LIBIJA

Post Reply
jefferson

#2626 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

@Nosara:
Opet se sve svodi na ameriku. Svaka tema kod tebe se svodi na ameriku (iako nemas elementarna znanja kako ta drzava funkcionise).
Da li ce amerikanci reagovati ili ne je NJIHOVA stvar! Vidio bi sta bi bilo da njih nije bilo, ali nejse, opet im fala, iako ne mogu oni pomoci koliko nasi nacionalisti, a ustvari grupa sitnih lopova moze sjebat.
Ti trazis od amerike da se ponasa onako kako ti hoces, da reaguje u BiH, ali ne u Libiji (slazemo se tu, ja mislim da je budalu trebalo smaknut odmah poslije Pan Am-a 103). Kolike smo mi moralne velicine pokazuje podatak da je 2005, na prvom zasjedanju opcinskog vijeca opcine Livno, iznjeta inicijativa da se zastupnici odreknu dnevnog pausala za zrtve cunamija koji se desio samo malo manje od mjesec prije te sjednice. Samo je predlagac inicijative se odrekao pausala!
Gdje je to Bih nosara u silnom pomaganju po svijetu??? Nismo mi bas siromasni kada pogledas cijeli svijet. Mi se po HDI kvalificiramo kao visoko razvijena zemlja! Pa gdje su te skole po africi sto BiH gradi itd? Mi trazimo od SAD da rjesava sve probleme onako kako mi hocemo, a svoju guzicu ne mrdamo. E to se zove licemjerje!
Kada se BiH aktivno ukljuci u rjesavanje problema, posalje 500 vojnika u Liberiju ili Kongo, onda mozes imati pravo da kritikujes nekog i kazes: ne problem nije tu i tu, problem je u Kongu ili negdje drugo.
jefferson

#2627 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

Ni da uspostavljaju embargo... Tu se slazem... Jebes ikar konzerve, kupili bi ih sami...

To za intervenciju ni meni nije jasno...

Da su ovim nesretnicim iz Bengazija samo poslali oruzje, sve u redu, narod ovo-ono... Ali kad nema naroda, vec samo gomila nesposobnih placenika, dzaba im oruzje... Trebaju avioni i kamioni...

I opet nisu zavrsili posao... Nesto ne stima...?
Evo opet ovih internet ratnika! Stet sto nisi malo stariji pa bi te pitao sta bi to ti kupio 1993!
I da, jels e ti to iz Libije javljas?
Spejs

#2628 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

jefferson wrote:
nosara wrote:
jefferson wrote: Vidim bas si upucne kako je doslo do uspostavljanja embarga na oruzje BiH a i ko ga je poslije podrzavao a ko otvoreno krsio! Ali nejse, u prici o embargu nije toliko bitno sto su VB i Francuska rekle da ga treba zadrzati, a sto su amerikanci otvoreno krsili embargo na svaki moguci nacin (izvjestaj Norveske misije UN-a, odluka Bijele Kuce o unilateralnom prestanku kontrole embarga). Francuzim i Britancima to nikad nisam niti cu oprostiti. Ono sto me vise od toga boli, i preko cega definitivno ne mogu prec je sto se nasao seljak iz Visokog koji je bio u becu i preko nase muke i havera u Sarajevu zaradio na nasoj muci prodajuci svoji ljudima oruzje koje je vec placeno! Zato nije kriv ni NATO ni UN ni amerika!
Jeste, amerikenjci se ubili da nam dostave gace i kackete... Ne provaljuj se... Prvo su uspostavili sistem, a onda kontrolu prepustili blizim jatacima... Govna smrdljiva...
Ma da, kad sam ja jos rekao da su amerikanci krivi za to, za rupe na cesti, za to sto radnica na salteru cijei dan mrzovoljna, sto doktori uzimaju mito i sakom i kapom! Za sve su to amerikanci krivi. Cak sta vise, ja mislim da kada se probudi americki predsjednik, on odmah konta kako da zajebe bosance da ne bi postali bitan faktor u sviejtu i ugrozili njihovu dominaciju!
Iternet je trebao uticati na prosirenje znanja, ali eto izgleda da bas nije takav slucaj svugdje!
Zajebali su oni nas davne 91. godine kada je Zimerman Aliji obećao državu i podršku dok je sa druge strane Bush Senior na uho Miloševiću rekao sasvim suprotno i ostao po strani ne želeći da glumi ulogu "svjetskog policajca".

TAj zajeb nas je koštao države i desetine hiljada ubijenih ljudi.
jefferson

#2629 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

Procitao sam svakakve dokumente, kao i sve sto je Zimmerman pisao, ali se nesto ne sjecam da je Zimmerman OBECAO TO! De nam taj dokumenat ili stranicu iz neke knjige i sl!
Spejs

#2630 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

VerticalHairFactor wrote:Ne, ne, drug. Govorim o legalno, namjenski raspoređenim jediniciam. A to da će oni poslati neku od svojih specijalnih postrojbi, isto su radili i kod nas van mandata UN-a. Zbog svojih potreba i sl. Jaki su, mogu. K'o želi takvu grubu igru sa njima, mora to raditi kao Rusija, ako može biti kao Rusija.
Al Kaida i SAS su po tebi "namjenski raspoređene jedinice" ???

Da čuvaju civile od strašnog Gadafija?

I još kažeš legalno raspoređenih!!?? A ko im je to dao legitimnost?

Pa čovječe u kakvom ružičastom svijetu ti živiš??
Comrad

#2631 Re: LIBIJA

Post by Comrad »

VerticalHairFactor wrote:Ti, Comrad, vjerovatno ne vjeruješ ni slikama sa Markala. To što si postao je propaganda bez argumenata, nigdje ne vidjesmo djecu da se bacaju lavovima.
Vjerovatno je svijet trebao pustiti i Miloševića da dovrši Kosovo, jer je još uvijek bilo u sastavu Srbije.

Slaba i pogrešna logika vas koji podržavate diktatore i zločince, ili ufol ne podržavate, nego se po svaku cijenu bunite ili šta već. Ono protestirate protiv Amera... Yankee go home, i to..
OK, go home, i šta onda Gadafi stay forever jer si privatizirao resurse države i možeš ubijati više od svih u Libiji.
Kažem, ko se rukovodi tom logikom neka ne cmizdri kad ga sliste jači.
Poenta mog posta je da Amerikanci, ako vec hoce da pomognu, da ne salju avione sa bombama. Kakav je to vid pomoci. Ako vec hoce da pomognu svijetu, zar nije logicnije da se onda na prioretet stave svi ti gladni ljudi u africi.

U libiji nisam cuo da je bila nestasica hrane. Al ne, zasto stvarno pomagati ljudima, kad nemas interesa tu. I zato ih ne mogu, ne mogu jer posalje avion sa bombama i onda ti dodje CNN i hoce to nazor da predstavi kao da su oni junaci i da treba cijeli svijet da im je zahvalan jer 'pomazu svijetu'.

I ne kontam ove sto stavljaju povezanost Milosevica i Gadafija. Hebe mi se zivo za Gadafija, ljudi mu u drzavi nisu bili gladni i sta je problem. Nisu imali slobodu molim te. :lol: Pa ta sloboda je najveca ubleha. Evo kakvu mi sad slobodu imamo? Vidjet ce oni slobodu malo sutra, kad budu vidjeli sta je kapitalizam i cjelodnevno crnacenje. Bas ce imati vremena da kusaju svu siiilnu slobodu. Volio bih da ne bude tako, ali sanse, na osnovu primjera slicnih tranzicija drugih zemalja, nisu bas na njihovoj strani.
jefferson

#2632 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

Comrad wrote:
VerticalHairFactor wrote:Ti, Comrad, vjerovatno ne vjeruješ ni slikama sa Markala. To što si postao je propaganda bez argumenata, nigdje ne vidjesmo djecu da se bacaju lavovima.
Vjerovatno je svijet trebao pustiti i Miloševića da dovrši Kosovo, jer je još uvijek bilo u sastavu Srbije.

Slaba i pogrešna logika vas koji podržavate diktatore i zločince, ili ufol ne podržavate, nego se po svaku cijenu bunite ili šta već. Ono protestirate protiv Amera... Yankee go home, i to..
OK, go home, i šta onda Gadafi stay forever jer si privatizirao resurse države i možeš ubijati više od svih u Libiji.
Poenta mog posta je da Amerikanci, ako vec hoce da pomognu, da ne salju avione sa bombama. Kakav je to vid pomoci. Ako vec hoce da pomognu svijetu, zar nije logicnije da se onda na prioretet stave svi ti gladni ljudi u africi.

U libiji nisam cuo da je bila nestasica hrane. Al ne, zasto stvarno pomagati ljudima, kad nemas interesa tu. I zato ih ne mogu, ne mogu jer posalje avion sa bombama i onda ti dodje CNN i hoce to nazor da predstavi kao da su oni junaci i da treba cijeli svijet da im je zahvalan jer 'pomazu svijetu'.

I ne kontam ove sto stavljaju povezanost Milosevica i Gadafija. Hebe mi se zivo za Gadafija, ljudi mu u drzavi nisu bili gladni i sta je problem. Nisu imali slobodu molim te. :lol: Pa ta sloboda je najveca ubleha. Evo kakvu mi sad slobodu imamo? Vidjet ce oni slobodu malo sutra, kad budu vidjeli sta je kapitalizam i cjelodnevno crnacenje. Bas ce imati vremena da kusaju svu siiilnu slobodu. Volio bih da ne bude tako, ali sanse, na osnovu primjera slicnih tranzicija drugih zemalja, nisu bas na njihovoj strani.
Tvoj problem Comrad je sto bi da imas drzavu koja ce ti dati jednosoban stan, posao kupljen kreditima, lose zdravstveno, ali koje je besplatno, i to je to.
Inace, de mi drzavu na svijetu koja vise hrane podjeli na svijetu od amerike? Amerikanci imaju sistem pomoci, dok imas zemlje kao Irska koje su napravile neke od najvecih sranja na svijetu. Humanitarna pomoc nrp. u Africi nije stihijski posao. Irci su htjeli pomoci, i sav svoj visak secera dali zapadnoj africi. To je toliko snizilo cijenu secera, da je svaki farmer koji se bavio uzgojem secera u africi skoro propao, a hiljade ih je zatvorilo farme. Nije to bas tako jednostavno. Ne boj se, svijet salje humanitarnu pomoc, malo se raspitaj.
Pravo pitanje je sta BiH radi po tom pitanju?
Spejs

#2633 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

VerticalHairFactor wrote:
Ono što sam ja htio reći snimcima jeste da je Gadafi zvijer koja je mislila Libijom vladati putem afričkih plaćenika, ali nije uspio utažiti želju naroda za slobodom od takvog stanja, i pored toga taj je narod svjestan da ne smije biti sličan Gadafiju, jer to je ono što ne žele.
Nisu Zapadnjaci nekakvi bogovi kakvim ih žele prikazati pojedini naivni forumaši - u smislu što naume to ostvare, sve je ovo njihovih ruku djelo - oni su jednostavno sila sa kojom se u ovim krajevima mora računati.
Isto će se desiti i u Siriji, El-Esed samo ubija, nemilosrdno - ni to neće biti dovoljno, vjerovali ili ne, da spriječi sirijce, naročito većinske sunije koje tako bestijalno ugnjetava, da dođu do slobode.
Diktatura - završava u krvi.
Okupacija-kad tad završava, u krvi ili drukčije.
Tripoli:
http://www.youtube.com//watch?v=WRE-y8K ... r%ADelated

Zlitan:
http://www.youtube.com//watch?v=_Qf92ip ... %20500.000

Zawia:
http://www.youtube.com//watch?v=F-h4os5 ... 1.2million

Ajelat:
http://www.youtube.com//watch?v=zTQxqac ... ideo_title

I šta kažeš?

Plaćenici? Sloboda? Diktatura?
ladyada

#2634 Re: LIBIJA

Post by ladyada »

interesantan clanak...........
http://taz.de/!76886/
udrch

#2635 Re: LIBIJA

Post by udrch »

ladyada wrote:interesantan clanak...........
http://taz.de/!76886/
E jes vala, pogotovo za nas koji nismo vidjeli Germany nikad, a u školi nas zaobišao taj jezik..
amoninan

#2636 Re: LIBIJA

Post by amoninan »

ipak velike koorporacije nisu odustale od Gadafija sve do kraja, savjetovale su ga sve donedavno posredstvom Davida Welcha. Kako se to uklapa u teoriju da su upravo one iza NATO napada? Vidim neki ovdje koriste iste argumente koje je i Welch sugerirao, da vas hladno optužimo da ste agenti korporativne Amerike? :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_bgscOtHDrI [/youtube]
vivaldi

#2637 Re: LIBIJA

Post by vivaldi »

Stvara se slobodarska koalicija!

Uz pomoc demokratskog Zimbabvea do konacne pobjede

ZIMBABVE je iz zemlje protjerao libijskog ambasadora koji se prošlog tjedna odrekao Gadafija i podržao pobunjenike.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-zi ... 69271.aspx
simpozijum delirijum

#2638 Re: LIBIJA

Post by simpozijum delirijum »

Comrad wrote:

cistom logikom da se Gadafijeve snage brane protiv superriornoga agresora NATO vec pola godine u zemlji koja je ravna kao tepsija ( vojnici znaju kako izgleda kada nemas zaklona )
postavljam ja vama pitanje ?
sta se desava tamo uz svu najprljaviju propagandu zapadnih i ostalih medija ?
vrijedi li taj gradjanski rat izazvan od strane NATO i USA ( pada mi na pamet i raspad SFRJ ili Jugoslavije ? scenario slican ?) i desetina hiljada mrtvih ? i imamo "demokratiju" gangstera i prostitutki u
"finim" odijelima i slatkom pricom na demokratskim izborima

totalni medijski rat i prvo sto NATO i USA bombarduje je TV i radi stanice drzave koja mu je zrtva
razmisltite o tome malo
Bosnolog

#2639 Re: LIBIJA

Post by Bosnolog »

GADAFI PLAĆAO MILOŠEVIĆA I ŠEŠELJA
Image
(1)
Subota, 3. Septembar, 2011.| Autor:
Miloševića, a onda i lidera SRS, finansirao svrgnuti libijski vođa, piše u obaveštajnim depešama koje su pronašli pobunjenici

BEOGRAD - Naplatili prijateljstvo!
Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi finansirao je nekoliko evropskih političara, a među njima i pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića i lidera SRS Vojislava Šešelja, piše u depešama koje su u zgradi libijske obaveštajne službe pronašli pobunjenici!

Kako navode, među dokumentima su i oni koji se tiču finansiranja francuskog predsednika Nikole Sarkozija, italijanskog premijera Silvija Berluskonija, američkog diplomate Dejvida Velča, ali bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića. Sve to tvrdi predsednik libijske Republikanske stranke za demokratiju i pravdu Farag Abu Aleš.

On navodi da je Gadafi plaćao Miloševića, pa čak i tokom ratova s Hrvatskom, u BiH i na Kosovu, jer mu je dugovao uslugu.

- Devedesetih godina, kad su islamisti digli ustanak protiv Gadafija, Milošević je poslao pilote iz Srbije da na njih bacaju bojne otrove. Kad je Milošević umro, Gadafi je počeo da finansira Vojislava Šešelja - tvrdi Aleš.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović ističe da Gadafi nije plaćao Šešelja.

- Nije moguće da je finansirao Šešelja posle Miloševićeve smrti jer je on i tad bio u Hagu - prvo će Todorović. Na našu konstataciju da je mogao da plaća stranku, a ne Šešelja lično, potpredsednik SRS kaže da je „možda finansirao pojedince iz stranke“.

- A to pitajte Tomu Nikolića! Mi te pare nismo videli. Ni mi nismo znali ko je sve tad finansirao stranku. Na primer, ono što je Nikolić rekao jednom na televiziji, da ga je plaćao Mišković. Tako je možda i s Gadafijem - rekao je Todorović.
Erzsebet

#2640 Re: LIBIJA

Post by Erzsebet »

Plaćao je i Lagumdžiju, i Silajdžića, i Tihića, i reisa Cerića donedavno, i Mesića, pa nikome ništa... Još je 1992. rekao sjajnu stvar, a to je da Srbi i Bosanci mogu jedino zajedno, inače će biti krvi.
nosara

#2641 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Erzsebet wrote:Plaćao je i Lagumdžiju, i Silajdžića, i Tihića, i reisa Cerića donedavno, i Mesića, pa nikome ništa... Još je 1992. rekao sjajnu stvar, a to je da Srbi i Bosanci mogu jedino zajedno, inače će biti krvi.
Placali su i oni njemu... Licno bosnolog mu je kupio rasnog konja, iz svog dzepa... :-)
Nele9

#2642 Re: LIBIJA

Post by Nele9 »

karanana wrote:
nosara wrote:
jefferson wrote: Vidim bas si upucne kako je doslo do uspostavljanja embarga na oruzje BiH a i ko ga je poslije podrzavao a ko otvoreno krsio! Ali nejse, u prici o embargu nije toliko bitno sto su VB i Francuska rekle da ga treba zadrzati, a sto su amerikanci otvoreno krsili embargo na svaki moguci nacin (izvjestaj Norveske misije UN-a, odluka Bijele Kuce o unilateralnom prestanku kontrole embarga). Francuzim i Britancima to nikad nisam niti cu oprostiti. Ono sto me vise od toga boli, i preko cega definitivno ne mogu prec je sto se nasao seljak iz Visokog koji je bio u becu i preko nase muke i havera u Sarajevu zaradio na nasoj muci prodajuci svoji ljudima oruzje koje je vec placeno! Zato nije kriv ni NATO ni UN ni amerika!
Jeste, amerikenjci se ubili da nam dostave gace i kackete... Ne provaljuj se... Prvo su uspostavili sistem, a onda kontrolu prepustili blizim jatacima... Govna smrdljiva...
ti ih u jednu ruku kritikujes sto nas nisu nosili kao kap vode na dlanu i sto nas nisu mazili i pazili 92-95 a u drugu ruku ih kritikujes sto sada pomazu libijcima da se oslobode svoga milosevica.

ja opet ponavljam, nisu morali da rade nista. nisu morali da ti ni onu konzervu icara dadnu niti da ti dadnu onu konzervetinu trumanovog keksa iz 1946. godine. nisu morali ni otvarati aerodrom pa da svi pocenemo crkavati od gladi do zime 92. (iako ce mnogi reci da je otvaranje aerodroma ustvari sprijecilo intervenciju, nisam siguran kako)
Sve dok se istinski ne uvjerimo da nam je samo u Boga pa u sebe se uzdati i ni od koga ništa ne očekivati, pomoći nam nema.
Istina se nalazi negdje izmedju. Amerikanci nisu nikakvi spasioci Bosne, ali s druge strane kad kažu da će napasti...pa veliki su izgledi da hoće.
Dok su europski beskičmenjaci hladili usmrdjela usta pričom o patnji naroda, a bosanska sirotinja upirala oči u njih, četnici su to shvatali kao odobrenje za dalje.
Amerikanci su rekli da će ih porokati avijacijom...i jesu.
Najlakši pingvin

#2643 Re: LIBIJA

Post by Najlakši pingvin »

hoće meni neko, laiku, onako jednostavno objasniti zađto su se Libijci bunili protiv Gadafija? Imali su sve, naftu, besplatno zdravstvo, besplatno studiranje (za koje su primali prosječnu platu za to zanimanje za koje se školuju)...?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#2644 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

Najlakši pingvin wrote:hoće meni neko, laiku, onako jednostavno objasniti zađto su se Libijci bunili protiv Gadafija? Imali su sve, naftu, besplatno zdravstvo, besplatno studiranje (za koje su primali prosječnu platu za to zanimanje za koje se školuju)...?

nisu mogli pričati šta žele...

uželjeli se malo promjene...

lijenost...

glupost...

ko fol potlačeni bili... eto, to ukratko.
Najlakši pingvin

#2645 Re: LIBIJA

Post by Najlakši pingvin »

ja kad se uželim promjene i kad mi je dosadno, ne započnem rat sa više hiljada žrtava :lol: :lol:
Nele9

#2646 Re: LIBIJA

Post by Nele9 »

anthraxQ wrote:
Najlakši pingvin wrote:hoće meni neko, laiku, onako jednostavno objasniti zađto su se Libijci bunili protiv Gadafija? Imali su sve, naftu, besplatno zdravstvo, besplatno studiranje (za koje su primali prosječnu platu za to zanimanje za koje se školuju)...?

lijenost...

glupost...

Nije tako jednostavno...
Djuro

#2647 Re: LIBIJA

Post by Djuro »

Nele9 wrote:
anthraxQ wrote:

lijenost...

glupost...

Nije tako jednostavno...
Libija je pod Gadafijem bila stroga policijska država.
Isto kao i Sirija (ona je bila brutalno stroga, pa nije pomoglo) ili Tunis ili Jemen...
I do kraja korumpirana - gdje svu vlast ima jedna obitelj.
Libija (a i sve druge arapske zemlje u kojima se desila revolucija) imaju gomilu mladih ljudi.
Oni danas vide preko (internet i sateliti, čuju od rodbine koja je vani) kako se živi u svijetu i jednostavno
žele sebi promjeniti budućnost odmah i sad.
Prije 20-30 godina si mogao izolirati zemlju - danas je to tehnološki nemoguće.
I to je to.
Pitanje je samo kud će sve to otići - jer u libijskom (arapskom) društvu još je jaka plemenska podijeljenost
i nema političkih partija europskog tipa. A nema ni takve tradicije.
Da li će kopirati Europu ili sami izmislit nešto - tko zna što će biti.
Trebali bi raditi na tome da stvore stabilnu i sigurnu državu - a to neće biti lako - naročito ako hoćeš
da bude i demokratska.

Svijet se nezaustavljivo mijenja. To se zove Novi Svjetski Poredak.

Bit će zanimljivo kad na red dođe Sjeverna Koreja.. :-)
Djuro

#2648 Re: LIBIJA

Post by Djuro »

anthraxQ wrote:

lijenost...

glupost...

Eh - ko fol potlačeni...
Jesil kada bio u Rumunjskoj u doba Ceausescua?
Nije isto - ali je slično..
Da li to treba trpjeti?
nosara

#2649 Re: LIBIJA

Post by nosara »

Djuro wrote:
anthraxQ wrote:

lijenost...

glupost...

Eh - ko fol potlačeni...
Jesil kada bio u Rumunjskoj u doba Ceausescua?
Nije isto - ali je slično..
Da li to treba trpjeti?
Nema to nikakve veze sa situacijom u Libiji... Nikakve... Neusporedivo... :roll:
fdp_die_liberalen

#2650 Re: LIBIJA

Post by fdp_die_liberalen »

Puno sreće herojskom libijskom narodu koji je zbacio dugogodišnjeg tiranina i odlučio se ići putem slobode i demokratije....

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjano kloniranje baniranih”
» fdp_die_liberalen
Last edited by Anonymous on 04/09/2011 11:18, edited 1 time in total.
Reason: .
Post Reply