necemo sad svrsavat nad gadafijem - da je bio govno - bio je - da se to razumije ali isto tako - je sigurno sladje govno od americko-cionisticke pite koja ih ceka uskoro.BosnianHardcore wrote:Pukovnice,vjecna ti slava bila !
LIBIJA
-
cucamonga
#3226 Re: LIBIJA
- oldschool
#3227 Re: LIBIJA
Ali ga ovdje lupetaju, da mi je znati kome pripadaju naftne bušotine u USA, te da li stanovnici Texasa upravljaju tim bušotinama? Čujem da im država Texas svaki mjesec ravnomjerno dijeli zaradu, zato tamo nema bijede, beskućnika, sve vile od one silne nafte

-
ludimilojko
#3228 Re: LIBIJA
cucamonga wrote:necemo sad svrsavat nad gadafijem - da je bio govno - bio je - da se to razumije ali isto tako - je sigurno sladje govno od americko-cionisticke pite koja ih ceka uskoro.BosnianHardcore wrote:Pukovnice,vjecna ti slava bila !
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3229 Re: LIBIJA
oldschool wrote:Ali ga ovdje lupetaju, da mi je znati kome pripadaju naftne bušotine u USA, te da li stanovnici Texasa upravljaju tim bušotinama? Čujem da im država Texas svaki mjesec ravnomjerno dijeli zaradu, zato tamo nema bijede, beskućnika, sve vile od one silne nafte![]()
- vivaldi
#3230 Re: LIBIJA
Zna li ko mozda sta prevesti od ovoga?
S obzirom da je Khamis ubijen, danas Mutasim, a i Saifa su spominjali danas koji je mislim jedini od juniora koji ima uticaj.
S obzirom da je Khamis ubijen, danas Mutasim, a i Saifa su spominjali danas koji je mislim jedini od juniora koji ima uticaj.
-
Bodkin
#3231 Re: LIBIJA
sad skontaj na budzet zemlje bogate naftom uz vracanje dugova ratama koliko para ce uz visoke stope uzeti strane banke i slicne institucije, a sve to ce placati libijci..ludimilojko wrote:cucamonga wrote:radostan dan wrote:MoRel pobliže, nisam ekonomista?
3% duga BDP-a je 3 posto budzeta znaci ako neko ima budzet milijardu dolara njegov javni dug je 30 miliona
-
ibizza
#3233 Re: LIBIJA
ev nest sto sam na fejsu nasao...
zasto ja zalim gadafija
Evo kako neke stvari postaju jasnije….
Europska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi dolara za isporučenu naftu. 2012 godine ističu koncesije velikih naftnih kompanija koje polažu pravo na Libijsku naftu. Gadafi je zatražio vraćanje duga i zaprijetio je ...da će u suprotnom sklopiti međudržavne ugovore s drugim zemljama i kompanijama. Zbog toga je došlo do ovog neviđenog razaranje Libije.
Je li libijski građanin imao razloga buniti se protiv režima Muamera el Gadafija? Mislim da nije.
Ako gledamo standard libijskog naroda i povlastice koje im pruža država imali su vrlo lijep i lagodan život. Živjeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 miliona stanovnika, a imala je 14 miliona registriranih automobila. Ako je neko htio studirati u bilo kojoj državi u svijetu podnosio bi molbu i država bi mu osigurava stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mjesečnu stipendiju od 2300 dolara. U Libiji se nije plaćala voda, struja, plin i porez, a krediti su se davali bez kamata. Ako u roku od pet godina niste mogli vratiti kredit, država bi ga otpisala ili vraćala za vas. Ako ste htjeli kupiti auto dali ste 20-30% od cijene, a ostalo je dotirala država. U Libiji ste za 10 dolara mogli kupiti 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana bila gotovo besplatna, 10kg kruha le koštala 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani nisu r adili fizičke poslove, sve su to radili stranci.
Živila sam 10 godina u Libiji po raznim gradovima i nikad a nisam vidila ni jednog prosjaka na ulici. Libijci nisu išli raditi po bijelom svijetu, jer za to nisu imali potrebe. U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili auto zato što nije mogao vratiti kredit, što nije rijedak slučaj po ovim takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju. Iskreno, žalim Libijski narod jer će se pretvoriti u najamnu radnu snagu, r ad iti za 100 dolara i gdje će im ove povlastice biti sve ukinute, a o lagodnom životu kakav su živjeli moći će samo sanjati.
Par činjenica o životu u Libiji pod Gadafijem:
- beskamatni krediti; u toku studiranja prima se prosječna plaća za to zanimanje;
- ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta, država plaća kao da radiš u struci;
- po stupanju u bračnu zajednicu, država poklanja stan ili kuću;
- kupovina vozila po tvorničkoj cijeni;
- nikome ne duguju ni centa;
- Europska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi dolara;
- besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta) i obrazovanje;
- 25% ljudi visoko obrazovano.
Da li je to dovoljno činjenica za
razaranje Libije
zasto ja zalim gadafija
Evo kako neke stvari postaju jasnije….
Europska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi dolara za isporučenu naftu. 2012 godine ističu koncesije velikih naftnih kompanija koje polažu pravo na Libijsku naftu. Gadafi je zatražio vraćanje duga i zaprijetio je ...da će u suprotnom sklopiti međudržavne ugovore s drugim zemljama i kompanijama. Zbog toga je došlo do ovog neviđenog razaranje Libije.
Je li libijski građanin imao razloga buniti se protiv režima Muamera el Gadafija? Mislim da nije.
Ako gledamo standard libijskog naroda i povlastice koje im pruža država imali su vrlo lijep i lagodan život. Živjeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 miliona stanovnika, a imala je 14 miliona registriranih automobila. Ako je neko htio studirati u bilo kojoj državi u svijetu podnosio bi molbu i država bi mu osigurava stan, hranu, automobil, besplatno školovanje i mjesečnu stipendiju od 2300 dolara. U Libiji se nije plaćala voda, struja, plin i porez, a krediti su se davali bez kamata. Ako u roku od pet godina niste mogli vratiti kredit, država bi ga otpisala ili vraćala za vas. Ako ste htjeli kupiti auto dali ste 20-30% od cijene, a ostalo je dotirala država. U Libiji ste za 10 dolara mogli kupiti 85 litara benzina ili nafte. U Libiji je hrana bila gotovo besplatna, 10kg kruha le koštala 0,15 dolara. U Libiji njihovi građani nisu r adili fizičke poslove, sve su to radili stranci.
Živila sam 10 godina u Libiji po raznim gradovima i nikad a nisam vidila ni jednog prosjaka na ulici. Libijci nisu išli raditi po bijelom svijetu, jer za to nisu imali potrebe. U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili auto zato što nije mogao vratiti kredit, što nije rijedak slučaj po ovim takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju. Iskreno, žalim Libijski narod jer će se pretvoriti u najamnu radnu snagu, r ad iti za 100 dolara i gdje će im ove povlastice biti sve ukinute, a o lagodnom životu kakav su živjeli moći će samo sanjati.
Par činjenica o životu u Libiji pod Gadafijem:
- beskamatni krediti; u toku studiranja prima se prosječna plaća za to zanimanje;
- ako ne nađeš posao nakon završenog fakulteta, država plaća kao da radiš u struci;
- po stupanju u bračnu zajednicu, država poklanja stan ili kuću;
- kupovina vozila po tvorničkoj cijeni;
- nikome ne duguju ni centa;
- Europska Unija i Amerika duguju Libijskoj državi 200 milijardi dolara;
- besplatno zdravstvo (medicinska sestra na svakog pacijenta) i obrazovanje;
- 25% ljudi visoko obrazovano.
Da li je to dovoljno činjenica za
razaranje Libije
-
Baudelaire
#3234 Re: LIBIJA
Kakav god da je bio Gadaffi, nevjerovatno mi je ushićenje sa kojim su pojedinci gledali ove slike i uživali. Mislim, ljudsko je biće.
- Optimus Prime
#3235 Re: LIBIJA
O kakvim kreditima ti govoris?Bodkin wrote:
sad skontaj na budzet zemlje bogate naftom uz vracanje dugova ratama koliko para ce uz visoke stope uzeti strane banke i slicne institucije, a sve to ce placati libijci..
Nova vlada ce konfiscirati kompletnu imovinu Gadafijevih.
Radi se o desetinama milijardi dolara koje se mogu koristiti dok se prebrodi vrijeme do kada ce proizvodnja nafte dosegnuti onu prijeratnu. A onda ponovo uobicajeni prihodi od nekih 40-60 milijardi godisnje zavisno od cijene nafte.
-
cucamonga
#3236 Re: LIBIJA
libija ima 450 milijardi dolara u africkim americki i evropskim bankama - dovoljno da svaki stanovnik libije zivi u svili i kadifi - ima ih samo 5 000 000 to znaci da na svakog pada ciglih 100 000 $ pa ostaje da se vidi kakvo ce im blagostanje donijeti nova vlastOptimus Prime wrote:O kakvim kreditima ti govoris?Bodkin wrote:
sad skontaj na budzet zemlje bogate naftom uz vracanje dugova ratama koliko para ce uz visoke stope uzeti strane banke i slicne institucije, a sve to ce placati libijci..
Radi se o desetinama milijardi dolara koje se mogu koristiti dok se prebrodi vrijeme do kada ce proizvodnja nafte dosegnuti onu prijeratnu. A onda ponovo uobicajeni prihodi od nekih 40-60 milijardi godisnje zavisno od cijene nafte.
naravno ako im lokalne banke uopste i isplate - jer znamo sta se recimo desilo sa NAZI - zlatom
Last edited by cucamonga on 21/10/2011 00:00, edited 1 time in total.
- oldschool
#3237 Re: LIBIJA
Optimus Prime wrote:O kakvim kreditima ti govoris?Bodkin wrote:
-
Djuro
#3238 Re: LIBIJA
Mislim da sam negdje pročitao da je Libija po BDP najjača zemlja Afrike.
Halo - najjača zemlja na kontinentu!
Iako na žalost, konkurencija na tom polju u Africi nije velika, ipak je to značajan pokazatelj stabilnosti i
bogatstva zemlje.
Ne znam što će Libijcima donijeti budućnost.
Znam da će sigurno biti kaos i bezvlašće, za ostalo nisam siguran.
Poznajem par Arapa, malo smo pričali, ali ni oni nisu sigurni da su sva trenutačna zbivanja dobra za
arapske zemlje.
U redu, zbacili su diktatore, ali je pitanje što će sa slobodom, jer sloboda je u njihovom slučaju = kaos
a to nikad nije dobro. Znam da u Egiptu već neki prizivaju Mubaraka...
Recimo, Nigerija je jedna velika, religijski heterogena zemlja, zemlja bez kontrole i bez jake vlasti, zemlja u kojoj vladaju plaćenici raznih grupa, lokalnih šerifa ili plaćenici velikih kompanija. To je također zemlje prepuna nafte i drugih značajinih prirodnih bogatstava. I ne mogu se oteti dojmu da su zapadne kompanije procijenile da im više odgovara tamošnji kaos, jer uz relativno malu cijenu crpe enormna prirodna bogatstva iz siromašne zemlje. Da se radi o jakom i stabilnom režimu, plaćali bi velike koncesije, poreze i koješta drugo...
Pitanje je procjene krupnog kapitala, čije interese zastupaju zapadni političari - da li im trebaju stabilni režimi
u Libiji i ostalim zemljama ili im više odogvara kaos...
Mislim, svijet je nepravedan. I život je nepravedan.
Zapravo, uvijek je tako bilo kroz cijelu ljudsku povijest.
Uvijek je jači gazio slabijeg.
Pravda i te stvari su samo žvaka za smirivanje nas, koji nismo aktivni sudionici velikih igara....
I to je tako.
Iako na žalost, konkurencija na tom polju u Africi nije velika, ipak je to značajan pokazatelj stabilnosti i
bogatstva zemlje.
Poznajem par Arapa, malo smo pričali, ali ni oni nisu sigurni da su sva trenutačna zbivanja dobra za
arapske zemlje.
U redu, zbacili su diktatore, ali je pitanje što će sa slobodom, jer sloboda je u njihovom slučaju = kaos
Recimo, Nigerija je jedna velika, religijski heterogena zemlja, zemlja bez kontrole i bez jake vlasti, zemlja u kojoj vladaju plaćenici raznih grupa, lokalnih šerifa ili plaćenici velikih kompanija. To je također zemlje prepuna nafte i drugih značajinih prirodnih bogatstava. I ne mogu se oteti dojmu da su zapadne kompanije procijenile da im više odgovara tamošnji kaos, jer uz relativno malu cijenu crpe enormna prirodna bogatstva iz siromašne zemlje. Da se radi o jakom i stabilnom režimu, plaćali bi velike koncesije, poreze i koješta drugo...
Pitanje je procjene krupnog kapitala, čije interese zastupaju zapadni političari - da li im trebaju stabilni režimi
Pravda i te stvari su samo žvaka za smirivanje nas, koji nismo aktivni sudionici velikih igara....
I to je tako.
- jeza u ledja
#3239 Re: LIBIJA
1) Naravno da stanovnici Texasa upravljaju tim busotinama, od velikih naftnih magnata do malih busotina na rancevima od kojih u potpunosti ili djelimicno zivi desetine hiljada porodica. Naime, u Texasu postoji nesto sto se zove privatno vlasnistvo.KatarinaKosaca wrote:oldschool wrote:Ali ga ovdje lupetaju, da mi je znati kome pripadaju naftne bušotine u USA, te da li stanovnici Texasa upravljaju tim bušotinama? Čujem da im država Texas svaki mjesec ravnomjerno dijeli zaradu, zato tamo nema bijede, beskućnika, sve vile od one silne nafte![]()
2) Svaki stanovnik Texasa je na neki nacin profitirao od nafte, od taxi, preko hemijske industrije i preko daljeg ulaganja u druge vrste industrija.
3) U Texasu postoji vise radnika koji direktno zaradjuju hljeb od naftne industrije nego sto u Libiji ima stanovnika, a manje je nafte.
4) Texas nije socijalisticka drzava, u Texasu je kapitalisticki sistem omogucio tim istim Texasanima da stvore i razviju naftnu industriju te tehnologiju koja im omogucava da naftu vade i proizvode u cijelom svijetu, ukljucujuci i Libiju. Najlakse je nacionalizovat nesto i podjelit sirotinji dok se isti resurs ne potrosi.
5) Da nije toga slijeda dogadjaja nafta kao resurs se u zemljama poput Libije ne bi ni vadila na nacin niti brzinom na koji se vadi i proizvodi, pa ni Gadafi ne bi imao cime da hrani podanike te sebi omoguci ogromno privatno bogatstvo.
6) U Tx se proizvede znatno manje nafte nego u Libiji, a Texas ima 10 puta vise stanovnika od Libije, a Tx nema gotovo nikakvih drugih prirodnih resursa.
7) U Texasu je standard zivota mnogo veci nego u Libiji.
9) Usporedba je
-
Baudelaire
#3240 Re: LIBIJA
Bravo. Mislim da je ovo suština svega ovdje, ma koliko se i jedni i drugi upirali da dokažu suprotno.Djuro wrote:Mislim da sam negdje pročitao da je Libija po BDP najjača zemlja Afrike.
bogatstva zemlje.
arapske zemlje.
I to je tako.
- Optimus Prime
#3241 Re: LIBIJA
E ovo sa 450 milijardi si sad bubnuo, priznaj.cucamonga wrote:
libija ima 450 milijardi dolara u africkim americki i evropskim bankama - dovoljno da svaki stanovnik libije zivi u svili i kadifi - ima ih samo 5 000 000 to znaci da na svakog pada ciglih 100 000 $ pa ostaje da se vidi kakvo ce im blagostanje donijeti nova vlast(nakon sto otplate americko utjerivanje
)
naravno ako im lokalne banke uopste i isplate - jer znamo sta se recimo desilo sa NAZI - zlatom![]()
Readi se o nekoliko desetina milijardi koje je Gadafi pronevjerio i to je taj novac koji sam spomenuo.
Nova vlada u Tripoliju ce dobiti pristup tom novcu i koristiti ga za rekonstrukciju drzave i placanje ostalih buzetskih stavki, dok petrodolari ne pocnu teci u punom kapacitetu. VJerovatno za dvije, tri godine
- oldschool
#3242 Re: LIBIJA
Mani se ispraznih činjenica, zna se kako su došli do privatnog vlasništva, koliko Texas i ma stanovnika, te koliko na godinu dobiju od te silne nafte, pozivate se na ravnopravnost i demokratiju a Texas pun bijede, beskućnika, jeftinih najamninh radnika iz Meksika, koji rade u nemogućim uslovima, ne vidim da piju išta upozorenja raznih organizacija za zaštitu ljuskih prava. Usput, da se poslužim tvojom analogijom, rijetki u državi Texas imaju koristi od nafte, tamo je to parcelisano na malo više magnata, te korist ima nekih 10% stanovništva Texasa maksimalno, nije li isti slučaj i kod Libijaca, oni bliski režimu ubiru sve, međutim, ubire i sitna buranija, a ako nisam u pravu podastri mi gorenavedene podatke koje tražimjeza u ledja wrote:1) Naravno da stanovnici Texasa upravljaju tim busotinama, od velikih naftnih magnata do malih busotina na rancevima od kojih u potpunosti ili djelimicno zivi desetine hiljada porodica. Naime, u Texasu postoji nesto sto se zove privatno vlasnistvo.KatarinaKosaca wrote:oldschool wrote:Ali ga ovdje lupetaju, da mi je znati kome pripadaju naftne bušotine u USA, te da li stanovnici Texasa upravljaju tim bušotinama? Čujem da im država Texas svaki mjesec ravnomjerno dijeli zaradu, zato tamo nema bijede, beskućnika, sve vile od one silne nafte![]()
2) Svaki stanovnik Texasa je na neki nacin profitirao od nafte, od taxi, preko hemijske industrije i preko daljeg ulaganja u druge vrste industrija.
3) U Texasu postoji vise radnika koji direktno zaradjuju hljeb od naftne industrije nego sto u Libiji ima stanovnika, a manje je nafte.
4) Texas nije socijalisticka drzava, u Texasu je kapitalisticki sistem omogucio tim istim Texasanima da stvore i razviju naftnu industriju te tehnologiju koja im omogucava da naftu vade i proizvode u cijelom svijetu, ukljucujuci i Libiju. Najlakse je nacionalizovat nesto i podjelit sirotinji dok se isti resurs ne potrosi.
5) Da nije toga slijeda dogadjaja nafta kao resurs se u zemljama poput Libije ne bi ni vadila na nacin niti brzinom na koji se vadi i proizvodi, pa ni Gadafi ne bi imao cime da hrani podanike te sebi omoguci ogromno privatno bogatstvo.
6) U Tx se proizvede znatno manje nafte nego u Libiji, a Texas ima 10 puta vise stanovnika od Libije, a Tx nema gotovo nikakvih drugih prirodnih resursa.
7) U Texasu je standard zivota mnogo veci nego u Libiji.
Mozes napraviti sistem u kojem prihode dijelis raji, ili mozes napraviti sistem u kojem ti kao vlada ne upravljas istom, vec omogucujes raji da sama za sebe crpi, proizvodi i ulaze prihode u dalji razvoj cega pozeli. I jedan i drugi sistem imaju falinki, ali vrijeme i dogadjaji su pokazali koji sistem je superiorniji. U jednom sistemu te razbjesnjela gomila vadi iz neke cijevi i razapinje ko kakvu zivotinju.
9) Usporedba je![]()
![]()
![]()
Last edited by oldschool on 21/10/2011 00:14, edited 2 times in total.
- jeza u ledja
#3243 Re: LIBIJA
Nigerija ima 150 miliona stanovnika, a Libija 5.Djuro wrote:Mislim da sam negdje pročitao da je Libija po BDP najjača zemlja Afrike.
bogatstva zemlje.
arapske zemlje.
No u pravu si da ima gore od goreg. Pravi primjeri su Gabon i Ekvatorijalna Gvineja, gdje narod zivi u krajnjoj sirotinju , a nafte ko u prici.
No zasto Libiju porediti sa crnom Afrikom, a ne sa Saudijskom Arabijom, Katarom , Kuvajtom ili UAE, koji su i po stepenu razvijenosti prije otkrica nafte, i po geostrateskom polozaju, i po samom stanovnistvu gotovo identicne?
-
cucamonga
#3244 Re: LIBIJA
ne bih s tobom da diskutujem tobom koji bi donosio mir CBUimaOptimus Prime wrote:E ovo sa 450 milijardi si sad bubnuo, priznaj.cucamonga wrote:
libija ima 450 milijardi dolara u africkim americki i evropskim bankama - dovoljno da svaki stanovnik libije zivi u svili i kadifi - ima ih samo 5 000 000 to znaci da na svakog pada ciglih 100 000 $ pa ostaje da se vidi kakvo ce im blagostanje donijeti nova vlast(nakon sto otplate americko utjerivanje
)
naravno ako im lokalne banke uopste i isplate - jer znamo sta se recimo desilo sa NAZI - zlatom![]()
Readi se o nekoliko desetina milijardi koje je Gadafi pronevjerio i to je taj novac koji sam spomenuo.
Nova vlada u Tripoliju ce dobiti pristup tom novcu i koristiti ga za rekonstrukciju drzave i placanje ostalih buzetskih stavki, dok petrodolari ne pocnu teci u punom kapacitetu. VJerovatno za dvije, tri godine
- jeza u ledja
#3245 Re: LIBIJA
Kako cinjenice mogu biti isprazne?oldschool wrote: Mani se ispraznih činjenica, zna se kako su došli do privatnog vlasništva, koliko Texas i ma stanovnika, te koliko na godinu dobiju od te silne nafte, pozivate se na ravnopravnost i demokratiju a Texas pun bijede, beskućnika, jeftinih najamninh radnika iz Meksika, koji rade u nemogućim uslovima, ne vidim da piju išta upozorenja raznih organizacija za zaštitu ljuskih prava. Usput, da se poslužim tvojom analogijom, rijetki u državi texas imaju koristi od nafte, tamo je to parcelisano na malo više magnata, te korist ima nekih 105 stanovništva Texasa maksimalno, nije li isti slučaj i kod Libijaca, oni bliski režimu ubiru sve, međutim, ubire i sitna buranija, a ako nisam u pravu podastri mi gorenavedene podatke koje tražim
Kako se doslo do privatnog vlasnistva u Tx? Reci mi?
Texas ima 25 miliona stanovnika. Prihodi od nafte se ne dijele u mjesnoj zajednici. Objasnio sam ti, a nema ni potrebe, valjda je svakoj inteligentnoj osobi jasno sta je kapitalisticki sistem i kako funkcionise, a mozda i nije?
Texas je pun bijede i beskucnika, ali upravo zbog nafte recesija zaobilazi isti i u Tx je stvoreno vise poslova u zadnjih par godina nego u ostatku SAD zajedno. Inace, prije otkrica nafte Tx je bio jedna od najsiromasnijih drzava.
I Libija je puna jeftinih najamnih radnika, sta to znaci?
Korist ima nekih 105 stanovnistva?? Sta to znaci uopste? Kako si dosao do te egzaktne brojke?
Objasnio sam kako svi imaju koristi od iste, no ako ti ne razumijes osnovne postulate kapitalisticke ekonomije onda ti stvarno ne mogu pomoci.
- jeza u ledja
#3246 Re: LIBIJA
I na kraju, zasto vi mislite da ce Libijci od sutra odluciti da umjesto sebi u dzep sve prihode daju nekim drugima??
Glupi su jel, pa im treba neko poput Gadafija da im kaze sta je za njih najbolje?
Pa ako su glupi, sto se za njih brinete, sam pao sam se ubio...
Glupi su jel, pa im treba neko poput Gadafija da im kaze sta je za njih najbolje?
Pa ako su glupi, sto se za njih brinete, sam pao sam se ubio...
- Chemist
#3247 Re: LIBIJA
Demokratija u posljednjih 50 godina ima jako human i nenasilan ulazak u razlicita drustva. U bivsu Jugu, u Irak, u Afganistan, Egipat, LIbiju, sve zorni primjeri miroljubivog sistema, vladavine naroda i prava...
Tuzno!!!!
Tuzno!!!!
- Optimus Prime
#3248 Re: LIBIJA
Jesi li ti ikad bio u Texasu?oldschool wrote: Mani se ispraznih činjenica, zna se kako su došli do privatnog vlasništva, koliko Texas i ma stanovnika, te koliko na godinu dobiju od te silne nafte, pozivate se na ravnopravnost i demokratiju a Texas pun bijede, beskućnika, jeftinih najamninh radnika iz Meksika, koji rade u nemogućim uslovima, ne vidim da piju išta upozorenja raznih organizacija za zaštitu ljuskih prava. Usput, da se poslužim tvojom analogijom, rijetki u državi Texas imaju koristi od nafte, tamo je to parcelisano na malo više magnata, te korist ima nekih 10% stanovništva Texasa maksimalno, nije li isti slučaj i kod Libijaca, oni bliski režimu ubiru sve, međutim, ubire i sitna buranija, a ako nisam u pravu podastri mi gorenavedene podatke koje tražim
Znas li ti dai milioni Meksikanca riskiraju zivot da bi dobili priliku da rade najslabije placene poslove u Texasu za kojim Amerikancima ne pada na pamet da ih prihvate?
Meksiko ne zaostaje puno od Libije glede zivotnog standarda.
- oldschool
#3249 Re: LIBIJA
Naravno da mogu biti isprazne, nemaju nikakvu poveznicu niti uporište. Pozivaš se na pravo naroda, kažete da se sve treba dijeliti, narod je vlasnik svega, onda najnormalnije treba da i narod Texasa bude vlasnik sve nafte, narod ne pojedinci, tamo je demokratija pa se sve može.Što se u texasu ne organizuje referendum i narod pita šta će s zaradom od nafte, kapitalizam ne poznaje narod, samo dobit, dividende, brat autokratije.Texas je osvojen znamo kako, do vlasništva se dolazilo divljaštvom, ko je bio jači taj je i najviše imao, robovlasničkim društvom, sam Texas je država u kojoj je stanovništvo najviše raslojeno, država u vlasništvu šakice rančera i naftaša. A pošto si u stejtsu, mislim da si čitao Brzezinskog i Šahovsku ploču, ali ne bi bilo na odmet da pročitaš tekst jednog velikog demokrate: The Institute of Petroleum, Full Text of Dick Cheney’s Speech at the IP Autumn Lunch, November 15, 1999., te da nam ga prevedš, a pogotovo onaj dio o tome gdje se nalazi najveća nagrada na svijetu i kako doći do njejeza u ledja wrote:Kako cinjenice mogu biti isprazne?oldschool wrote: Mani se ispraznih činjenica, zna se kako su došli do privatnog vlasništva, koliko Texas i ma stanovnika, te koliko na godinu dobiju od te silne nafte, pozivate se na ravnopravnost i demokratiju a Texas pun bijede, beskućnika, jeftinih najamninh radnika iz Meksika, koji rade u nemogućim uslovima, ne vidim da piju išta upozorenja raznih organizacija za zaštitu ljuskih prava. Usput, da se poslužim tvojom analogijom, rijetki u državi texas imaju koristi od nafte, tamo je to parcelisano na malo više magnata, te korist ima nekih 105 stanovništva Texasa maksimalno, nije li isti slučaj i kod Libijaca, oni bliski režimu ubiru sve, međutim, ubire i sitna buranija, a ako nisam u pravu podastri mi gorenavedene podatke koje tražim![]()
Kako se doslo do privatnog vlasnistva u Tx? Reci mi?
Texas ima 25 miliona stanovnika. Prihodi od nafte se ne dijele u mjesnoj zajednici. Objasnio sam ti, a nema ni potrebe, valjda je svakoj inteligentnoj osobi jasno sta je kapitalisticki sistem i kako funkcionise, a mozda i nije?
Texas je pun bijede i beskucnika, ali upravo zbog nafte recesija zaobilazi isti i u Tx je stvoreno vise poslova u zadnjih par godina nego u ostatku SAD zajedno. Inace, prije otkrica nafte Tx je bio jedna od najsiromasnijih drzava.
I Libija je puna jeftinih najamnih radnika, sta to znaci?
Korist ima nekih 105 stanovnistva?? Sta to znaci uopste? Kako si dosao do te egzaktne brojke?
Objasnio sam kako svi imaju koristi od iste, no ako ti ne razumijes osnovne postulate kapitalisticke ekonomije onda ti stvarno ne mogu pomoci.
- oldschool
#3250 Re: LIBIJA
Kakve veze to ima s Libijom, drži se teme, ili čitaj uber djela Zakarije, koji je u svojim knjigama opisao šta će se desiti u Iraku, nažalost sve je prenapuhao, ništa od te silne demokratije o kojoj pisakara, te govori u svom show-u na CNN-u. Usput, sve te zemlje su plemenske, neke na silu tokom 20. stoljeća napravljene, u sljedećim godinama ćemo biti svjedoci nastajanja mnogih državica, mnogo većeg krvoprolića.Optimus Prime wrote:Jesi li ti ikad bio u Texasu?oldschool wrote: Mani se ispraznih činjenica, zna se kako su došli do privatnog vlasništva, koliko Texas i ma stanovnika, te koliko na godinu dobiju od te silne nafte, pozivate se na ravnopravnost i demokratiju a Texas pun bijede, beskućnika, jeftinih najamninh radnika iz Meksika, koji rade u nemogućim uslovima, ne vidim da piju išta upozorenja raznih organizacija za zaštitu ljuskih prava. Usput, da se poslužim tvojom analogijom, rijetki u državi Texas imaju koristi od nafte, tamo je to parcelisano na malo više magnata, te korist ima nekih 10% stanovništva Texasa maksimalno, nije li isti slučaj i kod Libijaca, oni bliski režimu ubiru sve, međutim, ubire i sitna buranija, a ako nisam u pravu podastri mi gorenavedene podatke koje tražim
Znas li ti dai milioni Meksikanca riskiraju zivot da bi dobili priliku da rade najslabije placene poslove u Texasu za kojim Amerikancima ne pada na pamet da ih prihvate?
Meksiko ne zaostaje puno od Libije glede zivotnog standarda.
Last edited by oldschool on 21/10/2011 00:44, edited 1 time in total.