KINA

Post Reply
cyprus

#801 Re: KINA

Post by cyprus »

Ne bih rekao da u Kini iko više gladuje, ali činjenica jeste da je broj siromašnih ljudi i dalje velik... Naročito je velik disparitet u životnom standardu u gradovima i na selu...
Edin H.

#802 Re: KINA

Post by Edin H. »

славянин wrote:
Edin H. wrote:towards the end of 2016, China still had 43.35 million people under the poverty line of 2,300 yuan (about $334) in annual income
Around 500 million people, or 40 percent of the population within China, survive on $5.50 per day or less.
7.With so many loans taken out for poverty assistance, Chinese debt in 2000 to 2014 rose from $2.1 trillion to $28.2 trillion. This amount is projected to increase by around 300 percent of GDP by the year 2022
Ovi sto napadose Sprecu neka se samobanuju :oops:
Purchasing power parity
Argentina 18933.91 Dec/17
Mexico 17336.47 Dec/17
China 15308.71 Dec/17
Brazil 14103.45 Dec/17
South Africa 12294.88 Dec/17
Indonesia 11188.74 Dec/17

A neka se samobanuju oni sto nisu vidili Kine osim na TVj a bubaju ;)
jesi li to isao da kupujes i svercujes zenske gace? :lol:
славянин

#803 Re: KINA

Post by славянин »

Na selu je zivot mnogo tezi, u gradovima ke sve mnogo bolje i recimo prosjecan gradjanin zivi bolje nego u BiH , daleko od toga da je glad prisutna.
43 miliona ispod linije siromastva na zemlju od milijardu i pol ljudi je prihvatljivo.
To sto se bacaju podatci koji su malo izvuceni iz konteksta je jednostavno netacno.Ako plata se i cini niskom - ako uzmemo cijenu proizvoda i zivota u kini i jos sufinansiranje kupovine stana,obrazovanja i svega drugog prakticno malo drugacija slika se dobije.
PPP koji je najbolji pokazatelj jel zivota prosjecnog covjeka stavlja Kineze sa Brazilcima u ravan.

Nadalje ko je posjetio Kinu i obisao par gradova - tome je otprilike jasnije da Kina nije sto je nekada bila - posebno kada vidis grad sa stanovnistvom 3x brojnosti BiH 8 prstenova autoputa oko istog , infrastrukturu u najboljem redu itd.
cyprus

#804 Re: KINA

Post by cyprus »

славянин wrote:Na selu je zivot mnogo tezi, u gradovima ke sve mnogo bolje i recimo prosjecan gradjanin zivi bolje nego u BiH , daleko od toga da je glad prisutna.
43 miliona ispod linije siromastva na zemlju od milijardu i pol ljudi je prihvatljivo.
To sto se bacaju podatci koji su malo izvuceni iz konteksta je jednostavno netacno.Ako plata se i cini niskom - ako uzmemo cijenu proizvoda i zivota u kini i jos sufinansiranje kupovine stana,obrazovanja i svega drugog prakticno malo drugacija slika se dobije.
PPP koji je najbolji pokazatelj jel zivota prosjecnog covjeka stavlja Kineze sa Brazilcima u ravan.

Nadalje ko je posjetio Kinu i obisao par gradova - tome je otprilike jasnije da Kina nije sto je nekada bila - posebno kada vidis grad sa stanovnistvom 3x brojnosti BiH 8 prstenova autoputa oko istog , infrastrukturu u najboljem redu itd.
Hajd pojednostavit ću... U kineskim gradovima se živi bolje nego u našim gradovima, ali se na kineskim selima živi lošije nego na našim selima... Mislim da bi to bio pravi opis stanja...

Kako god, kineski progres u zadnje dvije-tri decenije je zaista za zabezeknuti se...
Grean

#805 Re: KINA

Post by Grean »

Evo vidio sam Peking, Shangaj, Shenzhen znaci tri od cetiri 1st line cities kako ih oni vole zvati a bio i u cetvrtom Guangzho ali na kratko, prespavao jednu noc pa nekako i ne racunam, proveo u Nanjingu kad sve saberem sigurno cetiri pet mjeseci svog zivota, bio u industrijskom Wuxiu, bio u jednom od ne tako velikih ali ekonomski sigurno jednom od najjacih gradova Suzhou koji se nalazi izmedju Nanjinga i Sangaja, bio u nekadasnjoj kineskoj prijestolnici jeftine proizvodnje i prostitucije Donguanu, bio i u Hefeiu glavnom gradu siromasne Anhui provincije ali koja je u usponu jer se industrija sve vise seli tamo, bio ali ne mogu reci da znam kako je u Kini jer nisam vidio kinesko selo, nisam bio u nerazvijenoj Unutrasnjoj Mongoliji ili u sirotinjskim zapadnim dijelovima zemlje.

U ovim gradovima uz obalu puno bolje se zivi nego sto zivimo mi i u Sarajevu a da ne pricam o unutrasnjosti. O tehnoloskom razvoju ne treba ni pricati, samo kad kazes da su svi gradski busevi i veliki broj taxija u Shenzhenu na elektricni pogon sve ti je jasno gdje su. Cijena zivota govori sve, gdje je jeftino, gdje se mozes voziti taksijem ili sisati za pet maraka, jesti za deset, piti pivu za tri tu nema hajra za mnoge.

Ali suditi o Kini na osnovu ovih gradova je kao suditi kako je u Varesu na osnovu onog sto vidis ljeti u Ferhadiji, za vrijeme ramazana u na carsiji ili kod Denisa za SFF.
burgundy

#806 Re: KINA

Post by burgundy »

Po meni glavni problem Kine je zagađenost,imaš gradova gdje od smoga ne vidiš sunca sedmicama.Naravno da ubrzani razvoj donosi i zagađenost,ali Kina puno troši ugalj,najveći potrošači uglja na svijetu.Uzmimo da jedna trečina ukupnog stanovništva koristi ugalj,to je alarmantno.Pokušava se električnim automobilima nešto postići ali za sada to slabo to daje rezultate.Ozelenjavanje po gradovima se dosta forsira.Izmišljaju topove koje izbaciju vodu kao maglu sitne ćestice da spriječe smog.Šta će ti sav ovaj napredak ako ti je stanovništvo bolesno.Mislim da će se nakon 10 godina situacija stabilizovati.Bore se strašno protiv zagađenosti.
Edin H.

#807 Re: KINA

Post by Edin H. »

Pa i Sarajevo je jako zagadjeno zimi, alli se barem niko kod nas protiv toga ne bori. :oops:
burgundy

#808 Re: KINA

Post by burgundy »

U Kini je i zimi i ljeti zagađeno.U Sarajevu možeš makar doći do daha odeš na Trebević, Bjelalšnicu,Jahorinu gdje će kinez otić.
spreca

#809 Re: KINA

Post by spreca »

Edin H. wrote:towards the end of 2016, China still had 43.35 million people under the poverty line of 2,300 yuan (about $334) in annual income
Around 500 million people, or 40 percent of the population within China, survive on $5.50 per day or less.
7.With so many loans taken out for poverty assistance, Chinese debt in 2000 to 2014 rose from $2.1 trillion to $28.2 trillion. This amount is projected to increase by around 300 percent of GDP by the year 2022
Ovi sto napadose Sprecu neka se samobanuju :oops:
Pusti nek zive u svojoj zbludi...zasto im rusiti ideale......ponekad mi nije ni smjesno kad neki pocnu rusiju,kinu,indiju Brazil dizati iznad amerike i evrope.....i to u XXI vjeku.....jedino cime su u prosjeku iznad drugih je broj stanovnika a kako zive to nije vazno
Grean

#810 Re: KINA

Post by Grean »

Ne znam, meni su na zalost Sarajevo i Peking bare bare po zagadjenosti zimi. Cak vise osjetis onaj miris cadji od lozenja u Sarajevu.

To je nesto s cim se mi ne mozemo kofrciti jer smo u Evropi najzagadjeniji.

Ali ko u svemu mislimo da smo najpametniji, da je svuda gore ili prihvacamo stvari kakve jesu ko' da su Bogom dane. Zagadjenost, to sto nam se u saobracaju gine ko nigdje drugo u Evropi (kad kazes da nije normalno da se u gradu vozi 60 na sat skoce ko' oprzeni i traze hiljadu i jedan razlog da to treba biti tako u gradu koji je sav 15 kilometara dug i za tih 10 na sat ne mozes ustediti ni pet minuta dnevno). Jedino zbog cega smo se bunili i to tiho je ta voda pa je rjesena 20 i kusur godina nakon rata a ko zna bi li se ista rijesilo da onaj Konakovic ne dize frtutmu onda.
славянин

#811 Re: KINA

Post by славянин »

burgundy wrote:U Kini je i zimi i ljeti zagađeno.U Sarajevu možeš makar doći do daha odeš na Trebević, Bjelalšnicu,Jahorinu gdje će kinez otić.
Pa imaju one male planinice... Himelaje .. :lol: Kinezi ti dolaze ko turisti u Sarajevo ... 3 puta vise letova imaju u unutrasnjosti zemlje nego prema inostranstvu a o brzim vozovima da je pricam... 4 najveca povrsinski zemlja... al ti to znas “dje ce Kinez otici” :lol:
славянин

#812 Re: KINA

Post by славянин »

Grean wrote:Evo vidio sam Peking, Shangaj, Shenzhen znaci tri od cetiri 1st line cities kako ih oni vole zvati a bio i u cetvrtom Guangzho ali na kratko, prespavao jednu noc pa nekako i ne racunam, proveo u Nanjingu kad sve saberem sigurno cetiri pet mjeseci svog zivota, bio u industrijskom Wuxiu, bio u jednom od ne tako velikih ali ekonomski sigurno jednom od najjacih gradova Suzhou koji se nalazi izmedju Nanjinga i Sangaja, bio u nekadasnjoj kineskoj prijestolnici jeftine proizvodnje i prostitucije Donguanu, bio i u Hefeiu glavnom gradu siromasne Anhui provincije ali koja je u usponu jer se industrija sve vise seli tamo, bio ali ne mogu reci da znam kako je u Kini jer nisam vidio kinesko selo, nisam bio u nerazvijenoj Unutrasnjoj Mongoliji ili u sirotinjskim zapadnim dijelovima zemlje.

U ovim gradovima uz obalu puno bolje se zivi nego sto zivimo mi i u Sarajevu a da ne pricam o unutrasnjosti. O tehnoloskom razvoju ne treba ni pricati, samo kad kazes da su svi gradski busevi i veliki broj taxija u Shenzhenu na elektricni pogon sve ti je jasno gdje su. Cijena zivota govori sve, gdje je jeftino, gdje se mozes voziti taksijem ili sisati za pet maraka, jesti za deset, piti pivu za tri tu nema hajra za mnoge.

Ali suditi o Kini na osnovu ovih gradova je kao suditi kako je u Varesu na osnovu onog sto vidis ljeti u Ferhadiji, za vrijeme ramazana u na carsiji ili kod Denisa za SFF.
Slazem se da ne treba suditi prema tome - ali rekao sam da je apsolutno netacno da je saka rize normalna stvar tamo, da je siromastvo tako rasprostranjeno , da malo razvoja ima na primorju pazi radi stranog kapitala .. stvari nosu bljestece i perfektne ali definitivno nisu ni kao sto su na pocetku opisane..
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#813 Re: KINA

Post by japin_mutapi »

kina je bezveze
dustaban

#814 Re: KINA

Post by dustaban »

Labirint

#815 Re: KINA

Post by Labirint »

Grean wrote:Evo vidio sam Peking, Shangaj, Shenzhen znaci tri od cetiri 1st line cities kako ih oni vole zvati a bio i u cetvrtom Guangzho ali na kratko, prespavao jednu noc pa nekako i ne racunam, proveo u Nanjingu kad sve saberem sigurno cetiri pet mjeseci svog zivota, bio u industrijskom Wuxiu, bio u jednom od ne tako velikih ali ekonomski sigurno jednom od najjacih gradova Suzhou koji se nalazi izmedju Nanjinga i Sangaja, bio u nekadasnjoj kineskoj prijestolnici jeftine proizvodnje i prostitucije Donguanu, bio i u Hefeiu glavnom gradu siromasne Anhui provincije ali koja je u usponu jer se industrija sve vise seli tamo, bio ali ne mogu reci da znam kako je u Kini jer nisam vidio kinesko selo, nisam bio u nerazvijenoj Unutrasnjoj Mongoliji ili u sirotinjskim zapadnim dijelovima zemlje.

:thumbup: :thumbup:

Čovjek sve objasnio,iz iskustva a ostali nek' paušalno naprdjuju gdje šta kako i kuda na osnovu interneta i vikipedija. Činjenično stanje i jeste da od milijardu i po populacije par stotina miliona će uvijek biti na toj granici ili ispod granice jada i bijede ali usporedjujući ove žute i npr.Indiju ( koja će ih u dogledno vrijeme i prestići po broju stanovnika) ogromna je razlika u svemu. Kina je na najboljem putu da u narednih 50ak godina bude vodeća svjetska sila saaaaaaamo ako kojekakvi špekulanti ne upetljaju prste i ko zna šta sve :zoka:
burgundy

#816 Re: KINA

Post by burgundy »

славянин wrote:
burgundy wrote:U Kini je i zimi i ljeti zagađeno.U Sarajevu možeš makar doći do daha odeš na Trebević, Bjelalšnicu,Jahorinu gdje će kinez otić.
Pa imaju one male planinice... Himelaje .. :lol: Kinezi ti dolaze ko turisti u Sarajevo ... 3 puta vise letova imaju u unutrasnjosti zemlje nego prema inostranstvu a o brzim vozovima da je pricam... 4 najveca povrsinski zemlja... al ti to znas “dje ce Kinez otici” :lol:
Smijesan si pravo.I sta, sad ce prosjecni kinez svaki dan letjet,vozit se superbrzim vozom da udahne malo svjezeg vazduha.Pa jaro nisu karte za ta zadovoljstva 1.60 km.Eno poceli prodavat i limenke sa cistim zrakom neki kineski prevarant se vec sjetio biznisa.Sarajevo i Zenica su najzagadjeniji gradovi u BiH, to su dva grada.Pogledaj koliko gradova u Kini je zagadjeno, gdje uredjaji koji mjere zagadjenost,NE MOGU izmjeriti razine zagadjenost.
aratet

#817 Re: KINA

Post by aratet »

Pa upravu je.
Nije lako iz Sangaja i Pekinga svaki dan izlaziti da se udahne malo svjezeg zraka.
Ti su gradovi sa okolinom imaju stanovnika kao bivsa Jugoslavija.
aratet

#818 Re: KINA

Post by aratet »

Nego, ako nije tajna da nam kazes kojim dobrim si posjetio Kinu?
Grean

#819 Re: KINA

Post by Grean »

Poslom sam vezan za njih. I ne, nisam ni uhljeb ni svercer :mrgreen:

Fino za otici, sigurnost se strasno poboljsala zadnjih desetak godina od kako je ovaj premijer na vlasti a nije bilo nesto opasno ni prije.

Negativnosti su one standardne istocnjacke, nema pravila u saobracaju tj ne postuju se, neurednost prosjecnog gradjanina, sto nije njegovo to je nicije i boljka generalno cijelog svijeta ako izuzmes Germane i razlog sto nikad ni jedan dio svijeta nece moci sa germanskim narodima a to je korupcija. Korupcija nije sistem, to je mentalitet.

Sa druge strane gost im je svetinja, uvijek se zna gdje ti sjedis, ledjima okrenut prema zidu ako ima zid, niko ne sjeda dok ti ne sjednes za sto da jedes, niko ne pocinje dok ti ne pocnes, svinjetina se ne narucuje jer je ti ne jedes. Malo nervira sto generalno skoro svi mljackaju i srcu ali naviknes se, njima normalno i nije dio lokalnog bontona da to ne rade. Prihvatis da je tako.

Sve daju za porodicu, roditelji za djecu, djeca za roditelje, dobri su prema svojim prijateljima ali ima jedna mracna strana medalje, izvan tog kruga slabo je ko bitan. Vidio sam vise primjera npr mlada cura na stanici place iza glasa niko ne prilazi da pita sta joj je, neko se previja od bolova na aerodromu a niko ni habera. Onda te uhvati strah zamisli nesto ti se desi, nista tene razumiju osim rijetkih koji pricaju engleski a pitanje je hoce li ti prici u pomoc.

Eh sad, predrasude i generalizovanje nije dobro ali i u njima pocesto ima i istine.

Sve u svemu ne bih mogao zivjeti tamo a ne bi ni oni vjerovatno mogli kod nas. To sa jezikom i bespomocnosti koju osjecas kad su oko tebe ljudi koji ne razumiju ni kad kazes ime hotela (jer oni za sve zapadnjacke nazive imaju svoj nacin izgovora i tebe absolutno ne razumiju) je neopisivo dok ne dozivis.
Edin H.

#820 Re: KINA

Post by Edin H. »

Grean wrote:Poslom sam vezan za njih. I ne, nisam ni uhljeb ni svercer :mrgreen:
:-) :D
славянин

#821 Re: KINA

Post by славянин »

Grean wrote:Poslom sam vezan za njih. I ne, nisam ni uhljeb ni svercer :mrgreen:

Fino za otici, sigurnost se strasno poboljsala zadnjih desetak godina od kako je ovaj premijer na vlasti a nije bilo nesto opasno ni prije.

Negativnosti su one standardne istocnjacke, nema pravila u saobracaju tj ne postuju se, neurednost prosjecnog gradjanina, sto nije njegovo to je nicije i boljka generalno cijelog svijeta ako izuzmes Germane i razlog sto nikad ni jedan dio svijeta nece moci sa germanskim narodima a to je korupcija. Korupcija nije sistem, to je mentalitet.

Sa druge strane gost im je svetinja, uvijek se zna gdje ti sjedis, ledjima okrenut prema zidu ako ima zid, niko ne sjeda dok ti ne sjednes za sto da jedes, niko ne pocinje dok ti ne pocnes, svinjetina se ne narucuje jer je ti ne jedes. Malo nervira sto generalno skoro svi mljackaju i srcu ali naviknes se, njima normalno i nije dio lokalnog bontona da to ne rade. Prihvatis da je tako.

Sve daju za porodicu, roditelji za djecu, djeca za roditelje, dobri su prema svojim prijateljima ali ima jedna mracna strana medalje, izvan tog kruga slabo je ko bitan. Vidio sam vise primjera npr mlada cura na stanici place iza glasa niko ne prilazi da pita sta joj je, neko se previja od bolova na aerodromu a niko ni habera. Onda te uhvati strah zamisli nesto ti se desi, nista tene razumiju osim rijetkih koji pricaju engleski a pitanje je hoce li ti prici u pomoc.

Eh sad, predrasude i generalizovanje nije dobro ali i u njima pocesto ima i istine.

Sve u svemu ne bih mogao zivjeti tamo a ne bi ni oni vjerovatno mogli kod nas. To sa jezikom i bespomocnosti koju osjecas kad su oko tebe ljudi koji ne razumiju ni kad kazes ime hotela (jer oni za sve zapadnjacke nazive imaju svoj nacin izgovora i tebe absolutno ne razumiju) je neopisivo dok ne dozivis.
Ja pametan bio pa na telefonu pokazujem ime hotela samo sam previdio malu sitnicu - ne zna latinicu vozac :lol: reko sad cu ja na google pa naci na kineskom pismu ... kad ne radi google :lol: , a prvu raskrsnicu sam prosao u autu moleci i Alaha,Budu,Krisnu,Isusa sve redom i koceci nogama hhhhh
AleksoMKD

#822 Re: KINA

Post by AleksoMKD »

https://palladiummag.com/2018/11/29/a-w ... nce-state/

A Week In Xinjiang’s Absolute Surveillance State

Na znam koliko je ovo tocno ali ako je 50% istina............

Vredi ponoviti i ovo
https://www.bbc.co.uk/news/resources/id ... dden_camps

China is accused of locking up hundreds of thousands of Muslims without trial in its western region of Xinjiang.

The government denies the claims, saying people willingly attend special “vocational schools” which combat “terrorism and religious extremism”.
insomnia78

#823 Re: KINA

Post by insomnia78 »

Najjači su ovi sto se radi americkog zuluma nad bracom po BI nadaju njihovom padu. Daj kae da malo Kina bude policajac. :lol:
AleksoMKD

#824 Re: KINA

Post by AleksoMKD »

Ne daj boze da oni budu svetski policajac, tek bi onda bilo kuku majko.
Sanjarko

#825 Re: KINA

Post by Sanjarko »

Sad kontam da ce oni prije od Amerike bankrotirati. 225% dug BDP-a. A projekcija da ce ici na 350% ako se nevaram. :shock:

Jb Grke i Grcku koliko zuti duguju.
Last edited by Sanjarko on 15/12/2018 14:30, edited 1 time in total.
Post Reply