Sirija vol. 2

Locked
zlajaBHF

#107401 Re: Sirija vol. 2

Post by zlajaBHF »

Ne moze se reci da je ovo samo obracun Kurda i Turaka, ovo je jos dublje, jer se radi i o razlicitim ideologijama. PYD/PKK kontra Erdogana.
zlajaBHF

#107402 Re: Sirija vol. 2

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote:
muhafuca wrote:Jel ovo sad historija po receptu "Meni moja dajdjinca pricala, sta ja imam citat tome"?

Masakri nad Turcima su poceli odmah nakon vojnog udara na Kipru i spreceni su jedino brzom vojnom intervencijom Turske.

A sam Vojni udar na Kipru s ciljem anexije ostrva je dovoljan razlog za Tursku vojnu intervenciju.

Po tebi izgleda Turci su trebali cekat da se istrebi pola stanovnistava Turskog (kao sto je zapad godinama gledao kako nas kolju) pa da onda ulete?

Nisu Turci cekali da ti mozes razglabati jel intervencija opravdana ili ne nakon sto pobrojis mrtve - vec su intervenisali i sprecili masakre u vecim razmjerima.

Vojna diktatura koja je izvrsila drzavni udar na Kipru bila je vrlo jasna da ne zeli Turke na ostrvu i nema se tu sta cekati da se vidi.

Turci su zakoracili na Kipar (mislim da su jedan grad uzeli i stali) cisto da pokazu da nece tolerisati nasilnu promjenu vlasti - medjutim Vojna diktatura nadajuci se intervenciji Grcke velike Britanije i nekih drugih zemalja nastavila je sa masakrima i etnickim ciscenje - sto je uzrokovalo da Turci ulete i uzmu skoro pola ostrva.

Ja citao - nije mi dajdjinca pricala

Po tvojo logici da sad npr Ultra Cetnicki pokret pobjedi u Srbiji ili izvrsi udar i pocne gomilati snage prema Sandzaku i Kosovu i prema nama ovamo - trbalo bi se sacekati dok pola stanovnistva pobiju da se vidi da li su stvarno njihove namjere zle ili nisu.

E tako je i kod nas pola skoro pola stanovnistva izginulo prije nego sto je iko pomislio da bi se nesto trebalo uraditi po tom pitanju.
Cu' to, preventivno upali na Kipar?

Isti izgovor ima Srbija, uletili u BiH i Hrvatsku da se ne ponovi 2SR, Jasenovac, genocid.

Ako se zalazes da vecina odlucuje, onda se Kipar ima pravo ujediniti sa Grckom.

Po tvojoj logici Turska treba okupirati dio Sirije kako bi zastitili Turkmene koji su se pobunili protiv Asada i koji su masakrirani od strane Asada i Rusije.
Turci su imali sva prava da intervenisu.

Kiki, sve granice prelazis sa svojim subjektivnim stavovima. Cuj usporedjuje sa BiH i Srbijom :-)
sarajevoxxxx

#107403 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Efrin: Od jutros pa do sada turska vojska i FSA zauzeli oko 20 sela. Nakon pada brda Al Halidija koje se nalazi iznad Efrina, snage FSA se nalaze 800 metara od centra grada.
zlajaBHF

#107404 Re: Sirija vol. 2

Post by zlajaBHF »

sarajevoxxxx wrote:Efrin: Od jutros pa do sada turska vojska i FSA zauzeli oko 20 sela. Nakon pada brda Al Halidija koje se nalazi iznad Efrina, snage FSA se nalaze 800 metara od centra grada.
Nadajmo se da nece biti opsade, niti civilnih zrtava. To odlucuje uspjeh ove operacije!
Young Erotica

#107405 Re: Sirija vol. 2

Post by Young Erotica »

Kurdi prsli skroz, biće evakuacija za par dana.

Latakija
Image
DaysleepeR

#107406 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

nevjerovatno kakav raspad odbrane YPG-a, i kako dobro utvrđene položaje napuštaju skoro bez borbe
Krokodajl

#107407 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Sirija pobjeđuje :thumbup:
DaysleepeR

#107408 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

baš me interesuje hoće li se kao istina ispostaviti ovo što je Erdogan rekao da je sa USA dogovorio za Manbij, i ako amerikanci opet prodaju kurde, znači da kurdima opet ništa ostati neće i da su džaba ginuli
muhafuca

#107409 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote:
muhafuca wrote:Jel ovo sad historija po receptu "Meni moja dajdjinca pricala, sta ja imam citat tome"?

Masakri nad Turcima su poceli odmah nakon vojnog udara na Kipru i spreceni su jedino brzom vojnom intervencijom Turske.

A sam Vojni udar na Kipru s ciljem anexije ostrva je dovoljan razlog za Tursku vojnu intervenciju.

Po tebi izgleda Turci su trebali cekat da se istrebi pola stanovnistava Turskog (kao sto je zapad godinama gledao kako nas kolju) pa da onda ulete?

Nisu Turci cekali da ti mozes razglabati jel intervencija opravdana ili ne nakon sto pobrojis mrtve - vec su intervenisali i sprecili masakre u vecim razmjerima.

Vojna diktatura koja je izvrsila drzavni udar na Kipru bila je vrlo jasna da ne zeli Turke na ostrvu i nema se tu sta cekati da se vidi.

Turci su zakoracili na Kipar (mislim da su jedan grad uzeli i stali) cisto da pokazu da nece tolerisati nasilnu promjenu vlasti - medjutim Vojna diktatura nadajuci se intervenciji Grcke velike Britanije i nekih drugih zemalja nastavila je sa masakrima i etnickim ciscenje - sto je uzrokovalo da Turci ulete i uzmu skoro pola ostrva.

Ja citao - nije mi dajdjinca pricala

Po tvojo logici da sad npr Ultra Cetnicki pokret pobjedi u Srbiji ili izvrsi udar i pocne gomilati snage prema Sandzaku i Kosovu i prema nama ovamo - trbalo bi se sacekati dok pola stanovnistva pobiju da se vidi da li su stvarno njihove namjere zle ili nisu.

E tako je i kod nas pola skoro pola stanovnistva izginulo prije nego sto je iko pomislio da bi se nesto trebalo uraditi po tom pitanju.
Cu' to, preventivno upali na Kipar?

Isti izgovor ima Srbija, uletili u BiH i Hrvatsku da se ne ponovi 2SR, Jasenovac, genocid.

Ako se zalazes da vecina odlucuje, onda se Kipar ima pravo ujediniti sa Grckom.

Jes ti propustio dio gdje se desio drzavni udar na Kipru?

Isti izgovor nema Srbija - jer je Bosna bila medjunarodno priznata zemlja sa provedenim referendumom i niko nije prijetio istrebljenjem ili protjerivanjem srba u Bosni i Hercegovini.

O Kipru se pregovaralo u medjunarodnim institucijama - u medjuvremenu na Kipru se desio drzavni udar od strane nacionalisticke grupe Grka koji nisu uopste krili da im je cilj pripojiti Kipar Grckoj Hunti (tj Grckoj Drzavi u to vrijeme) i protjerati Tursko stanovnistvo u Tursku.

Gdje si tu uklopio demokratsko pravo vecine gradjana i nasilni drzavni udar od starne Grcke nacionalisticke stranke/grupacije?

Verbalna gimnastika opet?

Po tvojoj logici Turska treba okupirati dio Sirije kako bi zastitili Turkmene koji su se pobunili protiv Asada i koji su masakrirani od strane Asada i Rusije.
Opet verbalna gimnastika - Turkmene niko ne dira - oni uzmu oruzje i uzmu udio u borbama protiv Vlasti - znaci oni zapocnu borbu protiv medjunarodno priznate drzave.

I to je isto kao civili koji sjede u kucama i odjednom ih neko pocne masakrirati i tjerati iz kuce (kao na Kipru kome se jos buducnost nije znala i cekalo se konacno rjesenje putem medjunarodnih pregovora)?

Ako ces pravit poredjenje - blize je da su Turci pokusali u Siriji uraditi onu sto je Grcka Hunta pokusala uraditi na Kipru - nego bilo koja druga varijanta.

De pitaj dajdjincu da ti malo bolje sroci sljedeci odgovor - ovo ti je providno bilo.
Last edited by muhafuca on 10/03/2018 17:02, edited 1 time in total.
zlajaBHF

#107410 Re: Sirija vol. 2

Post by zlajaBHF »

DaysleepeR wrote:baš me interesuje hoće li se kao istina ispostaviti ovo što je Erdogan rekao da je sa USA dogovorio za Manbij, i ako amerikanci opet prodaju kurde, znači da kurdima opet ništa ostati neće i da su džaba ginuli
Pa ako PYD izgube i Manbij, nije da su se borili bezze, idalje im ostade ogromna teritorija.

Pitanje je da li ce Turska napasti svaki dio koji kontrolise PYD......Ja mislim da hoce, barem kad je o sjeveru rjec!
Grean

#107411 Re: Sirija vol. 2

Post by Grean »

Kikibombona wrote:
Grean wrote:Sta sad imas protiv turskog prisustva na Kipru u onom prethodnom postu? Da nisu na Kipru pricao bi pustili ih niz vodu, prodali Grcima.
Trebas biti veoma oprezan kada je u pitanju Sjeverni Kipar, posebno ako zivis u BiH i zalazes se za cjelovitost zemlje i pri tome smatras da svaki pedalj zemlje treba biti pod upravom centralne vlasti.

U slucaju Sjevernog Kipra nemamo kao opravdanje zlocine, genocid i sl. Radi se o klasicnoj okupaciji.

To kao prvo.

Druga stvar je da su Turci veoma pragmaticni. Itekako znaju podviti rep kada udare u tvrdo. Grci nisu narocito opasan protivnik i zato su bahati. Za okupaciju Kipra nisu snosili nikakve ozbiljne posljedice. Uz to, Turska ima direktne koristi od okupacije Kipra. To je kljucni momenat.

Sasvim je druga prica kada su na drugoj strani Rusi. Nece Turci rizikovati sukob sa Rusima radi nekakvih Sirijaca ili Turkmena. Mirno su gledali kako Rusi razvaljuju Turkmene na TURSKOJ GRANICI, turkijski narod, koji je geografski, kulturno i geografski blizak Turcima. Prakticno se radi o istom ili veoma bliskom narodu. Sta onda reci za Sirijce koje Rusi masakriraju? Turci sa njima prave dogovore. Od kada su sklopili dogovor sa Rusima, ni zucnuli nisu o ruskim zlocinima. Da Rusi sutra pobiju 1 000 Sirijaca, Turci bi sutili. Ili Palestinci? Mislis da ce Turci ikada uci u sukob sa Izraelom radi nekakvih Palestinaca? Nece nikada.

E isto je tako sa Bosnjacima. Turci prodaju Bosnjacima istu lafinu kao Turkmenima, Rohinjama, Ujgurima, Palestincima i drugim levatinama koje im vjeruju. Mislis da bi Turci sutra ginuli za Bosnjake? Ne bi dali nijedan zivot za Bosnjake! U Bosnu bi dosli samo ako bi imali koristi od toga, pod uslovom da ponovo okupiraju BiH. Samo u tom slucaju. Da pomognu iz milosrdja? Nece nikada. Nisu izdasni sa parama a kamoli sa zivotima. :D

Od rusofila i turkofila nema glupljih ljudi. Ovdje moram pohvaliti Hrvate koji se najmanje uvlace u guzove velikim silama. Ima i kod njih uvlacenja Svabama i sl., al' u prilicno manjoj mjeri.

EDIT

Da dodam, ne manje vazan detalj...

Turci po prvi put ginu u Siriji, ne da bi pomogli Arape i Turkmene, nego da bi ubijali Kurde koje mrze vise od svega. :idea: Za to nije problem ginuti. Mada opet, u jurise, kao topovsko meso, salju iste te Arape i Turkmene, da sacuvaju sto vise svojih ljudi. A jebo Arape, svakako njihov zivot manje vrijedi i nijedno bitno koliko ce ih poginuti. Vise vrijedi jedan turski vojnik nego 100 vehabija.
Stvarno koja gomila gluposti.

Da nisi zaslijepljen mrznjom prema Turcima znao bi da je turska intervencija spasila turski narod na Kipru od pogroma koji su Grci zapoceli i da nije bilo Turske i zavrsili bi.

Kipar treba ujediniti po modelu BiH sa dva entiteta ali Grci na to ne pristaju a Evropa ima druge arsine tamo u odnosu na BiH.
Kikibombona

#107412 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote:Ne moze se reci da je ovo samo obracun Kurda i Turaka, ovo je jos dublje, jer se radi i o razlicitim ideologijama. PYD/PKK kontra Erdogana.
Jarane, Kurdi su kroz historiju, u proteklih sto godina, imali stotine stranka i ideologija, Turci su svaku vidjeli kao prijetnju!

Turci ne priznaju kurdski narod. Jedan od osnivaca AKP je etnicki Kurd. Stranku je napustio kada mu je Erdogan u lice rekao da ne postoji kurdski jezik. Za Turke je dobar samo onaj Kurd koji govori turski jezik i koji se izjasnjava kao Turcin.

Kurdi natalitetom preuzimaju Tursku i taj proces samo moze zaustaviti genocid u kojem bi Turci pobili milione Kurda. Zato Erdogan kumi i moli Turkinje da radjaju vise. Ne libi se kurdske majke i kurdsku djecu nazvati teroristima.

Erdogan: Terrorists in Turkey bear at least 15 children

http://www.kurdistan24.net/en/news/20b6 ... ecfc6d5513

Ovo apsolutno nema veze sa ideologijom. Sve turske stranke u proteklih sto godina imaju problem sa svakom kurdskom strankom.
DaysleepeR

#107413 Re: Sirija vol. 2

Post by DaysleepeR »

zlajaBHF wrote:
DaysleepeR wrote:baš me interesuje hoće li se kao istina ispostaviti ovo što je Erdogan rekao da je sa USA dogovorio za Manbij, i ako amerikanci opet prodaju kurde, znači da kurdima opet ništa ostati neće i da su džaba ginuli
Pa ako PYD izgube i Manbij, nije da su se borili bezze, idalje im ostade ogromna teritorija.

Pitanje je da li ce Turska napasti svaki dio koji kontrolise PYD......Ja mislim da hoce, barem kad je o sjeveru rjec!
na sjever i mislim, ali ih je jako puno izginulo za Manbij
Lincoln-Burrows

#107414 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

Kikibombona wrote:
Turci ne priznaju kurdski narod. Jedan od osnivaca AKP je etnicki Kurd. Stranku je napustio kada mu je Erdogan u lice rekao da ne postoji kurdski jezik. Za Turke je dobar samo onaj Kurd koji govori turski jezik i koji se izjasnjava kao Turcin.
Dobar Kurd je mrtav Kurd :D
Kikibombona

#107415 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote:

Kiki, sve granice prelazis sa svojim subjektivnim stavovima. Cuj usporedjuje sa BiH i Srbijom :-)
Ako cemo realno, Turska je genocidnija drzava od Srbije. Turci su ocistili Anadoliju od Armena i Grka. Genocid nad Armenima je jedan od najuspjesnijih genocida ikada.

Turci imaju pravo uletiti na Kipar a Srbija nema pravo uletiti u BiH. :lol: :lol:

Samo Turci i muslimani imaju pravo okupirati, ako bi tebe pitali. :D
insomnia78

#107416 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Pa nek ulete :lol:
zlajaBHF

#107417 Re: Sirija vol. 2

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote:
zlajaBHF wrote:

Ako cemo realno, Turska je genocidnija drzava od Srbije. Turci su ocistili Anadoliju od Armena i Grka. Genocid nad Armenima je jedan od najuspjesnijih genocida ikada.

Turci imaju pravo uletiti na Kipar a Srbija nema pravo uletiti u BiH. :lol: :lol:

Samo Turci i muslimani imaju pravo okupirati, ako bi tebe pitali. :D
Pun si mrznje prema Turcima iz nekog razloga, a Turci su ni manje ni vise kao i ostali.
Tvoja mrznja te ogranicava i stvari ne mozes gledati objektivno.

Turci imaju pravo uletiti na Kipar, ako Grci prekrse sporazum koji su imali. Turci imaju pravo uletiti, ako Grci krenu da ociste Turke sa Kipra!

Da su 1992. Bosnjaci krenutli u genocid nad Srbima, Srbija bi bila obavezna da intervenise......Isto kao sto je trebala intervenisati da ga sprijeci nad Bosnjacima, ali nisu.....
Kikibombona

#107418 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

muhafuca wrote:Jes ti propustio dio gdje se desio drzavni udar na Kipru?
Opet verbalna gimnastika - Turkmene niko ne dira - oni uzmu oruzje i uzmu udio u borbama protiv Vlasti - znaci oni zapocnu borbu protiv medjunarodno priznate drzave.
Jesi ti propustio da je Hafez Asad drzavnim udarom dosao na vlast i da je Bashar naslijedio na vlasti oca?

Aj prvo ovo probaj sazvakati pa da odgovorim na ostale besmislice.
Kikibombona

#107419 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote:
Pun si mrznje prema Turcima iz nekog razloga, a Turci su ni manje ni vise kao i ostali.

Turci imaju pravo uletiti na Kipar, ako Grci prekrse sporazum koji su imali. Turci imaju pravo uletiti, ako Grci krenu da ociste Turke sa Kipra!

Da su 1992. Bosnjaci krenutli u genocid nad Srbima, Srbija bi bila obavezna da intervenise......Isto kao sto je trebala intervenisati da ga sprijeci nad Bosnjacima, ali nisu.....
Govorim o turskoj politici i drzavi koja je nastala na genocidu i koja se tekovina genocida nije odrekla. Nije rijec o turskom narodu koji je kao svaki drugi narod.

Grci su cijelo vrijeme trazili da Turci u vlasti sudjeluju u skladu sa procentualnom zastupljenosti na otoku, dakle, 80% Grka i 18% Turaka. Turci su trazili 30% za sebe i pravo veta.

Da li se ti slazes da 18% Hrvata ima 30% vlasti u BiH i zastupljenosti u institucijama te da imaju pravo veta. Ako se slazes, onda svaka cast, moze se reci da si principjelan.
dječak sa šibicama

#107420 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Image

oslobodjena i Misraba, jos malo i kraj
ioannes

#107421 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

jedna je stvar jasna....turke poznajem vrlo dobro
i nema većih nacionalista na daleko a tu se odnosim na šire slojeve društva. zatucanost je da bog sačuva.

i druga stvar je sasvim jasna...
turski ilegalni napad na suverenu državu siriju je nedopustiv i time završava sva priča.
ko god to drugačije gleda je socijopat.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#107422 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

pa turska ne napada siriju, vec separatiste koji zele da se otcijepe od sirije formiraju novu drzavu

turska je ovdje na braniku sirijske suverenosti, ko god drugacije smatra nema pojma o zivotu
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#107423 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:
zlajaBHF wrote:

Govorim o turskoj politici i drzavi koja je nastala na genocidu i koja se tekovina genocida nije odrekla. Nije rijec o turskom narodu koji je kao svaki drugi narod.

Grci su cijelo vrijeme trazili da Turci u vlasti sudjeluju u skladu sa procentualnom zastupljenosti na otoku, dakle, 80% Grka i 18% Turaka. Turci su trazili 30% za sebe i pravo veta.

Da li se ti slazes da 18% Hrvata ima 30% vlasti u BiH i zastupljenosti u institucijama te da imaju pravo veta. Ako se slazes, onda svaka cast, moze se reci da si principjelan.
djesi strucnjak
hrvati i imaju trecinu vlasti u bih
Kikibombona

#107424 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote:
Kikibombona wrote:
zlajaBHF wrote:

djesi strucnjak
hrvati i imaju trecinu vlasti u bih
Ja ga pitam da li to podrzava. Ako podrzava, skidam kapu za principijelnost.
neki

#107425 Re: Sirija vol. 2

Post by neki »

Kikibombona wrote:
zlajaBHF wrote:

Kolumbo, nadji mi jednu evropsku nacionalnu državu koja nije nastala na genocidu...samo sto su neki to napravili prije sto godina a neki dok smo mi jos hodali s one strane Karpata..
Naravno, ta činjenica ne opravdava turski genocid nad armenima, ali iz tvojih tendencioznih izjava o Turskoj državi moglo bi se zaključiti da smatraš da je ona osamljena u genocidnom društvu...
Locked