LIBIJA

Post Reply
DIM

#2076 Re: LIBIJA

Post by DIM »

irvinx1 wrote:Hoce li neko da objasni zasto, ali zasto bas svi Libijcu u dijaspori slave svrgavanje??? Zasto je omladina na ulicama u Tripoliju i pozdravlja ovacijama oslobodioce???

To se ne radi onome covjeku kojeg narod voli.... Cak i ovi koji su bili u Libiji znaju kakvo misljenje narod ima prema njemu...
Ti moras shvati sto vecina AMERA ne shvaca u Libiji su PLEMENA!!Da i dan danas su PLEMENA.
Da ga ljudi ne vole nebi trpili NATO bombardovanja itd i borili se do zadnje zbog njega??
I pusti mi te suplje sa FOX News kako narod sa osmijehom docekuje Nato bombe.
Najgora je stvar sto historiju pisu pobijednici i sada NATO nece ispastat za bombardovanje civila niti ce pobunjenici za masakre koje su napravili....
zateznistub

#2077 Re: LIBIJA

Post by zateznistub »

irvinx1 wrote:Hoce li neko da objasni zasto, ali zasto bas svi Libijcu u dijaspori slave svrgavanje??? Zasto je omladina na ulicama u Tripoliju i pozdravlja ovacijama oslobodioce???

To se ne radi onome covjeku kojeg narod voli.... Cak i ovi koji su bili u Libiji znaju kakvo misljenje narod ima prema njemu...
Da bio sam u libiji vise godina, znam i ko ga voli i ko ga ne voli. I znam sta je sve uradio dole.

A ti sinak, haj' popij casu toplog mlijeka i krevet, kasno je...
irvinx1

#2078 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

KatarinaKosaca wrote:
irvinx1 wrote:Hoce li neko da objasni zasto, ali zasto bas svi Libijcu u dijaspori slave svrgavanje??? Zasto je omladina na ulicama u Tripoliju i pozdravlja ovacijama oslobodioce???.
Ti ih prebrojao? Znaš da su baš svi u slavlju, da niko nije kući? :D
Dobro, sarkazam, postujem ja sve to... Ali cinjenica je da je vecina na ulicama. Pa upravo gledm CNN, fino kazu da je vecina ljudi na ulici.
Spejs

#2079 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Koliki je dug Norveške?

Libije-krompir!

Nedavno sam pročitao da Žabari predvođeni kepecom Sarkozijem duguju Libiji 200 milijrdi dolara!?
Last edited by Spejs on 23/08/2011 22:01, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2080 Re: LIBIJA

Post by KatarinaKosaca »

irvinx1 wrote:. Ali cinjenica je da je vecina na ulicama. Pa upravo gledm CNN, fino kazu da je vecina ljudi na ulici.
E, onda je činjenica. Nema govora. :dance:
irvinx1

#2081 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

Libijski dug Libija upravo otplacuje, a Norveska ne. :dance:
sanaman

#2082 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

KatarinaKosaca wrote:
Optimus Prime wrote:Cestitam na skromnosti! Ali ima i ljudi koji se ne zadovaljavaju samo sa podmirom osnovnih potreba, pogotovo ako su svjesni da postoji potencijal da zive mnogo bolje.
Nafta pripada libijskom narodu i oni su ti koji trebaju da odluce kako trositi taj novac.
Što ne mogu na rende kora. Sad će Libijski narod dobiti svoju naftu. Kao Iračani što je dobiše. I, naravno, neće biti zadovoljni samo tom sitnicom, nego će imati i duhovnu nadgradnju. U obliku nesigurnosti, terorizma, i ispiranja mozga
A zar je nisu dobili? Recimo Kurdi dali koncesije, sto je pod Sadamom misaona imenica bila...nego koje kompanije iz US su dobile koncesiju?

Ispiranje mozga je relativno, zavisi za koga si...uvijek druga strana trvdi da ONI ispiraju mozak. Ja jos nisam cuo da su se nesto profilirani pod Gadafijem da duhovnom planu, osim sto je stvorio kult licnosti...vjerovatno da mu ljube ruku.

Terorizam, teska tema...da ne ulazimo u detalje.

Da li bi se ti zamijenila svoju slobodu diskusije na ovom forumu ili pravo izbora ili da budes birana na izborima za stan, auto, besplatnu struju. Ja nikako.
karanana

#2083 Re: LIBIJA

Post by karanana »

sve u svemu, jedan veoma cudnovat rat. nekakva ganjanja tamo-vamo u pickupima na jednoj pustinjskoj cesti, niti jednog snimka vojnih snaga sa gaddafijeve strane, iznenadni ulazak u tripoli bez mnogo otpora iako je 6 mjeseci bila pat pozicija, zajebancije rulje po tripoliju (upravo gledam frajera kako radi osmice u bengi na zelenom trgu), dok u drugom dijelu grada gaddafi i sinovi i dalje drze kontrolu,.....
ima li uopste nekih procjena zrtava za ovih 6 mjeseci?
DIM

#2084 Re: LIBIJA

Post by DIM »

BNP po glavi stanovnika je veci Ceskoj koja nema kapi nafte
U norveskoj med. sestra zaradjuje ca 6x vise
Za socijalu ne znam kolika je u NOR ali bice da nije strasna razlika
7000 usd, koliko je stanovnika rodjeno u Libiji, cini mi se 24 na 1000 stanovnika...lako se da izracunati i staviti u relaciju prihoda od nafte (mislim da je preko 1milijardu mjesecno od nafte)
Koliko Libijca se bavi privatnim biznisom? Svi? ...i to se da staviti u relaciju
Cijena hrane su niske, jer drzva kontrolise
Struja besplatna...ovo doduse nema nigdje
Ko uvozi i zaradjuje na tim autima...kome ide tih 50% od drzave, mislim kojim generalnim zastupnicimma za uvoz?
Gorivno jeftino, zamisli pored toliko nafte jeftino :)
Kredit je u normalnim drazavama je nije besplatan ali nije ni strasno skup...mala razlika znaci (BiH je izuzetak)

Skolstvo besplatno...doduse ipak je 25% nepismenih ako se ne varam...slozices se da bi se i kod nas moglo dosta toga presraspodjelom jeftinije uciniti u obrazovanju. (koliko mi je poznato osim knjiga nasi isnovci ne moraju nista placati, a ti to bi se dalo rijesti preraspodjelom para...ja u srednjoj skoli osim knjiga isam nista placao, a ti?...fax kosta upis + opet knjige....upisnine i prenosenje ispita. itd. se moze opet rijesti preraspodjelom (nije bas da u BiH nema para, samo cudno se trose)
Bih nemoj ni porediti sa libijom mislim kad je ovo sve pocelo neki se nisu ni htjeli vratit (da govorimo koliko je lose itd) A fax u BIH je uzas ima fax od 3000KM pa sad i 4500KM godina (i to drzavni fakultet) a da za ostale stvari ne pricam zato...
isto tako poredi dug Libije sa Francuskom Italijom Spanijom itd pa ces shvatit zasto su napali Libiju.A da gorivo moze biti skupo i pored toliko nafte ima IRAN.A ovo je cista loziona bila za mase bgm :sad:
kOmpir

#2085 Re: LIBIJA

Post by kOmpir »

Možda zato što nemaju drugog izbora kada Gadafija više nema, možda zato što se boje za svoj život kada se vrate u svoju zemlju ako ne podrže novi režim. Budući da je libijski narod sastavljen iz ako se ne varam oko 2000 plemena, na djelu je trenutno masakriranje onih plemena koja su podržavala Gadafija.

P.S.

Jel' kad razmišljaš svojom glavom ili i to daješ CNN-u na brigu?
jeza u ledja

#2086 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Sta kazu, odlazi voljeni vodja? :(
Optimus Prime

#2087 Re: LIBIJA

Post by Optimus Prime »

KatarinaKosaca wrote:
Optimus Prime wrote:Cestitam na skromnosti! Ali ima i ljudi koji se ne zadovaljavaju samo sa podmirom osnovnih potreba, pogotovo ako su svjesni da postoji potencijal da zive mnogo bolje.
Nafta pripada libijskom narodu i oni su ti koji trebaju da odluce kako trositi taj novac.
Što ne mogu na rende kora. Sad će Libijski narod dobiti svoju naftu. Kao Iračani što je dobiše. I, naravno, neće biti zadovoljni samo tom sitnicom, nego će imati i duhovnu nadgradnju. U obliku nesigurnosti, terorizma, i ispiranja mozga
Odakle ti to da Iracani nisu dobili svoju naftu? Ja koliko znam iracka vlada je prosle godine kasirala 52 milijarde $.
A ove godine su oborili rekord. Za prvih 5 mjeseci 34 milijarde $.

http://www.marketwatch.com/story/iraq-m ... 2011-06-22
karanana

#2088 Re: LIBIJA

Post by karanana »

i jeli se sada taj dug otpisuje?
irvinx1

#2089 Re: LIBIJA

Post by irvinx1 »

sanaman wrote:[

A zar je nisu dobili? Recimo Kurdi dali koncesije, sto je pod Sadamom misaona imenica bila...nego koje kompanije iz US su dobile koncesiju?

Ispiranje mozga je relativno, zavisi za koga si...uvijek druga strana trvdi da ONI ispiraju mozak. Ja jos nisam cuo da su se nesto profilirani pod Gadafijem da duhovnom planu, osim sto je stvorio kult licnosti...vjerovatno da mu ljube ruku.

Terorizam, teska tema...da ne ulazimo u detalje.

Da li bi se ti zamijenila svoju slobodu diskusije na ovom forumu ili pravo izbora ili da budes birana na izborima za stan, auto, besplatnu struju. Ja nikako.
To je sustina. U Iraku muva ne prolazi tamo gdje je nafta, a kamo li terorista. Iracki narod ima slobodu izbora poslije Sadama, uvodi im se najmodernija tehnolgija, imaju pristup zapadnoj stampi i sredstvima informisanja. Rastu i plate, vise je zaposlenih...

Nemojte mi suplje da je tamo gore...
JBL

#2090 Re: LIBIJA

Post by JBL »

Hebe mi se za Gadafijem ali pokvarenost i podlost Zapada nema granice....

Prije godinu dana mu se uvlacili a sad kao najgori. Valjda se promjenio.
UN vec trazi tranziciju tj. organizaciju drzave. Nisam nesto siguran da ce Palestinom biti isto.
Palestinci godinama gadjaju Izrealecima kamenjenjem a svaki "pobunjenik" ima RPG. Odakle li ...
Prica Zapada o "pobunjenicima" i spotanoj "revoluciji" je perverzna.

Sve ce ovo Zapad nekome naplatiti i nije bas problem pogoditi kome :?
sanaman

#2091 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Spejs wrote:@Sanaman

Primitivcima i kratkovidnom razjularenom masom koju je trebalo ispendrečiti bih ja nazvao one što kamenovaše vladu KS.

Previše plitko gledaš na neke stvari. Ameri,Evropljani i NATO savez su jedno tijelo koje pokreće ista energija. Primarni interes u Iraku im je bio slobodan prohod nafte i likvidacija Sadama koji se trznuo zaprijetiti da će prestati prodavati naftu u dolarima što je i platio glavom.

Nisam baš najbolje informisan ali volio bih znati ko je dobio koncesiju na iračku naftu? BP,Exxon,Shell,Kinezi,Rusi???
Gadafi je svoju i libisjku naftu na raspolaganje stavio Italijanima. Ugovor je bio takav da su Italijani 90% svojih prihoda morali vratiti u libisjku državnu kasu! Kakav ugovor su Iračani potpisali i sa kim vjerujem da ćeš mi ti reći.

Nikakvi demokratski procesi Libiji ne mogu pomoći.Plemenski uređena zemlja koju je Gadafi( kao Tito) držao pod uzdama i na okupu, će se prepoloviti na nekoliko djelova ili entiteta koji će se dugo boriti za prevlast. Kao u Afganistanu,Iraku, Bosni....
vidis u pravu si za ovo, ali onda pada cijela teorija zavjera i jednostavnosti uredjenosti odnosa na svijetu. Ponovicu se, svi se kurvaju za svo interes i ulaze u Saveze da bi isti ostvarili. Bosna se krvao izborila i bori se i dalje da bi dobila slobodu, 66% stanovnika je 92 reklo kako i sta hoce...zivote su dali za svoju drzavu. Srbi u Jugoslaviji ni blizu nisu bili poput Gadafija ali nikom nije palo na pamet da ostane u takvom sistemu.

Da gadafi voli svoj narod a ne vlast i pare, organizovao bi izbore i dobio ih, zar ne? Najednostavnije, najbezbolnije i legitimno rjesenje.

Proces da bi se dosao u sistem kakvim tezimo i koji uvijek navodimo za primjer (Skandinavija itd) je dug i mukotrpan i na kraju ga treba cuvati jer ces uvijeki mati one koji ce reci da to nije ok.

Svi koji kritikuju Gadafija, su svjesni da nigke u svijetu ne vlada pravda i postenje..to je utopija ali ipak ima sistema koji su posteniji i pravedniji od gadafija. A htjeli priznati ili ne ipak danasnji zapad spada tu.

Jedan primjer, crnac iz Afrike kojem sigurno ne cvjetaju ruze u Evropi i koji se skoro na svakom koraku mora boriti sa predrasudama..da ne govorim o poslu...IPAK mu ne pada na pamet da se vrati u africku zemlju, jer mu ovdje bolje.

Koliko mi je poznato koncesiju su dobili Kinezi, ustvari svi pomalo ali tehnicku koncesiju...znaci odredjen iznos po barelu i polja su i dalje iracka i oni i dalje odlucuju. na kraju nafta se prodavati mora...
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#2092 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

sanaman wrote:
anthraxQ wrote:komedija je rat protiv terorizma
komedija je Demokratija
komedija je snižen kreditni ranking i to rangiranje općenito.
komedija je da je Amerika zadužena na 100% svog GDP, a Japan na 224% GDP.
Komedija je Al Kaida i Osama.
Komedija je Ekonomska kriza.
all for the money.

jedino mi je zanimljivo kako ameri Njemačkoj ne mogu pera odbiti.
Kako to sada Njemacka svijetli izuzetak :D jesu li oni clanica NATO? A, jesu, jesu li U AFG, jesu? Kako to sada moze?

To oni Nijemci koji naprave skolu za curise u AFG pa curice ne mogu ici jer im ode glava od Afganistanaca????

I naravno u nedostatku odgovora na konkretna pitanja, pucaju se teorije zavjere...rekoh ja kako je lijep svijet kada imas dva nerprijatelja, sve se da objasniti. Pa toliku iskljucivonst jos nisam dozivio, da jednostavno ako si protiv Gadafija, odma si protiv Islama itd.

Sve je interes, svi se kuravju za svoj interes, i svi brane svoj sistem i ubjedjuju kako su najbolji. Sreca pa neki mogu birati a jos veca sreca za neke pa ne moraju birati :D
Ne kontaš ti. Nemam ja veze sa teorijama zavjere ,a pogotovo sa zavjerama protiv muslimana i Islama. Činjenica je samo da se potrefilo pa kod muslimana su najveća nalazišta nafte, a najslabiji su i najneuređeniji. lagan su plijen. Nema tu moja prica veze s time. Zavjera je novčanog tipa. Gadafija sam podržavao(jer je nestao :roll: ) jer znam šta su bili, a šta neće biti sad, libijci. Koliko god Gadafi bio freak, pa ni libijci nisu ništa drugačiji. To je njihov mentalitet, oni od demokratije imaju samo ime. Garantujem da ni sada više od toga imena neće imati, ali će imati manje para to je 100%. Uljuljkani sistemom koji je postojao, ljudski je da se mijenja sistem. Gadafi nije savršen, ali bar je njihov čovjek i država im nije bila "krava muzara", što će sada biti.
Činjenica je da su one stvari komedija, tj laž. Svi znamo za američku fedrealnu banku, za porez na prihode, za CIA-ine ekskurzije po cijelome svijetu, za zaljev Tonkin, za Pearl Harbour, za države Srednje Amerike...
Nit je Osama nikad postojao, nit je Al Kaida uopće realna. Nedavno pročitah kako su podavno u Iraqu uhapsili dva britanca obučena kao arapi koji su postavljali bombu - i nije čudno - progooglaj, naći ćeš o tome.
A NJemačku sam pomenuo radi njene relativne stabilnosti u odnosu na sve zemlje razvijenog svijeta...a za ameriku je kilometar ispred. Samo zato sam pomenuo.
sanaman

#2093 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

DIM wrote:
BNP po glavi stanovnika je veci Ceskoj koja nema kapi nafte
U norveskoj med. sestra zaradjuje ca 6x vise
Za socijalu ne znam kolika je u NOR ali bice da nije strasna razlika
7000 usd, koliko je stanovnika rodjeno u Libiji, cini mi se 24 na 1000 stanovnika...lako se da izracunati i staviti u relaciju prihoda od nafte (mislim da je preko 1milijardu mjesecno od nafte)
Koliko Libijca se bavi privatnim biznisom? Svi? ...i to se da staviti u relaciju
Cijena hrane su niske, jer drzva kontrolise
Struja besplatna...ovo doduse nema nigdje
Ko uvozi i zaradjuje na tim autima...kome ide tih 50% od drzave, mislim kojim generalnim zastupnicimma za uvoz?
Gorivno jeftino, zamisli pored toliko nafte jeftino :)
Kredit je u normalnim drazavama je nije besplatan ali nije ni strasno skup...mala razlika znaci (BiH je izuzetak)

Skolstvo besplatno...doduse ipak je 25% nepismenih ako se ne varam...slozices se da bi se i kod nas moglo dosta toga presraspodjelom jeftinije uciniti u obrazovanju. (koliko mi je poznato osim knjiga nasi isnovci ne moraju nista placati, a ti to bi se dalo rijesti preraspodjelom para...ja u srednjoj skoli osim knjiga isam nista placao, a ti?...fax kosta upis + opet knjige....upisnine i prenosenje ispita. itd. se moze opet rijesti preraspodjelom (nije bas da u BiH nema para, samo cudno se trose)
Bih nemoj ni porediti sa libijom mislim kad je ovo sve pocelo neki se nisu ni htjeli vratit (da govorimo koliko je lose itd) A fax u BIH je uzas ima fax od 3000KM pa sad i 4500KM godina (i to drzavni fakultet) a da za ostale stvari ne pricam zato...
isto tako poredi dug Libije sa Francuskom Italijom Spanijom itd pa ces shvatit zasto su napali Libiju.A da gorivo moze biti skupo i pored toliko nafte ima IRAN.A ovo je cista loziona bila za mase bgm :sad:
Ove tri drzave imaju 175 milinona stanovnika prema 6 miliona Libijaca, skoro 30x vise.

A te drzave su svjetlosne godine po tehnickim dostignucima i uredjenju u odnosu na Libiju. U Libiji ni km pruge u FRA TGV ide preko 300km/h ... najednostavnije je objasnjene kako su napali Libiju da rijese svoje probleme.

A svi znamo da ne mogu tako rijesiti...to ni Libija izvuci ne moze npr. 1800 milijardi talijanskog duga.
kiky

#2094 Re: LIBIJA

Post by kiky »

ah, zaboravio sam ...
prvo dolaze peacekeepersi i humanitarna pomoć ...
dobro došli u prošlost ...
kolonijalizam ...
eu naftne kompanije se več kolju oko nafte ...
zasad najbolje stoje talijani, ali i bp ima dobre pozicije ...
sanaman

#2095 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

anthraxQ wrote:
sanaman wrote:
anthraxQ wrote:komedija je rat protiv terorizma
komedija je Demokratija
komedija je snižen kreditni ranking i to rangiranje općenito.
komedija je da je Amerika zadužena na 100% svog GDP, a Japan na 224% GDP.
Komedija je Al Kaida i Osama.
Komedija je Ekonomska kriza.
all for the money.

jedino mi je zanimljivo kako ameri Njemačkoj ne mogu pera odbiti.
Kako to sada Njemacka svijetli izuzetak :D jesu li oni clanica NATO? A, jesu, jesu li U AFG, jesu? Kako to sada moze?

To oni Nijemci koji naprave skolu za curise u AFG pa curice ne mogu ici jer im ode glava od Afganistanaca????

I naravno u nedostatku odgovora na konkretna pitanja, pucaju se teorije zavjere...rekoh ja kako je lijep svijet kada imas dva nerprijatelja, sve se da objasniti. Pa toliku iskljucivonst jos nisam dozivio, da jednostavno ako si protiv Gadafija, odma si protiv Islama itd.

Sve je interes, svi se kuravju za svoj interes, i svi brane svoj sistem i ubjedjuju kako su najbolji. Sreca pa neki mogu birati a jos veca sreca za neke pa ne moraju birati :D
Ne kontaš ti. Nemam ja veze sa teorijama zavjere ,a pogotovo sa zavjerama protiv muslimana i Islama. Činjenica je samo da se potrefilo pa kod muslimana su najveća nalazišta nafte, a najslabiji su i najneuređeniji. lagan su plijen. Nema tu moja prica veze s time. Zavjera je novčanog tipa. Gadafija sam podržavao(jer je nestao :roll: ) jer znam šta su bili, a šta neće biti sad, libijci. Koliko god Gadafi bio freak, pa ni libijci nisu ništa drugačiji. To je njihov mentalitet, oni od demokratije imaju samo ime. Garantujem da ni sada više od toga imena neće imati, ali će imati manje para to je 100%. Uljuljkani sistemom koji je postojao, ljudski je da se mijenja sistem. Gadafi nije savršen, ali bar je njihov čovjek i država im nije bila "krava muzara", što će sada biti.
Činjenica je da su one stvari komedija, tj laž. Svi znamo za američku fedrealnu banku, za porez na prihode, za CIA-ine ekskurzije po cijelome svijetu, za zaljev Tonkin, za Pearl Harbour, za države Srednje Amerike...
Nit je Osama nikad postojao, nit je Al Kaida uopće realna. Nedavno pročitah kako su podavno u Iraqu uhapsili dva britanca obučena kao arapi koji su postavljali bombu - i nije čudno - progooglaj, naći ćeš o tome.
A NJemačku sam pomenuo radi njene relativne stabilnosti u odnosu na sve zemlje razvijenog svijeta...a za ameriku je kilometar ispred. Samo zato sam pomenuo.
U Evropi su prije 100 godna zene palili na lomaci, bilo je dovoljno samo da neko kaze da je vjestica. Danas je zena kancelarkanajmocnije drzave u Evropi. Drug, neko se morao izborit za ovo, nije palo sa neba.

Nikom nista nije palo sa neba. A o uredjenu muslimanskih zemalja..mozemo do sutra. Ja ti garantujem kada bi bile uredjenje po zapadnom sistemu, bile bi daleko mocnije. ovako trose energiju i novac da bi se odrzali na vlasti. Umjesto da daju ucesca svim gradjanima i pa zenama :-D i iskoriste svoj potencijal...a ne samo pojedine grupe u drustvu.

Komplikovano skroz, na kraju zasto tolika sumnja u Libijce da su nesposobni?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#2096 Re: LIBIJA

Post by anthraxQ »

sanaman wrote:
U Evropi su prije 100 godna zene palili na lomaci, bilo je dovoljno samo da neko kaze da je vjestica. Danas je zena kancelarkanajmocnije drzave u Evropi. Drug, neko se morao izborit za ovo, nije palo sa neba.

Nikom nista nije palo sa neba. A o uredjenu muslimanskih zemalja..mozemo do sutra. Ja ti garantujem kada bi bile uredjenje po zapadnom sistemu, bile bi daleko mocnije. ovako trose energiju i novac da bi se odrzali na vlasti. Umjesto da daju ucesca svim gradjanima i pa zenama :-D i iskoriste svoj potencijal...a ne samo pojedine grupe u drustvu.

Nisam ni rekao da te zemlje sa muslimanskom većinom nisu same odgovorne za svoje stanje. Turci, iako i oni sa puno nedostataka, su za arape svjetlosnu godinu daleko naprijed. Meni samo smeta kako se vjera, islam, tako zloupotrebljava i kako se sve krije iza toga. Njihovo uređenje me baš podsjeća na "Selo gori, a baba se češlja". To je njihovo uređenje.
A libijci nisu ništa drugačiji od arapskog prosjeka. Otkud sumnja? Pa pogledaj neke bogate arapske zemlje. To je taj recept. Dok se šejci brinu o što višljim zgradama i ženama u Air Emirates i sl... drugi su im inžinjeri, doktori, nastavnici, direktori... žalosno je, ali oni zaista i nisu ni zaslužili više od tog vrućeg arapskog pijeska. Libija nije ništa drugačija od arapskog prosjeka. Arapi su danas, žalosno, ali narodi na najnižoj ljestvici ljudskog razvoja i humanog indexa.
ushtap

#2097 Re: LIBIJA

Post by ushtap »

jeza u ledja wrote:Sta kazu, odlazi voljeni vodja? :(
kOmpir

#2098 Re: LIBIJA

Post by kOmpir »

Eno francuz nam se nastavio sokolit na drugoj temi :lol:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p6248692
sanaman

#2099 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

anthraxQ wrote:
sanaman wrote:

Nisam ni rekao da te zemlje sa muslimanskom većinom nisu same odgovorne za svoje stanje. Turci, iako i oni sa puno nedostataka, su za arape svjetlosnu godinu daleko naprijed. Meni samo smeta kako se vjera, islam, tako zloupotrebljava i kako se sve krije iza toga. Njihovo uređenje me baš podsjeća na "Selo gori, a baba se češlja". To je njihovo uređenje.
A libijci nisu ništa drugačiji od arapskog prosjeka. Otkud sumnja? Pa pogledaj neke bogate arapske zemlje. To je taj recept. Dok se šejci brinu o što višljim zgradama i ženama u Air Emirates i sl... drugi su im inžinjeri, doktori, nastavnici, direktori... žalosno je, ali oni zaista i nisu ni zaslužili više od tog vrućeg arapskog pijeska. Libija nije ništa drugačija od arapskog prosjeka. Arapi su danas, žalosno, ali narodi na najnižoj ljestvici ljudskog razvoja i humanog indexa.
Ali zar rezimi poput Gadafija ne forsiraju ovakvo nesto? Pa i nase medicinske setre i doktori idu u Libiju...zar ne treba teziti uredjenu kakvo je na zapadu da se svaka nacija izboru za svoje blagostanje (sta ti znaci besplatno obrazovanje ako nemas kvalitet, pa ti inzinjer mora doci iz Njemacke?) a ne da se bori da odredjeni ljudi ostane na vlasti?

Trebaju dati narodu priliku, jer sistem u dobroj mjeri i najvecim dijelom funkcionira...nije idealan i bajan ali svjetlosne godine ispred Gadafija, Asada ili kraljevske porodice.
jeza u ledja

#2100 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

sanaman wrote: U Evropi su prije 100 godna zene palili na lomaci,
Prije 100 godina? :|
anthraxQ wrote: Dok se šejci brinu o što višljim zgradama i ženama u Air Emirates i sl... drugi su im inžinjeri, doktori, nastavnici, direktori... žalosno je, ali oni zaista i nisu ni zaslužili više od tog vrućeg arapskog pijeska.
I tebi kao i ovom prethodniku malo dodatnog znanja nije na odmet. Svaki maltene katarski, emiratski, kuvajtski bogatas salje svoju djecu na skolovanje na najskluplje zapadne institucije. Da li treba da spomenem da mnoge od tih institucija otvaraju svoje ogranke upravo u Kataru, UAE, itd??
Last edited by jeza u ledja on 23/08/2011 22:47, edited 2 times in total.
Post Reply