajine Suweyda
:thumbup:
Krokodajl

#29481 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

SAA ne pati od manjka ljudstva nego im većina elitnih jedinica čumi čami čekajući na sjeveru Alepa, u Latakiji su itekako imali uspjehe i nisu ništa pobunjenici anulirali.
U Raki nisu izgubili sve, a čak i da jesu govorimo o 30 kilometara prostora koji je uzet do same provincije Raka prije nego što je krenulo oslobađanje prema Raki.
U Palmiri gdje je to ISIL napredovao ?, vratili su T3 benzinsku koju je SAA uzela na jedan dan, 45 kilometara od Palmire...
Jedino gdje konstantno gube je jug Alepa ali dole SAA haman pa i nema.
Ironmen

#29482 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Opetja033 wrote:
Ironmen wrote:

6) Daesh im za 24 sata anulira sve sto su napravili u provinciji Raqqa u zadnje dvije hefte.

Sasvim je ocito da hronicno pate od manjka ljudstva. Jedino logicno objasnjenje, meni barem.

Pa sta se kurce onda neka se utvrde na linijama odbrane i neka traze neko politicko rjesenje jer ovako samo ljudi ginu jer stvarno imaju ocajnu komandu a i mozda bi im bilo pametnije da malo stanu da kurdi zavrse sa isilom na sjeveru jer ovako su otvorili 4 fronta i razvuceni su maksimum.
Prema Raki nemaju sta traziti ako nemogu po pustinji da napreduju kako tek misle prici gradu mislim da je najveci problem SAA komanda sve sto zauzmu sa mukom neznaju i nemogu da zadrze ali arapska logika tu radi.

PS: Stvarno je nevjerovatno da se dopusta pojedincima da otvoreno podrzavaju isil na ovom forumu.

Mislim kako neko moze podrzavati ljude koje vrse javne egzekucije pred djecom od 7-8 godina taj stvarno nije normalan i mora hitno da ide na lijecenje.

18+

http://prntscr.com/biv4y3
Kikibombona

#29483 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Arapi iz Tel Rifata, bataljon od 250 vojnika, se pridruzio SDF. U govoru isticu kako su zabrinuti radi rastuceg islamskog ekstremizma.

https://twitter.com/DrPartizan_/status/ ... 5437862912

https://twitter.com/DrPartizan_/status/ ... 0202133505

U Kirkuku su se okupili porodice dobrovoljaca koji su stradali u Rojavi u redovima YPG. Svi isticu da su ponosni na svoju djecu koja su polozila zivot za Kurdistan. Kamislo, Heseke, Amed, Mahabad, Kirkuk... sve je to Kurdistan, isti narod!

Otac i kcerka na braniku Kurdistana! :-D

Image

YPJ, Manbij... sada vidim, ova djevojka je poginula na manbijskom frontu...

Image

Vladimir van Vilgenburg sa terena prenosi da se u Manbiju nalazi jos 20 000 civila koje ISIL koristi kao zivi stit.

Manbij

Image

SDF u Sejh Maksudu odbio jos jedan napad umjerenih dzihadista. Sest dzihadista je izgubilo zivot, petnaest ranjeno.

Image
Last edited by Kikibombona on 21/06/2016 00:15, edited 1 time in total.
Opetja033

#29484 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Krokodajl wrote:u Latakiji su itekako imali uspjehe i nisu ništa pobunjenici anulirali..
Ne sporim da su imali tamo uspjehe. Govorim konkretno o turkmenskim planinama (Jabal al Turkmen, ili kako se vec zove na arapskom) - gdje je cinjenica da su im pobunjenici anulirali ama bas sve sto su zauzeli od pocetka zadnje ofanzive (prije 7-10 dana).
Pa ne bi djaba jucer, prekjuce slali pojacanja tamo. I to cini mi se bas Tigrovi ali nisam 100% siguran.

Da su istjerani iz provincije Raqqa potvrdjuju i zapadne novinske agencije, poput AFP-a.
Isto tvrdi i SOHR.
Opetja033

#29485 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Ironmen wrote:Pa sta se kurce onda neka se utvrde na linijama odbrane i neka traze neko politicko rjesenje jer ovako samo ljudi ginu jer stvarno imaju ocajnu komandu a i mozda bi im bilo pametnije da malo stanu da kurdi zavrse sa isilom na sjeveru jer ovako su otvorili 4 fronta i razvuceni su maksimum.
Slazem se. Slazu se i Rusi. Ali se sa ovim sto si napisao ne slazu ni Assad ni Iran.
insomnia78

#29486 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Ma ja sam ubjedjen da se Assad, skoro nista ni ne pita
Opetja033

#29487 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Jos da dodam: meni se nekako cini da je ovo zadnji pokusaj Assada da ovlada Sirijom. Jednostavno se previse nekih stvari (govorim i o diplomatiji) desava u zadnje vrijeme dok istovremeno sasvim suludo pokusavaju napredovati na cetiri fronta.
Moze biti da je ovo "all in" od strane Assada i Irana.

Za neke koji rado pogresno shvataju moje komentare: ne kazem da ce Assad ili rezim pasti. Nego da je to to po pitanju pokusaja povrata kontrole nad citavom Sirijom ili barem najvecim njenim dijelom. Ne treba zaboraviti da je ovim ofanzivama prethodila Assadova najava "potpunog oslobodjenja zemlje".

Kako god da okrenes, mora biti manjak ljudstva u pitanju. Pa iz Daare salju ljude na Darayyu, iz Raqqe i Halepa salju u Ghab dolinu i turkmenska brda...
Kikibombona

#29488 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:Jos da dodam: meni se nekako cini da je ovo zadnji pokusaj Assada da ovlada Sirijom. Jednostavno se previse nekih stvari (govorim i o diplomatiji) desava u zadnje vrijeme dok istovremeno sasvim suludo pokusavaju napredovati na cetiri fronta.
Moze biti da je ovo "all in" od strane Assada i Irana.

Za neke koji rado pogresno shvataju moje komentare: ne kazem da ce Assad ili rezim pasti. Nego da je to to po pitanju pokusaja povrata kontrole nad citavom Sirijom ili barem najvecim njenim dijelom. Ne treba zaboraviti da je ovim ofanzivama prethodila Assadova najava "potpunog oslobodjenja zemlje".

Kako god da okrenes, mora biti manjak ljudstva u pitanju. Pa iz Daare salju ljude na Darayyu, iz Raqqe i Halepa salju u Ghab dolinu i turkmenska brda...
Ne moze se reci da ofanziva prema Takbi nema smisla.

Postalo je jasno da ce ISIL zavrsiti Kurdi. Za SAA je bitno da su tu blizu, da uzmu sto vise kada se ISIL bude raspadao.

Vjerovatno se vode tom logikom. Ili ih mozda tjeraju Rusi, Iranci, ko ce vise znati sta se iza kulisa desava.

Kakav ce rasplet biti na kraju, veoma je tesko prognozirati. Ludnica.
DuckZz

#29489 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

DuckZz wrote:
DuckZz wrote:Ne govorim o sjeveru već samom gradu Aleppu.
Trenutno imaju samo jednu, castelo cestu koja ide prema gradu.

Kako stvari stoje, imaju luđacke planove, o kojima ne mogu govoriti ali možeš pretpostaviti šta planiraju.
:run: :run:
Jučer se desio sastanak pripadnika Jaish Thuwara i "Fatah Aleppo" koalicije u gradu Aleppu.
Pripadnici Jaish Thuwara kontrolišu južni dio Sheikh Masud naselja i dio Bustan Basha distrikta.

Naređeno je da Jaish Thuwar otvori nekoliko kontrolnih točaka za prolaz pobunjenicima prema jugu Sheikh Masuda koji gleda na položaje vladinih snaga.
Izgleda da može biti Tarapana uskoro :skoljka: :skoljka:
GREŠKA !
Napad nema veze sa Sheikh Masudom, nažalost prema mojim informacijama opet Nusra preuzima ulogu.
Pripadnici FSA i Jaish Islama su se povukli sa 7 Rabat pozicija (Rabat = tocka na prvoj liniji) u jednom dijelu grada Aleppa.
Mislim da se ovaj put ne moram ispravljat.

Sutra pjescana oluja u Siriji.
Znamo li šta se desilo zadnji put ?
Opetja033

#29490 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

@Kiki sve je to djaba ako nemas ljudi. Do skora je ista stvar bila i sa FSA na sjeveru Halepa. Jedno je sta zelis, drugo je sta mozes. Dodjose do al Raija pa im na kraju Daesh udje u kuce u Azazu i hladno presjece vezu sa Mare.
Trebalo je da prodje 3-4 mjeseca i da se to desi pa da pametnije krenu.

Brate ja priznajem da sam laik po pitanju ratovanja, oruzja, strategije. Kad pocne prica o vrstama tenkova, moze vala komotno i o kvantnoj fizici da se raspravlja. Kada je rucno oruzje u pitanju znam prepoznati skorpion i kalash.

Ali evo meni kao takvom laiku nije jasno sta rade. Jbt, da se vratimo na FSA, meni kao tolikom laiku nije imalo smisla ostavljanje onakvog dzepa Daeshu na sjeveru Halepa. Razumijem ja sve, turska artiljerija duz granice, itd - ali pogledas na kartu i bude ti jasno da to tesko moze uspjeti. I evo sad pametnije rade.
Eh sad u istoj mjeri mi nisu jasni ovi potezi Assada.
Ono uvijek mahinalno pomislis u sebi "ne pravi se pametan, ljudi su skolovani vojni kadar, mora biti neka caka" i uvijek se sjebes kad skontas da si bio u pravu. :mrgreen:

A da ce biti ludnica - bice.
sarajevoxxxx

#29491 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Poginuli režimski vojnici u istočnoj okolini Tedmura:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 8610793026

Luđačko bombardovanje sjeverne okoline Haleba još uvijek traje. Grad Andan i zadnje režimsko bombardovanje fosforom:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0076805908
Opetja033

#29492 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Ironmen wrote:
sarajevoxxxx wrote:Amak:
- Isil zauzeo ili povratio kontrolu nad novih 6 sela u okolini Manbij
- Također, zauzeo je i selo Hurbetu Er-Rus u južnoj okolini Manbija
- Jedan režimski vojnik se predao pripadnicima Isila u okolini Karjatejna

Sve si ovo ili izmislio ili prenio sa isilovih portala isil je pokrenuo napad na Manbij iz pravca Jarablusa i AL-Baba i katastrofalno je zavrsio na desetine mrvtvih zlotvora isila.
Sve navode, osim za vojnika koji se predao, sam nasao i kod drugih twitterasa koji nemaju veze ni sa Daeshom, ni sa dzihadizmom a vala ni sa Islamom.

Polahko malo sa takvim optuzbama jer fakat nisi u pravu. Niti je izmislio niti je prenio od Daeshovaca.
handžar88

#29493 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Opetja033 wrote:

Prijatelju jesil ti ozbiljan? pa kad covjek procita ovo za latakiju automatski zakljucuje da je i ovo ostalo laz i tvoja pusta zelja.. pa i ako ima kakve istine u ostatku tvog posta to ce vec sutra-prekosutra, za sedmicu opet biti vraceno cim rusi upale avione, nije bitno kad ali ce biti vracen svaki metar.. a ovo kako ti predstavljas kao neki raspad sistema je zalosno, cuj anulirali uspjehe u latakiji hah
Opetja033

#29494 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

handžar88 wrote:
Opetja033 wrote:

Prijatelju jesil ti ozbiljan? pa kad covjek procita ovo za latakiju automatski zakljucuje da je i ovo ostalo laz i tvoja pusta zelja.. pa i ako ima kakve istine u ostatku tvog posta to ce vec sutra-prekosutra, za sedmicu opet biti vraceno cim rusi upale avione, nije bitno kad ali ce biti vracen svaki metar.. a ovo kako ti predstavljas kao neki raspad sistema je zalosno, cuj anulirali uspjehe u latakiji hah
Jbt pa je li moram crtati: da su anulirali uspjehe u Latakiji, morali su im uzeti sve do Salme dole. Govorim konkretno i iskljucivo o turkmenskim planinama gdje je Assad prije 7-10 dana napravio ogroman uspjeh da bi u zadnjih par dana sve izgubili.

Dakle ne govorim opcenito o citavom sjeveru i sjeverozapadu Latakije vec samo i iskljucivo o Jabal al Turkmen. I striktno o zadnjih par dana.

Treci put ponavljam, koji vam je vise. :mrgreen:
solar7

#29495 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

Hafis wrote:
solar7 wrote:
Bobi wrote:Ekipu iz IS nazivati "ljudima" je uvreda za cijelo čovječanstvo...mislim :D ...ja nisam kao oni da bude jasno .... :D
A Jesu to asadovci mozda nesto bolji nego oni
Iskreno, Asad je majka Tereza za ove primitivne životinje. Ne može se to porediti s ničim, pa ni s Asadom.

Na kraju krajeva koja je razlika između Asada i saudijskih kraljeva...nikakva. Jedino to što nema financijsku moć kao oni, tako da nije uspio umiriti unutarnje nezadovoljstvo. I ako ništa, barem organizira kakve takver izbore, a oni idioti ni to.
Slazem se da je on majka ta Tereza nema problema,a ni ti saudijski kraljevi nisu puno bolji od njega,a to da nije imao financijsku moc pa da smiri to unutarnje zadovoljsvo me i nasmija jos.Nego ti svasta nesto nabraja sta je on ovo ili ono a "zaboravio"si najbitnije,da sahranjuje zivu djecu svakodnevno izmedju ostalog a et te zivotinie od ISILA to ne rade,i opet gore od njega
sarajevoxxxx

#29496 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Video: Trenutak kada je dignuta u zrak zgrada u kojoj su se nalazili Kurdi u zapadnoj okolini Manbija.

- Isil nastavio napredovati na putnoj komunikaciji Esrija-Raqqa gdje su zauzeli selo Hurbetu Zidan.

- Video: Zadnje borbe Isila i režima u provinciji Raqqa.Na video snimku su pripadnici Isila koji izvode vojne operacije u pustinji dok traju strahoviti zračni udari:

-Uništeno režimsko vozilo u naselje Šakledijeh u južnoj okolini Haleba.
- Hadi se oporavio i osjeća se dobro
- 5 osoba poginulo u novoj eksploziji u centru grada Idliba
- Najmanje 10 režimskih vojnika poginulo, uništen jedan tenk T-72 i jedan BMB u zadnjem režimsko napadu na naselje El Buharijeh u Istočnoj Guti.
Last edited by sarajevoxxxx on 21/06/2016 01:19, edited 1 time in total.
Sehro

#29497 Re: Sirija vol. 2

Post by Sehro »

Kako ovo objasniti: Rusi ubiše avionima sjeverno od Allepa dok južno gdje SAA treba pomoć i gdje je izgubila znatan dio teritorija Rusa nigdje :?

Večerašnje bombardovanje Anadana, sjeverni Allepo:

P.S. Kakve su ovo bombe?
sarajevoxxxx

#29498 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Opetja033 wrote:
handžar88 wrote:
Opetja033 wrote:

Jbt pa je li moram crtati: da su anulirali uspjehe u Latakiji, morali su im uzeti sve do Salme dole. Govorim konkretno i iskljucivo o turkmenskim planinama gdje je Assad prije 7-10 dana napravio ogroman uspjeh da bi u zadnjih par dana sve izgubili.

Dakle ne govorim opcenito o citavom sjeveru i sjeverozapadu Latakije vec samo i iskljucivo o Jabal al Turkmen. I striktno o zadnjih par dana.

Treci put ponavljam, koji vam je vise. :mrgreen:
Povratili su kontrolu nad većim dijelom izgubljene teritorije u Latakiji. Strateški važno selo Ajn Isa još uvijek je u rukama režima. Opozicija je i to pokušala ponovo zauzeti režim je napad odbio.
LARVA

#29499 Re: Sirija vol. 2

Post by LARVA »

Sehro wrote:P.S. Kakve su ovo bombe?
bijeli fosfor
Co0l

#29500 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Mlohavi wrote:
Stvarno Kiki? :lol: :lol:

Oni jadnici smatraju, samo sto Allah je na strani YPG/SDF. Em jos imaju USAF, onako da se nade.
Pa postavio sam ovdje legendarnu vijest koju je prenio sluzbeni medij ISLAMSKOG HILAFETA, Tokmak/Akmak, il' kako se vec zove. Cak su i video sa dokazima prezentovali. To je bila velika vijest, pokazatelj da su se bozanske sile ukljucile u sirijski rat. Naime, kako oni kazu, PKK je okruzio grad Shadadi. Kada su napali iz vise pravaca, iznad neba su se pojavili americki avioni da pruze podrsku... u tom momentu, pripadnici PKK su likovali preko 'toki-vokija', govorili; 'nas gospodar je stigao, gdje je vas'. Subhanalah. Alahuekber. Kada je grad bio pred padom, a lavovi islamskog hilafeta nemocni pred napadom nevjernika, Alah je reagovao. Pomracilo se nebo iznad Shadadija. U po bijela dana, sve je pocrnilo. To je zbunilo i uplasilo pripadnike PKK i lavovi hilafeta su odbranili grad. Ponosno su konstatovali da je stigao njihov gospodar i da je americki gospodar nemocan pred Alahom.

Steta ako nisi vidio taj historijski video! :lol: :lol:

Inace, Shadadi je pao. Valjda je PKK zajedno sa americkim gospodarom uhvatio Alaha na spavanju! :lol: :lol:
Ne pricaj gluposti.Hajde sto se ismijavas sa vjerom,to ti se moze i oprostiti jer vjeru ionako mnogi zloupotrebljavaju,ali porediti to sto jedni vjeruju da je neko na nihovoj strani sa time sto neko drugi zaista jeste na strani drugih je cista glupost.
Locked