LIBIJA
-
zonbirile
#2501 Re: LIBIJA
pa normalno,uvijek i prevashodno slušati volju naroda 
- karanana
#2502 Re: LIBIJA
ja koliko znam, podatak za BiH je tu negdje odnosno, moze se reci da je 4.000 tacan iznos za bdp.Goblin wrote:Ovaj podatak je u potpunoj suprotnosti sa podacima zavoda za statistiku u BiH i apsolutno je van pameti. Sto dovodi u sumnju i podatak vezan za Libiju.Stojadin wrote:BDP je tacan i najveci u cijeloj africi, to je ipak nesto. u svijetu su 43. od 200. Radi uporedbe, tu su negdje (tj. bili su dok nije bilo belaja) medju cesima, slovacima, estoncima i saudijskom arabijom.reni-90 wrote:mene zanima koliko su ove tvrdnje tacne, koje su se pojavile na mnogi forumima i portalima
--- NO LINKS ---/novost/48326
edit:
ne mogu linkovi evo kopiracu
Libija: Činjenice koje sigurno niste znali
Ilustracija
Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.
BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata jedne medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $.
---
mi smo ti 95. sa 4000![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Libya
Znam da su cijene hrane niske 100% i da je obrazovanje i zdravstvo besplatno. A i cijena goriva je najvjerovatnije tacna.
za ovo drugo to ne znam.
-
jefferson
#2503 Re: LIBIJA
Kako da ne. Kao sto neko rece, valjda smo mi ti koji se pitamo kako se ko treba ponasati. A ovako, zemlja nam je bas primjer pa ce nas svi glasom poslusat!zonbirile wrote:----------------------------------madner wrote:Dakle da sumiramo, USA nam mozda jesu pomogli ali posto nam nisu pomogli koliko su mogli to se ne pika.
U druge zemlje se niposto ne trebaju mjesati, jer to je kolonizacija. Nije mi samo jasno kako je moguce istovremeno zastupati ova dva stava![]()
I da ne zaboravimo, mi bolje znamo od Libije da li im Gadafi valja ili ne.
valjda znamo šta im je činiti
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
-
VerticalHairFactor
#2505 Re: LIBIJA
Katastrofa.
-
jefferson
#2506 Re: LIBIJA
Cek sad da krenu: cionisticka propaganda, placenici Rotschilda, ExxonMobile zapalio zenu i doeo je tamo. Sad ces vidjeti kad se paljba ospe!VerticalHairFactor wrote:
Katastrofa.
Last edited by Anonymous on 29/08/2011 20:46, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA
Reason: OPOMENA
-
kasparaov
#2507 Re: LIBIJA
gadafi islamista vise rakije ima neko pivara 
- Bosnolog
#2508 Re: LIBIJA
Naslusao sam se svasta od samih proganjnih i zlostavljanih libijaca zadnjih nekoliko godina sto je i ko je blesnik Gadafi,tako da ovaj stravican prizor sudbine ove nesretne sluskinje gadafijevih unucadi samo potvrduje razmjeru zla diktatorskih rezima,sto me apsolutno ne iznenaduje da su cinili ovakve stvari,a tek sto su radili politickim neistomisljenicima po zatvorima ustaljnim torturama i smaknucima od strane njegovog i drugih diktatorskih rezima.VerticalHairFactor wrote:
Katastrofa.
Ta diktatorska zgadija je sva ista,od Sadama,Mubaraka,Gadafija,All Sada,Fidela Kastra i drugim dvonogih bolesnika,....
- Bosnolog
#2509 Re: LIBIJA
Ma sve je ovo izmisljeno i podvala da se divni i nikada prezaljeni diktator Gadafi dodatno oblati i ocrni te tako opravda njegovo svrgavanje nakon 42 godine diktature...... 
Tito je bio liberalni i pozeljni diktator u poredenju sa nabrojanim,jos da nes je uveo u NATO savez za vrijeme svog zivota spasio bi stotine hiljada zivota a dans bi bili repsktabilna clanica EU,umjesto balansiranja i titranja velikosrbima zblizavanjem komunisticke Tugoslavije Sovjetima te promocijom komunisticke utopije,......
Tito je bio liberalni i pozeljni diktator u poredenju sa nabrojanim,jos da nes je uveo u NATO savez za vrijeme svog zivota spasio bi stotine hiljada zivota a dans bi bili repsktabilna clanica EU,umjesto balansiranja i titranja velikosrbima zblizavanjem komunisticke Tugoslavije Sovjetima te promocijom komunisticke utopije,......
- kiky
#2510 Re: LIBIJA
hrana u tripoliju sve skuplja ...
libijci se čude što ...
očekivali su da če im bit bolje ...
kad ono ...
libijci se čude što ...
kad ono ...
-
jefferson
#2511 Re: LIBIJA
Pa dobro stani, jos se nije rat ni zavrsio. Polako. Pitaj u Tunisu nekoga hocel Ben Alija nazad? U tunisu se od Jasmin revolucije otvorilo 120 novih medija!!!kiky wrote:hrana u tripoliju sve skuplja ...
libijci se čude što ...
kad ono ...
-
sanaman
#2512 Re: LIBIJA
pa sad pitas one koje su prezivjeli Goli otok i ne zanm sta bi ti rekli...mada vjerovatno su zaluzili Goli otok, jel´debuksna wrote:^ pametniji bi ispo da nisi ništa napiso umjesto tog komentara, al hajd, svakom svačijeČudo nisi i Tita stavio tu u "bolesnike" :S
Nego ko sad mijenja bezkamatne kredite, struju itd. pa da mu Hanibal ili mu zena njegova polije ovako nekog...doduse, garant vas nije briga. Vama je dobro, imas jesti, piti, auto... a ova jadnica je to zasluzila izgleda
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7512925.stm
-
JBL
#2513 Re: LIBIJA
Ne servira se djeci za veceru medije.... SAD imaju 10001 medij pa svaki deseti Amerikance moze naci Evropu na geografskoj karti. Trenutno je naj medij Fox... gdje je zatupljivanje gradjana postao sport.jefferson wrote:Pa dobro stani, jos se nije rat ni zavrsio. Polako. Pitaj u Tunisu nekoga hocel Ben Alija nazad? U tunisu se od Jasmin revolucije otvorilo 120 novih medija!!!kiky wrote:hrana u tripoliju sve skuplja ...
libijci se čude što ...
kad ono ...
Cuj... neko jos vjeruje CNNu
-
sanaman
#2514 Re: LIBIJA
Jesi li mu vjerovao 92-95? Onako informativno...JBL wrote:Ne servira se djeci za veceru medije.... SAD imaju 10001 medij pa svaki deseti Amerikance moze naci Evropu na geografskoj karti. Trenutno je naj medij Fox... gdje je zatupljivanje gradjana postao sport.jefferson wrote:Pa dobro stani, jos se nije rat ni zavrsio. Polako. Pitaj u Tunisu nekoga hocel Ben Alija nazad? U tunisu se od Jasmin revolucije otvorilo 120 novih medija!!!kiky wrote:hrana u tripoliju sve skuplja ...
libijci se čude što ...
kad ono ...
-
jefferson
#2515 Re: LIBIJA
Ne boj se, npr. Cesi manje znaju geografiju od amerikanaca. A poznavanje geografije je inace izuzetno vazno pri razvoju neke drzave, eto samo treba pogledati BiH i sve ce biti jasno!JBL wrote:Ne servira se djeci za veceru medije.... SAD imaju 10001 medij pa svaki deseti Amerikance moze naci Evropu na geografskoj karti. Trenutno je naj medij Fox... gdje je zatupljivanje gradjana postao sport.jefferson wrote:Pa dobro stani, jos se nije rat ni zavrsio. Polako. Pitaj u Tunisu nekoga hocel Ben Alija nazad? U tunisu se od Jasmin revolucije otvorilo 120 novih medija!!!kiky wrote:hrana u tripoliju sve skuplja ...
libijci se čude što ...
kad ono ...
-
sanaman
#2516 Re: LIBIJA
Da kada imas normalan proces, kada se zna sta mu stavljas na teret...transparetno. Ko kaze da su bili zasluzeno, ti...drzava, oni sami? Mozda bi i ja sve priznao samo da sidjem sa golog otoka...buksna wrote:znam par ljudi slučajno koji su bili na Golom otoku... i nisu džaba bili, potpuno zasluženo... ne sjećam se da je iko ikad bio zatvoren onako bezveze, bez fašističkih sklonosti... zar ne bi bilo bolje i danas zatvorit pokojeg rušitelja države.,..sanaman wrote:pa sad pitas one koje su prezivjeli Goli otok i ne zanm sta bi ti rekli...mada vjerovatno su zaluzili Goli otok, jel´debuksna wrote:^ pametniji bi ispo da nisi ništa napiso umjesto tog komentara, al hajd, svakom svačijeČudo nisi i Tita stavio tu u "bolesnike" :S
![]()
Nego ko sad mijenja bezkamatne kredite, struju itd. pa da mu Hanibal ili mu zena njegova polije ovako nekog...doduse, garant vas nije briga. Vama je dobro, imas jesti, piti, auto... a ova jadnica je to zasluzila izgleda![]()
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7512925.stm
-
sanaman
#2517 Re: LIBIJA
1. ovo su ljudi, koji rade, privredjuju i doprinosebuksna wrote:jest tako je, aj upravu si eto, samo da se ne ide u offtopic bezveze...sanaman wrote: Da kada imas normalan proces, kada se zna sta mu stavljas na teret...transparetno. Ko kaze da su bili zasluzeno, ti...drzava, oni sami? Mozda bi i ja sve priznao samo da sidjem sa golog otoka...
gledam neki dan govore na dnevniku javno neki nepismeni seljaci kako će blokirat prugu, halo bolan? blokirat znači prihode državi od nekoliko hiljada KM neki nepismeni seljaci? to u ex-Yu ne bi smjeli spomenut nikad tako nešto, i tako i treba, zato nam i jest sad ovako, kad svako može radit šta hoće
2.imaju pravo na protest, oblik demoktratije
3. ako protestvujes u pm, gdje te niko ne vidi i ne cuje za tvoje probleme kakva korist?
4.A sta to daje za pravo drzavi da ignorise te ljude i njihove probleme?
5. Vjerovatno tebe nikad nije pogodila nepravda drzave...nista ljepse za gradjanina kada dobije drzavu na sudu
- mladtrek
#2518 Re: LIBIJA
zasto da ne - sa kakvim smo mi idealima usli u rat - a sta smo dobilimadner wrote:Dakle da sumiramo, USA nam mozda jesu pomogli ali posto nam nisu pomogli koliko su mogli to se ne pika.
U druge zemlje se niposto ne trebaju mjesati, jer to je kolonizacija. Nije mi samo jasno kako je moguce istovremeno zastupati ova dva stava![]()
tj mi imamo iskustvo i bolje znamo od njih sta ih ceka i sta ce izgubiti
od onoga sto su imali i kakvo "dobro" ce im donijeti Zapadni uticaj
(i samo zapadni mediji najavljuju dugotrajne sektaske sukobe
koje je gadafi drzao pod kontrolom - a nije iskljuceno ni ako ih ne bude
da ih cia i ostali nece izazvati - s ciljem opravdavanja buduce vojne okupacije zemlje)
sto se tice mjesanja - neka ne bude duplih aršina i od mene im halal
nek rokaju i dovode "demokratiju" i u Bahrein i u Somaliju i u Sjevernu Koreju
(koja btw IMA nuklearku) i u Čad i u Kongo i u Izarel itd pa nek rokaju onda i po
naftom bogatim zemljama koje su kakve god da su 10 puta demokratskije
i u kojima obican narod ima vise prava od gore navedenih
lagana opaska - u masi primjera koje mogu navest (kome treba
nek slobodno pita i zvanicnim i nezvanicnim izvorima i videima mogu
potvrditi svaku informaciju koju navedem)
U Libiji i u Iranu svaki Židov ima državljanstvo pravo glasa i sva prava ko i svaki drugi Iranac ili Libijac
dok Arapi koji Žive u Izraelu i rodjeni su tu i pra pra pra djedovi su im tu
90 posto njih nema ni ličnu ni pasoš nit pravo glasa
Pa opet Izrael niko ne proziva za nedemokraticnost itd
-
jefferson
#2519 Re: LIBIJA
De dokaz za ovo?mladtrek wrote:zasto da ne - sa kakvim smo mi idealima usli u rat - a sta smo dobilimadner wrote:Dakle da sumiramo, USA nam mozda jesu pomogli ali posto nam nisu pomogli koliko su mogli to se ne pika.
da ih cia i ostali nece izazvati - s ciljem opravdavanja buduce vojne okupacije zemlje)
(koja btw IMA nuklearku) i u Čad i u Kongo i u Izarel itd pa nek rokaju onda i po
U Libiji i u Iranu svaki Židov ima državljanstvo pravo glasa i sva prava ko i svaki drugi Iranac ili Libijac
Sto se tice svega ostalog, ne bi komentarisao.
- Spejs
#2520 Re: LIBIJA
VerticalHairFactor wrote:
Katastrofa.
"Hanibalova supruga je doslovno spalila kipućom vodom, jer je izgubila živce zbog toga što njena djevojčica nije prestajala plakati, a dadilja nije htjela da je istuče"
Neko je čitao Gebelsov priručnik za početnike.
Za malo da nasjednem!
Jesu li našli Gadafijeve lavove koji jedu libijsku djecu?
- mladtrek
#2521 Re: LIBIJA
niki problem sorry sto kasnim sa odgovoromjefferson wrote:De dokaz za ovo?mladtrek wrote:zasto da ne - sa kakvim smo mi idealima usli u rat - a sta smo dobilimadner wrote:Dakle da sumiramo, USA nam mozda jesu pomogli ali posto nam nisu pomogli koliko su mogli to se ne pika.
Sto se tice svega ostalog, ne bi komentarisao.
radim nesto sa strane pa povremeno pogledam
evo dvije debate (radjene na zapadu na univerzitetima da ne kazes
da neke ljeve izvore dajem)
sadrzi dosta info pa se moze svasta vidjeti
ako treba jos samo reci - dacu vremena pa naci
a i ono malo sto ih ima drzavljanstvo i licnu su
gradjani ne drugog reda vec 16og
googlaj npr razlika u presudama prema arapima u Izraelu i prema židovima
(ako je eng problem nacu ja nije frx)
- mladtrek
#2522 Re: LIBIJA
dodatak
EDIT : evo i jedan brzinski clanak washington posta (zapadni izvor)
naslov govori dovoljno a procitaj i clanak
Why Palestinians want to be Israeli citizens
EDIT:
Human Rights Watch
These laws threaten Palestinian Arab citizens of Israel and others with yet more officially sanctioned discrimination. Israeli parliamentarians should be working hard to end glaring inequality, not pushing through discriminatory laws to control who can live where and to create a single government-approved view of Israel's history.
EDIT : evo i jedan brzinski clanak washington posta (zapadni izvor)
Code: Select all
http://voices.washingtonpost.com/postpartisan/2011/01/_one_of_the_givens.htmlWhy Palestinians want to be Israeli citizens
EDIT:
Human Rights Watch
Code: Select all
http://www.hrw.org/news/2011/03/30/israel-new-laws-marginalize-palestinian-arab-citizens
Last edited by mladtrek on 30/08/2011 00:09, edited 1 time in total.
- Spejs
#2523 Re: LIBIJA
U ovih dvajes' i po godina koliko sam do sada spičkao niko mi gluplje pitanje nije postavio. Čestitam!VerticalHairFactor wrote:A zašto si se ti rodio u današnjem svijetu, kako se usuđuješ tako pametan i uzvišen?Spejs wrote:A zašto ti je onda stari otišao u Gadafijev "zvjerinjak" ?VerticalHairFactor wrote:Warhead, nisi u pravu. Stanje koje je Gadafi napravio nije bilo održivo, i nije istina da su živjeli u blagostanju, prije će biti da im je bacao mrvice a da su živjeli u neizvjesnosti od njegovog sljedećeg hira. Bio sam dolje 3 godine, istina kao dječak, polovinom 80ih, tada se desio puč, raja se digla i sva poklana. Nakon toga je bilo sijaset pobuna, ali sve su završavale u krvi, o davanju poluga narodu ni traga. On je kupovao mir minornim donacijama, ako se tako mogu nazvati, kojim je smirivao narod, njih je malo, zato je i mogao od tog silnog bogatstva.
.
Nije li to malo previše kontradiktorno??
Kriza,rat,ubijanja,diktatura,neimaština... a tvoj stari tebe pod ruku i pravac pod Gadafijevu čizmu.
Da si iole razuman, shvatio bi da je prisustvo tolikog broja inžinjera i radnika iz stranih zemalja upravo ono što je Libiju učinilo nesposobnom, te da je moj otac u to vrijeme uzeo hljeb nekom Libijcu - ne svojom krivnjom, nego krivnjom brata velikog vođe; u tom smislu sam i spomenuo tu činjenicu. Libijce je većina ljudi dolje doživljavala kao invalide nesposobne da išta sami urade, njihovo je bilo da veličaju "velikog vođu", ali istina je da oni nisu imali prilike niti ih je Gadafi htio pustiti da išta sami rade, prema njemu oni su trebali ostati ovisni o mudrosti i milosti brata velikog vođe pukovnika.
Ni ostali dio posta nema apsolutno nikakvog smisla.
Već sam napisao da su Libijci kolektivno jedna lijena marva što dokazuje i broj od 2 miliona stranih radnika koji su radili sve moguće poslove i bili izvanredno plaćeni.
- mladtrek
#2524 Re: LIBIJA
pa kako im je onda bilo loše pod Gadaffijem ? de se odluciteSpejs wrote:
U ovih dvajes' i po godina koliko sam do sada spičkao niko mi gluplje pitanje nije postavio. Čestitam!
Ni ostali dio posta nema apsolutno nikakvog smisla.
Već sam napisao da su Libijci kolektivno jedna lijena marva što dokazuje i broj od 2 miliona stranih radnika koji su radili sve moguće poslove i bili izvanredno plaćeni.
niko ih nije tjerao da rade živili ko bubreg u loju
sta god je trebalo odraditi u zemlji oni Gadafiju kazu de
odrijesi kesu zovi strance da rade a mi cemo laganini iz hlada gledati
BTW vec sam pisao da nisu uopste lijeni (ni bolji ni gori od nas a oni imaju naftu a mi nista
znaci da su odmah bolji od nas jer mi da imamo nafte ko oni niko prstom ne bi mrdno)
- Spejs
#2525 Re: LIBIJA
Na pogrešnu adresu šalješ pitanje, ja sam ti pro-Gadafijev diskutant.