Republika Turska

HarTar

#27476 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

U ovom videu se govori o 10 različitih divovskih projekata koji će ući u inventar 2021. godine. https://www.youtube.com/watch?fbclid=Iw ... e=youtu.be
Hakiz

#27477 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

turgut wrote: 22/12/2020 22:55 pa nisu hvalospjevi nego pozitivne vijesti iz ekonomije, vojne industrije, itd. šta bi ti više volio? crnjake od vijesti kao kod nas? evo recimo još jedna pozitivna vijest iz vojne industrije, tiče se proizvodnje optičkih nišana. eto ja bih volio da sarajevski Zrak ovako dobro posluje, ali nažalost ne posluje kao nekad prije rata i ne ovako dobro kao Aselsanov odjel za proizvodnju optike u Sivasu..
aselsan sivas

https://www.aho.com.tr/en :thumbup: :bih:

proizvodi:

https://www.aho.com.tr/en#

video
ima engleski titl

https://www.youtube.com/watch?v=QUX5VSykil8
Nije u pitanju crnjak. Nego realnost.

Sa jedne strane ekonomski rast, sa druge zatvaranje novinara i autokratski režim.

Zašto bi bio problem reći oboje?

Doduše, zašto bi mene interesovalo kakav je taj režim, šta imam s tim, druga država i otkud mi pravo da ja tu nešto komentarišem? Potpuno legitimno i pošteno pitanje.

Ali, zašto bi me onda interesovali i njihovi ekonomski uspjesi?

Ali, da se vratim na nas. Dok je bio komunizam, Njemačka (zapadna) nam je bila san. Danas, kako i ovdje ima kupiti Haribo gumenih bombona u obliku medvjedića, a i religije nisu više u podzemlju, sada nam je pojam Turska.

Ali nikako, ama baš nikako, da se okenemo sebi i ne tražimo neke strane idole u koje ćemo ponizno gledati.

Valjda me to nervira.
Last edited by Hakiz on 22/12/2020 23:44, edited 2 times in total.
HarTar

#27478 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Hakiz, da te ne interesuje ne bi visio na ovoj temi :D :lol: :lol: :lol: Postao si gori čak i od Tvrtka :mrgreen: :-)
Hakiz

#27479 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

HarTar wrote: 22/12/2020 23:40 Hakiz, da te ne interesuje ne bhi visio na ovoj temi :D :lol: :lol: :lol: Postao si gori čak i od Tvrtka :mrgreen: :-)
Ma ja to da se ne dobije dijabetes od previše šećera.

A i editovao sam post :)
HarTar

#27480 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Hakiz wrote: 22/12/2020 23:43
HarTar wrote: 22/12/2020 23:40 Hakiz, da te ne interesuje ne bhi visio na ovoj temi :D :lol: :lol: :lol: Postao si gori čak i od Tvrtka :mrgreen: :-)
Ma ja to da se ne dobije dijabetes od previše šećera.

A i editovao sam post :)
Poštujem :mrgreen: :thumbup:
@mba

#27481 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Francuski list “Liberation“: Dronovi su simbol rastuće moći Turske

Dronovi su postali simbol rastuće moći Turske i njene sve veće nezavisnosti, navodi francuski dnevnik “Liberation“, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Njihovi dronovi su jeftini, pouzdani i koristi ih iskusna armija. Postali su jedan je od ključnih faktora uspjeha Ankare”, navodi se u tekstu francuskog lista.

Podsjećajući da se bespilotne letjelice TB2, koje proizvodi Bayraktar, koriste na jugoistoku Turske, sjeveru Iraka, Siriji, Libiji i Kavkazu, “Liberation“ navodi da dronovi igraju značajnu ulogu u vanjskoj politici Turske i slabljenju terorističke organizacije PKK.

Ističe se da turski dron može letjeti do 27 sati i da posjeduje kapacitet da nosi četiri visoko precizne rakete, a košta manje od američkog drona.

Turski dronovi u februaru su korišteni i na sjeverozapadu Sirije, a francuski list navodi da su čak uspjeli uništiti i rusku protivavionsku opremu.

@mba

#27482 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 22/12/2020 23:34
turgut wrote: 22/12/2020 22:55 pa nisu hvalospjevi nego pozitivne vijesti iz ekonomije, vojne industrije, itd. šta bi ti više volio? crnjake od vijesti kao kod nas? evo recimo još jedna pozitivna vijest iz vojne industrije, tiče se proizvodnje optičkih nišana. eto ja bih volio da sarajevski Zrak ovako dobro posluje, ali nažalost ne posluje kao nekad prije rata i ne ovako dobro kao Aselsanov odjel za proizvodnju optike u Sivasu..
aselsan sivas

proizvodi:

video
ima engleski titl

Sa jedne strane ekonomski rast, sa druge zatvaranje novinara i autokratski režim.

Doduše, zašto bi mene interesovalo kakav je taj režim, šta imam s tim, druga država i otkud mi pravo da ja tu nešto komentarišem? Potpuno legitimno i pošteno pitanje.

Ali, da se vratim na nas. Dok je bio komunizam, Njemačka (zapadna) nam je bila san. Danas, kako i ovdje ima kupiti Haribo gumenih bombona u obliku medvjedića, a i religije nisu više u podzemlju, sada nam je pojam Turska.

Ali nikako, ama baš nikako, da se okenemo sebi i ne tražimo neke strane idole u koje ćemo ponizno gledati.

Valjda me to nervira.

da li zaista mislis da ako je neko novinar da ne moze pociniti krivicno djelo, covjece vojni udar u drzavi pa naravno da ima da se hapsi!
Hakiz

#27483 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 23/12/2020 10:45
aselsan sivas

proizvodi:

video
ima engleski titl

Valjda me to nervira.

da li zaista mislis da ako je neko novinar da ne moze pociniti krivicno djelo, covjece vojni udar u drzavi pa naravno da ima da se hapsi!
Ma ko govori o udaru, tamo hapse zbog pisanja koje se u normalnim zemljama smatra ne samo poženljim nego i nužnim da se sačuva demokratija i kontroliše ponašanje vladajućih ljudi što u politici što u biznisu itd. Nema tamo pitanja vladajućim "otkud ti lova", "jesli li ono sa XY sinoć sjedio u kafani i nešto se došaptavao" , "što se državni novac spiskao na ovu glupost" itd. To jeste, zna se kome se ta pitanja ne smiju postaviti.

To jeste, možda se ta pitanja onako uopšteno i mogu postaviti, ali zamisli novinara koji bi se zadao u istraživanje dokumenata, prošlosti, kontakata itd vladara i vladajućih da dođe do preciznih podataka "otkud ti lova". Zamisli da Erdoana novinari pitaju kao što pitaju Bajdena o njegovoj porodici, o njegvoj djeci, sa kim su i šta radili i poslovali itd. Ne bi dugo šetali ulicama, i najblaže šta bi im se desilo je da ih zatvore.

Kakav udar, što si udarom fasciniran? Ima drugih tema. A i novinari se ne hapse od juče već decenijama. Nije to pošlo od ove vlasti, ova vlast je samo nastavila tradiciju.
HarTar

#27484 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

To Haki, Tvrtko je ponosan na tebe :thumbup: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#27485 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Mah, samo naprijed.
HarTar

#27486 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Hakiz wrote: 23/12/2020 19:45 Mah, samo naprijed.
Normala, ipak mi je draže tebe čitati nego njega :-D
@mba

#27487 Re: Republika Turska

Post by @mba »

List Star u vijesti pod naslovom „Oruč reis ponovo u vodama istočnog Mediterana“ piše da je za brod za seizmička istraživanja Oruč Reis proglašen novi Navtex u Istočnom Sredozemlju do 15. juna 2021. godine. Prvobitno je misija planirana do 29. novembra 2020., ali novim Navtexom će brod ostati u toj regiji do 15. juna 2021.

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Pri kraju izgradnja turskog najvećeg borbenog broda“ piše da će se ove godine u more spustiti najveći borbeni brod Turske TCG Anadolu. Brod koji će biti 232 metra dužine i 32 širine moći će da nosi avione, helikoptere i bespilotne letjelice. Brod će moći da pruža medicinsku podršku za preko hiljadu osoba i da se koristiti kao brod bolnica u humanitarnim operacijama.

List Sabah u vijesti pod naslovom „Dolaze domaće litijumske baterije“ prenosi da će se otvaranje fabrike za proizvodnju litijuma koji se koristi u proizvodnji baterija za automobile i mobilne uređaja ostvariti u subotu sa učešćem predsjednika R.T.Erdogana u Eskišehiru.
@mba

#27488 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 23/12/2020 13:09

Valjda me to nervira.

Ma ko govori o udaru, tamo hapse zbog pisanja koje se u normalnim zemljama smatra ne samo poženljim nego i nužnim da se sačuva demokratija i kontroliše ponašanje vladajućih ljudi što u politici što u biznisu itd. Nema tamo pitanja vladajućim "otkud ti lova", "jesli li ono sa XY sinoć sjedio u kafani i nešto se došaptavao" , "što se državni novac spiskao na ovu glupost" itd. To jeste, zna se kome se ta pitanja ne smiju postaviti.

To jeste, možda se ta pitanja onako uopšteno i mogu postaviti, ali zamisli novinara koji bi se zadao u istraživanje dokumenata, prošlosti, kontakata itd vladara i vladajućih da dođe do preciznih podataka "otkud ti lova". Zamisli da Erdoana novinari pitaju kao što pitaju Bajdena o njegovoj porodici, o njegvoj djeci, sa kim su i šta radili i poslovali itd. Ne bi dugo šetali ulicama, i najblaže šta bi im se desilo je da ih zatvore.

Kakav udar, što si udarom fasciniran? Ima drugih tema. A i novinari se ne hapse od juče već decenijama. Nije to pošlo od ove vlasti, ova vlast je samo nastavila tradiciju.

moj zemljace, zar ti zaista mislis da na zapadu novinari smiju pisati sta hoce, pa ko finansira novine i novinare, onaj ko ih placa/finansira diktira sta ce se pisati, a to su politicke partije koje diktiraju sta se smije pisati a sta ne, isto tako finansiraju NGO oragnizacije po cijelom svijetu da pisu ono sto oni zele, isto tako novinare po TR i ne samo po TR nego svugdje u svijetu!
Hakiz

#27489 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 24/12/2020 13:31

moj zemljace, zar ti zaista mislis da na zapadu novinari smiju pisati sta hoce, pa ko finansira novine i novinare, onaj ko ih placa/finansira diktira sta ce se pisati, a to su politicke partije koje diktiraju sta se smije pisati a sta ne, isto tako finansiraju NGO oragnizacije po cijelom svijetu da pisu ono sto oni zele, isto tako novinare po TR i ne samo po TR nego svugdje u svijetu!
Junače, jedna je stvar kada ti vlasnik kaže šta ćeš pisati. Pa ti kaže piši dobro o desničarima, ti nećeš pa odeš u novine kojima je vlasnik ljevičar. Jedno je kada novinaru mafijaš pa i političar, ali kao privatna osoba, stave bombu pod auto.

Sasvim nešto drugo je kada te stvari radi država upotrebom institucija.

Jer u slučaju vlasnika je pravo da svoju firmu koncipiraju kako hoće, ali imaju konkurenciju u firmama istog poslovanja ali drugih koncepata. U slučaju onog mafijaša i političara u pitanju je kriminal koji postoji u svakoj državi.

Ali kada je to državna politika, to je onda diktatura. Jer za razliku od vlasnika kada možeš birati za kojeg ćeš raditi, kod diktature nemaš izbor.

U demokratijama kada novine objave i državnu tajnu, ne ide novinar u zatvor nego onaj ko mu je to otkrio. A i postoje zakoni koji kažu da novinari ne moraju otkriti izvore informacija.

Jedno je podrška terorizmu, pozivanje na nasilno (van parlamenta, on može) rušenje ustavnog poretka itd, to se svuda kažnjava.

Ali kritika Vlade, predsjednika itd je legitiman posao, oni su legitimne mete novinarskog istraživanja i kritike. Za to se ne smije ići u zatvor. A ako se ispostavi da je novinar lagao, postoji kazna.

Naravno, u demokratijama. One države koje to zabrane su autokratije i diktaturre.

Što nije problem, imaju pravo to biti, ali samo da pošteno i iskreno to priznaju.
The 51st State

#27490 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Nije cuko nego pas se posro, cenzura je samo prefinjenija na zapadu, a itekako je praktikovana ili se tako brzo zabprafio tkz patriot act u usa.i jos hrpa recentnih mjera i koraka kao u kinku.

https://hackernoon.com/the-spread-of-in ... -7i1mn3zwb
Last edited by The 51st State on 24/12/2020 16:24, edited 1 time in total.
Hakiz

#27491 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 24/12/2020 16:20 Nije cuko nego pas se posro, cenzura je samo prefinjenija na zapadu, a itekako je praktikovana.
Bila je ona žena u SAD koja je bila oko godinu u zatvoru jer nije htjela otkriti izvor informacija za nešto iz CIA.

Na kraju su je morali pustiti.

To je mala razlika.

Pa ona Britanka iz službe za prisluškivanje koju su optužili da je odala informacije novinama oko rata u Iraku. Prekinuli su suđenje i pustili je da se na suđenju ne bi otkrilo da je britanska Vlada slagala o Iračkom oružiju samo da bi otišli u rat.

Pa uporedite.
Last edited by Hakiz on 24/12/2020 16:28, edited 1 time in total.
The 51st State

#27492 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 24/12/2020 16:23
The 51st State wrote: 24/12/2020 16:20 Nije cuko nego pas se posro, cenzura je samo prefinjenija na zapadu, a itekako je praktikovana.
Bila je ona žena u SAD koja je bila oko godinu u zatvoru jer nije htjela otkriti izvor informacija za nešto iz CIA.

Na kraju su je morali pustiti.

To je mala razlika.
Editovah post, pa bi te zamolio za misljenje, cijenio bih feedback jer vidim da od svega najentuzijasticnije branise medijske slobode. Poseban osvrt na promjene na zapadu ako moze.
Hakiz

#27493 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Vlasti uvijek i svuda pokušavaju umanjiti sllobode. To je vječita borba. Na zapadu im nekad prođe nekad ne. Ali je još puno bolje nego na istoku.
The 51st State

#27494 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Ne sporim ali mic po mic kao da su prisljeni ispotiha pratiti istok zarad upravo sticenja tih proklamovanih sloboda, sto je onako malo ironicno.
The 51st State

#27495 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

turgut wrote: 24/12/2020 16:54 https://www.youtube.com/watch?v=ov8hUzR8fLc

Izvještaj - Mohamed Abdel-Rahman

Turska se priprema za porinuće svog broda TCG Anadolu, koji je najveći ratni brod koji će turske snage dobiti tokom naredne 2021. godine.
Budući da će turski nosač aviona započeti svoje dužnosti sljedeće godine, Turska će se naći na listi jedne od deset zemalja koje proizvode vlastite ratne brodove ove vrste.

Turski nosač aviona ima dužinu od 232 metra, širinu od 30 metara i visinu od 58 metara, što ga čini sposobnim za istodobno vođenje vojnih i humanitarnih operacija za opsluživanje turske mornarice. Vrijedno je napomenuti da težina broda doseže 30 hiljada tona.
Može se koristiti na svim morima
Turski brod TGG Anadolu ima 11 paluba različitih veličina. Takođe ima bazen od 165 m². Pored 6 pista, kao i uzletnih platformi.
Sposobnost nošenja 30 aviona i helikoptera
Pored mnogih prednosti koje ima gigantska ratni brod Anadolija, može ponijeti 30 ratnih aviona, helikoptera i dronova.
Pored navedenog, ratni brod može istovremeno sadržavati 3 centra ratnih operacija, od kojih jedan može biti dodijeljen NATO-u.
Može se koristiti kao vojna bolnica
Među važnim prednostima koje će imati anadolski nosač aviona je mogućnost njegove upotrebe kao vojne bolnice s kapacitetom od 30 kreveta i mogućnost pružanja medicinske podrške više od hiljadu ljudi istovremeno, uz operativne sale, radiološku opremu, intenzivnu njegu, jedinice za opekotine i zubne tretmane i još mnogo toga.
Treba napomenuti da su grčki mediji rasvjetljavajući više informacije o ovome turskom brodu naveli da će Anadolu TCG povećati tursku moć na moru i povećati općenito sposobnosti turske mornarice.
Američki magazin Forbes smatrao ga je "impresivnim", misleći time da će turske snage njime ojačati svoje operacije na stranom tlu.
Ide jos jedan u izgradnju, nema stajanja.
The 51st State

#27496 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

turgut wrote: 24/12/2020 17:55
The 51st State wrote: 24/12/2020 17:03
Ide jos jedan u izgradnju, nema stajanja.
to nisam znao, jel imaš neki podatak više, neki link o tome?
Dva su planirama, cekaju sa izgradnjom da vide kako ce anadolu proci kroz testove i ispitivanjima

https://www.forbes.com/sites/hisutton/2 ... a50cce9f1d

https://www.raillynews.com/2020/05/seco ... n-request/
HarTar

#27497 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Haki, kada je tolika sloboda medija na zapadu, napiši onda nešto protiv Židova, LGBT zajednice i feministica :-) :-D :lol: :lol: :lol:
@mba

#27498 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 24/12/2020 16:06
@mba wrote: 24/12/2020 13:31

Junače, jedna je stvar kada ti vlasnik kaže šta ćeš pisati. Pa ti kaže piši dobro o desničarima, ti nećeš pa odeš u novine kojima je vlasnik ljevičar. Jedno je kada novinaru mafijaš pa i političar, ali kao privatna osoba, stave bombu pod auto.

Sasvim nešto drugo je kada te stvari radi država upotrebom institucija.

Jer u slučaju vlasnika je pravo da svoju firmu koncipiraju kako hoće, ali imaju konkurenciju u firmama istog poslovanja ali drugih koncepata. U slučaju onog mafijaša i političara u pitanju je kriminal koji postoji u svakoj državi.

Ali kada je to državna politika, to je onda diktatura. Jer za razliku od vlasnika kada možeš birati za kojeg ćeš raditi, kod diktature nemaš izbor.

U demokratijama kada novine objave i državnu tajnu, ne ide novinar u zatvor nego onaj ko mu je to otkrio. A i postoje zakoni koji kažu da novinari ne moraju otkriti izvore informacija.

Jedno je podrška terorizmu, pozivanje na nasilno (van parlamenta, on može) rušenje ustavnog poretka itd, to se svuda kažnjava.

Ali kritika Vlade, predsjednika itd je legitiman posao, oni su legitimne mete novinarskog istraživanja i kritike. Za to se ne smije ići u zatvor. A ako se ispostavi da je novinar lagao, postoji kazna.

Naravno, u demokratijama. One države koje to zabrane su autokratije i diktaturre.

Što nije problem, imaju pravo to biti, ali samo da pošteno i iskreno to priznaju.

a sta ako su „novinari“ lagali u TR da li i oni idu u zatvor, ili je TR pravosudje jedno veliko nista i naravno nije mu vjerovati, a ako recimo njemacko pravosudje osudi nekog tu nema sta da se raspravlja?

zaboravio si napomenuti da sve ama bas sve velike medijske kuce na zapadu su pod kontrolom stranaka, mozes protumaciti parlamanta drzave, i ko sada kontrolise medie na zapadu?

oni koji nisu na platnoj listi stranaka/parlamenta/vlade i zanemraljivi su i brzo su osudjeni kao „teoreticari zavjera“
Kikibombona

#27499 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Erdogan se igra sa Palestincima

Human rights court orders Turkey to free Kurdish politician

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... n-demirtas

Ovog covjeka, kurdskog lidera, drze cetiri godine u zatvoru. Sudove priznaju manje nego Srbi.
HarTar

#27500 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Tvrtko, ti imaš problem sa Srbijom, kao bosanski hrvati i srbi sa Bosnom i Hercegovinom. Mrziš svoju domovinu :mrgreen: :lol:
Post Reply