Arteta wrote:Opetja033 wrote:Arteta wrote:
Ma daj, subjektivan si, te arapske monarhije su dno dna i Asadova Sirija je za njih Amerika po pitanju ljudskih prava.
Demokratija je vladavina vecine uz prava manjine.
Manjine kod Asada imaju neuporedivo veca prava, pogotovo religijske i nacionalne nego kod ovih smecarosa, ako se i smiju izjasniti da su manjine.
Sto se tice politickih stranaka, imamo slicno i u Siriji.
Evo izbora.
https://en.wikipedia.org/wiki/Politics_ ... _elections
Sve te stranke u Siriji su u potpunosti odane klanu Assad, uopce ne dovode u pitanje rezim. Za razliku od, recimo, siitskog politickog bloka u Bahreinu.
Upravo je tu osnovna razlika, o tome govorim.
Assadovo "visestranacje" je poput onog u Sj. Koreji. Vjerovao ili ne i tamo ima vise stranaka u parlamentu, nije samo KP.
Sve su to rezimski sateliti, krajnje lojalni i odani vladajucoj porodici. I u S. Koreji i u Siriji.
Istinska opozicija na drugoj strani postoji i legalno djeluje i u Bahreinu i u Kuvajtu. Naravno da im podmecu noge, da ih ogranicavaju - da nije tako bili bi demokratija, sto sada nisu. Ali ipak djeluju javno, legalno i bez straha. Izlaze na izbore, itd.
Isto je i u Bahreeinu, pogledaj koliko je na izborima proslo nezavisnih kandidata i imaju ukupno 3 ili 4 stranke ako bi se to moglo nazvati strankama.
Imaju daleko manje stranaka nego u Siriji.
Prava religijskih i nacionalnih manjina si presutio.
Prava stranih radnika ni ne spominjes.
Posmatras demokratiju iskljucivo kao ko je pobjednik on moze da radi sto hoce sto je pogresno
Nije isto. Siitski blok politickih stranaka u Bahreinu je legalni predstavnik siita te zemlje. Oni i stoje iza demonstracija. Dakle potpuna su opozicija vladajucoj porodici i djeluju legalno, sto je nezamislivo u Siriji. Takvo nesto nije postojalo u parlamentu Sirije tokom vladavine klana Assad.
U Kuvajtu isto tako nastupaju i siitske stranke i liberali.
Ne stavljam ja njih u kontekst demokratije, samo argumentovano tvrdim da su politicke slobode u Bahreinu, Kuvajtu a pogotovo Jemenu svjetlosnim godinama ispred politickih sloboda u Assadovoj Siriji.
Nisam zaista upoznat sa situacijom stranih radnika, etnickih i vjerskih manjina u vecini zemalja Zaliva.
Mogu sa sigurnoscu tvrditi da su vjerske slobode mnogo vece, neuporedivo vece, u Assadovoj Siriji nego u S. Arabiji.
U Bahreinu i Kuvajtu siiti djeluju javno i otvoreno, kroz fondacije, medije, politicke stranke, vjerske ustanove i organizacije, itd. Ne tvrdim da je situacija bolja ili gora nego u Siriji pod Assadom jer ne znam.
Prava stranih (nezapadnih) radnika u Kataru i Saudiji su katastrofalna. Za ostale fakat ne znam.
Kada su u pitanju etnicke manjine, necemo valjda nacionalisticki Baath gledati kao avangardu? Pitaj sirijske Kurde i Turkmene kako im je bilo. Tu ipak mislim da je Assadova Sirija u pet deka sa ostalima.
Podvlacim: govorio sam striktno o politickim slobodama. Nijedna od zemalja koje pominjemo ne moze se ni iz bliza okarakterisati kao demokratska ili slobodna. Uz eventualno izuzetak Jemena.