Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#14401 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

astala_vistala wrote:
zene im ne daju ni na pregovore da idu sami :mrgreen:

zamisljam bradate orke sa nindzama u pratnji :lol:
Spremni za pregovore :D

Image

Zeni je mjesto u kuci. Nema zena mozga da pregovara o ozbiljnim, egzistencijalnim stvarima. To je posao za mudzahide mudre! :D

A vidi ovo Astala :mrgreen:

https://twitter.com/ibn_Ismail9/status/ ... 9416468481

:-) :lol:
Last edited by Kikibombona on 30/01/2016 00:59, edited 1 time in total.
Krokodajl

#14402 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Pozdrav i selam za forumaše na ovoj temi.

Nisam do sada imao potrebe da išta napišem u svezi sa Sirijom jer eto vi ste odradili većinu posla, i ovako kada navečer dođem kući s posla prelistam i vidim šta se zbilo.
Mogu reći da sam prilično iznenađen koliko ljudi prati ovu temu a i koliko ljudi je upoznato sa Sirijom ne samo u svezi sa ovim ratom nego sa njenom kulturom i povješću. Nekada me i negativno iznenadite kada se spustite na nivo djece i počnete pljuvat jedni druge što ne priliči ovako ozbiljnoj temi ali izgleda da je sve otišlo kvragu.

Eh sada da se vratim na razlog zbog kojeg sam se uopće registrirao i želje da napišem nešto u svezi sa ovom temom.

Još te 2011-e godine kada je sve ovo počelo nisam bio nimalo iznenađen sa revolucijom u Siriji, puno aspekata je utjecalo na ta zbivanja a mnogi od njih su unutrašnji, nezadovoljstvo nepotističkom tiranijom diktatora, socijalni problemi te zbivanja u regiji (jačanje Islamskog fundamentalizma u Iraku, Kurdski separatizam u Turskoj, buđenje nacionalne svijesti Turkmena na sjeveru Sirije) svi ovi faktori su manje više utjecali da narod Sirije traži promjene, i tada sam kao i većina drugih u potpunosti razumio i prihvatio to zdravo za gotovo. Na jednoj strani Diktator na drugoj strani narod, ali da li je tako bilo ?

Na početku jeste, vidjeli smo slike Kršćana u Idlibu, Halepu i Al Raki kako traže da Asad ode, vidjeli smo Kurde i Turkmene kako mašu "starim trobojkama" i traže demokratsku Siriju. Vidjeli smo čak i Alevitske grupe koje su podržale revoluciju.
Revolucija se širila brzinom svjetlosti nije bilo grada ni sela u kojem neko nije tražio da Asad ode (bilo je takvih i u Tartusu i Latakiji a Boga mi i u Suvejdi) ali šta je poslo po zlu ?

Sirijska revolucija je prodana, izdana od strane lešinara koji su prigrabili muku Sirijskog naroda da bi ostvarili svoje lične ciljeve, gdje je sada Kršćanska opozicija Idliba, gdje su sada patrijasi iz Al Rake, gdje je sada Alavitska opozicija ?
Može li mene iko ubjediti da Nusra, Isil i ostale Liwe i Brigade žele uopće SIRIJU ?
Da li se oni uopće bore za interese Sirijskog naroda ?
Da li će ako sutra SAA bude poražena rat u Siriji stat i cvat će ruže i teći med i mlijeko, ili ćemo gledati slike kako Nusra hapsi pripadnike FSA po Nawi i Darai, ili se međusobno tuku po Sarandi i Kafr Nabelu ?

FSA, Opozicija i ostale demokratske snage Sirije su poražene a ova agonija Sirijskog naroda se može zaustaviti samo ako se FSA (koja još postoji ali se pitaju ko HOS u Sarajevu) jasno odrekne Nusre i ostalih grupa sumnjivih namjera, oni to ne mogu i ne smiju uraditi jer bi ih Nusra pomela u jednom potezu i nažalost opet bi Sirijski narod platio.

Ja sam poprilično ubjeđen da većina ljudi koji živi na prostoru koji je pod kontrolom SAA ne želi Asada ali želi normalnu Siriju, Siriju u kojoj se poštuje ljudski život bio on Alevitski, Sunitski, Šitski, Kurdski, Druzski, Turkmenski ili neke druge narodnosti i vjerske skupine.
Sirije u kojoj se neće pisati parole "Kršćane u Liban Alevite u Kabur" Sirije u kojoj se neće plaćati namet Kršćanima jer su to što su, jer žive na SVOJOJ ZEMLJI.
Mene kao Muslimana boli vidjeti patnja Sirijskog naroda ali koliko mi to bolno bilo za priznati ili shvatiti jedina opcija u ovom trenutku je SAA, Asad će otići jer ničija nije do zore gorila ali SAA, Sirijska Arapska Armija je jedini garant da će Sirija kakva takva postojati, i da će Sirijski narod kakav takav biti na toj zemlji.

Kao stanovnik ove zemlje Bosanske koju neizmjerno volim i cijenim i sam znam koliko nam Ruska politika šteti i ne volim pretjerano Rusku vajnsku politiku, ali u pitanju Sirije Rusi su dokazali koliko drže do svojih stavova.

Sjetimo se te 2011-e godine i tada su Rusi kao i danas govorili istu stvar "Asad će otići kada Sirijski narod to bude želio"
A šta su tada govorili Amerikanci ? "Asad je Hitler i mora otići" sjetite se da je Američki kongres raspravljao o BOMBARDOVANJU SIRIJE.
A šta Amerikanci govore danas ? "Asad može ostati u tranzicijskom periodu" Isti oni koji su podržali revoluciju danas se rado osvrću na Siriju, jedino su Rusi i tada a i danas čvrsto stajali uz Asada, možda u State Departmentu nisu vjerovali da će Rusi potegnuti sa vojskom do Sirije ali Rusi su svima pokazali da im je stalo do utjecaja u Siriji i da misle za ozbiljno.
Ostali su svi zadali nož u leđa svojim ljubimcima, posebno Turci koji su evo padom Salme i Rabie ZATVORILI granice prema Siriji da im njihovi Turkmeni ne bi ušli u Tursku :-) :-) :-) :-)

Sinoć sam pogledao video (koji sada ne mogu nažalost pronaći) sniman u Sarakibu pod kontrolom FSA, grad koji je poznat po svojim muralima naime u gradu se pojavila Nusra i počela lijepiti plakate protiv demokratije i protiv ljudskih prava (jer su eto ona Šerijatom zabranjena ?) i u videu vidimo Sirijca, aktivistu u nevladinoj organizaciji, koji je pokrenuo kapmanju "i vaš stav je vrijedan" kojim pokušava da objasni da u pluralističkom društvu mogu i moraju da se poštuju tuđa mišljenja pa makar to bila i od Nusre, par dana poslije kampanja je prekinuta jer mu je prijećeno smrću i on sav jadan i bijesan snima video u kome poziva ljude da ne crtaju murale sa porukom "i vaš stav je vrijedan" jer ga je Nusra optužila za Bogohuljenje ?!?!

S druge strane imamo situaciju da u herojskom Deir ez Zoru stanovništvo na društvenim mrežama piše "da ne bi bilo loše da ISIL uđe u grad" ljudi koji žive pod kontrolom "mrskog" režima tako pišu ?
Zamislite da neko u Idlibu napiše da ne bi bilo loše da SAA uđe u grad, sutradan bi osvanu na glavnom trgu naglavačke...

Pitanje za cijenjene forumaše koji naginju na stranu opozicije i ostalih grupica. Da li mislite da je ovo, ono što je Sirijski narod 2011-e godine želio ?
Život pod 100 frakcija, život u strahu i na kraju život gdje osim što su te izdali svi oni koji su te podržavali gdje te Ruska avijacija nemilosrdno tuče ?

I na kraju sam da vas zamolim da ubuduće ne povlačite vertikale između rata u BiH i rata u Siriji, apsurdno mi je bilo poređenje Sarajeva i Madaje, svi mi vrlo dobro znamo šta bi se desilo da je VRS ušla u Sarajevo, a šta bi se desilo stanovništvu Madaje da unutra uđe SAA ?
Šta se desilo stanovnicima Al Weira u Homsu ? da li to SAA radi masovne grobnice i ubija stanovništvo u gradove i sela u koja uđe ?!?

Lijep pozdrav i molim vas samo da smanjite sa psovkama ne priliči :)
DaysleepeR

#14403 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

@Krokodajl :thumbup:
DuckZz

#14404 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

DuckZz wrote:
Co0l wrote: Sta dobijaju?
Dobit ceš odgovor za jedno 7 dana, samo će ti se kazati.
Evo odmah da najavim, a poslje ću se kao i uvijek citirati, da će pobunjenici prvo udariti na sjever Hame i pokušat da krenu naprijed bez obzira na gubitke.

I zaista pobunjenici su pokrenuli manje napade na sjeveru Hame.
Da mnogo ne pametujem šta su zauzeli, mapa pokazuje, a lokacije se nalaze na ovom linku.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.32 ... 7&z=12&m=b
Image

Pripadnici FSA Al-Iza bataljona uništili mitraljez 14.5mm

Ista grupa uništila kombi sa vojnicima unutra, +18 +18

Pripadnici FSA Central brigada, uništili tenk T-72

Ista grupa uništila BMP

Ista grupa uništila tenk

https://www.youtube.com/watch?v=kvzwBjKbncw
https://www.youtube.com/watch?v=VDLXzLNJCRc

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
RepublikanskaGarda

#14405 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Challenger__ wrote:- Deir ez-Zor

Zaista ne znam da li je ovo autentično ili je riječ o propagandi, ali ovo su navodno, Rusi u Zoru:

Image
Image
Russian troops parachuted in Deir ezor
:arrow: LINK

To je onaj ruski ratni izvjestitelj Korneev(tako nekako), bio je nedavno u Qamishliu obilazio položaje SAA i Sotoor-a pa je sad došao u Deir el Zour.
insomnia78

#14406 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

sokoli wrote:
Pogledaj ovaj video razmene zarobljenika 1993 izmedju Srba i Bosnjaka i sve ce ti biti jasno...Na kraju jedni drugima zele srecu...Vudeo pokazuje svu besmisao rata...Jedan od vojnika kaze "ratujemo za Aliju i Karadzica"...

https://m.youtube.com/watch?v=sFI0283dVZg

Isto tako rat u Siriji je jos besmisleniji...
Da li ti mislis da neko moze izvesti par desetina hiljada ljudi na ulice i smeniti vlast??

Da li je Asad bio bas takav diktator?..ODgovor je isti kao kada bi pitao prosecnog Jugoslovena "da li ste toliko lose ziveli u Jugi"
Ko nas, bre zavadi, a?
Challenger__

#14407 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

RepublikanskaGarda wrote:To je onaj ruski ratni izvjestitelj Korneev(tako nekako), bio je nedavno u Qamishliu obilazio položaje SAA i Sotoor-a pa je sad došao u Deir el Zour.
Vlad Kornejev.

Image
Russian Vlad Korneev in Deir Ez Zo
Nije valjda dotle došlo da su dolazak jednog novinara pretvorili u desant padobaranaca...
Challenger__

#14408 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Šejh Miskin. Osujećen pokušaj infltracije militanata:
#Syrian Army repels infiltration in #Sheikh_Miskin and kills ten militants
- Istočni Alepo: sirijska armija napreduje prema Al-Babu, uporištu ISIL-a:
#Syrian Army advances towards city of al-Bab, biggest stronghold of the militants in #Aleppo Province
- obračun razbojničkih kartela se nastavlja; sada ISIL-ovci obezglavljeni:
Breaking: Al Bal Village captured by Ahrar Al Sham and others from IS, graphic pictures of Beheaded IS fighters spread
fosna2014

#14409 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

#SAA regain full control of Buwaydiyah & its surrounding checkpoints as well as a position held by #Jaish_Fateh prior to the attack #Hama
Challenger__

#14410 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:- obračun razbojničkih kartela se nastavlja; sada ISIL-ovci obezglavljeni:
Breaking: Al Bal Village captured by Ahrar Al Sham and others from IS, graphic pictures of Beheaded IS fighters spread

Sirija je demaskirala sve. Da nije bilo sirijskog otpora, ova lopovska, narkomanska i koljačka stoka bi još bila prodata pod "borci za zaštitu muslimana".

Jacobovi, Bibijevi i Obumni "mudžahidi"... :oops:
tigar777

#14411 Re: Sirija vol. 2

Post by tigar777 »

Challenger__ wrote:
RepublikanskaGarda wrote:To je onaj ruski ratni izvjestitelj Korneev(tako nekako), bio je nedavno u Qamishliu obilazio položaje SAA i Sotoor-a pa je sad došao u Deir el Zour.
Vlad Kornejev.

Image
Nije valjda dotle došlo da su dolazak jednog novinara pretvorili u desant padobaranaca...
Kakav terorista, ima bradu, dal da ovakvi vode Siriju hehe.
fosna2014

#14412 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

#SAA take control of Al-Kabasin & Al-Zankahiah NW of Al-Sa'an in #Hama countryside
Maystor

#14413 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Krokodajl wrote:Pozdrav i selam za forumaše na ovoj temi.
Dobrodošao!
Co0l

#14414 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

'naci,towljenje se nastavlja...
Krokodajl

#14415 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Ako ćemo vjerovati Hassanu Ridhi, a do sada se pokazao kao vjerodostojan izvor, SAA je u kontraofanzivi vratila većinu ako ne i sve položaje koji su izgubili.
Fascinira naivnost pobunjenika koji nikako ne mogu da shvate da je osim SAA sada u igri i Rusija, vidjeli smo AWACS sistem koji čuje miša a da ne čuje razgovore pobunjenika na sjeveru Idliba (pa tako lociraše i onog sa Hello Kitty tekom u Guti), smiješno izgleda kada ovde DuckZz najavi ofanzivu na Hamu još kaže cirkus kreće u 19:00, i onda ih SAA spraši, zapita li se ko ako jedan novinar iz neke Bosanske (ili Hercegovačke) kasabe zna planove pobunjenika onda šta tek znaju Ruski operativci koji su došli da pomognu SAA ?
Znaju im bolan svaki korak i prije nego ga naprave i glupo je za očekivati da će pobunjenici moći napraviti i jednu ofanzivu uspješno, sa druge strane pobunjenici mogu znati za svaki korak SAA ali džaba im kada nemaju adekvatan način da odgovore (svi su znali za Šejk Miskin i prije nego je počelo, kao što se znalo i za napad na Latakiju ali džaba kada nemaš čime odgovoriti).
A ako smijem primjetiti SAA je značajno promjenila koncept ratovanja, nekada su ovi redovi padali sa prvim jurišom a sada ne samo da se drže nego još odgovore.. prilično impresivno.

I evo, za one koji vjeruju u Siriju na čelu sa FSA, ne mogu se dogovoriti oko delegacije u Ženevi a mogli bi se dogovoriti oko vlasti ? možda ko i Libijci ? :-) :-) :-)

eh da, zaboravih u prijašnjem postu, mada ne vjerujem da će mi Savox odgovoriti ali red je da ga pitam.
Cijelo vrijeme piše eto muslimani se bore, musliani se bore, a SAA po tome nisu muslimani ?
To što je Asad zločinac ne čini ga ne muslimanom, možda lošim ali nije li Poslanik Muhamed rekao da smo svi mi njegov umet a nije on to poručio ni Sunitima ni Šiitima kojih tada nije ni bilo nego je to poručio svim muslimanima, kako onda neko ima pravo da nego istjeruje iz Poslanikovog umeta ako je sam Poslanik poručio da smo mi njegov umet ?

I prije nego što počnete pljuvat Iran samo se sjetite šta su oni uradili za nas u ovom ratu i poraću, i onda Šiiti nevaljaju a upravo je licemjerje veće kod nas Sunita no kod njih.
Challenger__

#14416 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Deir ez-Zor, Orci (i njihovi ino-mentori) ne odustaju od pokušaja da zauzmu grad...
#ISIS launched 2 huge VBIED attacks on #SAA positions in #DeirEzzor Hawiqa, Rashdiya Neighbourhood.
Jasno, treba probati neutralisati učinke intervencije, četvoromjesečne konsolidacije i SAA kontraofanzive...
Last edited by Challenger__ on 30/01/2016 11:12, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#14417 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Challenger__ wrote:
Vlad Kornejev.

Image
Pa dobro, nije bas da je 1, neko ga je i uslikao :oops: :D
Challenger__

#14418 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Fotografija trenutka eksplozije u napadu na Zor...

Image

:arrow: izvor
Arteta

#14419 Re: Sirija vol. 2

Post by Arteta »

astala_vistala wrote:
Kikibombona wrote:PYD u Zenevi, dosli da guzica vidi puta :D :lol:

Image

Ovo su ti strasni teroristi na koje Turci upozoravaju :D
zene im ne daju ni na pregovore da idu sami :mrgreen:

zamisljam bradate orke sa nindzama u pratnji :lol:
Kaze Savo onomad kad su ovdje bili prenosi kolektivnog vjencanja da je tradicija da se zene ne snimaju.
sarajevoxxxx

#14420 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ljekari bez granica: U Madayi 16 osoba umrlo od gladi uprkos tome što je stigla humanitarna pomoć. Oko 30 osoba se nalazi u kritičnom stanju.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 6210029954
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#14421 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

smrt bašaru, sloboda narodu
Maystor

#14422 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Krokodajl wrote:Ako ćemo vjerovati Hassanu Ridhi, a do sada se pokazao kao vjerodostojan izvor, SAA je u kontraofanzivi vratila većinu ako ne i sve položaje koji su izgubili.
Fascinira naivnost pobunjenika koji nikako ne mogu da shvate da je osim SAA sada u igri i Rusija, vidjeli smo AWACS sistem koji čuje miša a da ne čuje razgovore pobunjenika na sjeveru Idliba (pa tako lociraše i onog sa Hello Kitty tekom u Guti), smiješno izgleda kada ovde DuckZz najavi ofanzivu na Hamu još kaže cirkus kreće u 19:00, i onda ih SAA spraši, zapita li se ko ako jedan novinar iz neke Bosanske (ili Hercegovačke) kasabe zna planove pobunjenika onda šta tek znaju Ruski operativci koji su došli da pomognu SAA ?
Znaju im bolan svaki korak i prije nego ga naprave i glupo je za očekivati da će pobunjenici moći napraviti i jednu ofanzivu uspješno, sa druge strane pobunjenici mogu znati za svaki korak SAA ali džaba im kada nemaju adekvatan način da odgovore (svi su znali za Šejk Miskin i prije nego je počelo, kao što se znalo i za napad na Latakiju ali džaba kada nemaš čime odgovoriti).
A ako smijem primjetiti SAA je značajno promjenila koncept ratovanja, nekada su ovi redovi padali sa prvim jurišom a sada ne samo da se drže nego još odgovore.. prilično impresivno.

I evo, za one koji vjeruju u Siriju na čelu sa FSA, ne mogu se dogovoriti oko delegacije u Ženevi a mogli bi se dogovoriti oko vlasti ? možda ko i Libijci ? :-) :-) :-)

eh da, zaboravih u prijašnjem postu, mada ne vjerujem da će mi Savox odgovoriti ali red je da ga pitam.
Cijelo vrijeme piše eto muslimani se bore, musliani se bore, a SAA po tome nisu muslimani ?
To što je Asad zločinac ne čini ga ne muslimanom, možda lošim ali nije li Poslanik Muhamed rekao da smo svi mi njegov umet a nije on to poručio ni Sunitima ni Šiitima kojih tada nije ni bilo nego je to poručio svim muslimanima, kako onda neko ima pravo da nego istjeruje iz Poslanikovog umeta ako je sam Poslanik poručio da smo mi njegov umet ?

I prije nego što počnete pljuvat Iran samo se sjetite šta su oni uradili za nas u ovom ratu i poraću, i onda Šiiti nevaljaju a upravo je licemjerje veće kod nas Sunita no kod njih.
Ulaskom Rusije u rat priča o "revoluciji" u Siriji je završena. Amerikanci su prihvatili činjenicu da će Damask i sve do Latakije biti u rusko-iranskoj zoni influencije. Preostala pitanja se odnose na položaj Kurda, Alep - uloga Turske i još neke sitnice. Isto tako, rusi su se pomirili s činjenicom da (barem za sada) nemaju šta tražiti u Iraku i da je to američka zona utjecaja. Dobro si primjetio, potpuno je besmisleno pričati o nekim ofanzivama pobunjenika, samo džaba ljudi ginu. Čak i ako pretpostavimo da teroristi mogu pobijediti SAA (a više ne mogu), sasvim sigurno ne mogu natjerati Putina da se povuče.
Maystor

#14423 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

japin_mutapi wrote:smrt bašaru, sloboda narodu
misliš, metla ?
Herr Flick

#14424 Re: Sirija vol. 2

Post by Herr Flick »

Pobunjenici nisu u poziciji da traze bilo kakve zahtjeve,posebno sada kad SAA masovno napreduje,jos su tu iRusi i Iranci,doduse njihove gazde im diktiraju sta ce i kako ce,oni su tu samo fiziciki prisutni na pregovorima,zali Boze tog naroda koji zivi pod nihovom kontrolom
Challenger__

#14425 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kompletna slika Sirije koja ide u prilog vlade u Damasku i SAA se mijenja u slučaju pada Deir ez-Zora. Zato tako silovito i uporono, ne obazirući se na žrtve, u talasima navaljuju na grad.

Ne bih želio da budem zao prorok, ali tako je...

EDIT: čitam da RuAF reaguje, razvaljuje, ali ljudski gubici u neprekidnim samoubilačkim napadima su konstantni na strani SAA. To RuAF ne može nadoknaditi.
Locked