Sirija vol. 2

Locked
ultrajvosa 1987

#117376 Re: Sirija vol. 2

Post by ultrajvosa 1987 »

Sta je sljedece poslije Dere ?
Idlib, pa Kurdi ?

Saxxx i vehabije ne lazu, samo istinu ne govore :D
Akibh

#117377 Re: Sirija vol. 2

Post by Akibh »

salik79 wrote:

Evo ga savin brat. Samo ti s bijelim sljemovima pod ruku i laganini. Benjo vas gleda.
Vec godinama isti odgovori, nista novo od tebe
handžar88

#117378 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

sekerbay wrote:Čovjek je komotan u svojoj vjeri sve dok ne prolije nedužnu krv.
Blud se oprosti, krađa i dr., al kad dođe do prolijevanja krvi, onda nema šanse.
Onome ko ubije muslimana, najtoplije preporučujem da ne umire i ne ide na ahiret. Et, ako ikako može. :mrgreen:
Za njega nema mjesta na ahiretu.
Dakle, nagovoriš insana da ubija "zle šije", recimo raznoseći se u njihovim džamijama, onda slobodno možeš prestati sa obavljanjem namaza, posta il sl.
Tebi to više ne treba.
Pa poslanik nije rekao da se za umet boji šejtana ili dedžala, nego hodža tj imama. Nazvao ih je pozivacima u vatru. Znaš šta znači stojati kraj dzehenemskih vrata i pozivat unutra :-)
Završe večernju školu koju nazivaju fakultet i opletu davit.
Udri tekfirom.
Pa, podjela ummeta je trebala da bude milost!
Ne postoji jedna grupa koja se može pohvaliti kompletnim znanjem i zato su te podjele trebale biti nešto najljepše jer bi svaka grupa došla do neke istine koju bi dijelila sa drugima i to u ljubavi i bratstvu.
Nevjerovatno je do kakvih su dubina došle recimo šije.
Kada sam prvi put uzeo da isčitavam tefsir mizan, poljubio sam ga i ostavio jer se nisam osjećao spremnim ni mentalno jakim za takvo djelo.
Kasnije, kada bih ga čitao, osjećao sam se tako malim ko prvačić kad dođe pred učitelja iako sam već u to vrijeme nekih 10-ak godina izučavao vjeru.

Al jok, nagovori dojučerašnjeg narkomana da ode u džamiju i raznese se u halki sijskog alima.

Izvinjavam se, moro sam.
Prenese me ova fitna i nepravda.
Vidi.. onda ni Alija r.a nece vidjeti Dzeneta jer je poubijao par hiljada muslimana, tj haridzija... isto su i siije, samo sekta jos jedna sekta. Ne mislim tu na raznosenje po dzamijama nego na borbu.
Akibh

#117379 Re: Sirija vol. 2

Post by Akibh »

salik79 wrote:

Daj taj jedan od stotina dokaza!!!? Stavili ih na listu nakon opetovanih cionistickih pritisaka. Prije toga u vise navrata odbijali te "prijedloge". Nemojmo biti djeca.

Tebi oni nikada niau bili heroji, da se ne lazemo. Tvoji nisu ni tada dozvoljavali cak ni da se dovi za njih. Jer, da je tako, kao sto tvrdis - onda s tobom nesto ne bi bilo uredu. Jer, neprijatelj se nije promijenio.
Ukucas Madaya i bude stotinu dokaza
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/huma ... /160103046
Ovdje je hezbolah djelovao i niko vise :sad:

Neprijatelj se promijenio i te kako, bili su cionisti, sad su djeca, zene, civili - sve muslimani
Akibh

#117380 Re: Sirija vol. 2

Post by Akibh »

Challenger_ wrote:
mirsek wrote:
Maystor wrote:Anihilacija terorista u Deri! Uvaženi predsjednik Dr Assad se razgoropadio, avioni SAA lete po Kuneitri, uz samu granicu s cionističkom tvorevinom. Nemilosrdni zračni udari širom Dere čine ovu bitku potpuno monotonom. Grad Hirak ostao u potkovici (prepoznatljiva taktika Tigra). Ne mogu ni nabrajati šta su sve oslobodili.
Bacaju li koncar bojlere, bez toga je tanka sansa za uspjeh. :?

Image
Poginulo hiljade ljudi od barel bombi, vijece sigurnosti zabranilo jer je izrazito neprecizno, ubija civile, rusi kuce, zgrade, naselja.
I onda se bolesnici zaj.ebavaju i keslaju na sve to.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#117381 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Akibh wrote:Poginulo hiljade ljudi od barel bombi, vijece sigurnosti zabranilo jer je izrazito neprecizno, ubija civile, rusi kuce, zgrade, naselja.
Šta kaže VS o ideologiji "alevite u kabur a kršćane u Liban"? Kažu li da je to cool? Ili misle da dečke treba pustiti da pokolju, pobiju i protjeraju sve manjine i sve većinske suni-lojaliste?

Kažu li išta o tome?
Challenger_

#117382 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

.
Last edited by Challenger_ on 28/06/2018 15:10, edited 2 times in total.
Akibh

#117383 Re: Sirija vol. 2

Post by Akibh »

Challenger_ wrote:
Akibh wrote:Poginulo hiljade ljudi od barel bombi, vijece sigurnosti zabranilo jer je izrazito neprecizno, ubija civile, rusi kuce, zgrade, naselja.
Šta kaže VS o ideologiji "alevite u kabur a kršćane u Liban"? Kažu li da je to cool? Ili misle da dečke treba pustiti da pokolju, pobiju i protjeraju sve manjine i sve većinske suni-lojaliste?

Kažu li išta o trome?
Nemam ja problema sa tim, sa druge strane je nusra, HTS, ISIL, sve govnar do govnara
Ucinjeni zlocini (na 100000+ ubijenih civila) se ne mogu nikako opravdati, van pameti je ovo, ne pamte se ovakvi genocidi i razaranja
Je.bo to, bace barel bombu vi se segacite
Sruse bolnicu, vi se zezate
Bace bojne otroive, vama smijesno
Poginu djeca u svojoj kuci, spasioci ih izvlace, onaj bolesnik stavlja neke naocale.
Challenger_

#117384 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Niko se sa tim ne zeza. Ljudi se zezaju sa onima kojima je do ljudi stalo kao do lanjskog snijega. Nema od fašističke nazovi-revolucije ništa i zdra'o.
Challenger_

#117385 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

- U Afrinu haos: krađe, obračuni, autobombe:

Turska, definitivno, ili ne može ili neće da zavede red u idlibsko-afrinskom paklu na zemlji. Samo Damask i niko više.

_______

- Provladine demonstracije u mjestu :arrow: Al-Ghariyah, provincija Dera:

Ljudi siti laži i prevare, siti lažnih obećanja, siti stranih emisara koji im nude samo smrt i jad. Željni mira, željni Sirije.
sekerbay

#117386 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

handžar88 wrote:isto su i siije, samo sekta jos jedna sekta
A kako si došao do toga da su sekta?
Drugo, odakle poređenje sa haridzijama na koje je upozoravao sam poslanik?
OK, poslanik je upozoravao i na irance tj perzijance, al to nije tema.
Krokodajl

#117387 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Image

Oni tog Abu Bekra 20 dana pripremaju za današnji dan (fotografija od 10. 6.)
muhafuca

#117388 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

SAA napredovala skoro do gradica Ghariyah u kojem se vec par dana protestvuje u korist SAA

pa bi i to brzo trebalo biti reintegrisamo

Image
Challenger_

#117389 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

muhafuca wrote:SAA napredovala skoro do gradica Ghariyah u kojem se vec par dana protestvuje u korist SAA
:kiss:

:thumbup:
handžar88

#117390 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

sekerbay wrote:
Nemam sta ja dolazit do toga, to je tako i to je cinjenica.
Evo ti samo jedan citat iz jedne od najpriznatijih šiitskih knjiga:
Niametullah el-Džezairi u svom kapitalnom djelu El-Envarun-Nu‘manijja, 2/279, rekao je: “Mi se s njima (tj. ehlussunnetom) ne slažemo oko istog Boga, niti oko istog Poslanika, niti oko istog imama. Oni govore da je njihov Gospodar Onaj koji je poslao Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a da je vladar poslije njega Ebu Bekr. Mi ne priznajemo tog Gospodara, niti tog Poslanika. Mi (tj. šiije) kažemo: ‘Gospodar, poslije Čijeg Poslanika biva vladar Ebu Bekr, nije naš Gospodar, a ni taj Poslanik nije naš poslanik.”
I s tim bi zavrsio na tu temu, o tome je sve receno.. ko smatra da nisu sekta on je ili neznalica i siija, moze biti i sufija ali to ti je isto sto i dzahil.
muhafuca

#117391 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

sekerbay wrote:
ako ides tom logikom imas upozorenje o zidovima u Kur'an-u, koji je po rangu vazniji od hadisa

a koliko vidim sektase ovde - navija se u 16 kad god Izrael rokne koju.
sekerbay

#117392 Re: Sirija vol. 2

Post by sekerbay »

handžar88 wrote:s tim bi zavrsio na tu temu
Ali ćeš dopustiti da odgovorim :)
handžar88 wrote:Niametullah el-Džezairi u svom kapitalnom djelu El-Envarun-Nu‘manijja
Pretpostavljam da imaš to djelo, tako da ti neće biti problem da mi ga posudiš da pročitam i vidim šta to piše.
A ako nemaš, znam odakle vjetar puše.
Tu ima jedan problem... Naime, ti koji pišu protiv šija imaju toliko odstupanja od ehli-sunetskog učenja da bi se prije oni sami mogli nazvati sunijskom sektom.
Ali eto, ne nazivamo ih sektom.
handžar88 wrote:“Mi se s njima (tj. ehlussunnetom)
Govori se o nasibijama. Nasibije su današnje selefije.
Ostalo je odgovor onima koji kažu da je određeno da ebu-bekr, r.a. bude halifa.
Oni smatraju da je to ali, a.s.
Neš mi je nepoznat islamski stav koji kaže da ovo izvodi iz vjere.

Drugo, što se tiče poređenja sa haridzijama.
Isti su protekfirili aliju i muaviju i odmetnuli se od tadašnje islamske države.
Nakon toga su ubijali muslimane. Alija je otišao, tražio izrucenje ubica, a grupa ovih je odbila insistirajući na ratu. Tek tada se ratovalo.
Dakle, ratovao tek nakon toga iako je znao šta je o haridzijama rekao poslanik.
Ja ne vidim nikakvu poveznicu između irana i haridzija ili haridzija i saudije, ali je vidim između haridzija i isila.

Treće, učenjaci ehli-suneta šije smatraju muslimanima.
handžar88 wrote:ko smatra da nisu sekta on je ili neznalica i siija, moze biti i sufija ali to ti je isto sto i dzahil.
Aha, ok. Koliko sam mogao upratiti, ti što bi se kazalo do jučer nisi bio musliman praktičar a već danas bi da sudiš ko pripada umetu a ko ne.
Da bi neku grupu proglasio sektom, ista mora da se odrekne tj da odbaci učenja ili neko od učenja onih kojima se pripisuju. U našem slučaju, to su muslimani tj ummet posljednjeg poslanika.
Pa eto, šta to oni odbacuju ili negiraju pa da ih nazovemo sektom?
Vjeruju u Allaha, meleke, knjige, sudnji dan, pa onda obavljaju namaz, poste, idu na hadz, izdvajaju zekat.
Da mi je da nađem nekog ucenog da mi objasni kako se nazivaju ljudi koji vjeruju u ovo i obavljaju pobrojane radnje :)
E sad, ako krenemo iz tvog mikrokosmosa tj islamske zajednice, koji je to alim koji je rekao da šije nisu muslimani?
Dalje, koji je to od sunijskih alima koji je zanijekao njihov islam? Nije mi poznat nijedan.
Tekfir šija nalaziš na sijelima bivših kriminalaca, narkomana i pijanica, kao i onih svršenika saudijskih večernjih škola poznatih ko univerziteti.
I takvi kakvi su tj malo učeni, šejhovi iz tih večernjih škola ne bacaju generalni tekfir, nego kažu kad ispuni to, to i to, onda. Tu radnju nazivaju otklanjanje prepreka :mrgreen:

Sad, da sve ovo ukomponujem u ovu temu kako ne bi bio off, moram se zapitati, šta te selefije iz čitavog svijeta rade u siriji?
Ako dokazima možeš potvrditi da su šije muslimani, odakle pravo da se boriš protiv njih?

Ako je u vašim selefijskim knjigama zapisano da je zabranjena borba protiv vladara sve dok ne zabrani namaz, odakle pravo borbe protiv asada?

Ako je muavija gori od asada, ako je ustao protiv legitimnog islamskog halife i prolio more muslimanske krvi, između ostalog u medini, odakle da se ne tekfiri, a asad se tekfiri?
Za jednog prizivanje Allahovog zadovoljstva, a za drugog auto-bombe?
Hoće li i asad biti legitiman ako dobije rat?
Hoće li se prizivati Allahovo zadovoljstvo na asada ako otvori koju selefijsku školu?
muhafuca wrote:ako ides tom logikom imas upozorenje o zidovima u Kur'an-u, koji je po rangu vazniji od hadisa
"Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci..."
To je ono što piše u kur'anu.
Nek protumače učeniji :)
handžar88

#117393 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

:-)
salik79

#117394 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

handžar88 wrote:
sekerbay wrote:
Nemam sta ja dolazit do toga, to je tako i to je cinjenica.
Evo ti samo jedan citat iz jedne od najpriznatijih šiitskih knjiga:
Niametullah el-Džezairi u svom kapitalnom djelu El-Envarun-Nu‘manijja, 2/279, rekao je: “Mi se s njima (tj. ehlussunnetom) ne slažemo oko istog Boga, niti oko istog Poslanika, niti oko istog imama. Oni govore da je njihov Gospodar Onaj koji je poslao Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a da je vladar poslije njega Ebu Bekr. Mi ne priznajemo tog Gospodara, niti tog Poslanika. Mi (tj. šiije) kažemo: ‘Gospodar, poslije Čijeg Poslanika biva vladar Ebu Bekr, nije naš Gospodar, a ni taj Poslanik nije naš poslanik.”
I s tim bi zavrsio na tu temu, o tome je sve receno.. ko smatra da nisu sekta on je ili neznalica i siija, moze biti i sufija ali to ti je isto sto i dzahil.
Potrazih ime tog "cuvenog sijskog alima", al' sve sto mogodoh naci su linkovi na vehabijske stranice, poput siizamotvoreno. Kako to da to "kapitalno djelo" ne mogu pronaci na online sijskoj biblioteci, a mogu more drugih knjiga?! I ne samo djelo, nego ni autora....

Moj Secerbegovicu, ovaj lik do jucer ne da nije bio musliman prakticar, nego nije bio uopce musliman, a danas je - nakon "casice", dvije, s da'ijama (Kuduz&co) postao vrsni poznavatelj ne samo fikha, nego i tefsira, akaida, hadisa, te s tim znanjem ulazi u tudja srca i zna u sta ko vjeruje.
salik79

#117395 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sekerbay wrote:
Da Poslanik je ukazivao (ne upozoravao) na Perzijance, ali kao na one koji ce naslijediti (preuzeti luconostvo) vjeru, nakon sto se Arapi udalje od nje.
salik79

#117396 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Akibh wrote:
salik79 wrote:

Evo ga savin brat. Samo ti s bijelim sljemovima pod ruku i laganini. Benjo vas gleda.
Vec godinama isti odgovori, nista novo od tebe
Nakon sto budem "nadahnut" tvojim "osvjezavajucim" upisima, ne preostaje mi nista drugo...
salik79

#117397 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Akibh wrote:
salik79 wrote:

Daj taj jedan od stotina dokaza!!!? Stavili ih na listu nakon opetovanih cionistickih pritisaka. Prije toga u vise navrata odbijali te "prijedloge". Nemojmo biti djeca.

Tebi oni nikada niau bili heroji, da se ne lazemo. Tvoji nisu ni tada dozvoljavali cak ni da se dovi za njih. Jer, da je tako, kao sto tvrdis - onda s tobom nesto ne bi bilo uredu. Jer, neprijatelj se nije promijenio.
Ukucas Madaya i bude stotinu dokaza
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/huma ... /160103046
Ovdje je hezbolah djelovao i niko vise :sad:

Neprijatelj se promijenio i te kako, bili su cionisti, sad su djeca, zene, civili - sve muslimani
Koji dokazi? Gdje je to mezarje u kojem su ukopani oni koji su "umrli od gladi" zbog Hizbullaha?! Ko je to kod nas u ratu umro od gladi? Nesto mi ne spominjes "umiranje od gladi" kada su (istovremeno) bili u pitanju Fua i Kafraja?! Doduse, nije Anadolija o tome pisala. :roll:

Nego, imas li ti ikakav konkretan dokaz od tih stotina i stotina dokaza Hizbullahovih ratnih zlocina?! Nemas! I sam znas da nemas.
handžar88

#117398 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

:lol: :lol:
Kao sto rekoh necu da ulazim dalje u te sektaske price.. normalno da neces naci tog autora na nasem jeziku, probaj na perzijskom..
Eto ti mi reci neznalice koji si protekfirio i ebu Hurejru i Muaviju, a sigurno isto mislis i o drugim ashabima.. za koga Buharija i Muslim nisu vjerodostojni, sta se moze sa takvim ljudima raspravljat? Kakav dokaz da mu das? Jedino Kuranski ajet priznaje, a i to je upitno.. i taj ajet ce on onda tumacit na svoj nacin jer sigurno da nije vjerodostojno ono sto je od tefsira doslo od onih prije nas. Znaci necu ni rijec vise da pisem o ovoj temi, pricacemo drugom prilikom i sigurno saznat ko je bio upravu.
salik79

#117399 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

handžar88 wrote::lol: :lol:
Kao sto rekoh necu da ulazim dalje u te sektaske price.. normalno da neces naci tog autora na nasem jeziku, probaj na perzijskom..
Eto ti mi reci neznalice koji si protekfirio i ebu Hurejru i Muaviju, a sigurno isto mislis i o drugim ashabima.. za koga Buharija i Muslim nisu vjerodostojni, sta se moze sa takvim ljudima raspravljat? Kakav dokaz da mu das? Jedino Kuranski ajet priznaje, a i to je upitno.. i taj ajet ce on onda tumacit na svoj nacin jer sigurno da nije vjerodostojno ono sto je od tefsira doslo od onih prije nas. Znaci necu ni rijec vise da pisem o ovoj temi, pricacemo drugom prilikom i sigurno saznat ko je bio upravu.
Daj mi link na perzijskom!? Pitaj te tvoje da ti ga proslijede...Online blioteka je na engleskom - more autora i djela (sve zvucna imena), a nigdje tog "kapitalca" :? E moj vehabitu....

Ja ne tekfirim, niti imam potrebe za tim, ali Muavija i njegov posilni ebu Hurejre, koji je prije Muavijine vladavine od imetka imao samo macku, a umro kao jedan od najbogatijih ljudi tog vremena, sigurno nisu likovi na koje cu prizivati Allahovo zadovoljstvo....

Nikada nisam rekao da Buharija i Muslim nisu vjerodostojni, nego da svi hadisi iz njihovih zbirki nisu vjerodostojni (na koji navin su se nasli tu, ne zelim ulaziti), te da ne postoji nesto poput "sahiha" Buharija i Muslima. To je naknadno, namjerno, ili nenamjerno, uvedeno. Dakle, hadiske zbirke Muslima i Buharije, a nikakvi sahihi. Sahih je jedino Kur'an.
salik79

#117400 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

I da dodam, ko god je ratovao (bio) protiv hazreti Alije a.s., bio njegov neprijatelj, on je automatski i neprijatelj Allahov i Resulullahov s.a.v.a.v.s. .
Locked