dr_Evil wrote: ↑16/04/2026 09:45
konoplja wrote: ↑16/04/2026 09:28
dr_Evil wrote: ↑16/04/2026 08:55
Za drzavu gdje kud i kamo vise ljudi zivi vani nego u njoj bas ste mnogo radikalni
Ili ti ga daj nam da ljevica pobjedi svugdje, to su nasa braca i prijatelji, u Bosni mora SDA, ali hajde da ova ljevica van BiH bude samo za nas dobra, a sve ostale da proglasi doktorima i inzinjerima.
Fulio si balun. Nisam taj.
Ali evo igramo se. Ima li nesto lose u tome da je neko takav? Sto ne bi da je dobra samo za nas?
Pa sasvim je legitimno i ok razmisljanje dati sebi odredjenu prednost, Nije ok i legitimno razmisljanje da smo mi nesto ko bolji od njih, ili bilo ko.
Generalno ako stvarno zanemarimo doktore i inzinjere kojih je u onim prvim valovima zaista bio dobar dio- ja znam, pomagao sam im, toj populaciji zamjeram zatvorenost. Stalna prica ko ne mogu da se integrisu jer eto niko nece da ih podrzi, a onda kad god ih pozoves na bilo sta nema ih. Dodju na trening samo dijete izbaci, subotom utakmice samo ih izbaci pa ja moram da mu maloj kupujem hot-dog jer ne mogu da gledam, vijece roditelja ni za lijeka, cistimo kvartove samo prodje sa autom, a na sve redovno pozvani, i onda ku-ku nece niko sa nama. Tu se generalno moze vidjeti plemenska razlika recimo iz Iraka Sita i Sunita, ili iz Sirije - samo upitaj ko im je babo bio sto bi rekli kod nas.
Ali mislis da nije isto kod nas? Pa ne mozes ljude dovesti na obiljezavanje Dana nezavisnosti kamoli da dodju dzaba cistit kvart. Pusti...ne treba ulazit u te price. Kapitalizam sve pokrece izgleda.
E tako dao si mesa. Sad se moze konkretno pisati. Pa da, kapitalizam sve pokrece izgleda, slozio bi se s tim i junak americke ljevice Bernie. Kako on kaze: "Open borders? That's a Koch brothers plan!". Brutalni kapitalizam ili centrizam/liberalizam, nesto tako. Nije da ima neke razlike. Isto je pod bilo kojom mainstream partijom. Naginjala ta parija vise lijevo ili desno, svejedno je - status quo. UK je najbolji primjer toga. Ljudi glasali za konzervativce s primarnim ciljem da se smanji imigracija u drzavu i zbog toga napusitili EU, a konacan rezultat jos vise migracije, i to pod vlascu ovih desnih. CDU ili SDP u Njemackoj, skoro pa nikakva razlika oni su uvijek vladajuci i neki veliki promjena nema. Samo se drzi centra.
Poenta EU i europskog jedinstva upravo i jest sebi dati prednost, a ne da ljudi koji nisu dio kontinenta i supranacionalne organizacije propjesace hiljade i hiljade kilometara, prodju desetak granica i preplove more i stignu na lezi hljebe da te jedem.
Nisu ni dio kulture, ni historije ni integracija i procesa koji su se hiljadama godina odigravali i koji su sljedom toga familijarni. Svak u Europi zna sta je ciao, danke ili merci. Zele posjetiti Rim i viditi koloseum pa bili oni iz Spanije, Engleske, Poljske ili Svedske. Zele otici na Mallorcu i Ibizu, ili na Alpe. Sve im je to familijarno i poznato. Nesto s cim odrastaju i imaju u podsvjesti da je dio njih i njihove kulture.
Tako da ne mislim da smo mi nesto bolji od njih inherentno, ali smo dio te kolektivne europske kulture i geografski tu pripadamo. I zato smo bolji od njih u nacinu na koji emigriramo. Nismo savrseni, nije nitko, ali nasi kad imaju za cilj Njemacku, uce jezik i prodju proces od prijave za vizu i dozvolu pa sve do selidbe i rada.
Ne znam licno kako je to bilo kad je kod nas rat bio i ljudi su isli u izbjeglistvo, pa sam posljednjih godina pitao ljude koji su to prozivjeli. I nitko mi nije rekao da su upregli i rekli '"e hocu za London" i onda pjeske do tamo. Vecini, sto sam s njima razgovarao, je prica slicna. Do Zagreba, tu se prijavili nekim organizacijama i onda prvi bus negdje random u Europu. Tako da su rodjaci kuca do kuce, koji su se u isto vrijeme prijavili, jedni zavrsili u Svedskoj, a drugi u Norveskoj.
Taj cinizam i hipokrizija EU i politicke elite me nervira. Desni centar, ljevi centar, prica je malo drugacija, a rezulati su isti. Ako vam je stvarno bitno i stalo do ljudski prava, sta god to znacilo i predstavljalo, onda se organizirajte. Posaljite u Tursku predstavnike i od tamo zapocnite operacije i cijeli proces za vize i radne dozvole, a ne da vam ljudi prelaze 10 granica.