Sirija vol. 2

Locked
Em2r

#11651 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Mlohavi wrote:
Em2r wrote:
Nisi dugo turcima opsovao sto ne salju avione, vrijeme je da opet :)
Tad sam jos voden emocijama vjerovao da Turci nisu bas toliki beskicmenjaci i cmarovi da pasivno posmatraju izivljavanje nad onima kojima su oni prije svih dali i poticali lazne nade...
Danas mi je ostalo samo da im bez ikakvih emocija, a zbog svega sto sad gledamo u Siriji, pozelim da osjete kako je kad te iskoriste pa odbace.
Mozda im ponekad i ponovo opsujem, al' sigurno nece biti zbog toga sto ocekujem da oni nesto urade.
Lijepo receno.
sumirprimus

#11652 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

jebes to to je onda opet krvoprolice sad u turskoj..
Mlohavi

#11653 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

muhafuca wrote:
tacna - al ako pratis temu/rat ne znam sta te iznanadjuje

Priprema za uzimanje selme se radila zadnja dva mjeseca , jer je strateski vazna i ovo je samo rezultat toga.

Okruzuju je sa svih strana polahko i juce kad su presjekli i posljednju prepreku sa istoka , pobunjenici/teroristi (kako ih vec ko zove) su se povukli jer je pozicija bila u tom momentu neodbranjiva

Mozda je jedino iznenadjujuce da pobunjenici/teroristi ovaj put nisu pokusavali braniti neodbranjivo kao u nekim prijasnjim slucajevima vec su se jednostavno povukli da ne trpe gubitke u vec izgubljenoj bitci
Nisam uopste iznenaden sto su zauzeli Salmu, pobunjenicima vjerovatno nema ostanka u Latakiji, al' iznenaden sam sto je zauzese tako lako posto je kako i sam kazes strateski vrlo vazna.

Okruzivanje mislim da nije bilo okruzivanja radi vec zbog ovoga.

Image

Uostalom nisam uopste mislio na Salmu, potvrdili su i sami pobunjenici da je SAA kontrolose, nego prema toj mapi SAA je napredovala i nekoliko km sjeverno od Salme.
bole1st

#11654 Re: Sirija vol. 2

Post by bole1st »

Em2r wrote:
Mlohavi wrote:Image

Koji qrc jbt?? Kolaps pobunjenika u Latakiji ako je tacna mapa.
To je tzv zumirajuci kolaps, koji nastaje kad jako zumiras mapu. :)

Ova cijela mapa ima cca 10 x 6 km, pravi kolaps bi bio da SAA ocisti sve do Jisr Shughura.
Mlohavi

#11655 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

sumirprimus wrote:
mescini daj turcima samo otkinut komad sirije i iraka i mirna bosna...
Onda se oni vise od mene u razmisljanju vode emocijama. Znas kad ce na, do zla Boga nestabilni jug zemlje, pripojiti neke nove juzne pokrajine.
sumirprimus

#11656 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Mlohavi wrote:
sumirprimus wrote:
mescini daj turcima samo otkinut komad sirije i iraka i mirna bosna...
Onda se oni vise od mene u razmisljanju vode emocijama. Znas kad ce na, do zla Boga nestabilni jug zemlje, pripojiti neke nove juzne pokrajine.
to su te neke transverzale,dijagonale,longitudinale...
svak svoju racunicu ima...
Mlohavi

#11657 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

bole1st wrote:

Ova cijela mapa ima cca 10 x 6 km, pravi kolaps bi bio da SAA ocisti sve do Jisr Shughura.
Prema toj mapi, ma kako je zumirao. SAA je u 3 dana osvojila 10tak kvadratnih kilometara strateski vrlo vaznog, planinskog podrucja.
Ako SAA moze u Latakiji nastaviti ovim tempom, Jisr je udaljen ne vise od 4-5 mjeseci. S tim da Jisr uopste nije u Latakiji, a pisem o kolapsu pobunjenika u Latakiji.
bingov buraz

#11658 Re: Sirija vol. 2

Post by bingov buraz »

The 51st State wrote:bunilo se, barem po forumu..., te su shodno i pometeni na iducim izborima izmedju ostalog...
:thumbup:
bole1st

#11659 Re: Sirija vol. 2

Post by bole1st »

Mlohavi wrote:
Prema toj mapi, ma kako je zumirao. SAA je u 3 dana osvojila 10tak kvadratnih kilometara strateski vrlo vaznog, planinskog podrucja.
Ako SAA moze u Latakiji nastaviti ovim tempom, Jisr je udaljen ne vise od 4-5 mjeseci. S tim da Jisr uopste nije u Latakiji, a pisem o kolapsu pobunjenika u Latakiji.
Cijelo to pobunjenicko podrucje u Latakiji je ugrubo 30 x 10 km, ako izdrze jos 4-5 mjeseci to nije kolaps nego jako zilav otpor.
DuckZz

#11660 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Dok se sve moguće grupe bore protiv pobunjenika, zajedno sa 2 avijacije.

Pripadnici ISILa zauzeli 6 uporišta vladinih snaga zapadno od grada Palmyre.
Al Dawah
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=34.56 ... 8&z=17&m=b
Al Maqsam
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=34.52 ... 9&z=16&m=b
Al Doh
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=34.51 ... 8&z=18&m=b
Turajfavi
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=34.52 ... 9&z=16&m=b
..............

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Mlohavi

#11661 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

bole1st wrote:
Cijelo to pobunjenicko podrucje u Latakiji je ugrubo 30 x 10 km, ako izdrze jos 4-5 mjeseci to nije kolaps nego jako zilav otpor.
Da se odmah povuku iz Latakije pruzili su zilav otpor s obzirom na to koliko superiorniji su SAA i saveznici im.
Jucer zauzima Salmu, a danas napreduje sjeverno, vjerovatno bez nekog otpora. Sumnjam da SAA nece maksimalno iskoristiti momentum, al' vidjet cemo kako ce zavrsiti.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#11662 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

Mlohavi wrote:
bole1st wrote:
Mlohavi wrote:
Da se odmah povuku iz Latakije pruzili su zilav otpor s obzirom na to koliko superiorniji su SAA i saveznici im.
Jucer zauzima Salmu, a danas napreduje sjeverno, vjerovatno bez nekog otpora, pa vidjet cemo kako ce zavrsiti.
Bez obzira koliko loše mišljenje imao o teroristima mora se priznati da među njima ima respektabilnih boraca.
muhafuca

#11663 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

bole1st wrote:

Evo ti dole nezumirana mapa - napredovanje od oktobra znaci 3 i pol mjeseca (100+ dana kako volis)

Ako ti ovo nije znacajan napredak - ne znam sta je za tebe znacajno napredovanje - BlitzKrieg ok , sve ispod toga nije vredno spomena (?)

Image
sarajevoxxxx

#11664 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- 15 osoba poginulo nakon sto su danas Rusi bombardovali pijacu u gradu Tadefu u okolini Haleba.

- Glasnogovornica Crvenog krsta u Damasku Fahd Dibeh za Anadoliju: U Madayi smo vidjeli ljude koji 5 dana nisu jeli. Ima ljudi koji 4 mjeseca nisu jeli hljeb. Većina ljudi su izuzetno mršavi. Kod velikog broja ljudi zdravstveno stanje je teško.

http://www.radioalkul.com/n_94509/
sarajevoxxxx

#11665 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Egipatski ministar vanjskih poslova Samih Šukri: Rusija ne bombarduje civile. Imamo povjerenja i sigurni smo da znaju razlikovati između terorističkih organizacija i drugih ciljeva.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0076805908

Samih je jučer dao ovo izjavu za jednu Njemačku agenciju. Po nekim izvještajima jučer je u Siriji poginulo 170 civila.
sarajevoxxxx

#11666 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Syrian Revolution Network:

- U jučerašnjem ruskom i režimskom bombardovanju sirijskih gradova poginulo je 160 osoba a 140 ranjeno.

160 شهيداً شهداء وليس ارقام فقط ....
بالاضافة ل 140 جريحاً اصابتهم بين الخطيرة والمتوسطة. في عدة محافطات سورية
20 شهيد في سرمدا
25 شهيد في معرة النعمان
20 شهيد في معرستة خان بحلب
12 شهيد قاضي عسكربحلب
25 شهيدافي مدينة منبج بحلب
25 شهيداً في دمشق وريفها.
7 شهداء في دير الزور.
7 شهداء في حمص.
5 شهداء درعا.

#شبكة_الثورة_السورية
DaysleepeR

#11667 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

jel Selma povraćena?
Ironmen

#11668 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:
Em2r wrote:
Tad sam jos voden emocijama vjerovao da Turci nisu bas toliki beskicmenjaci i cmarovi da pasivno posmatraju izivljavanje nad onima kojima su oni prije svih dali i poticali lazne nade...
Danas mi je ostalo samo da im bez ikakvih emocija, a zbog svega sto sad gledamo u Siriji, pozelim da osjete kako je kad te iskoriste pa odbace.
Mozda im ponekad i ponovo opsujem, al' sigurno nece biti zbog toga sto ocekujem da oni nesto urade.

Koliko ti puta Mlohavi moram napisati da Turci gledaju samo sebe i svoje interese a vani prosipaju samo suplju pricu. Pa zar na svojoj kozi nisi osjetio pomoc Turske u ratu ???
bole1st

#11669 Re: Sirija vol. 2

Post by bole1st »

muhafuca wrote: Ako ti ovo nije znacajan napredak - ne znam sta je za tebe znacajno napredovanje - BlitzKrieg ok , sve ispod toga nije vredno spomena (?)
Ja rekoh da nema govora o kolapsu u zadnja 2-3 dana. Kolaps znaci brzo propadanje, na primjer ako sve ociste za mjesec dana.

Druga stvar je to sto ti pricas, o napredovanju SAA u Latakiji u protekla 4 mjeseca. Cijeli "oslobodjeni" teritorij je oko 100 kvadratnih kilometara (radi usporedbe, opcina Kalinovik je 1200 kvadratnih kilometara, sto je 12 puta vise od toga). Ovom brzinom ce za 4 godine osloboditi podrucje velicine opcine Kalinovik, sto ce biti godina 2020-ta. To nije kolaps.
Mlohavi

#11670 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ironmen wrote:
Koliko ti puta Mlohavi moram napisati da Turci gledaju samo sebe i svoje interese a vani prosipaju samo suplju pricu. Pa zar na svojoj kozi nisi osjetio pomoc Turske u ratu ???
Ma laHko za mene i tursku pomoc, nego kako protumaciti ovoliku podrsku Rusiji na ovoj temi pored njihove pomoci koju smo osjetili? :oops:
Ironmen

#11671 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Mlohavi wrote:
Ironmen wrote:
Ma laHko za mene i tursku pomoc, nego kako protumaciti ovoliku podrsku Rusiji na ovoj temi pored njihove pomoci koju smo osjetili? :oops:

Jedno sam naucio da unutrasnje i vanjske probleme treba odvojiti, i da treba gledati siru sliku u svemu.
muhafuca

#11672 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

bole1st wrote:
muhafuca wrote: Ako ti ovo nije znacajan napredak - ne znam sta je za tebe znacajno napredovanje - BlitzKrieg ok , sve ispod toga nije vredno spomena (?)
Ja rekoh da nema govora o kolapsu u zadnja 2-3 dana. Kolaps znaci brzo propadanje, na primjer ako sve ociste za mjesec dana.

Druga stvar je to sto ti pricas, o napredovanju SAA u Latakiji u protekla 4 mjeseca. Cijeli "oslobodjeni" teritorij je oko 100 kvadratnih kilometara (radi usporedbe, opcina Kalinovik je 1200 kvadratnih kilometara, sto je 12 puta vise od toga). Ovom brzinom ce za 4 godine osloboditi podrucje velicine opcine Kalinovik, sto ce biti godina 2020-ta. To nije kolaps.
hajd sa rizikom da odem u cjepidlacenje - s obzirom na teren koji zauzimaju ovo se moze nazvati i kolaps

Jer je teren najtezi u Siriji (planinsko ili iz nase perspektive , objektivnije receno , brdsko podrucje sa rastrkanim selima i gradicima) tj najlakse za braniti iz situacije u kojoj se nalaze pobunjenici. Kad rjese ovaj brdski dio (ako rijese tj) Latakiu i Idlib - ratovanje u pustinji bi trbalo biti onda po tvom cejfu tj Blitzkrieg prema istoku al do toga ima jos puno pure se pojest tako da , o tom po tom.
jao_situacije

#11673 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

muhafuca wrote:
bole1st wrote:

hajd sa rizikom da odem u cjepidlacenje - s obzirom na teren koji zauzimaju ovo se moze nazvati i kolaps

Jer je teren najtezi u Siriji (planinsko ili iz nase perspektive , objektivnije receno , brdsko podrucje sa rastrkanim selima i gradicima) tj najlakse za braniti iz situacije u kojoj se nalaze pobunjenici. Kad rjese ovaj brdski dio (ako rijese tj) Latakiu i Idlib - ratovanje u pustinji bi trbalo biti onda po tvom cejfu tj Blitzkrieg prema istoku al do toga ima jos puno pure se pojest tako da , o tom po tom.
ma ja, oni suhoji statiraju na pisti
kakve veze ima konfiguracija terena za zračne snage
Kikibombona

#11674 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Rojava Peshmerga, sirijski Kurdi naklonjeni Mesudu Barzaniju lideru KDP, trenutno se nalaze u Iraku i cekaju povratak u Zapadni Kurdistan! Kurdski aktivisti kazu da im broj konstantno raste. Barzani ima kes, ima mocne saveznike! Rojava Peshmerga je vojska koja je prosla obuku u reziji zapadnih instruktora. Naoruzani su do zuba. Trenutno imaju 15 000 boraca, a broj ne prestaje rasti.

Image
Image

Iz PYD kazu da ce rado saradjivati i da saradjuju sa Pesmergama koje su u sluzbi Juznog Kurdistana, ali da Rojava Pesmerge pod tim imenom ne zele u Zapadnom Kurdistanu. Pozivaju ih da se stave na raspolaganje YPG. Barzaniju to ne odgovara. :D

Sta li je Barzani naumio, sta li su naumili njegovi saveznici? Ovo je ozbiljna prica. Covjek je napravio vojsku odanu KDP. To bi bilo kao da Srbija pocne trenirati 50 000 Srba porijeklom iz Hrvatske i da ih nazovu AZS (Armija Zapadne Srbije). :lol:

Sumnjam da je vojska formirana kako bi zastitila Rojavu od Turske. Sutra da zakuhaju Turci i YPG, Rojava Peshmerga bi usle u Siriju i uspostavile kontrolu. Turcima bi rekli, budite bez brige, vasi juzni susjedi nemaju veze sa PKK, vas juzni susjed je vas prijatelj, Mesud Barzani. :thumbup: :lol:

Kurdi zaista imaju fenomenalnu situaciju, ogroman manevarski prostor. Samo su Turci otvoreni neprijatelji, mada se i oni pretvaraju, forsiraju lazno prijateljstvo sa irackim Kurdima, tj. sa KDP. Kurdi imaju dobre odnose sa svima, sa Amerima i Rusima, sa Evropom i Izraelom. Sa Asadom i pobunjenicima nisu posvadjani do te mjere da se ne mogu pomiriti. Iracki Kurdistan ima dobre odnose sa Turskom i Iranom, bilo bi im nezgodno udariti na prijatelja Barzanija ako bi ovaj krenuo i u Siriji praviti Kurdistan, pod izgovorom da zeli zastiti komsije sa sjevera od PKK. :razz: :lol: :lol:

Ako ovo prokockaju, neka se ubiju! :D
Mlohavi

#11675 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ironmen wrote:
Mlohavi wrote:
Ironmen wrote:

Jedno sam naucio da unutrasnje i vanjske probleme treba odvojiti, i da treba gledati siru sliku u svemu.
Sad mi je jasno ovo, svako proslo i buduce pominjanje turske pomoci u ratu, a bez da se valjano zahvali za rusku pomoci za vrijeme i nakon rata.
Znaci, samo gledas siru sliku i odvojis vanjske probleme od unutrasnjih. :thumbup:
Locked