LIBIJA

Post Reply
jefferson

#2476 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:Jefferson

daleko od toga da tvrdim da je Gadafi bio junacina , mada jos nije sve gotovo , daleko od toga vec vise po ovim podacima se okazuje koliko je u stvari uz svu tu slinu maltene "svemirskoj" tehnologiji oruzja , NATO u stvari nesposoban !
ako im treba pola godine da srokaju u pustinji ravnoj ko' tepsija i imas sve na dlanu nekakve Gadafijeve placenike ?
nedo Bog da se potuku sa Rusima ili Kinezima
pao bi Brisel za sedmicu dana :lol:
Nakon svega mislim da je greska sto tebe kao stratega i takticara nisu uzeli, da im malo pojasnis par stvari.
Chmoljo ti je sve rekao u onom postu!
MUNAFIK

#2477 Re: LIBIJA

Post by MUNAFIK »

jefferson wrote:

daleko od toga da tvrdim da je Gadafi bio junacina , mada jos nije sve gotovo , daleko od toga vec vise po ovim podacima se okazuje koliko je u stvari uz svu tu slinu maltene "svemirskoj" tehnologiji oruzja , NATO u stvari nesposoban !
ako im treba pola godine da srokaju u pustinji ravnoj ko' tepsija i imas sve na dlanu nekakve Gadafijeve placenike ?
Nakon svega mislim da je greska sto tebe kao stratega i takticara nisu uzeli, da im malo pojasnis par stvari.

Pao @IRVINX1 a istom zestinom nastavio @jefferson :-) :-) :-) :-) :bih: Koliko brigada ima ''clanova''? 1? 4?
udrch

#2478 Re: LIBIJA

Post by udrch »

daleko od toga da tvrdim da je Gadafi bio junacina , mada jos nije sve gotovo , daleko od toga vec vise po ovim podacima se pokazuje koliko je u stvari uz svu tu silnu maltene "svemirskoj" tehnologiji oruzja , NATO u stvari nesposoban !
Daj ba ne zajebaji..
Da su se spustili na zemlju pomeli bi ispred sebe kao i u Iraku i Avganistanu..
Nemoj to željeti nikome..bolje neka ih gore..
Svemirska tehnologija dolazi do izražaja te kad počnu hodati zemljom..
Sjeti se brate Normandije, a kad je to bilo, prije 60 godina..
jefferson

#2479 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

MUNAFIK wrote:
jefferson wrote:

Pao @IRVINX1 a istom zestinom nastavio @jefferson :-) :-) :-) :-) :bih: Koliko brigada ima ''clanova''? 1? 4?
Uopste se ne poistovjecujem sa irvinom ili nekim, nego govorim da je najlakse sjedit iza kompjutera i ocjenjivati sta je ko mogao i sta je ko htio.
Kao sto su mnogi rekli, fakat mi nije jasno da neko moze onu spodobu podrzavat!
nino90

#2480 Re: LIBIJA

Post by nino90 »

mene zanima koliko su ove tvrdnje tacne, koje su se pojavile na mnogi forumima i portalima
http://www.radiosarajevo.ba/novost/48326
edit:
ne mogu linkovi evo kopiracu
Libija: Činjenice koje sigurno niste znali
Ilustracija

Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.

BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata jedne medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $.
Radiosarajevo.ba
jefferson

#2481 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

reni-90 wrote:mene zanima koliko su ove tvrdnje tacne, koje su se pojavile na mnogi forumima i portalima
--- NO LINKS ---/novost/48326
edit:
Ilustracija

Povodom čitave krizne situacije u Libiji, mediji uglavnom pišu o negativnim stranama ove zemlje. Međutim, to je država koja ima (ili barem imala) i svoje brojne dobre strane. Donosimo vam neke činjenice koje sigurno niste znali o Libiji.

Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
---
Zato nisu znali saraf zavrnuti. Ono sto sad tek ceka libijce ce biti vrlo gadno. Valja radit sad!
karanana

#2482 Re: LIBIJA

Post by karanana »

pa ni ne izgledaju mi kao neki bogatuni, ovako kad ih vidim kako letaju u onim dzipovima.
a i oni gradovi mi izgledaju kao pustinjska sela za razliku od nekih drugih drzava izgradjenih na nafti.
stoga ne vjerujem u neke podatke. cijena goriva vjerujem da je tacna, bnp je mozda i tacan ali on mi upravo govori o tome kolipacno su malo imali i pored naftnog bogatstva. otprilike nesto u rangu slovenije po toj statistici mislim.
jefferson

#2483 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

karanana wrote:pa ni ne izgledaju mi kao neki bogatuni, ovako kad ih vidim kako letaju u onim dzipovima.
a i oni gradovi mi izgledaju kao pustinjska sela za razliku od nekih drugih drzava izgradjenih na nafti.
stoga ne vjerujem u neke podatke. cijena goriva vjerujem da je tacna, bnp je mozda i tacan ali on mi upravo govori o tome kolipacno su malo imali i pored naftnog bogatstva. nesto u rangu slovenije po toj statistici, otprilike pretpostavljam.
hmmm, slovenci imaju bnp daleko iznad $20,000!!!
BNP je jedno, a raspodjela bogatstva drugo. Za cijenu goriva vjerujem, za ostalo, sve je to rekla kazala. Ali cak i da je tacno, a mozd ai jeste, Libijci su bili upravo zato poznati kao lijeni. Pa sto su anse firme imale onoliko posla dole?
mladtrek

#2484 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

jefferson wrote:
karanana wrote:pa ni ne izgledaju mi kao neki bogatuni, ovako kad ih vidim kako letaju u onim dzipovima.
stoga ne vjerujem u neke podatke. cijena goriva vjerujem da je tacna, bnp je mozda i tacan ali on mi upravo govori o tome kolipacno su malo imali i pored naftnog bogatstva. nesto u rangu slovenije po toj statistici, otprilike pretpostavljam.
BNP je jedno, a raspodjela bogatstva drugo. Za cijenu goriva vjerujem, za ostalo, sve je to rekla kazala. Ali cak i da je tacno, a mozd ai jeste, Libijci su bili upravo zato poznati kao lijeni. Pa sto su anse firme imale onoliko posla dole?
pa i mi smo "poznati" kao lijeni a nemamo nafte
al biti poznat kao nekakav i biti nekakav sasvim drugaciji je druga prica
nije da su sad nesto ko japanci al ni bolji ni gori od nas kompletno ovdje
pa sta nama fali (u smislu radinosti) a oni jos i naftu imaju

a na ovo gradovi im izgledaju vako nako
ili kolko para imaju slabo se nose ili ovakva ili onakva auta voze
je opet pogled iz svog ugla sta ti smatras pojmom biti bogat

oni imaju (tj imali) sve sto pozele ali nisu bili skloni zapadnoj
potrosackoj euforiji i nacinu razmisljanja MORAM imati najnoviji
mobitel najnoviji model auta jer im nije bilo nametano takvo razmisljanje

tj da skratim - generalno su kao i cijeli arapski svijet skromniji (narod a ne vodje
tj ovi diktatori koji su americki pijuni bili vazda i navuceni na zapadne obicaje)
- a kad im se nesto prohtije mogli su imati
satelitske su tamo picile kad mi nismo znali sta je to itd itd

poenta nemoj sve sagledavat iz svoje perspektive
jefferson

#2485 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

mladtrek wrote:
jefferson wrote:
pa i mi smo "poznati" kao lijeni a nemamo nafte
al biti poznat kao nekakav i biti nekakav sasvim drugaciji je druga prica
nije da su sad nesto ko japanci al ni bolji ni gori od nas kompletno ovdje
pa sta nama fali (u smislu radinosti) a oni jos i naftu imaju

a na ovo gradovi im izgledaju vako nako
ili kolko para imaju slabo se nose ili ovakva ili onakva auta voze
je opet pogled iz svog ugla sta ti smatras pojmom biti bogat

oni imaju (tj imali) sve sto pozele ali nisu bili skloni zapadnoj
potrosackoj euforiji i nacinu razmisljanja MORAM imati najnoviji
mobitel najnoviji model auta jer im nije bilo nametano takvo razmisljanje

tj da skratim - generalno su kao i cijeli arapski svijet skromniji (narod a ne vodje
tj ovi diktatori koji su americki pijuni bili vazda i navuceni na zapadne obicaje)
- a kad im se nesto prohtije mogli su imati
satelitske su tamo picile kad mi nismo znali sta je to itd itd

poenta nemoj sve sagledavat iz svoje perspektive
Male drzave koje nemaju velika prirodna bogatstva su se pokazala kao najbolja. Singapur, japan itd. Japan nema grama zeljezne rude a bio je jedno vrijeme najveci proizvodjac celika!
Osim nafte, po cemu je poznata Libija?
mladtrek

#2486 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

jefferson wrote:
Male drzave koje nemaju velika prirodna bogatstva su se pokazala kao najbolja. Singapur, japan itd. Japan nema grama zeljezne rude a bio je jedno vrijeme najveci proizvodjac celika!
cemu sad to pitanje - rekao sam da nisu top topova - al su tu negdje ko i mi
a imaju naftu (bas sam rekao da nisu ko Japanci koji su po radinosti
po meni vrh)

al ako gledas da su po radinosti kao i bilo koja osrednja drzava koja takodje
nije ni po cemu poznata ( a imaju naftu ) opet su boli od nas
pa zamisli nas da imamo naftu - nebi niko htjeo prstom mrdnut
jefferson

#2487 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

buksna wrote:
jefferson wrote: Male drzave koje nemaju velika prirodna bogatstva su se pokazala kao najbolja. Singapur, japan itd. Japan nema grama zeljezne rude a bio je jedno vrijeme najveci proizvodjac celika!
koje male države osim Japana i Singapura (btw. ako je Japan mala država, ja sam don džonson :D) Slovenija, Crna Gora, Bosna, Trinidad i Tobago?

Libija je imala dovoljno (a možda i više) da nije zavisila od stranaca, pa kako god... sad itekako će da zavisi, zbog čega je ovaj rat i pokrenut...
Naveo sam Singapur kao malu drzavu koja jedina nr. ima ovlastenje da servisira americke nosace aviona i nuklearne podmornice u tom djelu svijeta, jer im je obrazovni kadar vrlo jak. a Japan kao primjer drzave koja osim sume nema nikakvih prirodnih bogatstava (nafta, rude itd).
Singapur, Svicarska (ne vidim da svicarci nesto se slomise izvozeci balvane i sl), Belgija itd.
Slovenija? Sta to slovenija ima? CG I BiH ne bi svrstao kao ravijene drzave.
Postoji u politickoj ekonomiji teorija i razvoju drzava sa vrlo malim prirodnim bogatstvima, upravo zato sto nisu imala bogatstva morala su iznaci put. Pogledaj naftom bogate drzave? Kada nafta jednog dana prestane biti pokretac ekonomije (a to ce se desiti kad tad) bit ce opet u pustinju pod sator!
Pogledaj nas, mi se slomismo pricajuci o prirodnim bogatstvima a zivimo ko kokuzi!
Last edited by jefferson on 29/08/2011 01:42, edited 1 time in total.
jefferson

#2488 Re: LIBIJA

Post by jefferson »

buksna wrote:ja govorim o tome da je Libija već imala svoj put, al eto, nije bilo po volji uljezima
ja sta je, kakav?
breuer

#2489 Re: LIBIJA

Post by breuer »

meni nije jasno da neki libijski rat doživljavaju jebote ko da je njihov sopstveni! :D

kao da Vam gori pod nogama :-)

p.s. zaboravih ja 'naše' firme dole :D
MUNAFIK

#2490 Re: LIBIJA

Post by MUNAFIK »

jefferson wrote:
MUNAFIK wrote: Pao @IRVINX1 a istom zestinom nastavio @jefferson :-) :-) :-) :-) :bih: Koliko brigada ima ''clanova''? 1? 4?
Uopste se ne poistovjecujem sa irvinom ili nekim, nego govorim da je najlakse sjedit iza kompjutera i ocjenjivati sta je ko mogao i sta je ko htio.
Kao sto su mnogi rekli, fakat mi nije jasno da neko moze onu spodobu podrzavat!
Da jeste najlakse je to sto svi ovdje rade sjede iza racunara i pricaju sta ko moze/mogao, sta ko treba/trebao, sta ko planira/planirao itd... Nema velike razlike sto se toga tice izmedju vecine forumasa...

Nego ja samo primjetih da je irvin banovan, i dok je on bio aktivan na temi tebe nije bilo, kada su njega banovali, ti su popunio mjesto, doduse sa malo drugacijom retorikom, on je ipak bio pretjerano ''zaludjen'' bracom amerikancima :lol: sto ga je brzo odalo i predstavilo kao loseg trola i klona...

Sto se tice spodobe, licno ga ne podrzavam. Samo ne kontam zasto takav stav? Cim neko posumnja u ispravnost ove ''humane'' akcije NATO-a i uvjek velikih ''dobrocinitelja'' francuza odmah ga etiketirate kao osobu koja podrzava gadafija i sve njegove zlocine... To je bas onako glupo zakljucivati...
simpozijum delirijum

#2491 Re: LIBIJA

Post by simpozijum delirijum »

postoji li drugaciji nacin da se drzave oslobode diktatora osim totalna unistenja od strane NATO i USA uz desetine hiljada mrtvih ? pa kakve koristi imaju ti ljudi tamo u Libiji sada , kao i Iracani i Afganistanci a rokaju bespilotnim letjelicama i po Pakistanu i ko zna sve gdje , kada dodje do gradjanskoga rata , sve razvaljeno , drzava razbijena i ne funkcionise , korupcija , kriminal i razne extremne bande i teroristi
koja korist od takve "demokratije "? zna se ko ima koristi , korporacije koje ce dobiti ugovore za rekonstrukciju i obnovu razvaljenoga uz masan profit i korupciju zato i NATO i USA ne stedi projektile , sto vise razvale , vise para za njihovu elitu , ne cak i za gradjane Amerike ili Evropljane vec za saku ratnih profitera , isto kao i u BiH samo na vecoj skali jer ratni profiter je ratni profiter
to je poenta cijele price
ne ide u dzep niti obicnome Americkome gradjaninu niti jednome Nijemcu ili Francuzu , niti ce imati vise posla , bas naprotiv i u tim drzava obicni gradjani i radnici pate zbog tih ratnih profitera
a neki forumasi su toliko dosljedni u slijepome opravdanju "humanitarnih ratova " zapada da ako cak i bace atomsku na neku drzavu reci ce ;"sta fali malo radijacije ? zdravo je to ! imaju sada demokratiju " :roll:
aludiram na Faludzu u Iraku kada su je Amerikanci "oslobodili" uz upotrebu osiromasenoga uranijuma i ko zna cega od kojega je cijel grad kontaminiran !
Goblin

#2492 Re: LIBIJA

Post by Goblin »

reni-90 wrote:mene zanima koliko su ove tvrdnje tacne, koje su se pojavile na mnogi forumima i portalima
edit:
Ilustracija

---
Ovi podaci se cesto koriste za promociju jednog propalog ( sada definitivno ) rezima ali sa kime ili cime uporediti ove podatke. Sa africkim zemljama i reci waaauuoo. Sa Bosnom unistenom u strasnom ratu i potpuno opljackanom u poracu i izblokiranom od unutrasnjih neprijatelja i reci waaooo ili uporediti sa recimo Norveskom koja ima puno manje nafte ali su po svemu daleko ,daleko ispred Libije i o cijem standardu Libijci mogu samo sanjati. Ispravno je porediti ovo i sa Katarom,Bahreinom,Kuvajtom,UAE i dobijemo rezultat da ovi podaci i nisu cemu.
Libija nije bila u ratu od 1943,prebogata naftom,sa malo stanovnika,moralo bi biti puno bolje od ovoga,puno bolje.
zonbirile

#2493 Re: LIBIJA

Post by zonbirile »

potrebe za naftom se prevazišle sve,na redu je Sirija,kao uvod za Iran.
Stojadin

#2494 Re: LIBIJA

Post by Stojadin »

edit:
Ilustracija

---
BDP je tacan i najveci u cijeloj africi, to je ipak nesto. u svijetu su 43. od 200. Radi uporedbe, tu su negdje (tj. bili su dok nije bilo belaja) medju cesima, slovacima, estoncima i saudijskom arabijom.

mi smo ti 95. sa 4000 :-D

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Libya

Znam da su cijene hrane niske 100% i da je obrazovanje i zdravstvo besplatno. A i cijena goriva je najvjerovatnije tacna.

za ovo drugo to ne znam.
nino90

#2495 Re: LIBIJA

Post by nino90 »

pa dobro osnovno obrayovanje je svugdje besplatno, naravno u javnim skolama, ali sta sa fakultetskim obrayovanjem_
pa kako je moguce da imaju besplatno obrazovanje toliko godina a jos uvijek im trebaju nasi ljudi dole da idu da rade :S
ultima_palabra

#2496 Re: LIBIJA

Post by ultima_palabra »

Mogao nam je neko postaviti onu listu šta su sve Libijci imali džabane, nismo dugo to čitali :mrgreen:
Goblin

#2497 Re: LIBIJA

Post by Goblin »

Stojadin wrote:
edit:
Ilustracija

---
BDP je tacan i najveci u cijeloj africi, to je ipak nesto. u svijetu su 43. od 200. Radi uporedbe, tu su negdje (tj. bili su dok nije bilo belaja) medju cesima, slovacima, estoncima i saudijskom arabijom.

mi smo ti 95. sa 4000 :-D

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Libya

Znam da su cijene hrane niske 100% i da je obrazovanje i zdravstvo besplatno. A i cijena goriva je najvjerovatnije tacna.

za ovo drugo to ne znam.
Ovaj podatak je u potpunoj suprotnosti sa podacima zavoda za statistiku u BiH i apsolutno je van pameti. Sto dovodi u sumnju i podatak vezan za Libiju.
madner

#2498 Re: LIBIJA

Post by madner »

Dakle da sumiramo, USA nam mozda jesu pomogli ali posto nam nisu pomogli koliko su mogli to se ne pika.
U druge zemlje se niposto ne trebaju mjesati, jer to je kolonizacija. Nije mi samo jasno kako je moguce istovremeno zastupati ova dva stava :D

I da ne zaboravimo, mi bolje znamo od Libije da li im Gadafi valja ili ne. :D
zonbirile

#2499 Re: LIBIJA

Post by zonbirile »

madner wrote:Dakle da sumiramo, USA nam mozda jesu pomogli ali posto nam nisu pomogli koliko su mogli to se ne pika.
U druge zemlje se niposto ne trebaju mjesati, jer to je kolonizacija. Nije mi samo jasno kako je moguce istovremeno zastupati ova dva stava :D

I da ne zaboravimo, mi bolje znamo od Libije da li im Gadafi valja ili ne. :D
----------------------------------
valjda znamo šta im je činiti :D
madner

#2500 Re: LIBIJA

Post by madner »

Vidi potpuno je moguce da ce za 10 godina vecina zaliti za istim. Ali taj narod ima pravo da zbaci tog covjeka. Ima i pravo da proda svoju naftu kako bi ga zbacio. Da li im je to pametno ili ne, to opste nije predmet diskusije.
Post Reply