LIBIJA

Post Reply
Hemel

#3201 Re: LIBIJA

Post by Hemel »

savez_napolje wrote:http://www.youtube.com/watch?v=avD8PGTVLgk
evo jedan video , ne toliko star:
"Kad ne bude Muamera"
Mladen Marić u svom stilu!

:thumbup:
ludimilojko

#3202 Re: LIBIJA

Post by ludimilojko »

sad ce da se desi libiji ono sto se nama desava vec 20 god a to je jad i bijeda..a strane zemlje su jedva docekale da se domognu crnog zlata a za narod koga briga.. :( smrt kapitalizmu...sloboda narodu :-)
severin

#3203 Re: LIBIJA

Post by severin »

ludimilojko wrote:sad ce da se desi libiji ono sto se nama desava vec 20 god a to je jad i bijeda..a strane zemlje su jedva docekale da se domognu crnog zlata a za narod koga briga.. :( smrt kapitalizmu...sloboda narodu :-)
jos je iran u rusi ostali koji mogu prodavati naftu u drugoj valuti ako hoce.... :lol: :lol: :lol:
Baudelaire

#3204 Re: LIBIJA

Post by Baudelaire »

Ja sam davno jednom rekao da mi je žao libijskog naroda. Niti je Gadafi bio pozitivac, niti ovi dolaze radi širenja demokratije. Narod je foru popušio, sad će baš da uživaju u plodovima demokratije oni koji živi ostanu. Jbg, ne bi Amerika ni CIA ni niko srušili Libiju da je bila toliko jaka niti da je narod toliko bio na strani Gadafija, ali sad kad je Gadafi pao, vidjet će narod da je možda i bolji bio nego ovi koji dolaze. Dolaze samo radi nafte, mislim da ljudima to treba biti jasno.

Interesantna je američka dvoličnost, nekad davno su imali jako sličnu situaciju ovoj sadašnjoj u Libiji, samo je njihov pijun bio na vlasti. Radi se o Iranu. Podržavali su Pahlavija, iako je bio diktator, i iako je narod bio puno više protiv njega nego sad protiv Gadafija. Ali tad nisu uspjeli, jer je želja naroda za slobodom bila prejaka.

Davno je jednom rekao zonbirile na ovom forumu, sve je stvar interesa. Niti je Gadafi šta radio iz ljubavi prema Libiji i njenom narodu, niti će to raditi ovi idući. Samo ostaje da vidimo čiji su apetiti manji, od tog im zavisi kako će u budućnosti da žive.
kobe_sa

#3205 Re: LIBIJA

Post by kobe_sa »

savez_napolje wrote:http://www.youtube.com/watch?v=avD8PGTVLgk
evo jedan video , ne toliko star:
"Kad ne bude Muamera"
Mladen Marić u svom stilu!
Maric bas hoce da zavrsi u sahtu ! :lol: :roll:
ladyada

#3206 Re: LIBIJA

Post by ladyada »

jeza u ledja

#3207 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Baudelaire wrote: Interesantna je američka dvoličnost, nekad davno su imali jako sličnu situaciju ovoj sadašnjoj u Libiji, samo je njihov pijun bio na vlasti. Radi se o Iranu. Podržavali su Pahlavija, iako je bio diktator, i iako je narod bio puno više protiv njega nego sad protiv Gadafija. Ali tad nisu uspjeli, jer je želja naroda za slobodom bila prejaka.
Da , ali su na kraju recimo stali uz narod Egipta protiv Mubaraka koji je bio njihov igrac.

Sah Pahlavi je davno proslo vrijeme. Ta hladnoratovska politika tesko prolazi vise.
cucamonga

#3208 Re: LIBIJA

Post by cucamonga »

maloprije sam pricao sa jednim libijcem jbg poznajem arapski pa se arapi lijepe za mene k'o muhe :D :mrgreen:

i spletom dogadjanja se skompam sa par njih - svi su neizmjerno sretni sto je Gaša otiš'o.

sta reci Gaša jeste bio ekstreman lik - oni su sretni sto ga vise nema - da ne napominjem na kakav brutalan nacin su se prema njemu mrtvom ophodili... skroz neislamski....

uglavnom on veli da bi dao sve nafte zapadu za malo slobode da osjeti.... to je tipicno misljenje libijca u egzilu....

pa sad - ostaje da se vidi - nek im je sa srecom.....
ludimilojko

#3209 Re: LIBIJA

Post by ludimilojko »

Al dobro na kraju ce skontati da su se .ajebali... kad im ameri i ostali raspile sve sto su imali i kad vise studenti nemognu da studiraju u inostranstvu kad pocnu placat struju vodu i ostalo sto dok je bio gadafi nisu radili..mislim da je sve imalo svoje..procitao sam da je libija zemlja sa nezz otprilike 6 mil. stanovnika izv ak se varam a ima oko 12 il 13 mil registovanih automobila..cc sta reci a ostati na zemlji :-))
Bodkin

#3210 Re: LIBIJA

Post by Bodkin »

ludimilojko wrote:Al dobro na kraju ce skontati da su se .ajebali... kad im ameri i ostali raspile sve sto su imali i kad vise studenti nemognu da studiraju u inostranstvu kad pocnu placat struju vodu i ostalo sto dok je bio gadafi nisu radili..mislim da je sve imalo svoje..procitao sam da je libija zemlja sa nezz otprilike 6 mil. stanovnika izv ak se varam a ima oko 12 il 13 mil registovanih automobila..cc sta reci a ostati na zemlji :-))
libijski javni dug je 3% GDP-a, pokusajte zamisliti sta to znaci
ludimilojko

#3211 Re: LIBIJA

Post by ludimilojko »

Bodkin wrote:
ludimilojko wrote:Al dobro na kraju ce skontati da su se .ajebali... kad im ameri i ostali raspile sve sto su imali i kad vise studenti nemognu da studiraju u inostranstvu kad pocnu placat struju vodu i ostalo sto dok je bio gadafi nisu radili..mislim da je sve imalo svoje..procitao sam da je libija zemlja sa nezz otprilike 6 mil. stanovnika izv ak se varam a ima oko 12 il 13 mil registovanih automobila..cc sta reci a ostati na zemlji :-))
libijski javni dug je 3% GDP-a, pokusajte zamisliti sta to znaci

Ma smijesno je zamisljati..Zali boze samo naroda jer sad kada se u fotelje zavale oni kojima je u ocima samo novac nece nikakvog napretka biti..al dobro ameri su jos jednu bitku dobili..sljedeci je Iran..???
radostan dan

#3212 Re: LIBIJA

Post by radostan dan »

MoRel pobliže, nisam ekonomista?
rogoz

#3213 Re: LIBIJA

Post by rogoz »

Ameri ce imati drugi Afganistan,razlog za novi pohod u sirenju demokratije.

ps
Kad bolje skontam ovakvim divljacima napaljenim Americkim elektosokovima i nije trebao niko drugi do Gadafi.
Warhead

#3214 Re: LIBIJA

Post by Warhead »

Da se posjetimo (sa drugog foruma):
bajamali je objavio 20.10.2011 17:30

Kao što sam i obećao napisat ću osvrt na sadašnje stanje u Libiji. Gaddafi je za Libijce (u većini) bio vođa. Libija je izrazito plemensko društvo, a Gaddafi je tradicionalno u istočnim djelovima zemlje imao slabiju podršku nego na zapadu i na jugu. Neredi koji su započeli u Bengaziju su klasična uvezena revolucija, koju su pokušali i sa Sirijom napraviti međutim nisu uspjeli. Naime neredi su započeli kada su prosvjednici (šačica plaćenika pokušali nasilne prosvjede). Gaddafi je na to reagirao i ostalo znamo. NATO je uvezao revoluciju gdje uvodi zemlju u demokraciju humanitarnim bombardiranjem.

Sad ću nabrojati u kratkim crtama sve laži i prijevare koje je NATO napravio da bi uništio Gaddafija i Libijski narod bacio na koljena.

1. NATO je podržao NTC borce za koje se zna te postoje snimke da su na ritualan način sabljama iskasapili i pobili 200 crnaca radnika u Bengaziju

2. Medijske laži su uvelike doprinjele destabilizaciji zemlje (laž o uhićenju Saifa al Islama gdje se dotiči pojavljuje 20 min nakon ispred hotela u Trrpoliju ; laž o smrti Khamisa Gaddafija)

3. Simon Bauchard (kolega sa pojedinima iz NTC-a) koji je bio u Libijskom humanitarnom odboru je otvoreno priznao francuskim novinarima da je lagao o smrti 6000 pobunjenika u Bengaziju što je bio i razlog za NATO djelovanje

4. Kosti nađene u zatvoru pokraj Abu Salima su kosti životinja (krava, ovaca) a Al Jazeerra je prenijela da su to kosti zatvorenika.

5. U Abu Salimu su bili pripadnici Al Qaide zatvoreni (Gaddafi ih je drzao u zatvoru), da bi se nakon revolucije oslobodili da siluju i harače po Libiji a jedan od vojnik zapovjednika NTC-a je Belhaj za kojeg i strane tajne službe znaju da je pripadnik Al Qaide

6. Jedan od razloga napada je i ogromna zaduženost EU zemalja prema Libiji te pokušaj stvaranja nove monete od strane Gaddafija.

7. Razlog napada je i što su libijske naftne kompanije bile većinski u libijskim rukama

8. 50 000 civila je poginulo u NATO-vim napadima, Sirte je izmasakriran, grad Tarhuna od 10 000 crnih Libijaca je doslovno nestao, a nad Bani Walidom postoje osnovane sumnje (tvrdnja ruskih obavještajaca za RT) je korišteno kemijsko i biološko oružje.

9. Otkud pravo jednoj državnoj tajnici da proziva na ubojstvo jednog čelnika države.

10. Zašto su medijske kuće u potpunosti izignorirale veliki skup podrške u 7. mjesecu u Tripoliju (milijun ljudi na skupu)

11. Ako je UN donio rezoluciju o zabrani letenja, zašto su onda na libijskom tlu prisutne britanske SAS postrojbe, francuski specijalci, katarski specijalci i ostali plaćenici.

Tko je još slijep pokraj ovih argumenata neka se javi na dodatnu lekciju Pozz svim ljudima slobodnog duha i čistog srca :)
jefferson

#3215 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

Ajde da sad stavimo po strani cinjenicu da je to bilo tako lijepo (jer ti to gledas iz svoje perspektive), de mi reci sta ce se desiti kada jednom cijena nafte padne opet, a past ce kad tad? Sta ce onda libijci? Ko ce sve to placati? Nemoj zaboraviti da svi ti rezimi, a pogotovo iranski, se oslanjaju na cijenu nafte. Iran mora imati cijenu nafte od 90 dolara po barelu da bi balansirao budzet.
Stoga de mir eci sta bi se onda desilo?
ludimilojko

#3216 Re: LIBIJA

Post by ludimilojko »

radostan dan wrote:MoRel pobliže, nisam ekonomista?

To je jako mali procenat zaduzenosti. Ja sam u Italy i njih ovde muci taj dug koji je vrtoglavih 120%gdp.. sto je katastrofa. Bankrot pa eto. Nova Grcka. Znaci da vise duguju nego sto vrijedi citava njihova ekonomila..automatski imaju velike kamate na kredite skoro 5,5% najgori u evropi. I neuspijevaju da ih vracaju... :x
Baudelaire

#3217 Re: LIBIJA

Post by Baudelaire »

jeza u ledja wrote:
Baudelaire wrote: Interesantna je američka dvoličnost, nekad davno su imali jako sličnu situaciju ovoj sadašnjoj u Libiji, samo je njihov pijun bio na vlasti. Radi se o Iranu. Podržavali su Pahlavija, iako je bio diktator, i iako je narod bio puno više protiv njega nego sad protiv Gadafija. Ali tad nisu uspjeli, jer je želja naroda za slobodom bila prejaka.
Da , ali su na kraju recimo stali uz narod Egipta protiv Mubaraka koji je bio njihov igrac.

Sah Pahlavi je davno proslo vrijeme. Ta hladnoratovska politika tesko prolazi vise.
Ma jesu, samo hvala Bogu nije bilo potrebe za vojnom intervencijom. U svakom slučaju su najveća kurva svjetske politike u ovom trenutku i samo navlače na sebe mržnju.
ludimilojko

#3218 Re: LIBIJA

Post by ludimilojko »

jefferson wrote:
Ajde da sad stavimo po strani cinjenicu da je to bilo tako lijepo (jer ti to gledas iz svoje perspektive), de mi reci sta ce se desiti kada jednom cijena nafte padne opet, a past ce kad tad? Sta ce onda libijci? Ko ce sve to placati? Nemoj zaboraviti da svi ti rezimi, a pogotovo iranski, se oslanjaju na cijenu nafte. Iran mora imati cijenu nafte od 90 dolara po barelu da bi balansirao budzet.
Stoga de mir eci sta bi se onda desilo
?

Vec sam gore bio naveo da oni za sve dobro imaju i nesto sto nije bas sjajno. Znam da je njima(gledajuci razne emisije) i u to vrijeme dobrote neke stvari bile uskracene..npr : sloboda govora i to sve kao i kod nas nekada pre. Al kazem nebi se to desilo sto se desilo da tudja ruka nije zavrsila u libiji kao i u ex yu. A sto se tice nafte..pihh cisto sumljam da ce mnogo da drzi na cijeni od 80doll sobzirom da je nafte sve manje i na osnovu toga ameri zele da SVOM narodu prodaje jeftino gorivo a ostalima hmm kako se snadju..
Spejs

#3219 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Warhead wrote:Da se posjetimo (sa drugog foruma):
bajamali je objavio 20.10.2011 17:30

Kao što sam i obećao napisat ću osvrt na sadašnje stanje u Libiji. Gaddafi je za Libijce (u većini) bio vođa. Libija je izrazito plemensko društvo, a Gaddafi je tradicionalno u istočnim djelovima zemlje imao slabiju podršku nego na zapadu i na jugu. Neredi koji su započeli u Bengaziju su klasična uvezena revolucija, koju su pokušali i sa Sirijom napraviti međutim nisu uspjeli. Naime neredi su započeli kada su prosvjednici (šačica plaćenika pokušali nasilne prosvjede). Gaddafi je na to reagirao i ostalo znamo. NATO je uvezao revoluciju gdje uvodi zemlju u demokraciju humanitarnim bombardiranjem.

Sad ću nabrojati u kratkim crtama sve laži i prijevare koje je NATO napravio da bi uništio Gaddafija i Libijski narod bacio na koljena.

1. NATO je podržao NTC borce za koje se zna te postoje snimke da su na ritualan način sabljama iskasapili i pobili 200 crnaca radnika u Bengaziju

2. Medijske laži su uvelike doprinjele destabilizaciji zemlje (laž o uhićenju Saifa al Islama gdje se dotiči pojavljuje 20 min nakon ispred hotela u Trrpoliju ; laž o smrti Khamisa Gaddafija)

3. Simon Bauchard (kolega sa pojedinima iz NTC-a) koji je bio u Libijskom humanitarnom odboru je otvoreno priznao francuskim novinarima da je lagao o smrti 6000 pobunjenika u Bengaziju što je bio i razlog za NATO djelovanje

4. Kosti nađene u zatvoru pokraj Abu Salima su kosti životinja (krava, ovaca) a Al Jazeerra je prenijela da su to kosti zatvorenika.

5. U Abu Salimu su bili pripadnici Al Qaide zatvoreni (Gaddafi ih je drzao u zatvoru), da bi se nakon revolucije oslobodili da siluju i harače po Libiji a jedan od vojnik zapovjednika NTC-a je Belhaj za kojeg i strane tajne službe znaju da je pripadnik Al Qaide

6. Jedan od razloga napada je i ogromna zaduženost EU zemalja prema Libiji te pokušaj stvaranja nove monete od strane Gaddafija.

7. Razlog napada je i što su libijske naftne kompanije bile većinski u libijskim rukama

8. 50 000 civila je poginulo u NATO-vim napadima, Sirte je izmasakriran, grad Tarhuna od 10 000 crnih Libijaca je doslovno nestao, a nad Bani Walidom postoje osnovane sumnje (tvrdnja ruskih obavještajaca za RT) je korišteno kemijsko i biološko oružje.

9. Otkud pravo jednoj državnoj tajnici da proziva na ubojstvo jednog čelnika države.

10. Zašto su medijske kuće u potpunosti izignorirale veliki skup podrške u 7. mjesecu u Tripoliju (milijun ljudi na skupu)

11. Ako je UN donio rezoluciju o zabrani letenja, zašto su onda na libijskom tlu prisutne britanske SAS postrojbe, francuski specijalci, katarski specijalci i ostali plaćenici.

Tko je još slijep pokraj ovih argumenata neka se javi na dodatnu lekciju Pozz svim ljudima slobodnog duha i čistog srca :)
Odličan post!

Potpisujem ga u cjelosti!
cucamonga

#3220 Re: LIBIJA

Post by cucamonga »

3% duga BDP-a je 3 posto budzeta znaci ako neko ima budzet milijardu dolara njegov javni dug je 30 miliona ;-)

to znaci neko neproknjizeno potrazivanje na tenderu mozda :mrgreen:
Last edited by cucamonga on 20/10/2011 23:11, edited 1 time in total.
psydelija

#3221 Re: LIBIJA

Post by psydelija »

konj je umro kao heroj...
ma koliko imao negativnosti, odajem mu postu za hrabrost!
ludimilojko

#3222 Re: LIBIJA

Post by ludimilojko »

cucamonga wrote:

3% duga BDP-a je 3 posto budzeta znaci ako neko ima budzet milijardu dolara njegov javni dug je 30 miliona ;-)
:thumbup:
Spejs

#3223 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Zato su "pobunjenici" već prve sedmice u Bengaziju osnovali svoju centralnu banku.

Tih 3% će da naraste na 33% u roku od godinu dana.
BosnianHardcore

#3224 Re: LIBIJA

Post by BosnianHardcore »

Pukovnice,vjecna ti slava bila !
ludimilojko

#3225 Re: LIBIJA

Post by ludimilojko »

ahahahahahahahah... :thumbup:
ok i love america... :run:
Post Reply