LIBIJA
-
kemalba
#1451 Re: LIBIJA
Jedan komentar sa Facebook-a: "Mislim da bi NATO trebao bombardovati vojne i strateške ciljeve po Velikoj Britaniji, te na taj način pomoći, pro-demokratskim, pobunjeničkim snagama da dođu na vlast."
- vivaldi
#1452 Re: LIBIJA
Sto pobunjenike sreca pomilova, a narocito onog u daljini na 0:21

-
lajkujMe
#1453 Re: LIBIJA
Evo napokon da i ja svoje misljenje dam o toj libijskoj prici iako cu vjerovatno ispati kao seljak.
Kao sto vidim vecina Bosanaca podrzava Gadafija zato sto misle da je ovaj rat prouzrokovan od USA-Izrael-CIA, e ja sam u to 100% siguran oni su zapalili tu iskru, vjerovatno su cekali godinama tu sansu a kad je ono u tunisu i egiptu pocelo mislili su da je perfektan trenutak. Ali to nije razlog da se podrzava "CETNIK" gadafi, koji je s milosevicem ispijao kafu dok su nas u BIH klali cete, gadafi je jedan od najodgovornijih za hiljade mrtvih u BIH tako sto je dao naftu Cetama koji su bili gorivo tenkovima VSR. Drugo covjek je na vlasti vec koliko 30-40 godina? ono ne oficijelno naravno, vi kazete covjek dobar i dao puno svom narodu? to je istina ali samo onim odabranim (kod nas se to kaze po stranackom-jaranskom talu) dok su neki drugi u bijedi zivjeli, sta je jos radio? davao poslove stranim radnicima a ne svojim, on ima obrazovan narod koji zeli da radi a sta on radi daje poslove ljudima iz ko zna odakle (BIH ukljucena) to jest na nasem prostoru to je kao SCT slovenija i famozni koridor 5c jes oni nisu bili prevareni ali su te pare otisli drugima u dzep samo ne obicnom libijskom narodu. Također se kladim da gadafi ima neki svoj bunker u kojem ima sef a u kojem se nalaze dolari i zlato i sta sve ne ono znas za vlastite potrebe i hranu i satore (vidim covjek voli satore).
Također uzimao je Srpske pilote da bombarduju sopstveni narod i to ne vojne ciljeve nego na bazi nesto se mice pucaj pa sta god bilo.
Covjek je lud, arogantan, zeli veliku moce a da ne govorim da je u proslosti volio stavljati bombe u avione.
Zato ti ja navijam za pobunjenike ma da vjerujem ako oni pobjede a trenutno se cini da hoce da ce zamjeniti gadafija s covjekom slicnim gadafiju koji ce isto vladati jedno 30-40 godina (sta ja znam ti ljudi van europe nisu za demokraciju nismo ni mi)
poz

Kao sto vidim vecina Bosanaca podrzava Gadafija zato sto misle da je ovaj rat prouzrokovan od USA-Izrael-CIA, e ja sam u to 100% siguran oni su zapalili tu iskru, vjerovatno su cekali godinama tu sansu a kad je ono u tunisu i egiptu pocelo mislili su da je perfektan trenutak. Ali to nije razlog da se podrzava "CETNIK" gadafi, koji je s milosevicem ispijao kafu dok su nas u BIH klali cete, gadafi je jedan od najodgovornijih za hiljade mrtvih u BIH tako sto je dao naftu Cetama koji su bili gorivo tenkovima VSR. Drugo covjek je na vlasti vec koliko 30-40 godina? ono ne oficijelno naravno, vi kazete covjek dobar i dao puno svom narodu? to je istina ali samo onim odabranim (kod nas se to kaze po stranackom-jaranskom talu) dok su neki drugi u bijedi zivjeli, sta je jos radio? davao poslove stranim radnicima a ne svojim, on ima obrazovan narod koji zeli da radi a sta on radi daje poslove ljudima iz ko zna odakle (BIH ukljucena) to jest na nasem prostoru to je kao SCT slovenija i famozni koridor 5c jes oni nisu bili prevareni ali su te pare otisli drugima u dzep samo ne obicnom libijskom narodu. Također se kladim da gadafi ima neki svoj bunker u kojem ima sef a u kojem se nalaze dolari i zlato i sta sve ne ono znas za vlastite potrebe i hranu i satore (vidim covjek voli satore).
Također uzimao je Srpske pilote da bombarduju sopstveni narod i to ne vojne ciljeve nego na bazi nesto se mice pucaj pa sta god bilo.
Covjek je lud, arogantan, zeli veliku moce a da ne govorim da je u proslosti volio stavljati bombe u avione.
Zato ti ja navijam za pobunjenike ma da vjerujem ako oni pobjede a trenutno se cini da hoce da ce zamjeniti gadafija s covjekom slicnim gadafiju koji ce isto vladati jedno 30-40 godina (sta ja znam ti ljudi van europe nisu za demokraciju nismo ni mi)
poz
- jyqan
#1454 Re: LIBIJA
zna li iko provjerenu informaciju kako se stvarno živjelo u libiji prije ovog rata
negdje sam čitao skoro da su imali npr. besplatnu struju, super povoljne kredite i nekakvih milion povlastica od države, nešto sličnop kao kod nas prije rata
možda je i ovo propaganda, al ja fakat ne znam šta se tamo dešavalo i kako se živjelo prije ovog rata
negdje sam čitao skoro da su imali npr. besplatnu struju, super povoljne kredite i nekakvih milion povlastica od države, nešto sličnop kao kod nas prije rata
možda je i ovo propaganda, al ja fakat ne znam šta se tamo dešavalo i kako se živjelo prije ovog rata
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#1455 Re: LIBIJA
Pocni da citas postove od prve stranice, pa kad stignes do ove znaces o Libiji vise nego sto o njoj pise u bilo kojem geografskom udjbeniku.jyqan wrote:zna li iko provjerenu informaciju kako se stvarno živjelo u libiji prije ovog rata
- jyqan
#1456 Re: LIBIJA
haj mi to saberi na jedno pola strane, mrsko mi čitat sve 
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1457 Re: LIBIJA
Ih kad' smo to mi apsolvirali,i koje su rasprave bile na pocetku tema...
. Kada smo vidjeli da se vrtimo u krug,i da niko ne odstupa od svojih stavova,dosta logicno,onda se i tema malo usporila.
kako god...nadam se da je ovo priblizavanje Tripoliju od strane pobunjenickih snaga dovoljno ozbiljno,da se napokon u doglednom periodu,zada taj zavrsni udarac gadafijevom rezimu i svim ostalim koji su ga oruzijem i brutalnoscu odrzavali na vlasti.
kako god...nadam se da je ovo priblizavanje Tripoliju od strane pobunjenickih snaga dovoljno ozbiljno,da se napokon u doglednom periodu,zada taj zavrsni udarac gadafijevom rezimu i svim ostalim koji su ga oruzijem i brutalnoscu odrzavali na vlasti.
- Erzsebet
#1458 Re: LIBIJA
Da, i onda će Amerika i Engleska početi rat u nekoj drugoj muslimanskoj zemlji. Jedva čekaš i to, jel' tako?-LIBERO- wrote:Ih kad' smo to mi apsolvirali,i koje su rasprave bile na pocetku tema.... Kada smo vidjeli da se vrtimo u krug,i da niko ne odstupa od svojih stavova,dosta logicno,onda se i tema malo usporila.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#1459 Re: LIBIJA
Jeste kako si me samo skontao....
A ti uzivaj u civilizacijskim normama i manifestima ,ocito,tvoga idola i velikog diktatora
,slobodarskih i ljudskih nacela i manira. Divan avatar ,velikog pravicnog vodje i najveceg sina libijskog naroda
Diktatura i renesansa...

A ti uzivaj u civilizacijskim normama i manifestima ,ocito,tvoga idola i velikog diktatora
Diktatura i renesansa...
-
GOLFER
#1460 Re: LIBIJA
Koja je ovo pljacka u Libiji tugo moja
...
Libiju ce unistiti potpuno a onda ce poslati svoje ''eksperte'' da je poprave... a popravit ce je tako da nikad vise nece normalno funkcionisati, da ce unistena ekonomija tapkati na jedniom mjestu, strah ce vladati medju svima, a narod ce postati svjetska sirotinja, koja zavisi od MMF i slicnih kredita za koje ce davati svoju naftu...
Ali eto to je valjda sloboda i demokratija za koju ovdje navijaju... Pa svima njima je sa Gadafijem bilo 10000 puta bolje nego sada, a sigurno im je bilo 10000 puta bolje nego sto ce im biti u narednim desetljecima, sirotinje, rusenja, straha...
Libiju ce unistiti potpuno a onda ce poslati svoje ''eksperte'' da je poprave... a popravit ce je tako da nikad vise nece normalno funkcionisati, da ce unistena ekonomija tapkati na jedniom mjestu, strah ce vladati medju svima, a narod ce postati svjetska sirotinja, koja zavisi od MMF i slicnih kredita za koje ce davati svoju naftu...
Ali eto to je valjda sloboda i demokratija za koju ovdje navijaju... Pa svima njima je sa Gadafijem bilo 10000 puta bolje nego sada, a sigurno im je bilo 10000 puta bolje nego sto ce im biti u narednim desetljecima, sirotinje, rusenja, straha...
- madner
#1461 Re: LIBIJA
Pravac Tripoli i pusku u ruke. Muamer placa borbu za bolju buducnost Libije kesom. Jeste da je malo cudno da ima toliko u steku, ali haj 
-
GOLFER
#1462 Re: LIBIJA
madner wrote:Pravac Tripoli i pusku u ruke. Muamer placa borbu za bolju buducnost Libije kesom. Jeste da je malo cudno da ima toliko u steku, ali haj
-
Hodidid
#1463 Re: LIBIJA
Gadaffi je kako stvari stoje prknuo u cabar. Ja mu dajem jos koju heftalicu a poslije sta bog dragi da.
- vivaldi
#1464 Re: LIBIJA
Koji to lider na tom podneblju nije miljardermadner wrote:Pravac Tripoli i pusku u ruke. Muamer placa borbu za bolju buducnost Libije kesom. Jeste da je malo cudno da ima toliko u steku, ali haj
Ne kontam uospte kako ovoliko pruza otpor.., ali dio naroda ga ocigledno voli
-
Hodidid
#1465 Re: LIBIJA
Krasna je ta drzava gdje je predsjednik mali bog. Gdje decenijama grije predsjednicku fotelju dok priprema nekog od sinova da preuzme tron.Jos kad to zacinis ideologijom gdje su oni koji se usude dovesti poredak u drzavi smrtni neprijatelji, ma divota.Ko to tamo peva wrote:Imali su nafte da ovako zive minimum 100 godina,a sve su vise otvarali firmi,imali su veliki broj stranih radnika i sto je najvaznije nisu imali vanjski dug.jefferson wrote: Drzava koja bazira svoju ekonomiju striktno na jednom izvoru prihoda i pri tome placa strance da joj radi najosnovnije stvari, je osudjena na propast onog trenutka akda je to palo na pamet nekome!
Samo neka poremecena budala bi mogla razhebavat tu drzavu ili strani placenik...
- madner
#1466 Re: LIBIJA
Pa jednostavno, ovi pobunjenici ne bi mogli zauzeti Semizovac od lokalaca bez NATO avijacije. Oni su tu kao manekeni, daju izgovor da avionima prokrce put.vivaldi wrote:Koji to lider na tom podneblju nije miljardermadner wrote:Pravac Tripoli i pusku u ruke. Muamer placa borbu za bolju buducnost Libije kesom. Jeste da je malo cudno da ima toliko u steku, ali haj. Medjutim pukovnik je definitivno The Lik. Ne mogu da shvatim kako mu je poslo za rukom sa svima da zakuha jer mislim da to nikome nikad nije poslo za rukom. Protiv njega je i USA i Evropa i Rusija i Kina i islamske zemlje, i islamisti u Libiji i Al Qaida...nevjerovatno. Sem djelimicno Alzira i nesto navodno Cada, niko ga ne podrzava. Jbt i talibane podrzavaju mocne strukture u Pakistanu, a pukovnika...
Ne kontam uospte kako ovoliko pruza otpor.., ali dio naroda ga ocigledno voli
Ja mislim da se taj podvig moze pripisati time sto je htio biti Tito
- vivaldi
#1467 Re: LIBIJA
Hebo pobunjenike, cudi kako pukovnik u izolaciji pruza otpor vec vise od pola godine. Hrana, lijekovi, oruzje, municija..dzaba pare kada se sve uvozi.madner wrote:Pa jednostavno, ovi pobunjenici ne bi mogli zauzeti Semizovac od lokalaca bez NATO avijacije. Oni su tu kao manekeni, daju izgovor da avionima prokrce put.
Ja mislim da se taj podvig moze pripisati time sto je htio biti Tito
Druga stvar, Libija je uglavnom ravna ko tepsija. Od tacke A do tacke B (gradovi) su desetine ili stotine km ravnice, a NATO iznad glave. Kako se opskrbljuju, salju pojacanja, logistiku, komuniciraju, krecu...
kada gledas te nato snimke iz zraka, pa covjece nemas se gdje sakriti..
- madner
#1468 Re: LIBIJA
Varas se, to ti je teren gdje se Romel zajebavao sa Englezima. Pri obali ima vegatacije. Pri obali su sve borbe.
Druga stvar je sto je ovo rat na nivou Vrbanjusa Vratnik, ne treba ti super logistika da opskrbis 200-1000 ljudi koji ce napasti grad kojeg brani 200-1000 ljudi.
Druga stvar je sto je ovo rat na nivou Vrbanjusa Vratnik, ne treba ti super logistika da opskrbis 200-1000 ljudi koji ce napasti grad kojeg brani 200-1000 ljudi.
- vivaldi
#1469 Re: LIBIJA
Tamo svako hoce biti Tito, ali pukovniku ce nafta doci glave i to sto nema podrsku neke bar jedne mocne sile. Nema to veze sa ljudskim pravima i zeljom da bude Tito.madner wrote:Ja mislim da se taj podvig moze pripisati time sto je htio biti Tito
Pogledas bashara u Siriji. Dok NATO roka po Libiji, bashar tenkovima gazi civile - ima mrtvih vise nego u Libiji, ali jbg.
- vivaldi
#1470 Re: LIBIJA
madner wrote:Varas se, to ti je teren gdje se Romel zajebavao sa Englezima. Pri obali ima vegatacije. Pri obali su sve borbe.
Ma poredis neuporedivo. Kakav bolan Romel
- madner
#1471 Re: LIBIJA
Pukovniku je glave dosao jaran pukovnik, koji je podrzao ustanak u Bengaziju. Covjek koji je Gadafija zaustavio do rezolucije.vivaldi wrote:Tamo svako hoce biti Tito, ali pukovniku ce nafta doci glave i to sto nema podrsku neke bar jedne mocne sile. Nema to veze sa ljudskim pravima i zeljom da bude Tito.madner wrote:Ja mislim da se taj podvig moze pripisati time sto je htio biti Tito
Pogledas bashara u Siriji. Dok NATO roka po Libiji, bashar tenkovima gazi civile - ima mrtvih vise nego u Libiji, ali jbg.
Za nagradu je neki dan fasovao metak na foru.
Bashar samo obnavlja obiteljsku tradiciju, nije niko ni Jugi 80 pisno kada su paradirali tenkovima na Kosovu.
- madner
#1472 Re: LIBIJA
Jasta, u crtanim filmovima.vivaldi wrote:madner wrote:Varas se, to ti je teren gdje se Romel zajebavao sa Englezima. Pri obali ima vegatacije. Pri obali su sve borbe.
Ma poredis neuporedivo. Kakav bolan Romel. Danas te sa 50 kilometara pogodi bukvalno u glavu raketom.
Moguce je precizno pogoditi nesto ako imas izvidjace koji markiraju cilj, ili je stacionaran objekat. Ti ko Ameri, poceli vjerovat sopstvenoj propagandi pa se onda cude sto se mora skakat po sumama i gorama.
- vivaldi
#1473 Re: LIBIJA
Ma nije mu dosao jaran glave jer si i sam rekao da su pobunjenici nesposobni. Da nema natoa gadafi bi za 2-3 sedmice i sada ovako desetkovan usao u bengazi.madner wrote:Pukovniku je glave dosao jaran pukovnik, koji je podrzao ustanak u Bengaziju. Covjek koji je Gadafija zaustavio do rezolucije.vivaldi wrote:Tamo svako hoce biti Tito, ali pukovniku ce nafta doci glave i to sto nema podrsku neke bar jedne mocne sile. Nema to veze sa ljudskim pravima i zeljom da bude Tito.madner wrote:Ja mislim da se taj podvig moze pripisati time sto je htio biti Tito
Za nagradu je neki dan fasovao metak na foru.
Bashar samo obnavlja obiteljsku tradiciju, nije niko ni Jugi 80 pisno kada su paradirali tenkovima na Kosovu.
Ne znam ovo za jugu jel greska sto si napisao 80-te godine? Izmedju parade i svakodnevnog ubijanja desetina ljudi ipak postoji mala razlika. Kazu da je u Siriji vec pobijeno nekoliko hiljada ljudi. Nije to bas isto.
- madner
#1474 Re: LIBIJA
Vecina pobunjenika je nesposobna, imao si tu vojnu formaciju velicine brigade koja je
a) sprijecila specijalce da rastjeraju proteste
b) zauzela skladiste oruzja u Bengaziju i naoruzala vojnike
c) zaustavila Gadafija dovoljno dugo da dodje do rezolucije nakon sto se rezim nije raspao.
Kazu puno toga, nekoliko hiljada ljudi ubiti nije sala.
Na Kosovu su snage policije od '81 gubile kontrolu nad situacijom i vojska je redovno ulazila i demonstrirala silu. To je bio korak do ovoga.
a) sprijecila specijalce da rastjeraju proteste
b) zauzela skladiste oruzja u Bengaziju i naoruzala vojnike
c) zaustavila Gadafija dovoljno dugo da dodje do rezolucije nakon sto se rezim nije raspao.
Kazu puno toga, nekoliko hiljada ljudi ubiti nije sala.
Na Kosovu su snage policije od '81 gubile kontrolu nad situacijom i vojska je redovno ulazila i demonstrirala silu. To je bio korak do ovoga.
- vivaldi
#1475 Re: LIBIJA
Evo ti crtani film u real lifeu. Izraelski Tammuz - domet 25 km, a meta ziva, vrlo aktivna i pokretna.madner wrote:Jasta, u crtanim filmovima.
Moguce je precizno pogoditi nesto ako imas izvidjace koji markiraju cilj, ili je stacionaran objekat. Ti ko Ameri, poceli vjerovat sopstvenoj propagandi pa se onda cude sto se mora skakat po sumama i gorama.
Pogledaj na 0:42 do 0:46 sta radi meta, a odgovor stize u 2:20 bukvalno u glavu.