handžar88 wrote:
A sta jedan obicni vojnik moze znati o stvarnom stanju u ratu, mnogo vise ce znati covjek koji istrazuje o tome na internetu nego vojnik kojem je samo u mislima da li ce dozivjeti sutrasnji dan, naravno ukoliko ovaj koji istrazuje na internetu posjeduje sposobnost razlikovanja informacije od dezinformacije. Ne podcjenjujte Kikija

Ja niposto ne tvrdim da znam cijelu istinu.
Tesko da iko zna pravu istinu u bilo kojem ratu.
Fanta je iznio neke stvari koje do sada NIKO nije iznio:
1. PYD nema kontrolu nad YPG
- ovo ne tvrdi niko ziv, od kurdskih neprijatelja, kurdskih prijatelja, pa sve do samih Kurda. Svi oni YPG tretiraju kao oruzano krilo stranke PYD.
2. Generali i oficiri koji su predstavljeni u medijima nemaju nikakav znacaj, grupom upravljaju nekakvi 'ljudi sa sjevera'
- ovo do sada niko ziv nije tvrdio. Tacno je da u redovima YPG ima dosta oficirskih kadrova koji su ranije bili u redovima PKK. Polat Can, jedan od omiljenih i najuticajnijih kurdskih generala, koji se sastaje sa Amerikancima, je 'bivsi' pripadnik HPG (PKK). To je poznata stvar i to niko ne krije. Lahur Talibani kaze da u YPG ima dosta oficira koji su doskora bili clanovi PKK, ali da su vecina boraca drzavljani Sirije. Ni Turci ne idu toliko daleko pa da izjave da 80% pripadnika YPG dolazi iz Turske. To tvrdi nas Fanta.
- Fanta tvrdi da YPG ima neku drugu politicku i vojnu vrhusku, da Salih Muslim i Sipan Hemo, koji su u javnosti poznati kao vojni i politicki lideri, nemaju stvarnu moc.

Mislim, nije to nemoguce. Jedino je cudno sto je takav stav do sada iznio samo Fanta.
Nije nemoguce da je Fanta u jedinici sa dobrovoljcima iz Turske. Takvih sigurno ima u velikom broju. PKK je stranka sa dugom historijom, stranka koju u srcu nose milioni Kurda, PA I KURDI KOJI SU CLANOVI PYD I KOJI SE BORE POD ZASTAVOM YPG. Svima njima je Odzalan otac i majka. Svi oni vole PKK. Ideoloski su identicni. E tako, kada neko tu upadne sa strane, normalno da ce mu se uciniti da je sve to jedno te isto, da je sve to PKK. Tesko ih je razlikovati jednom strancu, kao sto bi strancu bilo tesko razlikovati Hrvate iz Hrvatske i Bosne, Srbe iz Srbije iz Bosne ili Bosnjake iz Bosne i Sandzaka.
Politika je prljava, rat jos prljavija rabota. Ima tu svega, ko ce znati sta je prava istina. Najbolje se drzati one 'istina je uvijek negdje na sredini'.