Sirija vol. 2
- DuckZz
#27801 Re: Sirija vol. 2
Ofanziva neće biti na grad, zbog ociglednih razloga.
-
sarajevoxxxx
#27802 Re: Sirija vol. 2
Vezano za Dariju 240 granata i oko 20 projektila zemlja-zemlja je palo danas na grad. Režim je pokušao probiti linije na tome je i ostalo.
Portal herojskog grada Darije - kako samo lijepo ime, divni li su ljudi koji ga brane. Ogroman respekt i poštovanje.
https://m.facebook.com/daraya.council/
Nocni video snimak Darije od prije par sati:
https://m.youtube.com/watch?v=Ua3pZhp7W ... e=youtu.be
U gradu se trenutno nalazi 1035 porodica. Režim još uvijek nije dozvolio ulazak bilo kakve humanitarne pomoći. 14.05.2016. režim je počeo sa velikom ofanzivom na grad. Granatiranja i bombardovanja te pokušaji zauzimanja linija su svakodnevni.
Portal herojskog grada Darije - kako samo lijepo ime, divni li su ljudi koji ga brane. Ogroman respekt i poštovanje.
https://m.facebook.com/daraya.council/
Nocni video snimak Darije od prije par sati:
https://m.youtube.com/watch?v=Ua3pZhp7W ... e=youtu.be
U gradu se trenutno nalazi 1035 porodica. Režim još uvijek nije dozvolio ulazak bilo kakve humanitarne pomoći. 14.05.2016. režim je počeo sa velikom ofanzivom na grad. Granatiranja i bombardovanja te pokušaji zauzimanja linija su svakodnevni.
- Kikibombona
#27803 Re: Sirija vol. 2
Zavisi kako ofanziva bude napredovala...DuckZz wrote:Ofanziva neće biti na grad, zbog ociglednih razloga.
Cilj je okruziti Raku, e sad...
Misljenja sam da ce veoma brzo doci nadomak stambenih blokova grada. Bitka za grad zahtjeva vrijeme.
Mene zanima sta su Amerikanci obecali Kurdima u zamjenu za zrtvovanje u Raki!??
- DuckZz
#27804 Re: Sirija vol. 2
Poginuo Abas Hamrani, komandant Hezbollaha tokom sukoba u provinciji Damaska.

- DuckZz
#27805 Re: Sirija vol. 2
Sljedeće sedmice, pobunjenici će pokrenuti napad na jedno mjesto.
4 grupe gomilaju snage.

4 grupe gomilaju snage.

- madner
#27806 Re: Sirija vol. 2
Sljedece sedmice, sunce ce izaci 7 puta.
- jogurt_
#27808 Re: Sirija vol. 2
DuckZz » 22/05/2016 02:42
4 grupe gomilaju snage.
Nisam u stanju dešifrovati ovu poruku.
Imam osjećaj da traže skriveno zlato

4 grupe gomilaju snage.
Nisam u stanju dešifrovati ovu poruku.
Imam osjećaj da traže skriveno zlato

-
Novak20
#27809 Re: Sirija vol. 2
Nesposobna "opozicija" korak nazad u borbi protiv isisa na sjeveru Alepa.

Napredak Kurda sjeverno od Rakke

HD http://imgur.com/XWSusu6
Kukavički napad dvojice bombaša samoubica na restoran u Qamishli, 6 mrtvih, 20 ranjenih.
Easth Ghouta, borbe oko Harasta Qantarah

HD https://imgur.com/0xQlCdp
Pojačane aktivnosti ruske avijacije u Siriji. Očekuju se novi udari iza 25. maja kao priznanje propasti primirja.
https://www.almasdarnews.com/article/tr ... es-strike/
Osvetnik - šeik iz istočnog Turkmestana došao u Siriju da se sveti za smrt sina u Alepu.

Napredak Kurda sjeverno od Rakke

HD http://imgur.com/XWSusu6
Kukavički napad dvojice bombaša samoubica na restoran u Qamishli, 6 mrtvih, 20 ranjenih.
Easth Ghouta, borbe oko Harasta Qantarah

HD https://imgur.com/0xQlCdp
Pojačane aktivnosti ruske avijacije u Siriji. Očekuju se novi udari iza 25. maja kao priznanje propasti primirja.
https://www.almasdarnews.com/article/tr ... es-strike/
Osvetnik - šeik iz istočnog Turkmestana došao u Siriju da se sveti za smrt sina u Alepu.

-
Naslovnica
#27810 Re: Sirija vol. 2
Koji su jadovi ovi teroristi što napadaju Deir.
U okruženju ga drže mjesecima, godinama, mogu da dopreme svu silu koju imaju i da ga uzmu, ali ne ide i džaba.
Šehide nemilice, ali Deir nikako da padne.
Šta je bilo, đe je zapelo?
Amerikanci, Rusi, Brko, itd...?!
Ko je kriv što teroristi nikako da zauzmu Deir?
U okruženju ga drže mjesecima, godinama, mogu da dopreme svu silu koju imaju i da ga uzmu, ali ne ide i džaba.
- Challenger__
#27811 Re: Sirija vol. 2
Ne treba njima Zor.
Oni su niko i ništa. Zor treba njihovim tvorcima, Izraelu, AIPAC-ovom Kongresu i njihovim jastrebovima u Administraciji. Njima treba Zor da bi stvorili preduslove za podjelu Sirije po etničkim i konfesionalnim šavovima; Njima treba Zor da bi izazvali haos i preselili pola Sirije u Evropu . Vladajuće strukture Zaliva i Turske su tu samo hamali. Sitna ciganija koja se grebe za mrvice sa stola vrhovnog cioniste - njihovog jedinog orijentira, Boga i Gospodara.
Oni su niko i ništa. Zor treba njihovim tvorcima, Izraelu, AIPAC-ovom Kongresu i njihovim jastrebovima u Administraciji. Njima treba Zor da bi stvorili preduslove za podjelu Sirije po etničkim i konfesionalnim šavovima; Njima treba Zor da bi izazvali haos i preselili pola Sirije u Evropu . Vladajuće strukture Zaliva i Turske su tu samo hamali. Sitna ciganija koja se grebe za mrvice sa stola vrhovnog cioniste - njihovog jedinog orijentira, Boga i Gospodara.
-
sarajevoxxxx
#27812 Re: Sirija vol. 2
Više od 30 Asadovih monstruma poginulo u još jednoj propaloj ofanzivi na Dariju:
#ريف_دمشق الجيش الحر يتمكن من استعادة السيطرة على الجهة الغربية من مدينة #داريا، بعد معارك عنيف مع قوات الأسد أدت لتدمير دبابتين، ومقتل أكثر من 30 عنصراً لقوات الأسد.
#Damascus_Suburbs: FSA retake over the western side of #Daraya city after fierce clashes with Assad's forces. Two tanks for Assad's forces were destroyed and 30 members among them were killed.
#ريف_دمشق الجيش الحر يتمكن من استعادة السيطرة على الجهة الغربية من مدينة #داريا، بعد معارك عنيف مع قوات الأسد أدت لتدمير دبابتين، ومقتل أكثر من 30 عنصراً لقوات الأسد.
#Damascus_Suburbs: FSA retake over the western side of #Daraya city after fierce clashes with Assad's forces. Two tanks for Assad's forces were destroyed and 30 members among them were killed.
-
sarajevoxxxx
#27813 Re: Sirija vol. 2
Baš suprotno. Herojstvo gledamo u Dariji u srcu Damaska gdje 4 kilometra od centra Damaska ljudi sa skromnim oružjem godinama odolijevaju višestruko snažnijem neprijatelju.Naslovnica wrote:Koji su jadovi ovi teroristi što napadaju Deir.
Režim u Zoru ima avione, ili jednu Rusiju koja uredno svaki dan dostavlja pomoć iz zraka. Imaju aerodrom u blizini, imaju sve, i oni su ti koji su trebali davno savladati Isil u Zoru a ne da strahuju za pad grada.
- Lincoln-Burrows
#27814 Re: Sirija vol. 2
U Zoru snage koje brane grad nisu u ofanzivnom djelovanju, oni brane svoje živote, tu je razlika.sarajevoxxxx wrote:Baš suprotno. Herojstvo gledamo u Dariji u srcu Damaska gdje 4 kilometra od centra Damaska ljudi sa skromnim oružjem godinama odolijevaju višestruko snažnijem neprijatelju.Naslovnica wrote:Koji su jadovi ovi teroristi što napadaju Deir.
Režim u Zoru ima avione, ili jednu Rusiju koja uredno svaki dan dostavlja pomoć iz zraka. Imaju aerodrom u blizini, imaju sve, i oni su ti koji su trebali davno savladati Isil u Zoru a ne da strahuju za pad grada.
-
sarajevoxxxx
#27815 Re: Sirija vol. 2
Pa sto su se doveli u tu situaciju da brane svoj život? Sa tolikom silom i tim silnim oružjem mogli su šta hoće. Jesu daleko ali imaju sasvim uredno dostavljanje pomoći iz zraka. Isil jeste kopneno povezan, ali isto tako svaki Isilov kamion je na meti kako ruske i režimske tako i avijacije međunarodne zajednice.
Imaju aerodrom, imaju avione i helikoptere, imaju neograničen broj vojnika koje mogu u svakom trenutku poslati u Zor. Šta im još treba?
Sto puta je režimu lakše dostaviti hranu, oružje ili ljudstvo u Deir Ez-Zour nego Isilu.
Imaju aerodrom, imaju avione i helikoptere, imaju neograničen broj vojnika koje mogu u svakom trenutku poslati u Zor. Šta im još treba?
Sto puta je režimu lakše dostaviti hranu, oružje ili ljudstvo u Deir Ez-Zour nego Isilu.
- Challenger__
#27816 Re: Sirija vol. 2
Po ne znam koji put ponavljaš ovu laž.sarajevoxxxx wrote:Herojstvo gledamo u Dariji u srcu Damaska gdje 4 kilometra od centra Damaska...
Niti je Darija "srce Damska" niti se nalaze "4 kilometra od centra". Riječ je o jugozapadnom predgrađu grada, koga je davno napustilo skoro svo predratno stanovništvo, a koje se nalazi osam (8) kilometara od centra grada.
- fosna2014
#27817 Re: Sirija vol. 2
Znas da ima problem sa brojevima.Challenger__ wrote:Po ne znam koji put ponavljaš ovu laž.sarajevoxxxx wrote:Herojstvo gledamo u Dariji u srcu Damaska gdje 4 kilometra od centra Damaska...
Niti je Darija "srce Damska" niti se nalaze "4 kilometra od centra". Riječ je o jugozapadnom predgrađu grada, koga je davno napustilo skoro svo predratno stanovništvo, a koje se nalazi osam (8) kilometara od centra grada.
-
Naslovnica
#27818 Re: Sirija vol. 2
AHA, tako znači.sarajevoxxxx wrote:Baš suprotno. Herojstvo gledamo u Dariji u srcu Damaska gdje 4 kilometra od centra Damaska ljudi sa skromnim oružjem godinama odolijevaju višestruko snažnijem neprijatelju.Naslovnica wrote:Koji su jadovi ovi teroristi što napadaju Deir.
Ja nisam spominjao Damask, nego konkretno Zor.
Ja koliko znam, Zor u okruženju drže terorističke horde, mogu dovući svo ljudstvo i tehniku koja im je potrebna, toliko ga dugo napadaju, pa opet slabo to ide. Prije koji mjesec su se bili nešto zaletili (sjećam se ushićenja i mokrog donjeg veša pojedinaca na temi), međutim opet ništa. Evo opet nekakvi napadi, ali nikako ne ide to kako su zamislili.
Ja mislim da se Deir brani od terorista, a ne onako kako ti želiš to da prikažeš (kao da bi Brko trebao da ga oslobodi i iznutra se poveže sa, recimo, Palmirom).
- Challenger__
#27819 Re: Sirija vol. 2
U Daraji danas nema više od 10% predratne populacije:
LINK
Daraya had a pre-war population of around 80,000 people but that has dropped by almost 90 percent
- fosna2014
#27820 Re: Sirija vol. 2
Deir Ez Zour sluzi kao lomaca za isil. Kao kost od celika na koju isil non-stop lomi zube.
- Challenger__
#27821 Re: Sirija vol. 2
Ako jedno predgrađe napusti 90% stanovništva, to nije niti borba Darije, niti je riječ o "srcu Damaska". Riječ je o perifernom džepu antivladinih snaga. To nije ni Lukavica u odnosu na Sarajevo nego recimo Tilava, ako se tako zove.
A ako je Tilava centar Sarajeva onda je i napuštena Darija "centar Damaska".
A ako je Tilava centar Sarajeva onda je i napuštena Darija "centar Damaska".
- General War
#27822 Re: Sirija vol. 2
...
osam kilometara je inace jako daleko...ispod maximalnog dometa minobacaca 120 mm,da ga Assad licno iz rezidencije puni 
Last edited by General War on 22/05/2016 16:28, edited 1 time in total.
- Challenger__
#27823 Re: Sirija vol. 2
EDIT: Ako sam dobro vidio na mapi, Tilava je bliža centru Sarajeva od Darije - centru Damska.
Joj Savo, Savo...
Joj Savo, Savo...
- Challenger__
#27824 Re: Sirija vol. 2
Pad Zora je mokri san svih izgubljenih i dezorijentisanih dušica. Od praznoglave stoke koja ga napada, preko njihovih nesirijskih mentora, do njihovih otvorenih i pritajenih navijača.Naslovnica wrote: AHA, tako znači.
Ja nisam spominjao Damask, nego konkretno Zor.
Ja koliko znam, Zor u okruženju drže terorističke horde, mogu dovući svo ljudstvo i tehniku koja im je potrebna, toliko ga dugo napadaju, pa opet slabo to ide. Prije koji mjesec su se bili nešto zaletili (sjećam se ushićenja i mokrog donjeg veša pojedinaca na temi), međutim opet ništa. Evo opet nekakvi napadi, ali nikako ne ide to kako su zamislili.
Ja mislim da se Deir brani od terorista, a ne onako kako ti želiš to da prikažeš (kao da bi Brko trebao da ga oslobodi i iznutra se poveže sa, recimo, Palmirom).
- Challenger__
#27825 Re: Sirija vol. 2
Da jednom za svagda utvrdimo činjenice: Darija je jugozapadno predgrađe Damaska. Nalazi se na udaljenosti od 8 kilometara od centra grada. Ovo predgrađe je NAPUSTILO 90% predratnih stanovnika.
GARANTUJEM, a pročitao sam negdje, davno, da je neuporedivo više stanovnika Daraje danas na teritoriji pod kontrolom vlade u Damasku/SAA nego u preostalim dijelovima grada koji drže oponenti vlade u Damasku.
GARANTUJEM, a pročitao sam negdje, davno, da je neuporedivo više stanovnika Daraje danas na teritoriji pod kontrolom vlade u Damasku/SAA nego u preostalim dijelovima grada koji drže oponenti vlade u Damasku.