Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
sumirprimus

#41626 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

armin071

#41627 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by armin071 »

Izraelski ministar odbrane: "Sa puškom ili u odijelu, za mene nema razlike, svi moraju umrijeti"
Moderni pogledi na demokratski (cionistički) svijet…
Bloo
Globalna šefica

#41628 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

Razočarenje izraelske levice

HAARETZ
17/11/2023

Od 7. oktobra mnogi sa izraelske levice su u svojim tekstovima, salonskim razgovorima i dramatičnim postovima na društvenim mrežama izvestili o svom razočaranju. Da su imali člansku kartu, oni bi je pocepali. Šteta što ih većina nije imala, ali su je i pored toga simbolički pocepali. Sve u svemu, bilo je to teško razočarenje sa dramatičnim implikacijama: zaustavljen je mirovni proces koji je bio na svom vrhuncu, formirane komisije za pomirenje i istinu su prekinule s radom, razgovori sa Palestincima su obustavljeni, a proces rasformiranja jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama je zamrznut.

Razočaranost je nastala zbog palestinske reakcije, zbog ćutanja dela palestinskih građana Izraela ili njihove slabe osude masakra na jugu zemlje i ukazivanja na kontekst događaja, iznenađenost ponašanjem Hamasa i na kraju najviše zbog izdaje međunarodne levice. Sve je to prouzrokovalo da oni promene stav, da jasnije vide situaciju, da shvate da su oni ipak pre svega Jevreji i da stoga nemaju izbora nego da se pomere ka desnici.

Mnogi su se razočarali. Ima onih koji su izvestili o ideološkom slomu jer su shvatili da su svi Palestinci Hamas, jedan deo neskriveno kao u Gazi, dok se drugi deo još uvek pretvara kao na Zapadnoj obali, a možda čak i u samom Izraelu. (Inspiracija za razočaranje je Itamar Ben Gvir.) Jedan deo se razočarao usled novog, neobičnog osećaja koji ne liči na „levičarski“: nedostatka sažaljenja nad stravičnim prizorima koje vojska čini po Gazi. Odjednom je sve u redu, više ih ne boli, stiglo je otrežnjenje i oni su se razočarali.

Najklasičnije i najraširenije razočarenje izraelske levice dolazi zbog uzroka konflikta. Slomio se ključni koncept izraelske levice da su u pitanju događaji iz 1967. a ne 1948. Odjednom su shvatili da se palestinska tragedija dogodila onda kada je počela, a ne 19 godina kasnije. Da su nekada razgovarali sa Arapima, čuli bi da 1967. boli, ali da još jače boli 1948.

Razočarenje koje je nastupilo prošlog meseca je neverovatno. Njime se objašnjava moralna obamrlost pred ogromnim žrtvama u Gazi, većinom nevinih građana, pa i podrška izraelskog javnog mnjenja predlogu o transferu – za one koji to žele! – stanovnika Gaze.1 (Predlog je dao poslanik Ram Ben Barak iz Lapidove partije Ješ Atid, a ne neko iz stranke Ocma Jehudit Itamara Ben Gvira!). Takođe čudi skoro religiozni odnos prema izveštajima portparola vojske, istog onog koji je prošle godine dao čak četiri različite verzije pogibije novinarke Širin Abu Akle.

Pa ipak je neobično da su se oni koji su godinama predviđali da nesreća dolazi, promenili baš kad se ona i dogodila. Da su se svi oni koji su bili uznemireni zbog zamrznutog statusa kvo, jer su znali da je to siguran put ka katastrofi, razočarali baš kad je ona nastupila. Da su se svi oni koji su citirali Ješijahua Leibovica i pisali da je bio u pravu, razočarali baš kad je ono što je govorio počelo da se ostvaruje. Neobično je i da je u Izraelu uvek levica razočarana. Ne daj bože da se to dogodi desnici koja je glavni krivac za ovu nesreću. Desnici se nikada ne dogodi otrežnjenje.

Ali tren nakon što sam se užasnula i zabrinula da će se preobraćeni levičarski tabor srušiti i obojiti u ekstremeno desničarske nijanse, a ogorčenje protiv Palestinaca porasti i postati nepodnošljivo, setila sam se da je reč o izraelskoj levici. Da ona nikada nije zaista bila levica i nikada zaista izraelska. Više je bila jevrejska koja se pretvara da je izraelska. Pa dobro, u sledećem ratu neće promeniti sliku na profilu u slogan „Ne u moje ime“. Biće to težak udarac mirovnom procesu, zar ne?

Hanin Majadli, Haaretz, 16.11.2023.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat
sumirprimus

#41629 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

B6Redhell

#41630 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by B6Redhell »

Cionisticka propagandna mašinerija radi punom parom, da opravda svoje zlocine. Koji su 100x veci..
dok jedan dio pucanstva, Medija i osoba javnog zivota
ne trudi se. Nego otvoreno zagovara masovni progon ubijanje i seobu….
Ja vjerujem da u gazi sto zazumu. To je njhovo. Ni metra se nece vratiti.. ni po koju cijenu. Mada ih nema ko ni vratiti
Jordan1961

#41631 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Jordan1961 »

scarface32 wrote: 18/11/2023 22:29
Jordan1961 wrote: 18/11/2023 18:50
konami666 wrote: 18/11/2023 17:24 Izrael me dosta podsjeća na BiH, okruženi neprijateljskim zemljama, tj zemljama koje im ne žele dobro.
Koji dio druge zemlje je BiH ikada okupirala, narod protjerala, stjerala u logore i 75 godina se sadisticki izivljava nad njima krseci rezolucije UN i medjunarodno pravo?
Ovo poredjenje je cista uvreda za BiH
Veoma inteligentno zapazanje!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Za početak. Nije zapažanje nego pitanje. Upitnik je na kraju. Ako nemaš odgovor ne moras pisati budalaštinje.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#41632 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by laserShow »

znaci srbima se moramo ahvaliti sto nisu pustili drzavljane stranih zemalja u BIH? SVAKA CAST!
GandalfSivi

#41633 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by GandalfSivi »

laserShow wrote: 19/11/2023 00:48 znaci srbima se moramo ahvaliti sto nisu pustili drzavljane stranih zemalja u BIH? SVAKA CAST!
Puk’o Kiki skroz. Ti “drzavljani stranih zemalja” su djeca BH drzavljana…
Bloo
Globalna šefica

#41634 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bloo »

Koristenje izraza tipa kozojebi i cifuti i ostali izrazi iz vaseg bogatog akademskog vokabulara rezultira brisanjem postova i kvotanih postova.
apsidejzi

#41635 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by apsidejzi »

belfy wrote: 18/11/2023 21:23
apsidejzi wrote: 18/11/2023 21:19
Spoiler
Show
belfy wrote: 18/11/2023 21:08

realan? nisi ti ni blizu realnog... ali da ti dam za primjer onaj tvoj koji dajes sa kickbokserom. a i vec znas da to traje nesto oko tri generacije...

recimo da si odrastao sa tim kickboxerom i on ti palio cvoke, a onda kao stariji te nekada malo i pretukao... ti sutis, jer, sta ces? on je ipak kickboxer... a onda dobijes dijete kojem taj isti pali cvoke, pa i njegovo dijete isto tako, a onda kada malo poraste mozda legne i koji samar ili dobra noga u guzicu povremeno... znajuci da ako mali baci kamen, koji ti nisi smio, ce ga kostati zivota. sta bi ti radio u tom slucaju?

a ovo je tek druga generacija. i onda zamisli kako treca izgleda... ono kad si deda koji je odrastanjem vec izgubio pokojeg brata ili srestru, a onda i sina ili kcerku i sada gleda unuke... nezamislivo, rekao bih, ali mozes li ti zamisliti? da li bi tog kickboxera trpio i do treceg koljena? da li bi svoju djecu ucio da ga trpe? unuke...? jebeno je pognute glave ici. jer ce te prvo djeca pitati o tome... sta ces im reci i koji savjet dati? da isto tako ne cackaju mecku? sta ako je cacnu? i sta ce ta djeca nauciti od tebe, a sta ce prenijeti na trece pokoljenje?

nisi ti realan, nego samo ne razmisljas dovoljno duboko. ovo sa razmisljanjem i oni bi napravili isto da mogu je samo nagadjanje u domeni sbbkbb. iako i ja mislim da bi, ali neki bi rekli da "with greater power comes greater responsibility"... a onda moras da pazis svoje korake. i dobro ih mjeris. jer lako je satrati nemocne... i upravo onaj koji ima tu vecu moc mora da bude pametniji i pravi bolje korake...

imao bih jos puno toga da napisem, ali tu se zaustaviti ovdje...
Nista onda. Ako mislis da je pametno opaliti mu cveger dok se kupa znajuci da ce izaci. BUjrum, opali mu cveger. Ja bih ga otrovao a ne javno napadao i nadao se da ce me komsije braniti.
[/spoiler]
vidis, sada smo vec na pravom tragu. kako otrovati Izrael onda?
Mislim da je sada kasno. Napravili su previse neprijatelja u okruzenju. To se trebalo uraditi 70tih i 80tih kada se moglo. No ta generacija palestinaca nije htjela svoju drzavu. Arapi su imali zapad u saci. Za muda su ih cuvali i sa naftom i sa pokretom nesvrstanih. Tada se mogla napraviti drzava. Izrael je bio spreman da podijeli teritoriju. Ali nisu htjeli. Pricali o nekakvim vijekovnim pravima, to je nasa zemlja i tako to. Da su tada uzeli drzavu i koristili polugu koju su im ostali arapi pruzali... puno se moglo napraviti.

No oni dodju u Kuvajt i napune 18% populacije i onda krenu navijati za Sadama Huseina. Ovi ih istjeraju iz Kuvajta. Onda ih primi JOrdan a oni pocnu praviti sranja i raznositi se po Jordanu. Kao neki drama queens. Otjeraju ih iz Jodana. Onda ih Egipat primi, a oni pocnu sa islamistima da se druze i pocnu pripremati drzavni udar sa muslimanskom bracom. Ovi ih istjeraju. Slicno se desilo i u LIbanonu. Svaka komsijska drzava ih je primila kao izbjeglice i svaka ih je kasnije istjerala jer su se pravili budale.

I danas im niko ne zeli pomoci niti ih primiti. Tuzno al jbg. Zato je sada kasno za bilo sta da se uradi. Ja pretpostavljam da ce ih Izrael istjerati na silu ili ce morati podviti rep i prihvatiti novog gospodara jer danas nemaju nikakve sanse za bilo sta.
SmokingMan

#41636 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SmokingMan »

KraljicaIzJajca wrote: 18/11/2023 21:27
SmokingMan wrote: 18/11/2023 20:17
KraljicaIzJajca wrote: 18/11/2023 19:40

Aaa, sad sam se sjetila, llan Peppe je dao intervju i spomenuo sadrzaj koji je procurio.
Ako bude neki link sa svim popratnim materijalom, na pp, pls.
Israeli Historian Ilan Pappé on Gaza War, Hostages & the Context Behind Current Violence

Ukucaj naslov u Google, izbacuje mi link sa yt umjesto tekst.

A posaljem ti link njegovih knjiga, jer planiram malo potraziti na internetu. :kiss:
Zahvaljujem, rešpekt.💪
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#41637 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

konami666 wrote: 18/11/2023 17:24 Izrael me dosta podsjeća na BiH, okruženi neprijateljskim zemljama, tj zemljama koje im ne žele dobro.
S tom razlikom da BiH nije otela ni pedalj zemlje od susjednih drzava, dok Izrael jeste.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#41638 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

sumirprimus wrote: 18/11/2023 22:25
Op op sankcije setlerima :skoljka:
Nije tajna da bajden ne moze bibija svakako
Bas ce pomoci Palestincima, k'o i nama sa sankcijama Dodiku.
konami666

#41639 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by konami666 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 19/11/2023 05:31
S tom razlikom da BiH nije otela ni pedalj zemlje od susjednih drzava, dok Izrael jeste.
Zauzeli su kada su bili napadnuti.
putokaz1

#41640 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by putokaz1 »

General War wrote: 18/11/2023 22:17
putokaz1 wrote: 18/11/2023 21:44
sumirprimus wrote: 18/11/2023 21:43

Zajedno sa palestincima. Sto njih izostavljas , oni su najveci gubitnici svih tih ratova.
Nije Palestina napala izrael vec Jordan Sirija Egipat ivdr...Palestinci tad su bili granicari tih zemalja
Nisu, vec integralni dio tih zemalja...de vise ba knjigu u ruke
Ne ostavlja se integralni dio vlastitog naroda na cjedili
konami666

#41641 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by konami666 »

GandalfSivi wrote: 19/11/2023 00:58
laserShow wrote: 19/11/2023 00:48 znaci srbima se moramo ahvaliti sto nisu pustili drzavljane stranih zemalja u BIH? SVAKA CAST!
Puk’o Kiki skroz. Ti “drzavljani stranih zemalja” su djeca BH drzavljana…
Mislim da nije problem djeca da uđu jer državljanstvo bih nasljeđuju od roditelja. Problem su supružnici koji nemaju bezvizni režim sa BiH. Potrebna im je viza i razlog za dolazak u BiH. Onda ide pitanje ko će ih izdržavati u BiH ako se planiraju preseliti u bih ili ko će platiti smještaj i ostalo ako je u pitanju turistička posjeta. Ne može svako doći u bosnu legalno, ipak imaju neka pravila i vizni rezim. Mislim da je konakovic se debelo popisao na BH granice kad je ljetos uletio da ne plaćaju Saudijci kaznu za prekoračenje ostanka u bih. Trebali su ban dobiti na 5 godina kao sto bi bošnjo dobio da ostane u Njemačkoj dan duže od dozvoljenog.
konami666

#41642 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by konami666 »

Nisu mi jasni državljani bih koji su otišli dole da žive u pustinju gdje mogu najebati svaki čas. Pored normalnog života u bosni ili na zapadu zanima me šta ih je natjeralo dole da idu. Kao da nisu supružnike mogli dovesti u BiH. Samo im je trebao redovan posao u Bosni i mogu ih dovesti.
hamos

#41643 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by hamos »

Athlon64 wrote: 18/11/2023 22:50 Ja ne mogu da vjerujem da osoba sa IQ 70+ može da pravda teroriste iz Hamasa na bilo koji način.

Oni najviše štete nanose palestinskom narodu, pa tek onda ostalima.

Posebno Bošnjaci, koji imaju iskustva s domaćim teroristima i separatistima (HVO i VRS) treba da znaju razliku između vojske i terorista.
Sto rekao moj kolega palestinac ”Hamas brane nepalestinski muslimani iz svojih toplih domova uz kokice,palestinci znaju kakav teret nam hamas stavlja”

Teroristi hamas nisu glasnogovornici palestinaca,narod Palestine je pametan inteligentan …sekularni vecim dijelom.Na jedinim izborima koji su bili je hamas jedva pobijedio i od tada nema izbora,hamas izraelu pase
sumirprimus

#41644 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Zamisli hamas postavlja uvjete primirja, na nacin da i dalje tvrdoglavo odbija pustiti bar zene i djecu.
sumirprimus

#41645 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

Opet wp pise 5 dnevno primirje na pomolu uz pustanje desetina civila u grupama svakih 24h...
sitni svercer

#41646 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sitni svercer »

:?

skoronikako

#41647 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by skoronikako »

4000 djece je nista. Nisu Izraelci. Da su Izraelci to bi bio novi holokaust.
sakib_jebivjetric

#41648 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sakib_jebivjetric »

Netačno.
400 izraelske djece bi bio holokaust i bilo bi opravdano da se baci nuklearna na Gazu.
plavi_E

#41649 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by plavi_E »

Znaci zahvaliti se Srbima sto djeca bh. drzavljana ne mogu u BiH. Koji je ovo nivo debilizma? I ovakvi se ubise od "brige" za buducnost Bosnjaka na domacim politickim temama. :-)
plavi_E

#41650 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by plavi_E »

-Chesterfield- wrote: 18/11/2023 23:25
Kad Izrael kaze da je nebo plavo vecina svijeta pogleda prvo u nebo. Sta ce sve tek isplivati to samo Bog zna. Znamo kako je zavrsila prica o "zaklanima bebama". :-)
Locked